Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 4.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

В сила от 04.12.2015 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.94 от 4 Декември 2015г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Изречение първо придобива следната редакция:

"По реда на наредбата Комисията за енергийно и водно регулиране, наричана по-нататък "комисията", регулира цените:".

2. В т. 3 изразът "Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, наричана по-нататък "комисията"," се заменя с "комисията,".

§ 2. В чл. 3, ал. 3 след текста "За целите на ценовото регулиране комисията" се добавя "може да".

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Правилата за водене на разделното счетоводство, включително разпределението на активите за целите на ценообразуването по групи клиенти и дейности, както и формата и съдържанието на счетоводните отчети за регулаторни цели се приемат с решение на комисията по предложение на енергийните предприятия."

2. В ал. 4 след текста "включително и за недопускането на кръстосано субсидиране" се добавя "съгласно чл. 31, т. 6 ЗЕ".

3. В ал. 6 изразът "Правилата за осъществяване на счетоводната отчетност" се заменя с "Правилата по ал. 3".

§ 4. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. (1) Комисията може да утвърждава регулираните по наредбата цени по компоненти в зависимост от структурата на разходите или общи цени, които включват две или повече компоненти.

(2) Комисията по искане на лицензиант, притежаващ повече от една лицензия за разпределение на природен газ и/или снабдяване с природен газ от краен снабдител и при доказан положителен ефект за клиентите, може да утвърждава единни цени по групи клиенти за териториите, които са в обхвата на тези лицензии.

(3) Комисията утвърждава цени без включен данък добавена стойност."

§ 5. В чл. 6 след текста "Енергийните предприятия могат да прилагат по-ниски от утвърдените от комисията цени, при условие че това не води до кръстосано субсидиране между" се добавя "отделните дейности, както и между".

§ 6. В чл. 8, ал. 2 в края на изречението изразът "по определен от комисията начин" се заменя с "по определена от комисията методика".

§ 7. В чл. 9 във формулата за изчисляване на необходимите годишни приходи, както и в пояснението към нея, съкращението за необходими годишни приходи "НП" се заменя с "НГП".

§ 8. В чл. 10 ал. 4 се заличава и досегашната ал. 5 става ал. 4, като в нея:

1. Точка 6 се изменя така:

"6. текущи разходи за начислени провизии за задължения по смисъла на чл. 38 ЗКПО и разходи за загуби от обезценки с изключение на разходите за загуби от обезценки на материални запаси от природен газ;".

2. Точка 11 се изменя така:

"11. съдебни разходи, извън държавните такси, свързани с образуване на дела за събиране на вземания."

§ 9. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Признатите от комисията разходи на енергийните предприятия, произтичащи от наложени им задължения към обществото, се компенсират чрез цените, които заплащат всички клиенти, по недискриминационен и прозрачен начин.

(2) Общият размер на признатите от комисията разходи, свързани със задължения към обществото, се включва в необходимите годишни приходи на преносното предприятие.

(3) Разходите по ал. 2 се възстановяват като част от стойността на услугата от всички потребители на природен газ въз основа на тяхното измерено потребление и се определят като отделна компонента в утвърдената или определена съгласно методиката по чл. 2, т. 3 цена за пренос през газопреносната мрежа.

(4) Начинът за компенсиране на разходите, произтичащи от наложени задължения към обществото на съответните енергийни предприятия, и механизмът, по който тези разходи се възстановяват на енергийните предприятия, които са ги претърпели, се определят в приета от комисията методика."

§ 10. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) във формулата за изчисляване на регулаторната база на активите, както и в пояснението към нея, съкращението за необходимия оборотен капитал "ОК" се заменя със съкращението "НОК";

б) след формулата за изчисляване на регулаторната база на активите:

аа) след съкращението "А" пояснението се изменя така:

"признатата отчетна стойност на активите, които се използват и имат полезен живот;".

бб) след съкращението "Ф" в пояснението думата "стойността" се заменя с "балансовата стойност".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Признатата отчетна стойност на активите (А) е приетата от комисията стойност на активите към края на базисната година, които се използват и са свързани пряко с дейността по лицензията."

3. В ал. 3, изречение първо съкращението "(А)" се заличава.

4. В ал. 7 изразът "пренос/разпределение/съхранение/продажби на природен газ" се заменя със "съответната лицензионна дейност".

