Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 24.VII

НАРЕДБА № 31 ОТ 28 АВГУСТ 1995 Г. ЗА ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВ И КРЪВНИ СЪСТАВКИ

 

НАРЕДБА № 31 ОТ 28 АВГУСТ 1995 Г. ЗА ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВ И КРЪВНИ СЪСТАВКИ

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.79 от 7 септември 1995г., попр. ДВ. бр.83 от 15 Септември 1995г., отм. ДВ. бр.61 от 24 Юли 2018г.

Отменена с параграф единствен, т. 2 от Наредба за отменяне на Наредба № 12 от 1995 г. за медицинското освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки и на Наредба № 31 от 1995 г. за преливане на кръв и кръвни съставки - ДВ, бр. 61 от 24 юли 2018 г., в сила от 28.07.2018 г.

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за преливане на кръв и кръвни съставки.


Чл. 2. Кръв и кръвни съставки се преливат от лекар само в здравно заведение.


Чл. 3. Лекарят е длъжен да информира болния за необходимостта от преливането на кръв и кръвни съставки, както и за евентуалните усложнения, които биха могли да настъпят от извършването му.


Чл. 4. (1) Кръв и кръвни съставки се преливат със съгласие на болния, а ако той е недееспособен - със съгласието на неговия законен представител или попечител.

(2) (Попр. - ДВ, бр. 83 от 1995 г.) Кръв и кръвни съставки се преливат без съгласие на лицата по ал. 1, когато е невъзможно съгласието да се получи своевременно и неизвършването на кръвопреливането застрашава живота на болния.

Чл. 5. Забранява се при кръвопреливания кръвта и кръвните съставки да се смесват с лекарствени средства освен физиологичен разтвор до 100 мл.


Раздел II.
ПОДГОТОВКА ЗА ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВ И КРЪВНИ СЪСТАВКИ

Чл. 6. (1) На болни, на които предстои кръвопреливане, лекарят:

1. снема анамнеза за кръвопреливанията, които са извършени в миналото, за настъпили реакции и усложнения от тях, а при жени и за усложнения на бременността и регистрира анамнестичните данни в историята на заболяването (ИЗ) на болния или в личната му амбулаторна карта (ЛАК) и във фиша за имунохематологично изследване съгласно приложение № 1;

2. контролира вземането на 5-10 мл венозна кръв в чисто и сухо шишенце или епруветка;

3. контролира в присъствие на болния поставянето на етикет на кръвната проба, на който отбелязва трите имена на болния, при възможност датата на раждането му и номера на ИЗ или ЛАК;

4. определя кръвната група на болния в негово присъствие с тест серуми или моноклонални антитела анти-А, анти-В и анти-АВ и попълва специалния фиш за имунохематологично изследване съгласно приложение № 1;

5. изпраща кръвната проба и попълнения фиш в лаборатория за имунохематологични изследвания за потвърждаване на кръвната група;

6. прикрепя фиша с резултатите от имунохематологичното изследване, получен от лабораторията за имунохематологични изследвания, към ИЗ или ЛАК на болния;

7. при несъответствие между резултатите от изследванията на кръвната група на болния, извършени от него и от лабораторията по имунохематология, повтаря изследванията по т. 2 - 6.

(2) Искания за кръв и кръвни съставки се попълват само от лекар в три екземпляра съгласно приложение № 2.

(3) Кръв и кръвни съставки се получават само от медицински специалист срещу подпис.


Раздел III.
ПОДБОР НА КРЪВ И КРЪВНИ СЪСТАВКИ ЗА ПРЕЛИВАНЕ

Чл. 7. (1) На болния се прелива едногрупова цяла кръв или клетъчни концентрати, подбрани по антигените на системата АВО и D антигена от Rh системата.

(2) Когато в серума на болния са доказани антиеритроцитни антитела с определена специфичност, кръвта за преливане не трябва да съдържа еритроцитен антиген, към който е насочено антитялото. При невъзможност да се определи антигенната формула на дарителските еритроцити или специфичността на антиеритроцитните антитела в серума на болния кръвта за преливане се подбира чрез разширени проби за съвместимост.

(3) При наличие на полиспецифични антиеритроцитни антитела в серума на болния, които реагират с всички дарителски еритроцити, кръвопреливане се предприема само при състояния, заплашващи живота на болния. В тези случаи се използва кръв от този дарител, чиито еритроцити са реагирали най-слабо при разширените проби за съвместимост.

