Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 12.XII

ИНСТРУКЦИЯ № М-3 ОТ 18 ЮЛИ 2011 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № М-3 ОТ 18 ЮЛИ 2011 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Издадена от министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.60 от 5 Август 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.14 от 18 Февруари 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.15 от 24 Февруари 2015г., изм. ДВ. бр.104 от 12 Декември 2021г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят редът и организацията на взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи при изпълнение на дейностите, възложени им по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за Министерството на вътрешните работи.


Чл. 2. Целта на инструкцията е да се осигури ефективност на взаимодействието за изпълнение на дейностите по чл. 1.


Чл. 3. (1) За координация на дейностите по тази инструкция в мирно време се създава Междуведомствена комисия.

(2) Съставът и задачите на комисията се определят със заповед на министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.


Чл. 4. (1) Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи съгласуват съвместните си задачи с планове за действие по цел, задачи, място и време.

(2) Плановете по ал. 1 са за изпълнение на дейностите по мобилизацията, контрол на корабоплаването; защитата на критичната инфраструктура и населението при бедствия; охрана и прикритие на държавната граница; защита на суверенитета и териториалната цялост на страната; в борбата срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и терористична дейност.

(3) При настъпили структурни промени в Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи двете министерства своевременно си предоставят информация за коригиране на разработените планове.


Раздел II.
Взаимодействие в мирно време и при обявяване на извънредно положение

Чл. 5. (1) Органите на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) оказват необходимото съдействие на формированията от въоръжените сили на Република България при провеждане на рекогносцировки, изграждането на фортификационни съоръжения и за извършването на други дейности, свързани с отбраната на страната в граничната зона и на линията на държавната граница.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 15 от 2015 г., в сила от 24.02.2015 г.)


Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 15 от 2015 г., в сила от 24.02.2015 г.) (1) Въоръжените сили при необходимост оказват съдействие на органите на ГДГП за наблюдение и контрол на държавната граница срещу незаконен трафик на оръжие и въоръжени провокации на държавната граница.

(2) В мирно време въоръжените сили могат да изпълняват и задачи по логистично подпомагане и оказване на съдействие на органите на МВР, осъществяващи охраната на държавната граница, като стратегическа дейност и критична инфраструктура по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност (ДВ, бр. 59 от 2009 г.), въз основа на постъпило искане от министъра на вътрешните работи и по решение на министъра на отбраната.

(3) Задачите по ал. 2 могат да включват: транспортиране на хора; съхранение и транспортиране на материални ресурси; оказване на специализирана техническа помощ с личен състав при извършване на обслужване и ремонт на техника; извличане и евакуация на техника и имущества; обмяна на опит и обучение на специалисти по ремонт и на водачи на специализирана техника; безвъзмездно предоставяне в управление на движими вещи и други задачи в съответствие с действащото законодателство.

(4) За съвместните действия по ал. 2 Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната разработват съвместен оперативен план с определени цели, структури, конкретни задачи, отговорности, място, срокове, ресурсно осигуряване и други.

(5) В случаите по ал. 2 на военнослужещите от въоръжените сили не могат да се възлагат задачи за изпълнение на правомощия на органи по Закона за Министерството на вътрешните работи.


Чл. 6. (1) (Предишен текст на чл. 6 - ДВ, бр. 14 от 2014 г.) По искане на министъра на вътрешните работи и по заповед на министъра на отбраната въздухоплавателни средства на Военновъздушните сили участват в извършването на дейности по търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха, медицинска евакуация и други логистични дейности, при спазване изискванията на чл. 52, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(2) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2014 г., в сила от 18.02.2014 г.) Командирът на Военновъздушните сили, по искане от директора на ГДГП и при възможност, организира базиране на въздухоплавателни средства на МВР ведно с авиационната техника, средствата за обслужване и личен състав на територията на военните формирования от Военновъздушните сили.

(3) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2014 г., в сила от 18.02.2014 г.) Командирът на Военновъздушните сили и директорът на ГДГП със съвместна заповед определят местата за базиране, броя и състава на въздухоплавателните средства, средствата за обслужване и личния състав, както и разпределянето на разходите, свързани с базирането.