5. В ал. 8 изразът " ,като не се включват разходи за амортизации и разходи за обезценка на несъбираеми вземания" се заменя с "(без амортизации и разходи за обезценка на несъбираеми вземания)".

§ 11. В чл. 13, ал. 2 в поясненията към формулата и навсякъде думата "дялът" се заменя с "делът".

§ 12. В чл. 15 ал. 2 се заличава.

§ 13. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след израза "от запаси природен газ" се поставя запетая, а изразът "обществена доставка" се поставя в кавички.

2. В ал. 3 думата "деветдесет" се заменя с "четиридесет и пет".

3. В ал. 6 изразът "обществена доставка" се поставя в кавички, а изразът "до 2 на сто" се заменя с "до 2,5 на сто".

4. В ал. 8 изразът "ценообразуващите елементи" се заменя с "необходимите приходи" и изразът "и 13" се заличава.

5. В ал. 9 изразът "обществена доставка" се поставя в кавички.

6. В ал. 10, изречение първо изразът "ДКЕВР" се заменя с "комисията".

7. В ал. 11 изразът "Възвръщаемостта" се заменя с "Компонентата" и изразът "обществена доставка" се поставя в кавички.

8. Алинея 12 се изменя така:

"(12) При периодичните изменения на цените по ал. 2, при установяване на разлика между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа от предходен ценови период, цените могат да бъдат изменени с тази разлика през следващи ценови периоди."

9. Създава се нова ал. 13:

"(13) Цените по ал. 1 се утвърждават в левове за 1000 куб. м и/или в левове за MWh."

§ 14. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1, 2 и 3 се изменят така:

"(1) Цената за достъп и пренос на природен газ по газопреносните мрежи е двукомпонентна цена, като включва следните компоненти: цена за достъп (цена за капацитет) и цена за пренос (цена за пренесени количества природен газ) съгласно условията на сключен договор за пренос на природен газ, съгласно указанията или методика по чл. 16.

(2) Цената по ал. 1 се образува въз основа на необходими годишни приходи съгласно чл. 9 и утвърдените прогнозни параметри на преноса (реализирани капацитети и количества пренесен природен газ) за съответния ценови/регулаторен период въз основа на прилагания тарифен модел.

(3) Преносните предприятия възстановяват чрез цената за пренос технологичните разходи по пренос на природен газ, максималният размер на които се определя с решение на комисията."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) Цената по ал. 1 се утвърждава, както следва:

1. цена за достъп в левове за единица капацитет за определен период на ползването му;

2. цена за пренос на природен газ в левове за 1000 куб. м и/или в левове за MWh пренесен природен газ."

§ 15. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Цените за продажба на природен газ от крайните снабдители на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи, се определят въз основа на разходите за покупка на природен газ и утвърдените прогнозни необходими годишни приходи за снабдяване с природен газ съгласно чл. 9.

(2) Цените могат да включват ценовите компоненти: цена на природния газ, цена за снабдяване, както и други компоненти в зависимост от структурата на разходите.

(3) Цената за снабдяване се определя на основата на необходимите годишни приходи съгласно чл. 9 за снабдяване с природен газ към прогнозното количество природен газ.

(4) Цената на природния газ е цената на обществения доставчик.

(5) В случаите, когато крайните снабдители не купуват природен газ от обществения доставчик, цената на природния газ е среднопретеглената цена по сключените търговски договори, като за целите на ценообразуването последната не може да бъде по-висока от утвърдената цена на обществения доставчик за съответното тримесечие.

(6) Цената за снабдяване се определя в левове за 1000 куб. м или в левове за MWh, или в левове за клиент."

§ 16. Създава се нов чл. 19а:

"Чл. 19а. (1) В случаите, когато крайните снабдители снабдяват клиенти със сгъстен природен газ, цената за продажба на природен газ за тези клиенти включва и ценова компонента по чл. 19, ал. 2, отразяваща разходите за компресиране, транспорт, декомпресиране и подгряване на природния газ.

(2) Цената по ал. 1 се прилага само за частта от съответната лицензионна територия, на която се намират клиентите, снабдявани със сгъстен природен газ."

§ 17. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Цената за достъп и пренос на природен газ по газоразпределителната мрежа може да включва компонентите: цена за достъп (цена за капацитет) и цена за пренос (цена за пренесени количества природен газ), съгласно условията на сключен договор за пренос на природен газ през газоразпределителната мрежа."

