Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 9.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 40 ОТ 2004 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК (ДВ, БР. 112 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 40 ОТ 2004 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ОТ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК (ДВ, БР. 112 ОТ 2004 Г.)

В сила от 01.01.2012 г.
Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.97 от 9 Декември 2011г.

§ 1. В член единствен текстът "и 10" се заменя с "10, 11 и 12".


§ 2. В допълнителните разпоредби:

1. Създават се § 1в и § 1г:


"§ 1в. "Клинична процедура" е система от изисквания и указания за извършването на повтарящи се еднотипни медицински дейности, при което назначената терапевтична схема и състоянието на пациента не налагат престой на същия в лечебното заведение - изпълнител на медицинска помощ, по-дълъг от 12 часа.


§ 1г. "Процедура за интензивно лечение" е система от изисквания и указания за извършване в специализирана клиника/отделение на болница - изпълнител на медицинска помощ, на съвкупност от медицински дейности, медицински изследвания и медикаментозно лечение в рамките на период от 24 часа по отношение на пациент, чието състояние изисква интензивно лечение."


§ 3. В приложение № 1, част IХ се правят следните изменения:

1. Основният текст се изменя така:

"Общопрактикуващият лекар предприема мерки за осигуряване на достъп до медицинска помощ извън обявения си работен график на задължително здравноосигурените лица по един от следните начини."

2. В т. 2 числото "20" се заменя с "35".

3. В т. 4, буква "б" числото "20" се заменя с "35".


§ 4. В приложение № 2, раздел II "Специализирани и високоспециализирани медицински дейности по специалности", част "Клинична хематология и детска клинична хематология", редове 9 "Имунофенотипизация" и 10 "Цитогенетичен анализ" се заличават.


§ 5. В приложение № 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "диспансери със стационар" се заменят с "комплексни онкологични центрове".

2. Ред 10 се изменя така:

"10. Парентерална инфузия на лекарствени продукти по терапевтична схема."

3. Ред 30 се изменя така:

"30. Имунофенотипизация при деца и възрастни в клиничната хематология."

4. Създава се ред 31:

"31. Цитогенетичен анализ при деца и възрастни в клиничната хематология."


§ 6. В приложение № 5 се правят следните изменения:

1. Ред № 40 се изменя така:

"


40.1. Постоянна електрокардиостимулация с имплантация на антибрадикарден пейсмейкър - еднокамерен или двукамерен
40.2. Постоянна електрокардиостимулация с имплантация на ресинхронизираща система за стимулация или автоматичен кардиовертер дефибрилатор

"

2. На ред № 197 колона 2 се изменя така:

"Конструиране на постоянен достъп за хрониохемодиализа и за перитонеална диализа".

3. На ред № 298 колона 2 се изменя така:

"Системно лекарствено лечение на солидни тумори при лица над 18 години с минимален болничен престой 3 дни".

4. Забележката в края се изменя така:

"Забележки:

1. По клиничните пътеки, отбелязани със знак "*", се осигурява възможност за еднодневна хоспитализация в лечебното заведение за болнична помощ.

2. Клиничната пътека по ред № 297 се осъществява и в хосписи.

3. Стойността на противотуморните лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение по клинични пътеки по редове № 251, 252, 254 и 298, на необходимите еритро- и гранулоцитните колонистимулиращи фактори и бифосфонати, но не и на другите лекарствени продукти за състояния/усложнения, произтичащи от основното заболяване или лечение, не се включва в цената на клиничната пътека, заплащана от НЗОК. Лекарствените продукти се предписват и прилагат от лечебното заведение и се заплащат от НЗОК при спазване на правилата, въведени с т. 5 на забележките към приложение № 10.

4. Клинична пътека по ред № 298 освен лекарствени продукти включва и необходимите медицински дейности, медико-диагностични изследвания и високоспециализирани медико-диагностични изследвания."


§ 7. В приложение № 8 се правят следните изменения:

1. Наименованията на колоните в приложението се изменят така:

"


Раздел по МКБ МКБ код Общ брой прегледи за календарна година при диспансеризиращия лекар Изследвания Общ брой изследвания за календарна година Консултация със специалисти Общ брой консултации за календарна година
1 2 3 4 5 6 7

"

2. След ред четвърти "Хелминтози" с кодове по МКБ В65 - В83 се добавя нов ред:

"

Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм D50-D89 до четири Хематологични и цитологични; Кръвосъсирване и фибринолиза, Изследване на урина - основна програма; Клинико-химични; Хормони, ЕКГ до четири Хематология, ортопедия и травматология, гастроентерология, неврология, имунология, ендокринология, кардиология до два

"

3. След таблицата се добавя текстът:

"Забележки:

Осъществяването на конкретно изследване или консултация се извършва по преценка на лекаря съобразно вида на заболяването и индивидуалните нужди на пациента в рамките на посочените видове и общ годишен брой.

Консултациите със специалисти се осъществяват само по специалности, които са различни от тези, признати на диспансеризиращия лекар, независимо от посоченото в таблицата.

При първоначална диспансеризация за дадено заболяване общият брой прегледи, изследвания и консултации за пациента за съответната календарна година се определя пропорционално на оставащите месеци до края на годината."


§ 8. В приложение № 9 се правят следните изменения:

1. Наименованията на колоните в приложението се изменят така:

"


Раздел по МКБ МКБ код Общ брой прегледи за календарна година при диспансеризиращия лекар Изследвания Общ брой изследвания за календарна година Консултация със специалисти Общ брой консултации за календарна година
1 2 3 4 5 6 7

"

2. Редове девети "Болести на щитовидната жлеза" с МКБ кодове Е00-Е07 и десети "Болести на ендокринната система" с МКБ кодове Е10-Е35 се изменят така:

"

Болести на щитовидната жлеза Е00 - Е07 до четири субстрати; ензими; хормони; ЕКГ; сцинтиграфия на щитовидна жлеза; ехография на щитовидна жлеза; имунологични изследвания група 2 до три ендокринология и болести на обмяната, кардиология, очни болести до две; консултации при специалист по очни болести при заболявания по МКБ код Е03 - до една на три години
Болести на ендокринната система Е10 - Е35 до четири хематологични и цитологични; субстрати; ензими; електролити и олигоелементи; урина - основна програма; микроалбуминурия; ЕКГ; рентгенологични изследвания група 3; остеоденситометрия при пациенти с доказан хиперпаратиреодизъм; доплерова сонография на артерии и вени до три ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, очни болести, нефрология, хирургия, акушерство и гинекология, репродуктивна медицина, кардиология до две; консултации при специалист по очни болести при заболявания по МКБ код Е11 - до една годишно

"

3. Ред шестнадесети "Хипертонични болести" по МКБ код I10 - I15 се изменя така:

"

Хипертонични болести I10 - I15 до четири хематологични и цитологични; изследване на урина - основна програма; субстрати; електролити и олигоелементи; ензими; хормони; ЕКГ; ехокардиография; непрекъснат 24-часов ЕКГ запис с Холтер монитор до три кардиология; ендокринология и болести на обмяната, нефрология, очни болести до два; консултации при специалист по очни болести при заболявания по МКБ код I10 и I11 - до един на три години

"

4. Текстът след таблицата се изменя така:

"Забележки:

Осъществяването на конкретно изследване или консултация се извършва по преценка на лекаря съобразно вида на заболяването и индивидуалните нужди на пациента в рамките на посочените видове и общ годишен брой.

Консултациите със специалисти се осъществяват само по специалности, които са различни от тези, признати на диспансеризиращия лекар, независимо от посоченото в таблицата.

При първоначална диспансеризация за дадено заболяване общият брой прегледи, изследвания и консултации за пациента за съответната календарна година се определя пропорционално на оставащите месеци до края на годината.

В случаите, в които в рамките на един клас заболявания по Международната класификация на болестите съществуват диагнози с различен код и предвид техния характер е възможно диспансеризацията на пациента по част от тях да се осъществява от общопрактикуващия лекар, а по друга част - от специалист, диспансеризацията се осъществява изцяло от общопрактикуващия лекар, освен ако пациентът не заяви изрично желание за извършването й от специалист."


§ 9. Създава се ново приложение № 10:

"Приложение № 10 към член единствен


Клинични процедури:

1. Клинична процедура "Хрониохемодиализа".

2. Клинична процедура "Перитонеална диализа с апарат".

3. Клинична процедура "Перитонеална диализа без апарат".

4. Клинична процедура "Диализно лечение при остра бъбречна недостатъчност".

5. Клинична процедура "Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания".

6. Клинична процедура "Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания".

7. Клинична процедура "Проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия".


Забележки:

1. Клиничните процедури по редове 1, 2, 3 и 4 включват необходимите медицински дейности, медицински изследвания, в това число клинико-химични и хематологични, лекарствени продукти и медицински изделия.

2. Клиничната процедура по ред 1 включва и транспорт на пациента.

3. При остойностяването на процедурите по редове 1 - 4 се включват елементите по т. 1 - 2.

4. Клиничните процедури по редове 5, 6 и 7 включват необходимите медицински дейности и медико-диагностични изследвания и високоспециализирани медико-диагностични изследвания, а по ред 5 - и лекарствени продукти.

5. Стойността на противотуморните лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение по клинична процедура по ред 5, на необходимите еритро- и гранулоцитни колонистимулиращи фактори и бифосфонати, но не и на другите лекарствени продукти за състояния/усложнения, произтичащи от основното заболяване или лечение, не се включва в стойността на процедурата, заплащана от НЗОК. Лекарствените продукти се предписват и прилагат съгласно терапевтичните схеми на лечение в съответствие с Националния рамков договор за медицинските дейности по чл. 53, ал. 1 ЗЗО.

Националната здравноосигурителна каса договаря отстъпки и заплаща намалената с договорените отстъпки стойност за всички лекарствени продукти, приложими при лечението на злокачествените заболявания, на изпълнителите на медицинска помощ, както следва:

а) отстъпките се договарят от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствени продукти за лечението на злокачествени заболявания, включени в Позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал. 5, т. 2 ЗЛПХМ;

б) договорите по буква "а" се сключват с притежателите на разрешенията за употреба на съответните лекарствени продукти или с техни упълномощени представители.

Условията и редът за договаряне се уреждат в методика, утвърдена от Надзорния съвет по предложение на управителя на НЗОК.

6. Дейностите по клинична процедура по ред 6 се извършват в обема и при честотата, посочени в приложение № 11. Процедурата се заплаща от НЗОК само за пациенти, които в съответния отчетен период не са провеждали процедури по ред 5 или 7 или лъчелечение или оперативно лечение. За всеки пациент се заплащат отчетените диспансерни прегледи, които не могат да надвишават броя на посочените в приложението.

7. Клиничната процедура по ред 7 може да се извършва само след приключване на трети курс на лечение.

8. Клиничните процедури по редове 1, 2, 3 и 4 се осъществяват в болници и диализни центрове, а тези по редове 5, 6 и 7 - в болници и комплексни онкологични центрове."


§ 10. Създава се приложение № 11 към член единствен:

"Приложение № 11 към член единствен



 
ОБЕМ И ЧЕСТОТА НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ДИСПАНСЕРНО НАБЛЮДЕНИЕ ПРИ ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
 
Рубрика по МКБ Код Специалист, Продължителност Периодичност Клиничен преглед Изследвания Консултации Консултации
  МКБ провеждащ на наблюдението на (специализирани мед. за една (специализирани (брой) *
  10 диспансеризацията   диспансерните дейности и ВСД*) година* мед. дейности и  
        прегледи за     ВСД)*  
        една година        
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Злокачествено C00.0 УНГБ За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С00.1 Лъчетерапевт оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК; Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
устната С00.3 Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия; ПКК-4/2 Невролог; Година 4+
  С00.4 Детски   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 Лицево-челюстен Макс. 2
  С00.5 онколог/хематолог   година - гръден кош (фас); Рентгр.-4/2 хирург;  
  С00.6     веднъж КТ - глава и шия с КТ-1 Лъчетерапевт;  
  С00.9     годишно контраст; МРТ-1 Мед. онколог;  
Злокачествено С01       МРТ Година 4+ РЕТ-СТ  
новообразувание на           Кл.пр. 1    
основата на езика           ПКК-1    
Злокачествено С02.0         Биох.-1    
новообразувание на С02.1         Рентгр.-1    
други и неуточнени С02.2         КТ-1 или    
части на езика С02.3         МРТ-1    
  С02.4              
  С02.8              
  С02.9              
Злокачествено С03.0              
новообразувание на С03.1              
венците С03.9              
Злокачествено С04.0 УНГБ За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С04.1 Лъчетерапевт оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК; Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
пода на устната кухина С04.9 Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия; ПКК-4/2 Невролог; Година 4+
Злокачествено С05.0 Детски   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 Лицево-челюстен Макс. 2
новообразувание на С05.1 онколог/хематолог   година - гръден кош (фас); Рентгр.-4/2 хирург;  
небцето С05.2     веднъж КТ - глава и шия с КТ-1 Лъчетерапевт;  
  С05.8     годишно контраст; МРТ-1 Мед. онколог;  
  С05.9       МРТ Година 4+ РЕТ-СТ  
Злокачествено С06.0         Кл.пр. 1    
новообразувание на С06.1         ПКК-1    
други и неуточнени С06.2         Биох.-1    
части на устната кухина С06.8         Рентгр.-1    
            КТ-1 или    
  С06.9         МРТ-1    
Злокачествено С07              
новообразувание на                
околоушната слюнчена                
жлеза (паротис)                
Злокачествено С08.0              
новообразувание на С08.1              
друга и неуточнена С08.8              
част на големите С08.9              
слюнчени жлези                
Злокачествено С09.0              
новообразувание на С09.1              
сливицата (тонзила) С09.8              
  С09.9              
Злокачествено С10.0 УНГБ За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С10.1 Лъчетерапевт оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК; Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
орофаринкса С10.2 Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия; ПКК-4/2 Невролог; Година 4+
(мезофаринкс) С10.3 Детски   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 Лицево-челюстен Макс. 2
  С10.9 онколог/хематолог   година - гръден кош (фас); Рентгр.-4/2 хирург;  
  С10.8     веднъж КТ - глава и шия с КТ-1 Лъчетерапевт;  
Злокачествено С11.0     годишно контраст; МРТ-1 Мед. онколог;  
новообразувание на С11.1       МРТ Година 4+ РЕТ-СТ  
носоглътката С11.2         Кл.пр. 1    
(назофаринкс) С11.3         ПКК-1    
  С11.9         Биох.-1    
Злокачествено С12         Рентгр.-1    
новообразувание на           КТ-1 или    
пириформения синус           МРТ-1    
Злокачествено С13.0              
новообразувание на С13.1              
хипофаринкса С13.2              
  С13.8              
  С13.9              
Злокачествено С14.0              
новообразувание с С14.2              
други и неточно С14.8              
определени                
локализации на                
устните, устната кухина                
и фаринкса                
Злокачествено С15.0 Хирург За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С15.1 Мед. онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
хранопровода С15.2 Детски биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 Гастроентеролог; Година 4+
  С15.3 онколог/хематолог   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 РЕТ-СТ; Макс. 8-9
  С15.4     година - гръден кош (2поз.) Рентгр.-4/2 Гръден хирург;  
  С15.5     веднъж Туморни маркери КТ-1 Диетолог;  
  С15.8     годишно Езофагогастроскопия Ехогр.-4/2 Мед. онколог  
  С15.9       Абдом. ехография Маркери 4/2    
Злокачествено С16.0       КТ Ендоскопия    
новообразувание на С16.1         2/1    
стомаха С16.2         Година 4+    
  С16.3         Кл.пр. 1    
  С16.4         ПКК-1    
  С16.5         Биох.-1    
  С16.6         Рентгр.-1    
  С16.8         КТ-1    
  С16.9         Ехо - 1    
Злокачествено С17.0         Маркери-2    
новообразувание на С17.1              
тънките черва С17.2              
  С17.3              
  С17.8              
  С17.9              
Злокачествено С18.0 Хирург За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С18.1 лъчетерапевт оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
дебелото черво (колон) С18.2 Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 Гастроентеролог; Година 4+
  С18.3 Детски   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 РЕТ-СТ; Макс. 3
  С18.4 онколог/хематолог   година - гръден кош (2поз.) Рентгр.-4/2 Диетолог;  
  С18.5     веднъж Туморни маркери КТ-1 Мед. онколог  
  С18.6     годишно Колоноентероскопия Ехогр.-2/1    
  С18.7       (ФКС) Маркери 4/2    
  С18.8       Абдом. Ехография Ендоскопия    
  С18.9       КТ 2/1    
Злокачествено С19         Година 4+    
новообразувание на           Кл.пр. 1    
ректосигмоидната           ПКК-1    
област           Биох.-1    
Злокачествено С20         Рентгр.-1    
новообразувание на           КТ-1    
правото черво (ректум)           Ехо - 1    
Злокачествено С21.0         Маркери-2    
новообразувание на С21.1              
ануса и аналния канал С21.8              
Злокачествено С22.0 Хирург За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С22.1 Мед. онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
черния дроб и С22.2 Детски биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 Гастроентеролог; Година 4+
интрахепаталните С22.3 онколог/хематолог   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 РЕТ-СТ; Макс. 3
жлъчни пътища С22.4     година - гръден кош; Рентгр.-4/2 Диетолог  
  С22.7     веднъж Туморни маркери КТ-1 Мед. онколог;  
  С22.9     годишно Абдом. ехография Ехогр.-2/1 VALS  
Злокачествено С23       КТ Маркери 4/2 Ендокринолог  
новообразувание на           Година 4+    
жлъчния мехур           Кл.пр. 1    
Злокачествено С24.0         ПКК-1    
новообразувание на С24.1         Биох.-1    
други и неуточнени С24.8         Рентгр.-1    
части на жлъчните           КТ-1    
пътища           Ехо - 1    
Злокачествено С25.0         Маркери-2    
новообразувание на С25.1              
панкреаса С25.2              
  С25.3              
  С25.4              
  С25.7              
  С25.8              
  С25.9              
Злокачествено С26.0              
новообразувание на С26.1              
храносмилателните С26.8              
органи с друга и С26.9              
неточно определена                
локализация                
Злокачествено С30.0 УНГБ За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С30.1 лъчетерапевт оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 6
носната кухина и   Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 Невролог; Година 4+
средното ухо   Детски   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 Лицево- челюстен Макс. 2
Злокачествено С31.0 онколог/хематолог   година - гръден кош (фас) Рентгр.-4/2 хирург;  
новообразувание на С31.1     веднъж КТ - глава и шия с КТ-1 Лъчетерапевт;  
синусите С31.2     годишно контраст МРТ-1 Мед. онколог  
  С31.3       МРТ Година 4+ РЕТ-СТ  
  С31.8         Кл.пр. 1    
  С31.9         ПКК-1    
Злокачествено С32.0         Биох.-1    
новообразувание на С32.1         Рентгр.-1    
ларинкса С32.2         КТ-1 или    
  С32.3         МРТ-1    
  С32.8              
  С32.9              
Злокачествено С33 Пулмолог/ гръден За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на   хирург оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК; Биохимия; Рентг. Кл.пр. 4/2; необходимост: Макс. 5
трахеята   мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през графия на гръден кош ПКК-4/2; РЕТ-СТ; Година 4+
Злокачествено С34.0 Детски   6 мес.; ІV + (2поз.); КТ - глава гр. Биох.-4/2; УНГБ; Макс. 3
новообразувание на С34.1 онколог/хематолог   година - кош и корем; МРТ гр. Рентгр.-4/2; Лъчетерапевт;  
бронхите и белия дроб С34.2 лъчетерапевт   веднъж кош; Бронхоскопия КТ-1; Мед. онколог;  
  С34.3     годишно   МРТ-1; Невролог  
  С34.8         Бронхо-2/1 VATS;  
  С34.9         Година 4+ ТАБ  
            Кл.пр. 1;    
            ПКК-1;    
            Биох.-1;    
            Рентгр.-1;    
            КТ-1; Бронхо-1    
Злокачествено С37 Пулмолог За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на   гръден хирург оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 5
тимуса   мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 РЕТ-СТ; Година 4+
Злокачествено С38.0     6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 УНГБ; Макс. 3
новообразувание на С38.1     година - гръден кош (2поз.) Рентгр.-4/2 Лъчетерапевт;  
сърцето, медиастинума С38.2     веднъж КТ - глава гр.кош и КТ-1 Мед. онколог;  
и плеврата С38.3     годишно корем МРТ-1 Невролог  
  С38.4       МРТ гр.кош Бронхо-2/1 VATS;  
  С38.8       Бронхоскопия Година 4+ ТАБ  
Злокачествени С39.0         Кл.пр. 1    
новообразувания с С39.8         ПКК-1    
други и неточно С39.9         Биох.-1    
определени           Рентгр.-1    
локализации на           КТ-1    
дихателните органи и           Бронхо-1    
гръдния кош                
Злокачествено С40.0 Хирург/ мед. За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С40.1 онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 4
костите и ставните С40.2 Детски биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 РЕТ-СТ; Година 4+
хрущяли на крайниците С40.3 онколог/хематолог   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 Лъчетерапевт; Макс. 2
  С40.8 лъчетерапевт   година - гръден кош (2поз.) Рентгр.-4/2 Мед. онколог;  
  С40.9     веднъж МРТ КТ-1 Невролог  
Злокачествено С41.0     годишно КТ - глава и б.дроб. МРТ-1 VATS  
новообразувание на С41.1         Година 4+    
костите и ставните С41.2         Кл.пр. 1    
хрущяли с други С41.3         ПКК-1    
и неуточнени С41.4         Биох.-1    
локализации С41.8         Рентгр.-1    
  С41.9         КТ-1    
Злокачествен меланом С43.0 Онкодерматолог За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
на кожата С43.1 хирург оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 4
  С43.2 Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 РЕТ-СТ Година 4+
  С43.3 Лъчетерапевт   6 мес.; ІV + Рентг. графия Биох.-4/2 Лъчетерапевт; Макс. 2
  С43.4 Детски   година - Ехография Рентгр.-4/2 Мед. онколог;  
  С43.5 онколог/хематолог   веднъж МРТ КТ-1 Офталмолог  
  С43.6     годишно КТ МРТ-1    
  С43.7         Ехогр. 4/2    
  С43.8         Година 4+    
  С43.9         Кл.пр. 1    
Други злокачествени С44.0         ПКК-1    
новообразувания на С44.1         Биох.-1    
кожата С44.2         Рентгр.-1    
  С44.3         КТ-1    
  С44.4         Ехогр. 1    
  С44.5              
  С44.6              
  С44.7              
  С44.8              
  С44.9              
Сарком на Капоши С 46              
Злокачествено С48.0 Хирург За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С48.1 Мед. онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост: Макс. 4
ретроперитонеума и С48.2 Детски биологичен живот ІІІ година - през Биохимия ПКК-4/2 РЕТ-СТ; Година 4+
перитонеума С48.8 онколог/хематолог   6 мес.; ІV + Рентг. графия на Биох.-4/2 Лъчетерапевт; Макс. 2
Мезотелиом С45     година - гръден кош (2поз.) Рентгр.-4/2 Мед. онколог;  
Злокачествено С49.0     веднъж МРТ КТ-1 Невролог  
новообразувание на С49.1     годишно КТ - глава и б.дроб МРТ-1 VATS  
съединителната и С49.2         Година 4+    
другите меки тъкани С49.3         Кл.пр. 1    
  С49.4         ПКК-1    
  С49.5         Биох.-1    
  С49.6         Рентгр.-1    
  С49.8         КТ-1    
  С49.9              
Злокачествено С50.0 Хирург За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание на С50.1 мед. онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1,2,3,6,7 - необходимост: Макс. 4
млечната жлеза С50.2 лъчетерапевт биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; четирикр. РЕТ-СТ; Година 4+
  С50.3     6 мес.; ІV + 4.Рентген 4 - двукр. Лъчетерапевт; Макс. 2
  С50.4     година - 5.Сцинтигр. кости; 5,8 - веднъж Мед. онколог;  
  С50.5     веднъж 6.Ехог.корем; Година 2 и 3 МРТ  
  С50.6     годишно 7.ТУ маркери 1-3,6-7 двукр.; Психолог  
  С50.8       8. КТ 4-5,8 веднъж    
  С50.9         Година 4+:    
            схема    
            .    
Злокачествено С51.0 Онкогинеколог, За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание на С51.1 Мед. онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-3, 5-6: необходимост: Макс. 4
вулвата С51.2 Лъчетерапевт биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; четикр. 4,5,7 - Лъчетерапевт; Година 4+
  С51.8     6 мес.; ІV + 4.Рентген веднъж Мед. онколог; Макс. 2
  С51.9     година - 5.Ехог.корем; Година 2 и 3 МРТ  
Злокачествено С52     веднъж 6.ТУ маркери 1-3,5-6 -    
новообразувание на       годишно 7. КТ двукратно    
влагалището (вагината)           4,5,7 - веднъж    
Злокачествено С53.0         Година 4+    
новообразувание на С53.1         1-3,5-6:    
шийката на матката С53.8         веднъж    
  С53.9         4,5,7: веднъж    
Злокачествено С54.0              
новообразувание на С54.1              
тялото на матката С54.2              
  С54.3              
  С54.8              
  С54.9              
Злокачествено С55              
новообразувание на                
матката с неуточнена                
локализация                
Злокачествено С56              
новообразувание на                
яйчника                
Злокачествено С57.0              
новообразувание на С57.1              
други и неуточнени С57.2              
части на женските С57.3              
полови органи С57.4              
  С57.7              
  С57.8              
  С57.9              
Злокачествено С58 онкогинеколог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание на     оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-6,8 - необходимост: Макс. 4
плацентата     биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; четирикр. РЕТ-СТ; Година 4+
Злокачествено С60.0 Мед. онколог   6 мес.; ІV + 4.Рентген 7 - веднъж Лъчетерапевт; Макс. 2
новообразувание на С60.1 лъчетерапевт   година - 5.Ехог.корем; Година 2 и 3 Мед. онколог  
пениса С60.2 уролог/ хирург   веднъж 6.ТУ маркери 1-6,8 - двукр.    
  С60.8 Мед. онколог   годишно (простата) 7 - веднъж    
  С60.9       7. КТ Година 4+    
Злокачествено С61       8. МРТ 1-8 - веднъж    
новообразувание на                
простатата                
Злокачествено С62.0              
новообразувание на С62.1              
тестиса С62.9              
Злокачествено С63.0              
новообразувание на С63.1              
други и неуточнени С63.2              
части на мъжките С63.7              
полови органи С63.8              
  С63.9              
Злокачествено С64              
новообразувание на                
бъбрека, с изключение                
на бъбречното легенче                
Злокачествено С65              
новообразувание на                
бъбречното легенче                
Злокачествено С66 Уролог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание на   Хирург оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-6,8 - необходимост: Макс. 4
уретера   Мед. онколог биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; четирикр. РЕТ-СТ; Година 4+
Злокачествено С67.0 Лъчетерапевт   6 мес.; ІV + 4.Рентген 7 - веднъж Лъчетерапевт; Макс. 2
новообразувание на С67.1 Детски   година - 5.Ехог.корем; Година 2 и 3 Мед. онколог  
пикочния мехур С67.2 онколог/хематолог   веднъж 6.ТУ маркери 1-6,8 - двукр.    
  С67.3     годишно (простата) 7 - веднъж    
  С67.4       7. КТ Година 4+    
  С67.5       8. МРТ 1-8 - веднъж    
  С67.6              
  С67.7              
  С67.8              
Злокачествено С68.0              
новообразувание на С68.1              
други и неуточнени С68.8              
части на пикочните С68.9              
органи                
Злокачествено С69.0 Офталмолог За периода на Първа година - Клиничен преглед; Година 1-3 При Година 1-3
новообразувание на С69.1   оставащия през 3 мес.; ІІ и ПКК КТ - веднъж необходимост: Макс. 2
окото и неговите С69.2   биологичен живот ІІІ година - през Биохимия; Останалите - РЕТ-СТ; Година 4+
придатъци С69.3     6 мес.; ІV + КТ четирикр.   Макс. 1
  С69.4     година -   Година 4+    
  С69.5     веднъж   веднъж    
  С69.6     годишно        
  С69.8              
  С69.9              
Злокачествено С70.0 Невролог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание на С70.1 Детски невролог оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-4 - четирикр. необходимост: Макс. 3
мозъчните обвивки С70.9 Неврохирург биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; 5-6 - веднъж Невролог Година 4+
(менингите)   Лъчетерапевт   6 мес.; ІV + 4.Рентген Година 2 и 3 отоневролог Макс. 1
Злокачествено С71.0 Мед. онколог   година - 5. КТ 1-4 - двукр. лъчетерапевт  
новообразувание на С71.1 Детски   веднъж 6. РЕТ-СТ 5 / 6 - веднъж мед. онколог  
главния мозък и С71.2 онколог/хематолог   годишно   Година 4+    
периферната нервна С71.3         веднъж    
система С71.4              
  С71.5              
  С71.6              
  С71.7              
  С71.8              
  С71.9              
Злокачествено С 47              
новообразувание на                
периферните нерви и                
вегетативната нервна                
система                
Злокачествено С72.0              
новообразувание на С72.1              
гръбначния мозък, С72.2              
черепномозъчните С72.3              
нерви и други части на С72.4              
централната нервна С72.5              
система С72.8              
  С72.9              
Злокачествено С73 Хирург За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание на   мед. онколог оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-4 и 6 - необходимост: Макс. 3
щитовидната жлеза   Детски биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; четирикр. Ендокринолог Година 4+
Злокачествено С74.0 онколог/хематолог   6 мес.; ІV + 4.Рентген 5 - веднъж Лъчетерапевт Макс. 1
новообразувание на С74.1 лъчетерапевт   година - 5.Сцинтигр. 7/8 - веднъж Мед. онколог  
надбъбречната жлеза С74.9     веднъж 6.Хормони Година 2-3    
Злокачествено С75.0     годишно 7.МРТ 1-4 и 6 -    
новообразувание на С75.1       8.КТ двукр.    
други ендокринни С75.2         5,7/8 - веднъж    
жлези и сродни С75.3         Година 4+    
структури С75.4         1-8 - веднъж    
  С75.5              
  С75.8              
  С75.9              
Злокачествено С76.0 Мед. онколог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
новообразувание с С76.1 хирург оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-4 - четирикр. необходимост: Макс. 3
неточно определени С76.2 лъчетерапевт биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; 5-6 - веднъж Лъчетерапевт Година 4+
локализации С76.3 Детски   6 мес.; ІV + 4.Рентген Година 2 и 3 Мед. онколог Макс. 1
  С76.4 онколог/хематолог   година - 5. КТ 1-4 - двукр.    
  С76.5     веднъж 6. РЕТ-СТ 5 / 6 - веднъж    
  С76.7     годишно   Година 4+    
  С76.8         веднъж    
Вторично и неуточнено С77.0 Мед. онколог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
злокачествено С77.1 Детски оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-4 - четирикр. необходимост: Макс. 3
новообразувание на С77.2 онколог/хематолог биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; 5-6 - веднъж Лъчетерапевт Година 4+
лимфните възли С77.3 хирург   6 мес.; ІV + 4.Рентген Година 2 и 3 Мед. онколог Макс. 1
  С77.4 лъчетерапевт   година - 5. КТ 1-4 - двукр. Пулмолог  
  С77.5     веднъж 6. РЕТ-СТ 5 / 6 - веднъж Гастоентеролог  
  С77.8     годишно   Година 4+    
  С77.9         веднъж    
Вторично С78.0 Мед. онколог            
злокачествено С78.1 Детски            
новообразувание на С78.2 онколог/хематолог            
дихателната и С78.3              
храносмилателната С78.4              
система С78.5              
  С78.6              
  С78.7              
  С78.8              
Вторично С79.0 Мед. онколог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1 При Година 1-3
злокачествено С79.1 Детски оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК 1-4 - четирикр. необходимост: Макс. 3
новообразувание с С79.2 онколог/хематолог биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; 5-6 - веднъж Лъчетерапевт Година 4+
други локализации С79.3     6 мес.; ІV + 4.Рентген Година 2 и 3 Мед. онколог Макс. 1
  С79.4     година - 5. КТ 1-4 - двукр.    
  С79.5     веднъж 6. РЕТ-СТ 5 / 6 - веднъж    
  С79.6     годишно   Година 4+    
  С79.7         веднъж    
  С79.8              
Злокачествено C 80              
новообразувание с                
неуточнена                
локализация                
Болест на Hodgkin С81 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
    Детски оставащия през 3 мес.; ІІ и 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІІ година - през 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        6 мес.; ІV + 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        година - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
          РЕТ скенер Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Фоликуларен С82 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
/нодуларен/   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
нехочкинов лимфом   онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Дифузен нехочкинов С83 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
лимфом   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Периферни и кожни Т С84 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
клетъчни лимфоми   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Други уточнени типове С85 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
на нехочкинов лимфом   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Злокачествени С88 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
имунопролиферативни   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
болести   онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Множествен миелом и С90 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
злокачествени   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
плазмоклетъчни   онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
новообразувания       през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Лимфоидна левкемия С91 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
    Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Миелоидна левкемия С92 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
    Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3. Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4. Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Моноцитна левкемия С93 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
    Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Други левкемии с С94 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
уточнен клетъчен вид   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Левкемии с неуточнен С95 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
клетъчен тип   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
    онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
        през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
        ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Други и неуточнени С96 клиничен хематолог За периода на Първа година - 1. Клиничен преглед; Година 1-3 При  
злокачествени   Детски оставащия през 3 мес.; 2. ПКК Кл.пр. 4/2 необходимост:  
новообразувания на   онколог/хематолог биологичен живот ІІ и ІІІ година - 3.Биохимия; ПКК-4/2 невролог  
лимфната кръвотворна       през 6 мес.; 4.Рьо графия на Биох.-4/2 лицево-челюстен  
и сродните им тъкани       ІV + год. - гръден кош/фас/ Рентген 4/2 хирург  
        веднъж КАТ глава и шия с КАТ - 1 лъчетерапевт  
        годишно контраст МРТ - 1 мед. онколог  
          МРТ Година 4+ кардиолог  
            Кл.пр. -1 офталмолог  
            ПКК - 1    
            Биох. - 1    
            КАТ - 1 или    
            МРТ - 1    
Карцином ин ситу и D00 хирург-оператор 1 година след През 3 до 6 Клиничен преглед      
доброкачествени до   оперативната месеца        
заболявания D48   интервенция          


(*) Изследванията и консултациите по колони 6, 7, 8 и 9 се осъществяват по преценка на лекаря, водещ диспансерното наблюдение."


§ 11. Създава се приложение № 12:

"Приложение № 12 към член единствен


Процедура "Интензивно лечение на новородени деца с асистирано дишане със или без прилагане на сърфактант"


Забележки:

1. След приключване на лечението по клинични пътеки по редове № 275, 276, 277 и 278 от приложение № 5 и наличие на показания за продължаване на интензивното лечение по отношение на пациента могат да бъдат проведени процедури за интензивно лечение при спазване на критериите по т. 3.

2. Процедурата се осъществява в отделение/клиника по неонатология с трето ниво на компетентност в лечебни заведения за болнична помощ, отговарящи на критериите по т. 4.

3. Приемът на пациент в интензивно отделение/клиника по посочената процедура за интензивно лечение се основава на наличието на едно или повече от посочените състояния:

3.1. новородени деца с необходимост от изкуствена вентилация след приложение на сърфактант (интермитентна вентилация с позитивно налягане, интермитентна мандаторна вентилация, СРАР) и през първите 24 часа след прекратяване на изкуствената вентилация;

3.2. новородени деца с необходимост от изкуствена вентилация (интермитентна вентилация с позитивно налягане, интермитентна мандаторна вентилация, СРАР) без необходимост от предхождащо сърфактант лечение и през първите 24 часа след прекратяване на изкуствената вентилация;

3.3. новородени деца след проведена оперативна интервенция, когато отговарят на изискванията на т. 3.1 или 3.2.

4. Лечебните заведения, които осъществяват процедурата, следва да отговарят на следните условия:

a) наличие на клиника/отделение по неонатология от III ниво на компетентност в съответствие с изискванията на медицински стандарт "Неонатология";

б) наличие на медико-диагностични структури: клинична лаборатория - II или III ниво; микробиологична лаборатория и образна диагностика - съобразно изискванията на медицински стандарт "Неонатология" за трето ниво на компетентност.

5. Прекратяването на процедура за интензивно лечение (дехоспитализация или превеждане в профилно отделение) се осъществява при излизане от моделите за прием и липса на нови приемни критерии в продължение на 48 часа. Периодът от 48 часа може да бъде скъсен при преценка на съотношението риск/полза от престоя в интензивно отделение/клиника."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 12. В приложението към член единствен на Наредба № 38 от 2004 г. за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично (обн., ДВ, бр. 106 от 2004 г.; изм., бр. 111 от 2004 г., бр. 6, 63 и 102 от 2005 г., бр. 60 от 2006 г., бр. 100 от 2010 г. и бр. 13 от 2011 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. Редове шести "Злокачествени новообразувания на млечната жлеза", седми "Злокачествени новообразувания на ендометриума", осми "Злокачествени новообразувания на простатата" и девети "Злокачествени новообразувания на бъбрек с изключение на бъбречно легенче" с кодове по МКБ съответно С50, С54.1, С61 и С64 се изменят така:

"


Злокачествени новообразувания С00 - С97 Злокачествени новообразувания
Новообразувания in situ D00 - D09 Новообразувания in situ
Доброкачествени новообразувания D10 - D36 Доброкачествени новообразувания
Новообразувания с неопределен или неизвестен характер D37 - D48 Новообразувания с неопределен или неизвестен характер

"

2. След ред единадесети "Таласемия" с код по МКБ D56.1 се добавят нови редове, както следва:

"

Придобита хемолитична анемия D59.1 Други автоимунни хемолитични анемии
Други апластични анемии D61.3 Идиопатична апластична анемия

"

3. След ред петнадесети "Пурпура и други хеморагични състояния" с код по МКБ D69.3 се добавят нови редове, както следва:

"

Имунодефицит с преобладаващ недостиг на антитела D80.1 - D80.9 Имунодефицит с преобладаващ недостиг на антитела
Комбинирани имунодефицитни състояния D81.1 - D81.9 Комбинирани имунодефицитни състояния
Имунодефицит, свързан с други значителни дефекти D82.0 - D82.9 Имунодефицит, свързан с други значителни дефекти
Обикновен променлив имунодефицит D83.0 - D83.9 Обикновен променлив имунодефицит
Други имунодефицити D84.0 - D84.9 Други имунодефицити

"

4. На ред двадесет и девети "Други сфинголипидози" с код по МКБ Е75.2 в колона 3 "Заболявания" след думата "Фабри" се добавя "Болест на Ниеман - Пик тип С".

5. Точка 2 от забележката към приложението се изменя така:

"2. За всички заболявания с кодове по МКБ С00 - С97, D00 - D09, D10 - D36, D37 - D48 могат да се изписват за домашно лечение само лекарствени продукти за обезболяваща терапия, като:

а) за заболяванията с кодове по МКБ С16, С17, С18, С19, С20, С22.0, С25, С34, С43, С50, С56, С64, С71, С79.3, С81, С82, С83, С84, С85, С90, С91.0, С92.0, С92.1, С92.4, С92.5, С92.7, С93.0, С94.1, D46, D47.3, D59.1, D61.3 и D69.3 могат да се изписват за домашно лечение и лекарствени продукти за перорална прицелна противотуморна терапия и перорална химиотерапия;

б) за заболяванията с кодове по МКБ С50, С54.1, С61 и С64 могат да се изписват и лекарствени продукти за поддържаща хормонална терапия."


§ 13. В Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията (обн., ДВ, бр. 106 от 2004 г.; изм., бр. 102 от 2005 г., бр. 4 и 60 от 2009 г., бр. 101 от 2010 г. и бр. 58 от 2011 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 2:

а) алинея 2 се изменя така:

"(2) Диспансеризацията се провежда от лекар в лечебни заведения за извънболнична помощ, в лечебни заведения за болнична помощ, в комплексни онкологични центрове, в центрове за психично здраве и в центрове за кожно-венерически заболявания.";

б) създава се ал. 4:

"(4) Диспансеризация на злокачествени заболявания се провежда само в лечебни заведения за болнична помощ и в комплексни онкологични центрове."

2. В чл. 12, ал. 8 текстът "и 3б" се заличава.

3. В приложение № 6 към чл. 12, ал. 5 след ред тринадесети "Ентеробиоза" с код по МКБ В80 се добавят нови редове, както следва:

"


