Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 8.XI

НАРЕДБА № 21 ОТ 14 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА № 21 ОТ 14 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

В сила от 02.07.2010 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., доп. ДВ. бр.101 от 22 Ноември 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) С тази наредба се определят условията и редът за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства (ВС) в Република България, категориите военни въздухоплавателни средства, изискванията за разработване, въвеждане и актуализиране на нормите за летателна годност на военните ВС във връзка с осигуряване дейността по сертифицирането на летателната годност на военните ВС и издаване на военно разрешение за полет.

(2) Изискванията по наредбата не се прилагат за ВС, по-тежки от въздуха, чиято максимално разрешена излетна маса не превишава 200 кг, и за безпилотни летателни системи, за които не се изисква сертификат за летателна годност, и ВС, по-леки от въздуха.

Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Военните ВС, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, изпълняват полети, ако притежават сертификат за летателна годност, валидно удостоверение за преглед на летателната годност или военно разрешение за полет, издадени по реда на тази наредба.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Сертификатите за летателна годност и удостоверенията за преглед на летателната годност на военните ВС и военните разрешения за полет, вписани в Регистъра на военните ВС на Република България, се издават от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(2) Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" създава Регистър за вписване на издадените сертификати за летателна годност на военните ВС с гриф на сигурност и ниво на класификация "Поверително". Всички издадени сертификати за летателна годност, удостоверения за преглед на летателната годност и военни разрешения за полет се вписват в регистъра.

Чл. 4. (1) (Предишен текст на чл. 4, изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Сертификатът за летателна годност, удостоверението за преглед на летателната годност и военното разрешение за полет на транспортните и учебно-тренировъчните военни ВС се съхраняват на борда им, когато са в полет.

(2) (Нова - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Когато ВС, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, извършват полети от основното летище за базиране на територията на Република България, сертификатите за летателна годност, удостоверенията за преглед на летателната годност към тях и военните разрешения за полет се съхраняват в авиационното формирование, в което се осъществява летателната и техническата експлоатация.

(3) (Нова - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Когато ВС, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, извършват полети основно от летище на територията на друга държава и се намират там по силата на международно споразумение, страна по което е Република България, или договор, сертификатите за летателна годност, удостоверенията за преглед на летателната годност към тях и военните разрешения за полет се съхраняват в екипа от специалисти, осигуряващи техническото обслужване на военното ВС на територията на тази държава.

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Промени или записи в сертификатите за типа и в сертификатите за летателна годност се правят само от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".


Раздел II.
Категории на военните въздухоплавателни средства

Чл. 6. Според своето предназначение и изпълняваните задачи военните ВС се класифицират в следните категории:

1. бойни;

2. учебно-бойни;

3. транспортни;

4. учебно-тренировъчни;

5. специални.


Чл. 7. Категорията на военните ВС се вписва в сертификата за летателна годност.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) При промяна в предназначението на дадено военно ВС или даване на разрешение за категория "специални" съответното авиационно формирование връща съществуващия сертификат в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за анулиране и подава заявка за промяна на категорията му и издаване на нов сертификат за летателна годност по реда на тази наредба.


Раздел III.
Норми за летателна годност

Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Министърът на отбраната по предложение на директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" определя нормите за летателна годност на отделните категории и видове военни ВС. Нормите за летателна годност са задължителни за всички военни ВС, вписани в Регистъра на военните ВС на Република България.

(2) Съответствието с нормите за летателна годност се включва като изискване при подготовката и изпълнението на проекти за придобиване или модернизация на военно ВС.


Чл. 10. Норми за летателна годност на военни ВС на други държави могат да се прилагат спрямо българските военни ВС, ако са предвидени в международни актове, страна по които е Република България.


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Когато за съответното военно ВС няма типов норматив, издаден от компетентен държавен орган на съответния производител, министърът на отбраната по предложение на директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" определя реда за създаване на типов норматив за оценка на съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност на военните ВС.


Раздел IV.
Издаване на сертификат за типа и индивидуален сертификат за летателна годност на военни въздухоплавателни средства, проектирани и построени в Република България

Чл. 12. (1) На всеки тип военно ВС, проектирано и построено в Република България, се издава сертификат за типа за съответствие с изискванията на нормите за летателна годност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Сертификатът за типа се издава от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" въз основа на заявка.


Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Заявката за издаване на сертификат за типа се подава от конструктора или конструкторското бюро (по-нататък конструктора) в процеса на проектиране на военното ВС до директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В двуседмичен срок от завеждане на заявката директорът на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" назначава сертификационна комисия (комисията) за определяне съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност. Комисията се състои от нечетен брой членове.


Чл. 14. (1) Конструкторът представя на комисията за проверка и одобрение всички разчети, чертежи, технологии, модели и макети на военното ВС.

(2) Конструкторът изготвя и представя на комисията и проект на техническа документация на военното ВС. Техническата документация на военното ВС трябва да позволява внасянето на изменения и допълнения чрез замяна или добавяне на листове.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Конструкторът построява най-малко един опитен образец на военното ВС и предлага на комисията програми за наземни и летателни изпитвания. Програмите за наземни и летателни изпитвания на опитния образец се утвърждават от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" по предложение на комисията.

(4) Опитният образец се вписва в Регистъра на военните ВС на Република България, като върху него се нанасят съответните национален и регистрационни знаци. Вписването на опитния образец в регистъра се извършва, без той да има сертификат за типа и сертификат за летателна годност.


Чл. 15. (1) Комисията на базата на резултатите от аеродинамичните и якостните разчети, лабораторните и стендовите изследвания, наземните и летателните изпитвания на прототипа изготвя справка за съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност. Справката се изготвя в съответствие с реда за оценка на съответствието.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) След приключване на работата си комисията изготвя доклад до директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", към който се прилага справката за съответствие. Директорът на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" утвърждава доклада и разпорежда издаването на сертификат за типа.


Чл. 16. (1) Сертификат за типа се издава, когато всички изисквания, произтичащи от нормите за летателна годност на военни ВС, са удовлетворени и отразени в справката за съответствие.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Сертификатът за типа на военното ВС се подписва от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" в двуседмичен срок от завеждане на доклада в деловодството на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се подпечатва с печата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Получаването на сертификат за типа, за съответния тип военно ВС, може да се извърши в друга държава по преценка на министъра на отбраната при направено предложение от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", ако съответните норми за летателна годност на военни ВС са по-високи или равни от действащите в Република България.

(4) В случаите по ал. 3 не се прилагат изискванията на чл. 14, ал. 3 за утвърждаване на програмите за наземни и летателни изпитвания.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) При издаването на сертификат за типа Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" изготвя сертификационна таблица, неразделна част от сертификата за типа. В сертификационната таблица се вписват сертификационните данни (характеристични данни и параметри) на типа военно ВС.


Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Всички разчети, чертежи, технологии, спецификации на материали и техническата документация, по които е построен опитният образец, се подпечатват с печата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при издаването на сертификат за типа и не подлежат на унищожаване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Изменения в разчетите, чертежите, технологиите, спецификациите на материалите и техническата документация се допускат само с предварително писмено разрешение на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".


Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Сертификатът за типа заедно със сертификационната таблица се съхраняват от конструктора и могат да се унищожават само с разрешение на директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случаите, когато конструкторът няма намерение да строи (произвежда) други серийни военни ВС от този тип, а опитният образец се явява единственото военно ВС от този тип, този факт се декларира в заявката. В тези случаи Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" след сертификата за типа издава и сертификат за летателна годност на конкретното военно ВС.


Чл. 21. (1) В случаите, когато конструкторът проектира и построи друго военно ВС, подобно на това, за което е издаден сертификат за типа, но някои от данните му се различават от тези, посочени в сертификационната таблица, то това военно ВС се счита за друг тип и за него се прилагат разпоредбите за издаване на сертификат за типа по този раздел.

(2) Промени във военните ВС, чиито данни остават същите като посочените в сертификационната таблица, се считат за модификации и спрямо тях не се прилага процедурата за издаване на сертификат за типа.


Чл. 22. (1) За всяко произведено серийно военно ВС се издава индивидуален сертификат за летателна годност на базата на заявка от производителя и декларация на производителя за качество и съответствие.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Декларацията за качество и съответствие удостоверява, че серийното военно ВС е произведено по одобрената от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" документация на опитния образец.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) На базата на заявка от производителя и декларация за качество и съответствие Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издава експортен сертификат за летателна годност, когато военното ВС е предназначено за износ в чужбина.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Сертификатите за летателна годност се издават в двуседмичен срок след завеждане на заявките по ал. 1 и 3 в деловодството на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".


Раздел V.
Издаване на сертификат за летателна годност на доставени от внос военни ВС

Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Издаването на сертификат за летателна годност (приложение № 1) на внесените от друга държава военни ВС се извършва от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" след подаване на заявка от авиационното формирование, където се числи военното ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Заявката се подава до директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" по образец (приложение № 2) не по-малко от 30 дни преди датата на основния преглед от представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" по реда на чл. 24, ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В заявката за издаване на сертификат за летателна годност се посочват заводският (сериен) номер на военното ВС, регистрационните знаци и категорията му. Наред със заявката авиационното формирование представя пред Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров":

1. копие на сертификат за типа заедно със сертификационната таблица, издадени от упълномощения орган на страната на производителя, ако досега такъв тип военно ВС не е бил вписван в регистъра;

2. експортен сертификат за летателна годност на военното ВС в случаите, когато ВС се внася от държава, с която не се прилагат единни норми за летателна годност на военни ВС;

3. декларация за качество и съответствие в случаите, когато военното ВС е ново и се внася от държава, с която се прилагат единни норми за летателна годност на военните ВС;

4. сертификат за летателна годност в случаите, когато военното ВС е използвано и се внася от държава, с която се прилагат единни норми за летателна годност на военни ВС; сертификатът трябва да е с валиден срок и да е заверен от упълномощения орган на тази страна.


Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, го предоставя на разположение на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за основен преглед. Времето и мястото на прегледа се уговарят предварително между авиационното формирование, където се числи военното ВС, и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(2) Авиационното формирование осигурява оборудване, допуснат до работа по авиационната техника инженерно-технически персонал и екипаж за извършване на необходимите проверки, огледи и контролен полет.


Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, представя на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" наличните:

1. копие от ръководството за летателна експлоатация;

2. копие от всички ръководства на производителя за техническо обслужване, ремонт, илюстровани каталози;

3. копие от издаден/съгласуван от производителя регламент за техническо обслужване;

4. списък на издадените експлоатационни бюлетини от производителя, както и директиви по летателна годност, издадени от съответните авиационни власти, които се отнасят за даденото военно ВС;

5. списък на максимално допустимите откази;

6. (изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) писмено споразумение с производителя за изпращане в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" на всички изменения в ръководствата, посочени по-горе, както и на експлоатационните бюлетини, издавани от производителя;

7. ресурсна инструкция (документи, регламентиращи ресурса);

8. програма за техническо обслужване;

9. програма за наземни изпитвания за приемане на военните ВС;

10. програма за летателните изпитвания на военните ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Авиационното формирование представя на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" справка за конкретното военно ВС, утвърдена от командира на авиационното формирование. Справката съдържа следната информация:

1. наработка на планера, на основната(-ите) и на спомагателната силова установка от началото на експлоатация, от последния ремонт и от последното периодично техническо обслужване (в календарен срок, в летателни часове, в брой кацания или в цикли) и съответния остатъчен ресурс;

2. списък на всички ресурсни агрегати и съответния остатъчен ресурс;

3. списък на бутилките за високо налягане и дата на следваща проверка;

4. състояние на аварийно-спасителното оборудване и остатъчния му ресурс;

5. списък на изпълнените експлоатационни бюлетини;

6. документ за масата и центровката на военното ВС;

7. списък на модификациите, модернизациите и усъвършенстванията, одобрени от съответните авиационни власти;

8. дата и място на последното периодично (базово) техническо обслужване;

9. информация за инциденти, извънредни проверки и ремонти.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Наред с военното ВС на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" се предоставят за проучване и:

1. формулярите на военното ВС, на основната(ите) и на спомагателната силова установка;

2. паспортите на компонентите (еквивалентен документ).


Чл. 26. (1) Прегледът по чл. 24, ал. 1 има за цел да установи дали:

1. военното ВС е проектирано, построено и преминало изпитвания по нормите за летателна годност, посочени в заявката и вписани в типовия му сертификат за летателна годност;

2. военното ВС може да бъде класифицирано в категорията, посочена в заявката;

3. комплектът експлоатационно-техническа документация е пълен и се отнася за същия тип военно ВС;

4. за военно ВС, което е било на експлоатация в някоя друга държава - в експлоатационно-техническата документация са внесени всички изменения и допълнения към тях, издадени от страната на производителя;

5. има договор с производителя за получаване на всички бюлетини и изменения и допълнения на/към експлоатационно-техническата документация.

(2) Изискването по ал. 1, т. 1 не се прилага, ако между Република България и съответната държава е в сила договореност за взаимно признаване на нормите за летателна годност на военните ВС.

(3) Изискването по ал. 1, т. 3 не се прилага, когато авиационното формирование експлоатира военно ВС от същия тип, на което вече е издаден индивидуален сертификат за летателна годност.


Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В 7-дневен срок след приключване на прегледа на военното ВС представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" изготвят доклад за резултатите от прегледа, в който посочват дали са удовлетворени изискванията по чл. 26, ал. 1, и правят предложение за издаване или не на сертификат за летателна годност. Докладът се утвърждава от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" в 7-дневен срок от изготвянето му. Копие от доклада се изпраща на авиационното формирование.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случай че представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" констатират несъответствия с изискванията по чл. 26, ал. 1, те изготвят писмени предписания и определят срок за отстраняването им. След отстраняване на несъответствията авиационното формирование информира директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се извършва нов преглед на военното ВС.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издава сертификат за летателна годност на съответното военно ВС в 14-дневен срок от датата на утвърждаване на доклада. Сертификатът за летателна годност се подписва от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се подпечатва с печат на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров". Експортният сертификат за летателна годност или декларацията за качество и съответствие остава в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(4) Сертификатът за летателна годност се предава на авиационното формирование.