(4) При установяване на антилевкоцитни или антитромбоцитни антитела в серума на болния се прелива обезлевкоцитен еритроцитен концентрат.


Чл. 8. Когато не е възможно да се осигури едногрупова кръв по системата АВО и D антигена от Rh системата, кръв се прелива при спазване на условията, посочени в приложение № 3.


Чл. 9. Кръв за обменно кръвопреливане при хемолитична болест на новороденото (ХБН) се подбира, както следва:

1. когато ХБН се дължи на Rh (D) несъвместимост с изогрупова АВО Rh (D) отрицателна кръв, ако не може да се осигури изогрупова кръв - с Rh (D) отрицателен еритроцитен концентрат от група О, ресуспендиран в плазма от група АВ;

2. когато ХБН се дължи на несъвместимост по отношение на други еритроцитни антигени - с изогрупова АВО и Rh (D) кръв, в чиито еритроцити липсва антигенът, предизвикал алоимунизация на майката;

3. когато ХБН се дължи на АВО несъвместимост - с еритроцити от кръвна група О, изогрупови по отношение на Rh (D) антигена, ресуспендирани в плазма от кръвна група АВ.


Чл. 10. Когато на болния се прелива тромбоцитен концентрат, получен от един дарител, кръвта се подбира съгласно чл. 7, както и по лимфоцитотоксичен тест, като резултатът следва да бъде отрицателен. При преливане на гранулоцитен концентрат освен лимфоцитотоксичния тест се изисква и гранулоаглутинационният тест за съвместимост да бъде отрицателен.


Чл. 11. Когато на болния предстои трансплантация на костен мозък, се преливат само обезлевкоцитени еритроцитни и тромбоцитни концентрати от дарители, които нямат кръвна връзка с болния.


Чл. 12. Когато се прелива плазма, подборът се извършва по кръвногрупова АВО принадлежност на приемателя. Плазма, получена от кръвна група АВ, може да се прелива на всички приематели независимо от кръвната група.


Чл. 13.(1) При масивни кръвопреливания кръвта се подбира при спазване на изискванията по чл. 7 и 8.

(2) За екстракорпорални кръвопреливания кръвта се подбира освен при спазване на изискванията по чл. 7 и 8 и с имунохематологично изследване за наличие на антиеритроцитни антитела в серума на болния и дарителите.

(3) При болни с предшестващи кръвопреливания се извършва имунохематологично изследване за наличие на антиеритроцитни антитела в серума на болния. При тях кръвта може да се подбере и на базата на разширени проби за съвместимост.


Чл. 14. (1) При застрашаващи живота състояния се допуска:

1. изследването на кръвната група на приемателя и подборът на кръвта за кръвопреливане да се извършват само чрез изследване на АВО антигените с две различни серии тест серуми и директна проба за съвместимост;

2. да се прелива кръв, която не е изследвана съгласно Наредба № 12 за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки (ДВ, бр. 47 от 1995 г.).

(2) В случаите по ал. 1 пълни изследвания на кръвта на болния и дарителя се извършват не по-късно от 24 часа след кръвопреливането и се предприема лечение съобразно резултатите.


Раздел IV.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЛЕКАРЯ ПРЕДИ КРЪВОПРЕЛИВАНЕ

Чл. 15. Преди кръвопреливане в присъствие на болния лекарят:

1. сравнява името на болния с името, изписано на фиша за кръвната му група, ИЗ и/или ЛАК;

2. сравнява кръвната група на болния с кръвната група на всеки сак (банка), проверява срока на годност на кръвта, прави оглед на кръвта и целостта на опаковката й; при несъвпадение на някои от данните връща кръвта (кръвната съставка) в трансфузионното звено, което я е експедирало;

3. изследва с тест серуми или моноклонални антитела анти-А, анти-В, анти-АВ, кръвните групи на болния и на кръвта за преливане и нанася резултатите в ИЗ или ЛАК на болния;

4. прави директна проба за съвместимост със серума на болния и кръвта от сака (банката) съгласно приложение № 4 и нанася резултата в ИЗ или ЛАК на болния;

5. контролира кръвта и кръвните съставки да се затоплят на температура до 37°С.


Раздел V.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЛЕКАРЯ ПО ВРЕМЕ НА КРЪВОПРЕЛИВАНЕ

Чл. 16. (1) При започване на кръвопреливането лекарят извършва биологична проба за съвместимост съгласно приложение № 5 и нанася резултата от изследването в ИЗ или ЛАК на болния.