Злокачествено C00.0 Външна повърхност на горната устна
новообразувание на устната С00.1 Външна повърхност на долната устна
  С00.3 Горна устна, вътрешна повърхност
  С00.4 Долна устна, вътрешна повърхност
  С00.5 Устна, неуточнена, вътрешна повърхност
  С00.6 Комисура на устните
  С00.9 Устна, неуточнена част
Злокачествено С01 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на основата   основата на езика
на езика    
Злокачествено С02.0 Горна повърхност на езика
новообразувание на други и С02.1 Странични ръбове на езика
неуточнени части на езика С02.2 Долна повърхност на езика
  С02.3 Предните две-трети на езика,
    неуточнена част
  С02.4 Езикова сливица
  С02.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    езика
  С02.9 Език, неуточнена част
Злокачествено С03.0 Горен венец
новообразувание на венците С03.1 Долен венец
  С03.9 Венец, неуточнен
Злокачествено С04.0 Предна част на пода на устната кухина
новообразувание на пода на С04.1 Странична част на пода на устната
устната кухина   кухина
  С04.9 Под на устната кухина, неуточнена част
Злокачествено С05.0 Твърдо небце
новообразувание на небцето С05.1 Меко небце
  С05.2 Увула (мъжец)
  С05.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    пода на небцето
  С05.9 Небце, неуточнено
Злокачествено С06.0 Лигавица на бузите
новообразувание на други и С06.1 Преддверие на устната кухина
неуточнени части на устната С06.2 Ретромоларна област
кухина С06.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    други и неуточнени части на устната
    кухина
  С06.9 Устна кухина, неуточнена част
Злокачествено С07 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   околоушната слюнчена жлеза (паротис)
околоушната слюнчена жлеза    
(паротис)    
Злокачествено С08.0 Подчелюстна жлеза (субмандибуларна)
новообразувание на друга и С08.1 Подезична жлеза (сублингвална)
неуточнена част на големите С08.8 Лезия, излизаща извън границите на
слюнчени жлези   една и повече посочени локализации на
    големите слюнчени жлези
  С08.9 Голяма слюнчена жлеза, неуточнена
    част
Злокачествено С09.0 Тонзиларна ямка
новообразувание на сливицата С09.1 Тонзиларна дъга (предна) (задна)
(тонзила) С09.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    тонзилата
  С09.9 Тонзила, неуточнена
Злокачествено С10.0 Валекула
новообразувание на С10.1 Предна повърхност на епиглотиса
орофаринкса (мезофаринкс) С10.2 Странична стена на орофаринкса
  С10.3 Задна стена на орофаринкса
  С10.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    орофаринкса
  С10.9 Орофаринкс, неуточнен
Злокачествено С11.0 Горна стена на назофаринкса
новообразувание на С11.1 Задна стена на назофаринкса
носоглътката (назофаринкс) С11.2 Странична стена на назофаринкса
  С11.3 Предна стена на назофаринкса
  С11.9 Назофаринкс, неуточнен
Злокачествено С12 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   пириформения синус
пириформения синус    
Злокачествено С13.0 Посткрикоидна област
новообразувание на С13.1 Ариепиглотисна гънка, обърната към
хипофаринкса   хипофаринкса
  С13.2 Задна стена на хипофаринкса
  С13.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    хипофаринкса
  С13.9 Хипофаринкс, неуточнен
Злокачествено С14.0 Фаринкс, неуточнен
новообразувание с други и С14.2 Пръстен на Waldeyer (тонзиларен)
неточно определени С14.8 Лезия, излизаща извън границите на
локализации на устните,   една и повече посочени локализации на
устната кухина и фаринкса   устните, устната кухина и фаринкса
Злокачествено С15.0 Шийната част на хранопровода
новообразувание на С15.1 Гръдната част на хранопровода
хранопровода С15.2 Коремната част на хранопровода
  С15.3 Горната трета на хранопровода
  С15.4 Средната трета на хранопровода
  С15.5 Долната трета на хранопровода
  С15.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    хранопровода
  С15.9 Хранопровод, неуточнена част
Злокачествено С16.0 Кардиа
новообразувание на стомаха С16.1 Дъно на стомаха
  С16.2 Тяло на стомаха
  С16.3 Антрум на пилора
  С16.4 Пилор
  С16.5 Малка кривина на стомаха, неуточнена
    част
  С16.6 Голяма кривина на стомаха, неуточнена
    част
  С16.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    стомаха
  С16.9 Стомах, неуточнена локализация
Злокачествено С17.0 Дванадесетопръстник (дуоденум)
новообразувание на тънките С17.1 Иеюнум
черва С17.2 Илеум
  С17.3 Дивертикул на Meckel
  С17.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    тънките черва
  С17.9 Тънки черва, неуточнена част
Злокачествено С18.0 Цекум
новообразувание на дебелото С18.1 Апендикс
черво (колон) С18.2 Колон асценденс
  С18.3 Флексура хепатика
  С18.4 Колон трансверзум
  С18.5 Флексура лиеналис
  С18.6 Колон десценденс
  С18.7 Колон сигмоидеум
  С18.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    дебелото черво
  С18.9 Дебело черво, неуточнена част
Злокачествено С19 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   ректосигмоидалната област
ректосигмоидалната област    
Злокачествено С20 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на правото   правото черво (ректум)
черво (ректум)    
Злокачествено С21.0 Анус, неуточнена локализация
новообразувание на ануса и С21.1 Анален канал
аналния канал С21.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    ректума, ануса и аналния канал
Злокачествено С22.0 Карцином на черния дроб, първичен
новообразувание на черния С22.1 Карцином на интрахепаталните жлъчни
дроб и интрахепаталните   пътища
жлъчни пътища С22.2 Хепатобластом
  С22.3 Ангиосарком на черния дроб
  С22.4 Други саркоми на черния дроб
  С22.7 Други уточнени карциноми на черния
    дроб
  С22.9 Злокачествено новообразувание на
    черен дроб, неуточнено
Злокачествено С23 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на жлъчния   жлъчния мехур
мехур    
Злокачествено С24.0 Екстрахепатални жлъчни канали
новообразувание на други и С24.1 Ампула на Vater
неуточнени части на жлъчните С24.8 Лезия, излизаща извън границите на
пътища   една и повече посочени локализации на
    жлъчните пътища
Злокачествено С25.0 Глава на панкреаса
новообразувание на панкреаса С25.1 Тяло на панкреаса
  С25.2 Опашка на панкреаса
  С25.3 Панкреатичен канал
  С25.4 Ендокринна част на панкреаса
  С25.7 Други части на панкреаса
  С25.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    панкреаса
  С25.9 Злокачествено новообразувание на
    панкреас, неуточнено
Злокачествено С26.0 Чревен тракт, неуточнена част
новообразувание на С26.1 Далак
храносмилателните органи с С26.8 Лезия, излизаща извън границите на
друга и неточно определена   една и повече посочени локализации на
локализация   храносмилателната система
  С26.9 Неточно обозначени локализации на
    храносмилателната система
Злокачествено С30.0 Носна кухина
новообразувание на носната С30.1 Средно ухо
кухина и средното ухо    
Злокачествено С31.0 Максиларен синус
новообразувание на синусите С31.1 Етмоидален синус
  С31.2 Фронтален синус
  С31.3 Сфеноидален синус
  С31.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    синусите
  С31.9 Злокачествено новообразувание на
    синуси, неуточнено
Злокачествено С32.0 Глотис
новообразувание на ларинкса С32.1 Супраглотис
  С32.2 Субглотис
  С32.3 Ларингеален хрущял
  С32.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    ларинкса
  С32.9 Злокачествено новообразувание на
    ларинкс, неуточнено
Злокачествено С33 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на трахеята   трахеята
Злокачествено С34.0 Главни бронхи
новообразувание на бронхите С34.1 Горен лоб, бронх или бял дроб
и белия дроб С34.2 Среден лоб, бронх или бял дроб
  С34.3 Долен лоб, бронх или бял дроб
  С34.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    бронха или белия дроб
  С34.9 Бронх или бял дроб, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С37 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на тимуса   тимуса
Злокачествено С38.0 Сърце
новообразувание на сърцето, С38.1 Преден медиастинум
медиастинума и плеврата С38.2 Заден медиастинум
  С38.3 Медиастинум, неуточнена част
  С38.4 Плевра
  С38.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    сърцето, медиастинума и плеврата
Злокачествено С39.0 Горни дихателни пътища, неуточнена
новообразувание с други и   част
неточно определени С39.8 Лезия, излизаща извън границите на
локализации на дихателните   една и повече посочени локализации на
органи и гръдния кош   дихателната система и гръдния кош
  С39.9 Неточно определени локализации на
    дихателната система
Злокачествено С40.0 Лопатка (скапула) и дълги кости на горен
новообразувание на костите и   крайник
ставните хрущяли на С40.1 Къси кости на горен крайник
крайниците С40.2 Дълги кости на долен крайник
  С40.3 Къси кости на долен крайник
  С40.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    костите и ставните хрущяли на
    крайниците
  С40.9 Кости и ставни хрущяли на крайниците, с
    неуточнена локализация
Злокачествено С41.0 Кости на черепа и лицето
новообразувание на костите и С41.1 Долна челюст (мандибула)
ставните хрущяли с други и С41.2 Гръбначен стълб
неуточнени локализации С41.3 Ребра, гръдна кост и ключица
  С41.4 Кости на таза, сакрума и опашката
  С41.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    костите и ставните хрущяли
  С41.9 Злокачествено новообразувание на
    кости и ставни хрущяли, неуточнено
Злокачествен меланом на С43.0, Злокачествен меланом на устната
кожата С43.1 Злокачествен меланом на клепача,
    включително ъгъла на клепачната цепка
  С43.2 Злокачествен меланом на ухото и
    външния слухов канал
  С43.3 Злокачествен меланом на други и
    неуточнени части на лицето
  С43.4 Злокачествен меланом на окосмената
    част на главата и шията
  С43.5 Злокачествен меланом на тялото
  С43.6 Злокачествен меланом на горен крайник,
    включително областта на раменния пояс
  С43.7 Злокачествен меланом на долен
    крайник, включително тазобедрената
    област
  С43.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    злокачествения меланом на кожата
  С43.9 Злокачествен меланом на кожата,
    неуточнен
Други злокачествени С44.0 Кожа на устните
новообразувания на кожата С44.1 Кожа на клепачите, включително ъглите
    на клепачните цепки
  С44.2 Кожа на ухото и външния слухов канал
  С44.3 Кожа на други и неуточнени части на
    лицето
  С44.4 Кожа на окосмената част на главата и
    шията
  С44.5 Кожа на тялото
  С44.6 Кожа на горен крайник, включително
    областта на раменния пояс
  С44.7 Кожа на долен крайник, включително
    тазобедрената област
  С44.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    кожата
  С44.9 Злокачествено новообразувание на
    кожата, с неуточнена локализация
Злокачествено С48.0 Ретроперитонеум
новообразувание на С48.1 Уточнена част на перитонеума
ретроперитонеума и С48.2 Перитонеум, неуточнена част
перитонеума С48.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    ретроперитонеума и перитонеума
Злокачествено С49.0 Съединителна и меки тъкани на главата,
новообразувание на   лицето и шията
съединителната и другите меки С49.1 Съединителна и меки тъкани на горен
тъкани   крайник, включително областта на
    раменния пояс
  С49.2 Съединителна и меки тъкани на долен
    крайник, включително тазобедрената
    област
  С49.3 Съединителна и меки тъкани на гръдния
    кош
  С49.4 Съединителна и меки тъкани на корема
  С49.5 Съединителна и меки тъкани на таза
  С49.6 Съединителна и меки тъкани на тялото, с
    неуточнена локализация
  С49.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    съединителната и меките тъкани
  С49.9 Съединителна и меки тъкани, с
    неуточнена локализация
Злокачествено С50.0 Мамила и ареола
новообразувание на млечната С50.1 Централна част на млечната жлеза
