Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 17.XII

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКЛАДИТЕ И ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ДОКЛАДИТЕ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ИНСТАЛАЦИИ И НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКЛАДИТЕ И ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ДОКЛАДИТЕ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ИНСТАЛАЦИИ И НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

В сила от 17.12.2010 г.
Приета с ПМС № 298 от 13.12.2010 г.

Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г., отм. ДВ. бр.75 от 9 Септември 2014г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредба на Постановление № 268 от 1 септември 2014 г. за приемане на Наредба за условията, реда и начина за изготвяне на докладите и за верификация на докладите на операторите на инсталации и на авиационните оператори и за изготвяне и проверка на заявления на нови участници - ДВ, бр. 75 от 9 септември 2014 г., в сила от 09.09.2014 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С наредбата се определят условията, редът и начинът за:

1. изготвяне и представяне на годишните доклади за емисии на парникови газове от операторите на инсталации, извършващи промишлени дейности по чл. 131в, ал. 1 и 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), и на годишните доклади на емисиите и данните за тонкилометрите от операторите на въздухоплавателни средства по чл. 131в, ал. 4 ЗООС;

2. верификация на докладите по т. 1.

(2) С наредбата се урежда и редът за акредитация на верификационните органи, които имат право да извършват верификация на докладите по ал. 1, т. 1.


Чл. 2. Компетентен орган за приемане на годишните верифицирани доклади за емисии на парникови газове е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).


Раздел II.
Условия, ред и начин за изготвяне и представяне на докладите

Чл. 3. Операторите на инсталации по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, които притежават разрешително за емисии на парникови газове, са длъжни да изготвят годишен доклад, съдържащ данните от мониторинга за емисиите на парникови газове, отделени от инсталацията през предходната година.


Чл. 4. Операторите на въздухоплавателни средства са длъжни да изготвят годишен доклад на емисиите и годишен доклад на данните за тонкилометрите въз основа на одобрените планове за мониторинг за емисиите на парникови газове от компетентния орган по чл. 131а, ал. 3 ЗООС.


Чл. 5. (1) Изготвянето на годишните доклади по чл. 3 и 4 се основава на следните принципи:

1. пълнота;

2. последователност;

3. прозрачност;

4. точност;

5. ефективност на разходите;

6. същественост;

7. достоверност;

8. подобряване на докладването.

(2) Годишните доклади по чл. 3 и 4 трябва да включват надеждни и достоверни данни, които да позволяват определянето на емисиите на парникови газове с висока степен на точност. За постигането на висока степен на точност се изисква:

1. да няма несъответствия на реалните стойности с докладваните данни;

2. събирането на данните да е извършено в съответствие с приложимите стандарти;

3. съответните данни за инсталацията да са пълни и последователни.


Чл. 6. (1) Годишният доклад за емисиите по чл. 3 се изготвя във формата съгласно приложение № 1 според типа на инсталацията, броя на дейностите, източниците на емисии и процесите, които са обект на мониторинг и докладване.

(2) Когато се прилага масов баланс, операторите докладват масовия поток, въглеродното съдържание и долната топлина на изгаряне на всяко гориво и материален поток във и от инсталацията и тяхната наличност.

(3) Данните за емисиите на парникови газове, отделени при горивни процеси, включват разход и долна топлина на изгаряне на вложените горива.


Чл. 7. (1) Годишният доклад за емисиите по чл. 3 за дадена инсталация, осъществяваща дейност по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, трябва да обхваща всички емисии на парникови газове от всички източници на инсталацията.

(2) Операторите, които притежават разрешително за емисии на парникови газове за повече от една инсталация, изготвят отделни доклади за всяка от инсталациите.

(3) Емисиите от източници на инсталация, принадлежащи към една и съща категория дейност, се докладват по обобщен начин за съответната категория дейност.


Чл. 8. Годишният доклад по чл. 4 се изготвя във формата съгласно приложение № 2, което се публикува и на интернет страницата на ИАОС.


Чл. 9. В докладите по чл. 3 и 4 се включват и:

1. временни или постоянни промени в алгоритмите, причините за тези промени, както и началните и крайните им дати;

2. други промени в инсталацията/въздухоплавателното средство по време на периода на докладване, които са от значение за определяне емисиите на парниковите газове.


Чл. 10. (1) Докладите по чл. 3 и 4 подлежат на верификация след изготвянето им съгласно изискванията на раздел III.

(2) Верифицираните доклади по чл. 3 и 4 се представят в ИАОС на хартиен и електронен носител заедно с подписано копие на верификационния доклад от верификационния орган в срок до 31 март на текущата година.

(3) Докладите по чл. 3 и 4 се подават на български език.

(4) Компетентният орган по чл. 2 извършва проверка на докладите по чл. 3 в 7-дневен срок от подаването им в ИАОС. Проверката се извършва за съответствие с одобрения план за мониторинг по отношение на:

1. одобрените алгоритми за определяне на променливите величини;

2. количествата използвани горива, суровини и спомагателни материали;

3. използваните емисионен фактор и фактор на окисление при изчисляването на емисиите на парникови газове.

(5) Компетентният орган по чл. 2 при установени несъответствия в резултат на проверката по ал. 4 указва на съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) да извърши проверка на място, при необходимост, за съответствие с изложените в доклада данни. Резултатите от проверката се представят в ИАОС в 3-дневен срок.

(6) Компетентният орган по чл. 2 извършва проверка на докладите по чл. 4 за съответствие с одобрените планове за мониторинг на емисиите на парникови газове и на данните за тонкилометрите в 7-дневен срок от датата на получаване на докладите в ИАОС.

(7) Компетентният орган по чл. 2 изисква с писмо от оператора на инсталацията/въздухоплавателното средство да представи нов верифициран доклад, когато се установят несъответствия в резултат на проверките по ал. 4, 5 или 6. Верифицираният доклад се представя в 14-дневен срок от получаване на писмото.

