Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 43 от 25.V

НАРЕДБА № 1 ОТ 28 ЯНУАРИ 2015 Г. ЗА ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 28 ЯНУАРИ 2015 Г. ЗА ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ

В сила от 06.02.2015 г.
Издадена от министъра на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.10 от 6 Февруари 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.34 от 20 Април 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.43 от 25 Май 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.38 от 10 Май 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.22 от 16 Март 2021г., изм. и доп. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2024г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:

1. условията и редът за сключване и регистрация на договорите за доставка на сурово мляко;

2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) редът за регистрация и водене на регистър на първите изкупвачи на сурово мляко и за подаване на месечни декларации за общото количество изкупено сурово краве мляко;

3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) условията и редът за признаване и оттегляне на признаването на организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти;

4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) редът за упражняване на контрол върху сключването и регистрирането на договорите за доставка на сурово мляко и върху дейността на признатите организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Министърът на земеделието и храните със заповед признава или оттегля признаването на организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти съгласно чл. 55а, ал. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЗПООПЗПЕС).

(2) Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) упражнява контрол върху сключването и регистрирането на договорите за доставка на сурово мляко съгласно чл. 55б, ал. 5 ЗПООПЗПЕС.

(3) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предоставя на ДФЗ:

1. първоначални данни за производителите на сурово мляко;

2. достъп до Интегрираната информационна система с данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти.

(4) Информацията по ал. 3 се предоставя в електронен вид и отговаря на изискванията на Интегрираната система за администриране и контрол.

Глава втора.
ДОГОВОРИ ЗА ДОСТАВКА НА МЛЯКО

Раздел I.
Сключване на договори за доставка на сурово мляко

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) (1) Суровото мляко от производител се доставя и изкупува на територията на страната въз основа на сключен писмен договор за доставка с първи изкупвач.

(2) Договорите по ал. 1 се сключват между производител на сурово мляко и първи изкупвач, вписан в регистъра по чл. 55д, ал. 4 от ЗПООПЗПЕС.

(3) Стопанството на производителя по ал. 2, в случай че е разположено на територията на:

1. Република България, трябва да има регистрирани крави за мляко, овце, кози или биволици в животновъдни обекти в Интегрираната информационна система на БАБХ;

2. друга държава - членка на Европейския съюз, трябва да е идентифицирано с име на производителя на сурово мляко, номер и адрес на животновъдния обект и вида на млякото, което ще се доставя.

(4) Договорите за доставка могат да бъдат срочни или безсрочни, с клауза за прекратяване, като минималният срок по договора е 6 месеца, освен в случаите, когато производителят ползва правото си на писмен отказ от минималния 6-месечен срок, съгласно чл. 148, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 922/72, (ЕИО) № 234/79, (ЕО) № 1037/2001 и (ЕО) № 1234/2007 (Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.) (ОВ, бр. L 347, 20.12.2013 г.).

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) Договорите за доставка се сключват преди започване на доставките и съдържат пълните данни за двете страни по договора и адрес за кореспонденция, като промяна в страните не се допуска.

(2) Задължителните елементи на договорите по ал. 1 включват:

1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) цена на доставеното мляко, която:

а) да е точно определена за целия срок на сключения договор и/или

б) (изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) да е обективно определима, като се изчислява въз основа на методика, описана в договора, която съдържа стойност в цифрово изражение на пазарен индекс на физически литър или килограм сурово мляко и нейното увеличаване или намаляване, следствие въздействието на различни фактори, които може да включват един или комбинация от пазарни показатели, отразяващи промените в пазарните условия, доставеното количество и качество или състава на доставеното сурово мляко, също посочени в договора;

2. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) максимален или точно определен обем сурово мляко за срока на действие на договора, който може или трябва да бъде доставен, и график за доставките;

3. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) срок на договора определен съгласно чл. 3, ал. 4;

4. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) начин и срок на плащане на стойността на доставеното количество по договорената цена;

5. начин на събиране или доставяне на суровото мляко;

6. освобождаване от отговорност в случаите на непреодолима сила;

7. прекратяване на договора.

(3) Задължителните елементи по ал. 2 се договарят свободно от страните.

(4) В договорите за доставка могат да се включват и допълнителни клаузи.

(5) В случаите, когато цената се изчислява по ал. 2, т. 1, буква "б" чрез анализ на проби за качество или състав на млякото, пробите се изследват в независими акредитирани лаборатории, като честотата на вземане на пробите се определя от страните по договорите.

(6) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В случаите, когато задължителните елементи по ал. 2 са договорени и определени от призната група или организация на производители, договорите за доставка включват клауза, която урежда воденето на преговори от страна на групата или на организацията и сключването на договори за доставка на сурово мляко от името на нейните членове.

Раздел II.
Регистрация на договорите за доставка на сурово мляко

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) (1) Държавен фонд "Земеделие" създава и поддържа в Интегрираната система за администриране и контрол регистър на сключените договори за доставка на сурово мляко съгласно приложение № 1.

(2) За включване в регистъра по ал. 1 първият изкупвач подава заявление по образец, одобрен от изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", в областната дирекция на ДФЗ по адрес на дейността си заедно с опис на всички приложени договори със задължителните елементи на същите на електронен носител.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Заявлението по ал. 2 се подава в 30-дневен срок от сключването на договорите:

1. лично от първия изкупвач, от законния му представител или от упълномощено от него лице с пълномощно с нотариална заверка на подписите, или

2. по електронен път, след подаване на заявление за предоставяне на права за достъп и ползване на електронен модул, съгласно указания от изпълнителния директор на ДФЗ.

(4) Служителите на ДФЗ извършват предварителен преглед на подадените документи по ал. 2 в присъствието на кандидата, на неговия законен представител или на упълномощеното от него лице.

(5) В случай на липси или нередовности във всички представени документи заявлението не се приема или не се одобрява за прието в модула, като незабавно се връща на първия изкупвач заедно с писмено изложение за всички установени липси и/или нередовности.

(6) В случай на липси или нередовности в част от документите заявлението се приема и обработва само за частта от документите, за които не са установени липси и нередовности, като останалата част от документите незабавно се връща на първия изкупвач заедно с писмено изложение за установените липси и/или нередовности.

(7) Всички приети заявления получават уникален идентификационен номер с отбелязани дата, час и минута на регистрацията им в Интегрираната система за администриране и контрол.

(8) В регистъра се включват само договори за доставка на сурово мляко, които отговарят на изискванията на чл. 148 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., ЗПООПЗПЕС и настоящата наредба.

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В 30-дневен срок от приема на заявлението по чл. 5, ал. 7 ДФЗ извършва проверка за наличието на задължителните елементи в договорите за доставка съгласно чл. 4, ал. 2.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В случай че договорите отговарят на изискванията на чл. 4, ал. 2, същите се вписват в регистъра по чл. 5, ал. 1 и писмено се уведомява първият изкупвач.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В случай на установени несъответствия по ал. 1 ДФЗ писмено уведомява първия изкупвач с указание за отстраняване на нередовностите.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В срок 15 работни дни от получаване на уведомлението първият изкупвач се задължава да представи заявление по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ, към което да приложи копия от анекси за изменение или нови договори с отстранените нередовности по реда, описан в чл. 5, ал. 2 и 3.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В случай на неотстраняване на нередовностите в срока по ал. 4 ДФЗ отказва да регистрира съответния договор, засегнат от неотстранените нередовности, и писмено уведомява за това първия изкупвач с копие до производителя на сурово мляко.

(6) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В случай на отказана регистрация по ал. 5 първият изкупвач може в срок 15 работни дни от получаване на отказа да подаде ново заявление по чл. 5, ал. 2.

Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) Първият изкупвач подава заявление по образец, одобрен от изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", по реда, описан в чл. 5, ал. 2 и 3, в случаите на:

1. продължаване на срока на договора;

2. изменения в договора, засягащи клаузите по чл. 4, ал. 2;

3. прекратяване на сключения договор.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Заявлението се подава в 30-дневен срок от продължаването, изменението или прекратяването на договора.

Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) При писмено поискване от производителите на сурово мляко, депозирано в ОД на ДФЗ, същите получават информация за сключените от тях договори, които са регистрирани от първите изкупвачи.

Раздел III.
Контрол върху сключването и регистрирането на договорите за доставка на сурово мляко

Чл. 9. Контролът върху сключването и регистрирането на договорите за доставка на сурово мляко се осъществява от оправомощени от изпълнителния директор на ДФЗ длъжностни лица.