(2) Кръвопреливането се извършва капково. На деца до тригодишна възраст може да се извърши и със спринцовка.

(3) След завършване на кръвопреливането лекарят:

1. удостоверява дали са настъпили промени в общото състояние на болния, кръвното му налягане, пулса, температурата и цвета на урината (при промяна в цвета на урината изпраща проба от нея за изследване за свободен хемоглобин);

2. регистрира в ИЗ или ЛАК номера на сака (банката), кръвната група, вида и количеството на прелетия продукт, както и резултатите от наблюдението по т. 1.

(4) Серумът на болния, взет преди кръвопреливането, и 5 - 10 мл кръв във всеки използван сак (банка) се съхраняват при температура 4 - 8°С в продължение на 24 часа за диагностика на следкръвопреливни реакции.


Раздел VI.
ПОВЕДЕНИЕ НА ЛЕКАРЯ ПРИ КРЪВОПРЕЛИВНИ РЕАКЦИИ И УСЛОЖНЕНИЯ

Чл. 17. (1) При реакции по време на кръвопреливане лекарят прекратява кръвопреливането и по преценка незабавно:

1. изпраща сака (банката) за микробиологично изследване;

2. изпраща за имунохематологично изследване кръв от болния, взета преди и след кръвопреливането, и кръв от сака (банката).

(2) Когато пробите за изследване по ал. 1 не могат да бъдат изпратени незабавно, сакът (банката) и кръвните проби от болния се съхраняват на температура 4 - 8°С до 72-рия час.


Чл. 18. Когато при кръвопреливане настъпи смърт на болния, директорът на лечебното заведение разпорежда на болничната комисия по кръвопреливане към здравното заведение да извърши анкета и уведомява трансфузионния център, доставил кръвта, НЦКТХ и НИЛС.


Раздел VII.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АМБУЛАТОРНИ КРЪВОПРЕЛИВАНИЯ

Чл. 19. Кръв и кръвни съставки могат да се преливат в отделения или кабинети за извънболнично лечение при условие, че са осигурени:

1. всички лабораторни изследвания преди и след кръвопреливане;

2. медицински персонал и възможности за оказване на медицинска помощ при реакции и усложнения от кръвопреливането;

3. дежурен медицински персонал за оказване на медицинска помощ в първите 24 до 72 часа след завършване на кръвопреливането.


Чл. 20. (1) При амбулаторни кръвопреливания общото количество на еднократно прелетите кръв и кръвни съставки не трябва да е повече от 15% от обема на циркулиращата кръв на болния.

(2) В амбулаторни условия се допуска само капково кръвопреливане.

(3) Амбулаторни кръвопреливания не могат да се извършват на деца до тригодишна възраст и бременни, както и на лица със заболявания, посочени в приложение № 6.


Чл. 21. (1) След извършване на амбулаторно кръвопреливане болният остава под лекарско наблюдение не по-малко от 2 часа. То се прекратява от лекаря, извършил кръвопреливането.

(2) Резултатите от наблюдението се нанасят в лист за наблюдение на болен с амбулаторно кръвопреливане съгласно приложение № 7. Листът се предава на дежурния персонал, който осигурява наблюдението на болния след освобождаването му. След 72-рия час листът се прикрепя към ЛАК на болния.

(3) На болния или неговите близки се дават писмено името на лекаря, извършил кръвопреливането, адресът и телефонът на здравното заведение, което ще осигури медицинска помощ при нужда.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "кръв" и "кръвни съставки" са цялостна кръв и компонентите, които се получават при нейната преработка - еритроцитни, тромбоцитни, гранулоцитни концентрати и плазма;

2. "масивно кръвопреливане" е преливане на кръв в количество, по-голямо от 10 единици (сак, банка) кръв, или заместване на повече от един обем от циркулиращата кръв на болния до 24 часа.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 18 от Закона за кръводаряване и кръвопреливане и отменя Инструкция № 0-28 от 7 май 1976 г. за преливане на кръв и еритроцитна маса със затворена система капково или струйно (необнародвана).


§ 3. Контролът по изпълнение на наредбата се възлага на директорите на здравните заведения, болничните комисии по кръвопреливане към здравните заведения и Националния център по клинична и трансфузионна хематология.