(8) Компетентният орган по чл. 2 уведомява съответния орган, издал акредитацията на верификационния орган, верифицирал годишния доклад по чл. 3 или 4, когато се установят несъответствия в резултат на проверките по ал. 4, 5 или 6 или в новия верифициран доклад по ал. 7.

(9) Верифицираните годишни доклади, за които не са установени несъответствия, се публикуват на интернет страницата на ИАОС в 7-дневен срок от датата на получаването им и операторите на инсталациите/въздухоплавателните средства се уведомяват писмено. Не подлежи на публикуване частта от информацията в докладите, която представлява производствена тайна, търговска тайна или интелектуална собственост по смисъла на чл. 20, ал. 1, т. 2 и 3 ЗООС.


Чл. 11. (1) Операторите на инсталации/въздухоплавателни средства подават декларация за достоверност на данните, включени във верифицираните доклади по чл. 10, ал. 2.

(2) При представяне на документите по чл. 10, ал. 2 операторите на инсталации/въздухоплавателни средства посочват в декларация информацията от докладите по чл. 3 и 4, която представлява производствена тайна, търговска тайна или интелектуална собственост по смисъла на чл. 20, ал. 1, т. 2 и 3 ЗООС.


Чл. 12. Операторите на инсталации/въздухоплавателни средства не могат да извършват прехвърляния на квоти, когато не представят верифицирани доклади в срока по чл. 10, ал. 2 и 7.


Раздел III.
Организация на верификационния процес

Чл. 13. Верификацията на докладите по чл. 3 и 4 се извършва въз основа на писмен договор между оператора на инсталации/въздухоплавателни средства, участващ в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове, и верификационния орган.


Чл. 14. Етапите на верификационния процес са:

1. стратегически анализ;

2. анализ на риска;

3. същински анализ;

4. изготвяне на верификационен доклад и верификация на доклада на оператора на инсталации/въздухоплавателни средства.


Чл. 15. (1) Верификационният процес трябва да се планира така, че да се осигури необходимото време за:

1. провеждане на верификационните дейности;

2. изясняване на възникнали неясноти в докладите на операторите по чл. 3 и 4, посочени от верификационния орган;

3. верифициране на годишните доклади по чл. 3 и 4.

(2) Верификационният орган трябва да уточни условията и реда за верификация по ясен и прозрачен начин.

(3) Верификационният орган изготвя верификационен план, който да съответства на анализа на риска и обхвата на промишлената/авиационната дейност, източниците на емисии на парникови газове от инсталацията/въздухоплавателното средство. Във верификационния план се посочват методите за вземане и анализ на проби, които ще се използват във верификационния процес.


Чл. 16. Операторите на инсталации/въздухоплавателни средства осигуряват условия и съдействат на верификационния орган за провеждане на верификационния процес, включително за предоставяне на необходимата документация и достъп до съответните обекти.


Чл. 17. Верификационните дейности, провеждани при всеки отделен етап на верификационния процес, включват проучване на годишния доклад за емисиите и на мониторинга на емисиите на парникови газове, осъществен през годината, както следва:

1. докладваните данни за дейността и свързаните с тях измервания и изчисления;

2. избора и прилагането на емисионни коефициенти/фактори;

3. избора и прилагането на коефициенти/фактори на окисление и превръщане, отнасящи се за промишлена дейност;

4. изчисленията, водещи до определяне емисиите на парникови газове по източници и общите емисии от инсталацията;

5. приложените методи на измерване и изчисление.


Чл. 18. (1) Стратегическият анализ се извършва по отношение на всички промишлени дейности и включва оценка на:

1. разрешителното за емисии на парникови газове и съответния план за мониторинг, одобрен като част от разрешителното;

2. комплексното разрешително, ако е приложимо;

3. обща информация за извършваната от предприятието на оператора промишлена дейност;

4. данни от Националния план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове;

5. промени в методологията за мониторинг и в изискванията за докладване и причините за тях;

6. идентифициране и оценка на източниците на парникови газове и данните относно емисиите;

7. методите за изчисляване или измерване, които са използвани, както и начините за поддържане и калибриране на оборудването за измерване;

8. проучване дейността на оператора в организационен и управленски аспект;

9. съществуващата система за управление на околната среда и/или система за управление на качеството;

10. данни от информационната система за емисии на парниковите газове, отразяващи събития, транзакции и практики относно тях, както и начина на обработка на тази информация до включването й в доклада;

11. обработката на данните от всички източници на парникови газове от инсталацията.

(2) Стратегическият анализ по отношение на авиационните дейности включва оценка на:

1. плановете за мониторинг на годишните емисии на парникови газове и данните за тонкилометрите, одобрени с решение на компетентния орган;

2. пълнотата на данните относно полетите и емисиите на парникови газове, свързани с данните за въздушно движение (например данните, събирани от Евроконтрол);

3. последователността между докладваните данни и документите за теглото и разпределението на товара;

4. последователността между данните с натрупване за изразходваното гориво и данните за закупеното и доставеното по друг начин гориво за въздухоплавателно средство, извършващо авиационната дейност;

5. пълнотата на данните относно полетите и тонкилометрите, свързани с данните за въздушното движение, с цел проверка дали само полети, които отговарят на условията, са били взети предвид в доклада на оператора (например данните, събирани от Евроконтрол).


Чл. 19. Верификационният процес може да продължи, когато верификационният орган е получил и оценил достатъчно информация, на която да се базира стратегическият анализ.


Чл. 20. (1) Въз основа на стратегическия анализ по чл. 18 верификационният орган разработва анализ на риска с цел да оцени вероятния риск от грешки в данните за емисиите на парникови газове, водещи до съществено несъответствие с реалните стойности.

(2) Верификационният орган подлага на оценка всички източници на емисии от инсталацията по отношение на точността на данните за всеки източник на емисии на парникови газове от инсталацията.