Чл. 10. (1) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) Длъжностните лица по чл. 9 извършват проверки на място в стопанството на производителя, на етапа на транспортирането на млякото и при изкупвача, като проверките са за наличието на доставки без сключен договор, в присъствието на производителя/първия изкупвач, упълномощен негов представител или негов служител.

(2) Проверките по ал. 1 обхващат:

1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) 1 % от производителите на краве мляко без регистрирани договори в ДФЗ за всеки 12-месечен период, считано от 1 април;

2. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) 1 % от производителите на овче мляко без регистрирани договори в ДФЗ за всеки 12-месечен период, считано от 1 април;

3. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) 1 % от производителите на козе мляко без регистрирани договори в ДФЗ за всеки 12-месечен период, считано от 1 април;

4. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) 1 % от производителите на биволско мляко без регистрирани договори в ДФЗ за всеки 12-месечен период, считано от 1 април;

5. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) не по-малко от 10 % от регистрираните първи изкупвачи за всеки 12-месечен период, считано от 1 април;

6. (нова - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) първите изкупвачи, които не са изпълнили задължението си по чл. 6, ал. 4;

7. (нова - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) първите изкупвачи, които не са подали заявление за регистриране на договори за доставка на сурово мляко.

(3) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) След извършване на проверката на място служителят на ДФЗ представя протокола с резултатите от нея за подпис на производителя/първия изкупвач, на упълномощения негов представител или на неговия служител, който има право да впише обяснения и възражения по направените констатации, след което му се предоставя копие от подписания протокол.

(4) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) В срок до 10 работни дни от получаването на копието на протокола по ал. 3 производителят/първият изкупвач може допълнително да даде обяснения и да направи възражения по направените констатации до изпълнителния директор на ДФЗ.


Чл. 11. Държавен фонд "Земеделие" осъществява проверки на място на производители и изкупвачи и по постъпили писмени сигнали и жалби, като анонимните сигнали и жалби не се разглеждат.

Глава втора "а".
РЕД ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪР НА ПЪРВИТЕ ИЗКУПВАЧИ НА СУРОВО МЛЯКО И ЗА ПОДАВАНЕ НА МЕСЕЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ОБЩОТО КОЛИЧЕСТВО ИЗКУПЕНО СУРОВО КРАВЕ МЛЯКО (НОВА - ДВ, БР. 43 ОТ 2018 Г.)

Чл. 11а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Първият изкупвач на сурово мляко подава в МЗХ заявление за одобряване по образец съгласно приложение № 2.

(2) Заявител, който ползва транспортни средства под наем, прилага копие от договорите за наем.

(3) След постъпване на заявлението се извършва служебна проверка за наличие на удостоверения:

1. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) за регистрация по чл. 31 от Закона за храните за млекопреработвателните предприятия или млекосъбирателните центрове, и/или

2. за регистрация на всички транспортни средства за транспортиране на сурово мляко по реда на чл. 246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Чл. 11б. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) (1) В случай че представените документи са нередовни или се установи несъответствие при служебната проверка по чл. 11а, ал. 3 или невъзможност за разделно изкупуване на заявените видове сурово мляко, на заявителя се изпраща писмено съобщение да отстрани нередовностите или да представи допълнителни доказателства в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

(2) В случай на неотстраняване на нередовностите или непредставяне на доказателства по ал. 4 се отказва регистрация на първия изкупвач.

(3) В случай на отказана регистрация по ал. 2 първият изкупвач може да подаде ново заявление по чл. 11а, ал. 1.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В срок 30 дни от подаване на заявлението или от отстраняване на нередностите по ал. 1 се извършва вписване на заявителя в регистъра на първите изкупвачи на мляко, публикуван на интернет страницата на МЗХ.

(5) Първият изкупвач се вписва в регистъра с датата на подаване на заявлението или с датата на отстранените нередовности или представени допълнителни доказателства.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Заявителят по чл. 11а, ал. 1 се уведомява писмено от МЗХ за извършената регистрация и за задълженията му като първи изкупвач на мляко или за причините за отказ за извършване на регистрация.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) При промяна в обстоятелствата на регистриран първи изкупвач същият е длъжен да уведоми МЗХ в 14-дневен срок от настъпването ѝ и да представи документи, удостоверяващи промяната.

Чл. 11в. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) (1) Регистрацията на първия изкупвач на мляко се прекратява:

1. по молба на първия изкупвач;

2. при установено преобразуване, прекратяване или обявяване в несъстоятелност на изкупвача - юридическо лице;

3. при заличаване от търговския регистър в случаите по чл. 60а от Търговския закон - физическо лице;

4. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) при заличаване на изкупвача от регистъра по чл. 24, ал. 1 от Закона за храните, когато не е заявил извършване на дейността по изкупуване с регистрирани транспортни средства.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В МЗХ се създава и поддържа електронен публичен списък на първите изкупвачи, чиято регистрация е прекратена, който съдържа датата и причините за прекратяване на регистрацията.

Чл. 11г. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Първите изкупвачи са длъжни да подават в МЗХ месечни декларации за общото количество и цените на краве, овче, козе и биволско мляко, изкупено директно от производителите, чиито стопанства са разположени на територията на България и на други държави - членки на Европейския съюз, по образец съгласно приложение № 3.

(2) Декларациите по ал. 1 се подават до 20-о число на месеца за изкупените през предходния месец количества.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Декларации се приемат и регистрират в деловодството на МЗХ, когато са изпратени по пощата, чрез факс или електронно подписани на посочен от МЗХ адрес на електронна поща.

Глава трета.
ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ

Раздел I.
Условия за признаване

Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) За признаване като организация на производителите в сектора на млякото и млечните продукти може да кандидатства кооперация, събирателно дружество или дружество с ограничена отговорност, което отговаря на следните условия:

1. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) има най-малко 6 членове;

2. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) е учредено по инициатива на производителите и има конкретна стопанска цел, вписана в учредителния акт, която отговаря на една или повече от целите по чл. 161, параграф 1, буква "а" от Регламент (ЕС) № 1308/2013;

3. следва да осъществява ефективно своята дейност по отношение на сроковете, обема и концентрацията на доставките;

4. (нова - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) всеки член, както и свързаните лица заедно притежават не повече от 40 на сто от гласовете и дяловете; при определяне на процента от правото на глас се прилагат разпоредбите за свързани лица по тази наредба и за свързани предприятия и предприятия партньори съгласно чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В организацията по ал. 1 членуват само физически и юридически лица, които са производители на мляко и са регистрирани по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители и чиито животновъдни обекти са регистрирани по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Членовете физически лица, които са собственици или ползватели на животновъдни обекти, следва да са извън приложното поле на чл. 4а, ал. 1 от Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти (ДВ, бр. 41 от 2006 г.).

(3) Производителите могат да членуват само в една призната организация на производители в сектора на млякото и млечните продукти с изключение на случаите, в които производител има две или повече ферми за добив на мляко в различни административни области.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Учредителният акт на организацията на производителите урежда:

1. изискванията по ал. 1 - 3;

2. задължение на членовете да предлагат на пазара през организацията или с нейното посредничество 50 на сто или повече от 50 на сто от произведеното количество продукти, когато организацията е създадена за целта по чл. 161, параграф 1, буква "а", т. ii от Регламент (ЕС) № 1308/2013; задължението може да не се прилага за членовете по ал. 5 и за календарната година в случаите по чл. 3 от Регламент (ЕС) 2021/2116.

(5) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В организацията по чл. 1 могат да членуват и физически, и юридически лица, които не са производители на сурово мляко, но тяхната дейност е свързана с дейността, за която организацията иска признаване. Членовете, които не са производители на сурово мляко, не са част от минимално изискуемия брой членове и не могат да бъдат повече от 25 на сто от общия брой членове и:

1. нямат право на глас при вземане на решения, свързани с оперативните фондове и оперативните програми на организацията;

2. не могат да се ползват пряко от интервенции, финансирани от Европейския съюз;

3. не се вземат предвид при оценка на критериите за признаване на организацията на производители.

Чл. 13. (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) Организацията на производителите води счетоводство за дейността, за която е призната, по реда на Закона за счетоводството при спазване на специалните изисквания на законодателството за реализация на съответния земеделски продукт.