(4) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2014 г., в сила от 18.02.2014 г.) Конкретните места за разполагане на средствата и личният състав по ал. 3 се определят от командира на съответното военно формирование.


Чл. 7. Министерството на вътрешните работи, при поискване от Министерството на отбраната, предоставя информация за организацията и характера на действията на граничната охрана на съседните страни.


Чл. 8. (1) Структурите и военните формирования, осъществяващи военното разузнаване, съгласуват с органите на ГДГП времето, мястото и условията за провеждане на мероприятия в граничната зона и на линията на държавната граница.

(2) Органите на ГДГП съдействат на структурите и формированията по ал. 1 в граничната зона при:

1. престой на личен състав и техника в планирани райони, както и при движението им по определените маршрути;

2. опазване на държавната тайна и спазване на легендировката на провежданите мероприятия.


Чл. 9. (1) Командирът на Военноморските сили и директорът на ГДГП съгласуват в мирно време плановете си за взаимодействие и определят реда за обмен на информация, касаеща наблюдението и контрола на корабоплаването в морските пространства на Република България.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2014 г., в сила от 18.02.2014 г.) Командирът на Военноморските сили, по искане от директора на ГДГП и при възможност, организира базиране на корабите и техническите средства на ГДГП в пунктовете за базиране на Военноморските сили и настаняването на личния състав.

(3) По искане на оперативния дежурен на ГДГП в Бургас оперативният дежурен на Военноморските сили разрешава работата на брегови и корабни радиолокационни станции на отделни райони и участъци в интерес на охраната на морската граница на страната.

(4) Командирът на Военноморските сили и директорът на ГДГП организират взаимното информиране относно позициите, типа и режима на работа на радиолокационните станции от бреговите им системи за наблюдение.

(5) По искане на командира на Военноморските сили директорът на ГДГП разрешава участието на гранично-полицейски кораби, вертолети и средства за наблюдение при осигуряване на контрола на корабоплаването.


Чл. 10. По искане на ГДГП Военно-географската служба осигурява геодезисти за определяне координатите на точки от граничната линия на държавната граница в държавната координатна система и в договорена единна координатна система със съответна съседна страна.


Чл. 11. Военно-географската служба предоставя на Министерството на вътрешните работи необходимите му военно-географски материали и данни за участие в отбраната на страната.


Чл. 12. (1) Полицейските органи на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на длъжностни лица и формирования от Въоръжените сили, когато противозаконно се пречи на тяхната дейност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Полицейските органи на Министерството на вътрешните работи по искане от командирите на структури по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и подчинените им военни формирования оказват съдействие за ограничаване на движението на лица и транспортни средства в определени райони и по маршрути при придвижване на войски и сили на Министерството на отбраната.


Чл. 13. (1) Взаимодействието между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи при бедствия се организира съгласно Закона за защита при бедствия, Националната програма за защита при бедствия и разработените планове за защита при бедствия.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) При бедствия, вследствие на крупни промишлени аварии и пожари в обекти, работещи с ядрени, взривоопасни и пожароопасни материали, радиоактивни вещества, промишлени отровни вещества и токсични газове, се обменят данни между Националния оперативен комуникационно-информационен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка на Съвместното командване на силите.

(3) Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната взаимно си предоставят информация за дейностите на своите структури по отношение защитата при бедствия за предходната година.


Чл. 14. Обучението и научноизследователската дейност между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната се осъществява по взаимна договореност съгласно съществуващата нормативна уредба.


Чл. 15. Военномедицинската академия и Медицинският институт на МВР си взаимодействат при оказването на медицинска помощ и лечение на служители от двете ведомства по взаимно договаряне.


Раздел III.
Взаимодействие между Военния команден център и Оперативния дежурен център на Министерството на вътрешните работи

Чл. 16. Взаимодействието между Военния команден център и Оперативния дежурен център на Министерството на вътрешните работи се осъществява чрез обмен на информация за:

1. инциденти с участието на военнослужещи или такива, станали на територията на военни обекти;

2. привличане на сили и средства от въоръжените сили за участие в спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия и неутрализиране на невзривени боеприпаси;

3. оповестяването, състоянието и положението на формирования от въоръжените сили, определени за участие в съвместни действия с органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 17. Оперативният дежурен на Военния команден център оповестява оперативния дежурен на Министерството на вътрешните работи при привеждане на въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна готовност.