(3) Въз основа на анализа на риска верификационният орган определя източници с висока степен на риск от грешка и посочва причините за допускане на грешки при определяне на общото количество емисии на парникови газове от инсталацията в процедурите за мониторинг и докладване.

(4) Верификационният орган подлага на оценка надеждността, достоверността и точността на системите за мониторинг и на докладваните данни и информация, свързани с годишните емисии от инсталациите/

въздухоплавателните средства, и данните за тонкилометрите.

(5) Въз основа на оценката по ал. 4 верификационният орган определя изрично източниците с висока степен на риск от грешка и други части от процедурата за мониторинг и докладване, които има вероятност да спомогнат за допускане на грешки при определяне на общото количество емисии и данните за тонкилометрите.

(6) Верификационният орган отчита всички методи за ефективен контрол на риска, прилагани от оператора на инсталации/въздухоплавателни средства, с оглед довеждане до минимум нивото на неопределеност.


Чл. 21. Въз основа на информацията, събрана чрез стратегическия анализ по чл. 18, и анализа на риска по чл. 20 верификационният орган осъществява същински анализ, който включва следните дейности:

1. посещения на обекта;

2. срещи с управленския и оперативния персонал;

3. преглед на документация и друга информация;

4. вземане и анализ на проби при проверка на данните.


Чл. 22. (1) Проверката на представената информация се извършва на обекта, на който се намира инсталацията/въздухоплавателното средство, при възможност.

(2) При осъществяване на първата верификация по отношение на дадена инсталация/въздухоплавателно средство задължително се извършва посещение на обекта.

(3) Верификационният орган може да извършва внезапни проверки за установяване надеждността на докладваните данни.

(4) Резултатите от предишни верификационни процеси могат да се вземат под внимание, без да се използват като определящ фактор за обосновка на верификационното становище.


Чл. 23. (1) По време на същинския анализ верификационният орган проверява дали:

1. методологията за мониторинг, приложена от оператора, съответства на плана за мониторинг на инсталацията, който е одобрен по чл. 131г ЗООС;

2. прилагането на плана за мониторинг, определен в разрешителното за емисии на парникови газове, е осигурило ниво на точност, съответстващо на изискваното от определените алгоритми;

3. данните в доклада за емисиите на парникови газове съдържат пропуски, грешки или неточности, които водят до съществено несъответствие в докладваната информация;

4. са взети предвид всички полети в рамките на авиационната дейност, включена в приложение № 6 към ЗООС;

5. съществува цялостна съгласуваност между съвкупните данни за изразходваното гориво и данните за закупеното или доставеното по друг начин гориво за въздухоплавателното средство.

(2) Верификационният орган оценява както всяка отделна неточност в данните, така и сумата от отделните неточности, вземайки предвид всеки пропуск или грешка, които биха могли да доведат до съществено несъответствие с реалните стойности.

(3) Всяка констатирана неяснота, която има отношение към наличието и съществените несъответствия в данните, трябва да е напълно изяснена при същинския анализ. Това се установява и изяснява с наличната документация.

(4) Преди да направи окончателно верификационно заключение, верификационният орган е длъжен да изиска от оператора на инсталацията/въздухоплавателното средство да представи липсващите данни, да обясни разликите в данните за емисиите на парникови газове или да преработи изчисленията.

(5) В края на същинския анализ верификационният орган потвърждава съответствието на верификационните дейности по етапи съгласно верификационния план и осъществения анализ на риска.


Чл. 24. (1) Заключенията на верификационния орган се отразяват във верификационен доклад, с който завършва верификационният процес.

(2) Верификационният доклад се изготвя във формата съгласно приложение № 3.


Чл. 25. Верификационното становище е обособена част от верификационния доклад и изяснява дали годишният доклад за емисиите на парникови газове е задоволителен по отношение на качеството, пълнотата и съществеността на данните.


Чл. 26. (1) Годишният доклад за емисиите се счита за задоволителен и се верифицира, когато не съдържа съществени несъответствия по отношение на общото количество на емисиите.

(2) Докладът по ал. 1 се верифицира със забележки, когато верификационният орган констатира грешки, пропуски или несъответствия, които не се оценяват като съществени относно данните за емисиите.

(3) В случаите по ал. 2 верификационният орган задължително представя във верификационния доклад методологията за верификация, своите констатации и верификационно становище.


Чл. 27. (1) Верификацията се извършва чрез поставяне на подпис и печат на верификационния орган върху всяка страница на годишния доклад по чл. 3 и 4.

(2) За целите на верификацията верификационният орган използва печат, върху който е изписано "верификационен орган", фирма, седалище и номер в регистъра на верификационния орган.

(3) Печатът по ал. 2 се издава на органа след акредитирането му като верификационен орган.


Чл. 28. (1) Оператор на инсталация/въздухоплавателни средства, чийто доклад е верифициран със забележки по чл. 26, ал. 2, подава в ИАОС информация за мерки за отстраняване на несъответствията ежегодно в срок до 30 юни. Операторът на инсталация/въздухоплавателни средства описва подробно мерките за отстраняване на несъответствията и предлага график за изпълнението им.

(2) Компетентният орган по чл. 2 следи за подаването на информацията по ал. 1, проверява за изпълнението на посочените мерки и изисква документи и доказателства, при необходимост.

(3) Изпълнителната агенция по околна среда и/или съответната РИОСВ могат да извършат проверка на място за съответствие с изложените данни и информация в документите по чл. 2, при необходимост.

(4) Констатациите от извършената проверка на място по ал. 3 се отразяват в протокол.


Чл. 29. (1) Когато верификационният орган идентифицира грешки, пропуски или несъответствия относно данните за емисиите от инсталацията и данните за годишни емисии, и данните за тонкилометрите за въздухоплавателни средства, които се оценяват като съществени, годишният доклад се счита за незадоволителен и не се верифицира от верификационния орган.