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1



Министерство на здравеопазването
 
_________________________________________________
Ф И Ш До Имунохематологична лаборатория
(здр. завед.)    
_________________________________________________
за имунохематологично
________________________________________________________________________________
клиника (отд.)    
Лекар: _________________________________________
изследване
________________________________________________________________________________
     
     

Изпращаме ви за контролно изследване кръвна проба, еткиетирана

на името на ___________________________________________________________ на _________ г.,
л.п. с. __ № ____________, ЕГН ________________________ ИЗ № _________ от _____________ г.
Диагноза _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Данни от анамнезата (кръвопреливания в миналото): _________________________________________________________________________________________________________________________________________
Реакции и усложнения при предишни кръвопреливания: _________________________________________________________________________________________________________________________________________
Инциденти на бременността (при жените): __________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________ Взел кръвта:_________________________________________________________________________________________________________________________________
Кръвната група е определена в отделението (клиниката) в присъствието на болния като:
 
  кръвна група
Лекар:______________________________________________________________________________________________________________
 
Кръвната проба е получена в имунохематологичната лаборатория на _____________ г. в ___ часа.
 
Получил пробата: ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 
РЕЗУЛТАТ № ............ дата ..............................................................................................................................................................................................................................................
 
от контролно изследване на кръвната група и Rh фактора
в имунохематологичната лаборатория
 
           
           
           
  кръвна група Rh фактор   антигенна формула  
 
АНТИЕРИТРОЦИТНИ АНТИТЕЛА
 
автоеритроантитела
________________________________________
  алоеритронтитела
___________________________________________
фиксирани
________________________________________
  титър
___________________________________________
свободни
________________________________________
  специфичност
___________________________________________
Антилевкоцитни антитела
________________________________________
  Антитромбоцитни антитела
___________________________________________
 
Други изследвания _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Заключение: _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Извършил изследването:_________________________________________________________________________
Лекар: ________________________________________________________________________________
(име, подпис) (име, подпис)
   


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2



Министерство на здравеопазването
 
_________________________________________________
ИСКАНЕ До ЦТХ (КК)
(здр. завед.)    
_________________________________________________
за кръв, кръвни съставки и
________________________________________________________________________________
клиника (отд.)    
_________________________________________________
плазмени биопрепарати
________________________________________________________________________________
Лекар, поискал кръвта    
     
 

Да се отпусне посоченото по-долу количество консервирана кръв (кръвни съставки, плазмени биопрепарати) на болния __________________________________ __________________________________________на _____ год. ИЗ № _______________, диагноза ___________________________________________________________________, кръвна група __ Rh фактор __ (фиш № _____ от ______ год. за имунохем. изсл.)

 

Стойности на хемоглобина (хематокрита): _____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Други данни: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 
  Вид на искания ИСКА СЕ ОТПУСКА СЕ
  Кр. Коли- Лекар - име, Кр. № сак Коли- Год- Стой-
  кръвен биопрепарат група чество подпис група (банка) чество ност ност
1 Консервирана кръв                
                   
2 Еритроцитен концетрат                
3 Обезлевк. еритроц. концентрат                
4 Промит еритроцитен концентрат                
5 Тромбоцитен концентрат                
6 Плазма:                
  нативна                
  замразена                
  антихемофилна                
7 Плазмени биопрепарати                
8 Албумин                
9                  
ВСИЧКО:  
   
Да се направят проби за съвместимост -  да,  не  
Искането е за _______ г.  
Получено на _________ г. в ___ ч.
Получил искането: _____________________________________________________________
Дата и час на експедиране ___________________________________________________________________________
 
Експедирал кръвта: ___________________________________________________________________________________
Получил кръвта: _______________________________________________________________
   

________________________

Забележка. Попълва се в 3 екземпляра.


