Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 22.VII

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ (ОІЕ) ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА РЕГИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ОІЕ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА (Ратифицирано със закон, приет от 40-то Народно съб

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СВЕТОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ (ОІЕ) ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА РЕГИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ОІЕ ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА

(Ратифицирано със закон, приет от 40-то Народно събрание на 24 април 2009 г. - ДВ, бр. 33 от 2009 г. В сила от 13 юни 2009 г.)

Издадено от Министерството на външните работи

Обн. ДВ. бр.56 от 22 Юли 2011г.

Правителството на Република България, наречено по-долу "Правителството", и Международната организация по здравеопазване на животните, наречена по-долу "OIЕ";

Предвид международното споразумение, подписано в Париж на 25 януари 1924 г., относно учредяването на ОІЕ под името Международно бюро по епизоотиите;

Предвид Резолюция № XIX от 19 май 1995 г. на Международния комитет на ОІЕ относно мандата и правилника на регионалните представителства на ОІЕ;

Предвид Решението на Международния комитет на ОІЕ от май 1994 г., с което се учредява Регионално представителство за Източна Европа;

Считайки, че е желателно Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа да се ползва в България с привилегиите и имунитетите, признати на представителствата на междуправителствените организации на територията на Република България;

В желанието си да сключат споразумение за тази цел;

Страните се договориха за следното:


Член 1

Със съгласието на правителството на Република България OIE установява и поддържа регионално бюро за Източна Европа в София. Седалището на Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа включва помещенията, които представителството използва или ще използва за нуждите на своята дейност, с изключение на жилищни помещения, използвани от неговите служители.


Член 2

Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа се ползва на територията на България със статут на юридическо лице. То има правото да сключва договори, да придобива и да прехвърля собственост върху движимо и недвижимо имущество, необходимо за неговата дейност. То може да участва като страна в исково производство.


Член 3

Регионалното представителство на OIE за Източна Европа се ползва с привилегии, имунитети, облекчения и преференциални тарифи, които не са в по-малък обем от тези, с които се ползват други представителства на международни организации в Република България.


Член 4

Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа се ползва с имунитет по отношение на гражданската юрисдикция на Република България, освен в следните случаи:

а) граждански иск срещу Представителството относно задължение, възникнало въз основа на сключен от него договор;

б) граждански иск, подаден от трето лице за вреда, нанесена вследствие на инцидент, който е причинен от моторно превозно средство, което принадлежи или е използвано за сметка на Представителството, или вследствие на нарушение на правилата за движение на моторните превозни средства, в което е замесен такъв автомобил;

в) насрещен иск.


Член 5

Привилегиите и имунитетите, предвидени в това споразумение, се предоставят с цел доброто функциониране на Представителството. Международният комитет или Генералният директор на ОІЕ може в определени случаи изрично да снеме имунитета на Представителството. Представителството ще сътрудничи на службите на българското правителство, за да се улеснят правораздавателните органи, за да се гарантира спазването на правилата за вътрешния ред и за да се предотвратят злоупотребите с предвидените в това споразумение имунитети и облекчения.


Член 6

Имуществото на Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа, което е предназначено за извършването на неговата официална дейност, не може да бъде предмет на запориране, конфискуване, изземване или експроприация или на каквато и да е друга форма на административна или съдебна принуда.

Разпоредбите, предвидени в предходния параграф, не се прилагат в случаите, в които е необходимо временното предприемане на мерки от такова естество с цел предотвратяването на злополуки, в които са замесени моторни превозни средства, принадлежащи или използвани за сметка на Представителството, или с цел извършване на действия по разследване на такива злополуки.


Член 7

Архивите на Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа или в най-общ смисъл всички официални документи, които принадлежат или са в притежание на Представителството под независимо каква форма са неприкосновени, независимо от тяхното местонахождение.


Член 8

Неприкосновеността на официалната кореспонденция на Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа е гарантирана.


Член 9

Без да бъде ограничавано от какъвто и да е контрол, нормативна уредба или финансов мораториум, Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа може:

а) да получава или да притежава финансови средства и валути от всякакво естество и да притежава банкови сметки в независимо коя парична единица съобразно условията на местните банки;

б) да пренася/прехвърля свободно тези финансови средства и валути на българска територия, от България към други страни и обратно;

в) по сметките на Регионалното представителство в Република България могат да бъдат превеждани единствено средства, предназначени за дължимите компенсации и обезщетения на наетия български персонал, обезщетенията за осигуряване, средствата от възстановените данъци и всички други компенсации, предвидени от закона.

В упражняването на правата, които са му предоставени по силата на този член, Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа ще взема предвид всички възражения, отправени му от страна на правителството на Република България.


Член 10

Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа, неговите авоари, доходи и друго имущество са освободени от всякакви преки и косвени данъци. Това освобождаване от данъци не се отнася за евентуалните търговски дейности на Представителството.


Член 11

Служителите на Регионалното представителство на OIE за Източна Европа ще се ползват с функционален имунитет и ще бъдат освободени от всички данъци върху изплатените от ОІЕ заплати и допълнителни средства за компенсации и добавки.


Член 12

Освен привилегиите и имунитетите, предвидени в чл. 12, Регионалният представител, отговарящ за представителството по отношение на неговия статут, както и по отношение статута на неговия/та съпруг/съпруга и неговите непълнолетни деца се ползва от привилегиите, имунитетите и облекченията, които се предоставят на дипломатическите представители съобразно международното право.

Основната резиденция на Регионалния представител се освобождава от данък върху недвижимите имоти, в случай че той не е гражданин на Република България.

Правителството на Република България не е длъжно да предоставя на собствените си граждани, както и на постоянно пребиваващите в България привилегиите и имунитетите, отбелязани в чл. 11 и 12.


Член 13

Разпоредбите, предвидени в тази спогодба, не влияят по никакъв начин на правото на правителството на Република България да предприема мерките, които счита за необходими, за опазването на сигурността и вътрешния ред на България.


Член 14

Освен ако страните по споразумението не предвидят друго, всеки спор, който може да възникне между правителството на Република България и ОІЕ относно тълкуването и прилагането на заложените в това споразумение разпоредби и който спор не е могъл да бъде решен на базата на преговори между двете страни, ще бъде подложен на арбитражната процедура, предвидена в приложение А към това споразумение, по иск на една от двете страни.


Член 15

Това споразумение е сключено за първоначален период от три години. То влиза в сила след подписването му в деня, следващ датата на писменото уведомление от българската страна за изпълнение на процедурата по ратификацията му от Народното събрание на Република България. То може да бъде продължавано за срокове от една година с мълчаливо съгласие на страните освен при изричен отказ на една от тях. Споразумението спира да произвежда правен ефект в случай, че седалището на Регионалното представителство на ОІЕ за Източна Европа бъде преместено извън територията на България.


Член 16

Това споразумение е сключено в два екземпляра на български и френски език, като и двата текста имат еднаква сила.

Подписано в Париж на 19 декември 2008 г.


Приложение А


Арбитраж


Освен ако страните не предвидят друго, арбитражната процедура трябва да бъде проведена съгласно разпоредбите, предвидени в това приложение.

Арбитражният съд се състои от трима членове, единият - посочен от Световната организация по здравеопазване на животните по предложение на Генералния директор, другият - посочен от правителството на Република България, и третият, който председателства съда, е посочен с взаимно съгласие от първите двама арбитри. Последният не може да бъде нито бивш, нито настоящ служител на организацията.

В първоначалния иск за възбуждане на арбитражната процедура трябва да се упомене името на арбитъра, посочен от страната ищец, като страната ответник трябва да съобщи на другата страна името на арбитъра, който тя е избрала, в срок от два месеца, считано от дата на получаване на иска. В случай че страната ответник не е спазила горепосочения срок за уведомяване или при липса на съгласие между двамата арбитри за избор на трети арбитър в срок от два месеца, считано от последното назначаване на арбитър, арбитърът или третият арбитър, в зависимост от случая, се посочва от Генералния секретар на Постоянния арбитражен съд в срок от два месеца, считано от датата на подаване на молба от по-усърдната страна.

Решенията на Арбитражния съд обвързват страните. Те поемат разходите за арбитъра, когото са назначили, и си поделят поравно останалите разходи. За останалите положения Съдът определя сам процедурите.


Промени настройката на бисквитките