Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 10.XII

ИНСТРУКЦИЯ № КОВ-04-02-351 ОТ 15 АВГУСТ 2013 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № КОВ-04-02-351 ОТ 15 АВГУСТ 2013 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ

В сила от 15.10.2013 г.
Издадена от министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.90 от 15 Октомври 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.103 от 10 Декември 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се уреждат условията и редът за:

1. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) съгласуване на заявления за издаване на визи за краткосрочно пребиваване, приети в български дипломатически и консулски представителства;

2. (*) съгласуване на заявления за издаване на визи за краткосрочно пребиваване, приети в консулски служби на други държави - членки на Шенгенското пространство, съгласно списък с гражданства или категории граждани, представен от Република България пред Европейската комисия;

3. (*) информиране от другите държави - членки на Шенгенското пространство, за издадени от техните консулски служби визи за краткосрочно пребиваване съгласно списък с гражданства или категории граждани, представен от Република България пред Европейската комисия;

4. съгласуване на приети заявления за издаване на визи за дългосрочно пребиваване (вид "Д") по чл. 15, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България.


Чл. 2. Дейностите по чл. 1 имат за цел регулиране на миграционните процеси, противодействие на незаконната миграция в Република България и защита на националната сигурност и интересите на страната.


Глава втора.
КОМПЕТЕНТНИ ОРГАНИ, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ СЪГЛАСУВАТЕЛНАТА ПРОЦЕДУРА

Чл. 3. (1) Министерството на външните работи чрез дирекция "Консулски отношения" (ДКО) съгласува заявленията за издаване на визи по чл. 1, т. 1, 2 и 4 с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а по т. 4 - и с Дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи (ДМ - МВР).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Дирекция "Миграция" - МВР, съгласува изпратените заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 4 и предоставя на ДКО в МВнР становище.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" съгласува изпратените заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 1, 2 и 4 и предоставя на ДКО в МВнР своето становище.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Съгласуването по ал. 1 - 3 се осъществява по електронен път чрез Националната визова информационна система (НВИС). За целта ДКО в МВнР предоставя достъп до НВИС на определените по реда на чл. 4 служители от МВР и ДАНС.

(5) При невъзможност съгласуването да се осъществи по електронен път то се осъществява на хартиен носител.


Чл. 4. (1) Министърът на външните работи и председателят на ДАНС определят със заповеди служителите, които имат право да съгласуват заявления за издаване на визи по чл. 1.

(2) Директорът на дирекция "Миграция" - МВР, директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и директорите на областните дирекции на МВР (ОДМВР) със свои заповеди определят служителите, които имат право да съгласуват заявления за издаване на визи по чл. 1.


Глава трета.
ПРОЦЕДУРА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ ЗА КРАТКОСРОЧНО ПРЕБИВАВАНЕ, ПРИЕТИ В БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ И КОНСУЛСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 103 ОТ 2021 Г.)

Глава трета.
ПРОЦЕДУРА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ ЗА КРАТКОСРОЧНО ПРЕБИВАВАНЕ, ПРИЕТИ В БЪЛГАРСКИ ЗАДГРАНИЧНИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА

Чл. 5. (1) (Предишен текст на чл. 5, изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Всяко пристигащо от българските дипломатически и консулски представителства в ДКО заявление за издаване на виза за краткосрочно пребиваване се проверява за наличие на забрана за влизане в Република България или на територията на Шенгенското пространство на кандидата за виза, а също и в информационния масив на нежеланите в страната чужденци.

(2) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Заявленията по ал. 1 се проверяват и във Визовата информационна система на Европейския съюз, като се правят справки в режим само за четене за целите на:

1. разглеждането на заявления за визи за краткосрочно пребиваване;

2. вземането на решения по тези заявления, включително решението дали да се анулира, отмени, удължи или съкрати срокът на валидност на визите.

(3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) За целите, определени в ал. 2, на компетентния за издаването на визи орган се предоставя достъп за търсене по един или няколко от следните видове данни:

1. номер на заявлението;

2. фамилно име, собствено(и) име(имена); дата на раждане, гражданство(а); пол;

3. вид и номер на документа за пътуване; трибуквен код на държавата, издала документа за пътуване, и дата, на която изтича срокът на валидност на документа за пътуване;

4. пръстови отпечатъци;

5. номер на визов стикер и дата на издаване на всяка една издадена по-рано виза.

(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г. (*)) Заявленията по ал. 1 се проверяват и в Системата за влизане/излизане (СВИ) на Европейския съюз, като се правят справки пряко чрез ВИС в режим само за четене за целите на:

1. разглеждането на заявления за визи за краткосрочно пребиваване;

2. вземането на решения по тези заявления, включително решението дали да се анулира, отмени, удължи или съкрати срокът на валидност на визите.