(2) Верификационният доклад по ал. 1 трябва ясно да посочва всички обстоятелства, поради които:

1. верификационният орган е на мнение, че една или няколко части на годишния доклад за емисиите на парникови газове не съответстват на нормативните изисквания;

2. верификационният орган не е в състояние да получи достатъчни доказателства, за да оцени една или повече части от съответствието на годишния доклад за емисиите на парникови газове с нормативните изисквания;

3. съществува обосновано съмнение, че сумарни грешки и пропуски в годишния доклад водят до съществено несъответствие.


Раздел IV.
Акредитация на верификационни органи

Чл. 30. (1) Верификационните органи се акредитират от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" (ИА "БСА") в съответствие с изискванията на наредбата, ISO 14064-3:2006, Ръководството за признаване на верификационните органи по Директива 2003/87/ЕС (ОВ, L 275, 25.10.2003 г.), ЕА-6/03 на Европейското сдружение за акредитация и процедурата за акредитация, утвърдена от ИА "БСА".

(2) За верификационни органи се акредитират лица, регистрирани по Търговския закон, които отговарят на изискванията, определени с наредбата.

(3) Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" води публичен регистър на акредитираните верификационни органи, списъкът на които се публикува на интернет страницата и в официалния бюлетин на ИА "БСА".


Чл. 31. Верификационен орган, акредитиран в съответствие с Ръководството за признаване на верификационните органи по Директива 2003/87/ЕО ЕА-6/03 от орган, който е пълноправен член на Европейското сдружение за акредитация (European cooperation for Accreditation), може да извършва верификационна дейност в Република България.


Чл. 32. В допълнение към изискванията по чл. 30 и 31 верификационният орган трябва да притежава и:

1. организационна структура и процедури, които да гарантират тяхната независимост и безпристрастност;

2. вътрешна система за управление на качеството, която осигурява последователно и точно прилагане на съответните верификационни процедури;

3. процедури, осигуряващи конфиденциалност на информацията, получена във връзка с верификационния процес.


Чл. 33. (1) Персоналът на верификационния орган включва физически лица - верификатори, водещи верификатори и технически експерти, които притежават определената в наредбата квалификация, както и външен персонал.

(2) Верификаторите трябва да притежават най-малко 3 години опит, придобит през последните 10 години, в областта на една или няколко от следните дейности, свързани с опазването на околната среда:

1. одитиране на системи за управление на околната среда и проверка на данни, свързани с околната среда;

2. изработване на експертизи, писмени консултации, доклади във връзка с оценка на въздействието върху околната среда;

3. осъществяване на мониторинг;

4. оценка на екологични проекти и програми.

(3) Верификаторите трябва да притежават и специфични знания и умения, които включват най-малко следните компетентности:

1. познаване на законодателството в областта на околната среда, по-специално ЗООС и наредбите, приети на основание чл. 131л ЗООС;

2. познаване законодателството на Европейския съюз, регулиращо търговията с емисии на парникови газове, включително Директива 2003/87/ЕС (ОВ, L 275, 25.10.2003 г.), въвеждаща схема за търговия с емисии, и Директива 2004/101/ЕС (ОВ, L 838, 13.11.2004 г.), допълваща Директива 2003/87/ЕС, на базата на проекти и решението за мониторинг и докладване;

3. знания относно задълженията на Република България по Протокола от Киото, по международни договори, както и относно правилата и механизмите на търговията с емисии на парникови газове;

4. познание относно верификационния процес, включително процедурите по докладване, ролята и отговорностите на различните членове на екипа на верификационния орган;

5. знания относно принципите и осъществяването на мониторинг и докладване;

6. знания относно системи и практики за осигуряване и контрол на качеството.


Чл. 34. Водещите верификатори трябва да отговарят на изискванията за верификатори по чл. 33, да декларират обстоятелствата по чл. 83, ал. 4 ЗООС и да притежават следните компетенции и умения при изпълнение на отговорностите си:

1. да водят и управляват верификационния процес;

2. да контролират спазването на договорения обхват на верификацията;

3. да решават спорни въпроси, свързани с верификацията;

4. да ръководят изготвянето на верификационен доклад;

5. да ръководят съставянето на верификационната документация, включително работни документи, доказателства и препоръки.


Чл. 35. Техническите експерти оказват съдействие, когато това е необходимо на верификаторите в различни области на науката и техниката, за успешното приключване на верификационния процес.


Чл. 36. Верификационният орган осигурява достъп до следните данни:

1. информация за акредитацията;

2. общо описание на верификационния процес.


Чл. 37. Верификационният орган е длъжен незабавно да информира органа, издал акредитацията му, за всички изменения, които имат отношение към акредитацията.


Чл. 38. (1) Съответствието на дейността на верификационния орган с изискванията на наредбата се осигурява чрез оценка в процеса на акредитация и надзор на дейността му след акредитацията.

(2) При установяване на съществено неизпълнение на някое от условията за акредитация от акредитиран верификационен орган компетентният орган по чл. 2 уведомява органа, издал акредитацията, за предприемане на съответни действия.


Раздел V.
Изисквания за безпристрастност на верификационните органи

Чл. 39. Верификационният орган е длъжен да действа безпристрастно и да не допуска търговски, финансов или друг натиск да застрашава независимостта на изразявано мнение във връзка с извършването на верификационната дейност.


Чл. 40. (1) Верификационен орган или свързано с него лице по смисъла на Търговския закон не може да е оператор на инсталация/въздухоплавателно средство.

(2) Верификационният орган трябва да е напълно независим от операторите на инсталации/въздухоплавателни средства, участващи в схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове.


Чл. 41. (1) Верификационен орган не може да извършва верификация на доклад на оператор, когато:

1. е пряко или косвено обвързан или участва в сделки, различни от сделката по верификацията на доклада, с оператор на инсталация/въздухоплавателно средство, което би могло да доведе до нарушаване на безпристрастността и независимостта на верификационния орган;

2. верификационният орган или свързано с него лице по смисъла на Търговския закон предоставя или е предоставял през предходните 5 години на оператора:

а) консултантски услуги или техническа помощ за разработване и поддръжка на методологии за мониторинг и докладване;

б) оказване на съдействие при изготвяне на доклад за емисии.

