Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 22.XII

ИНСТРУКЦИЯ № І-5 ОТ 16 НОЕМВРИ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № І-5 ОТ 16 НОЕМВРИ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

Издадена от Държавната агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.101 от 22 Декември 2015г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се уреждат условията и редът за носене на служебно оръжие от държавните служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), наричана по-нататък "Агенцията".

Чл. 2. (1) Право да носят служебно оръжие имат само държавните служители, които са преминали първоначален курс на обучение по стрелкова подготовка и инструктаж за боравене с конкретната система стрелково оръжие, която им е зачислена.

(2) Право да носят служебно оръжие имат и държавните служители, които са преминали курс на обучение по стрелкова подготовка във висше военно училище (Национален военен университет) или в Академията и Центъра за бойна подготовка и спорт на МВР и са инструктирани за боравене с конкретната система стрелково оръжие, която им е зачислена.

(3) Обучението по ал. 1 се организира от специализирана административна дирекция "Човешки ресурси" съвместно със специализирана дирекция "Сигурност на ДАНС".

(4) Компетентностите, условията и редът за организиране и провеждане на обучението по ал. 1 се определят със заповед на председателя на Агенцията.

(5) Държавните служители удостоверяват със служебната си карта правото да носят служебно оръжие.

Чл. 3. (1) На държавните служители може да се зачислява повече от един брой служебно оръжие.

(2) Носенето на повече от един брой служебно оръжие се разрешава с утвърдителна резолюция от председателя, зам.-председател или административния секретар на Агенцията върху документ, съдържащ мотивите за необходимостта.

(3) Редът и условията за зачисляване на служебно оръжие на държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност" се определят със заповед на председателя на Агенцията.

Глава втора.
РЕД И УСЛОВИЯ ЗА НОСЕНЕ НА СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ

Чл. 4. При изпълнение на правомощията си държавните служители на Агенцията имат право да носят служебно оръжие.

Чл. 5. (1) Служебното оръжие се носи в кобур, съответен на системата оръжие, прикрепен здраво към тялото.

(2) Кобурът трябва да осигурява бърз достъп до ръкохватката на оръжието от стрелящата ръка, бързото му изваждане, скритото носене (за неносещите униформено облекло) и да изключва случайното му изпадане. При възможност могат да се използват кобури с допълнителни устройства за задържане, които да затрудняват ваденето на оръжието от нападател при близък контакт.

(3) Кобурът не трябва да позволява достъп до спусъка при прибрано оръжие. Вътрешната му страна не бива да премества лоста на предпазителя при поставяне или изваждане на пистолета.

Чл. 6. (1) Гладкоцевно огнестрелно оръжие (гладкоцевни пушки-помпи) и автоматично огнестрелно оръжие (автомати и картечни пистолети) могат да се носят от служители, осъществяващи охраната и пропускателния режим в тъмната част на денонощието или в условията на повишена опасност срещу обекти на Агенцията, при други извънредни ситуации, както и при охраната на финансови, материални и технически ресурси на Агенцията.

(2) Ползването на гладкоцевно и автоматично огнестрелно оръжие от служители на Агенцията при изпълнение на служебни задачи, свързани с транспортиране на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия и пренасяне на материали, съдържащи класифицирана информация, се разрешава с утвърдителна резолюция от председателя, зам.-председател или административния секретар на Агенцията върху документ, съдържащ мотивите за необходимостта.

(3) На служителите, на които се възлага носене на гладкоцевно и автоматично огнестрелно оръжие при изпълнение на служебни задачи, задължително се провежда обучение без откъсване от работа за усвояване материалната част на оръжието и правилата за безопасно боравене с него по утвърден тематичен план от председателя или от зам.-председател с възложени функции за осъществяване на методическо ръководство и контрол на структурните звена на ДАНС.

(4) Забранява се носенето на гладкоцевно и автоматично огнестрелно оръжие от служители, които не са преминали посоченото в ал. 3 обучение.

(5) След изпълнение на служебните задачи гладкоцевното и автоматичното огнестрелно оръжие незабавно се предава (връща) обратно в оръжейния склад или специално оборудваното място за съхранение на длъжностното лице, от което е получено.

Чл. 7. Служителите носят зачисленото им оръжие незаредено (без патрон в цевта).

Чл. 8. (1) Забранява се откритото носене на служебното оръжие, освен ако това не се налага за изпълнението на конкретно служебно задължение.