(5) Всички текстове в сертификата за летателна годност се изписват на български и английски език.


Раздел VI.
Срок на валидност на сертификата за летателна годност и удостоверение за преглед на летателната годност

Чл. 28. (1) Срокът на валидност на сертификата за летателна годност се определя с удостоверение за преглед на летателната годност (приложение № 3). Удостоверението се издава заедно със сертификата за летателна годност и се прилага като неразделна част към него.

(2) Срокът на валидността на удостоверението за преглед на летателната годност е до две години в случаите, когато военното ВС се експлоатира предимно от летища в Република България, и до една година в случаите, когато се експлоатира предимно от летища в друга държава. Срокът на валидност се вписва в удостоверението за преглед на летателната годност.

(3) Командирът на авиационното формирование е отговорен за поддържането на летателната годност на военното ВС съобразно изискванията на експлоатационната документация.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Всяко военно ВС, на което е издаден сертификат за летателна годност, се предоставя за проверки от представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при поискване по съответния ред в БА. Целта на проверката е да се установи дали: военното ВС съответства на посочената в сертификата за летателна годност категория; експлоатацията е съгласно изискванията на регламентиращите документи; не са настъпили недопустими изменения в състоянието на военното ВС; летателните характеристики и техническите параметри на военното ВС, двигателите и системите му не се различават от тези, посочени в ръководствата по летателна и техническа експлоатация.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В 7-дневен срок след приключване на прегледа на военното ВС представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" изготвят доклад за резултатите от проверката, в който посочват дали се спазват изискванията на документите, регламентиращи неговата експлоатация, и правят предложение да продължи или да се прекрати експлоатацията му. Докладът се утвърждава от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" в 7-дневен срок от изготвянето му. Копие от доклада се изпраща на авиационното формирование.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случай че представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" констатират несъответствия с изискванията на документите, регламентиращи експлоатацията на военното ВС, те изготвят писмени предписания и определят срок за отстраняването им. След отстраняване на несъответствията авиационното формирование информира Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се извършва нова проверка на военното ВС.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Сертификатът за летателна годност се отнема от представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", ако при проверките се установи, че не се спазват изискванията на документите, регламентиращи неговата експлоатация.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, подава заявка (приложение № 4) до директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за издаване на удостоверение за преглед на летателната годност на военното ВС не по-малко от 45 дни преди крайния срок на валидност на действащото.


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Заедно със заявката авиационното формирование, където се числи военното ВС, представя в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" справка за военното ВС, утвърдена от командира на авиационното формирование. Справката съдържа данните по чл. 25, ал. 2.


Чл. 31. (1) Удостоверението за преглед на летателната годност се издава след извършване на основен преглед по реда на чл. 24.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, предоставя на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за преглед и:

1. формулярите на военното ВС, на основната(ите) и на спомагателната силова установка;

2. паспортите на компонентите (еквивалентен документ);

3. резултатите от последния полет по данни на екипажа и средствата за обективен контрол.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Авиационното формирование предоставя на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издадения сертификат за летателна годност и удостоверението за преглед на летателната годност (ако е издадено такова).


Чл. 32. (1) Инспекцията на военното ВС за издаване на удостоверение за преглед на летателната годност има за цел да установи дали:

1. не са настъпили недопустими изменения в състоянието на военното ВС;

2. летателните характеристики и техническите параметри на ВС, двигателите и системите му не се различават от тези, посочени в ръководството по летателна експлоатация;

3. техническото обслужване на военното ВС е извършвано (от издаването на сертификата за летателна годност, респективно от предшестващо продължаване на валидността му до момента) по периодичност и обем в пълно съответствие с регламента за техническо обслужване;

4. всички задължителни бюлетини и указания (директиви) за летателна годност са изпълнени и съответно вписани във формулярите, респективно паспортите;

5. въздухоплавателното средство, основната (ите) и спомагателната силова установка, въоръжението и компонентите на военното ВС не надвишават съответно междуремонтния и техническия ресурс;

6. поддържането на летателната годност на военното ВС е извършвано от авиационното формирование или от оторизирани организации за техническо обслужване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В 7-дневен срок след приключване на инспекцията на военното ВС, представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" изготвят доклад за резултатите от инспекцията на военното ВС за издаване на удостоверение за преглед на летателната годност. Докладът се утвърждава от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" в 7-дневен срок от изготвянето му. Копие от доклада се изпраща на авиационното формирование.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случай че представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" констатират несъответствия с изискванията по ал. 1, те изготвят писмени предписания и определят срок за отстраняването им. След отстраняване на несъответствията авиационното формирование информира Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се извършва нова инспекция на военното ВС.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издава Удостоверение за преглед на летателната годност на съответното военно ВС в 14-дневен срок от датата на утвърждаване на доклада. Удостоверението за преглед на летателната годност се подписва от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се подпечатва с печата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(5) Всички текстове в удостоверението за преглед се изписват на български и английски език.

(6) Удостоверението за преглед на летателната годност се предава на командира на авиационното формирование, където се числи военното ВС.


Чл. 32а. (Нов - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 22.11.2013 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случай че при извършване на инспекцията на военното ВС представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" констатират несъответствие с изискването по чл. 32, ал. 1, т. 5, но при наличие на изискванията по чл. 32, ал. 1, т. 1, 2, 3, 4 и 6, то за осигуряване на летателната годност може да се извърши експертна оценка за изменение на съответните ресурси.

(2) Експертната оценка може да се извърши по един от следните начини:

1. (изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) от представители на съответното авиационно формирование, командването на вида въоръжени сили и Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" по начин и ред, определени в съвместна заповед на командира на вида въоръжена сила, в чието управление е военното ВС, и директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров";

2. чрез възлагането й на трето лице от командира на вида въоръжена сила, в чието управление е съответното военно ВС, по реда на Закона за обществените поръчки.

(3) При наличие на експертна оценка за изменение на съответните ресурси по чл. 32, ал. 1, т. 5 на военното ВС се издава удостоверение за преглед на летателната годност по реда на чл. 32.


Раздел VII.
Временно преустановяване валидността на сертификата за летателна годност

Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Когато военното ВС бъде предадено за ремонт на външна организация, авиационното формирование, където се числи военното ВС, в 10-дневен срок предава в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" сертификата за летателна годност и издаденото удостоверение за преглед на летателната годност.


Чл. 34. (1) Представителите на авиационното формирование приемат военното ВС от ремонт след извършване на проверка и контролен полет.

(2) Отговорност за подготовките за контролните полети, контролните полети, подготовката за прелитане и прелитането на военното ВС до авиационното формирование, където се числи, носи организацията, извършваща ремонта.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) След прелитането на военното ВС до авиационното формирование командирът му подава заявка до Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за издаване на удостоверение за преглед на летателната годност при условията и по реда на чл. 31 и 32.

(4) Сертификатът за летателна годност и удостоверението за преглед на летателната годност се предават на авиационното формирование, където се числи военното ВС.


Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случаите, когато дадено военно ВС претърпи повреда, отстраняването на която не може да се осъществи чрез прилагане на типова технология, а изисква значителни ремонтно-възстановителни работи, авиационното формирование, където се числи военното ВС, е длъжно в 10-дневен срок да върне сертификата за летателната годност и удостоверението за преглед на летателната годност (ако е издадено такова) в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".


Чл. 36. При предаване на военното ВС на ремонтна организация за отстраняване на повредата се прилага редът, предвиден в чл. 33 и 34.


Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Когато авиационното формирование, където се числи военното ВС, реши само да извърши ремонтно-възстановителните работи, то разработва необходимата документация за целта. Програмата за контролния полет (ако се налага такъв) се съгласува с Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров". Документацията и програмата за контролния полет се утвърждават по команден ред и се представят пред представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при прегледа на военното ВС.

(2) Авиационното формирование може да разработи чертежите, схемите, технологиите и др. за ремонтно-възстановителните работи и програмата за контролния полет в сътрудничество с конструктора (производителя) или ремонтна организация.


Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Преди завършване на ремонтно-възстановителните работи авиационното формирование, където се числи военното ВС, уведомява Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" за назначаване на основен преглед.


Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) По време на основния преглед определените представители на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" установяват дали всички посочени изисквания в разработените документация и програма за контролния полет са удовлетворени.

(2) При положителни резултати се издава удостоверение за преглед на летателната годност при условията и по реда на чл. 32.

(3) Сертификатът за летателна годност и удостоверението за преглед на летателната годност се предават на авиационното формирование, където се числи военното ВС.


Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) В случаите, когато дадено военно ВС бъде предадено на външна организация, включително и на производителя, за изпълнението на проект за модернизация, авиационното формирование, където се числи военното ВС, е длъжно в 10-дневен срок да върне сертификата за летателната годност и удостоверението за преглед на летателната годност (ако е издадено такова) в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(2) Удостоверение за преглед на летателната годност след изпълнението на дейностите по модернизацията, които не водят до изменение на данни от сертификационната таблица към сертификата за типа, се издава по реда на чл. 38 и 39.

(3) В случай че модернизацията води до изменение на данни от сертификационната таблица, се прилага чл. 21, ал. 1.


Раздел VIII.
Издаване на експортен сертификат за летателна годност

Чл. 41. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Издаването на експортен сертификат за летателна годност на военно ВС (приложение № 5), което ще се експортира от Република България и ще се впише в чужд регистър, се извършва от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".


Чл. 42. (1) За издаване на експортен сертификат за летателна годност на военно ВС, което ще се експортира от Република България, се подава заявка от новия собственик или владелец на военното ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Заявката се подава до Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" по образец (приложение № 6) не по-малко от 30 дни преди желаната от заявителя дата на извършване на огледи и проверки от представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" по реда на чл. 24, ал. 1.

(3) За издаване на експортен сертификат за летателна годност се прилагат съответно чл. 31 - 32, без да се издава удостоверение за преглед на летателната годност.


Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издава експортен сертификат за летателна годност, ако представеното военно ВС отговаря на изискванията на нормите за летателна годност на военните ВС. Експортният сертификат за летателна годност се подписва от директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и се подпечатва с печат на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

(2) Експортният сертификат за летателна годност се предава на новия собственик или владелец след сключването на договор.


Раздел IX.
Издаване на военно разрешение за полет (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)

Чл. 44. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Военно разрешение за полет се издава на военни ВС, които не отговарят или не са демонстрирали, че отговарят на всички приложими изисквания за летателна годност, но са способни да извършат безопасен полет, при определени условия и за следните цели:

1. нова разработка или модификации;

2. демонстриране на съответствие с приложими норми за летателна годност или сертификационни спецификации;

3. обучение на екипажи на конструкторски или производствени организации;

4. летателни изпитвания от ново производство;

5. полет на военно ВС в процес на производство, между производствени съоръжения;

6. полет/и с цел приемане на военно ВС от производствена организация или организация за техническо обслужване;

7. доставка или износ на военно ВС;

8. полет/и за удостоверяване на летателната годност, с цел издаване на сертификат за летателна годност и/или удостоверение за преглед на летателната годност;

9. полет/и за пазарно проучване, включително обучение на екипажи на авиационното формирование;

10. полет/и за изложба и/или участие в авиошоу;

11. полет до място за извършване на техническо обслужване или преглед на летателната годност, или до място за съхранение;

12. полет над водна повърхност с тегло, надвишаващо сертифицираното максимално излетно тегло и нормалната далечина на полета над вода, или при полет над суша, където не са налични подходящи съоръжения за кацане или гориво за зареждане на ВС;

13. полет/и на военно ВС, отговарящо на приложимите изисквания за летателна годност, преди да бъде установено съответствие с екологичните изисквания;

14. за отделни военни ВС или тип военни ВС, за които не може да се издаде сертификат за летателна годност или ограничен сертификат за летателна годност;

15. контролен полет на военно ВС с неустановена причина за неизправност или за проверка на функционирането на една или повече системи и оборудване след ремонт/инспекция в организация за техническо обслужване.

Чл. 45. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Всяко физическо или юридическо лице има право да кандидатства за военно разрешение за полет при спазване на изискванията, определени в чл. 46. Кандидатът за военно разрешение за полет също има право да кандидатства за одобрение на условията на полета.

Чл. 46. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Военно разрешение за полет се издава на ВС, вписани или със запазени регистрационни знаци за вписване в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, включително в случаите, когато ВС ще лети в друга държава. Военното разрешение за полет съдържа всички условия и ограничения за осигуряване на безопасен полет, като правилата за използване на въздушното пространство и експлоатационните правила остават в компетенцията на органа на държавата, където ще се извърши полетът.

Чл. 47. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Заявлението за военно разрешение за полет (приложение № 7) се подава до директора на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" от командира/ръководителя на авиационното формирование или организацията, за чиито цели е необходим даденият полет. Заявлението се подава най-малко 30 (тридесет) дни преди датата на полета.

(2) Всяко заявление за военно разрешение за полет включва:

1. целта/целите на полета/ите в съответствие с чл. 44;

2. пунктовете, по които въздухоплавателното средство не отговаря на приложимите изисквания за летателна годност;

3. условията за полет.

(3) В случаите, когато условията за полет не са одобрени към момента на подаване на заявлението за военно разрешение за полет, се подава и заявление за одобрение на условията за полет по реда на чл. 49.

Чл. 48. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Условията за полет включват:

1. конфигурацията, за която се иска разрешение за полет;

2. всяко условие или ограничение, необходимо за безопасната експлоатация на ВС, в това число:

а) условия или ограничения, наложени за маршрута или въздушното пространство или и двете, отнасящи се до полета/ите;

б) условия или ограничения, наложени на екипажа на ВС;

в) ограничения относно превоз на лица извън състава на екипажа;

г) експлоатационни ограничения, специфични процедури или технически условия, които трябва бъдат спазени;

д) конкретна/и програма/и за полетни изпитвания (ако е приложимо);

е) специфични мерки за осигуряване на летателната годност, включително промени в инструкциите за техническо обслужване и периодичност на изпълнение;

3. доказателства, че ВС е способно да извършва безопасен полет/и при условията или ограниченията на т. 2;

4. метода, използван за контрол на конфигурацията на ВС и спазване на установените условия.

Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Когато одобрението на условията за полет е свързано с конструктивни изменения на ВС, условията за полет се одобряват от:

1. авиационни власти, имащи правомощия да извършват тази дейност;

2. надлежно одобрена конструкторска организация.

(2) Когато одобрението на условията за полет не е свързано с конструктивни изменения на ВС, условията за полет могат да се одобряват от авиационни власти или от надлежно одобрена организация, която също издава и разрешение за полет.

Чл. 50. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Когато условията за полет не попадат в обхвата на чл. 49, при подаване на заявлението за военно разрешение за полет до Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", заявителят подава и заявление за одобрение на условията за полет.

(2) Заявлението за одобрение на условията за полет (приложение № 8) включва:

1. предложените условия за полет;

2. документацията, потвърждаваща тези условия;

3. декларация, че ВС е способно да извършва безопасни полети при наложените условия и ограничения съгласно чл. 48, т. 2.

(3) Експерти на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" оценяват възможността за безопасно изпълнение на полета/ите при декларираните от заявителя условия и ограничения за полета/ите. За тази цел експертите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" извършват или изискват от заявителя да извърши всички необходими проверки/инспекции или тестове.

Чл. 51. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Директорът на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" издава военно разрешение за полет (приложение № 9):

1. при представяне от заявителя на данните, изисквани по чл. 47;

2. когато условията за полет съгласно чл. 48 са одобрени в съответствие с изискванията на чл. 49 или 50.

(2) Военното разрешение за полет определя целта/ите и всички условия и ограничения за полета, които са одобрени в съответствие с чл. 49 или 50.

(3) Всички текстове във военното разрешение за полет се изписват на български и английски език.

(4) Разрешения за полет, които са издадени от проектантски и производствени организации и организации за управление на техническото обслужване, притежаващи правомощия да извършват тази дейност самостоятелно, представят копие на разрешението за полет в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" не по-късно от три дни от издаването му.

Чл. 52. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Всяка промяна, при която условията за полет или свързаните с тях доказателства, установени за издаването на разрешението за полет, се окажат недействителни, се одобрява в съответствие с чл. 49 или 50. Когато е приложимо, се подава заявление в съответствие с чл. 50.

(2) Промяна, засягаща съдържанието на военното разрешение за полет, изисква издаването на ново военно разрешение за полет.

Чл. 53. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Техническата документация, обозначителните табели, списъците, маркировката на инструмента и друга необходима информация, която се изисква при издаването на разрешение за полет, се представят на български, руски или английски език на представителите на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Чл. 54. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Военното разрешение за полет не може да се прехвърля.

Чл. 55. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Притежателят или кандидатът за военно разрешение за полет осигурява достъп до военното ВС при поискване от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Чл. 56. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Военното разрешение за полет се издава за определен период, но за не повече от 12 месеца и остава в сила при следните условия:

1. съответства на целите, условията и ограниченията, свързани с разрешението за полет, съгласно чл. 51, ал. 2;

2. разрешението за полет не е върнато или отнето;

3. ВС не е отписано от Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България.

(2) След изпълнение на целта, за която е издадено, или отнемането му военното разрешение за полет се връща в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Чл. 57. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Подновяването на военното разрешение за полет се извършва по реда на чл. 52 като промяна.

Чл. 58. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Притежателят на военно разрешително за полет се задължава да спазва всички условия и ограничения, свързани с разрешението за полет.

Чл. 59. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) (1) Всички документи, изготвени с цел да установят и докажат условията за полет, се съхраняват от притежателя на одобрението на условията за полет и се предоставят на разположение на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при упражняване на дейностите му по сертифициране на летателната годност на военното ВС.

(2) Всички документи, свързани с издаването на разрешения за полет от надлежно одобрени организации, включително записи от инспекции, документи, свързани с одобрението на условията за полет и военното разрешение за полет, се съхраняват от съответната одобрена организация и се предоставят на разположение на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" при упражняване на дейностите му по сертифициране на летателната годност на военното ВС.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. (доп. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) "Авиационно формирование" е съставна структура от Българската армия, Главна дирекция "Гранична полиция" или на друго държавно ведомство, експлоатираща въздухоплавателно средство, вписано в Регистъра на военните въздухоплавателни средства.

2. "Летателна годност" е способността на въздухоплавателното средство да работи на земята и във въздуха без съществена опасност за екипажа, наземния персонал, пътниците (ако има такива) и населението, над което прелита.

3. "Компонент на въздухоплавателно средство" е която и да е част от въздухоплавателното средство, включително силова установка или спомагателно/аварийно оборудване на въздухоплавателното средство.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) До определянето на национални норми за летателна годност за военните ВС при заявяване за вписване в Регистъра на военните ВС на Република България на нов тип военно ВС Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" преценява заявката, като се ръководи и взема под внимание:

1. нормите за летателна годност, по които е конструирано и сертифицирано военното ВС;

2. типовия сертификат за летателна годност и сертификационната таблица към него, ако са налични;

3. инструкциите за летателна и техническа експлоатация и бюлетините на конструктора и производителя;

4. директивите за летателна годност, определени от авиационните власти на страната на производителя.


§ 2а. (Нов - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Редът за сертифициране на летателната годност по настоящата наредба се прилага за всички военни ВС, ВС на Специализиран отряд "Въздушно наблюдение" в Главна дирекция "Гранична полиция" и ВС на други държавни ведомства, вписани в Регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България.

§ 3. (Доп. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.) Наредбата се издава на основание чл. 26, т. 20 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и във връзка с чл. 102, ал. 1, т. 13 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


§ 4. Издадените сертификати за летателна годност на военните ВС в съответствие с изискванията на Наредба № 14 от 2007 г. за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства (обн., ДВ, бр. 107 от 2007 г.; изм., бр. 84 от 2008 г.) от Инспекцията по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства и дирекция "Политика по въоръженията" са валидни до посочения срок в тях. След изтичане срока на валидност на издадените сертификати за летателна годност се изпълняват разпоредбите на раздели V и VI на тази наредба.


§ 5. Наредбата отменя Наредба № 14 от 2007 г. за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства.


§ 6. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

(ОБН. - ДВ, БР. 101 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 22.11.2013 Г.)


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 14 ЮНИ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

(ОБН. - ДВ, БР. 89 ОТ 2022 Г.)


§ 1. Навсякъде в наредбата думите "Института по отбрана" и "Институтът по отбрана" се заменят съответно с "Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" и "Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров".

Приложение № 1 към чл. 23, ал. 1



Приложение № 2 към чл. 23, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)



ДО
ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"
 
ЗАЯВКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
 
Тази заявка трябва да бъде подадена (изпратена) в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" не по-малко от 30 дни преди желаната дата за извършване на инспекция от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", посочена в част IX.
 
