Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 24.VII

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА "ДОСТАВЯНЕ НА ВОДА ЗА НАПОЯВАНЕ" ОТ 2017 Г.

 

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА "ДОСТАВЯНЕ НА ВОДА ЗА НАПОЯВАНЕ" ОТ 2017 Г.

Приета с ПМС № 16 от 20.01.2017 г.

Обн. ДВ. бр.9 от 26 Януари 2017г., изм. ДВ. бр.55 от 7 Юли 2017г., отм. ДВ. бр.61 от 24 Юли 2018г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 147 от 19 юли 2018 г. за приемане на Методика за определяне цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" - ДВ, бр. 61 от 24 юли 2018 г., в сила от 24.07.2018 г.

Раздел I.
Цел и предназначение

Чл. 1. С методиката се урежда начинът за определяне на цената на услугата "Доставяне на вода за напояване".

Чл. 2. В методиката са заложени следните принципи:

1. водните услуги да се предлагат на реална себестойност, покриваща всички разходи;

2. политиките по ценообразуване предоставят подходящи стимули за ефективно водочерпене.

Чл. 3. Целта на методиката е:

1. доставчиците на вода за напояване (ДВН) да изчислят цената на услугата, следвайки общи правила и принципи за съгласуваност, прозрачност, предвидимост, устойчивост и финансова достъпност;

2. цената на услугата да се основава на ясно определени и взети предвид разходни компоненти, включително разходи за водовземане, управление и регулиране на водите, разпределение, транспортиране и доставка на вода за напояване до земеделските водоползватели.

Раздел II.
Доставчици на услугата и ценова структура

Чл. 4. (1) Доставчиците на вода за напояване са:

1. търговски дружества с държавно участие и общини, в чийто капитал са включени хидромелиоративни обекти, доставящи вода до крайни водопотребители чрез главната напоителна инфраструктура;

2. сдружения за напояване (СН).

(2) Доставчиците на вода за напояване използват вода за целите на напояването в съответствие с разрешително за водовземане, издадено при условията и по реда на Закона за водите.

(3) Доставяната вода за напояване от ДВН трябва да отговаря на изискванията на Наредба № 18 от 2009 г. за качеството на водите за напояване на земеделските култури (ДВ, бр. 43 от 2009 г.).

(4) Сдруженията за напояване като ДВН:

1. разпределят и доставят вода до земеделските стопанства на техните членове или съответно на други водоползватели, които не са техни членове;

2. с решение на управителния съвет събират годишен членски внос, който да покрива постоянните разходи и други разходи, свързани с дейността им;

3. с решение на Общото събрание определят размера на вноските и другите плащания от членовете на сдружението съгласно устава и сроковете, в които те трябва да бъдат направени, както и цените на услугите, предоставяни от сдружението на лица, които не са негови членове;

4. формират цена на услугата "Доставяне на вода за напояване", включваща разходите за доставка от друг доставчик (ако има такъв) и разходите за предоставянето на услугата от страна на СН.

Чл. 5. (1) Ценообразуване при ДВН се извършва, като всеки доставчик определя нивото на услугата "Доставяне на вода за напояване", която предоставя на своите клиенти. Цената отразява индивидуални условия и нужди, свързани както с техническа схема на всяка напоителна система, така и със специфичните изисквания по експлоатацията и поддръжката ѝ.

(2) Цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" отразява действителните разходи при нормална ефективност на напоителната система.

Чл. 6. (1) Размерът на цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" се определя ежегодно и включва два компонента - постоянен, който покрива постоянните разходи по доставката на вода на база на напояваната площ, и променлив - на база на доставените обеми вода.

(2) Размерът на постоянния компонент се определя на база на площта на имота или имотите, попадащи в района на обслужване на доставчик по чл. 4, ал. 1, т. 1 или 2, и в зависимост от постоянните разходи за доставка на вода за напояване.

(3) Размерът на променливия компонент се определя на база на водните обеми, доставени в имота или в имотите, попадащи в района на обслужване на доставчик по чл. 4, ал. 1, т. 1 или 2, и в зависимост от променливите разходи за доставка на вода за напояване.