(2) Държавни служители, изпълняващи служебните си задължения в униформено облекло, могат да носят зачисленото им служебно оръжие открито.

Чл. 9. (1) Забранява се оставянето на служебно оръжие без надзор.

(2) Забранява се преотстъпването на служебно оръжие освен в случаите на неизбежна отбрана и крайна необходимост.

Чл. 10. При установено нарушение на носене на служебно оръжие от служител, което е предпоставка за допускане на инциденти или при служебна необходимост, директорът на съответната дирекция може да разпореди преустановяване на носенето на служебното оръжие от служителя.

Чл. 11. Носенето на служебно оръжие от държавните служители при привеждането на Агенцията в по-висока степен на готовност, при положение на война, военно положение, извънредно положение, бедствия и аварии или други извънредни ситуации се определя със заповед на председателя на ДАНС.

Глава трета.
СЪХРАНЕНИЕ НА СЛУЖЕБНОТО ОРЪЖИЕ

Чл. 12. (1) Служителите на ДАНС носят отговорност за съхранението на зачислените им служебно оръжие и боеприпаси.

(2) Държавните служителите на ДАНС са длъжни да опазват зачисленото им служебно оръжие и боеприпаси от противозаконно отнемане, загубване, повреждане или унищожаване.

Чл. 13. (1) Зачислените на служителите от Агенцията служебно оръжие и боеприпаси, когато не се носят, се съхраняват в метални каси (шкафове), снабдени със секретно заключващи се устройства, в служебните им помещения. Огнестрелните оръжия се съхраняват без боеприпас в цевта и без поставен пълнител (лента), със спуснати части на ударно-спускателния механизъм и поставени "на предпазител".

(2) Държавните служители от териториалните дирекции на Агенцията съхраняват служебното оръжие в метални каси (шкафове), снабдени със секретно заключващи се устройства, в служебните им помещения, с контролиран и/или ограничен достъп, в рамките на сградния фонд стопанисван от ДАНС.

(3) Незачислено служебно оръжие на служители на ДАНС се съхранява само в САД "Финансово-стопанска и управление на собствеността".

(4) При ползване на законоустановен отпуск или при пътуване извън страната, когато не са налице необходимите условия за съхранение и опазване на служебното оръжие и боеприпаси по ал. 1 и 2, те се предават за временно съхранение на длъжностното лице, което го е зачислило на служителя.

Чл. 14. (1) При изгубване или противозаконно отнемане на зачислените служебно оръжие и/или боеприпаси служителят незабавно уведомява директора на дирекцията (началника на самостоятелен териториален отдел), в която служи, и оперативния дежурен на ДАНС.

(2) В срок от три работни дни след настъпил инцидент по време на носене или съхраняване на служебното оръжие и боеприпаси служителят уведомява писмено и директора на дирекцията (началника на самостоятелен териториален отдел) чрез непосредствения си началник.

Чл. 15. (1) След използване на служебно оръжие в случаите по чл. 126 ЗДАНС се изготвя писмен доклад до председателя на Агенцията от служителя, който ги е използвал, и/или от ръководителя, разпоредил използването им.

(2) В писмения доклад по ал. 1 се посочват:

1. ранг, трите имена и длъжност на служителя;

2. мястото, датата и часът на използване на оръжие;

3. обстоятелствата и основанието за използване на оръжие;

4. видът и количеството на използваните боеприпаси;

5. по възможност данни, идентифициращи лицето (лицата), спрямо които е използвано оръжие;

6. какви последици са настъпили в резултат на използване на оръжието.

Чл. 16. Незабавно след узнаване за смърт на служител, на когото е зачислено огнестрелно оръжие и боеприпаси, директорът на дирекцията (началникът на самостоятелен териториален отдел), в която служи, уведомява писмено директора на специализирана дирекция "Сигурност на ДАНС" и предприема необходимите мерки за получаване на служебното оръжие и боеприпаси.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция "други извънредни ситуации" са налице в случаите на събитие, оказващо негативно въздействие върху състоянието на защитеност на националната сигурност.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 49, ал. 3 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

§ 3. Тази инструкция отменя Инструкция № I-8 от 2012 г. за условията и реда за носене на служебно оръжие от държавните служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДВ, бр. 90 от 2012 г.).

Промени настройката на бисквитките