Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 29 от 9.IV

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ДОСТЪПНОСТТА НА ЦЕНАТА НА УНИВЕРСАЛНАТА ПОЩЕНСКА УСЛУГА

 

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ДОСТЪПНОСТТА НА ЦЕНАТА НА УНИВЕРСАЛНАТА ПОЩЕНСКА УСЛУГА

В сила от 09.09.2011 г.
Приета с ПМС № 248 от 30.08.2011 г.

Обн. ДВ. бр.70 от 9 Септември 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.29 от 9 Април 2021г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С методиката се определя достъпността на цената на универсалната пощенска услуга, която обхваща услугите по чл. 34 от Закона за пощенските услуги.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) Универсалната пощенска услуга се извършва от оператора със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга, наричан по-нататък "задължен оператор":

1. постоянно, в определено работно време;

2. с качество, отговарящо на установените нормативи по чл. 15, ал. 1, т. 7 от Закона за пощенските услуги;

3. на достъпни цени;

4. с възможност да се ползва от всеки потребител на територията на страната независимо от географското му местоположение.


Чл. 3. Достъпността на цената на универсалната пощенска услуга отразява ценовите възможности за потребление на услугата спрямо разходите на задължения оператор за извършването ѝ чрез пощенската си мрежа на територията на цялата страна.


Чл. 4. (1) Достъпността на цената на универсалната пощенска услуга се определя от задължения оператор и се оценява от Комисията за регулиране на съобщенията на базата на потребителска ценова кошница за месечно потребление съгласно приложението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) Задълженият оператор при формирането на цената на универсалната пощенска услуга задължително включва в потребителската ценова кошница услугите по чл. 34, ал. 1 от Закона за пощенските услуги, отнесени по формáти, според структурата на цените, както следва:

1. вътрешни пощенски услуги "без предимство", включващи:

а) кореспондентски пратки до 50 г - формáт Р;

б) пощенски карти - формáт Р;

в) кореспондентски пратки до 500 г - формáт G;

г) писмовни пратки до 5000 г (кореспондентски пратки, малки пакети, печатни произведения) - формáт Е;

д) пощенски колети до 20 кг;

е) допълнителна услуга "препоръка";

ж) допълнителна услуга "обявена стойност";

2. международни пощенски услуги "без предимство", включващи:

а) кореспондентски пратки до 50 г - формáт Р;

б) кореспондентски пратки до 500 г - формáт G;

в) писмовни пратки до 5000 г (кореспондентски пратки, малки пакети, печатни произведения) - формáт Е;

г) пощенски колети до 20 кг;

д) допълнителна услуга "препоръка";

е) допълнителна услуга "обявена стойност".

(3) Достъпността на цената на универсалната пощенска услуга се оценява за потребителската кошница като цяло при отчитане на ограничителните условия за елементите на кошницата.


Раздел II.
Оценяване достъпността на цената на универсалната пощенска услуга (Отм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.)

Раздел II.
Оценяване достъпността на цената на универсалната пощенска услуга

Чл. 5. (Отм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.)

Чл. 6. (Отм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.)

Раздел III.
Определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга

Чл. 7. (1) (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) Задълженият оператор определя достъпността на цената на универсалната пощенска услуга при изменение на цените на услугите по чл. 34, ал. 1 от Закона за пощенските услуги, като използва потребителската кошница съгласно чл. 4.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) Определянето на достъпността на цената на универсалната пощенска услуга за страната се извършва за услугите по приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни пощенски пратки "без предимство", пощенски колети до 20 кг и допълнителните услуги "препоръка" и "обявена стойност".

(3) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) Достъпността на цените на международните изходящи пощенски пратки и пощенски колети се определя, като се използва "начална цена".

(4) (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) При определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга задълженият оператор съпоставя общия коригиран приход от прилагането на действащите цени на услугите по чл. 34, ал. 1 от Закона за пощенските услуги и общия очакван приход от прилагането на новите цени на услугите, като използва потребителската кошница съгласно чл. 4.


Чл. 8. (1) Общият коригиран приход по чл. 7, ал. 4 е сума на коригираните приходи по елементите на потребителската ценова кошница.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) Коригираните приходи по ал. 1 се определят от задължения оператор, като приходите по елементите на кошницата, получени от прилагането на действащите цени от услугите по чл. 34, ал. 1 от Закона за пощенските услуги, се коригират с акумулиран индекс на потребителските цени. Акумулираният индекс на потребителските цени се изчислява за периода от месеца на последната промяна на цените до месеца на предложението за влизането им в сила.

(3) За изчисляване на акумулирания индекс на потребителските цени се ползват данните на Националния статистически институт и месечният прогнозен индекс на потребителските цени за съответните месеци, за които няма отчетни данни. Месечният прогнозен индекс е равен на 1/12 от прогнозния индекс на потребителските цени по данни от бюджетната прогноза за годината на промяна на цените, изготвена в изпълнение на чл. 14 и 15 от Закона за устройството на държавния бюджет.


Чл. 9. Цената на универсалната пощенска услуга се определя като достъпна, когато общият очакван приход от прилагането на новите цени е по-малък или равен на общия коригиран приход от потребителската кошница.


Чл. 10. За определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга се спазват следните изисквания по отношение на елементите на потребителската кошница:

1. за всеки от елементите на потребителската ценова кошница се използва постоянна структура и равнище на потребление по видове и количества услуги;

2. използва се еднаква цена на универсалната пощенска услуга, която се изразява с единична или със среднопретеглена цена на услугата.


