Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 6.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ПРЕВОЗА НА ПЪТНИЦИТЕ ПО НЕРЕНТАБИЛНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ВЪВ ВЪТРЕШНОГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТА В ПЛАНИНСКИ И ДРУГИ РАЙОНИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2005 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ПРЕВОЗА НА ПЪТНИЦИТЕ ПО НЕРЕНТАБИЛНИ АВТОБУСНИ ЛИНИИ ВЪВ ВЪТРЕШНОГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТА В ПЛАНИНСКИ И ДРУГИ РАЙОНИ (ДВ, БР. 33 ОТ 2005 Г.)

В сила от 01.01.2012 г.
Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.2 от 6 Януари 2012г.

§ 1. В чл. 1, ал. 2 след "Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили" в скобите накрая се поставя запетая и се добавя "изм. и доп., бр. 44 от 2011 г." и в наименованието думите "и леки автомобили" се заличават.


§ 2. В чл. 6 ал. 1 се изменя така:

"Чл. 6. (1) За всеки участък от маршрута на автобусна линия, определен съгласно чл. 5 (независимо от броя на преминаващите линии), се разпределят субсидии за изминатите километри пробег, необходим за осигуряване среднодневно по две транспортни връзки, всяка от тях за отиване и връщане - до 730 двупосочни курса годишно."


§ 3. В чл. 10:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Субсидии за пътнически превози по тази наредба се предоставят на превозвачите чрез общините до размер, който не превишава сумата, съответстваща на нетния финансов ефект от изпълнението на задължението за обществени услуги, в рамките на утвърдените за тази цел средства със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година."

2. Алинея 2 се отменя.

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) Нетният финансов ефект се определя на база данните съгласно справка по образец - приложение № 2, с отчитане на предоставените компенсации по реда на Наредба № 2 от 2006 г. за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване по автомобилния транспорт, предвидени в нормативни актове за определени категории пътници (обн., ДВ, бр. 32 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 29 от 2007 г., бр. 27 от 2008 г., бр. 51 от 2009 г. и бр. 9 от 2010 г.)."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Разумната печалба по ал. 3 се определя в размер до 5 на сто от общите разходи за дейността по предоставяне на компенсирани (субсидирани) превозни услуги, когато такава е предвидена в договорите с превозвачите."

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6.


§ 4. В чл. 11:

1. В ал. 1 думите "на втория месец на всяко тримесечие" се заменят с "на първото, второто и третото тримесечие".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) След обобщаване на информацията по чл. 10, ал. 4 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията представя в Министерството на финансите списък за залагане на лимити за четвърто тримесечие в рамките на определените за годината средства."

3. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.


§ 5. В чл. 13 ал. 1 се изменя така:

"(1) Общините определят размера на полагащата се за месеца субсидия на базата на ежемесечно представяни от превозвачите справки по чл. 10, ал. 4 като разлика между отчетения за периода нетен финансов ефект и предоставените до отчетния месец субсидии."


§ 6. В чл. 16 ал. 3 се изменя така:

"(3) Кметът на общината представя декларация по образец - приложение № 3, за разходваните от началото на годината средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони в съответствие с изискванията на тази наредба."


§ 7. В чл. 18, ал. 1 след думите "в срок до" числото "25" се заменя с "15".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Навсякъде в наредбата думите "Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и леки автомобили" се заменят с "Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси".


§ 9. Наредбата е съгласувана с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и влиза в сила от 1 януари 2012 г.


Приложение към § 3, т. 3


"Приложение № 2 към чл. 10, ал. 4



ОБЩИНА ................................................
Превозвач: ...............................................
Тел. ...........................................................
Справка за финансови резултати към ................. г. от субсидираните вътрешноградски превози и междуселищни превози в слабонаселени планински и гранични райони
Показатели Мярка* Видове превози
по     вътрешно- между-
ред     градски селищни
1. Общ пробег хил. км    
2. Превозени пътници хил. бр.    
3. Общо приходи от дейност по предоставяне на лв.    
  компенсирани (субсидирани) превозни услуги      
3.1. Нетни приходи от продажби от извършваната дейност лв.    
3.2. Получени компенсации от централния бюджет лв.    
3.3. Други приходи от извършваната дейност лв.    
4. Общо разходи за дейността по предоставяне на лв.    
  компенсирани (субсидирани) превозни услуги**:      
4.1. Разходи за суровини и материали, в т.ч.: лв.    
а) Гориво (ел. енергия) лв.    
4.2. Разходи за персонала, в т.ч.: лв.    
а) Разходи за възнаграждения лв.    
б) Разходи за осигуровки лв.    
5. Загуба (р. 4 - р. 3) лв.    
6. Разумна печалба (5/100 х р. 4 ) лв.    
7. Нетен финансов ефект (р. 5 + р. 6) *** лв.    
8. Предоставени субсидии от републиканския бюджет лв.    
  (нето)      
9. Полагаща се за месеца субсидия (р. 6 - р. 7) лв.    
10. Цена на билет за градски превоз лв.   х
11. Тарифна ставка на пътникокилометър лв.    
   
Гл. счетоводител: ..................................  
кмет на общината: .................................................................................................................................
 
   
Забележки: * Данните се изписват с цели числа в абсолютна стойност.
  ** В разходите по р. 4 се отнасят разходите за дейността по предоставяне на компенсирани (субсидирани) превозни услуги по Отчета за приходите и разходите или Отчета за всеобхватния доход, без разходите от обезценки и провизии.
  *** Нетният финансов ефект се компенсира само когато общо приходите от дейността по предоставяне на компенсирани (субсидирани) превозни услуги не надвишава общо разходите за дейността по предоставяне на компенсирани (субсидирани) превозни услуги."


Приложение към § 6


"Приложение № 3 към чл. 16, ал. 3



Д Е К Л А Р А Ц И Я
От....................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
Кмет на община ..............................................,
област.................................................................
Като орган на изпълнителната власт в общината декларирам, че размерът на предоставените и разпределените средства за субсидиране на превоза на пътници по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони за периода 1.І. - 30.ІХ ............. г. съгласно справката - приложение № 2 към чл. 10, ал. 2, е определен в съответствие с изискванията на Наредба № 3 от 2005 г. за условията и реда за предоставяне на средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони.
 
Дата на подаване: ........ Декларатор: ........."


Промени настройката на бисквитките