Приложение № 3 към чл. 8



Условия за кръвопреливане при невъзможност да се осигури едногрупова кръв
 
Кръвна група Кръвна група и Rh (D) Допустими Условия
и Rh (D) на приемателя количества  
антиген на   за преливане  
дарителя      
О(+) А1(+); А2(+); В(+) до 500 мл цяла титър на
положителна А1В(+); А2В(+) кръв, анти-А и
    до 1000 мл анти-В
    еритроцитен до 1:16
    концентрат  
О(-) А1(-); А2(-); В(-); до 500 мл цяла титър на
отрицателна А1В(-); А2В(-) кръв, анти-А и
    до 1000 мл анти-В
    еритроцитен до 1:16
    концентрат  
А(+) пол. АВ(+) до 500 мл цяла титър на
А(-) отр. АВ(-) кръв, анти-А и
    до 1000 мл анти-В
    еритроцитен до 1:16
    концентрат  
В(+) пол. АВ(+) до 500 мл цяла титър на
В(-) отр. АВ(-) кръв, анти-А и
    до 1000 мл анти-В
    еритроцитен до 1:16
    концентрат  
А1(+) пол. А2(+) без ограничения липса на ирегулярни анти-А1 антитела
А1(-) отр. А2(-) без ограничения липса на ирегулярни анти-А1 антитела
А1В(+) пол. А2В(+) без ограничения липса на ирегулярни анти-А1 антитела
А1В(-) отр. А2В(-) без ограничения липса на ирегулярни анти-А1 антитела
А2(+) пол. А1(+) без ограничения няма
А2(-) отр. А1(-) без ограничения няма
А2В(+) пол. А1В(+) без ограничения няма
А2В(-) отр. А1В(-) без ограничения няма
А (-) отр. А (+) без ограничения липса на
В (-) отр. В (+)   анти-D
О (-) отр. О (+)   антитела
АВ(-) отр. АВ(+)   в серума на дарителя
А (+) пол. А (-) без ограничения само при
В (+) пол. В (-)   заплашващи
О (+) пол. О (-)   живота състояния
АВ(+) пол. АВ(-)   и липса на анти-D антитела в серума на болния
А1(+); А2(+) А(+)   до 1-годишна
А1(-); А2(-) А(-) без ограничения възраст
А1В(+); А2В(+) АВ(+)   до 1-годишна
А1В(-); А2В(-) АВ(-) без ограничения възраст
       


ОБЯСНЕНИЯ КЪМ ТАБЛИЦАТА


1. Кръв от кръвна група О се прелива при условие, че титърът на анти-А и анти-В антителата е не по-висок от 1:16.

2. Кръв от кръвни групи А и В се прелива на болен от кръвна група АВ при условие, че титърът на анти-А и анти-В антителата е не по-висок от 1:16.

3. Количеството кръв за преливане при условията по т. 1 и 2 е до 500 мл цяла кръв и до 1000 мл еритроцитен концентрат, като е съобразено с D антигена на Rh системата. При тези болни може да се прелива едногрупова кръв в интервал не по-малък от 7 дни от последната хемотрансфузия.

4. Кръв от дарител от кръвна група А1 и А1В се прелива на болни съответно от кръвна група А2 и А2В, ако в серума на приемателя не се установяват ирегулярни анти-А1 антитела.

5. Кръв от дарител с кръвна група А2 и А2В се прелива на приемател съответно от кръвна група А1 и А1В.

6. Кръв от Rh (D) отрицателен донор се прелива на Rh (D) положителен болен при условие, че в серума на дарителя не се откриват анти-D антитела.

7. При заплашващи живота състояния може да се прелее Rh (D) положителна кръв на болен Rh (D) отрицателен при условие, че в серума на приемателя не се откриват анти-D антитела. В този случай задължително се провежда профилактика с анти-D гамаглобулин до 72-рия час след кръвопреливането по 10 микрограма анти-D гамаглобулин на всеки 1 мл прелята Rh (D) положителна кръв или на всеки 0,4 мл еритроцитен концентрат.

8. Кръв за преливане на деца до едногодишна възраст се подбира без оглед на подгруповата принадлежност на А антигена при приематели от кръвни групи А и АВ.


Приложение № 4 към чл. 15, т. 4


Директна проба за съвместимост


Извършва се със серума на болния, отделен от кръв, взета преди кръвопреливането, и кръв от сака (банката), който предстои да се прелива.


Техническо изпълнение


Пробата се извършва при стайна температура върху предметно стъкло или плочка за определяне на кръвни групи.

Серум от болния се смесва с кръвта за преливане в съотношение 10:1 в полза на серума. Размесва се със стъклена пръчка или клечка за зъби на поле с диаметър 2 см. Изчаква се 5 - 10 мин. Отчита се след накапване на 2 капки физиологичен разтвор, за да се негативират евентуални псевдоположителни реакции.

Кръвопреливането може да започне, ако директната проба за съвместимост е отрицателна (не се наблюдава аглутинация).


Приложение № 5 към чл. 16, ал. 1


Биологична проба за съвместимост


Биологичната проба се извършва в началото на всяко кръвопреливане. Тя се състои в еднократно струйно преливане на 40 мл кръв при възрастни и от 2 до 10 мл при деца, след което скоростта на преливане се ограничава до 10 - 15 капки в минута в продължение на 5 - 10 мин. При липса на субективни и обективни прояви на непоносимост кръвопреливането продължава.