(4) Размерът на постоянния и на променливия компонент се променя в зависимост от конкретните условия през различните години. Допустимо е част от разходите за персонал, материали, гориво и електроенергия да формират както постоянния, така и променливия компонент. В тези случаи сумата от разходи, попадащи в постоянния и в променливия компонент, не бива да надвишава сто процента от общата стойност на тези разходи.

(5) Постоянните и променливите разходи за доставка на вода за напояване, които се вземат предвид при определянето на цената, са прогнозни.

Чл. 7. Компонентите по чл. 6 се определят на база на действителните разходи за доставка, като се разделят на:

1. разходи за оризово и неоризово напояване;

2. разходи, свързани с помпено подаване на вода за покачване до:

а) ниво I - до 50 m височина;

б) ниво II - до 100 m височина;

в) ниво III - до 150 m височина;

3. разходи, свързани с доставка на вода под напор до желаната стойност на налягане, съгласно изискването за тръбопроводната мрежа в земеделското стопанство, като:

а) при нисък напор налягането е от 2 до 6 бара;

б) при висок напор налягането е над 6 бара.

Раздел III.
Изчисляване на цената

Чл. 8. Прогнозните разходи след предвиждане на очакваното търсене на услугата включват:

1. оперативни разходи, свързани с експлоатацията на напоителната система, в т. ч. разходи за персонал, управление, материали, резервни части и електроенергия за изпомпване на вода;

2. разходи за поддръжка.

Чл. 9. (1) При определяне на цената на услугата "Доставяне на вода за напояване" могат да се вземат предвид само разходите и приходите, които са свързани с дейността по предоставяне на услугата "Доставяне на вода за напояване".

(2) Доставчиците на вода за напояване водят аналитично счетоводно отчитане на свързаните с тази услуга разходи и приходи от тези, които са направени във връзка с други изпълнявани от тях дейности и услуги.

Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2017 г., в сила от 07.07.2017 г.) Доставчиците на вода за напояване ежегодно до 30 ноември предоставят на министъра на земеделието, храните и горите в качеството му на контролиращ орган по изпълнението на дейностите по напояване на земеделските земи информация за реалната цена на услугата през изминалия поливен сезон, както и прогнозна цена за следващия. Информацията се предоставя от всички ДВН чрез областните дирекции "Земеделие".

(2) В срока по ал. 1 ДВН представят разработка с прогнозни разходи за предоставяне на услугата съгласно приложения № 1 и 2 и отчет за приходите и разходите за предходния период, когато доставчикът не е новорегистриран.

(3) Когато някои от прогнозните разходи в разработката по ал. 2 са увеличени спрямо разходите за предходната година, се посочват размерът и причините за увеличението.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2017 г., в сила от 07.07.2017 г.) Постъпилите разработки се разглеждат и анализират от комисия, определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. При ценообразуване, различно от указаното в методиката, комисията връща предложението на доставчика, като определя срок за отстраняване на констатираната нередовност.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2017 г., в сила от 07.07.2017 г.) Министърът на земеделието, храните и горите ежегодно до 31 януари със заповед одобрява цените на услугата "Доставяне на вода за напояване" за следващия поливен сезон.

Чл. 11. (1) Определянето на постоянни и променливи годишни разходи за оризови култури се извършва съгласно приложение № 1, а за неоризови - съгласно приложение № 2.

(2) Постоянните разходи включват разходите, посочени в приложения № 1 и 2, графа "Допустими годишни постоянни разходи", колони от буква "а" до буква "л".

(3) Променливите разходи включват разходите, посочени в приложения № 1 и 2, графа "Допустими годишни променливи разходи", колони от буква "з" до буква "п".

(4) Сумата от разходите по ал. 2 и 3 в колони от буква "з" до буква "л" е равна на 100 процента.

Чл. 12. (1) Предвиждането на необходимите приходи за покриване на очаквани разходи по предоставяне на услугата "Доставяне на вода за напояване" включва:

1. възстановяване на постоянни и променливи компоненти на разход; определя се по следната формула:


НП = ПоР + ПрР,


където:

НП са необходимите годишни приходи, в лв.;

ПоР - допустимите годишни постоянни разходи, в лв.;

ПрР - допустимите годишни променливи разходи, в лв.;

2. допустимите постоянни или променливи разходи, които са пряко свързани с предоставянето на услуга по напояване; в допустими разходи не могат да се включат:

а) разходи, които не са свързани с дейността по напояване;

б) разходи, които не са заложени или са счетени за прекалено високи;

в) корпоративен данък;

г) глоби и санкции;

д) неустойки и лихви за забава;

е) разходи, извършени от трети лица за тяхна сметка.

(2) Когато прогнозните разходи са по-високи от отчетените за предишен ценови период, необходимите приходи за следващия ценови период се намаляват с абсолютната стойност на разликата и обратно - когато отчетените разходи са по-високи от прогнозните, необходимите приходи се увеличават с тази сума за следващия ценови период.

Чл. 13. При прогнозиране на допустими годишни постоянни и променливи разходи съотношението между оризови и неоризови култури се прогнозира както за постоянните, така и за променливите разходи, като:

1. сумата от относителните дялове на постоянните разходи за ориз и неоризови култури е равна на общите постоянни разходи, както следва:


ПоР = ДПоРО + ДПоНО,


където:

ПоР са допустимите годишни постоянни разходи, в лв.;

ДПоРО е относителният дял на постоянен разход, който се очаква за оризови култури; определя се като сума от стойностите на редове от колони с букви от "а" до "л" на ред 5 в графа "Допустими годишни постоянни разходи" от приложение № 1;

ДПоНО - относителният дял на постоянен разход, който се очаква за неоризови култури; определя се като сума от стойностите на редове от колони с букви от "а" до "л" на ред 5 в графа "Допустими годишни постоянни разходи" от приложение № 2;

2. сумата от относителните дялове на променливите разходи за ориз и неоризови култури е равна на общите променливи разходи, както следва:


ПрР= ДПрРО +ДПрРНО,


където:

ПрР са допустимите годишни променливи разходи, в лв.;

ДПрРО е относителният дял на променлив разход, който се очаква за оризови култури при гравитачно напояване; определя се като сума от стойностите на редове от колони с букви от "з" до "п" на ред 5 в графа "Допустими годишни променливи разходи" от приложение № 1;

ДПрРНО - относителният дял на променлив разход, който се очаква за неоризови култури при гравитачно напояване; определя се като сума от стойностите на редове от колони с букви от "з" до "п" на ред 5 в графа "Допустими годишни променливи разходи" от приложение № 2.

Чл. 14. (1) Доставчик на вода за напояване, който доставя вода до различни нива (категории) едновременно, попълва приложения № 1 и 2 в частта за "Допустими годишни променливи разходи" за всяка категория поотделно.

(2) Категориите по ал. 1 са:

1. Категория 1 - помпено ниво І - до 50 m височина;

2. Категория 2 - помпено ниво ІІ - до 100 m височина;

3. Категория 3 - помпено ниво ІІІ - до 150 m височина;

4. Категория 4 - под напор (нисък напор от 2 до 6 бара и висок напор над 6 бара).

Чл. 15. Определянето на постоянна цена на база на площ (лв./дка) за първа и всяка следваща поливка и цена за измерен обем (лв./m3) се извършва, както следва:

1. постоянната цена на декар (лв./дка) за първа поливка е сума (∑) от стойностите на редове от колони с букви от "а" до "л" на ред 5 в графа "Допустими годишни постоянни разходи" (в лв.), разделена на стойността в ред от колона с буква "р" (дка) на ред 5 от приложения № 1 и 2; полученият резултат е цената (лв./дка) за оризови и неоризови култури;

2. постоянната цена на декар (лв./дка) за всяка следваща поливка е сума (∑) от стойностите на редове от колони с букви от "з" до "л" на ред 5 в графа "Допустими годишни постоянни разходи" (лв.), разделена на стойността в ред от колона с буква "р" (дка) на ред 5 от приложения № 1 и 2; полученият резултат е цената (лв./дка) за всяка следваща поливка след първата;

3. цената за доставен обем вода е сума (∑) от стойностите на редове от колони с букви от "з" до "п" на ред 5 в графа "Допустими годишни променливи разходи" (в лв.), разделена на стойността в ред от колона с буква "с" (m3) на ред 5 от приложения № 1 и 2; полученият резултат е цената (лв./m3) за оризови и неоризови култури.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на методиката:

1. "Нормална ефективност на напоителна система" е ефективността на дадена напоителна система в зависимост от нейния вид (гравитачна, гравитачна с помпено захранване и напорна система - дъждовална), коефициент на полезно действие и амортизационен срок. Коефициентът на полезно действие се определя като отношение между доставения до потребителя обем вода към иззетия обем вода от водното тяло при водовземането.

2. "Измерен воден обем" е количеството вода, измерено с водомерни съоръжения и уреди, одобрени от Българския институт по метрология.

Заключителни разпоредби

§ 2. Методиката се приема на основание чл. 58 от Закона за сдружения за напояване.

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 130 ОТ 29 ЮНИ 2017 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 07.07.2017 Г.)


§ 70. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 10, ал. 2



1.

Планирани годишни постоянни и променливи разходи за оризови култури (в лв.)

2.

 

Допустими годишни постоянни разходи

 

Допустими годишни променливи разходи

dка

m3

3.

а

б

в

г

д

е

ж

з

и

к

л

з

и

к

л

м

н

о

п

р

с

4.

разходи за административния персонал, свързан с напояването

амортизация на необходимите базови активи

разходи по подготовката за напоителния сезон

разходи за спешни ремонтни работи

разход за охрана

други фиксирани разходи, които не зависят от доставената вода за напояване

компенсиране на разликата между прогнозни и извършени разходи от минали години

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

разходи за изпомпване на вода до по-високо ниво

разходи за осигуряване на напор до желаната стойност на налягане

други променливи разходи

планирани плащания за такси по разрешителни за водовземане

прогнозни площи за напояване

прогнозни доставени обеми вода

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

*Постоянна цена на декар за първа поливка

Цена за доставен обем вода

 

0,00 лв.

7.

**Постоянна цена на декар за всяка следваща поливка

0,00 лв.

0,00


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 2



1.

Планирани годишни постоянни и променливи разходи за неоризови култури (в лв.)

2.

Допустими годишни постоянни разходи

Допустими годишни променливи разходи

dка

m3

3.

а

б

в

г

д

е

ж

з

и

к

л

з

и

к

л

м

н

о

п

р

с

4.

разходи за административния персонал, свързан с напояването

амортизация на необходимите базови активи

разходи по подготовката за напоителния сезон

разходи за спешни ремонтни работи

разход за охрана

други фиксирани разходи, които не зависят от доставената вода за напояване

компенсиране на разликата между прогнозни и извършени разходи от минали години

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

част от разходите за персонал

част от разходите за материали

част от разходите за гориво

част от разходите за електроенергия

разходи за изпомпване на вода до по-високо ниво

разходи за осигуряване на напор до желаната стойност на налягане

други променливи разходи

планирани плащания за такси по разрешителни за водовземане

прогнозни площи за напояване

прогнозни доставени обеми вода

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

*Постоянна цена на декар за първа поливка

Цена за доставен обем вода

 

0,00 лв.

7.

**Постоянна цена на декар за всяка следваща поливка

0,00 лв.

0,00 лв.



Забележки:

1. В постоянната цена на декар за първа поливка са включени всички постоянни разходи (ред 5, клетки от буква "а" до "л" в графа "Допустими годишни постоянни разходи").

2. В постоянната цена на декар за всяка следваща поливка са включени само постоянните разходи, свързани с напояване (ред 5, клетки от буква "з" до "л" в графа "Допустими годишни постоянни разходи").

3. Общата цена за напояване е сума от: постоянната цена на декар, умножена по полетите декари, и цената за кубичен метър (m3), умножена по доставения обем вода.

4. Сумата от разходите в колона с буква "з" "разходи за персонал" в графа "Допустими годишни постоянни разходи" и в колона с буква "з" "разходи за персонал" в графа "Допустими годишни променливи разходи" е равна на 100 процента от разходите за персонал. Аналогично е и с останалите дублирани колони.

Промени настройката на бисквитките