(2) Ограниченията по ал. 1 се прилагат и за служителите на верификационния орган.


Раздел VI.
Права и задължения на верификационните органи

Чл. 42. Верификационните органи имат изключително право да извършват верификация на годишните доклади за емисиите на парникови газове.


Чл. 43. Верификационният орган е длъжен:

1. да спазва принципите на независимост, професионална компетентност, конфиденциалност, почтеност и обективност;

2. да сформира екипите за осъществяване на конкретните верификации и подбора на верификатори и технически експерти и да осигури:

а) пълно изясняване на всяка дейност, извършвана в инсталацията/въздухоплавателното средство, източниците на емисии от тази инсталация/въздухоплавателно средство и средствата за измерване, използвани за определяне на променливите величини;

б) пълно изясняване на системата за управление на данните, както и цялостната организация по отношение на мониторинга и докладването;

3. да изпълни поетото задължение за верификация, освен ако са налице обективни пречки, които го възпрепятстват;

4. да информира оператора на инсталацията/въздухоплавателното средство за:

а) нарушения на разпоредбите на наредбата и други нормативни актове;

б) технически недостатъци при осъществяване на мониторинга и докладването;

в) открити несъответствия в доклада заедно с подробна информация за измененията или допълненията, които трябва да бъдат направени;

г) за всички други действия или пропуски, които са в състояние да нанесат вреди на оператора, доколкото са станали известни във верификационния процес;

5. да документира осъществените дейности през верификационния процес и да събира документи и материали, доказващи изпълнението на задълженията по верификацията и изразеното становище, които се представят на оператора или на компетентните органи при поискване;

6. да изпълни задължението си във връзка с потвърждаването на вписаните от оператора емисии на парникови газове в Националния регистър по чл. 131к ЗООС.


Чл. 44. (1) Верификационният орган носи имуществена отговорност за вредите, причинени на оператора на инсталацията/въздухоплавателното средство, чийто доклад е бил обект на верификация, когато те са пряка и непосредствена последица от негово виновно действие или бездействие.

(2) Отговорността по ал. 1 се осъществява съгласно Закона за задълженията и договорите и правилата на общото исково производство.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Алгоритъм" означава специфична методология за определяне на променливите величини, данни за дейността, емисионни фактори, фактори на окисление и фактори на превръщане.

Емисионните коефициенти/фактори за горивни емисии се докладват като количество емитиран СО2 за количество отделена топлина от изгарянето на единица от използваното гориво.

Коефициентите/факторите на окисление и превръщане се докладват като безразмерни величини.

2. "Верификационен орган" е независима акредитирана организация, притежаваща необходимия квалифициран персонал и технически възможности за извършване на компетентна и безпристрастна проверка на доклада и данните за емисии, която поема отговорността да изпълни верификационния процес.

3. "Годишен доклад за емисиите" е доклад на оператор на инсталация, извършваща промишлена дейност по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, и на оператор на въздухоплавателни средства, извършващи авиационни дейности по приложение № 6 към ЗООС, който е изготвен в изпълнение на чл. 131и, ал. 1 ЗООС.

4. "Долна топлина на изгаряне" е топлината, която се отделя при пълното изгаряне на един килограм твърдо или течно гориво и на един кубически метър газово гориво, без да се включва в нея топлината на кондензация (на парообразуване) на водна пара, получена от изгарянето на водорода и от влагата на горивото.

5. "Допустима неопределеност" се изразява като 95-процентен интервал на увереност в измерената стойност, когато се характеризира измервателно оборудване за алгоритъм, точността на система за постоянно измерване или друга стойност.

6. "Достоверност" на докладването е налице, когато докладът за емисиите представя надеждно и достоверно данните за емисиите.

7. "Ефективност на разходите" за докладването е налице, когато при избора на методология за мониторинг подобренията по отношение на по-голяма точност са съобразени с необходимите допълнителни разходи, така че докладването на емисиите да цели най-високопостижимата точност, освен ако това би довело до неразумно високи разходи.

8. "Подобряване на докладването" е налице, когато операторът с оглед на заключенията, достигнати от верификационния орган по време на верификационния процес, извършва необходимите действия за осигуряване на по-точно, пълно, прозрачно, последователно и ефективно с оглед на разходите докладване на емисиите.

9. "Последователност" на докладването е налице, когато емисиите - предмет на мониторинг и докладване за различни периоди, могат да се съпоставят на базата на използване на една и съща методология за мониторинг, която се променя съгласно нормативните изисквания на българското законодателство, само с цел подобряване точността на докладваните данни.

10. "Прозрачност" на докладването е налице, когато данните от мониторинга, включително данни за дейността, емисионни фактори, фактори на окисление и фактори на превръщане, предположения и изводи, са получени, събрани, записани, анализирани и документирани по начин, който дава възможност за проверка на докладваните данни за емисии от страна на верификационния орган и компетентните органи.

11. "Пълнота" на докладването е налице, когато докладването за дадена инсталация отразява всички емисии на парникови газове от горивни процеси, както и процесни емисии от дейности по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС, както и всички парникови газове, свързани с тези дейности.

12. "Същественост" на докладването е налице, когато докладът за емисиите не съдържа съществени несъответствия и представя правдоподобен и балансиран отчет за емисиите на инсталацията без пристрастие в избора и представянето на информацията.

13. "Съществено несъответствие" означава индивидуална грешка или съвкупността от всички грешки, пропуски и неточни твърдения в доклада на оператора на инсталации/въздухоплавателни средства, които могат да повлияят или да променят решение на лицата, за които е предназначен докладът. Като правило верификаторът би следвало да определи несъответствие в броя на общите емисии като съществено, ако то води до съвкупни пропуски, неточно предаване на данни или грешки в броя на общите емисии, по-големи от пет процента.