Чл. 18. Оперативният дежурен от Оперативния дежурен център на Министерството на вътрешните работи информира оперативния дежурен от Военния команден център за възникнали бедствия и други извънредни ситуации и последиците от тях.


Чл. 19. Военният команден център и Оперативният дежурен център на Министерството на вътрешните работи провеждат съвместни мероприятия по подготовката на личния състав от дежурните смени и екипи за оповестяване при различни състояния и степени на бойна готовност.


Раздел IV.
Взаимодействие при поддържане на готовност за работа във военно време

Чл. 20. (1) Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи поддържат готовност за работа във военно време, осигуряваща изпълнение на възложените им военновременни задачи.

(2) Готовността за работа във военно време включва бойната, оперативната и мобилизационната готовност на двете министерства.

(3) Готовността за работа във военно време на Министерството на вътрешните работи се поддържа в системата на отбранително-мобилизационната му подготовка.

(4) Отбранително-мобилизационната подготовка в Министерството на вътрешните работи включва провеждането на мероприятия с цел повишаване на готовността и на тренираността на служителите за изпълнение на съвместни задачи по отбраната на страната.


Чл. 21. Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи си взаимодействат при изготвяне на документите за работа на двете министерства във военно време.


Чл. 22. Поддържането на мобилизационната готовност в двете министерства се съгласува по:

1. изготвянето на схема за мобилизация на Министерството на вътрешните работи;

2. изготвянето на донесение за мобилизационна готовност и доклад-анализ за комплектуването на Министерството на вътрешните работи с мобилизационни ресурси;

3. обмен на информация за планираните за следващата календарна година учебно-мобилизационни мероприятия на Министерството на вътрешните работи, свързани с привличане на мобилизационни ресурси;

4. обмен на информация за доставените мобилизационни ресурси на проведените в Министерството на вътрешните работи учебно-мобилизационни мероприятия;

5. зачисляването в мобилизационния резерв на освободените от служба служители на Министерството на вътрешните работи;

6. изпълнението на заявки за необходимите им мобилизационни ресурси за попълване на мобилизационните им команди и за провеждане на учебно-мобилизационни мероприятия;

7. извършването на сравнение за предоставените мобилизационни ресурси по график, съгласуван със съответните териториални структури за военен отчет на Министерството на отбраната.


Чл. 23. Министерството на вътрешните работи предоставя на Министерството на отбраната информация относно регистрацията, пререгистрацията и снемането от отчет на техниката, заведена на военен отчет.


Чл. 24. Министерството на отбраната организира поддържането на мобилизационен резерв за нуждите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 25. Министерството на отбраната предоставя на Министерството на вътрешните работи собствени програмни и информационни продукти за управлението на мобилизацията и комплектуването с мобилизационни ресурси и осъществява методическа помощ по използването им.


Чл. 26. При провеждане на мобилизация Министерството на вътрешните работи предоставя информация на Министерството на отбраната за хода на мобилизацията и заявки за попълване с ресурси от резерва.


Раздел V.
Взаимодействие при военно положение или положение на война

Чл. 27. Взаимодействието между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи при военно положение и положение на война се организира чрез съгласуване на съвместните им задачи и действия при изпълнение на стратегическите планове, плановете за операции на въоръжените сили и плановете за оперативно използване на силите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 28. При обявяване на военно положение или положение на война Министерството на вътрешните работи съгласувано с Министерството на отбраната изпраща групи за координация и взаимодействие в щаба на Върховното главно командване и Съвместното командване на силите.


Чл. 29. Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи съгласуват реда и маршрутите за евакуация извън зоната на военната операция.


Чл. 30. Министерството на вътрешните работи оказва съдействие на въоръжените сили за осигуряване на маршрутите за конвоиране на военнопленници до районите на изгражданите за целта лагери извън зоната на военната операция.


Раздел VI.
Взаимодействие при организиране охраната и прикритие на държавната граница при военно положение или положение на война (Загл. доп. - ДВ, бр. 15 от 2015 г., в сила от 24.02.2015 г.)