Част I ЗАЯВИТЕЛ
 
Име и адрес на  
заявителя  
 
Част II ОПИСАНИЕ НА ВОЕННОТО ВС
 
Име и адрес на производителя  
Място и дата на производство  
Държава производител  
Тип на ВС и серия  
Заводски номер  
Ново или използвано  
ВС е сертифицирано по норми за летателна годност  
Номер на типовия сертификат (удостоверение) за летателна годност и сертификационната таблица  
Държава, издала типовия сертификат (удостоверение) за летателна годност  
Максимална излетна маса на ВС  
Брой места (включително на екипажа)  
Регистрационен знак  
 
Част III ОПИСАНИЕ НА ДВИГАТЕЛЯ/ИТЕ
 
Име и адрес на производителя  
Място и дата на производство  
Държава производител  
Тип на двигателя/ите  
Брой на двигателите  
Заводски номера  
Нов/и или използван/и  
Максимална мощност/тяга  
 
Част IV ОПИСАНИЕ НА ВИТЛОТО/АТА
 
Име и адрес на производителя  
Място и дата на производство  
Държава производител  
Тип на витлото/ата  
     
Заводски номера    
Ново/и или използвано/и  
 
Част V КАТЕГОРИЯ
 
Бойни Учебно-бойни Транспортна
0 0 0
Учебно-тренировъчни Специална
0 0
 
Част VI ДОКУМЕНТИ, ПОТВЪРЖДАВАЩИ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ВОЕННОТО ВС С ТИПОВИЯ СЕРТИФИКАТ (УДОСТОВЕРЕНИЕ) ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ СЛУЧАЯ
 
Отбележете с "X" случая, който се отнася за Вас, и приложете съответния документ.
НОВО ИЗПОЛЗВАНО
Произведено в Р. България в Р. България
0 0
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО И СЪОТВЕТСТВИЕ Предишен сертификат за летателна годност, издаден от български авиационни власти
Номер и дата на издаване Номер и дата на издаване
   
 
ВНОСНО
 
НОВО ИЗПОЛЗВАНО
0 0
0 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО И СЪОТВЕТСТВИЕ, издадена от одобрен производител Валиден сертификат за летателна годност, издаден от упълномощения орган на страната, от която се внася
Производител, издал представената декларация за качество и съответствие Държава, издала представения сертификат за летателна годност
   
Номер и дата на издаване Номер и дата на издаване
   
 
ЕКСПОРТЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
 
Държава, издала представения експортен сертификат за летателна годност  
Номер и дата на издаване  
 
Част VII СЪПЪТСТВАЩА ДОКУМЕНТАЦИЯ
 
Посочете с "X" кога ще бъдат представени следните документи:
  Приложени При инспекцията на ВС Не се отнася
Копие от ръководството за летателна експлоатация 0 0 0
Копие от всички ръководства на производителя за техническо обслужване, ремонт, илюстровани каталози 0 0 0
Регламент за техническо обслужване 0 0 0
Списък на експлоатационните бюлетини и директиви по летателна годност 0 0 0
Списък на максимално допустимите откази 0 0 0
Ресурсна инструкция 0 0 0
Програма за техническо обслужване 0 0 0
Програма за наземни изпитвания 0 0 0
Програма за летателни изпитвания 0 0 0
 
Част VIII СПРАВКА ЗА ВОЕННОТО ВС
 
Посочете с "X" кога ще бъдат представени следните документи:    
  Приложени При инспекцията на ВС
Наработка на планера, двигателите и ВСУ от началото на експлоатация, от последния ремонт и последното периодично техническо обслужване (в календарен срок, часове, кацания и т. н.) и съответния остатъчен ресурс 0 0
Списък на всички ресурсни агрегати и съответния остатъчен ресурс 0 0
Списък на изпълнените експлоатационни бюлетини и директиви по летателна годност 0 0
Документ за масата и центровката на военното ВС 0 0
Списък на извършените модификации, модернизации, усъвършенствания и изпълнени ремонти 0 0
Информация за инциденти, извънредни проверки и ремонти 0 0
 
Част IХ ИНСПЕКЦИЯ
 
Име и адрес на организацията/специалистите, които ще представят ВС за проверка
 
ВС и съпътстващата документация ще бъдат на разположение за инспекция на:
Място за инспекция   От дата:  
       
ПРИЛОЖЕНИЯ: 1. Системи, устройства и оборудване на ВС.
  2. Както са посочени в част VI, VII, VIII.
   
Дата: Подпис
 
ПРИЛОЖЕНИЕ
КЪМ ЗАЯВКАТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
 
СИСТЕМИ, УСТРОЙСТВА И ОБОРУДВАНЕ НА ВС
При подаване на заявка за първоначално издаване на сертификат за летателна годност заявителят трябва да попълни точките, посочени в приложението.
 
Всички точки трябва да бъдат попълнени точно, а в случаите, когато не се отнася за конкретното ВС, се вписва "Не се отнася".
Име на заявителя:
 
Тип на ВС: Серия: Заводски номер: Регистрационни знаци (текущи или желани): Предишни регистрационни знаци (ако е имало):
         
 
ОПИСАНИЕ НА СИСТЕМИТЕ, УСТРОЙСТВАТА ИЛИ ОБОРУДВАНЕТО НА ВС
 
1. Система за херметизация  
2. Системи за автоматично управление на полета  
3. Система за записване на разговорите в пилотската кабина  
4. Генератори на електрическа енергия:  
а) за постоянен ток  
б) за променлив ток, честотен диапазон  
5. Основни акумулаторни батерии:  
а) никел-кадмиеви  
б) оловни  
в) брой поставени на ВС  
6. Кислородна система:  
а) стационарна:  
б) преносима:  
7. Система за откриване на пожар в двигателите  
8. Преносими пожарогасители  
9. Система за аварийна сигнализация и откриване на срив  
10. Система за отчитане на количеството на горивото  
11. Система за защита от обледеняване и дъжд  
12. Система за регистриране на полетните данни  
13. Система за аварийно осветление  
14. Светлини за предотвратяване на сблъскване:  
а) въртящ се маяк  
б) импулсен маяк  
15. Система за откриване на опасно сближение:  
а) с друго ВС  
б) със земята  
16. Автоматична навигационна система  
17. Системи за въоръжението  
18. Система за аварийна сигнализация при ниски обороти на носещия винт (само за хеликоптери)  
 
ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ
 
19. Обезпечено ли е поставянето на предпазни колани на:
а) седалките на екипажа?  
б) седалките за пътници?  
20. Предвидено ли е окачване на външни товари?  
   
21. Предвидено ли е буксиране на планери?  
22. Да се посочи пълната вместимост на горивните резервоари  
23. Да се посочи отговаря ли ВС на изискванията за изпълнение на полети във:
а) BRNAV пространство  
б) RVSM пространство  
в) друго пространство (да се посочи)  
24. Опишете подробно оборудването на ВС с изключение на посоченото в т. 1 до 18, което е било поставено в резултат на извършени модификации, модернизации или усъвършенствания (посочете производителя и типа)
25. Опишете подробно измененията (ако има такива), внесени в Ръководството за летателна експлоатация в резултат на извършените модификации, модернизации или усъвършенствания
 


Приложение № 3 към чл. 28, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)



РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
REPUBLIC OF BULGARIA
 
МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
MINISTRY OF DEFENCE
 
УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРЕГЛЕД НА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
AIRWORTHINESS REVIEW CERTIFICATE
 
УПЛГ към: .................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ARC reference: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
На основание Наредба № 21 от 2010 г. за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства, която в момента е в сила, Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" с настоящото удостоверява, че следното въздухоплавателно средство:
Pursuant to Regulation No 21 of 2010 on the conditions and the order for airworthiness certification of military aircraft, for the time being in force, the Defence Institute hereby certifies that the following aircraft:
 
Производител на въздухоплавателното средство:
Aircraft manufacturer:
 
Наименование на въздухоплавателното средство:
Manufacturer's designation:
 
Регистрационен знак на въздухоплавателното средство:
Aircraft registration: XYZ
 
Сериен номер на въздухоплавателното средство:
Aircraft serial number: 000000000
 
се счита за летателно годно по време на прегледа.
is considered airworthy at the time of the review.
 
Този сертификат е валиден за периода, указан долу
This Certificate is valid for the period specified below
 
от до
from 00.00.0000 to 00.00.0000
 
Дата на издаване: ДИРЕКТОР
Date of issue: 00.00.0000 НА ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"
    DIRECTOR OF THE DEFENCE INSTITUTE
  Печат Подпис:
  Stamp Signature: ..............................................
     


Приложение № 4 към чл. 29


(Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)


  ДО
  ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"
   

ЗАЯВКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРЕГЛЕД НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННО ВС

 
Тази заявка трябва да бъде подадена (изпратена) в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" не по-малко от 45 дни преди последния срок на валидност на сертификата, посочен в част II.
 
Част I ЗАЯВИТЕЛ
 
Име и адрес на заявителя  
 
Част II ОПИСАНИЕ НА ВОЕННОТО ВС
 
         
Регистрационен знак на ВС     Сертификатът за летателна годност е валиден до  
         
         
         
         
         
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на ВС
   
Заводски номер Наработка от началото на експлоатацията Наработка след последния ремонт
  ч. к. ч. к.
         
 
Част III ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
Максимално разрешена излетна маса на военното ВС  
Програма за техническо обслужване на военното ВС  
Име и адрес на одобрената организация/специалистите, притежаващи свидетелство за правоспособност по техническо обслужване, които ще представят ВС за проверка  
Опишете подробно оборудването на ВС, което е било поставено в резултат на извършени модификации, модернизации или усъвършенствания (посочете производителя и типа), след последната заверка на сертификата за летателна годност  
Опишете подробно измененията (ако има такива), внесени в Ръководството за летателна експлоатация в резултат на извършените модификации, модернизации или усъвършенствания  
Да се посочи отговаря ли ВС на изискванията за изпълнение на полети във:  
а) BRNAV пространство  
б) RVSM пространство  
в) друго пространство (посочете)  
 
Част IV СПРАВКА ЗА ВОЕННОТО ВС
 
Посочете с "Х" кога ще бъдат представени следните документи:
  Приложени При инспекцията на ВС
Наработка на планера, двигателите и ВСУ от началото на експлоатация, от последния ремонт и последното периодично техническо обслужване (в календарен срок, часове, кацания и т.н.) и съответния остатъчен ресурс 0 0
Списък на всички ресурсни агрегати и съответния остатъчен ресурс 0 0
Списък на бутилките за високо налягане и дата на следваща проверка 0 0
Състояние на аварийно-спасителното оборудване и остатък ресурс 0 0
Списък на изпълнените експлоатационни бюлетини и директиви по летателна годност 0 0
Документ за масата и центровката на ВС 0 0
Списък на извършените модификации, модернизации, усъвършенствания и изпълнени ремонти 0 0
Информация за инциденти, извънредни проверки и ремонти 0 0
Дата и място на последното ПТО 0 0
Формулярите на ВС, на основната(ите) и на вспомагателната силова установка 0 0
Паспортите на компонентите (еквивалентен документ) 0 0
 
Част V ИНСПЕКЦИЯ
 
ВС и съпътстващата документация ще бъдат на разположение за инспекция на:
Място за инспекция   От дата  
 
ПРИЛОЖЕНИЯ: Както са посочени в част IV.
 
Дата: ........... Подпис


Приложение № 5 към чл. 41



Приложение № 6 към чл. 42, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)



ДО

ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"

 
 
ЗАЯВКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЕКСПОРТЕН СЕРТИФИКАТ
ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
 
Тази заявка трябва да бъде подадена (изпратена) в Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров" не по-малко от 30 дни преди желаната дата за извършване на инспекция от представители на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", посочена в част VI.
 
Част I ЗАЯВИТЕЛ
 
Име и адрес на заявителя  
   
Част II ОПИСАНИЕ НА ВОЕННОТО ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНО СРЕДСТВО
 
Регистрационен знак на военното ВС  
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на ВС
   
   
Заводски номер Наработка от началото на Наработка след
  експлоатация последния ремонт
  ч. к. ч. к.
 
ДВИГАТЕЛ(И)
 
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на двигателя
   
Заводски номер Наработка от началото на Наработка след
  експлоатация последния ремонт
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
 
ВИТЛО(А)
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на витлото
   
Заводски номер Наработка от началото на Наработка след
  експлоатация последния ремонт
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
 
Част III ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 
Държава, за която ще се експортира ВС
Очаквана дата на преминаване правата върху ВС на чуждестранния получател  
 
Част IV СЪПЪТСТВАЩА ДОКУМЕНТАЦИЯ
 
Посочете с Х кога ще бъдат представени следните документи:
  Приложени При инспекцията на ВС Не се
      отнася
Декларация за качество и съответствие 0 0 0
(отнася се за новопостроено ВС в РБ)    
Валиден сертификат за ЛГ 0 0 0
Ресурсен статус на всички агрегати, 0 0 0
оборудване, аварийно-спасителни      
средства      
Списък на изпълнените експлоатационни 0 0 0
бюлетини и директиви (указания) за      
летателна годност      
Списък на извършените модификации, 0 0 0
модернизации, усъвършенствания и      
изпълнените ремонти      
Информация за инциденти, извънредни 0 0 0
проверки и ремонти      
Документ за масата и центровката на ВС 0 0 0
Формулярите на ВС, двигателите и 0 0 0
спомагателната силова установка, а за      
вертолетите и на главния редуктор      
Паспортите на компонентите 0 0 0
(еквивалентен документ)      
 
Част V ИНСПЕКЦИЯ
 
ВС и съпътстващата документация ще бъдат на разположение за инспекция на:
       
Място на инспекция   От дата  
       
ПРИЛОЖЕНИЯ: 1. Както са посочени в части III и IV.
 
Дата: ..........   Подпис .................