14. "Точност" на докладването е налице, когато докладването на емисиите осигурява определяне на действителните емисии при възможно най-ниска неопределеност, доколкото това практически е осъществимо, чрез извършване на изчисление и измерване на емисиите с полагане на дължимата грижа, използване на подходяща методология за мониторинг съгласно нормативните разпоредби и поддържане, калибриране, използване и проверка на измерващото, изчислителното и изпитателното оборудване по подходящ начин.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 131л, т. 2 от Закона за опазване на околната среда.


§ 3. Министърът на околната среда и водите дава указания по прилагането на наредбата.


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1



Доклад на операторите на инсталации, извършващи промишлени дейности по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС
(Образец)
 
А. Данни за инсталацията  
Идентифициране на инсталацията  
1. Номер на разрешителното за емисии на парникови газове  
2. Оператор на инсталацията  
3. Наименование на дружество майка (ако е приложимо)  
4. Инсталация:  
4.1. Наименование  
4.2. Изисква ли се докладване по ЕРИПЗ  
4.3. Идентификационен номер по ЕРИПЗ  
4.4. Адрес на инсталацията (държава, град, пощенски код)  
4.5. Координати на производствената площадка  
5. Лице за контакти:  
5.1. Име и фамилия  
5.2. Адрес (държава, град, пощенски код)  
5.3. Телефон  
5.4. Факс  
5.5. Електронен адрес:  
6. Година на докладване  
7. Годишна производителност, t/година  
8. Часова производителност, t/h  
9. Тип осъществявани дейности  
Дейност № 1, № 2.....................................................................................................................................................................
 
 
Б. Данни за дейности и емисии във всяка инсталация
 
Емисии от дейности по чл. 131в, ал. 1 и 2 ЗООС
Категория МКИК категория(1) КПКЗ код на категория по ЕРИПЗ(2) Използван подход (Изчисление/измерване) Неопределеност (при подход на измерване)(3) Променени алгоритми? (Да/не) Емисии t/CO2
Дейности            
Дейност 1            
Общо            
               
   
Отчетени данни  
  Прехвърлен СО2 Биомаса, Биомаса, Биомасни
  прехвърлено количество прехвърлен материал използвана за горене използвана в процесите емисии
Мерна единица [tCO2]   [TJ] [t или m3] [tCO2](4)
Дейност №          
1 Виж т. 5.1 от приложението (например "1. Промишлени процеси, А. Минерални продукти, 1. Производство на вар").
2 Виж т. 5.2 от приложението.
3 Да се попълва само ако емисиите са били определени чрез измерване.
4 Да се попълва само ако емисиите са били определени чрез измерване.
 
Емисии на парникови газове от горивни процеси (изчисление)
 
Дейност №  
Тип дейност:  
Описание на дейността:  
Изкопаеми горива  
Гориво 1  
Изкопаемо гориво  
Вид на горивото:   Единица Данни Приложен алгоритъм
  Данни за дейността t или m3    
    TJ    
  Емисионен фактор TCO2/TJ    
  Фактор на окисление %    
  Общи емисии tCO2    
Гориво №        
Изкопаемо гориво        
Вид на горивото:   Единица Данни Приложен алгоритъм
  Данни за дейността t или m3    
    TJ    
  Емисионен фактор TCO2/TJ    
  Фактор на окисление %    
  Общи емисии tCO2    
Биомаса и смесени горива        
Гориво М        
Биомаса/смесени горива        
Вид на горивото:        
Фракция от биомаса (0 - 100 % въглеродно съдържание)   Единица Данни Приложен алгоритъм
  Данни за дейността t или m3    
    TJ    
  Емисионен фактор TCO2/TJ    
  Фактор на окисление %    
  Общи емисии tCO2    
Общо дейност        
Общо емисии (tCO2)(5)        
Общо използвана биомаса(TJ)(6)        
5 Равно на сбора от емисиите от изкопаемите горива и фракция от изкопаеми на смесените горива.
6 Равно на енергийното съдържание на чистата биомаса и биомасната фракция на смесените горива.
 
Процесни емисии (изчисление)
Дейност №  
Тип дейност  
Описание на дейността:  
Процеси, използващи само изкопаем вложен материал
Процес 1  
Тип на процеса:  
Описание на данни за дейността
 
Приложен метод на изчисление
    Единица Данни Приложен алгоритъм
  Данни за дейността t или m3    
  Емисионен фактор tCO2/t или    
    tCO2/m3    
  Фактор на превръщане %    
  Общо емисии tCO2    
Процес №
Тип на процеса:
Описание на данни за дейността
Приложен метод на изчисление
    Единица Данни Приложен алгоритъм
  Данни за дейността t или m3    
  Емисионен фактор tCO2/t или    
    tCO2/m3    
  Фактор на превръщане %    
  Общо емисии tCO2    
Процеси, използващи биомаса/смесени вложени материали
Процес М
Описание на процеса:
Описание на вложения материал:
Фракцията биомаса (% въглеродно съдържание):
Приложен метод на изчисление
    Единица Данни Приложен алгоритъм
  Данни за дейността t или m3    
  Емисионен фактор tCO2/t или    
    tCO2/m3    
  Фактор на превръщане %    
  Общо емисии tCO2    
Общо дейност        
Общо емисии (tCO2)      
Общо използвана биомаса (t или m3)      
 
