Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 9.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2007 Г. ЗА ОПАЗВАНЕ НА ВОДИТЕ ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕ С НИТРАТИ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИЗТОЧНИЦИ (ДВ, БР. 27 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2007 Г. ЗА ОПАЗВАНЕ НА ВОДИТЕ ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕ С НИТРАТИ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИЗТОЧНИЦИ (ДВ, БР. 27 ОТ 2008 Г.)

Издадена от Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.97 от 9 Декември 2011г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "предизвикано" се добавя "от нитрати".

2. В ал. 2:

а) в т. 1 след думата "действия" се добавя "по чл. 13 и 15";

б) точка 2 се изменя така:

"2. определяне като уязвими зони на районите в страната, в които чрез просмукване или оттичане водите се замърсяват или могат да бъдат замърсени с нитрати от земеделски източници и които допринасят за замърсяването;".


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. организира и ръководи мониторинга на нитрати във водите и на еутрофикацията на водите;".

2. Създава се нова т. 5:

"5. предоставя на министъра на здравеопазването получената при провеждания мониторинг по реда на чл. 18 информация за съдържанието на нитрати в повърхностните и подземните води, когато същите са предназначени за питейно-битово водоснабдяване;".

3. Досегашната т. 5 става т. 6 и в нея думата "предназначени" се заменя с "използвани".

4. Досегашната т. 6 става т. 7.

5. Създава се нова т. 8:

"8. организира контрол върху изпълнението на мерките от програмите по чл. 6, т. 3 и допълнителните мерки и засилените действия по чл. 6, т. 4 в рамките на своята компетентност;".

6. Досегашните т. 7 и 8 стават съответно т. 9 и 10.


§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се отменя.

2. Точка 6 се изменя така:

"6. организира контрол върху изпълнението на програмите по т. 2, агротехническите, агрохимическите, агроекологичните, ветеринарномедицинските и зоохигиенните мерки от програмите по т. 3 и от допълнителните мерки и засилените действия по т. 4;".

3. В т. 7:

а) в буква "б" думата "за" се заменя със "с цел";

б) в буква "в" накрая се добавя "и допълнителните мерки и засилени действия по т. 4 в рамките на своята компетентност".


§ 4. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"(1) Министърът на здравеопазването предоставя на министъра на околната среда и водите информация за:

1. питейните водоизточници с наднормено съдържание на нитрати;

2. извършения контрол от органите на държавния здравен контрол в границите на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване, върху дейността на лица - земеделски стопани."


§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 2:

"2. контролира изпълнението на мерките от програмите по чл. 6, т. 3 и на допълнителните мерки и засилени действия по чл. 6, т. 4 в рамките на своята компетентност;".

2. Досегашната т. 2 става т. 3.

3. Досегашната т. 3 става т. 4 и в нея след думите "по т. 2" се добавя "и т. 3".

4. Досегашната т. 4 става т. 5.


§ 6. В чл. 12, ал. 1 изречението "Заповедта се обнародва в "Държавен вестник" се заличава.


§ 7. В чл. 14 се създава ал. 3:

"(3) За оценка на ефективността на програмите от мерки се планира и извършва мониторинг на водите въз основа на програмите по чл. 19, ал. 3."


§ 8. В чл. 18, ал. 1, т. 1, буква "б" накрая се добавят думите "във водоносните хоризонти".


§ 9. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Мониторингът по чл. 18, ал. 1, т. 1 се извършва веднъж на осем години в пунктовете, в които всички проби са показали съдържание на нитрати, по-малко от 25 милиграма на литър, и не се е появила причина, която може да предизвика повишаване на съдържанието на нитрати във водите."

2. В ал. 4 думите "Наредба № 5 от 2007 г. за мониторинг на водите (ДВ, бр. 44 от 2007 г.)" се заменят с "Наредба № 1 от 2011 г. за мониторинг на водите (ДВ, бр. 34 от 2011 г.)".


§ 10. В чл. 20, ал. 3 думите "Наредба № 5 от 2007 г. за мониторинг на водите" се заменят с "Наредба № 1 от 2011 г. за мониторинг на водите".


§ 11. В чл. 22 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Измерванията, наблюденията и изпитванията, свързани с мониторинга по чл. 18, се извършват в съответствие с Наредба № 1 от 2011 г. за мониторинг на водите.

(2) Сравнителен метод за определяне съдържанието на нитрати във водите е методът, определен в Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване - молекулна абсорбционна спектрофотометрия или друг ISO стандарт със същите или по-добри: точност, възпроизводимост и граница на откриване."


§ 12. В чл. 23, ал. 1, т. 2, буква "а" думите "всеки воден обект" се заменят с "всяко водно тяло".


§ 13. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 12 накрая се добавят думите "включително и в преработен вид".

2. В т. 16 думите "тор" е вещество, което съдържа азотни съединения" се заменят с "тор" е всяко вещество, което съдържа едно или повече азотни съединения".

3. Точка 17 се изменя така:

"17. "уязвими зони" са всички известни райони, в които чрез просмукване или оттичане водите се замърсяват с нитрати от земеделски източници или могат да бъдат замърсени, ако не се изпълняват програми от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването, и които райони допринасят за замърсяването."


§ 14. Навсякъде в наредбата думите "министърът на земеделието и продоволствието", "министъра на земеделието и продоволствието" и "Министерството на земеделието и продоволствието" се заменят съответно с "министърът на земеделието и храните", "министъра на земеделието и храните" и "Министерството на земеделието и храните".


Промени настройката на бисквитките