Чл. 13а. (Нов - ДВ, бр. 34 от 2018 г., отм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Асоциация на организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти по смисъла на чл. 156 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 може да бъде събирателно дружество, дружество с ограничена отговорност или кооперативен съюз.

(2) Асоциацията по ал. 1 е юридическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) Асоциацията може да изпълнява една или повече от дейностите, които извършват членуващите в нея признати организации на производителите и води счетоводство за дейностите, които са ѝ делегирани, по реда на Закона за счетоводството.

(4) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Асоциация на организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти се признава, когато отговаря на следните изисквания:

1. създадена е по инициатива на две или повече организации на производители, признати в сектор "Мляко и млечни продукти";

2. отговаря на изискванията на чл. 161, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1308/2013;

3. извършва ефективно една или повече от дейностите или функциите на организациите на производители;

4. има устав, който урежда изисквания съгласно чл. 12, ал. 4;

5. има не по-малко от двама членове - организации на производители;

6. поддържа интернет страница, която съдържа актуален списък на членуващите организации и поименен списък на техните членове.


Раздел II.
Ред за признаване и оттегляне на признаването на организации на производителите и асоциации на организации на производителите

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Организация, която отговаря на условията по раздел I, се признава за организация на производители в сектора на млякото и млечните продукти от министъра на земеделието и храните.

Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Кандидатите за организация на производители подават в Министерството на земеделието и храните или през Единния портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ) заявление за признаване по образец съгласно приложение № 1.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. (отм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.)

2. заверено копие от вътрешен правилник за дейността на организацията;

3. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., доп. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) списък с членовете на организацията, включително членовете по чл. 12, ал. 5;

4. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., отм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г.)

5. актуални справки за наличния брой животни по видове и категории на членовете на организацията;

6. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) декларации от членовете на организацията по чл. 4а, ал. 1 от Закона за малките и средните предприятия;

7. декларации от членовете на организацията, че не членуват в друга призната организация на производителите в сектора на млякото и млечните продукти или че членуват в друга организация на производителите с друга ферма, намираща се в различна административна област;

8. план за количеството мляко, което ще бъде обект на преговорите, индикативен график и концентрация на доставките и потенциални изкупвачи, с които ще се водят преговори за суровината;

9. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) нотариално заверено пълномощно - когато заявлението се подава от пълномощник;

10. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) декларации от членовете на организацията, представляващия и управляващия организацията на производители за защита на личните данни; когато управляващите кандидата са повече от едно лице, декларацията се попълва и подава за всички лица от управителните органи на организацията, а в случай че членове са юридически лица - от техния представител в съответния управителен орган и от прокуристите и търговските пълномощници, когато има такива;

11. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) декларация по образец от членовете на организацията за свързани лица;

12. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) справка-декларация по образец съгласно приложение № 2 за годишната стойност на предлаганото на пазара от членовете чрез организацията на производители или с нейното посредничество мляко и млечни продукти към датата на подаване на заявлението за признаване.

(3) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2018 г., отм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено, определено съгласно Устройствения правилник на Министерството на земеделието и храните (компетентното звено), разглежда заявлението по ал. 1 и приложените към него документи в срок до 10 работни дни от постъпване на заявлението.

(5) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Когато представените документи по ал. 2 са непълни или нередовни, компетентното звено изпраща на заявителя уведомително писмо за предоставяне на допълнителна информация. Исканата информация се предоставя в срок до 15 работни дни след деня на получаване на уведомителното писмо.

(6) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Когато в срока по ал. 5 заявителят не предостави исканата информация, производството по разглеждане на заявлението се прекратява със заповед на министъра на земеделието и храните. Заповедта се съобщава и може да се обжалва пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) (1) Достоверността на заявените данни от организациите на производители и асоциациите на организации на производители се проверява от компетентното звено, включително чрез извършването на проверка на място за установяване на съответствие с изискванията за признаване по чл. 12 - 14.

(2) Министърът на земеделието и храните със заповед назначава комисия, на която се представят резултатите от проверката по ал. 1, по които комисията дава становище за съответствие с критериите за признаване на организацията на производители или на асоциацията на организации на производители.

(3) В четиримесечен срок от подаване на заявлението за признаване въз основа на становището на комисията по ал. 2 министърът на земеделието и храните със заповед:

1. признава организацията на производители или асоциацията на организации на производители, или

2. прави мотивиран отказ.

(4) Заповедите по ал. 3 се съобщават и могат да се обжалват пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Признатите от министъра на земеделието и храните организации и асоциации на организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти се включват в списък, който се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) При всяка промяна на обстоятелствата, свързани с дейността и условията за признаване, организацията на производители и асоциацията на организации на производители са длъжни да уведомят Министерството на земеделието и храните в срок от 14 работни дни от настъпване на промяната.

Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4 извършва контрол върху дейността и спазването на условията за признаване по чл. 12 - 14 на признатите и вписани в базата данни по чл. 18 организации и асоциации на организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Контролът се осъществява чрез периодични проверки на място на база риск анализ на дейността за предходната календарна година на най-малко 30 на сто от признатите организации и асоциации на организации на производители на мляко и млечни продукти. Всяка призната организация и асоциация на организации на производители на мляко и млечни продукти се проверява най-малко веднъж на 3 години.

(3) Проверки се извършват и при постъпили писмени сигнали и жалби, като анонимните сигнали и жалби не се разглеждат.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) При извършване на проверките представителите на организацията или асоциацията на организации на производители са длъжни да осигурят достъп до помещенията, счетоводната, търговската и техническата документация и до стопанствата на членовете, както и да оказват съдействие на служителите на Европейската комисия, Европейската сметна палата, Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".

(5) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В срок до 31 март всяка година компетентното звено по чл. 16, ал. 4 писмено уведомява признатите организации и асоциации на организации на производители, които през текущата година подлежат на проверка на място по ал. 2.

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) (1) Компетентното звено докладва на комисията по чл. 17, ал. 2 резултатите от проверките по чл. 20, ал. 2, която дава становище за съответствие/несъответствие на организацията на производители или асоциацията на организации на производители с изискванията за признаване по чл. 12 - 14.

(2) Когато комисията по чл. 17, ал. 2 установи, че организация на производители или асоциация на организации на производители не отговаря на изискванията за признаване по чл. 12 - 14, не по-късно от два месеца от датата на проверката по чл. 20, ал. 2 компетентното звено изпраща уведомително писмо до организацията на производители или асоциацията на организации на производители за констатираните нарушения и за предприемане на съответните корективни мерки.

(3) В срок до 4 месеца от датата на получаване на уведомителното писмо по ал. 2 организацията на производители или асоциацията на организации на производители следва да предприеме корективни мерки, видно от които в рамките на посочения срок е постигнато съответствие с изискванията за признаване по чл. 12 - 14.

(4) Организацията на производители или асоциацията на организации на производители писмено уведомява Министерството на земеделието и храните за предприетите корективни мерки, удостоверени със съответните документи, в рамките на определения по ал. 3 срок. Комисията по чл. 17, ал. 2 извършва преглед на представените документи и дава становище дали съответствието с изискванията за признаване е постигнато.

(5) Когато след изтичане на срока по ал. 3 установените несъответствия с изискванията не са отстранени, въз основа на становището по ал. 4 министърът на земеделието и храните издава заповед за временно спиране на признаването за срок до 12 месеца, който започва да тече от датата на получаване от организацията на производители или асоциацията на организации на производители на заповедта.

(6) Организацията на производители или асоциацията на организации на производители писмено уведомява Министерството на земеделието и храните за предприетите в рамките на срока по ал. 5 корективни мерки, след което компетентното звено извършва проверка, включително проверка на място за установяване на съответствието с изискванията за признаване по чл. 12 - 14.

(7) Резултатите от проверката по ал. 6 се представят на комисията по чл. 17, ал. 2, която представя на министъра на земеделието и храните становище дали установените несъответствия с изискванията за признаване по чл. 12 - 14 са отстранени.

(8) Министърът на земеделието и храните издава заповед:

1. за отмяна на временното спиране на признаването, когато е установено съответствие;

2. за оттегляне на признаването, ако в рамките на срока на временното спиране съответствието с изискванията за признаване не е постигнато.