Допълнителни указания
1. Следните въпроси, които не са взети предвид под формата на емисии, трябва също да се докладват:
- количествата изгорена биомаса [TJ] или използвана в процесите [t или m3];
- емисиите СО2 [t СО2] от биомаса, където се използва измерване за определянето на емисиите;
- СО2, прехвърлен от дадена инсталация [tСО2], и в какъв вид съединения е бил прехвърлен.
2. Горивата и получените от тях емисии се докладват, като се използват стандартните категории гориво по Комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването (виж раздел II от това приложение).
3. Емисиите се докладват като закръглени тонове СО2. Данните за дейността, емисионните фактори, както и факторите на окисление и превръщане се закръглят както за изчисленията на емисиите, така и за целите на докладването (например се закръгля до общо пет цифри (например 1,2369) за стойност, която проявява несигурност от ± 0,01 на сто).
4. Видовете отпадъци се докладват, като се използва класификацията на Европейския списък на отпадъците (Решение на Комисията 2000/532/ЕО от 3 май 2000 г., заместващо Решение 94/3/ЕО, установяващо списък на опасни отпадъци по силата на член 1 (4) от Директива 91/689/ЕИО на Съвета за опасните отпадъци.
5. Емисиите се докладват според обичайния формат за докладване на Междуправителствения комитет по изменение на климата (МКИК) и кода по МКИК в Приложение А3 на Решението за ЕРИПЗ. Специфичните категории на двата формaта за докладване са посочени по-долу. Когато дадена дейност може да бъде класифицирана под две или повече категории, избраната класификация отразява първичната цел на дейността.
5.1. Обичаен формат за докладване по МКИК.
Таблицата е откъс от обичайния формат за докладване на емисиите по МКИК.
1. Секторен доклад за енергия
А. Дейности по изгаряне на гориво (Секторен подход)
1. Енергийни индустрии
а) Публично производство на електро- и топлоенергия
б) Рафиниране на нефт
в) Производство на твърди горива и други енергийни индустрии
2. Производствени индустрии и строителство
а) Желязо и стомана
б) Цветни метали
в) Химикали
г) Целулоза, хартия и отпечатване
3. Преработка на храни, напитки и тютюн
а) Други (моля уточнете)
4. Други сектори
а) Търговия/институции
б) Жилищни
в) Земеделие/горско стопанство/риболов
5. Други (моля уточнете)
а) Стационарни
б) Мобилни
Б. Изпуснати емисии от горива
1. Твърди горива
а) Въглищни мини
б) Трансформация на твърдо гориво
в) Други (моля уточнете)
2. Нефт и природен газ
а) Нефт
б) Природен газ
в) Вентилиране и възпламеняване
Вентилиране
Възпламеняване
г) Други (моля уточнете)
2. Секторен доклад за индустриални процеси
А. Минерални продукти
1. Производство на цимент
2. Производство на вар
3. Употреба на варовик и доломит
4. Производство и употреба на калцинирана сода
5. Асфалтови покривни материали
6. Пътни настилки с асфалт
7. Други (моля уточнете)
Б. Химическа промишленост
1. Производство на амоняк
2. Производство на азотна киселина
3. Производство на адипинова киселина
4. Производство на карбид
5. Други (моля уточнете)
В. Производство на метал
1. Производство на желязо и стомана
2. Производство на железни сплави
3. Производство на алуминий
4. SF6, използван в алуминиеви и магнезиеви леярни
5. Други (моля уточнете)
Пунктове, записани за сведение
Емисии на СО2 от биомаса
5.2. Категории източници по Европейския регистър на изпускането и пренасянето на замърсители
Таблицата по-долу е откъс от Приложение А3 на Решението за Европейския регистър на изпускането и пренасянето на замърсители
1. Енергийни индустрии
1.1. Горивни инсталации > 50 мегавата
1.2. Рафинерии за минерални масла и газ
1.3. Коксови пещи
1.4. Съоръжения за газификация и втечняване на въглища
2. Производство и преработка на метали
2.1/2.2/2.3/2.4/2.5/2.6 Метална промишленост и инсталации за пържене и синтероване на метални руди
  Инсталации за производство на черни и цветни метали
3. Минерална промишленост
3.1/3.3/3.4/3.5 Инсталации за производство на циментов клинкер (> 500 тона/ден), вар (> 50 тона/ден), стъкло (> 20 тона/ден), минерални вещества (>20 тона/ден) или керамични продукти (> 75 тона/ден)
3.2 Инсталации за производство на азбест или основани на азбест продукти
4. Химическа промишленост и химически инсталации за производство на:
4.1. Основни органични химикали
4.2/4.3 Основни неорганични химикали или минерални торове
4.4/4.6 Биоциди и експлозиви
4.5 Фармацевтични продукти
5. Управление на отпадъци
5.1/5.2 Инсталации за депониране или обезвреждане на опасни отпадъци (> 10 тона/ден) или за битови отпадъци (> 3 тона/час)
5.3/5.4 Инсталации за депониране или обезвреждане на неопасни отпадъци (> 50 тона/ден) и сметища (> 10 тона/ден)
6. Други дейности от Приложение I
6.1. Индустриални предприятия за целулоза от дървесина или други влакнести материали и производство на хартия или картон (> 20 тона/ден)
6.2. Предприятия за предварително третиране на влакна или текстил (>10 тона/ден)
6.3. Предприятия за щавене на кожи или козини (> 12 тона/ден)
6.4. Кланици (> 50 тона/ден), предприятия за производство на мляко (>200 тона/ден), други животински суровини (> 75 тона/ден) или растителни суровини (>300 тона/ден)
6.5. Инсталации за депониране или обезвреждане на животински трупове и животински отпадъци (екарисажи) (> 10 тона/ден)
6.6. Инсталации за птицевъдство (> 40 000) или свиневъдство (> 750)
6.7. Инсталации за повърхностно третиране или продукти, използващи разтворители (> 200 тона/година)
6.8. Инсталации за производство на въглерод или графит
6. Данни за промени в инсталацията и използваните алгоритми, настъпили по време на периода на докладване, причините за тези промени, както и всяка друга допълнителна информация от значение за отчитането на емисиите могат да се включат в доклада не в табличен вид, а като обикновен текст.


