Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 9.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2003 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 41 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2003 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 41 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Министерството на образованието, младежта и науката

Обн. ДВ. бр.70 от 9 Септември 2011г.

§ 1. В чл. 4 т. 1 се изменя така:

"1. Книга за решенията на педагогическия съвет;".


§ 2. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. (1) Книгата за решенията на педагогическия съвет е предназначена за вписване на решенията, взети на заседанията на педагогическия съвет. Неразделна част от книгата е класьор с протоколите от заседанията.

(2) Книгата се състои от корица - твърда подвързия, и страници със следните реквизити:

1. титулна страница с наименование на министерството, вид, наименование и местонахождение на институцията, наименование на документа "книга за решенията на педагогическия съвет", дати на започване и завършване на книгата;

2. празни страници с редове за нанасяне на решенията на педагогическия съвет.

(3) Решенията, взети от педагогическия съвет, се записват в протокол, воден за всяко заседание от секретар, определен със заповед на директора. Решенията се вписват в книгата на ръка със син или черен химикал най-късно до три работни дни след деня на заседанието, подписват се от секретаря и директора и се подпечатват с кръглия печат на институцията.

(4) Протоколът се класира в класьора най-късно до три работни дни след деня на заседанието, подписва се от секретаря и директора и се подпечатва с кръглия печат на институцията.

(5) Всеки протокол включва: пореден номер, като номерацията започва с № 1 от началото на всяка учебна година; дневен ред на заседанието; отсъстващи членове на педагогическия съвет и причините за отсъствието; обсъжданията по време на заседанието; взетите решения. В началото на всяка учебна година в книгата се вписва поименният списък на членовете на педагогическия съвет.

(6) Институциите самостоятелно определят графичното оформление и броя на страниците на книгата.

(7) Със заповед на директора се определя мястото на съхранение на книгата до приключването й. Книгата се съхранява в архива на институцията след приключването й със срок постоянен."


§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Книгата за регистриране заповедите на директора е предназначена за регистриране на всички видове заповеди, издадени от директора на институцията. Оригиналите на издадените заповеди се класират в класьори, които са неразделна част от книгата за регистриране заповедите на директора."

2. В ал. 3, изречение второ думите "съответния класьор" се заменят със "съответните класьори".

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Със заповед на директора се определя мястото на съхранение на книгата до приключването й и на класьорите със заповедите. Книгата по ал. 1 се съхранява 5 години в архива на институцията след приключването й, а класьорите - 50 години в архива на институцията."


§ 4. В чл. 7, ал. 1 се създава изречение второ:

"Към книгата се прилага класьор, който е неразделна част от нея и в който се класират констативните протоколи от направените проверки, подписани от директора и проверявания служител."


§ 5. В чл. 10, ал. 1 в изречение второ думите "и удостоверенията за завършен клас" и запетаята след тях се заличават.


§ 6. В чл. 36 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Протокол за резултата от писмен, устен или практически изпит се използва за вписване на оценките на членовете на изпитната комисия и на окончателната оценка на ученика, определена от изпитната комисия."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Протоколът се подписва от председателя и членовете на изпитната комисия и се предава на директора заедно с писмените работи, които са подредени по реда на вписване на учениците в протокола."

3. В ал. 4, изречение 3 думите "Член на комисията/председателят на комисията" се заменят с "Председателят и членовете на комисията".


§ 7. В чл. 63, ал. 3 думите "копие на санитарно разрешително от органите на ХЕИ за целодневна организация на учебно-възпитателния процес;" и думите "правилник за дейността на училището; правилник за осигуряване безопасни условия на възпитание, обучение и труд;" и "седмично разписание на часовете;" се заличават.


§ 8. В чл. 70, ал. 6 думите "санитарно разрешително от органите на ХЕИ за текущата година; правилник на институцията; правилник за осигуряване безопасни условия на труд;" се заличават.


§ 9. В чл. 75, ал. 4 думите "копие на санитарно разрешително от органите на ХЕИ; седмично разписание на часовете" се заличават.


§ 10. В чл. 80в, ал. 2 след думите "участие в извънкласни и извънучилищни дейности;" се добавя: "наложени и незаличени към момента наказания и мерки;".


Заключителни разпоредби

§ 11. В чл. 28, ал. 6 от Наредба № 3 от 2003 г. за системата за оценяване (обн., ДВ, бр. 37 от 2003 г.; попр., бр. 48 от 2003 г.; изм., бр. 46 от 2004 г., бр. 65 от 2005 г., бр. 70 от 2008 г., бр. 11 и 73 от 2009 г.) думите "12 клас" се заменят с "последния клас на прогимназиалния етап и от последния клас на гимназиалния етап".


Промени настройката на бисквитките