2. В ал. 2 на края на изречението се добавя "в левове за 1000 куб. м и/или в левове за MWh по групи клиенти".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Газоразпределителните предприятия възстановяват чрез цената за пренос технологичните разходи по преноса на природен газ през съответната разпределителна мрежа, максималният размер на които се определя с решение на комисията."

§ 18. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. (1) Цените по чл. 17 се изменят в съответствие с промяната на цената на вход на газопреносните мрежи.

(2) Цените по чл. 19 се изменят в съответствие с промяната на цената на вход на газопреносните мрежи. В случаите, когато крайният снабдител не купува природен газ от обществения доставчик, за целите на ценообразуването цената на природния газ не може да е по-висока от утвърдената цена на обществения доставчик за съответното тримесечие."

§ 19. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Цената за достъп и съхранение на природен газ в съоръжения за съхранение се образува въз основа на утвърдените необходими годишни приходи съгласно чл. 9 и утвърдените прогнозни параметри на съхранението (реализирани капацитети и количества природен газ за съхранение) за съответния период.

(2) Цената по ал. 1 включва компонентите: цена за достъп (цени за капацитет) и цена за съхранение (цена за съхранени количества природен газ), съгласно условията на сключен договор за съхранение на природен газ."

2. Създава се нова ал. 4:

"(4) Цената по ал. 1 се утвърждава, както следва:

1. цена за достъп в левове за единица капацитет за нагнетяване, съхранение и добив за периода на ползването му или в левове за интегриран продукт, представляващ комбинация от съответните капацитети;

2. цена за съхранение на природен газ в левове за 1000 куб. м и/или в левове за MWh нагнетен, съхранен и добит природен газ."

§ 20. В чл. 23 думата "утвърдената" се заличава и думата "инвестиционна" се заменя с "инвестиционната".

§ 21. Чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Цената за присъединяване на клиенти към газоразпределителните мрежи се образува по групи клиенти в зависимост от заявения максимален капацитет и налягане и съответните признати разходи за групата. Разходите за допълнително оборудване за присъединяване по желание на клиента са за негова сметка."

2. В ал. 2 изразът "крайни клиенти" се заменя с "небитови клиенти извън групите по ал. 1".

3. Създават се нови ал. 3 и 4:

"(3) Цената за присъединяване по ал. 2 се образува въз основа на извършените разходи за всички дейности по присъединяването, стойността на газопроводи и съоръжения в съответствие с нормативните и технологичните изисквания, осигуряващи пряка връзка от технологично одобрената точка на свързване към съответната мрежа до точката на присъединяване към съоръжението на клиента/група клиенти в съответствие с Наредба № 4 от 2013 г. за присъединяване към газопреносните и газоразпределителните мрежи (ДВ, бр. 105 от 2013 г.).

(4) Цените за присъединяване към мрежите се определят в левове за едно присъединяване или в левове на присъединен клиент."

§ 22. В чл. 25, ал. 3 думата "извърша" се заменя с "извършва".

§ 23. В чл. 26 ал. 2 се заличава.

§ 24. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) създава се нова т. 6:

"6. търговските договори, по които крайният снабдител купува природен газ;"

б) досегашната т. 6 става т. 7.

2. В ал. 5 изразът "в съответствие с указанията на комисията по чл. 4, ал. 5" се заличава.

§ 25. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Комисията в срок до два месеца след представяне на заявленията за утвърждаване и/или изменение на утвърдените цени, съответно след отстраняване на констатираните нередовности, на закрито заседание приема доклад на работната група и проект на решение, насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за обсъждане на приетия доклад и за провеждане на обществено обсъждане по чл. 14 ЗЕ на приетия проект на решение."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията оповестява доклада, проекта на решение, както и датата и часа за провеждане на открито заседание и обществено обсъждане на страницата си в интернет."

3. В ал. 4 изразът "до 3 дни" се заменя с "до 5 дни".

§ 26. В чл. 35 ал. 1 се заличава и текстът на ал. 2 става чл. 35.

§ 27. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения:

1. Точка 10 се заличава и следващите точки се преномерират.

2. Точки 20 и 21 се заличават.

3. Досегашната т. 22 става т. 19.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 28. Утвърдените до влизане в сила на тази наредба цени за продажба на природен газ от крайните снабдители на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи, се привеждат в съответствие с чл. 19 при следващото им изменение.

§ 29. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките