Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 30.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Iз-41 ОТ 2009 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕТО ИМ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ И РЕДА ЗА ИНФОРМИРАНЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР И ИНФОРМАЦИОННИЯ Ц

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Iз-41 ОТ 2009 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕТО ИМ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ И РЕДА ЗА ИНФОРМИРАНЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР И ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР КЪМ ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД (ДВ, БР. 8 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.94 от 30 Ноември 2010г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) С тази наредба се определят и съдържанието, начинът и форматът за подаване на справката по чл. 294, ал. 6 от Кодекса за застраховането."


§ 2. Създава се чл. 9:

"Чл. 9. (1) Справката по чл. 294, ал. 6 от Кодекса за застраховането съдържа следната информация във връзка с изплатени обезщетения за претенции по застраховките по т. 3 и 10 от раздел ІІ, буква "А" на приложение № 1 към Кодекса за застраховането (с изключение на застраховката по т. 10.2), които представляват тотална щета по смисъла на чл. 193, ал. 4 от Кодекса за застраховането:

1. дата на отчета;

2. код на застрахователя, който подава данните;

3. уникален номер на претенцията (щетата);

4. номер на застрахователен договор, по който е предявена претенцията;

5. застраховка, по която е предявена претенцията;

6. дата на завеждане на претенцията (щетата);

7. дата на настъпване на ПТП (попълва се, ако претенцията е следствие от ПТП);

8. документ по чл. 2, ал. 1, когато претенцията е предявена в резултат от ПТП или друг документ (издаден от компетентен държавен орган или застраховател в случаите по чл. 6);

9. държавен контролен номер и номер на рама (шаси) на МПС, във връзка с което е изплатено обезщетение за тотална щета;

10. изплатено обезщетение в левове;

11. дата на изплащане на обезщетението за тотална щета;

12. дата на прекратяване на регистрацията на МПС, във връзка с което е изплатено обезщетение за тотална щета.

(2) Справката по ал. 1 се подава само за МПС, притежаващи регистрация от органите на "Пътна полиция" - МВР.

(3) Справката по ал. 1 се предоставя ежедневно в Информационния център към Гаранционния фонд в електронен вид, подписана с електронен подпис, във формат и по образец, приет от УС на Гаранционния фонд и утвърден от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", и съдържа данните за обезщетенията за тотални щети, изплатени през предходния работен ден.

(4) Когато в съответния работен ден няма изплатени обезщетения за претенции, които представляват тотални щети, в Информационния център се изпраща празна справка за липса на такива плащания в електронен вид, подписана с електронен подпис.

(5) Управителният съвет на Гаранционния фонд приема правила за архивиране, съхранение и достъп до базите данни, създадени на основата на информацията по ал. 1, и ги предоставя за одобрение на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Правилата предвиждат осигуряване на достъп за компетентните органи на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор.

(6) Информационният център към Гаранционния фонд чрез страницата си в интернет или чрез друго комуникационно средство предоставя възможност за проверка за изплатени обезщетения за претенции, които представляват тотална щета.

(7) При поискване от застраховател във връзка със сключването на застрахователен договор или предявена пред него претенция Информационният център му предоставя информацията по ал. 1, отнасяща се за съответното МПС.

(8) За искане на информация по ал. 7 застрахователят оправомощава до две длъжностни лица. Искането се изпраща под формата на електронен документ, подписан с електронен подпис."


§ 3. В § 1 от преходните и заключителните разпоредби след думите "Закона за движението по пътищата" се добавя "и във връзка с чл. 294, ал. 7 от Кодекса за застраховането".


Промени настройката на бисквитките