(5) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г. (*)) За целите, определени в ал. 4, на компетентния за издаването на визи орган се предоставя достъп за търсене по един или няколко от следните видове данни:

1. фамилно име; собствено(и) име(имена); дата на раждане; гражданство на една или повече държави; пол;

2. вид и номер на документа или документите за пътуване и трибуквен код на държавата, издала документа или документите за пътуване;

3. датата, на която изтича срокът на валидност на документа или документите за пътуване;

4. номер на стикера на визата за краткосрочно пребиваване, включително трибуквен код на издаващата държава членка, вид на визата за краткосрочно пребиваване, датата, на която изтича максималният срок на престоя, разрешен с визата за краткосрочно пребиваване, като този срок се актуализира при всяко влизане, и ако е приложимо - датата на изтичане на валидността на визата за краткосрочно пребиваване;

5. данните за пръстови отпечатъци или данните за пръстови отпечатъци в комбинация с портретната снимка.

(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г. (*)) Визовите органи извършват справки в СВИ относно:

1. данните в личното досие на гражданина на трета страна и записите за влизане/излизане, както и записите за отказ за влизане, свързани с това лично досие;

2. установяване на максималния оставащ срок на разрешен престой чрез автоматичния калкулатор на СВИ, в случай че лицето вече е пребивавало на територията на Европейския съюз за период от 90 дни в рамките на последните 180 дни;

3. разглеждането и вземането на решения във връзка с нови заявления за издаване на виза с цел да се определи максималният срок на разрешен престой.


Чл. 6. (*) При наличие на забрана за влизане не може да бъде издадена единна виза, но при определени случаи може да бъде издадена виза с ограничена териториална валидност.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Съгласуването на заявления за издаване на краткосрочни визи, постъпващи от българските дипломатически и консулски представителства, се извършва въз основа на:

1. (*) заявени от държавите - членки на Шенгенското пространство, гражданства и категории граждани, за които те са нотифицирали Европейската комисия;

2. заявени от ДАНС гражданства или категории граждани.

(2) Заявяването на гражданства и категории граждани по ал. 1, т. 2 става след представяне в ДКО на списък, утвърден от председателя на ДАНС и съгласуван с ДКО.

(3) Списъкът по ал. 2 може да съдържа освен видовете гражданства и категориите граждани и други критерии, по които да бъдат определяни подлежащите на съгласуване заявления за издаване на визи.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Регистрираните в консулските служби на Република България заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 1 се изпращат чрез НВИС в ДКО.


Чл. 9. (1) (*) При получаване на заявлението за издаване на виза ДКО я проверява за наличие на заявка по чл. 7, ал. 1, т. 1 и при необходимост я изпраща на централните органи на съответните държави - членки на Шенгенското пространство, които са заявили, че искат да бъде съгласувана с тях.

(2) При получаване на заявлението за издаване на виза ДКО я проверява за наличие на заявка по чл. 7, ал. 1, т. 2 и при необходимост я изпраща на ДАНС.

(3) Ако в срок седем календарни дни след изпращане на заявката по ал. 1 или 2 не се получи отговор, се счита, че отговорът на съгласуващите органи е положителен.


Чл. 10. (1) (*) При наличие на едно отрицателно становище от проведеното съгласуване по чл. 9, ал. 1 ДКО или упълномощеното да взема самостоятелни решения консулско длъжностно лице може да разреши издаване на виза с ограничена териториална валидност.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) При наличие на отрицателно становище по чл. 9, ал. 2 и ако е налице някое от основанията за отказ по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България издаването на визата се отказва.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Ако няма отрицателни становища по чл. 9, ал. 1 и 2 и има положително становище на визовите органи, че не са налице основанията по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, издаването на визата се разрешава.


Глава четвърта.
ПРОЦЕДУРА ПО СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ, ПОЛУЧЕНИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ НА ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО, И ИНФОРМИРАНЕ ЗА ИЗДАДЕНИ ОТ ТЯХ ВИЗИ (*)

Чл. 11. (*) Списъкът с гражданства и категории граждани, за които Република България ще изисква съгласуване на техните заявления за издаване на единни визи, се изготвя съвместно от ДАНС и МВнР.


Чл. 12. (*) (1) Заявките за съгласуване на заявленията за издаване на единни визи, изпратени от другите държави - членки на Шенгенското пространство, се получават в ДКО.

(2) В рамките на един календарен ден ДКО препраща получените заявки на ДАНС.

(3) Държавна агенция "Национална сигурност" изпраща своя отговор на заявката по ал. 2 в рамките на 5 календарни дни от получаването ѝ.

(4) В случай, че ДАНС не даде отговор в срока по ал. 3, се приема, че няма възражения срещу издаването на исканата виза.


Чл. 13. (*) Дирекция "Консулски отношения" изпраща отговор до съответната държава членка в рамките на един календарен ден от получаване на становището на ДАНС.


Чл. 14. (*) (1) Списъкът с гражданства или категории граждани, за които Република България желае да бъде информирана при издаване на визи от консулствата на други държави - членки на Шенгенското пространство, се изготвя съвместно от ДАНС и МВнР.

(2) При получаване на информация за издаване на виза от консулство на друга държава - членка на Шенгенското пространство, на лице от списъка по ал. 1 ДКО я препраща на ДАНС до края на работния ден.


Чл. 15. (*) Нотифицирането на Европейската комисия на списъците по чл. 11 и чл. 14, ал. 1 се извършва от Министерството на външните работи.


Глава пета.
ПРОЦЕДУРА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ ПО ЧЛ. 15, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Регистрираните в консулските служби на Република България заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 4 се изпращат чрез НВИС в ДКО.


Чл. 17. Дирекция "Консулски отношения" в срок до три работни дни след получаване на заявленията за издаване на визи ги изпраща на ДМ - МВР, за съгласуване.


Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Дирекция "Миграция" - МВР, в срок три работни дни изпраща до звената "Миграция" при ОДМВР/СДВР постъпилите заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 4 или от своя страна извършва необходимите проверки с оглед миграционния контрол, като предоставя постъпилите заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 4 на ДАНС. Звената "Миграция" при ОДМВР/СДВР от своя страна предоставят постъпилите заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 4 на териториалните дирекции на ДАНС в срок до два работни дни.


Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Дирекция "Миграция" - МВР, и ДАНС в срок до 30 работни дни след постъпване на заявлението за издаване на виза за дългосрочно пребиваване по чл. 30, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, приета с ПМС № 198 от 2011 г. (ДВ, бр. 55 от 2011 г.), предоставят становищата си на ДКО.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) В случаите по чл. 30, ал. 4 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, приета с ПМС № 198 от 2011 г. (ДВ, бр. 55 от 2011 г.), ДМ - МВР и ДАНС, предоставят становища на ДКО не по-късно от един работен ден преди изтичане на срока за вземане на решение по заявлението за издаване на виза за дългосрочно пребиваване.

(3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) В случаите по чл. 30, ал. 4 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, когато заявлението за виза е подадено на основание чл. 24и, 24к, 33к и 33п от Закона за чужденците в Република България, решението за издаване на виза се взема в срок от 20 календарни дни след съгласуване само с ДАНС.

Чл. 20. (1) (Предишен текст на чл. 20, изм. - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Консулските длъжностни лица издават или отказват издаване на виза за дългосрочно пребиваване след разрешение от ДКО и след получаване на становища на ДМ - МВР, и ДАНС.

(2) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) ДМ - МВР, и ДАНС предоставят становищата си по електронен път в НВИС в случаите, когато нямат възражения по издаването на визи по чл. 15, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България. В случай на отрицателно становище от ДМ - МВР, и/или от ДАНС същото се изпраща на хартиен носител до ДКО.

(3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) При наличие на отрицателно становище по чл. 19 от ДМ - МВР, и/или от ДАНС и ако е налице някое от основанията по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, визовите органи отказват издаването на визата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2021 г.) Ако няма отрицателни становища по чл. 19 и има положително становище на визовите органи, че не са налице основанията по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, издаването на визата се разрешава.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание на чл. 9е, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България.


§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" и отменя Инструкция № Iз-2593 от 2010 г. за условията и реда за съгласуване на молби за визи, издадена от министъра на вътрешните работи, министъра на външните работи и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДВ, бр. 97 от 2010 г.).


§ 3. Изпълнението на инструкцията се възлага на директора на ДКО, директора на ДМ - МВР, директорите на ОДМВР/СДВР и на директора на дирекцията в ДАНС, която осъществява дейността по чл. 41, ал. 1, т. 2 от Закона за ДАНС.


§ 4. Контролът по изпълнението на тази инструкция се възлага на главния секретар на МВР, определен от министъра на външните работи заместник-министър и оправомощен от председателя на ДАНС заместник-председател на агенцията.


§ 5. Разпоредбите на чл. 1, т. 2 и 3, чл. 6, чл. 7, ал. 1, т. 1, чл. 9, ал. 1, чл. 10, ал. 1 и разпоредбите на глава четвърта влизат в сила от датата на прилагане на Регламент № 810/2009 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Визов кодекс в съответствие с Решение на Съвета на ЕС за пълното прилагане на достиженията на правото на Шенген от Република България.


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № КОВ-04-02-351 ОТ 15.08.2013 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ

(ОБН. - ДВ, БР. 103 ОТ 2021 Г.)


§ 9. Параграф 3 относно чл. 5, ал. 4 - 6 се прилага от датата, определена от Европейската комисия съгласно чл. 66, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/2226 на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2017 г. за създаване на Система за влизане/излизане (СВИ) с цел регистриране на данните относно влизането и излизането и данните относно отказа за влизане на граждани на трети страни, преминаващи външните граници на държавите членки, за определяне на условията за достъп до СВИ за целите на правоприлагането и за изменение на Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение и регламенти (ЕО) № 767/2008 и (ЕС) № 1077/2011 (ОВ, L 327, 9.12.2017 г., стр. 20 - 82).

Промени настройката на бисквитките