Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 5.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 334 ОТ 8 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 334 ОТ 8 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

Обн. ДВ. бр.99 от 16 Декември 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.5 от 18 Януари 2013г., изм. ДВ. бр.62 от 12 Юли 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.32 от 8 Април 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.3 от 12 Януари 2016г., отм. ДВ. бр.47 от 5 Юни 2018г.

Отменено с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 90 от 29 май 2018 г. за българските неделни училища в чужбина - ДВ, бр. 47 от 5 юни 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) В българските неделни училища в чужбина се организира обучение за българите, живеещи извън Република България.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) В училищата по ал. 1 се извършва обучение по български език и литература, по история и по география на България за учениците от I до XII клас.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Обучението в българските неделни училища в чужбина се осъществява при:

1. организации на българи, живеещи извън Република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност;

2. дипломатическите представителства на Република България в чужбина;

3. български православни църковни общини;

4. Славянобългарския манастир "Св. Вмчк. Георги Зограф" - Атон, Гърция.


Чл. 2. (1) Българските неделни училища в чужбина осигуряват завършване на обучение по български език и литература, по история и по география на България за определен клас, но не осигуряват придобиване на степен на образование.

(2) (Нова - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Българските неделни училища могат да извършват:

1. обучение по български език за деца от предучилищна възраст;

2. обучение по български език за деца в училищна възраст, които не владеят български език; обучението се осъществява при условия и по ред, определени от министъра на образованието и науката;

3. подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища по български език и литература, по история и по география на България.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Българските неделни училища в чужбина могат да провеждат и извънкласни дейности, свързани със съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура.


Чл. 3. Българските неделни училища в чужбина осъществяват дейността си при спазване на следните изисквания:

1. (доп. - ДВ, бр. 5 от 2013 г.) обучението се провежда за най-малко десет деца/ученици в училището;

2. в подготвителните групи се приемат деца не по-рано от годината, в която навършват 5-годишна възраст;

3. учебната година се организира в съответствие с графика на учебното време в училищата в Република България или в съответствие с графика на учебното време в съответната държава при спазване броя на учебните часове;

4. обучението се провежда в самостоятелни или в слети паралелки, като продължителността на обучението в една група/клас по съответния учебен предмет е в зависимост от определения брой часове по учебен план;

5. (изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) обучението се провежда по одобрени от министъра на образованието и науката учебници, учебни помагала и учебни програми;

6. оценяването на знанията и уменията на учениците се извършва съгласно държавното образователно изискване за системата на оценяване;

7. в училищата се води училищна документация, както следва:

а) материална книга за взетите учебни часове и за извънкласните дейности;

б) дневници за паралелките и групите;

в) регистрационна книга за издадените на учениците удостоверения за проведено обучение;

г) инвентарна книга;

д) книга за регистриране на даренията;

е) книга за протоколите от заседанията на родителския съвет;

ж) книга за регистриране на заповедите на училищния ръководител;

з) книги за контролната дейност;

и) книга за регистриране на проверките на контролните органи по чл. 11;

к) дневници за входяща и изходяща кореспонденция;

л) главна книга (I - VIII клас);

м) копия на удостоверенията за проведено обучение.

8. (нова - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) училището организира дневна форма на обучение; училището може да организира и дистанционна форма на обучение при условия и по ред, определени от министъра на образованието и науката.


Чл. 4. (1) На учениците, завършили обучение по български език и литература, по история и по география на България, се издава удостоверение за проведено обучение, подписано от представляващия организацията по чл. 1, ал. 3, от училищния ръководител и от учителите, провели обучението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Организациите по чл. 1, ал. 3, т. 1, 3 и 4 представят в срок до един месец след завършване на обучението информация за завършилите ученици в дипломатическото представителство на Република България в съответната държава.

(3) Учениците, придобили удостоверение по ал. 1, на които е признат завършен клас по документи, издадени от училище от чужда държава и които продължават обучението си в училища в Република България, не полагат приравнителни изпити по български език и литература, по история и по география на България.

(4) (Нова - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Издадените удостоверения за проведено обучение се въвеждат от училищния ръководител в Регистър на удостоверенията за проведено обучение в българските неделни училища в чужбина като основни данни и сканирани изображения.


Чл. 5. (1) (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) За цялостната учебно-възпитателна, методическа, организационна и контролна дейност на всяко българско неделно училище в чужбина отговаря училищен ръководител, определен от организацията по чл. 1, ал. 3.

(2) Към българските неделни училища в чужбина се създават родителски съвети като орган за контрол и подпомагане дейността на училището.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 5 от 2013 г.) Родителите/настойниците на децата/учениците избират родителски съвет и приемат правила за организацията и дейността му с обикновено мнозинство от присъстващите на събранието, което се счита за редовно проведено, ако на него присъстват повече от половината от родителите/настойниците на обучаващите се в училището деца.

