Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 13.XII

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ТЪРГОВИЯ С ПРИРОДЕН ГАЗ (ДВ, БР. 59 ОТ 2015 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ТЪРГОВИЯ С ПРИРОДЕН ГАЗ (ДВ, БР. 59 ОТ 2015 Г.)

В сила от 13.12.2016 г.

Обн. ДВ. бр.99 от 13 Декември 2016г.

§ 1. В чл. 3:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Общественият доставчик, доставящите предприятия и търговците при сключване на договори за доставка на природен газ уведомяват писмено оператора на газопреносната мрежа и съответния оператор на газоразпределителната мрежа за сключените от тях договори за доставка в срок не по-късно от датата на ефективното изпълнение на договора за доставката."

2. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) след думата "съдържа" се добавя изразът "най-малко следните данни";

б) в т. 3 думите "в хил. куб. м и" и "както и минимален и максимален часов разход" се заличават.

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Сделки с природен газ могат да се сключват и след договаряне на електронна платформа."

2. Алинеи 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 стават съответно ал. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 и 11, като в ал. 10 се създава т. 5:

"5. покупка и продажба на природен газ за балансиране."

§ 3. В чл. 5, ал. 2, т. 6 след думата "санкции" се добавя "извън договорените".

§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) в основния текст думите "с оператор на газопреносна мрежа и/или газоразпределителна мрежа, от една страна, и обществения доставчик, клиенти, присъединени към газопреносната и/или газоразпределителната мрежа, търговци на природен газ и доставящи предприятия, от друга страна," се заличават;

б) в т. 1 думите "програма за пренос и количества природен газ" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Договор за пренос по газопреносна мрежа не се сключва с лица, които се намират в производство по ликвидация, обявени са в несъстоятелност или се намират в производство по установяване на несъстоятелност, а ако са чуждестранни лица - се намират в подобни процедури съгласно националното им законодателство."

§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 става основен текст и се изменя така:

"Чл. 9. Операторът на газопреносната или газоразпределителната мрежа администрира сделките с природен газ, включително сделките с природен газ при свободно договорени цени, чиято доставка се извършва по газопреносната или газоразпределителната мрежа, на която е собственик и/или оператор."

2. Алинеи 2 и 3 се заличават.

§ 6. В чл. 11, ал. 6 се правят следните изменения:

1. В изречение първо думата "балансиращи" се заменя с "балансови".

2. В изречение четвърто думите "определя" и "публикува" се заменят съответно с "въвежда" и "поддържа".

§ 7. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изразът "Операторът на газопреносна мрежа" се заменя с "Балансьорът".

2. В ал. 5 думата "балансиращата" се заменя с "балансовата".

3. В ал. 6 изразът "в деня, следващ отчетния" се заменя с "по реда и условията на Правилата за балансиране на пазара на природен газ".

4. Алинея 7 се заличава.

5. Досегашната ал. 8 става ал. 7.

6. Създава се нова ал. 8:

"(8) Редът, начинът и сроковете за подаване на заявки и коригиращи заявки за пренос от ползвателите на мрежата, за обработване, както и за потвърждаването или отхвърлянето им се уреждат в правилата по ал. 7."

§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "балансираща" се заменя с "балансова".

2. В ал. 2 думата "балансираща" се заменя с "балансова".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Всеки ползвател на газопреносната мрежа е длъжен да се стреми да поддържа балансовата си сметка максимално близо до нула, като за целта предприема действия на пазара на природен газ за балансиране."

§ 9. В чл. 17 ал. 1 се заличава и ал. 2 става основен текст.

§ 10. В чл. 18 ал. 3 се изменя така:

"(3) За осигуряване на баланса на газопреносната мрежа операторът на газопреносна мрежа може да извършва следните действия:

1. сключва краткосрочни (за ден напред и в рамките на деня) сделки за прехвърляне собствеността на природен газ с другите участници на пазара за балансиране посредством виртуална търговска точка; сделките се сключват при най-ниска предложена цена при покупка и най-висока - при продажба;

2. съхранява и/или използва количества природен газ в газопреносната мрежа (лайнпек);

3. съхранява и/или използва количества природен газ във/от съоръжение за съхранение на природен газ;

4. сключва договори за доставка на газ на вход на газопреносната мрежа въз основа на прозрачна, недискриминационна и пазарно основана процедура по най-ниската цена съобразно максималния размер на възможните дисбаланси на природен газ в газопреносната мрежа."

§ 11. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) На пунктове за приемане/предаване на природен газ, на които няма сключено Споразумение за междусистемно свързване по ал. 2, разпределението се извършва съгласно процедурите, посочени в чл. 22."

2. Създава се ал. 4:

"(4) На пунктове за приемане/предаване на природен газ, на които е присъединено доставящо предприятие, разпределението се извършва на базата на протокол за разпределение на измерените количества по ползватели, съставен и подписан от доставящото предприятие. При липса на такъв протокол разпределението се извършва съгласно процедурите, посочени в чл. 22."

§ 12. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 т. 2 се изменя така:

"2. съгласно съставени и подписани от присъединения клиент протоколи с всеки един ползвател на пункта за доставени количества природен газ в случаите, когато на този пункт има само един присъединен клиент;".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Операторът на газопреносна мрежа извършва предварително разпределение през текущия газов ден съгласно процедурите по ал. 2, т. 4."

3. Алинея 4 се изменя и допълва така:

"(4) Ползвателите на пункта, съответно доставящото предприятие и присъединеният клиент представят на оператора на газопреносна мрежа протоколите по чл. 21, ал. 4 и по чл. 22, ал. 2, т. 1 и 2 не по-късно от 12,00 ч. на текущия газов ден за разпределението на количествата от предходния ден. Сумарното количество по протоколите за съответния пункт трябва да е равно на показанието на средството за търговско измерване на този пункт."

4. Алинея 5 се изменя и допълва така:

"(5) Ако протоколите по ал. 4 не бъдат представени в необходимия срок или не отговарят на изискванията, операторът на газопреносната мрежа извършва дневното разпределение по реда на ал. 2, т. 3 или 4. Това разпределение се извършва до 14,00 ч. на текущия газов ден за количествата от предходния газов ден."

5. В ал. 6 се създава изречение второ със следното съдържание:

"В случаите, когато на пункт има само един присъединен клиент, който има повече от един доставчик на природен газ, клиентът може да посочи кой от неговите доставчици има статут на балансиращ ползвател, за което уведомява и оператора."

6. В ал. 7, изречение първо думите "освен ако не бъде представено споразумение между тях" се заличават.

7. Създава се ал. 9:

"(9) Месечното разпределение на количествата се извършва на база на дневното разпределение, като при необходимост операторът на газопреносна мрежа може да направи корекция на количествата въз основа на протокол за корекция на показанията на средство за търговско измерване или поради други обективни причини. В случаите, когато операторът направи такава корекция, коригираните количества се разпределят съобразно дневното разпределение за съответния газов ден."

§ 13. В чл. 23 думите "8,00 ч." се заменят със "7,00 ч.".

§ 14. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. Балансова сметка е сметка за всеки отделен ползвател на газопреносната мрежа, в която ежедневно се регистрират дневните дисбаланси за газовия месец."

2. В т. 6 думите "8,00 ч." се заменят със "7,00 ч.".

3. Точка 7 се отменя.

4. В т. 8 думите "8,00 ч." се заменят със "7,00 ч.".

5. Точка 9 се изменя така:

"9. Газово тримесечие е период от време, започващ в 7,00 ч. сутринта местно време на първия ден на месец октомври, януари, април и юли и завършващ в 7,00 ч. сутринта на първия ден на всеки последващ януари, април, юли и октомври съответно."

6. В т. 10 думите "8,00 ч." и "януари" се заменят съответно със "7,00 ч." и "октомври".

7. В т. 13 думите "и която може да включва газоразпределителни системи или част от тях" се заличават.

8. Създава се т. 14а:

"14а. Количеството природен газ се изчислява в енергийни единици при горна топлина на изгаряне."

Заключителни разпоредби

§ 15. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за търговия с природен газ влизат в сила от датата на обнародването им в "Държавен вестник".

§ 16. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за търговия с природен газ са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране с решение по т. 2 по протокол № 227 от 30.11.2016 г.

Промени настройката на бисквитките