Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 25.V

ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

 

ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

В сила от 18.03.2008 г.
Издадени от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.29 от 18 Март 2008г., изм. ДВ. бр.19 от 9 Март 2010г., изм. и доп. ДВ. бр.81 от 23 Октомври 2012г., изм. ДВ. бр.83 от 17 Октомври 2017г., изм. ДВ. бр.43 от 25 Май 2018г., отм. ДВ. бр.92 от 5 Ноември 2021г.

Отменени с § 2 от заключителните разпоредби на Правилата за условията и реда за прехвърляне на разрешения за ползване на ограничен ресурс, прехвърляне на част от правата и задълженията по разрешения за ползване на ограничен ресурс и отдаване под наем на радиочестотен спектър - ДВ, бр. 92 от 5 ноември 2021 г., в сила от 09.11.2021 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) С тези правила се определят условията и редът, при които предприятията, осъществяващи електронни съобщения, могат:

1. да прехвърлят издадените им разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс;

2. да прехвърлят част от правата и съответните задължения, включени в разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;

3. да отдават под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) (1) Предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, може да прехвърли разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, както и да отдаде под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, само след предварително разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (комисията).

(2) Разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, не могат да се прехвърлят, а индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, не може да се отдава под наем, преди да са изтекли две години от получаването на разрешението чрез конкурс или търг. След изтичането на двугодишния период разрешението за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, могат да се прехвърлят на трети лица, а индивидуално определеният ограничен ресурс - радиочестотен спектър, може да се отдава под наем след предварително разрешение от комисията.


Чл. 2а. (Нов - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) (1) Комисията с решение разрешава прехвърляне на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс. Със същото решение комисията прекратява действието на разрешението на предприятието праводател и издава ново разрешение на приобретателя.

(2) В случаите по чл. 5, ал. 1, 2, 3 и 4 правата и задълженията по разрешението преминават към приобретателя от момента на вписване в търговския регистър на съответните обстоятелства. Приобретателят е длъжен в 14-дневен срок от вписването в търговския регистър да уведоми комисията за вписване на съответното обстоятелство.

(3) Комисията с решение разрешава прехвърляне на част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър. Със същото решение комисията изменя разрешението на предприятието праводател и издава ново разрешение на приобретателя или изменя неговото, ако приобретателят е предприятие по смисъла на Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

(4) Комисията с решение разрешава отдаването под наем на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър. В решението се посочва, че задълженията по разрешението за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, остават за титуляря на разрешението - наемодател.

(5) Наемателят на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, е длъжен в 14-дневен срок от подписването на договора за наем да уведоми комисията за датата на влизането му в сила.

(6) В срока по ал. 5 предприятията наемодател и наемател на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, уведомяват комисията в случай на предсрочно прекратяване на договора за отдаване под наем.

(7) Комисията разрешава прехвърлянето на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или на част от правата и съответните задължения по разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, или отдаването на последния под наем при спазване принципите на обективност, равнопоставеност и прозрачност.

(8) Изискванията за даване на разрешение от комисията за прехвърляне на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или на част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, както и за отдаване под наем на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, са еднакви за всички лица, желаещи да осъществяват един и същи вид електронни съобщения чрез ползване на индивидуално определен ограничен ресурс.

(9) Издадените от комисията временни разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, не могат да се прехвърлят, а индивидуално определеният ограничен ресурс - радиочестотен спектър, предоставен с временно разрешение, не може да се отдава под наем.


Чл. 3. (1) Комисията разрешава прехвърляне на разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез използване на налични и/или нови аналогови електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване след решение на Съвета за електронни медии.

(2) (Зал. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.)


Чл. 4. (1) Настоящите условия и ред не се прилагат по отношение на предприятията, на които е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс в случаите на универсално правоприемство чрез промяна на правната форма на дружеството по смисъла на глава шестнадесета, раздел III от Търговския закон.

(2) В случаите по ал. 1 разрешението за ползване на ограничен ресурс автоматично преминава към новоучреденото дружество - правоприемник на преобразуващото се дружество, от датата на вписването в търговския регистър на промяната в правната форма.