Раздел VI.
Взаимодействие при организиране охраната и прикритие на държавната граница

Чл. 31. При военно положение или положение на война органите на ГДГП и формированията от въоръжените сили съгласуват действията си по осигуряване охраната на държавната граница и развръщането на военните формирования в граничната зона с цел защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.


Чл. 32. (1) При положение на война по заповед на министъра на вътрешните работи, съгласувана с Главнокомандващия на ВС, органите на ГДГП, разположени в зоната на военната операция, се оттеглят извън нея.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Маршрутите и времето за оттегляне през зоната на военната операция се съгласуват с командира на Съвместното командване на силите и/или командирите на сухопътния и морския компонент.

(3) Представители на органите на ГДГП участват в провеждането на рекогносцировки от формированията на въоръжените сили, при уточняване на стратегическите и оперативните планове.

(4) Органите на ГДГП оказват съдействие на формированията от въоръжените сили при организиране наблюдението на държавната граница.


Чл. 33. Формированията от въоръжените сили и органите на МВР, предназначени за отбрана на страната, използват топографски карти с единна кодировка, съвместими кодово-разговорни и сигнални таблици и обменят радиоданни.


Чл. 34. Редът и способите за охрана на държавната граница, извън зоната на военната операция, се определят от министъра на вътрешните работи съгласувано с Главнокомандващия на въоръжените сили.


Раздел VII.
Взаимодействие при борба с десанти, диверсионно-разузнавателни формирования и терористични групи

Чл. 35. Задачите по воденето на борба с десанти, диверсионно-разузнавателни терористични групи и други формирования за организирана съпротива се изпълняват чрез провеждането на съвместни операции и действия на структурите на Министерството на вътрешните работи и военните формирования от въоръжените сили.


Чл. 36. (1) Органите за управление на въоръжените сили предоставят на Министерството на вътрешните работи информация относно местата, времето за стоварване и състава на десантите на противника във и извън зоната на военната операция.

(2) Министерството на вътрешните работи предоставя на Министерството на отбраната информация за сформирането и действията на терористични групи и други формирования за организирана съпротива на територията на страната.

(3) Борбата с диверсионно-разузнавателните формирования и терористичните групи в зоната на военната операция се води от въоръжените сили във взаимодействие с органите на Министерството на вътрешните работи.

(4) Борбата с диверсионно-разузнавателните формирования и терористичните групи извън зоната на военната операция се води от органите на Министерството на вътрешните работи във взаимодействие с военни формирования от въоръжените сили.


Раздел VIII.
Взаимодействие при организиране защитата на обектите от критичната инфраструктура

Чл. 37. (1) Органите на Министерството на вътрешните работи във взаимодействие с формированията от въоръжените сили на Република България организират защитата на обектите от критична инфраструктура на територията на страната.

(2) Конкретните задачи и съставът на силите и средствата за защита на обектите от критична инфраструктура на територията на страната, в т.ч. и пунктовете за управление на държавното ръководство за военно време, се определят във военновременните планове на Министерството на вътрешните работи и плановете на въоръжените сили.


Чл. 38. Участието на структурите на Министерството на вътрешните работи и формированията от въоръжените сили, определени за съвместна защита на обектите от критична инфраструктура на територията на страната, се организира и координира в съответствие с разработените планове.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция: "Зона на военната операция" е географска зона, в която определен командващ, командир планира и изпълнява възложената му мисия - ограничена по цел, задачи, място, време и ресурси.


Заключителни разпоредби

§ 2. Инструкцията отменя Инструкцията за взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи на Република България - рег. № 07/24.10.2001 г. за Министерството на вътрешните работи и № И-15/31.10.2001 г. за Министерството на отбраната.


§ 3. Инструкцията се издава на основание чл. 35, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 21, т. 11 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № М-3 ОТ 2011 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 14 ОТ 2014 Г., В СИЛА ОТ 18.02.2014 Г.)


§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № М-3 ОТ 2011 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 15 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 24.02.2015 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № М-3 ОТ 18.07.2011 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 104 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 01.09.2021 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от 1.09.2021 г.

Промени настройката на бисквитките