Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТ "КОРАБНА РАДИОЕЛЕКТРОНИКА" НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "МАГИСТЪР" СЛЕД ПРИДОБИТА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР"

 

НАРЕДБА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТ "КОРАБНА РАДИОЕЛЕКТРОНИКА" НА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "МАГИСТЪР" СЛЕД ПРИДОБИТА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР"

В сила от учебната 2015/2016 г.
Приета с ПМС № 59 от 17.03.2015 г.

Обн. ДВ. бр.21 от 20 Март 2015г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г.

Чл. 1. С наредбата се определят държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен "магистър" в професионално направление 5.5. "Транспорт, корабоплаване и авиация" по специалност "Корабна радиоелектроника" от регулираната професия "Корабен радиоспециалист".

Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Подготовката на студентите по специалност "Корабна радиоелектроника" се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование (ЗВО), на Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., както е изменена (Конвенция STCW), и Директива 2008/106/ ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 г. относно минималното ниво на обучение на морските лица (OB, L 323, 03/12/2008), Директива 2012/35/ ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 г. за изменение на Директива 2008/106/ЕО относно минималното ниво на обучение на морските лица (OB, L 343, 14.12.2012 г.), на Кодекса на търговското корабоплаване (КТК), на Наредба № 6 от 5 април 2012 г. на министъра на транспорта и съобщенията за компетентност на морските лица в Република България (ДВ, бр. 31 от 2012 г.) и на тази наредба.

(2) Обучението по специалността по ал. 1 и резултатите от него съответстват на ниво 7 от Националната квалификационна рамка.

Чл. 3. (1) Лицата, придобили висше образование на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по друга специалност, се приемат за обучение на образователно-квалификационната степен "магистър" по специалност "Корабна радиоелектроника" в съответствие с чл. 68 ЗВО при спазване на Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България (ДВ, бр. 40 от 2000 г.) и на изискванията, определени в правилниците на висшето училище.

(2) За лица, притежаващи образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалността "Корабна радиоелектроника", обучението е със срок не по-малък от 1 година и придобиване на не по-малко от 60 кредита.

(3) За лица, притежаващи образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по друга специалност, обучението е със срок не по-малък от 2 години и придобиване на не по-малко от 120 кредита.

(4) Лицата, които се обучават по индивидуален учебен план и са придобили изискуемия брой кредити, имат право да завършат обучението си преди срока по ал. 2 и 3.

Чл. 4. Обучението по специалността по чл. 1 се провежда в редовна и в задочна форма.

Чл. 5. Обучението по специалността по чл. 1 се провежда по учебни планове, които се утвърждават от академичния съвет на висшето училище.

Чл. 6. (1) Не по-малко от 70 на сто от лекционните курсове по задължителните и избираемите учебни дисциплини се възлагат на хабилитирани преподаватели в област на висшето образование "Технически науки" от Класификатора на областите на висше образование и на професионалните направления (ДВ, бр. 64 от 2002 г.) на основен трудов договор във висшето училище.

(2) С решение на академичния съвет на съответното висше училище до 30 на сто от лекционните курсове по задължителните и избираемите учебни дисциплини могат да бъдат възлагани на нехабилитирани преподаватели с образователната и научна степен "доктор".

Чл. 7. (1) Учебният план за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Корабна радиоелектроника" включва задължителни учебни дисциплини с минимален хорариум (брой академични часове), както следва:


№ по ред

Учебни дисциплини

Минимален брой академични часове

1.

Фундаментални инженерни дисциплини

120

2.

Комуникационни мрежи и системи

160

3.

Обработка на сигнали и изображения

120

ОБЩО:

400

(2) Лицата, притежаващи образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по друга специалност, освен посочените в ал. 1 учебни дисциплини изучават изискуемите учебни дисциплини съгласно чл. 9, ал. 1 от Наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационна степен "бакалавър".

(3) В учебния план могат да се включват и други задължителни учебни дисциплини извън посочените в ал. 1.

Чл. 8. (1) Обучението в образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Корабна радиоелектроника" осигурява знания, практически умения и компетентности, необходими за получаване на професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника".

(2) Чрез обучението се придобиват:

1. знания за:

а) математическите основи на радиокомуникационните системи;

б) принципите за изграждане и експлоатация на радиокомуникационни системи;

в) методите за анализ, контрол и диагностика на радиокомуникационни системи;

г) цифровата обработка на радиолокационни и хидроакустични сигнали;

д) електромагнитната съвместимост на радиокомуникационни устройства;

е) разработване и управление на проекти в професионалната област;

2. умения:

а) да упражнява контрол за изпълнението на изискванията на закона и мерки за осигуряване на безопасността на човешкия живот на море;

б) да изгражда, ръководи и администрира организационни структури и да взема управленски решения в динамична професионална среда;

в) да комуникира и да управлява груповите процеси в специфична професионална среда;

г) да актуализира и да надгражда самостоятелно подготовката си в професионалната област;

3. компетентности:

а) да осъществява проектно-конструкторска, технологична и производствена дейност в областта на комуникационната техника и на корабната радиоелектроника;

б) да извършва професионално проучване, внедряване, моделиране и експлоатация на отделни модули, блокове и апарати в областта на съвременната комуникационна техника, в частност и на корабната радиоелектроника;

в) да прилага системен подход при анализ и вземане на решение.

Чл. 9. (1) Обучението за придобиване на висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационна степен "магистър" завършва със:

1. защита на дипломна работа за лица, придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" по специалност "Корабна радиоелектроника", или

2. полагане на държавни изпити по специалност "Правила и комуникационни процедури" на английски език и по специалност "Корабна радиоелектроника" - за лица, придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по друга специалност.

(2) Държавният изпит по специалност "Правила и комуникационни процедури" се провежда по функции, определени от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г., както е изменена (Конвенция STCW).

(3) Държавните изпити или защитата на дипломната работа се провеждат пред изпитни комисии, в състава на които се включват не по-малко от трима хабилитирани преподаватели по специалността от висшето училище. В комисиите могат да се включат и до две хабилитирани лица в област на висшето образование "Технически науки" от други висши училища, специалисти от Изпълнителна агенция "Морска администрация", както и други специалисти от професионалната област.

(4) Съставът на комисиите по ал. 3 се определя със заповед на ректора на висшето училище.

Чл. 10. Студентите, изпълнили задълженията си по учебен план, получават диплома за завършено висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Лицата, приети преди влизането в сила на наредбата, продължават и завършват обучението си по учебните планове и при условията и по реда, при които са били приети.

§ 2. Висши училища, които не изпълняват изискванията на наредбата, не могат да издават дипломи за завършено висше образование по специалност "Корабна радиоелектроника" на образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "Инженер по корабна радиоелектроника".

§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование и влиза в сила от учебната 2015/2016 г.

Промени настройката на бисквитките