жлеза С50.2 Горен вътрешен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.3 Долен вътрешен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.4 Горен външен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.5 Долен външен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.6 Аксиларно удължение на млечната
    жлеза
  С50.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    млечната жлеза
  С50.9 Млечна жлеза, неуточнена част
Злокачествено С51.0 Голяма срамна устна (лабия)
новообразувание на вулвата С51.1 Малка срамна устна
  С51.2 Клитор
  С51.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    вулвата
  С51.9 Вулва, неуточнена част
Злокачествено С52 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   влагалището (вагина)
влагалището (вагина)    
Злокачествено С53.0 Ендоцервикс
новообразувание на шийката С53.1 Екзоцервикс
на матката (цервикс) С53.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    шийката на матката
  С53.9 Шийка на матката, неуточнена част
Злокачествено С54.0 Истмус на матката
новообразувание на тялото на С54.1 Ендометриум
матката С54.2 Миометриум
  С54.3 Дъно (фундус) на матката
  С54.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    тялото на матката
  С54.9 Тяло на матката, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С55 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на матката с   матката с неуточнена локализация
неуточнена локализация    
Злокачествено С56 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на яйчника   яйчника
Злокачествено С57.0 Фалопиева тръба
новообразувание на други и С57.1 Широка връзка
неуточнени части на женските С57.2 Кръгла връзка
полови органи С57.3 Параметриум
  С57.4 Придатъци на матката, неуточнени
  С57.7 Други уточнени части на женските
    полови органи
  С57.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    женските полови органи
  С57.9 Женски полови органи, с неуточнена
    локализация
Злокачествено C58 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   плацентата
плацентата    
Злокачествено С60.0 Препуциум
новообразувание на пениса С60.1 Гланс пенис
  С60.2 Тяло на пениса
  С60.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    пениса
  С60.9 Пенис, с неуточнена локализация
Злокачествено С62.0 Недесцендирал тестис
новообразувание на тестиса С62.1 Десцендирал тестис
  С62.9 Злокачествено новообразувание на
    тестис, неуточнено
Злокачествено С63.0 Епидидим
новообразувание на други и С63.1 Семенна връв
неуточнени части на мъжките С63.2 Скротум
полови органи С63.7 Други уточнени части на мъжките
    полови органи
  С63.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    мъжките полови органи
  С63.9 Мъжки полови органи, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С64 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на бъбрека с   бъбрека с изключение на бъбречното
изключение на бъбречното   легенче
легенче    
Злокачествено С65 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   бъбречното легенче
бъбречното легенче    
Злокачествено С66 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на уретера   уретера
Злокачествено С67.0 Триъгълник на пикочния мехур
новообразувание на пикочния С67.1 Купол на пикочния мехур
мехур С67.2 Латерална стена на пикочния мехур
  С67.3 Предна стена на пикочния мехур
  С67.4 Задна стена на пикочния мехур
  С67.5 Шийка на пикочния мехур
  С67.6 Отвор на уретера (орифициум)
  С67.7 Урахус
  С67.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    пикочния мехур
Злокачествено С68.0 Уретра
новообразувание на други и С68.1 Парауретрални жлези
неуточнени части на пикочните С68.8 Лезия, излизаща извън границите на
органи   една и повече посочени локализации на
    пикочните органи
  С68.9 Злокачествено новообразувание на
    пикочните органи, неуточнено
Злокачествено С69.0 Конюнктива
новообразувание на окото и С69.1 Роговица
неговите придатъци С69.2 Ретина
  С69.3 Хориоидея
  С69.4 Цилиарно тяло
  С69.5 Слъзна жлеза и канали
  С69.6 Орбита
  С69.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    окото и неговите придатъци
  С69.9 Око, неуточнена част
Злокачествено С70.0 Церебрални менинги
новообразувание на мозъчните С70.1 Спинални менинги
обвивки (менинги) С70.9 Злокачествено новообразувание на
    менинги, неуточнено
Злокачествено С71.0 Главен мозък с изключение на дяловете
новообразувание на главния   (лобове) и стомахчетата (вентрикули)
мозък С71.1 Фронтален лоб
  С71.2 Темпорален лоб
  С71.3 Париетален лоб
  С71.4 Окципитален лоб
  С71.5 Мозъчно стомахче
  С71.6 Малък мозък
  С71.7 Мозъчен ствол
  С71.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    главния мозък
  С71.9 Главен мозък, с неуточнена локализация
Злокачествено С72.0 Гръбначен мозък
новообразувание на С72.1 Конска опашка (кауда еквина)
гръбначния мозък, С72.2 Обонятелен нерв (олфакторен)
черепно-мозъчните нерви и С72.3 Зрителен нерв
други части на централната С72.4 Слухов нерв
нервна система С72.5 Други и неуточнени черепно-мозъчни
    нерви
  С72.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    главния мозък и другите части на
    централната нервна система
  С72.9 Централна нервна система, неуточнена
    част
Злокачествено С73 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   щитовидната жлеза
щитовидната жлеза    
Злокачествено С74.0 Кора (кортекс) на надбъбречната жлеза
новообразувание на С74.1 Медула на надбъбречната жлеза
надбъбречната жлеза С74.9 Надбъбречна жлеза, неуточнена част
Злокачествено С75.0 Паращитовидна жлеза
новообразувание на други С75.1 Хипофиза
ендокринни жлези и сродни С75.2 Краниофарингеален канал
структури С75.3 Епифизна (пинеална) жлеза
  С75.4 Каротидни телца
  С75.5 Аортно телце и други параганглии
  С75.8 Лезия на повече от една ендокринна
    жлеза, неуточнена
  С75.9 Злокачествено новообразувание на
    ендокринна жлеза, неуточнено
Злокачествено С76.0 Глава, лице и шия
новообразувание с други и С76.1 Гръден кош
неточно определени С76.2 Корем
локализации С76.3 Таз
  С76.4 Горен крайник
  С76.5 Долен крайник
  С76.7 Други неточно определени локализации
  С76.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации на
    други и неточно определени
    локализации
Вторично и неуточнено С77.0 Лимфни възли на глава, лице и шия
злокачествено С77.1 Интраторакални лимфни възли
новообразувание на лимфните С77.2 Интраабдоминални лимфни възли
възли С77.3 Лимфни възли на подмишницата и
    горния крайник
  С77.4 Лимфни възли на ингвиналната област и
    долния крайник
  С77.5 Лимфни възли на таза
  С77.8 Лимфни възли с множествени
    локализации
  С77.9 Лимфни възли, с неуточнена
    локализация
Вторично злокачествено С78.0 Вторично злокачествено
новообразувание на   новообразувание на белия дроб
дихателната и С78.1 Вторично злокачествено
храносмилателната система   новообразувание на медиастинума
  С78.2 Вторично злокачествено
    новообразувание на плеврата
  С78.3 Вторично злокачествено
    новообразувание на други и неуточнени
    дихателни органи
  С78.4 Вторично злокачествено
    новообразувание на тънките черва
  С78.5 Вторично злокачествено
    новообразувание на дебелото черво и
    ректума
  С78.6 Вторично злокачествено
    новообразувание на ретроперитонеума
    и перитонеума
  С78.7 Вторично злокачествено
    новообразувание на черния дроб
  С78.8 Вторично злокачествено
    новообразувание на други и неуточнени
    храносмилателни органи
Вторично злокачествено С79.0 Вторично злокачествено
новообразувание с други   новообразувание на бъбрека и
локализации   бъбречното легенче
  С79.1 Вторично злокачествено
    новообразувание на пикочния мехур,
    други и неуточнени пикочни органи
  С79.2 Вторично злокачествено
    новообразувание на кожата
  С79.3 Вторично злокачествено
    новообразувание на главния мозък и
    мозъчните обвивки
  С79.4 Вторично злокачествено
    новообразувание на други и неуточнени
    части на нервната система
  С79.5 Вторично злокачествено
    новообразувание на кости и костен
    мозък
  С79.6 Вторично злокачествено
    новообразувание на яйчник
  С79.7 Вторично злокачествено
    новообразувание на надбъбречната
    жлеза
  С79.8 Вторично злокачествено
    новообразувание с други уточнени
    локализации
Болест на Hodgkin С81.0 Лимфоцитно преобладаване
  С81.1 Нодуларна склероза
  С81.2 Смесен целуларитет
  С81.3 Лимфоцитно изчерпване
Фоликуларен (нодуларен) С82.0 Дребноклетъчен с назъбени ядра,
нехочкинов лимфом   фоликуларен лимфом
  С82.1 Смесен, дребноклетъчен с назъбени
    ядра и едроклетъчен, фоликуларен
  С82.2 Едроклетъчен, фоликуларен
  С82.7 Други видове на фоликуларен
    нехочкинов лимфом
  С82.9 Фоликуларен нехочкинов лимфом,
    неуточнен
Дифузен нехочкинов лимфом С83.0 Дребноклетъчен (дифузен)
  С83.1 Дребноклетъчен с назъбени ядра
    (дифузен)
  С83.2 Смесен, дребноклетъчен и едроклетъчен
    (дифузен)
  С83.3 Едроклетъчен (дифузен)
  С83.4 Имунобластен (дифузен)
  С83.5 Лимфобластен (дифузен)
  С83.6 Недиференциран (дифузен)
  С83.7 Тумор на Burkitt
  С83.8 Други видове дифузен нехочкинов
    лимфом
  С83.9 Дифузен нехочкинов лимфом,
    неуточнен
Периферни и кожни Т-клетъчни С84.0 Mycosis fungoides
лимфоми С84.1 Болест на Sezary
  С84.2 Т-зонов лимфом
  С84.3 Лимфоепителоиден лимфом
  С84.4 Периферен Т-клетъчен лимфом
  С84.5 Други и неуточнени Т-клетъчни лимфоми
Други и неуточнени типове на С85.0 Лимфосарком
нехочкинов лимфом С85.1 В-клетъчен лимфом, неуточнен
  С85.7 Други уточнени типове на нехочкинов
    лимфом
  С85.9 Нехочкинов лимфом, неуточнен
Злокачествени С88.0 Макроглобулинемия на Waldenstrom
имунопролиферативни болести С88.1 Болест на алфа-тежките вериги
  С88.2 Болест на гама-тежките вериги
  С88.3 Имунопролиферативна болест на
    тънките черва
  С88.7 Други злокачествени
    имунопролиферативни болести
  С88.9 Злокачествени имунопролиферативни
    болести, неуточнени
Множествен миелом и С90.0 Множествен миелом
злокачествени плазмоклетъчни С90.1 Плазмоклетъчна левкемия
новообразувания С90.2 Плазмоцитом, екстрамедуларен
Лимфоидна левкемия С91.0 Остра лимфобластна левкемия
  С91.1 Хронична лимфоцитна левкемия
  С91.2 Подостра лимфоцитна левкемия
  С91.3 Пролимфоцитна левкемия
  С91.4 Косматоклетъчна левкемия
  С91.5 Т-клетъчна левкемия при възрастни
  С91.7 Друга лимфоидна левкемия
  С91.9 Лимфоидна левкемия, неуточнена
Миелоидна левкемия С92.0 Остра миелоидна левкемия
  С92.1 Хронична миелоидна левкемия
  С92.2 Подостра миелоидна левкемия
  С92.3 Миелоиден сарком
  С92.4 Остра промиелоцитна левкемия
  С92.5 Остра миеломоноцитна левкемия
  С92.7 Друга миелоидна левкемия
  С92.9 Миелоидна левкемия, неуточнена
Моноцитна левкемия С93.0 Остра моноцитна левкемия
  С93.1 Хронична моноцитна левкемия
  С93.2 Подостра моноцитна левкемия
  С93.7 Друга моноцитна левкемия
  С93.9 Моноцитна левкемия, неуточнена
Други левкемии с уточнен С94.0 Остра еритремия и еритролевкемия
клетъчен вид С94.1 Хронична еритремия
  С94.2 Остра мегакариобластна левкемия
  С94.3 Мастоклетъчна левкемия
  С94.4 Остра панмиелоза
  С94.5 Остра миелофиброза
  С94.7 Друга уточнена левкемия
Левкемия с неуточнен клетъчен С95.0 Остра левкемия с неуточнен клетъчен
тип   тип
  С95.1 Хронична левкемия с неуточнен
    клетъчен тип
  С95.2 Подостра левкемия с неуточнен
    клетъчен тип
  С95.7 Друга левкемия с неуточнен клетъчен
    тип
  С95.9 Левкемия, неуточнена
Други и неуточнени С96.0 Болест на Letterer - Sive
злокачествени С96.1 Злокачествена хистиоцитоза
новообразувания на лимфната, С96.2 Злокачествен мастоклетъчен тумор
кръвотворната и сродните им С96.3 Истински хистиоцитен лимфом
тъкани С96.7 Други уточнени злокачествени
    новообразувания на лимфната,
    кръвотворната и сродните им тъкани
  С96.9 Злокачествено новообразувание на
    лимфната, кръвотворната и сродните им
    тъкани, неуточнено
Злокачествени С97 Злокачествени новообразувания със
новообразувания със   самостоятелни (първични) множествени
самостоятелни (първични)   локализации
множествени локализации    

"

4. В приложение № 7 към чл. 12, ал. 6 след ред шестнадесети "Други хелминтози" с код по МКБ В83.0 се добавят нови редове, както следва:

"

Злокачествено C00.0 Външна повърхност на горната устна
новообразувание на устната С00.1 Външна повърхност на долната устна
  С00.3 Горна устна, вътрешна повърхност
  С00.4 Долна устна, вътрешна повърхност
  С00.5 Устна, неуточнена, вътрешна
    повърхност
  С00.6 Комисура на устните
  С00.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече локализации на устните
  С00.9 Устна, неуточнена част
Злокачествено С01 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на основата   основата на езика
на езика    
Злокачествено С02.0 Горна повърхност на езика
новообразувание на други и С02.1 Странични ръбове на езика
неуточнени части на езика С02.2 Долна повърхност на езика
  С02.3 Предните две трети на езика,
    неуточнена част
  С02.4 Езикова сливица
  С02.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на езика
  С02.9 Език, неуточнена част
Злокачествено С03.0 Горен венец
новообразувание на венците С03.1 Долен венец
  С03.9 Венец, неуточнен
Злокачествено С04.0 Предна част на пода на устната кухина
новообразувание С04.1 Странична част на пода на устната
на пода на устната кухина   кухина
  С04.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на пода на устната кухина
  С04.9 Под на устната кухина, неуточнена
    част
Злокачествено С05.0 Твърдо небце
новообразувание на небцето С05.1 Меко небце
  С05.2 Увула (мъжец)
  С05.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на пода на небцето
  С05.9 Небце, неуточнено
Злокачествено С06.0 Лигавица на бузите
новообразувание С06.1 Преддверие на устната кухина
на други и неуточнени части С06.2 Ретромоларна област
на устната кухина С06.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на други и неуточнени части на устната
    кухина
  С06.9 Устна кухина, неуточнена част
Злокачествено С07 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   околоушната слюнчена жлеза (паротис)
околоушната слюнчена жлеза    
(паротис)    
Злокачествено С08.0 Подчелюстна жлеза (субмандибуларна)
новообразувание на друга и С08.1 Подезична жлеза (сублингвална)
неуточнена част на големите С08.8 Лезия, излизаща извън границите на
слюнчени жлези   една и повече посочени локализации
    на големите слюнчени жлези
  С08.9 Голяма слюнчена жлеза, неуточнена
    част
Злокачествено С09.0 Тонзиларна ямка
новообразувание С09.1 Тонзиларна дъга (предна) (задна)
на сливицата (тонзила) С09.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на тонзилата
  С09.9 Тонзила, неуточнена
Злокачествено С10.0 Валекула
новообразувание на С10.1 Предна повърхност на епиглотиса
орофаринкса (мезофаринкс) С10.2 Странична стена на орофаринкса
  С10.3 Задна стена на орофаринкса
  С10.4 Брахиална цепка
  С10.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на орофаринкса
Злокачествено С11.0 Горна стена на назофаринкса
новообразувание на С11.1 Задна стена на назофаринкса
носоглътката (назофаринкс) С11.2 Странична стена на назофаринкса
  С11.3 Предна стена на назофаринкса
  С11.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на назофаринкса
  С11.9 Назофаринкс, неуточнен
Злокачествено С12 Злокачествено новообразувание
новообразувание   на пириформения синус
на пириформения синус    
Злокачествено С13.0 Посткрикоидна област
новообразувание С13.1 Ариепиглотисна гънка, обърната към
на хипофаринкса   хипофаринкса
  С13.2 Задна стена на хипофаринкса
  С13.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на хипофаринкса
  С13.9 Хипофаринкс, неуточнен
Злокачествено С14.0 Фаринкс, неуточнен
новообразувание с други и С14.2 Пръстен на Waldeyer (тонзиларен)
неточно определени С14.8 Лезия, излизаща извън границите на
локализации на устните,   една и повече посочени локализации
устната кухина и фаринкса   на устните, устната кухина и фаринкса
Злокачествено С15.0 Шийната част на хранопровода
новообразувание С15.1 Гръдната част на хранопровода
на хранопровода С15.2 Коремната част на хранопровода
  С15.3 Горната трета на хранопровода
  С15.4 Средната трета на хранопровода
  С15.5 Долната трета на хранопровода
  С15.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на хранопровода
  С15.9 Хранопровод, неуточнена част
Злокачествено С16.0 Кардиа
новообразувание С16.1 Дъно на стомаха
на стомаха С16.2 Тяло на стомаха
  С16.3 Антрум на пилора
  С16.4 Пилор
  С16.5 Малка кривина на стомаха, неуточнена
    част
  С16.6 Голяма кривина на стомаха, неуточнена
    част
  С16.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на стомаха
  С16.9 Стомах, неуточнена локализация
Злокачествено С17.0 Дванадесетопръстник (дуоденум)
новообразувание С17.1 Иеюнум
на тънките черва С17.2 Илеум
  С17.3 Дивертикул на Meckel
  С17.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на тънките черва
  С17.9 Тънки черва, неуточнена част
Злокачествено С18.0 Цекум
новообразувание С18.1 Апендикс
на дебелото черво (колон) С18.2 Колон асценденс
  С18.3 Флексура хепатика
  С18.4 Колон трансверзум
  С18.5 Флексура лиеналис
  С18.6 Колон десценденс
  С18.7 Колон сигмоидеум
  С18.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на дебелото черво
  С18.9 Дебело черво, неуточнена част
Злокачествено С19 Злокачествено новообразувание на
новообразувание   ректосигмоидалната област
на ректосигмоидалната област    
Злокачествено С20 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на правото   правото черво (ректум)
черво (ректум)    
Злокачествено С21.0 Анус, неуточнена локализация
новообразувание С21.1 Анален канал
на ануса и аналния канал С21.2 Клоакогенна зона
  С21.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на ректума, ануса и аналния канал
Злокачествено С22.0 Карцином на черния дроб, първичен
новообразувание С22.1 Карцином на интрахепаталните жлъчни
на черния дроб и   пътища
интрахепаталните жлъчни С22.2 Хепатобластом
пътища С22.3 Ангиосарком на черния дроб
  С22.4 Други саркоми на черния дроб
  С22.7 Други уточнени карциноми на черния
    дроб
  С22.9 Злокачествено новообразувание на
    черен дроб, неуточнено
Злокачествено С23 Злокачествено новообразувание на
новообразувание   жлъчния мехур
на жлъчния мехур    
Злокачествено С24.0 Екстрахепатални жлъчни канали
новообразувание С24.1 Ампула на Vater
на други и неуточнени части С24.8 Лезия, излизаща извън границите на
на жлъчните пътища   една и повече посочени локализации
    на жлъчните пътища
Злокачествено С25.0 Глава на панкреаса
новообразувание С25.1 Тяло на панкреаса
на панкреаса С25.2 Опашка на панкреаса
  С25.3 Панкреатичен канал
  С25.4 Ендокринна част на панкреаса
  С25.7 Други части на панкреаса
  С25.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на панкреаса
  С25.9 Злокачествено новообразувание на
    панкреас, неуточнено
Злокачествено С26.0 Чревен тракт, неуточнена част
новообразувание на С26.1 Далак
храносмилателните органи с С26.8 Лезия, излизаща извън границите на
друга и неточно определена   една и повече посочени локализации
локализация   на храносмилателната система
  С26.9 Неточно обозначени локализации на
    храносмилателната система
Злокачествено С30.0 Носна кухина
новообразувание С30.1 Средно ухо
на носната кухина и средното    
ухо    
Злокачествено С31.0 Максиларен синус
новообразувание С31.1 Етмоидален синус
на синусите С31.2 Фронтален синус
  С31.3 Сфеноидален синус
  С31.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на синусите
  С31.9 Злокачествено новообразувание на
    синуси, неуточнено
Злокачествено С32.0 Глотис
новообразувание С32.1 Супраглотис
на ларинкса С32.2 Субглотис
  С32.3 Ларингеален хрущял
  С32.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на ларинкса
  С32.9 Злокачествено новообразувание на
    ларинкс, неуточнено
Злокачествено С33 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на трахеята   трахеята
Злокачествено С34.0 Главни бронхи
новообразувание С34.1 Горен лоб, бронх или бял дроб
на бронхите и белия дроб С34.2 Среден лоб, бронх или бял дроб
  С34.3 Долен лоб, бронх или бял дроб
  С34.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на бронха или белия дроб
  С34.9 Бронх или бял дроб, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С37 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на тимуса   тимуса
Злокачествено С38.0 Сърце
новообразувание на сърцето, С38.1 Преден медиастинум
медиастинума и плеврата С38.2 Заден медиастинум
  С38.3 Медиастинум, неуточнена част
  С38.4 Плевра
  С38.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на сърцето, медиастинума и плеврата
Злокачествено С39.0 Горни дихателни пътища, неуточнена
новообразувание с други и   част
неточно определени С39.8 Лезия, излизаща извън границите на
локализации на дихателните   една и повече посочени локализации
органи и гръдния кош   на дихателната система и гръдния кош
  С39.9 Неточно определени локализации на
    дихателната система
Злокачествено С40.0 Лопатка (скапула) и дълги кости на
новообразувание   горен крайник
на костите и ставните хрущяли С40.1 Къси кости на горен крайник
на крайниците С40.2 Дълги кости на долен крайник
  С40.3 Къси кости на долен крайник
  С40.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на костите и ставните хрущяли на
    крайниците
  С40.9 Кости и ставни хрущяли на крайниците,
    с неуточнена локализация
Злокачествено С41.0 Кости на черепа и лицето
новообразувание С41.1 Долна челюст (мандибула)
на костите и ставните хрущяли С41.2 Гръбначен стълб
с други и неуточнени С41.3 Ребра, гръдна кост и ключица
локализации С41.4 Кости на таза, сакрума и опашката
  С41.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на костите и ставните хрущяли
  С41.9 Злокачествено новообразувание на
    кости и ставни хрущяли, неуточнено
Злокачествен меланом на С43.0 Злокачествен меланом на устната
кожата С43.1 Злокачествен меланом на клепача,
    включително ъгъла на клепачната
    цепка
  С43.2 Злокачествен меланом на ухото и
    външния слухов канал
  С43.3 Злокачествен меланом на други и
    неуточнени части на лицето
  С43.4 Злокачествен меланом на окосмената
    част на главата и шията
  С43.5 Злокачествен меланом на тялото
  С43.6 Злокачествен меланом на горен
    крайник, включително областта на
    раменния пояс
  С43.7 Злокачествен меланом на долен
    крайник, включително тазобедрената
    област
  С43.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на злокачествения меланом на кожата
  С43.9 Злокачествен меланом на кожата,
    неуточнен
Други злокачествени С44.0 Кожа на устните
новообразувания на кожата С44.1 Кожа на клепачите, включително ъглите
    на клепачните цепки
  С44.2 Кожа на ухото и външния слухов канал
  С44.3 Кожа на други и неуточнени части на
    лицето
  С44.4 Кожа на окосмената част на главата и
    шията
  С44.5 Кожа на тялото
  С44.6 Кожа на горен крайник, включително
    областта на раменния пояс
  С44.7 Кожа на долен крайник, включително
    тазобедрената област
  С44.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на кожата
  С44.9 Злокачествено новообразувание на
    кожата, с неуточнена локализация
Мезотелиом С45.0 Мезотелиом на плеврата
  С45.1 Мезотелиом на перитонеума
  С45.2 Мезотелиом на перикарда
  С45.7 Мезотелиом с други локализации
  С45.9 Мезотелиом, неуточнен
Сарком на Kaposi С46.0 Сарком на Kaposi на кожата
  С46.1 Сарком на Kaposi на меките тъкани
  С46.2 Сарком на Kaposi на небцето (палатум)
  С46.3 Сарком на Kaposi на лимфните възли
  С46.7 Сарком на Kaposi с други локализации
  С46.8 Сарком на Kaposi на множество органи
  С46.9 Сарком на Kaposi с неуточнена
    локализация
Злокачествено С47.0 Периферни нерви на главата, лицето и
новообразувание на   шията
периферните нерви и С47.1 Периферни нерви на горен крайник,
вегетативната нервна система   включително областта на раменния
    пояс
  С47.2 Периферни нерви на долен крайник,
    включително тазобедрената област
  С47.3 Периферни нерви на торакса
  С47.4 Периферни нерви на корема
  С47.5 Периферни нерви на таза
  С47.6 Злокачествено новообразувание на
    периферните нерви на тялото,
    неуточнено
  С47.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на периферните нерви и вегетативната
    нервна система
  С47.9 Периферни нерви и вегетативна нервна
    система с неуточнена локализация
Злокачествено С48.0 Ретроперитонеум
новообразувание на С48.1 Уточнена част на перитонеума
ретроперитонеума и С48.2 Перитонеум, неуточнена част
перитонеума С48.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на ретроперитонеума и перитонеума
Злокачествено С49.0 Съединителна и меки тъкани на
новообразувание на   главата, лицето и шията
съединителната и другите меки С49.1 Съединителна и меки тъкани на горен
тъкани   крайник, включително областта на
    раменния пояс
  С49.2 Съединителна и меки тъкани на долен
    крайник, включително тазобедрената
    област
  С49.3 Съединителна и меки тъкани на
    гръдния кош
  С49.4 Съединителна и меки тъкани на корема
  С49.5 Съединителна и меки тъкани на таза
  С49.6 Съединителна и меки тъкани на тялото,
    с неуточнена локализация
  С49.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на съединителната и меките тъкани
  С49.9 Съединителна и меки тъкани, с
    неуточнена локализация
Злокачествено С50.0 Мамила и ареола
новообразувание С50.1 Централна част на млечната жлеза
на млечната жлеза С50.2 Горен вътрешен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.3 Долен вътрешен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.4 Горен външен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.5 Долен външен квадрант на млечната
    жлеза
  С50.6 Аксиларно удължение на млечната
    жлеза
  С50.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на млечната жлеза
  С50.9 Млечна жлеза, неуточнена част
Злокачествено С51.0 Голяма срамна устна (лабия)
новообразувание С51.1 Малка срамна устна
на вулвата С51.2 Клитор
  С51.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на вулвата
  С51.9 Вулва, неуточнена част
Злокачествено С52 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   влагалището (вагина)
влагалището (вагина)    
Злокачествено С53.0 Ендоцервикс
новообразувание С53.1 Екзоцервикс
на шийката на матката С53.8 Лезия, излизаща извън границите на
(цервикс)   една и повече посочени локализации
    на шийката на матката
  С53.9 Шийка на матката, неуточнена част
Злокачествено С54.0 Истмус на матката
новообразувание С54.1 Ендометриум
на тялото на матката С54.2 Миометриум
  С54.3 Дъно (фундус) на матката
  С54.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на тялото на матката
  С54.9 Тяло на матката, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С55 Злокачествено новообразувание
новообразувание   на матката с неуточнена локализация
на матката с неуточнена    
локализация    
Злокачествено С56 Злокачествено новообразувание
новообразувание   на яйчника
на яйчника    
Злокачествено С57.0 Фалопиева тръба
новообразувание С57.1 Широка връзка
на други и неуточнени части С57.2 Кръгла връзка
на женските полови органи С57.3 Параметриум
  С57.4 Придатъци на матката, неуточнени
  С57.7 Други уточнени части на женски
    полови органи
  С57.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на женските полови органи
  С57.9 Женски полови органи, с неуточнена
    локализация
Злокачествено C58 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   плацентата
плацентата    
Злокачествено С60.0 Препуциум
новообразувание С60.1 Гланс пенис
на пениса С60.2 Тяло на пениса
  С60.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на пениса
  С60.9 Пенис, с неуточнена локализация
Злокачествено С61 Злокачествено новообразувание на
новообразувание   простатата
на простатата    
Злокачествено С62.0 Недесцендирал тестис
новообразувание С62.1 Десцендирал тестис
на тестиса С62.9 Злокачествено новообразувание на
    тестис, неуточнено
Злокачествено С63.0 Епидидим
новообразувание С63.1 Семенна връв
на други и неуточнени части С63.2 Скротум
на мъжките полови органи С63.7 Други уточнени части на мъжките
    полови органи
  С63.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на мъжките полови органи
  С63.9 Мъжки полови органи, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С64 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на бъбрека с   бъбрека с изключение на бъбречното
изключение на бъбречното   легенче
легенче    
Злокачествено С65 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   бъбречното легенче
бъбречното легенче    
Злокачествено С66 Злокачествено новообразувание на
новообразувание   уретера
на уретера    
Злокачествено С67.0 Триъгълник на пикочния мехур
новообразувание С67.1 Купол на пикочния мехур
на пикочния мехур С67.2 Латерална стена на пикочния мехур
  С67.3 Предна стена на пикочния мехур
  С67.4 Задна стена на пикочния мехур
  С67.5 Шийка на пикочния мехур
  С67.6 Отвор на уретера (орифициум)
  С67.7 Урахус
  С67.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на пикочния мехур
  С67.9 Пикочен мехур с неуточнена
    локализация
Злокачествено С68.0 Уретра
новообразувание С68.1 Парауретрални жлези
на други и неуточнени части С68.8 Лезия, излизаща извън границите на
на пикочните органи   една и повече посочени локализации
    на пикочните органи
  С68.9 Злокачествено новообразувание на
    пикочни органи, неуточнено
Злокачествено С69.0 Конюнктива
новообразувание С69.1 Роговица
на окото и неговите придатъци С69.2 Ретина
  С69.3 Хориоидея
  С69.4 Цилиарно тяло
  С69.5 Слъзна жлеза и канали
  С69.6 Орбита
  С69.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на окото и неговите придатъци
  С69.9 Око, неуточнена част
Злокачествено С70.0 Церебрални менинги
новообразувание С70.1 Спинални менинги
на мозъчните обвивки С70.9 Злокачествено новообразувание на
(менинги)   менинги, неуточнено
Злокачествено С71.0 Главен мозък, с изключение на
новообразувание   дяловете (лобове) и стомахчетата
на главния мозък   (вентрикули)
  С71.1 Фронтален лоб
  С71.2 Темпорален лоб
  С71.3 Париетален лоб
  С71.4 Окципитален лоб
  С71.5 Мозъчно стомахче
  С71.6 Малък мозък
  С71.7 Мозъчен ствол
  С71.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на главния мозък
  С71.9 Главен мозък, с неуточнена
    локализация
Злокачествено С72.0 Гръбначен мозък
новообразувание на С72.1 Конска опашка (кауда еквина)
гръбначния мозък, С72.2 Обонятелен нерв (олфакторен)
черепно-мозъчните нерви и С72.3 Зрителен нерв
други части на централната С72.4 Слухов нерв
нервна система С72.5 Други и неуточнени черепно-мозъчни
    нерви
  С72.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на главния мозък и другите части на
    централната нервна система
  С72.9 Централна нервна система, неуточнена
    част
Злокачествено С73 Злокачествено новообразувание на
новообразувание на   щитовидната жлеза
щитовидната жлеза    
Злокачествено С74.0 Кора (кортекс) на надбъбречната жлеза
новообразувание С74.1 Медула на надбъбречната жлеза
на надбъбречната жлеза С74.9 Надбъбречна жлеза, неуточнена част
Злокачествено С75.0 Паращитовидна жлеза
новообразувание С75.1 Хипофиза
на други ендокринни жлези и С75.2 Краниофарингеален канал
сродни структури С75.3 Епифизна (пинеална) жлеза
  С75.4 Каротидни телца
  С75.5 Аортно телце и други параганглии
  С75.8 Лезия на повече от една ендокринна
    жлеза, неуточнена
  С75.9 Злокачествено новообразувание на
    ендокринна жлеза, неуточнено
Злокачествено С76.0 Глава, лице и шия
новообразувание с други и С76.1 Гръден кош
неточно определени С76.2 Корем
локализации С76.3 Таз
  С76.4 Горен крайник
  С76.5 Долен крайник
  С76.7 Други неточно определени
    локализации
  С76.8 Лезия, излизаща извън границите на
    една и повече посочени локализации
    на други и неточно определени
    локализации
Вторично и неуточнено С77.0 Лимфни възли на глава, лице и шия
злокачествено С77.1 Интраторакални лимфни възли
новообразувание на лимфните С77.2 Интраабдоминални лимфни възли
възли С77.3 Лимфни възли на подмишницата и
    горния крайник
  С77.4 Лимфни възли на ингвиналната област
    и долния крайник
  С77.5 Лимфни възли на таза
  С77.8 Лимфни възли с множествени
    локализации
  С77.9 Лимфни възли, с неуточнена
    локализация
Вторично злокачествено С78.0 Вторично злокачествено
новообразувание на   новообразувание на белия дроб
дихателната и С78.1 Вторично злокачествено
храносмилателната система   новообразувание на медиастинума
  С78.2 Вторично злокачествено
    новообразувание на плеврата
  С78.3 Вторично злокачествено
    новообразувание на други и
    неуточнени дихателни органи
  С78.4 Вторично злокачествено
    новообразувание на тънките черва
  С78.5 Вторично злокачествено
    новообразувание на дебелото черво и
    ректума
  С78.6 Вторично злокачествено
    новообразувание на ретроперитонеума
    и перитонеума
  С78.7 Вторично злокачествено
    новообразувание на черния дроб
  С78.8 Вторично злокачествено
    новообразувание на други и
    неуточнени храносмилателни органи
Вторично злокачествено С79.0 Вторично злокачествено
новообразувание с други   новообразувание на бъбрека и
локализации   бъбречното легенче
  С79.1 Вторично злокачествено
    новообразувание на пикочния мехур,
    други и неуточнени пикочни органи
  С79.2 Вторично злокачествено
    новообразувание на кожата
  С79.3 Вторично злокачествено
    новообразувание на главния мозък и
    мозъчните обвивки
  С79.4 Вторично злокачествено
    новообразувание на други и
    неуточнени части на нервната система
  С79.5 Вторично злокачествено
    новообразувание на кости и костен
    мозък
  С79.6 Вторично злокачествено
    новообразувание на яйчник
  С79.7 Вторично злокачествено
    новообразувание на надбъбречната
    жлеза
  С79.8 Вторично злокачествено
    новообразувание с други уточнени
    локализации
Болест на Hodgkin С81.0 Лимфоцитно преобладаване
  С81.1 Нодуларна склероза
  С81.2 Смесен целуларитет
  С81.3 Лимфоцитно изчерпване
Фоликуларен [нодуларен] С82.0 Дребноклетъчен с назъбени ядра,
нехочкинов лимфом   фоликуларен
  С82.1 Смесен, дребноклетъчен с назъбени
    ядра и едроклетъчен, фоликуларен
  С82.2 Едроклетъчен, фоликуларен
  С82.7 Други видове на фоликуларен
    нехочкинов лимфом
  С82.9 Фоликуларен нехочкинов лимфом,
    неуточнен
Дифузен нехочкинов лимфом С83.0 Дребноклетъчен (дифузен)
  С83.1 Дребноклетъчен с назъбени ядра
    (дифузен)
  С83.2 Смесен, дребноклетъчен и
    едроклетъчен (дифузен)
  С83.3 Едроклетъчен (дифузен)
  С83.4 Имунобластен (дифузен)
  С83.5 Лимфобластен (дифузен)
  С83.6 Недиференциран (дифузен)
  С83.7 Тумор на Burkitt
  С83.8 Други видове на дифузен нехочкинов
    лимфом
  С83.9 Дифузен нехочкинов лимфом,
    неуточнен
Периферни и кожни Т-клетъчни С84.0 Mycosis fungoides
лимфоми С84.1 Болест на Sezary
  С84.2 Т-зонов лимфом
  С84.3 Лимфоепителоиден лимфом
  С84.4 Периферен Т-клетъчен лимфом
  С84.5 Други и неуточнени Т-клетъчни
    лимфоми
Други и неуточнени типове С85.0 Лимфосарком
на нехочкинов лимфом С85.1 В-клетъчен лимфом, неуточнен
  С85.7 Други уточнени типове на нехочкинов
    лимфом
  С85.9 Нехочкинов лимфом, неуточнен
Злокачествени С88.0 Макроглобулинемия на Waldenstrom
имунопролиферативни болести С88.1 Болест на алфа-тежките вериги
  С88.2 Болест на гама-тежките вериги
  С88.3 Имунопролиферативна болест на
    тънките черва
  С88.7 Други злокачествени
    имунопролиферативни болести
  С88.9 Злокачествени имунопролиферативни
    болести, неуточнени
Множествен миелом и С90.0 Множествен миелом
злокачествени плазмоклетъчни С90.1 Плазмоклетъчна левкемия
новообразувания С90.2 Плазмоцитом, екстрамедуларен
Лимфоидна левкемия С91.0 Остра лимфобластна левкемия
  С91.1 Хронична лимфоцитна левкемия
  С91.2 Подостра лимфоцитна левкемия
  С91.3 Пролимфоцитна левкемия
  С91.4 Косматоклетъчна левкемия
  С91.5 Т-клетъчна левкемия при възрастни
  С91.7 Друга лимфоидна левкемия
  С91.9 Лимфоидна левкемия, неуточнена
Миелоидна левкемия С92.0 Остра миелоидна левкемия
  С92.1 Хронична миелоидна левкемия
  С92.2 Подостра миелоидна левкемия
  С92.3 Миелоиден сарком
  С92.4 Остра промиелоцитна левкемия
  С92.5 Остра миеломоноцитна левкемия
  С92.7 Друга миелоидна левкемия
  С92.9 Миелоидна левкемия, неуточнена
Моноцитна левкемия С93.0 Остра моноцитна левкемия
  С93.1 Хронична моноцитна левкемия
  С93.2 Подостра моноцитна левкемия
  С93.7 Друга моноцитна левкемия
  С93.9 Моноцитна левкемия, неуточнена
Други левкемии с уточнен С94.0 Остра еритремия и еритролевкемия
клетъчен вид С94.1 Хронична еритремия
  С94.2 Остра мегакариобластна левкемия
  С94.3 Мастоклетъчна левкемия
  С94.4 Остра панмиелоза
  С94.5 Остра миелофиброза
  С94.7 Друга уточнена левкемия
Левкемия с неуточнен клетъчен С95.0 Остра левкемия с неуточнен клетъчен
тип   тип
  С95.1 Хронична левкемия с неуточнен
    клетъчен тип
  С95.2 Подостра левкемия с неуточнен
    клетъчен тип
  С95.7 Друга левкемия с неуточнен клетъчен
    тип
  С95.9 Левкемия, неуточнена
Други и неуточнени С96.0 Болест на Letterer - Sive
злокачествени С96.1 Злокачествена хистиоцитоза
новообразувания на лимфната, С96.2 Злокачествен мастоклетъчен тумор
кръвотворната и сродните им С96.3 Истински хистиоцитен лимфом
тъкани С96.7 Други уточнени злокачествени
    новообразувания на лимфната,
    кръвотворната и сродните им тъкани
  С96.9 Злокачествено новообразувание на
    лимфната, кръвотворната и сродните
    им тъкани, неуточнено
Злокачествени С97 Злокачествени новообразувания със
новообразувания със   самостоятелни (първични) множествени
самостоятелни (първични)   локализации
множествени локализации    

"


§ 14. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2012 г.


Промени настройката на бисквитките