(4) Родителският съвет се състои най-малко от трима членове - родители/настойници на децата/учениците в българското неделно училище, които избират председател помежду си.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2013 г.) Членовете на родителския съвет не участват в управлението на организацията.

(6) Училищният ръководител участва в заседанията на родителския съвет с право на съвещателен глас.

(7) Родителският съвет:

1. осъществява контрол върху дейността на училището, включително относно законосъобразното и целесъобразното разходване на средствата;

2. обсъжда и прави предложения за решаването на текущи проблеми на училището;

3. съдейства за осигуряване на допълнителни финансови и материални ресурси и контролира законосъобразното и целесъобразното им разходване;

4. съдейства за реализирането на обучението и за включване на родителите при организиране на извънкласната дейност;

5. подпомага обучението на ученици и участието им в извънкласните дейности.

(8) Родителският съвет заседава най-малко два пъти годишно - в началото и в края на обучението за съответната учебна година, за което се отправя покана за участие до дипломатическото представителство на Република България в съответната държава.

(9) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Дипломатическото представителство на Република България уведомява министъра на образованието и науката за заседанията на родителския съвет по ал. 8 при необходимост.

(10) Родителският съвет представя годишен доклад за дейността на училището по отношение на спазване на изискванията за протичане на нормален учебен процес и на извънкласните дейности, в т. ч. отчет за разходване на финансовите средства.

(11) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Годишните доклади с отчетите по ал. 10 се изпращат в Министерството на образованието и науката с копие до дипломатическото представителство на Република България в съответната държава.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) В Министерството на образованието и науката се поддържа списък на българските неделни училища в чужбина.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Предложения за вписване в списъка на българските неделни училища в чужбина се подават от организациите по чл. 1, ал. 3 до министъра на образованието и науката в срок до 31 януари на съответната година.

(2) Предложението по ал. 1 съдържа:

1. заявление за вписване със следната информация:

а) име на организацията по чл. 1, ал. 3, лице, което представлява организацията, седалище, адрес на управление, адрес за кореспонденция;

б) данни за училището (име и адрес, брой на класовете и паралелките в училището, брой на учениците по класове към момента на подаване на документите, организация на учебния ден);

2. (доп. - ДВ, бр. 5 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) документ за регистрация на организацията по чл. 1, ал. 3, т. 1 и 3 съгласно изискванията на законодателството на съответната държава, удостоверяващ право на образователно-културна дейност и копие от Устава на организацията;

3. (изм. - ДВ, бр. 5 от 2013 г.) документ, удостоверяващ наличието на материална база за провеждане на обучението и извънкласната дейност и декларация за съответствие с нормативно определените изисквания за училищата в съответната държава;

4. информация за кадровото осигуряване на училището с педагогически специалисти - имена на учителите, копие на документ за завършено образование и придобита специалност с присъдена професионална квалификация "учител" или педагогическа правоспособност, както и учебния предмет, по който ще преподава;

5. информация за училищния ръководител - име, завършено образование и придобита специалност с присъдена професионална квалификация "учител" или педагогическа правоспособност;

6. седмично разпределение на часовете за обучение и за извънкласна дейност;

7. учебен план;

8. (доп. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) писмо от ръководителя на дипломатическото представителство на Република България в съответната държава, че организацията по чл. 1, ал. 3, т. 1 и 3, подала предложение за вписване на училището в списъка на неделните училища в чужбина, е осъществявала образователно-културна дейност най-малко една учебна година преди подаване на предложението;

9. (изм. - ДВ, бр. 5 от 2013 г.) протокол за проведеното заседание по чл. 5, ал. 3, подписан от всички присъствали на събранието и подпечатан с печата на организацията.

(3) Документите по ал. 2 се представят на български език, а документът по т. 2 - и в официален превод.


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Предложение за отписване от Списъка на българските неделни училища в чужбина се прави от ръководителя на съответната организация по чл. 1, ал. 3 или по инициатива на министъра на образованието и науката, на министъра на външните работи или на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина.

(2) Предложението по ал. 1 съдържа:

1. мотиви за отписване;

2. документи, подкрепящи изложените мотиви.

(3) (Нова - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) При отписване от Списъка на българските неделни училища в чужбина ръководителят на организацията по чл. 1, ал. 3 предоставя в Министерството на образованието и науката документацията по чл. 3, т. 7, букви "а" - "г".


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Министърът на образованието и науката създава междуведомствена комисия по въпросите на българските неделни училища в чужбина.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Комисията по ал. 1 се състои от представители на министъра, отговарящ за българите в чужбина, на Министерството на образованието и науката, на Министерството на външните работи и на Държавната агенция за българите в чужбина.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Комисията по ал. 1 извършва оценка на внесените предложения за вписване и отписване в списъка на българските неделни училища в чужбина и в срок до 15 март на съответната година представя списъка на министъра на образованието и науката за утвърждаване.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Списъкът на българските неделни училища в чужбина се публикува на интернет страницата на Министерството на образованието и науката в срок до 15 април на съответната година.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г., доп. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Училищата, включени в списъка по чл. 6, подават в Министерството на образованието и науката информация за движението на учениците, списък с трите им имена по класове, година на раждане, както и за настъпили други промени в декларираните обстоятелства в срок до 15 октомври на съответната година.


