Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 17.XII

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ГМБХ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЕКТ "РЕГИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА "ДУНАВСКИ КОМПЕТЕНТЕН ЦЕНТЪР" ЗА УКРЕПВ

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ГЕРМАНСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ГМБХ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЕКТ "РЕГИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА "ДУНАВСКИ КОМПЕТЕНТЕН ЦЕНТЪР" ЗА УКРЕПВАНЕ НА РЕГИОНА ПО СРЕДНОТО И ДОЛНОТО ТЕЧЕНИЕ НА РЕКА ДУНАВ В ХЪРВАТИЯ, СЪРБИЯ, РУМЪНИЯ, БЪЛГАРИЯ, УКРАЙНА И МОЛДОВА

(Одобрено с Решение № 784 от 1 ноември 2010 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 2 ноември 2010 г.)

Издадено от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.99 от 17 Декември 2010г.

Основа за договора

Рамковата спогодба за техническо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия от 27 март 1997 г. представлява основата за този договор за изпълнение.

Институцията, на която е възложено изпълнението на спогодбата от името на правителството на Федерална република Германия, е: "Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ) ГмбХ" (Deutsche Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH) (наричано по-долу "GTZ") (1), а от името на правителството на Република България – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (2).

Федерална република Германия е предвидила за първата фаза на регионалния проект сумата от 2 милиона евро. Тази сума ще покрие изпълнението на първата фаза на проекта за всички шест страни в региона (Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Украйна и Молдова).

1. Цел на проекта и дейности по него

Обща цел

Укрепени са цялостните условия за регионален и трансграничен туризъм в региона по средното и долното течение на река Дунав. По тази причина се предвижда учредяването на регионална институция (Дунавски компетентен център), която да свързва интересите, проектите и дейностите в сферите на туризма и местната икономика на шестте страни при съвместно спонсорство и да развива устойчиво многостранно сътрудничество по средното и долното течение на река Дунав. Програмата ще обхване страните Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Украйна и Молдова.

Показатели за общата цел

Частните субекти в региона смятат, че услугите, предоставяни от публичните институции в сектора на туризма, са се подобрили от гледна точка на техните нужди. (Измерено чрез: анкета/въпросник, отчитащ свързаните с пола аспекти, разговори с и оценки от частни заинтересовани лица; проучване за събиране на първоначални данни при стартирането на проекта, оценъчна стойност: 20 %).

Националните организации по туризъм в участващите страни координират поне 5 програми за туризъм и 5 продукта по регионален план.

Поне трима измежду подкрепяните от Дунавския компетентен център партньори във всяка страна изпълняват стратегията за туризъм по начин, съобразен със свързаните с пола аспекти и риска от конфликти. (Представителна извадка от частни доставчици на услуги в областта на туризма).

Търсенето на новоразработените регионални продукти от страна на туристите се е увеличило годишно с 5 %. (Измерено чрез годишните отчети на присъединилите се агенции и доставчици на услуги).

Цел на фазата

Регионална институция (Дунавски компетентен център), която успешно предоставя услуги на частни и публични заинтересовани лица в областта на туризма от региона по средното и долното течение на река Дунав.

Показатели

В поне две от шестте партниращи страни Дунавският компетентен център предоставя услуги, съобразени със свързаните с пола аспекти и риска от конфликти, с цел укрепване на сектора на туризма.

Поне четири трансгранични пилотни проекта са изпълнени от общините, подпомагани от Дунавския компетентен център.

"GTZ" и националните партньори – в този случай Министерството на икономиката, енергетиката и туризма – съвместно са посветени на осъществяването на тези цели.

2. Принос към проекта от правителството на Федерална република Германия чрез "GTZ"

Германското федерално министерство на икономическото сътрудничество и развитие (BMZ) е възложило на "Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ) ГмбХ" да изпълни проекта. За проекта ще бъде създаден главен офис в Белград, Сърбия, и ще се обхванат шест страни от региона по средното и долното течение на река Дунав.

Осигуряване на експерти

"GTZ" ще осигури за проекта:

• международен дългосрочен експерт по туризъм; ръководител на екип и координатор за германското участие в проекта; до 36 човекомесеца (ЧМ) в Белград;

• един национален експерт (ръководител на проект) в Белград за общо до 36 експертомесеца, като обаче назначението на експерта изтича не по-късно от края на фазата, описана в член 4 по-долу;

• един национален експерт в Белград, който да подпомага ръководителя на проекта в административната дейност и координирането на проекта (до 36 ЧМ).

Осигуряване на материали и оборудване

Бюджетът на проекта предвижда осигуряване на техническата инфраструктура за главния офис на проекта. За офисите по проекта на други места и в други страни "GTZ" се е договорило с дунавския офис в Улм [Ulm] за съвместно използване на офисите в Нови Сад, Видин, Турну Северин и Вуковар. Проектът на "GTZ" предвижда добавяне на необходимото оборудване за техническата мрежа между офисите и работните места в шестте страни.

Оперативни и административни разходи

"GTZ" ще покрие оперативните и административните разходи, свързани с протичането на германското участие по проекта.

3. Участие на партниращите институции

Осигуряване на експерти и помощен персонал

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да:

• определи и разпредели персонал в работните групи (с подходящите квалификации и способни да изпълняват задълженията си отговорно и с постоянство);

• освобождава персонала от рутинната му работа по време на семинари, работни срещи, обучения и срещи за проследяване на напредъка.

Разходи

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва своевременно да осигури бюджет за разходите по описаното в член 3 свое участие с цел успешно изпълнение на проекта.

Участие

Партниращите институции трябва да допринесат със следното допълнително участие:

• обмен на информация и документи по отношение на свързаните с проекта въпроси;

• координация между всички институции и дарителски организации във връзка с проекта;

• редовно участие в срещите на екипа по проекта;

• редовно присъствие на важните мероприятия, организирани по проекта;

• подкрепа за проекта чрез създаване на контакти на национално, регионално и международно ниво.

4. Други разпоредби

Оценяване

"GTZ" може да извърши оценка на проекта по време на или след изпълнението на този договор. За тази цел "GTZ" ще определи експерти/оценители за проекта. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да участва в оценяването. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във всички случаи трябва да съдейства на експертите/оценителите в работата им и да им позволява да преглеждат всички необходими документи.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да бъде уведомено за резултатите от оценката чрез доклад.

Преустановяване на участието и прекратяване на договора

"GTZ" може да преустанови участието си, ако:

– Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не изпълнява задълженията си, произтичащи от този договор или от договорености във връзка със същия; или

– възникнат обстоятелства, които възпрепятстват или значително застрашават целта на проекта, описана в член 1 по-горе.

Ако възникне обстоятелство по второто тире по-горе, което продължи да съществува след изтичане на срок, договорен между "GTZ" и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, или ако това обстоятелство не бъде отстранено в този срок, "GTZ" може със съгласието на правителството на Федерална република Германия предсрочно да прекрати изпълнението на този договор.

Срок на договора

Планираната обща продължителност на тази фаза от проекта е 3 години. При спазване на горните разпоредби относно преустановяване на участието и прекратяване на договора този договор е валиден за продължителността на текущата фаза от проекта.

Срокът на този договор може да бъде удължен в случай на закъснение в изпълнението на германското участие, както е предвидено в този договор, и в изпълнението на договореното участие на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Изменение на договора

В случай че разпоредбите на този договор не способстват за ефективното постигане на целта по член 1 по-горе, "GTZ" и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма могат да коригират или изменят тези разпоредби по взаимно съгласие на всеки етап от изпълнението на проекта. Всички изменения трябва да са в писмен вид.

"GTZ" може едностранно да прекрати договора, ако заданието, възложено му от правителството на Федерална република Германия, бъде оттеглено.

Изискване за писмена форма

Измененията и допълненията към този договор, както и всички важни заявления и съобщения, имащи съществено значение за изпълнението му, трябва да бъдат в писмен вид. Ако заявленията и съобщенията са адресирани до "GTZ", е достатъчно те да бъдат получени от ръководителя на осигурения екип от експерти.

Споразумения с отделни организации, участващи в изпълнението

Лицето, отговарящо за участието на "GTZ", както и лицата, отговарящи за участието на партниращите организации или други участващи в изпълнението организации, могат заедно да сключат правнообвързващо споразумение относно допълнителни подробности във връзка с изпълнението на проекта (например въз основа на оперативен план) или по друг подходящ начин да оформят тези подробности в писмен вид, като при необходимост коригират тези споразумения предвид развитието на проекта.

Договорености между правителствата

По отношение на всичко останало за този договор се прилагат и разпоредбите на споменатата в началото му спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия.

Влизане в сила, екземпляри

Този договор влиза в сила от датата на подписването му от двете страни. Той е съставен в два оригинални екземпляра на английски език.

София, 2 ноември 2010 г.


_________________________


(1) Адрес: "Даг-Хамарскьолд-Вег" 1 - 5, Ешборн 65760, Федерална република Германия.

(2) Адрес: ул. Славянска 8, София, Република България.


Промени настройката на бисквитките