Приложение № 2 към чл. 8


Годишен доклад за емисиите и данните за тонкилометрите


1. Докладът за годишните емисии съдържа:

- Година на докладване

- Идентификация на оператора на въздухоплавателни средства

- Идентификация на проверителя

- Информация за плана за мониторинг

- Общо количество на емисиите

- Използване на опростени процедури

- Метод при липсващи данни

- Използване на биомаса (информативни данни)

- Подробни данни за емисиите

- Данни за въздухоплавателните средства

- Коментари

- Допълнителни данни за емисиите

2. Докладът за тонкилометрите съдържа:

- Година на докладване

- Идентификация на оператора на въздухоплавателни средства

- Идентификация на проверителя

- Информация за плана за мониторинг

- Данни за въздухоплавателните средства

- Данни за тонкилометрите

- Коментари

3. Докладите за годишните емисии и тонкилометрите се намират на интернет страницата на ИАОС (http://nfp-bg.eionet.eu.int/bul/About/RR/R_TE/index.html), както и упътване за попълването им.

4. Операторът представя в ИАОС попълнените планове на хартиен и електронен носител.


Приложение № 3 към чл. 24, ал. 2



Верификационен доклад
Образец
 
А. Данни за верификационния орган
1. Верификационен орган (пълно наименование и идентифициращи данни)  
2. Номер в регистъра на акредитираните верификационни органи  
3. Водещ верификатор  
4. Лице, подписало доклада за емисиите от името на верификационния орган  
Б. Данни за инсталацията/въздухоплавателното средство
1. Номер на разрешителното за емисии на парникови газове/решение за одобрение на план за мониторинг на емисиите и данните за тонкилометрите  
2. Данни за оператора на инсталацията/въздухоплавателното средство  
3. Наименование на дружество майка (ако е приложимо)  
4. Инсталация/въздухоплавателно средство:  
4.1. Наименование  
4.2. Адрес на инсталацията/въздухоплавателното средство (държава, град, пощенски код)  
4.3. Местоположение на площадката  
5. Лице за контакти:  
5.1. Име и фамилия  
5.2. Адрес (държава, град, пощенски код)  
5.3. Телефон  
5.4. Факс  
5.5. Електронен адрес  
6. Година на докладване  
7. Годишна производителност, t/година (само за оператори на инсталации)  
8. Часова производителност, t/h (само за оператори на инсталации)  
9. Тип осъществявани дейности (само за оператори на инсталации)  
Дейност 1 (само за оператори на инсталации)  
Дейност 2 (само за оператори на инсталации)  
Дейност № ... (само за оператори на инсталации)  
Данни за емисиите от инсталации/въздухоплавателни средства
1. Отчетна година:  
2. Дата на изготвяне на доклада относно емисиите: Посочва се датата на доклада на оператора. Забележка. Тази дата трябва да се промени, когато бъдат нанесени корекции или бъде обновен докладът за емисиите преди датата на окончателната верификация.
Процесни емисии (tCO2):  
Емисии от горивни процеси (tCO2):  
Общо емисии (tCO2):  
Източници на горене: Посочва се видът гориво, използвано в процеса на горене.
Методология за отчитане: Посочват се подробности за одобрената методология.
Емисионни фактори  
Промени в инсталацията/въздухоплавателното средство през отчетната година Представя се кратка информация за всички промени, състояли се през отчетната година, които съществено са засегнали докладваните емисии и не са описани по-горе.
Данни от проверката на обекта
Осъществени посещения на инсталацията по време на проверката: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които посещения на инсталацията не са осъществени)
Данни, изчерпателно проверени, включително до съответния им източник: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които проверката на данните не е сметната за необходима и/или защо данните не са проверени)
Съответствие с нормативните разпоредби
Изпълнение на изискванията на плана за мониторинг Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не са спазени изискванията)
Изпълнение на изискванията на разрешителното за емисии на парникови газове: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не са спазени изискванията на разрешителното)
Използване на одобрената методология: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е използвана одобрената методология)
Изпълнение на изискванията на ЗООС и на наредбите по чл. 131л, ал. 1 и 2 ЗООС Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не са спазени разпоредбите на нормативните актове)
Пълнота на докладването: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които докладът не е пълен)
Съответствие с принципите на докладване
Пълнота: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Точност: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Последователност: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Същественост: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Достоверност: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Прозрачност: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Усъвършенстване: Да/Не, защото (посочват се причините, поради които не е спазен принципът)
Верификационно становище
Образец
Становище - заверен Ние (име на верификационния орган) осъществихме проверка на данните относно емисиите парникови газове, докладвани от (посочва се името на оператора) за (посочва се наименованието на инсталацията) в годишния доклад за емисиите от (посочва се датата на доклада). На базата на осъществения верификационен процес верификационният орган стигна до становището, че докладваните данни за емисии на парникови газове са надеждни и достоверни.
Становище - заверен със забележки
Ние (име на верификационния орган) осъществихме проверка на данните относно емисиите парникови газове, докладвани от (посочва се името на оператора) за (посочва се наименованието на инсталацията) в годишния доклад за емисиите от (посочва се датата на доклада).На базата на осъществения верификационен процес верификационният орган стигна до становището, че докладваните данни за емисии на парникови газове са надеждни и достоверни с изключение на .....................................
Становище - незаверен
Ние (име на верификационния орган) осъществихме проверка на данните относно емисиите парникови газове, докладвани от (посочва се името на оператора) за (посочва се наименованието на инсталацията) в годишния доклад за емисиите от (посочва се датата на доклада). На базата на осъществения верификационен процес верификационният орган стигна до становището, че докладваните данни за емисии на парникови газове не са задоволителни и докладът не може да бъде заверен по следните причини: .................................
 
.........................................................................................................................................
Данни за верификационния орган
Водещ верификатор (име и подпис)  
Лице, подписало доклада за емисиите от името на верификационния орган (име и подпис)  
Верификационен орган (наименование и печат)  


Промени настройката на бисквитките