Чл. 11. При определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга се спазват следните ограничителни условия:

1. получената стойност за общия очакван приход от прилагането на новите цени не трябва да превишава стойността на общия коригиран приход от потребителската кошница;

2. изменението на цената за всеки от елементите на потребителската ценова кошница може да бъде различно и не трябва да надвишава 20 на сто.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на методиката:

1. (отм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.)

2. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) "Единична цена" е цената за един брой пощенска пратка или услуга, определена за услуги, включени в универсалната пощенска услуга, предоставяна от "Български пощи" - ЕАД. "Единична цена" се прилага за елементите: вътрешни кореспондентски пратки до 50 г, вътрешни пощенски карти до 50 г и за услугата "препоръка" за страната и за чужбина."

3. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) "Среднопретеглена цена" е цената за един брой пощенска пратка при извършване на пощенска услуга, която се изчислява като съотношение между общите приходи от извършване на услугата и реализирания общ брой пощенски пратки за съответната услуга. "Среднопретеглена цена" се прилага за елементите: вътрешни кореспондентски пратки до 500 г, вътрешни писмовни пратки до 5000 г, вътрешни колетни пратки до 20 кг и услугата "обявена стойност" за страната.

4. "Постоянна структура и равнище на потребление" е налице, когато услугите (елементи на потребителската кошница) и потреблението (стойностният резултат от месечното количество за съответната услуга) не се променят при изчисляване на коригиран и очакван приход с цел определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга.

5. (нова - ДВ, бр. 29 от 2021 г.) "Начална цена" е цената, която задълженият оператор образува на базата на извършените разходи за процесите по приемане и пренасяне на пратките на територията на страната. "Начална цена" се прилага за елементите: международни кореспондентски пратки до 50 г, международни кореспондентски пратки до 500 г, международни писмовни пратки до 5000 г, международни колетни пратки до 20 кг и услугите "препоръка" и "обявена стойност" за чужбина.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. До края на 2011 г. при определяне и оценка на достъпността на цената на универсалната пощенска услуга по реда на раздели II и III от методиката се използва индексът на потребителските цени по чл. 8, ал. 2, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт. За изчисляване на индекса на брутния вътрешен продукт се ползват данни от бюджетната прогноза за годината на промяна на цените, изготвена в изпълнение на чл. 14 и 15 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 3. При определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга се изключват услугите от универсалната пощенска услуга, чиито цени са договорени по реда на чл. 66, ал. 3 от Закона за пощенските услуги.


§ 4. Методиката се приема на основание чл. 15, ал. 1, т. 13 от Закона за пощенските услуги.


Приложение към чл. 4


(Предишно Приложение към чл. 4 и чл. 6, ал. 1, изм. - ДВ, бр. 29 от 2021 г.)



Дата на последно изменение на цените:

Дата на определяне на изменение на цените:

Акумулиран индекс на потребителските цени (CPI), %:

Общ коригиран приход (лв.):

Общ очакван приход (лв.):

 

Потребителска кошница за определяне на достъпност на цената на УПУ

Елементи на потребителската
ценова кошница

Среден месечен обем

Действаща цена

Приход при действащи цени

Коригиран приход

Нова цена

Очакван приход при нови цени

Изменение на цената

бр.

лв.

лв.

лв.

лв.

лв.

%

Q

P0

R0 = Q*P0

W= R0* CPI/100

P1

R1 = Q*P1

(P1-P0)* 100/P0

1. Вътрешни пощенски услуги "без предимство", включващи:

 

 

 

 

 

 

 

1.1. Вътрешни пощенски пратки по чл. 34, ал. 1 от Закона за пощенските услуги и съгласно структурата на цените по ВПС:

 

 

 

 

 

 

 

1.1.1. Кореспондентски пратки до 50 г (формат Р)

 

 

 

 

 

 

 

1.1.2. Пощенски карти (формат Р)

 

 

 

 

 

 

 

1.1.3. Кореспондентски пратки до 500 г (формат G)

 

 

 

 

 

 

 

1.1.4. Писмовни пратки до 5000 г - кореспондентски пратки, малки пакети, печатни произведения (формат Е)

 

 

 

 

 

 

 

1.2. Пощенски колети до 20 кг

 

 

 

 

 

 

 

1.3. Допълнителна услуга "препоръка"

 

 

 

 

 

 

 

1.4. Допълнителна услуга "обявена стойност"

 

 

 

 

 

 

 

2. Международни изходящи пощенски услуги "без предимство", включващи:

 

 

 

 

 

 

 

2.1. Изходящи пощенски пратки по чл. 34, ал. 1 от Закона за пощенските услуги и съгласно структурата на цените по ВПС:

 

 

 

 

 

 

 

2.1.1. Кореспондентски пратки до 50 г (формат Р)

 

 

 

 

 

 

 

2.1.2. Кореспондентски пратки до 500 г (формат G)

 

 

 

 

 

 

 

2.1.3. Писмовни пратки до 5000 г - кореспондентски пратки, малки пакети, печатни произведения (формат Е)

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Пощенски колети до 20 кг

 

 

 

 

 

 

 

2.3. Допълнителна услуга "препоръка"

 

 

 

 

 

 

 

2.4. Допълнителна услуга "обявена стойност"

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО:

 

 

 

 

 

 

 

*Забележка. За международни изходящи пратки се използва начална цена по смисъла на т. 5 от допълнителните разпоредби на методиката."

 


Промени настройката на бисквитките