Приложение № 7 към чл. 47, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)


ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЕТ

APPLICATION FOR A MILITARY PERMIT TO FLY

Заявление за разрешение за полет

Application for a Military Permit to Fly

1. Заявител:

Applicant:

[Име на заявителя]

[Name of applicant]

2. Националност и регистрационни знаци:

Aircraft nationality and registration marks:

 

3. Собственик на ВС/организация, в чието разпо-реждане е предадено ВоВС:

Aircraft owner/operating organisation:

 

4. Производител на ВС/тип:

Aircraft manufacturer/type:

5. Сериен номер:

Serial number:

6. Цел на полета:

Purpose of flight:

7. Очаквана(и) дата(и) на полета(ите) и продължителност:

Expected target date(s) for the flight(s) and duration:

8. Конфигурация на ВС, за която се иска военно разрешение за полет:

Aircraft configuration as relevant for the Military Permit to Fly:

8.1. Горепосоченото ВС, за което се иска военно разрешение за полет, е определено съгласно:

[цитира се документ(и), идентифициращ конфигурацията на ВС]

The above aircraft for which a military permit to fly is requested is defined in:

[add reference to the document(s) identifying the configuration of the aircraft]

8.2. На ВС е извършено следното техническо обслужване:

[Описва се статусът на извършеното обслужване]

The aircraft is in the following status related to its maintenance schedule:

[Describe status]

9. Одобрение на условията за полет: [ако не е налице към момента на кандидатстване, посочете органа, към който е подадено искане за одобрение на условията за полет]

Approval of flight conditions: [if not available at the time of application, indicate the authority to which the application for approval of the flight conditions has been submitted]

10. Дата:

Date:

 

11. Име и подпис:

Name and signature

[Лице, оторизирано да представлява организацията]

[Authorised signatory]


Приложение № 8 към чл. 50, ал. 2


(Ново - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)


ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ПОЛЕТ

APPLICATION FOR APPROVAL OF THE FLIGHT CONDITIONS

Заявление за одобрение на условията за военно разрешение за полет

Flight Conditions for a Military Permit to Fly - Approval Form

1. Заявител:

Applicant:

[Име на заявителя, предоставящ условията на полета и свързаните с това основания]

[Name of organisation providing the flight conditions and associated substantiations]

2. Номер на заявлението:

Издание:

Approval form No:

Issue:

[Номер и издание, с цел проследяване]

[Number and issue, for traceability purpose]

3. Производител на ВС/тип:

Aircraft manufacturer/type:

4. Сериен номер:

Serial number:

5. Цел на полета:

[Съгласно чл. 44]

Purpose of flight:

[Purpose in accordance with Article 44]

6. Конфигурация на ВС:

Горепосоченото ВС, за което се иска военно разрешение за полет, е определено в [посочва се документът(ите), идентифициращ конфигурацията на ВС]

[За промяна(и), засягаща първоначално одобрените условия за полет: посочете промяната(ите). Заявлението трябва да бъде преиздадено.]

Aircraft configuration:

The above aircraft for which a military permit to fly is requested is defined in [add reference to the document(s) identifying the configuration of the aircraft]

[For change(s) affecting the initial approval form: description of change(s). This form must be re-issued.]

7. Основание:

[Посочва се документът(ите), потвърждаващ, че ВС (както е описано в т. 6) може да извърши планирания(те) полет(и) безопасно, при определените условия или ограничения.]

[При изменение(я), засягащи първоначално одобрените условия за полет: посочете допълнителното основание(я). Заявлението трябва да бъде преиздадено.]

Substantiations:

[References to the document(s) justifying that the aircraft (as described in Block 6) can perform the intended flight(s) safely under the defined conditions or restrictions.]

[For change(s) affecting the initial approval form: reference(s) to additional substantiation(s). This form must be re-issued.]

8. Условия/ограничения:

Горепосоченото ВС трябва да се експлоатира при следните условия или ограничения:

[Детайлизиране на тези условия/ограничения или позоваване на съответстващ документ, включително специфични инструкции за техническа експлоатация и условия за изпълнение на тези инструкции.]

Conditions/Restrictions:

The above aircraft must be used with the following conditions or restrictions:

[Details of these conditions/restrictions, or reference to relevant document, including specific maintenance instructions and conditions to perform these instructions.)

9. Декларация:

Условията на полета са установени и обосновани в съответствие с чл. 48 на настоящата наредба.

Въздухоплавателното средство, както е декларирано в т. 6, няма особености или характеристики, което да го прави опасно за предвидения полет(и), при определените условия и ограничения.

Statement

The flight conditions have been established and justified in accordance with Art. 48 of this Regulation.

The aircraft as defined in Block 6 above has no features and characteristics making it unsafe for the intended operation under the identified conditions and restrictions.

[когато има получено одобрение на условията за полет(и) по реда на чл. 49 на настоящата наредба]

10. Номер от организацията, издала одобрението:

[when approved under a privilege of an approved organisation]

Approved under [ORGANISATION APPROVAL NUMBER]

11. Дата на издаване:

Date of issue:

 

12. Име и подпис:

[Лице, оторизирано да представлява организацията]

Name and signature:

[Authorised signatory]

[когато няма получено одобрение на условията за полет(и) по реда на чл. 49 на настоящата наредба]

13. Утвърждавам условията за полет(и) на ВС по настоящото заявление.

Дата:                                                                  Подпис: Директор на Института по отбрана

                                                                                               "Проф. Цветан Лазаров"

[when not approved under a privilege of an approved organisation in accordance with Art. 49 of this Regulation]

Approval and date

[the appropriate approval: signature NMAA]


Приложение № 9 към чл. 51, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 89 от 2022 г.)


ВОЕННО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЕТ

MILITARY PERMIT TO FLY

 

 

 

 



Институт по отбрана
"Проф. Цветан Лазаров"

Defence Institute
"Prof. Tsvetan Lazarov"

№ 0000YA

Настоящото Военно разрешение за полет е издадено по силата на Наредба № 21 от 14 юни 2010 г. за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства, раздел ІХ, и удостоверява, че въздухоплавателното средство е в състояние да изпълни безопасен полет за целите и при условията, описани по-долу.

This Permit to Fly is issued pursuant to Regulation No21 of 14.06.2010 on the terms and conditions for airworthiness certification of military aircraft, Section ІХ and certifies that the aircraft is capable of safe flight for the purpose and within the conditions listed below.

1. Националност и регистрационни знаци:

Nationality and registration marks:

 

 

2. Производител/тип на въздухоплавателното средство:

Aircraft manufacturer/type:

3. Сериен номер:

Serial number:

4. Това разрешение обхваща: [цели в съответствие с чл. 44]

This permit covers: [purpose in accordance with Article 44]

5. Притежател (в случаите, когато военно разрешение за полет се издава за целите на чл. 44, т. 14, графата е озаглавена Държава на регистрация):

Holder [in case of a military permit to fly issued for the purpose of Article 44, p. 14 this should state: "the state of registry":

6. Условия/забележки:

Conditions/remarks:

7. Период на валидност:

Validity period:

8. Място и дата на издаване:

Place and date of issue:

9. Печат

Stamp

10. ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА "ПРОФ. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ"

DIRECTOR OF THE DEFENCE INSTITUTE "PROF. TSVETAN LAZAROV"

Подпис

Signature

Промени настройката на бисквитките