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Контролът на дейността на българските неделни училища в чужбина се осъществява от министъра на образованието и науката по отношение на организацията на дейностите, разходването на средствата, качеството и резултатите от проведеното обучение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Дипломатическите представителства на Република България в съответната държава, министърът на външните работи и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина съдействат на министъра на образованието и науката за осъществяване на контрол по организацията на дейностите на българските неделни училища в чужбина.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г., отм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.)


Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Дейността на училищата, вписани в списъка на българските неделни училища в чужбина, се подпомага със средства от бюджета на Министерството на образованието и науката на базата на:

1. норматив за постоянни разходи;

2. норматив на дете/ученик за провеждане на обучение и на извънкласна дейност, умножен по броя на децата/учениците в училището за съответната учебна година.

(2) Средствата по ал. 1 се използват за покриване на разходи за наем, отопление, осветление, вода, административни разходи, външни услуги и за осигуряване на дейностите по възпитанието, подготовката и обучението на деца и ученици в българските неделни училища в чужбина.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Размерът на нормативите по ал. 1 се определя със заповед на министъра на образованието и науката за всяка учебна година.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Размерът на средствата по ал. 1 може да се диференцира в зависимост от ценовото равнище в различните страни, формата на обучение, броя на училищата на определената територия и други обективни фактори, определящи различия в разходите или свързани с политиката за финансово подпомагане на неделните училища.


Чл. 13. Средствата, определени по реда на чл. 12, се предоставят:

1. (доп. - ДВ, бр. 3 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.) в срок до 31 юли - 50 на сто от определената сума, а за българските неделни училища към дипломатическите представителства на Република България в чужбина - на база на тяхна заявка, но не повече от 50 на сто от определената сума;

2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г., изм. - ДВ, бр. 3 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г.) останалите средства - в срок до 31 декември, а за българските неделни училища към дипломатическите представителства на Република България в чужбина - в срок до 28 февруари на следващата година.


Чл. 14. (1) Размерът на средствата, определен на база на нормативите по чл. 12, ал. 1 и броя на децата и учениците в съответното българско неделно училище в чужбина, се преизчислява въз основа на декларираните данни по чл. 10.

(2) Сумата по чл. 13, т. 2 се увеличава или намалява със съответния размер на корекцията в съответствие с ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.) Сумите по чл. 13 могат да се намалят с размера на дължимите за възстановяване средства от организациите по чл. 1, ал. 3 за изминала учебна година, определени въз основа на предоставен отчет за съответното училище.


Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Със заповед на министъра на образованието и науката се утвърждават правила за отчитане на предоставените средства от организациите по чл. 1, ал. 3 и се определя срокът за отчитането им.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Дипломатическите представителства на Република България и българските православни църковни общини, към които има организирано обучение по български език и литература, по история и по география на България, могат да получат финансиране за учебната 2012/2013 г. при условията и по реда на постановлението.


§ 2. Предложенията за вписване в списъка на българските неделни училища в чужбина за учебната 2012/2013 г. могат да се подават в срок до 1 март 2012 г.


§ 3. Списъкът на българските неделни училища в чужбина за учебната 2012/2013 г. се представя за утвърждаване от министъра на образованието, младежта и науката в срок до 31 март 2012 г.


§ 4. Министърът на финансите извършва компенсирана промяна по реда на чл. 34, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет между бюджетите на Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на външните работи за 2012 г. в размер 35 000 лв. целево за финансиране на дейността по осъществяване на контрол от страна на дипломатическите представителства на Република България.


§ 5. Постановлението се приема на основание чл. 105, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал. 2, чл. 5, ал. 2 и чл. 11, ал. 1 от Закона за българите, живеещи извън Република България.


Преходни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 4 ОТ 10 ЯНУАРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 334 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

(ОБН. - ДВ, БР. 5 ОТ 2013 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 32 ОТ 2014 Г.)


§ 5. (Отм. - ДВ, бр. 32 от 2014 г.)


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 142 ОТ 8 ЮЛИ 2013 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

(ОБН. - ДВ, БР. 62 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 03.07.2013 Г.)


§ 47. В Постановление № 334 на Министерския съвет от 2011 г. за българските неделни училища в чужбина (обн., ДВ, бр. 99 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 5 от 2013 г.) навсякъде думите "образованието, младежта и науката" се заменят с "образованието и науката".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


§ 91. Постановлението влиза в сила от 3 юли 2013 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 380 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2015 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2016 Г.

Заключителни разпоредби

(ОБН. - ДВ, БР. 3 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2016 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2016 г.

Промени настройката на бисквитките