При преливане на повече от един сак (банка) кръв биологичната проба се извършва за всеки сак (банка) кръв.


Приложение № 6 към чл. 20, ал. 3


Противопоказания за извършване на амбулаторно кръвопреливане


1. Заболявания на сърцето: исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност независимо от причината и тежестта й.

2. Хипертонична болест.

3. Заболявания на кръвоносните съдове: цереброваскуларни заболявания, артериални и венозни тромбози.

4. Хронична обструктивна белодробна болест.

5. Белодробна недостатъчност независимо от причината и тежестта й.

6. Алергични заболявания, независимо от причинителя.

7. Автоимунни хемолитични анемии и тромбоцитопении.

8. Инфекциозни заболявания.

9. Реакции и усложнения, свързани с кръвопреливания, независимо от причината.

10. Епилепсия.

11. Психични заболявания или състояния, при които болният не е в състояние да изпълнява словесни нареждания, както и да сътрудничи при манипулациите.


Приложение № 7 към чл. 21, ал. 2



ЛИСТ
 
за наблюдение на болен при извършване на амбулаторно преливане
на кръв и кръвни съставки
 
Болен: .................................................................................................., възраст ................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
Кръвна група ............................ Rh (D) ................. Антигенна формула ..............................................................................................................................................
Адрес: .............................................................................................., тел. .....................................................................................................................
(град, село, окръг, улица, блок, вход)
Диагноза: ......................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................
Придружаващи заболявания: ........................................................................................................................................................................................................
Медикаментозно лечение през последните 7 дни преди хемотрансфузията: ....................................................................................................................................................................
Предшестващи кръвопреливания: да ....................................... не ......................................................................................................................................................
(ако има, да се отбележи датата на последното)
Вид на прелетите биопродукти: ....................................................................................................................................................................................................
Реакции при/след кръвопреливания: ..................................................................................................................................................................................................
(да се отбележи видът)
Дата на последната бременност (раждане): ..........................................................................................................................................................................................
Антитела (специфичност): ..........................................................................................................................................................................................................
Лица (родственици) за контакт при възникнала опасност за болния:
Име: .................................... Адрес: .................................................. тел. ..........................................................................................................................
 
При възникнали късни реакции (усложнения) от амбулаторното кръвопреливане да се уведоми:
Болнично заведение: ................................. Име на лекаря: ................................................................................................................................................................
Адрес: ..............................................................................................., тел. ....................................................................................................................
Име на лекаря, извършил кръвопреливането: .......................................................................................................................................................................................
Име на мед. сестра, участвала в преливането: ......................................................................................................................................................................................
Състояние на болния преди кръвопреливането: ........................................................................................................................................................................................
Кръвно налягане: ................................. Пулс: ............................. Температура: .................................................................................................................................
Премедикация: ....................................................................................................................................................................................................................
Начало на кръвопреливането - дата, час: ...........................................................................................................................................................................................
Вид на продукта: ............................ Количество: ..................... Идентиф. №: ......................................................................................................................................
Състояние на болния по време на кръвопреливането:
Интервал на Кръвно Пулс Темпера- Промени в общото
проследяване налягане   тура състояние
Биологична проба        
От началото на кръвопреливането:        
30-а минута        
60-а минута        
90-а минута        
Край на преливането (час)        
до 2-рия час        
след преливането        
 
Освободен от наблюдения (дата, час): ...............................................................................................................................................................................................
Състояние на болния при освобождаването му от наблюдение: .........................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................
Резултат от изследване на първата порция урина след завършване на кръвопреливането: .........................................................................................................................
Освободил болния от наблюдение: ....................................................................................................................................................................................................
(име на лекаря - подпис)
Ако по време или след кръвопреливане възникнат някои от посочените оплаквания, да се отбележи времето на появата им от началото на кръвопреливането:
главоболие ........................................... гадене, повръщания .......................................................................................................................................................
разтрисане ........................................... болки в гърдите ...........................................................................................................................................................
сърбеж по кожата ................................ болки в кръста ................................................................................................................................................................
поява на обрив .................................... диспнея ........................................................................................................................................................................
кашлица ............................................... поява на розови храчки ..................................................................................................................................................
други: ..........................................................................................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................................................................................
 
Дата: ............................................................................................................
Мед. сестра:
  (име - подпис)
  Лекар:
  (име - подпис)
   


Промени настройката на бисквитките