Чл. 5. (1) (Доп. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г.) В случай на преобразуване чрез вливане по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да поиска разрешението на комисията, като представи документите по чл. 6, ал. 4 по отношение на търговското дружество, в което възнамерява да се влее, в случай че приемащото дружество не притежава разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г.) В случай на преобразуване чрез сливане по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да поиска разрешението на комисията, като представи документите по чл. 6, ал. 4 по отношение на търговското дружество, с което възнамерява да се слее, в случай че същото не притежава разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс.

(3) (Заличена, предишна ал. 4, доп. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) В случай на преобразуване чрез разделяне или отделяне по смисъла на Търговския закон на търговско дружество, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, титулярят на разрешението е длъжен предварително да иска разрешение от комисията за прехвърляне на издаденото разрешение на приемащото, респективно новоучреденото дружество, определено с договора или плана за преобразуване. Когато приемащото дружество е съществуващо, същото следва да представи документите по чл. 6, ал. 4, в случай че не притежава разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс.

(4) (Предишна ал. 5, доп. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г.) В случаите на прехвърляне на търговско предприятие по смисъла на чл. 15 от Търговския закон от предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, отчуждителят, в случай че желае правата по разрешението да преминат върху правоприемника, е длъжен преди осъществяване на прехвърлянето да подаде заявление за прехвърляне на разрешението, както и документите по чл. 6, ал. 4 по отношение на правоприемника, в случай че последният не притежава разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс.

(5) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г.) По предходните алинеи комисията се произнася по реда на глава II.


Глава втора.
ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЧАСТ ОТ ПРАВАТА И СЪОТВЕТНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ВКЛЮЧЕНИ В РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС - РАДИОЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР, ИЛИ ОТДАВАНЕТО МУ ПОД НАЕМ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 81 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 23.10.2012 Г.)

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Предприятие, което желае да прехвърли издаденото му разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър или да отдаде под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, подава заявление до комисията.

(2) Заявлението по ал. 1 съдържа:

1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) идентификационни данни на предприятието, което желае да прехвърли разрешението за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, или да отдаде под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;

2. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) идентификационни данни на лицето, което желае да му бъде прехвърлено разрешението за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, или същият да му бъде отдаден под наем;

3. номер на разрешението;

4. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) описание на вида на прехвърлянето - цялото разрешение или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, респективно на отдаването под наем на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., изм. - ДВ, бр. 83 от 2017 г., в сила от 17.10.2017 г.) Към заявлението предприятието по ал. 1 следва да приложи документ за регистрация на чуждестранно лице заявител съобразно националното му законодателство, когато е приложимо.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Към заявлението лицето, което желае да му бъде прехвърлено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър или такъв да му бъде отдаден под наем, прилага:

1. (изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., изм. - ДВ, бр. 83 от 2017 г., в сила от 17.10.2017 г.) документ за регистрация на чуждестранно лице заявител съобразно националното му законодателство, когато е приложимо;

2. (изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., зал., предишна т. 3 - ДВ, бр. 83 от 2017 г., в сила от 17.10.2017 г.) декларация, че едноличният търговец не е в процедура по заличаване;

3. (изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 2017 г., в сила от 17.10.2017 г., зал., предишна т. 4 - ДВ, бр. 43 от 2018 г., в сила от 25.05.2018 г.) декларация, че лицето не е лишено от правото да упражнява търговска дейност; декларацията се прилага и за управители или членове на управителни органи на лицето приобретател.

(5) Заявлението и документите към него се подават на български език.

(6) (Доп. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Заявлението по ал. 1 се подписва и от лицето, на което ще се прехвърля разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър или му се отдава под наем такъв. В случаите по чл. 5, ал. 2 заявлението се подписва и от лицето, което се слива с титуляря на разрешението.

(7) При липсващи и/или нередовни документи по ал. 2, 3 и 4 комисията писмено уведомява заявителя да отстрани непълнотите или нередовностите в 7-дневен срок от получаване на уведомлението. В случай че непълнотите или нередовностите не бъдат отстранени в посочения срок, заявлението не се разглежда.