(9) Заповедите по ал. 8 се съобщават и могат да се обжалват пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(10) При неспазване на изискванията за признаване по чл. 12 - 14 в случаите по чл. 3 от Регламент (ЕС) 2021/2116 ал. 2 - 9 не се прилагат. В тези случаи организацията или асоциацията на организации на производители представя писмени доказателства в Министерството на земеделието и храните в срок до 30 работни дни от датата, на която обстоятелството по чл. 3 от Регламент (ЕС) 2021/2116 е възникнало.

(11) Компетентното звено изпраща на Държавен фонд "Земеделие" копие от заповедта по ал. 5 и 8 в срок от пет работни дни от нейното издаване.


Чл. 22. (Отм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)

Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Министърът на земеделието и храните издава заповед за оттегляне на признаването на организацията на производители или асоциацията на организации на производители:

1. (изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г.) въз основа на писмено заявление от управителния орган;

2. (изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 22 от 2021 г., доп. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) при прекратяване, заличаване и/или преобразуване на юридическото лице извън посочените в чл. 12, ал. 1 и чл. 14, ал. 1;

3. (изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) при обявяване в несъстоятелност на организацията на производители и асоциацията на организации на производители;

4. (нова - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) когато са признати въз основа на невярна информация или при признаването им е извършено нарушение на закона, установено по съдебен ред;

5. (нова - ДВ, бр. 22 от 2021 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) когато организацията на производители възпрепятства провеждането на проверката по чл. 20, ал. 2 и чл. 21, ал. 6, като в продължение на една година след изпращане на уведомлението по чл. 20, ал. 5 за извършване на проверка не може да бъде осъществен контакт с нея и са получени най-малко две обратни разписки от лицензиран оператор за недоставени писма на Министерството на земеделието и храните.

(2) Приемащите или новоучредените дружества кандидатстват отново за признаване по реда на този раздел.

(3) (Нова - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В случаите по ал. 1 и по чл. 21, ал. 8, т. 2 организацията и асоциацията на организации на производители се заличава от базата данни по чл. 18 след влизане в сила на заповедта на министъра на земеделието и храните.

(4) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено изпраща на Държавен фонд "Земеделие" копие от заповедта по ал. 1 в седемдневен срок от нейното издаване.

(5) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Заповедта по ал. 1 се съобщава и подлежи на обжалване пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Асоциация на организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти се признава от министъра на земеделието и храните, когато отговаря на изискванията на чл. 14.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Кандидатите за асоциация на организации на производители подават в Министерството на земеделието и храните или през Единния портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ) заявление за признаване по образец съгласно приложение № 3, като посочват дейностите, които ще извършват.

(3) Към заявлението се прилагат:

1. (отм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.)

2. (отм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.)

3. (доп. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.) заверен списък на признатите организации на производителите, които членуват в асоциацията;

4. (отм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г.)

5. план за количеството мляко, което ще бъде обект на преговорите, индикативен график и концентрация на доставките и потенциални изкупвачи, с които ще се водят преговори за суровина;

6. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) нотариално заверено пълномощно - когато заявлението се подава от пълномощник.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4, разглежда заявлението по ал. 2 и приложените към него документи.

(5) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Когато представените документи по ал. 3 са непълни или нередовни, компетентното звено изпраща на заявителя уведомително писмо за предоставяне на допълнителна информация. Исканата информация се предоставя в срок до 15 работни дни след деня на получаване на уведомителното писмо.

(6) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Когато в срока по ал. 5 заявителят не предостави исканата информация, производството по разглеждане на заявлението се прекратява със заповед на министъра на земеделието и храните. Заповедта се съобщава и може да се обжалва пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Признаването, контролът след признаване, оттеглянето на признаването и повторното признаване на асоциацията се извършват по реда на чл. 17 - 23.

Чл. 25а. (Нов - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) (1) Ежегодно до 31 март компетентното звено по чл. 16, ал. 4 подава към Европейската комисия пълен и актуализиран списък на всички признати в сектора на млякото и млечните продукти към 31 декември на предходната календарна година организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации, наричани по-нататък "признати субекти", съдържащ:

1. наименованието, идентификационния номер, ако има такъв, и датата на признаване на всички признати субекти, както и съответната разпоредба на Регламент (ЕС) № 1308/2013, съгласно която е признат всеки субект;

2. общия брой на членовете на всеки признат субект;

3. признатите субекти, които през предходната финансова година са изпълнявали оперативна програма;

4. броя на лицата, които не са производители на продуктите, за които организацията кандидатства за признаване, членове на признатите организации на производители;

5. наименованието на признатите субекти, чието признаване е спряно или оттеглено, включително датата на решението и техния идентификационен номер, ако има такъв;

6. наименованието на признатите субекти, които са се слели с други признати субекти, включително датата на сливането, общия брой и наименованието на субектите, признати в резултат на сливането, и техния идентификационен номер, ако има такъв.

(2) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4 подава към Европейската комисия ежегодно до 15 ноември относно признатите организации на производители и асоциации на организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти информация за годишните количества сурово мляко за предлагане на пазара, произведено от техните членове, за предходната календарна година.

Глава четвърта.
ПРИЗНАВАНЕ НА МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Раздел I.
Условия за признаване

Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Междубраншовите организации в сектора на млякото и млечните продукти са сдружения с нестопанска цел, които се учредяват и регистрират по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и осъществяват дейност в обществена или в частна полза.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Организациите по ал. 1 се признават, когато отговарят на следните условия:

1. създават се по инициатива на юридически лица, участници в сектора на млякото и млечните продукти, представители на различни браншове, като задължително включват представители на производството на мляко и млечни продукти и представител на поне един от двата етапа на веригата на доставки: преработката или търговията, в това число разпространението на мляко и млечни продукти; в междубраншовите организации не могат да членуват физически лица, индивидуални производители, търговци и преработватели на мляко и млечни продукти;

2. състоят се от не по-малко от двама членове, като не осъществяват пряко производство, търговия и преработка на мляко и млечни продукти;

3. създават се за постигане на една или повече от целите по чл. 157, параграф 1, буква "в" от Регламент (ЕС) № 1308/2013, вписана в устава;

4. извършват дейност в един или повече райони на страната от ниво 2, определени съгласно чл. 4, ал. 3 от Закона за регионалното развитие;

5. обхващат най-малко една трета от производството и търговията или преработката на мляко и млечни продукти в съответния район на страната или в цялата страна;

6. поддържат интернет страница, която съдържа актуален списък на членуващите организации и поименен списък на техните членове.

(3) Член на призната междубраншова организация в сектора на млякото и млечните продукти не може да членува в друга такава.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)

(5) Членовете на организацията отглеждат най-малко 10 % от млечните животни в страната и имат най-малко 10 % производствен и/или пазарен дял на млечните продукти.

Чл. 27. (1) Междубраншовите организации не участват в споразумения, решения и съгласувани практики по чл. 210, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Междубраншовите организации са длъжни да уведомят компетентното звено по чл. 16, ал. 4 за споразумения, решения и съгласувани практики по смисъла на чл. 210 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., в които възнамеряват да участват.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4 уведомява Европейската комисия (ЕК) за споразуменията, решенията и съгласуваните практики по ал. 2.

(4) Споразуменията, решенията и съгласуваните практики не се въвеждат в действие до определянето им от ЕК за съвместими с правото на Европейския съюз.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4 уведомява междубраншовите организации за решенията на ЕК в 7-дневен срок от получаването им.

Раздел II.
Ред за признаване и оттегляне на признаването на междубраншови организации

Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Организация, която отговаря на условията по чл. 26 и 27, се признава за междубраншова организация в сектора на млякото и млечните продукти от министъра на земеделието и храните, въз основа на становище на комисията по чл. 17, ал. 2.

Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Кандидатите за междубраншова организация подават в Министерството на земеделието и храните или през Единния портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ) заявление-декларация по образец съгласно приложение № 4.

(2) Към заявлението се прилагат:

1. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) доказателства, че обхващат най-малко една трета от производството и търговията или преработката на мляко и млечни продукти в съответния район или райони на страната от ниво 2;

2. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) нотариално заверено пълномощно - когато заявлението се подава от пълномощник;

3. заверено копие на устава на организацията;

4. заверено копие от вътрешния правилник за дейността на организацията;

5. заверен списък с членовете на организацията;

6. (доп. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) извлечения от Интегрираната информационна система по чл. 51, ал. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност с данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти за наличния брой млечни крави, овце, кози и биволици на членовете на организацията;

7. документ за производствен и/или пазарен дял на млечни продукти, който формират членовете на организацията;

8. декларации от членовете на организацията, че не членуват в друга призната междубраншова организация в сектора на млякото и млечните продукти;

9. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) декларация от организацията, че ще представя в МЗХ всички споразумения, решения и съгласувани практики, в които възнамерява да участва, и че няма да ги въвежда в действие до определянето им от ЕК за съвместими с правото на Европейския съюз.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Когато представените документи по ал. 2 са непълни или нередовни, компетентното звено по чл. 16, ал. 4 изпраща на заявителя уведомително писмо за предоставяне на допълнителна информация. Исканата информация се предоставя в срок до 15 работни дни след деня на получаване на уведомителното писмо.

(4) (Нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Когато в срока по ал. 3 заявителят не предостави исканата информация, производството по разглеждане на заявлението се прекратява със заповед на министъра на земеделието и храните. Заповедта се съобщава и може да се обжалва пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 30. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Достоверността на заявените данни по чл. 29 и съответствието на кандидата с изискванията за признаване по чл. 26 и 27 се проверяват от компетентното звено по чл. 16, ал. 4 по реда на чл. 17, ал. 1.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Признаването на междубраншова организация се извършва по реда на чл. 17, ал. 1 - 4.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В срок до 4 месеца от подаване на заявлението министърът на земеделието и храните издава заповед, с която признава или отказва да признае междубраншовата организация.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Заповедите по ал. 3 се съобщават и могат да се обжалват пред съответния компетентен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Признатите от министъра на земеделието и храните междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти се вписват в база данни по чл. 18.

Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) При всяка промяна на обстоятелствата, свързани с дейността и условията за признаване на организацията, представител на междубраншовата организация е длъжен да уведоми Министерството на земеделието и храните в 14-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4 извършва контрол върху дейността и спазването на условията за признаване по чл. 26 и 27 на признатите и вписани в базата данни по чл. 18 междубраншови организации.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Контролът по ал. 1 се осъществява чрез периодични проверки на място на база риск анализ най-малко веднъж на 3 години на дейността за предходната календарна година, като ежегодно на проверка подлежат най-малко 30 на сто от признатите междубраншови организации на мляко и млечни продукти.

(3) Проверки се извършват и при постъпили писмени сигнали и жалби, като анонимните сигнали и жалби не се разглеждат.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) При извършване на проверките представителите на организацията са длъжни да осигурят достъп до помещенията, счетоводната, търговската и техническата документация и до стопанствата на членовете, както и да оказват съдействие на служителите на Европейската комисия, Европейската сметна палата, Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие".

Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) (1) Ежегодно в срок до 31 март компетентното звено по чл. 16, ал. 4 писмено уведомява признатите междубраншови организации, които през текущата година подлежат на проверка на място по ал. 2.

(2) Контролът на дейността след признаване на междубраншовата организация се осъществява по реда на чл. 21.

Чл. 35. (Отм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)

Чл. 36. (1) Признаването на междубраншовите организации се оттегля и:

1. по инициатива на нейните членове;

2. при преобразуване чрез вливане, сливане, разделяне и отделяне;

3. при прекратяване на организацията;

4. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) при обявяване в несъстоятелност на междубраншовата организация;

5. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) когато междубраншовата организация е призната въз основа на невярна информация или при признаването е извършено закононарушение, установено по съдебен ред;

6. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) когато организацията възпрепятства провеждането на проверката по чл. 33, ал. 2, като в продължение на една година след изпращане на уведомлението по чл. 34, ал. 1 не може да бъде осъществен контакт с нея и са получени най-малко две обратни разписки от лицензиран пощенски оператор за недоставени писма на Министерството на земеделието и храните.

(2) Приемащите или новоучредените дружества кандидатстват отново за признаване по реда на този раздел.

Чл. 36а. (Нов - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Министерството на земеделието и храните информира Европейската комисия ежегодно до 31 март за всяко решение за признаване, отказ за признаване или оттегляне на признаване на междубраншова организация в сектора на млякото и млечните продукти, взето през предходната календарна година.

Глава пета.
ДОГОВАРЯНЕ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО ОТ ПРИЗНАТИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ

Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) (1) Признатите организации на производители и техни асоциации:

1. изкупуват суровото мляко на членовете си и сключват договори за доставка на цялата или част от общата продукция, и/или

2. посредничат на своите членове за сключване на индивидуални договори за доставка между изкупвачите и производителите.

(2) Организациите и техните асоциации водят преговори за сключването на договорите по ал. 1, т. 2 при спазване на условията на чл. 149 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.

(3) В случаите по ал. 2, т. 2 договорите за доставка на сурово мляко между изкупвачите и производителите съдържат клаузата по чл. 4, ал. 6.

Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Компетентното звено по чл. 16, ал. 4 осъществява контрол за спазване на изискванията по чл. 37, ал. 3 - 5.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Ежегодно в срок до 31 януари признатите организации и техните асоциации в сектора на млякото и млечните продукти писмено уведомяват компетентното звено преди началото на преговорите по чл. 37, ал. 3, като посочват производственото количество по приблизителна оценка на организацията на производители или асоциацията, което ще бъде предмет на преговорите, както и предвиждания период на доставка на количеството сурово мляко.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Във връзка с изискването на чл. 25а, ал. 2 всяка призната организация на производители или асоциация заедно с информацията по ал. 2 подава в Министерството на земеделието и храните количеството сурово мляко, което е било действително доставено в рамките на договорите, сключени от организацията или асоциацията на производители през предходната календарна година.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В случаите, в които количеството сурово мляко надхвърля максималните прагове по чл. 37, ал. 4, компетентното звено писмено уведомява организацията или асоциацията за намаляване на обема.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) В срок до 14 дни от получаване на уведомлението по ал. 4 организацията или асоциацията писмено уведомява Министерството на земеделието и храните за новото количество мляко, за което се преговаря.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) Министерството на земеделието и храните уведомява ЕК за количеството сурово мляко, което е предмет на преговорите, водени от признатите организации на производители и техни асоциации.

Чл. 39. Договорите за доставка по чл. 37, ал. 2 се сключват и регистрират по реда на раздел І и ІІ, глава втора.

Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2018 г.) По смисъла на тази наредба:

1. "Доставка" е всяка продажба на сурово мляко, произведено в стопанството на производителя, на първи изкупвач.

2. "Начин на събиране или доставяне на суровото мляко" е идентифицирано превозно средство на първия изкупвач или на производителя, с което ще се осъществи доставката, или регистрационен номер на млекосъбирателния център.

3. "Първи изкупвач на сурово мляко" е физическо или юридическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, чиито обекти са регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните и/или използват при изкупуването специализирани транспортни средства, регистрирани по реда на чл. 246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписано в публичния регистър по чл. 11б, ал. 4.

4. (нова - ДВ, бр. 4 от 2024 г.) "Свързани лица" са:

а) съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала;

б) роднините по права линия без ограничения;

в) роднините по съребрена линия до трета степен включително;

г) работодател и работник;

д) лицата, едното от които участва в управлението на дружеството на другото;

е) тези, при които едното от тях притежава, пряко или чрез контролирано от него лице, 20 или повече от 20 на сто от гласовете в общото събрание или от капитала на другото лице.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Действащите договори за доставка при влизане в сила на тази наредба следва да се приведат в съответствие с изискванията на раздел І и да се регистрират съгласно раздел ІІ, глава втора, в срок до 3 месеца от влизането в сила на наредбата.

§ 3. Данните и достъпът по чл. 2, ал. 3 се предоставят в срок до 1 месец от влизане в сила на наредбата.

§ 4. Организациите на производители, които са признати преди 2 април 2012 г. въз основа на националното законодателство и които отговарят на условията, определени в чл. 12, се считат за признати като организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти по смисъла на тази наредба и се вписват в регистъра по чл. 18.

§ 5. Организациите на производители, които са признати след 2 април 2012 г. до влизане в сила на тази наредба въз основа на националното законодателство и които отговарят на условията, определени в чл. 12, се признават за организации на производители в сектора на млякото и млечните продукти при представен учредителен акт и административен акт, с който са били признати, като за тях не се прилагат чл. 16 и 17.

§ 6. Наредбата се издава на основание чл. 55в от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

§ 7. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И НА ТЕХНИТЕ АСОЦИАЦИИ И ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОДОБРЯВАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ОДОБРЕНИТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ

(ОБН. - ДВ, БР. 34 ОТ 2018 Г.)


§ 37. (1) Признатите организации и групи на производители в срок до два месеца от влизане в сила на тази наредба трябва да отговарят съответно на изискванията на чл. 3 от Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми, чл. 3 от Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители и чл. 12 от Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти.

(2) Министърът на земеделието, храните и горите със заповед оттегля признаването на организация или група на производители, която не отговаря на изискванията по ал. 1.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 39. В Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (ДВ, бр. 10 от 2015 г.) се правят следните изменения и допълнения:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

23. Навсякъде в наредбата думите "министърът на земеделието и храните", "министъра на земеделието и храните", "Министерството на земеделието и храните" и абревиатурата "МЗХ" се заменят съответно с "министърът на земеделието, храните и горите", "министъра на земеделието, храните и горите", "Министерството на земеделието, храните и горите" и "МЗХГ".


НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 43 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 25.05.2018 Г.)


§ 13. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на земеделието и храните", "МЗХ", "министърът на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните" се заменят съответно с "Министерството на земеделието, храните и горите", "МЗХГ", "министърът на земеделието, храните и горите" и "министъра на земеделието, храните и горите".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2015 Г. ЗА ДОГОВОРНИТЕ ОТНОШЕНИЯ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ТЕХНИ АСОЦИАЦИИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 43 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 25.05.2018 Г.)


§ 14. Действащите договори за доставка на сурово мляко се привеждат в съответствие с изискванията на раздел І и се регистрират съгласно раздел ІІ от глава втора в срок до 30 дни от внедряване на електронния модул за прием на заявление по чл. 5, ал. 3, т. 2.

§ 15. До разработване и внедряване на електронния модул за прием на заявление по чл. 5, ал. 3, т. 2 първите изкупвачи могат да подават заявления по реда, описан в чл. 5, ал. 2 и ал. 3, т. 1.

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ, АСОЦИАЦИИ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И МЕЖДУБРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ И НА ГРУПИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

(ОБН. - ДВ, БР. 4 ОТ 2024 Г., В СИЛА ОТ 12.01.2024 Г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 35. В Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (обн., ДВ, бр. 10 от 2015 г.; изм. и доп., бр. 34 и 43 от 2018 г., бр. 38 от 2019 г.; доп., бр. 22 от 2021 г.) се правят следните изменения и допълнения:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

37. В останалите текстове на наредбата думите "министърът на земеделието, храните и горите", "министъра на земеделието, храните и горите", "Министерството на земеделието, храните и горите" и абревиатурата "МЗХГ" се заменят съответно с "министърът на земеделието и храните", "министъра на земеделието и храните", "Министерството на земеделието и храните" и "МЗХ".

§ 36. (1) Заповедите за признаване на организации на производители, издадени до датата на влизане в сила на тази наредба по реда на Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (ДВ, бр. 10 от 2015 г.) запазват действието си.

(2) Лицата по ал. 1, които нямат сключен договор с Държавен фонд "Земеделие" или Министерството на земеделието и храните за получаване на финансово подпомагане, са длъжни в срок до една година от влизане в сила на настоящата наредба да приведат дейността си в съответствие с чл. 12 - 14.

(3) След изтичането на срока по ал. 2 компетентното звено извършва проверка по реда на чл. 20, ал. 2 и чл. 21 за съответствие на организациите с разпоредбите на чл. 12 - 14.

§ 37. (1) Разпоредбите на Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (ДВ, бр. 10 от 2015 г.), отменени или изменени с настоящата наредба, запазват своето действие по отношение на организации на производители, които имат сключен договор с Държавен фонд "Земеделие" или Министерството на земеделието и храните за получаване на финансово подпомагане, до изтичане на срока за мониторинг или до изпълнение на всички договорни задължения за мерките, в които не е предвиден такъв срок.

(2) След изтичането на срока по ал. 1 компетентното звено извършва проверка по реда на чл. 20, ал. 2 и чл. 21 за съответствие на организациите с разпоредбите на чл. 12 - 14.

(3) Ежегодно в срок до 15 януари Държавен фонд "Земеделие" предоставя на компетентното звено информация за групите и организациите на производители, които имат действащ договор с Държавен фонд "Земеделие" за получаване на финансово подпомагане, чийто срок за мониторинг е изтекъл и са изпълнени всички договорни задължения за мерките, в които не е предвиден такъв срок.

Бел. ред. Сиела Норма

С § 39 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми, обнародвана в ДВ, бр. 34 от 2018 г. се създават приложения № 1 - 4.

С § 12 от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти, обнародвана в ДВ, бр. 43 от 2018 г., се създават нови приложения № 1 - 3.

Дублирането на номерата на приложения № 1 - 3 се получава поради краткия интервал на обнародване на изменителните актовете.

Приложение № 1 към чл. 16, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)



Образец на заявление за признаване на организация на производители

ДО

МИНИСТЪРА НА

ЗЕМЕДЕЛИЕТО И

ХРАНИТЕ

ЗАЯВЛЕНИЕ

от ..........................................................................................................................................,

(трите имена по лична карта)

длъжност: ..............................................................................................................................

(управител, председател или друго)

на ............................................................................................................................................

(наименование на дружеството или кооперацията)

със седалище в гр. (с.) .........................................................................................................,

(населено място)

адрес на управление: ...........................................................................................................,

(улица №, ж.к., бл., вх., ап. №)

с предмет на дейност ..........................................................................................................,

район на дейност .................................................................................................................,

(област)

адрес за кореспонденция: ...................................................................................................,

(населено място, улица №, ж.к., бл., вх., ап. №)

телефон за връзка: ...............................................................................................................,

е-mail адрес: ..........................................................................................................................

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Моля представляваната от мен ......................................................................................

(посочва се съответната форма на учредяване - кооперация/събирателно дружество/дружество с ограничена отговорност)

да бъде призната за организация на производители в сектор "................................." за следните видове продукти:

................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите 1)

................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите)

................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите)

Организацията на производители ......................................................................................

(изписва се името на ОП2, както е записано в търговския регистър)

включва .......................... броя членове - производители на ........................................................

Организацията е създадена за постигане на поне една от следните цели (отбелязват се избраните цели):

1. осигуряване на планиране и адаптиране на производството към търсенето, по-специално по отношение на качеството и количеството

0

2. концентриране на предлагането и пускане на пазара на продуктите на членовете им

0

3. оптимизиране на производствените разходи и стабилизиране на цените на производителите

0

Към заявлението прилагам следните документи (излишното се зачертава):

1. Вътрешни правила за дейността на организацията;

2. Списък на членовете на организацията, включително членовете, които не са производители на мляко и млечни продукти (таблица 1 към заявлението);

3. Декларации от членовете на организацията, че не членуват в друга призната организация на производителите в сектора на млякото и млечните продукти или че членуват в друга организация на производителите с друга ферма, намираща се в различна административна област (декларация 1 към заявлението);

4. Декларация от членовете на организацията по чл. 4а, ал. 1 от Закона за малките и средните предприятия;

5. Декларация по образец от членовете на организацията за свързани лица (декларация 2 към заявлението);

6. План за количеството мляко, което ще бъде обект на преговорите, индикативен график и концентрация на доставките и потенциални изкупвачи, с които ще се водят преговори за суровината;

7. Декларации за защита на личните данни (декларация 3 към заявлението);

8. Пълномощно с нотариално заверен подпис - когато заявлението се подава от пълномощник;

9. Актуални справки за наличния брой животни по видове и категории на членовете на организацията.

Декларирам, че при всяка промяна на обстоятелствата, свързани с условията за признаване, организацията на производители писмено ще уведоми Министерството на земеделието и храните в срок 14 работни дни от настъпване на промяната.       0                 

Декларирам, че съм представил попълнени всички приложения, неразделна част от заявлението.             0                                

Дата: ..........                                                                       Заявител: .....................................

(подпис на управителя на ОП)

 

__________

1 Посочват се продукти съгласно Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.

2 ОП - Организация на производители.

 

 

Таблица 1

Списък на членовете на организацията на производители

Членове* на ОП

Продукти, произвеждани от членовете

Членовете на ОП са регистрирани производители на .............. по чл. 7 или 31 от ЗПЗП

Членовете на ОП не членуват в друга организация на производители с .............., за които се иска признаване

ДА/НЕ

УИН

ДА/НЕ

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Изписва се името на члена, за когото се отнася информацията.

** При необходимост се добавят допълнителни редове.

Дата: ...........................                                       Заявител:

.........................................................

(подпис на управителя на ОП)

Декларация 1

ДЕКЛАРАЦИЯ

от производител, членуващ в организация на производители

Долуподписаният/ата ......................................................................................................

.................................................................................................................................................

(трите имена на членуващия ЗС или представляващия на членуващото ЮЛ)

в качеството ми на: ...............................................................................................................

(посочва се статутът - физическо лице - ЗС/юридическо лице)

с ЕИК ............................................................................................................., със седалище

(само за ЮЛ)

в гр./с. ....................................................................................................................................,

адрес за кореспонденция .....................................................................................................,

(населено място, улица №, ж.к., бл., вх., ап.)

в качеството ми на член на организация на производители:

................................................................................................................................................,

(изписва се името на ОП, както е записано в търговския регистър)

участвам в ОП със следните продукти3: ...........................................................................

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

Членувам само в една организация на производители с посочените от мен продукти

0

Членувам в организация на производители ........................................ с друга ферма, намираща се в различна административна област

0

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

Дата: ..........                                                                       Декларатор: ................................

(подпис)

____________

3 Посочват се продукти съгласно Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.

 

Декларация 2

ДЕКЛАРАЦИЯ

за липса на свързаност с друг/и член/ове на организация на производители

.................................................................................................................................................

(наименование на организацията производители)

Долуподписаният/ата ......................................................................................................

(трите имена на членуващия ЗС или представляващия на членуващото ЮЛ)

с ЕГН/ЛНЧ или дата на раждане на чужд гражданин .....................................................,

с постоянен адрес: ...............................................................................................................,

с лична карта № ..................., издадена на ....................... от МВР - ................................,

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

по смисъла на § 1, т. 4 от допълнителните разпоредби на Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти

(Вярното твърдение се отбелязва в празното квадратче със знак "Х".)

Не съм свързано лице с друг от членовете на дружество ..............................................................................................

                           (посочва се името на организацията)

0

Съм свързано лице с друг от членовете на дружество ..............................................................................................

                           (посочва се името на организацията)

0



А именно:

.............................................................................................

         (посочват се имената на свързаните лица)

И заедно притежаваме не повече/повече от 40 на сто от гласовете и дяловете в

.........................................................................................................................................

(посочва се името на организацията на производители)

Задължавам се при промяна на декларираните обстоятелства писмено да уведомя Министерството на земеделието и храните в срок 14 работни дни от настъпване на промяната.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

Дата: ..........                                                                       Декларатор: ................................

(подпис)

Декларация 3

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ......................................................................................................

.................................................................................................................................................

(име, презиме, фамилия)

с лична карта № ........................., издадена на ......................... от МВР - ........................,

ЕГН: ......................................................................................................................................,

адрес: ....................................................................................................................................,

в качеството си на ................................................................................................................

(представляващ, управител на кандидата, член на организацията на производители 4)

.................................................................................................................................................

(наименование на ЮЛ и правноорганизационна форма)

с ЕИК: ....................................................................................................................................

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ/А СЪС СЛЕДНОТО:

Съгласно чл. 4, ал. 7 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (ОВ, L 119/4.05.2016 г.) (Общ регламент относно защитата на данните) Министерството на земеделието и храните се явява администратор на лични данни.

На основание чл. 6, параграф 1, буква "в" и буква "д" от Общия регламент относно защитата на данните Министерството на земеделието и храните събира, съхранява и обработва лични данни за целите признаване на организации и асоциации на организации на производители, осъществявано по реда на Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти, наричана по-нататък Наредба № 1 от 2015 г.

Информацията, предоставена на Министерството на земеделието и храните във връзка с признаване на организации и асоциации на организации на производители, осъществявано по реда на Наредба № 1 от 2015 г., отнасяща се до кандидати и членове на организацията/ асоциацията на организации на производители и/или упълномощени от тях лица, може да се предоставя на ДФ "Земеделие", Сметната палата, Европейската комисия, Европейската сметна палата, Европейската служба за борба с измамите, Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове" и/или други компетентни органи, предвидени в нормативен акт.

Кандидатите/членовете на организацията на производители/асоциацията на организации на производители предоставят доброволно на Министерството на земеделието и храните следните категории лични данни: три имена, ЕГН, адрес, данни от лична карта (паспортни данни), телефон, ел. поща, пол, както и допълнителни данни, необходими във връзка с признаване на организации и асоциации на организации на производители, осъществявано по реда на Наредба № 1 от 2015 г.

Всяко физическо лице, предоставило лични данни, има право:

- на достъп до отнасящи се за него лични данни, които се обработват от Министерството на земеделието и храните;

- да коригира непълни или неточни данни;

- да поиска личните данни да бъдат изтрити или да поиска ограничаване на обработването им;

- да възрази срещу обработването на лични данни;

- на жалба до Комисията за защита на личните данни;

- на защита по съдебен ред.

При отказ от предоставяне на посочените данни Министерството на земеделието и храните не приема, съответно не разглежда документите.

Дата: ..........                                                                      Декларатор: ................................

(подпис)

____________

4 Когато кандидатът е организацията на производители, декларацията се подписва от законния представител на кандидата и от членовете - физически лица.

Приложение № 1 към чл. 5, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 43 от 2018 г.)


РЕГИСТЪР НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ДОСТАВКА В СЕКТОРА НА МЛЯКОТО

Име/наименование на първия изкупвач

БУЛСТАТ/ ЕИК в ТР

Име/наименование на производителя на сурово мляко

ЕГН/ БУЛСТАТ

Вид на суровото мляко

Дата на сключване на договора

Дата на промяна на договора

Дата на прекратяване на договора

1

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 2 към чл. 16, ал. 3, т. 1


(Ново - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г.)


СПРАВКА-ДЕКЛАРАЦИЯ

за годишната стойност на предлаганата на пазара от членовете на организацията добита продукция от мляко и млечни продукти

 

Долуподписаният(та)

................................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

с л.к. № ..................................................................................................................................,

издадена от .............................................................................................................................

на ...........................................................................................................................................,

адрес: ....................................................................................................................................,

в качеството си на ................................................................................................................

(представляващ, управител)

на ............................................................................................................................................

(наименование на дружеството или кооперацията)

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

Годишната стойност на предлаганата на пазара от долупосочените поименно членове на организацията продукция отговаря на изискванията на Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти (ДВ, бр. 10 от 2015 г.) и възлиза на

............................................................................................................................... лв. общо.

1. .................................................................................................................................. лв.

2. .................................................................................................................................. лв.

3. .................................................................................................................................. лв.

4. .................................................................................................................................. лв.

5. .................................................................................................................................. лв.

6. .................................................................................................................................. лв.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

 

Дата: ...................                                                                       Декларатор: ........................

                                                                                                                        (подпис)

Гр. ......................

 

Забележка. "Поименно" означава, че имената на всеки член на организацията се изписват заедно с годишния му оборот от мляко и млечни продукти за предходната година на кандидатстване за признаване.

Приложение № 2 към чл. 11а, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 43 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)


                                                                                                      До

                                                                                                      Министерството на земеделието и храните

                                                                                                      Дирекция "Животновъдство"

                                                                                                      гр. София

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

за регистрация на първи изкупвач на сурово краве, овче, козе и биволско мляко

 

от ...................................................................................................................................................................................................,

БУЛСТАТ ................................, адрес на управ­ление .............................................................................................................., представляван(о) от ....................................................................................................................................................................,

л.к. № ........................., издадена от .............................., валидна до .........................................................................................

 

Приложени документи:

0 копия от договори за наем на транспортни средства.

Моля, да бъда регистриран като първи изкупвач на (отбелязва се с Х):

0 сурово краве мляко;

0 сурово овче мляко;

0 сурово козе мляко;

0 сурово биволско мляко;

0 четирите сурови млека.

Адрес на стопанска дейност в страната, където изкупвачът съхранява търговската, счетоводната и технологичната документация по изкупуване и транспортиране на сурово мляко:

гр./с. .................................................., п.к. ..............., ул. № ......................................................................................................,

тел. .........................................................................., е-маil ........................................................................................................

 

Дата: .........................................................................

Подпис: ........................................................................

(печат)

 

 

Забележка. Заявителят трябва да е търговец по смисъла на Търговския закон.



Приложение № 3 към чл. 24, ал. 2


(Ново - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)



Образец на заявление за признаване на асоциация на организации на производители

 

                                                                                                                 ДО

                                                                                                                 МИНИСТЪРА НА

                                                                                                                 ЗЕМЕДЕЛИЕТО И

                                                                                                                 ХРАНИТЕ

ЗАЯВЛЕНИЕ

от ......................................................................................................................................................................,

(трите имена по лична карта)

длъжност: ...........................................................................................................................................................

(управител, председател или друга)

на ......................................................................................................................................................................

(наименование на дружеството или сдружението)

със седалище в гр. (с.) ....................................................................................................................................,

(населено място)

адрес на управление: ....................................................................................................................................,

(улица №, ж.к., бл., вх., ап. №)

с предмет/цел на дейност: ............................................................................................................................,

район на дейност: ..........................................................................................................................................,

(област)

ЕИК - единен идентификационен код (код по БУЛСТАТ) .....................................................................,

адрес за кореспонденция: ...........................................................................................................................,

……………………………………………………………………………………………………………....

(населено място, улица №, ж.к., бл., вх., ап. №)

телефон за връзка: ..........................................................................................................................................

е-mail адрес: .....................................................................................................................................................

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Моля представляваното от мен дружество/сдружение да бъде признато за асоциация на организации на производители на ........................................... в сектор ................................. за следните видове продукти:

..........................................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите 1)

 

............................................................................................................................................................................

(изброяват се продуктите)

 

 

Асоциацията на организации на производители .....................................................................

(наименование на АОП2)

 

включва ........................ броя членове - производители на ......................................, която осъществява следните функции, делегирани от нейните членове:

......................................................................................................................................................................

(описват се делегираните функции)

Към заявлението прилагам следните документи (излишното се зачертава):

1. списък на членовете на асоциацията;

2. пълномощно с нотариално заверен подпис - когато заявлението се подава от пълномощник;

3. план за количеството мляко, което ще бъде обект на преговорите, индикативен график и концентрация на доставките и потенциални изкупвачи, с които ще се водят преговори за суровина.

Декларирам, че при всяка промяна на обстоятелствата, свързани с условията за признаване, асоциацията на организации на производители писмено ще уведоми Министерството на земеделието и храните в срок 14 работни дни от настъпване на промяната.     

Дата: ....................                                                                            Заявител: .........................................

                                                                                                         (подпис на управителя на АОП)

 

__________________

1 Посочват се продукти съгласно Приложение 1 на Регламент (ЕС) № 1308/2013.

 

2 Асоциация на организации на производители.

Приложение № 3 към чл. 11г, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 43 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)



 

ДЕКЛАРАЦИЯ

за доставено количество сурово краве, овче, козе и биволско мляко

за месец ........................... 20... г.

От първи изкупвач на сурово мляко ........................................................................................................

......................................................................................................................................................................,

ЕИК в Агенцията по вписванията ..........................................................................................................,

представлявано от: .....................................................................................................................................,

ЕГН __ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /__ /,

седалище и адрес на управление: ..............................................................................................................

.......................................................................................................................................................................,

адрес на дейност: ........................................................................................................................................,

тел.: ..............................................................................., факс: ....................................................................,

e-mail: .............................................................................................................................................................

1. ДЕКЛАРИРАМ като първи изкупвач, че през месец ..................... 20.... г. ми е доставено сурово мляко директно от производителите, както следва:

Краве мляко ........................... физически литри с масленост ...... на сто и протеин ...... на сто,

в това число ........................... физически литри биологично краве мляко;

Овче мляко ........................ физически литри;

Козе мляко ..................... физически литри;

Биволско мляко .................. физически литри,

в това число доставено количество директно от производители от други държави - членки на ЕС, .................. л краве, ..................... л овче, ....................... л козе, ...................... л биволско мляко.

2. Средната изкупна цена на количеството по т. 1 (без ДДС и други разходи) е в размер на: ................................ лв./литър краве мляко, ................................. лв./литър биологично краве мляко, ............................... лв./литър овче мляко, ................................ лв./литър козе мляко, ........................... лв./литър биволско мляко.

3. Плащането на цената по сключените договори в съответствие с т. 2 е извършено/не е извършено на производителите (излишното се зачертава).

4. Прогнозна изкупна цена за текущия месец е в размер на............... лв./л краве мляко, на............... лв./л овче мляко, на............... лв./л козе мляко, на............... лв./л биволско мляко.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

Дата: ............. 20…... г.                                                                   Декларатор: .................................

                                                                                                                          (подпис)

* Декларацията за предходния месец се подава от 1 до 20 число на текущия месец.


Приложение № 4 към чл. 29, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 34 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2024 г.)


Образец на заявление-декларация за признаване на междубраншова организация

 

                                                                                                                 ДО

                                                                                                                 МИНИСТЪРА НА

                                                                                                                 ЗЕМЕДЕЛИЕТО И

                                                                                                                 ХРАНИТЕ

ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ

от ....................................................................................................................................................................,

(трите имена по лична карта)

длъжност: ......................................................................................................................................................,

(председател или друга)

на ....................................................................................................................................................................

(фирма на сдружението)

със седалище в гр. (с.) ..................................................................................................................................,

(населено място)

адрес на управление: .....................................................................................................................................,

(улица №, ж.к., бл., вх., ап.)

с предмет/цел на дейност: ............................................................................................................................,

район на дейност: .........................................................................................................................................,

(област/и)

адрес за кореспонденция: ..........................................................................................................................,

……………………………………………………………………………………………………………….

(населено място, улица №, ж.к., бл., вх., ап.)

телефон за връзка: ........................................................................................................................................,

е-mail адрес: ..................................................................................................................................................

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Съгласно Наредба № 1 от 2015 г. за договорните отношения в сектора на млякото и условията и реда за признаване на организации на производители, техни асоциации и междубраншови организации в сектора на млякото и млечните продукти моля представляваното от мен сдружение да бъде признато за междубраншова организация в сектор "Мляко и млечни продукти" ..................

……………………………………………………………………………………………………………….

(производители и търговци и/или преработватели)

за следните видове земеделски продукти: ...............................................................................................

(изброяват се продуктите)

Към заявлението прилагам следните документи:

1. Устройствения акт;

2. Вътрешни правила за дейността на междубраншовата организация;

3. Списък на членовете на организацията;

4. Доказателства, че организацията обхваща най-малко една трета от производството и/или търговията и/или преработката в съответния район или райони на страната от ниво 2;

5. Извлечения от Интегрираната информационна система по чл. 51, ал. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност с данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти за наличния брой млечни крави, овце, кози и биволици на членовете на организацията;

6. Документ за производствен и/или пазарен дял на млечни продукти, който формират членовете на организацията;

7. Декларации от членовете на организацията, че не членуват в друга призната междубраншова организация в сектор "Мляко и млечни продукти" (декларация 1);

8. Пълномощно с нотариално заверен подпис - когато заявление-декларацията се подава от пълномощник.

Дата: .............                                                                                   Заявител: .........................................

                                                                                                                  (подпис на управителя на МБО)

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

- междубраншовата организация не осъществява пряко производство, търговия и преработка на земеделски продукти и на продукти, получени от тях;

- междубраншовата организация ще представя в Министерството на земеделието и храните всички споразумения, решения и съгласувани практики, в които възнамерява да участва, и че няма да ги въвежда в действие до определянето им от Европейската комисия за съвместими с правото на Европейския съюз.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 НК за предоставени от мен неверни данни.

Дата: ....................                                                                     Декларатор: .....................................

                                                                                                                  (подпис на управителя на МБО)

 

Декларация 1

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата .................................................................................................................................

……………………………………………………………………………………………………………….

(трите имена на представляващия членуващото ЮЛ)

в качеството ми на ........................................................................................................................................

(посочва се длъжността, която заема лицето, и името на представляваното ЮЛ)

с ЕИК .............................................., със седалище в гр./с. .........................................................................,

адрес за кореспонденция ............................................................................................................................,

……………………………………………………………………………………………………………….

(населено място, улица №, ж.к., бл., вх., ап.)

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

Членувам само в междубраншова организация "....................................", призната в сектор "Мляко и млечни продукти".

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за предоставени от мен неверни данни.

Дата: ........................                                                                        Декларатор: ........................................

                                                                                                                 (подпис на представляващия)


Промени настройката на бисквитките