Чл. 7. Комисията проучва основателността на искането по чл. 6 и се произнася с решение в срок до шест седмици от постъпване на заявлението или от отстраняване на непълнотите или нередовностите по заявлението.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Комисията дава разрешение за прехвърляне на разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър или отдаването на последния под наем, когато са налице следните условия:

1. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърлянето или отдаването под наем не нарушава конкуренцията в сектора на електронните съобщения в частта ползване на индивидуално определен ограничен ресурс, вкл. не води до преминаване на разрешението или на част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, към предприятие с отнето разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс за същия вид електронни съобщения за срока, определен от комисията;

2. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърлянето или отдаването под наем не води до промени в условията за ползване на индивидуално определения ограничен ресурс;

3. прехвърлянето на разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез използване на налични и/или нови аналогови електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване не води до промяна на разпространяваните от предприятията, лицензирани от Съвета за електронни медии, радио- и телевизионни програми на обществените оператори, субекти на публичното право.


Чл. 8а. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2010 г., в сила от 09.03.2010 г., доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Комисията отказва с мотивирано решение прехвърляне на разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър или отдаването на последния под наем, когато са налице следните условия:

1. използването на ограничения ресурс би застрашило националната сигурност или е в противоречие с международни задължения, произтичащи от влязъл в сила международен договор, по който Република България е страна;

2. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) лицето, на което ще бъде прехвърлено разрешение или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, респективно ще му бъде отдаден под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър е с отнето разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс за същия вид електронни съобщения за срока, определен от комисията;

3. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) лицето, на което ще бъде прехвърлено разрешението или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, респективно ще му бъде отдаден под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, не отговаря на изискванията на чл. 6, ал. 4;

4. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) лицето, на което ще бъде прехвърлено разрешение или част от правата и съответните задължения, включени в разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, респективно ще му бъде отдаден под наем индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, има публични задължения към комисията, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията.


Чл. 9. (1) (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Предприятие, на което е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, може да прехвърли част от правата и съответните задължения по разрешението или да отдаде под наем предоставения му индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър на трето лице, като:

1. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърли или отдаде под наем част от предоставения радиочестотен спектър за териториалния обхват, за който е издадено разрешението;

2. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърли или отдаде под наем предоставения радиочестотен спектър само за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението;

3. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърли или отдаде под наем част от предоставения радиочестотен спектър само за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението;

4. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърли или отдаде под наем предоставения радиочестотен спектър за териториалния обхват, за който е издадено разрешението за определен период от време, по-кратък от срока на издаденото разрешение;

5. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърли или отдаде под наем предоставения радиочестотен спектър за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението за определен период от време, по-кратък от срока на издаденото разрешение;

6. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) прехвърли или отдаде под наем част от предоставения радиочестотен спектър за част от териториалния обхват, за който е издадено разрешението за определен период от време, по-кратък от срока на издаденото разрешение.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2012 г., в сила от 23.10.2012 г.) Прехвърлянето по ал. 1 и отдаването под наем не може да се извършва от предприятия, на които е издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, предназначен за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно радиоразпръскване.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Настоящите условия и ред се приемат на основание чл. 122 от Закона за електронните съобщения и влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ РЕШЕНИЕ № 196 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

(ОБН. - ДВ, БР. 19 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 09.03.2010 Г.)


§ 6. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

(ОБН. - ДВ, БР. 81 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 23.10.2012 Г.)


§ 11. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за условията и реда за прехвърляне на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс са приети с Решение № 1989 от 27 септември 2012 г. на Комисията за регулиране на съобщенията. Решението е прието на основание чл. 122, ал. 1 от Закона за електронните съобщения и влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ РЕШЕНИЕ № 533 ОТ 3 ОКТОМВРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

(ОБН. - ДВ, БР. 83 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 17.10.2017 Г.)


§ 2. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ РЕШЕНИЕ № 177 ОТ 11 МАЙ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНО ОПРЕДЕЛЕН ОГРАНИЧЕН РЕСУРС

(ОБН. - ДВ, БР. 43 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 25.05.2018 Г.)


§ 2. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките