Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 18.IX

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ (ДВ, БР. 42 ОТ 2006 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ (ДВ, БР. 42 ОТ 2006 Г.)

В сила от 07.02.2017 г.
Издаден от министъра на финансите

Обн. ДВ. бр.13 от 7 Февруари 2017г., изм. ДВ. бр.53 от 12 Юни 2020г., изм. ДВ. бр.82 от 18 Септември 2020г.

§ 1. В чл. 13б, ал. 1 думите "по смисъла на чл. 161, параграф 1 от Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета от 12 октомври 1992 г. относно създаване на Митнически кодекс на Общността" се заменят с "по смисъла на чл. 269 от Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 г. за създаване на Митнически кодекс на Съюза (ОВ, L 269 от 10 октомври 2013 г.)".

§ 2. В чл. 23б, ал. 1 буква "б" се изменя така:

"б) лицето, притежаващо свидетелство за авиационен оператор, издадено по реда на Наредба № 37 от 2016 г. за авиационните оператори (ДВ, бр. 87 от 2016 г.) до началника на митницата по седалище на лицето."

§ 3. В чл. 26д, ал. 5 т. 1 се отменя.

§ 4. В чл. 31 думите "реда на митническото законодателство" се заменят с "по образец".

§ 5. В чл. 53а се създава ал. 13:

"(13) За извършеното унищожаване на акцизните стоки комисиите по ал. 6, 7 и 11 съставят констативен протокол."

§ 6. (В сила от 01.06.2017 г.) В чл. 55а, ал. 4 след думите "контролна точка" съюзът "и" се заменя със "запетая", а след думата "трансакция" се добавя ",и допълнителния (продуктов) код".

§ 7. (В сила от 01.06.2017 г.) В чл. 55в, ал. 5 след думите "контролна точка" съюзът "и" се заменя със "запетая", а след думата "трансакцията" се добавя ",и допълнителния (продуктов) код".

§ 8. В глава трета, раздел IVв се създава чл. 55к:

"Чл. 55к. (1) В случаите, когато на територията на страната се установят липси при приключване на движение на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз, се дължи акциз на основание чл. 20, ал. 2, т. 8 от закона.

(2) Когато получателят установи точното количество на акцизните стоки при тяхното разтоварване, количеството на акцизните стоки се вписва в регистър "Дневник складова наличност". Съобщението за получаване се подава в съответствие с чл. 73д от закона.

(3) При посочени липси в съобщението за получаване на акцизни стоки, когато изпращачът е установен в друга държава членка, митническите органи извършват проверка на действително получените количества. Проверката относно действително изпратеното количество се извършва съгласно Регламент (EС) № 389/2012 г. на Съвета от 2 май 2012 г. относно административното сътрудничество в областта на акцизите и за отмяна на Регламент (ЕО) № 2073/2004 г. (ОВ, L 121 от 8 май 2012 г.).

(4) След извършване на проверките по ал. 3, с които са установени липси по ал. 1, началникът на компетентното митническо учреждение, на територията на което се намира данъчният склад, обектът на регистрирания получател или на временно регистрирания получател, издава решение за установяване на задължение за акциз от изпращача.

(5) Определеното задължение с решението по ал. 4 подлежи на доброволно плащане в 14-дневен срок от връчването му. След изтичането на срока за доброволно плащане решението подлежи на предварително изпълнение, освен ако изпълнението е спряно по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

(6) Решението по ал. 4 подлежи на обжалване по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

(7) За целите на връчване и събиране на установеното задължение с решението по ал. 4 може да се прилагат разпоредбите на глава двадесет и седма "а" от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

(8) В случаите на чл. 73а, ал. 1, т. 2 от закона, когато съобщението за получаване се приключи с липси, се извършва проверка съгласно Регламент № 389 от 2012 г. на Съвета от 2 май 2012 г. относно административното сътрудничество в областта на акцизите и за отмяна на Регламент (ЕО) № 2073/2004 г. относно установяване на заплащането на акциза. В случай че акцизът не е заплатен в другата държава членка, акцизът се дължи от лицензирания складодържател - изпращач, при спазване на разпоредбите на чл. 74а, ал. 4 от закона."

§ 9. В чл. 57 се създава ал. 6:

"(6) В случаите на промяна на банковата гаранция анексът съдържа най-малко следната информация:

1. индивидуализиращи данни за банката, издала анекса;

2. данни за лицензирания складодържател - наименование, ЕИК, седалище и адрес на управление;

3. адрес на данъчния склад;

4. номер на лиценза за управление на данъчния склад;

5. размер на обезпечението;

6. номер и дата на банковата гаранция, към която се издава анексът;

7. дата на приемане на анекса."

§ 10. Заглавието на раздел Iа на глава четвърта се изменя така:

"Обезпечения, предоставяни от регистрирани получатели, регистрирани изпращачи, данъчни представители и при получаване на бандероли при митнически режими".

§ 11. В чл. 58а се създават ал. 6 и 7:

"(6) Когато се предоставя обезпечение от регистрираните получатели или регистрирани изпращачи под формата на банкова гаранция, същата се предоставя по образеца съгласно приложение № 9ж.

(7) Когато се предоставя обезпечение от данъчни представители или при получаване на бандероли при митнически режими под формата на банкова гаранция, същата се предоставя по образеца съгласно приложение № 9з."

§ 12. Създава се чл. 64а:

"Чл. 64а. В случаите на прекратяване действието на лиценз за управление на данъчен склад неизползваните бандероли могат да бъдат прехвърлени в друг данъчен склад на същия лицензиран складодържател."

§ 13. (В сила от 01.06.2017 г.) Член 66а се изменя така:

"Чл. 66а. (1) В случаите на чл. 64, ал. 21 от закона за бандеролите, подлежащи на бракуване, се подава опис по образец съгласно приложение № 11а в компетентното митническо учреждение по седалище и адрес на управление на лицето или по местонахождение на данъчния склад/обекта, когато лицето е лицензиран складодържател или регистриран/временно регистриран получател.

(2) В случаите на чл. 64, ал. 22 от закона лицензираните складодържатели и регистрираните/временно регистрираните получатели подават опис по реда на ал. 1. Регистрираните/временно регистрираните получатели могат да подадат опис само за акцизни стоки, които не са доставени и получени в обекта.

(3) Бандеролите, подлежащи на бракуване, се връщат на компетентното митническо учреждение залепени върху хартиени листове, съдържащи печат и идентификационни данни на данъчно задълженото лице, датата, на която са били залепени бандеролите, и име и подпис на лицето, което ги е залепило.

(4) В случаите на ал. 3 не се допуска лепене на отделни части от различни бандероли.

(5) Листовете със залепени бандероли се предават в компетентното митническо учреждение едновременно с подаването на описа по ал. 1. При установени случаи на залепени части от различни бандероли същите се връщат на лицата в момента на тяхното предаване или на по-късен етап, за което се съставя протокол.

(6) Бракуват се само бандероли с видими всички реквизити и защити след безспорно доказване на тяхната автентичност от митнически служители, определени със заповед на директора на Агенция "Митници". Автентичността на бандеролите се установява в срок до 60 дни от подаване на описа.

(7) При констатиране на неистински и подправени бандероли се образува административнонаказателно производство, а бандеролите се изземват и съхраняват като доказателство до неговото приключване.

(8) Бандеролите се бракуват с протокол по образец съгласно приложение № 12а, подписан от представител на лицето по ал. 1 и 2 и от служител на компетентното митническо учреждение по седалище и адрес на управление на лицето или по местонахождение на данъчния склад/обекта, когато лицето е лицензиран складодържател или регистриран/временно регистриран получател.

(9) Протоколът за бракуване на бандероли се съставя не по-късно от 14 дни от изготвянето на писменото заключение за тяхната автентичност в два екземпляра - за лицето и за компетентното митническо учреждение. При бракуване на бандероли тяхната себестойност не се възстановява.

(10) Бракуваните бандероли се унищожават в присъствието на комисия, определена със заповед на директора на Агенция "Митници" или определено от него длъжностно лице. За унищожените бандероли комисията изготвя констативен протокол.

(11) В случаите на ал. 7 бандеролите се унищожават след приключване на административнонаказателното производство от комисия, определена със заповед на началника на компетентната митница. За унищожените бандероли комисията изготвя констативен протокол.

(12) Бандеролите се унищожават по начин, гарантиращ тяхната невъзможна повторна употреба."

§ 14. (В сила от 01.06.2017 г.) Създава се чл. 66б:

"Чл. 66б. (1) Лицата, подали опис по чл. 66а, ал. 1 и 2, могат да поискат от началника на митницата по местонахождение на данъчния склад/обекта автентичността на облепените върху акцизните стоки бандероли, подлежащи на бракуване, да бъде установена на местата, където те се съхраняват. В тези случаи ал. 3, 4 и 5 на чл. 66а не се прилагат.

(2) Акцизните стоки по ал. 1 се предават на митническите служители по чл. 66а, ал. 6 на място с протокол за предаване и приемане, съдържащ най-малко следната информация:

1. дата и място на предаване и приемане на бандеролите;

2. наименование и ЕИК на лицето, подало описа по чл. 66а, ал. 1 или 2;

3. входящ номер и дата на описа по чл. 66а, ал. 1 или 2;

4. вид на акцизните стоки;

5. търговска марка;

6. емисия на бандеролите;

7. серия на бандеролите;

8. номера на бандеролите;

9. регистрирана цена, посочена върху бандерола (за тютюневите изделия);

10. действително алкохолно съдържание по обем;

11. вместимост на потребителската опаковка (за алкохолните напитки);

12. общ брой на бандеролите съобразно реквизитите по т. 5, 6, 7, 9, 10 и 11;

13. име, длъжност и подпис на лицето, предаващо бандеролите;

14. име, длъжност и подпис на митническите служители, приели бандеролите.

(3) Протоколът за предаване и приемане се изготвя в два екземпляра - за лицето и за компетентното митническо учреждение, като информацията по т. 3 - 12 се изготвя задължително и във вид на електронна таблица, която се предоставя на митническите служители, на които е възложено установяване на автентичността на бандеролите.

(4) Бандеролите, по отношение на които са били предприети действия за установяване на тяхната автентичност, се съхраняват на подходящо място, ползвано от данъчно задълженото лице, което се запечатва от митническите органи. За извършените действия митническите органи съставят протокол, към който се прилага протоколът по ал. 3.

(5) При констатиране на неистински и подправени бандероли се образува административнонаказателно производство, а бандеролите се изземват и съхраняват като доказателство до неговото приключване.

(6) Бандеролите с установена автентичност се бракуват по реда на чл. 66а, ал. 8 и 9.

(7) Облепените върху акцизните стоки бандероли, които са бракувани, се отстраняват от потребителските им опаковки в присъствието на митнически органи и се съхраняват по реда на ал. 4. Данъчно задълженото лице уведомява предварително компетентното митническо учреждение най-малко седем дни преди датата, на която следва да бъде осигурено присъствие на митнически служители.

(8) Бандеролите се унищожават в едномесечен срок от изготвяне на протокола за тяхното бракуване на място в обектите по ал. 1, а когато това е невъзможно - на друго подходящо за целта място. Компетентното митническо учреждение се уведомява за осигуряване на присъствие на митнически служители най-малко седем дни преди датата на унищожаването.

(9) Бракуваните бандероли се унищожават в присъствието на комисия, определена със заповед на директора на Агенция "Митници" или определено от него длъжностно лице. За унищожените бандероли комисията изготвя констативен протокол.

(10) В случаите на ал. 5 бандеролите се унищожават по реда на чл. 66а, ал. 11.

(11) Бандеролите се унищожават по начин, гарантиращ тяхната невъзможна повторна употреба. Разходите за унищожаване на бандеролите по ал. 8 са за сметка на данъчно задължените лица.

(12) Алинеи 7 и 8 не се прилагат при унищожаване на акцизни стоки по реда на чл. 53а.

(13) Лицата по ал. 1 са длъжни да оказват съдействие на митническите органи при установяване на автентичността на бандеролите и тяхното унищожаване, включително с осигуряване на подходящи помещения и персонал за товарно-разтоварни дейности. Агенция "Митници" не дължи обезщетение за нарушен търговски вид на акцизни стоки вследствие на действия, свързани с установяване на автентичността на поставените върху тях бандероли."

§ 15. Създава се чл. 66г:

"Чл. 66г. Писмените заключения за автентичността на бандеролите се съхраняват за срок от 5 години считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която съответното производство е приключило."

§ 16. В чл. 68 думите "чл. 53а, ал. 6 и чл. 66а, ал. 11" се заменят с "чл. 53а, ал. 6 и 11, чл. 66, ал. 13 и чл. 66а, ал. 11 и 12".

§ 17. В чл. 78 се създава ал. 5:

"(5) В случай че за всеки данъчен период не са отчетени и вписани фири по ал. 2, лицензираните складодържатели са длъжни да установяват загубите от естествените фири в края на всяка календарна година, като ги документират с документа по образец съгласно приложение № 23. Фирите се вписват в регистър "Дневник на складовата наличност" на датата на извършване на проверката (инвентаризация)."

§ 18. В чл. 80г се създава ал. 6:

"(6) В случаите на корабно зареждане за удостоверяване на мястото на доставка към акцизния данъчен документ се прилага копие/я от документа/ите по приложение № 10 от Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол, като не се издава приложение № 14б."

§ 19. В чл. 80е, ал. 1 думите "helpdesk.bacis@customs.bg" се заменят с "servicedesk@customs.bg".

§ 20. В чл. 85а т. 62 се изменя така:

"62. 95 - сделка между лица по чл. 57а, ал. 1, т. 1, 2, 3, 3а, 3б, 5 и 6 от закона;".

§ 21. В глава пета, раздел I се създава чл. 85в:

"Чл. 85в. (1) За алкохола и алкохолните напитки съответствието на кодовете по Комбинираната номенклатура към 31 декември 1992 г. с кодовете по Комбинираната номенклатура, прилагана от 1 януари 2017 г., са съгласно приложение № 17аа.

(2) За енергийните продукти и електрическата енергия съответствието на кодовете по Комбинираната номенклатура към 1 януари 2002 г. с кодовете по Комбинираната номенклатура, прилагана от 1 януари 2017 г., са съгласно приложение № 17аб."

§ 22. В чл. 90 след думите "документация и отчетност" се добавя "както и до производствените си и складовите помещения и до намиращите се суровини и готови продукти".

§ 23. (В сила от 01.08.2017 г.) В чл. 93 ал. 1 се изменя така:

"(1) В съответствие с Регламент (ЕО) № 3199/93 на Комисията от 22 ноември 1993 г. относно взаимното признаване на процедурите за пълно денатуриране на алкохол за целите на освобождаването от акциз (ОВ, L 288 от 23 ноември 1993 г.) денатурирането на етилов алкохол по общия метод се извършва, като на 100 литра абсолютен етилов алкохол се добавят комплексно следните вещества:

1. 1,0 литър изопропилов алкохол (IPA);

2. 1,0 литър метилетилкетон (МЕК);

3. 1,0 грам денатониум бензоат."

§ 24. В чл. 98, ал. 1 т. 2 се отменя.

§ 25. В чл. 108а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, т. 3 думите "Агенция "Митници" се заменят с "доставчик на GPS услуги".

2. Алинея 13 се изменя така:

"(13) Доставчикът на GPS услуги е длъжен да предава към информационната система на Агенция "Митници" данните по ал. 12 независимо от продуктите, които се превозват със съдовете за транспортиране, както и да предостави на митническите органи достъп в реално време до системата за GPS наблюдение. При възникнали технически проблеми митническите органи се уведомяват незабавно на телефони или електронни адреси за контакт, предоставени от началника на съответната митница."

3. В ал. 14 след думите "носят отговорност за" се добавя "предаването на данните и".

§ 26. В чл. 108в се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 10 се изменя така:

"(10) Валидността на сертификата за одобрен съд за транспортиране на енергийни продукти се прекратява:

1. по искане на лицето по ал. 1;

2. по инициатива на митническите органи:

а) при установяване на фактите и обстоятелствата по чл. 93, ал. 12 от закона;

б) при нарушаване на разпоредбите на чл. 93, ал. 6 и 7 от закона и при условие, че административнонаказателното производство не е приключило със сключването на споразумение;

в) когато съдът за транспортиране е послужил за извършване на друго нарушение, установено от митническите органи, при условие, че административнонаказателното производство не е приключило със сключването на споразумение."

2. В ал. 18, изречение първо накрая се поставя запетая и се добавя "освен ако лицето е подало ново писмено искане за издаване на сертификат за същия съд".

3. Създава се ал. 19:

"(19) Сертификатът за одобрен съд за транспортиране на енергийни продукти се прекратява с решение на началника на компетентната митница, като се отчита наличието или липсата на уведомяване по чл. 108а, ал. 13 и по ал. 17 на този член. В случаите на ал. 10, т. 2, буква "а" решението подлежи на предварително изпълнение."

§ 27. В чл. 108г се създава ал. 3:

"(3) Този член не се прилага в случаите на подадено искане в срока по чл. 108в, ал. 18, освен ако с решение началникът на компетентната митница не разпореди друго."

§ 28. Създава се чл. 117б:

"Чл. 117б. (1) В случаите на чл. 90б, ал. 3 и 4 от закона лицата, получили разрешение за търговия с тютюневи изделия, предоставят следната информация за собствените или ползваните на друго основание транспортни средства:

1. номер и дата на разрешението за търговия с тютюневи изделия;

2. наименование и ЕИК на лицето, получило разрешението за търговия с тютюневи изделия;

3. марка и модел на транспортното средство;

4. регистрационен номер на транспортното средство;

5. идентификационен номер (VIN) на транспортното средство;

6. собственик на транспортното средство (име/наименование, ЕГН/ЕИК);

7. правно основание, въз основа на което се ползва транспортното средство, в случай че то не е собствено - договор (номер и дата) и страни по договора (име/наименование, ЕГН/ЕИК).

(2) Митническите органи могат да изискват и друга информация във връзка с доставките на тютюневите изделия, която се предоставя не по-късно от 3-дневен срок.

(3) В транспортните средства следва да се съхраняват копия на разрешението за търговия с тютюневи изделия и документът, с който в компетентното митническо учреждение е предоставена информацията по ал. 1."

§ 29. (В сила от 01.06.2017 г.) В чл. 121а, ал. 1 думите "описите на връщаните бандероли" се заменят с "описите за връщаните бандероли/описите на подлежащи на бракуване бандероли".

§ 30. В приложение № 7т към чл. 55а, ал. 1 след ред "r Търговска марка на продуктите*" се добавя ред:

"b Идентифициране на транспортните единици (задължително се вписват идентификационните номера на основното и допълнителното/ите превозно/и средство/и, разделени с наклонена черта)."

§ 31. В приложение № 9д, т. 2 след думите "в срока на банковата гаранция задължения за заплащане на акциз" се поставя запетая и се добавя "както и задължения за заплащане на акциз във връзка с чл. 20, ал. 2, т. 9 от Закона за акцизите и данъчните складове".

§ 32. Създава се приложение № 9ж към чл. 58а, ал. 6:

"Приложение № 9ж към чл. 58а, ал. 6



БАНКОВА ГАРАНЦИЯ

за режим отложено плащане на акциз

 

I. Задължение на поръчителя

1. Ние, банка ..............................................................................................................................,

представлявана от .....................................................................................................................,

със седалище ..............................................................................................................................,

ставаме солидарен поръчител пред териториално митническо управление (ТМУ) ......................................................................................................................................

до максималната сума от ............................................................................................. лв., за

изпълнение на всяко задължение за заплащане на акциз от регистрирания получател/регистриран изпращач* ...........................................................................................

Удостоверение за регистрация ........................................, като главно задължение, както и за разноските и другите вземания, произтичащи от неговото събиране.

2. Банката се задължава да заплати в 7-дневен срок считано от датата на първото писмено искане от ТМУ ................................................, дължимите суми до определения в гаранцията максимален размер за възникнали, които биха могли да възникнат или установени в срока на банковата гаранция задължения за заплащане на акциз, както и задължения за заплащане на акциз във връзка с чл. 20, ал. 2, т. 10 от Закона за акцизите и данъчните складове ведно с лихвата, смятано от първия ден след датата на възникване на задължението, освен ако преди изтичането на този срок банката или всяко друго заинтересувано лице докаже пред митническите органи, че задължението за заплащане на акциз е погасено.

Когато искането е изпратено по пощата, за дата на получаване на искането се счита датата на пощенското клеймо.

ТМУ ......................................................, може по искане на банката и по други причини, признати за основателни, да продължи 7-дневния срок считано от датата на искането за заплащане, в който срок банката е длъжна да извърши плащането на исканите суми. Разходите, произтичащи от даването на този допълнителен срок, и в частност лихвите, трябва също да бъдат заплатени от банката.

3. Гаранцията влиза в сила от деня на нейното писмено приемане от ТМУ .................. .

4. Гаранцията е безсрочна или за срок до ...............................................................................

5. Искането за плащане се отправя до банката не по-късно от 6 месеца след изтичане на срока на действие на гаранцията или нейното прекратяване.

6. За целите на тази гаранция банката посочва служебен адрес за кореспонденция и съобщения ..................................................................................................................................

.................................................................................................................................................... .

Банката се задължава да приема всякаква кореспонденция и съобщения, отнасящи се до тази гаранция, които ѝ се изпращат.

Банката се задължава да поддържа своя служебен адрес за контакт и ако се наложи да го промени, да информира предварително за това Централното митническо управление на Агенция "Митници".

Настоящата банкова гаранция се издава в два еднообразни екземпляра, един за банката и един за ТМУ ............................................................................................................................. .

Съставена в ....................................................... на ....................................................................

"Гаранция за сумата от ........................................................................................................ лв."

(всеки от подписващите изписва сумата цифром и словом преди подписа)

................................                                                                                ......................................

(подписи и печат на банката)

II. Приемане на гаранцията от ТМУ ..................................................................................... .

Гаранцията е приета на: ...........................................................................................................

(подпис и печат)

_______________

* В банковата гаранция се оставя само необходимият текст относно индивидуализирането на лицето - регистрирания получател или регистриран изпращач.

 

"

§ 33. Създава се приложение № 9з към чл. 58а, ал. 7:

"Приложение № 9з към чл. 58а, ал. 7


БАНКОВА ГАРАНЦИЯ

 

I. Задължение на поръчителя

1. Ние, банка .............................................................................................................................,

представлявана от ....................................................................................................................,

със седалище ............................................................................................................................,

ставаме солидарен поръчител пред териториално митническо управление (ТМУ) .........

…………………………………………………………………………………………..……

до максималната сума от .......................................................................................... лв., за

изпълнение на всяко задължение за заплащане на акциз от данъчния представител по чл. 57б, ал. 4 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) от лице при получаване на бандероли при митнически режими* .........................................................

………………………………………………………………………………………….......…

Удостоверение за регистрация ......................................................................., като главно задължение, както и за разноските и другите вземания, произтичащи от неговото събиране.

2. Банката се задължава да заплати в 7-дневен срок считано от датата на първото писмено искане от ТМУ ................................................................., дължимите суми до определения в гаранцията максимален размер за възникнали, които биха могли да възникнат или установени в срока на банковата гаранция задължения за заплащане на акциз, както и задължения за заплащане на акциз във връзка с чл. 20, ал. 2, т. 10 ЗАДС ведно с лихвата, смятано от първия ден след датата на възникване на задължението, освен ако преди изтичането на този срок банката или всяко друго заинтересувано лице докаже пред митническите органи, че задължението за заплащане на акциз е погасено.

Когато искането е изпратено по пощата, за дата на получаване на искането се счита датата на пощенското клеймо.

ТМУ .........................................................., може по искане на банката и по други причини, признати за основателни, да продължи 7-дневния срок считано от датата на искането за заплащане, в който срок банката е длъжна да извърши плащането на исканите суми. Разходите, произтичащи от даването на този допълнителен срок, и в частност лихвите, трябва също да бъдат заплатени от банката.

3. Гаранцията влиза в сила от деня на нейното писмено приемане от ТМУ ....................

4. Гаранцията е безсрочна или за срок до ..............................................................................

5. Искането за плащане се отправя до банката не по-късно от 6 месеца след изтичане на срока на действие на гаранцията или нейното прекратяване.

6. За целите на тази гаранция банката посочва служебен адрес за кореспонденция и съобщения ..................................................................................................................................

………………………………………………………………………………………….……….

Банката се задължава да приема всякаква кореспонденция и съобщения, отнасящи се до тази гаранция, които ѝ се изпращат.

Банката се задължава да поддържа своя служебен адрес за контакт и ако се наложи да го промени, да информира предварително за това Централното митническо управление на Агенция "Митници".

Настоящата банкова гаранция се издава в два еднообразни екземпляра, един за банката и един за ТМУ ................................................................................................................................

Съставена в ................................................. на ..........................................................................

"Гаранция за сумата от ..............................................................................................................

…………………………………………………………………………………..…………. лв."

(всеки от подписващите изписва сумата цифром и словом преди подписа)

.................................                                                                                 ................................

(подписи и печат на банката)

II. Приемане на гаранцията от ТМУ .......................................................................................

Гаранцията е приета на: ...........................................................................................................

…………………………………………………………………………....…………………….

(подпис и печат)

________________

* В банковата гаранция се оставя само необходимият текст относно индивидуализирането на лицето - данъчният представител по чл. 57б, ал. 4 ЗАДС, или от лице при получаване на бандероли при митнически режими.



"

§ 34. Заглавието на приложение № 11а се изменя така: "Приложение № 11а към чл. 66, ал. 5, чл. 66а, ал. 1 и чл. 66б", а след думите "опис за връщаните бандероли" се добавя "/опис на подлежащите на бракуване бандероли".

§ 35. В приложение № 15 към чл. 82, ал. 1, т. 1 в заглавието на екземпляр 2 на акцизната декларация за лицензирания складодържател/регистрираното лице накрая думите "алкохолни продукти" се заменят с "алкохолни напитки".

§ 36. Създава се приложение № 17аа към чл. 85в, ал. 1:

"Приложение № 17аа към чл. 85в, ал. 1


Таблица на съответствието на кодовете по Комбинираната номенклатура и кодовете на акцизния продукт за алкохол и алкохолни напитки по смисъла на ЗАДС

Комби-

нирана номенклатура от 31.12.1992 г.

Комбинирана номенклатура от 1.01.2017 г.

Код на

акцизния

продукт

2203

2203 00 01

В000

2203

2203 00 09

В000

2203

2203 00 10

В000

220410

2204 10 11

W300

2204

2204 10 13

W300

2204

2204 10 15

W300

220410

2204 10 91

W300

220410

2204 10 93

W300

220410

2204 10 94

W300

220410

2204 10 96

W300

220410

2204 10 98

W300

22042110

2204 21 06

W300

22042110

2204 21 07

W300

22042110

2204 21 08

W300

22042110

2204 21 09

W300

2204

2204 21 06

W200

2204

2204 21 07

W200

2204

2204 21 08

W200

2204

2204 21 09

W200

2204

2204 21 11

W200

2204

2204 21 12

W200

2204

2204 21 13

W200

2204

2204 21 17

W200

2204

2204 21 18

W200

2204

2204 21 19

W200

2204

2204 21 22

W200

2204

2204 21 23

W200

2204

2204 21 24

W200

2204

2204 21 26

W200

2204

2204 21 27

W200

2204

2204 21 28

W200

2204

2204 21 31

W200

2204

2204 21 32

W200

2204

2204 21 34

W200

2204

2204 21 36

W200

2204

2204 21 37

W200

2204

2204 21 38

W200, I000

2204

2204 21 42

W200

2204

2204 21 43

W200

2204

2204 21 44

W200

2204

2204 21 46

W200

2204

2204 21 47

W200

2204

2204 21 48

W200

2204

2204 21 61

W200

2204

2204 21 62

W200

2204

2204 21 66

W200

2204

2204 21 67

W200

2204

2204 21 68

W200

2204

2204 21 69

W200

2204

2204 21 71

W200

2204

2204 21 74

W200

2204

2204 21 76

W200

2204

2204 21 77

W200

2204

2204 21 78

W200

2204

2204 21 79

W200

2204

2204 21 80

W200

2204

2204 21 81

W200

2204

2204 21 82

W200

2204

2204 21 83

W200

2204

2204 21 84

W200, S200

2204

2204 21 85

W200, I000, S200

2204

2204 21 86

W200, I000, S200

2204

2204 21 87

W200, I000, S200

2204

2204 21 88

W200, I000, S200

2204

2204 21 89

W200, I000, S200

2204

2204 21 90

W200, I000, S200

2204

2204 21 91

W200, I000, S200

2204

2204 21 93

W200, I000, S200

2204

2204 21 94

W200, I000, S200

2204

2204 21 95

W200, I000, S200

2204

2204 21 96

W200, I000, S200

2204

2204 21 97

W200, I000, S200

2204

2204 21 98

W200, I000, S200

2204

2204 22 10

W200, W300

2204

2204 22 22

W200

2204

2204 22 23

W200

2204

2204 22 24

W200

2204

2204 22 26

W200

2204

2204 22 27

W200

2204

2204 22 28

W200

2204

2204 22 32

W200

2204

2204 22 33

W200

2204

2204 22 38

W200

2204

2204 22 78

W200

2204

2204 22 79

W200

2204

2204 22 80

W200

2204

2204 22 81

W200

2204

2204 22 82

W200

2204

2204 22 83

W200

2204

2204 22 84

W200

2204

2204 22 85

W200, I000, S200

2204

2204 22 86

W200, I000, S200

2204

2204 22 88

W200, I000, S200

2204

2204 22 90

W200, I000, S200

2204

2204 22 91

W200, I000, S200

2204

2204 22 93

W200, I000, S200

2204

2204 22 94

W200, I000, S200

2204

2204 22 95

W200, I000, S200

2204

2204 22 96

W200, I000, S200

2204

2204 22 97

W200, I000, S200

2204

2204 22 98

W200, I000, S200

22042910

2204 29 10

W300

2204

2204 29 10

W200

2204

2204 29 22

W200

2204

2204 29 23

W200

2204

2204 29 24

W200

2204

2204 29 26

W200

2204

2204 29 27

W200

2204

2204 29 28

W200

2204

2204 29 32

W200

2204

2204 29 38

W200

2204

2204 29 78

W200

2204

2204 29 79

W200

2204

2204 29 80

W200

2204

2204 29 81

W200

2204

2204 29 82

W200

2204

2204 29 83

W200

2204

2204 29 84

W200

2204

2204 29 85

W200, I000, S200

2204

2204 29 86

W200, I000, S200

2204

2204 29 88

W200, I000, S200

2204

2204 29 90

W200, I000, S200

2204

2204 29 91

W200, I000, S200

2204

2204 29 93

W200, I000, S200

2204

2204 29 94

W200, I000, S200

2204

2204 29 95

W200, I000, S200

2204

2204 29 96

W200, I000, S200

2204

2204 29 97

W200, I000, S200

2204

2204 29 98

W200, I000, S200

2204

2204 30 10

W200

2204

2204 30 96

W200

2204

2204 30 98

W200

2205

2205 10 10

W200, W300, I000

2205

2205 10 90

I000, S200

2205

2205 90 10

W200, W300, I000

2205

2205 90 90

I000, S200

2206

2206 00 10

W200, I000, S200

2206

2206 00 31

W200, W300, I000, S200

2206

2206 00 39

B000, W200, W300, I000, S200

2206

2206 00 51

W200, I000, S200

2206

2206 00 59

B000, W200, I000, S200

2206

2206 00 81

W200, I000, S200

2206

2206 00 89

B000, W200, I000, S200

2207

2207 10 00

S300

2207

2207 20 00

S400

220810

2103 90 30

S500

220810

2106 90 20

S500

220810

3302 10 10

S500

2208

2208 20 12

S200

2208

2208 20 14

S200

2208

2208 20 26

S200

2208

2208 20 27

S200

2208

2208 20 29

S200

2208

2208 20 40

S200

2208

2208 20 62

S200

2208

2208 20 64

S200

2208

2208 20 86

S200

2208

2208 20 87

S200

2208

2208 20 89

S200

2208

2208 30 11

S200

2208

2208 30 19

S200

2208

2208 30 30

S200

2208

2208 30 41

S200

2208

2208 30 49

S200

2208

2208 30 61

S200

2208

2208 30 69

S200

2208

2208 30 71

S200

2208

2208 30 79

S200

2208

2208 30 82

S200

2208

2208 30 88

S200

2208

2208 40 11

S200

2208

2208 40 31

S200

2208

2208 40 39

S200

2208

2208 40 51

S200

2208

2208 40 91

S200

2208

2208 40 99

S200

2208

2208 50 11

S200

2208

2208 50 19

S200

2208

2208 50 91

S200

2208

2208 50 99

S200

2208

2208 60 11

S200

2208

2208 60 19

S200

2208

2208 60 91

S200

2208

2208 60 99

S200

2208

2208 70 10

S200

2208

2208 70 90

S200

2208

2208 90 11

S200

2208

2208 90 19

S200

2208

2208 90 33

S200

2208

2208 90 38

S200

2208

2208 90 41

S200

2208

2208 90 45

S200

2208

2208 90 48

S200

2208

2208 90 54

S200

2208

2208 90 56

S200

2208

2208 90 69

S200

2208

2208 90 71

S200

2208

2208 90 75

S200

2208

2208 90 77

S200

2208

2208 90 78

S200

2208

2208 90 91

S300

2208

2208 90 99

S300


"

§ 37. Създава се приложение № 17аб към чл. 85в, ал. 2:

"Приложение № 17аб към чл. 85в, ал. 2



Таблица на съответствието на кодове по Комбинираната номенклатура и кодовете на акцизния продукт за енергийни продукти

 

Комбинирана

номенклатура, прилагана от

1 януари 2002 г.

Комбинирана номенклатура, прилагана от

1 януари 2017 г.

Код на акцизния продукт

от 1507 до 1518

от 1507 до 1518

Е200

2701, 2702 и 2704

2701, 2702 и 2704

Е001

2705

2705

Е998

2706

2706

Е002

2707 10 10 и 2707 10 90

2707 10 00

E300

2707 20 10 и 2707 20 90

2707 20 00

E300

2707 30 10 и 2707 30 90

2707 30 00

E300

2707 50 10 и 2707 50 20

2707 50 00

E300

2707 91

2707 91

Е003

2707 99, 2707 60 00

2707 99

Е003

2708

2708

Е003

2709

2709

Е004

2710 11 31

2710 12 31

E300

2710 11 51

2710 12 51

E410

2710 11 59

2710 12 59

E410

2710 11 31

2710 12 31

E410

2710 11 41

2710 12 41

E420

2710 11 45

2710 12 45

E420

2710 11 49

2710 12 49

E420

2710 19 41

2710 19 43

E420

2710 19 41

2710 19 46

E430

2710 19 41, 2710 19 45

2710 19 47

E430

2710 19 45, 2710 19 49

2710 19 48

E430

2710 19 41

2710 20 11

E430

2710 19 41

2710 20 15

E430

2710 19 41, 2710 19 45

2710 20 17

E430

2710 19 45, 2710 19 49

2710 20 19

E430

2710 19 41

2710 19 43

E430

2710 19 41

2710 19 46

E440

2710 19 41, 2710 19 45

2710 19 47

E440

27101945, 2710 19 49

2710 19 48

E440

2710 19 41

2710 20 11

E440

2710 19 41

2710 20 15

E440

2710 19 41, 2710 19 45

2710 20 17

E440

2710 19 45, 2710 19 49

2710 20 19

E440

от 2710 19 71
до 2710 19 99,

с изключение на консистентни смазки (греси)

от 2710 19 71 до 2710 19 99,

с изключение на консистентни смазки (греси)

Е006

2710 19 51, 2710 19 55 и от 2710 19 71 до 2710 19 99

2710 19 51, 2710 19 55, от 2710 19 71 до 2710 19 99 и 2710 20 90

Е007

2710 91

2710 91

Е008

2710 99

2710 99

Е008

2710 19 21

2710 19 21

E440

2710 19 25

2710 19 25

E450

2710 19 21

2710 19 21

E450

2710 19 25

2710 19 25

E460

2710 19 61

2710 19 62

E460

2710 19 61

2710 19 64

E470

2710 19 63, 2710 19 65, 2710 19 69

2710 19 68

E470

2710 19 61

2710 20 31

E470

-2710 19 61

2710 20 35

E470

2710 19 63, 2710 19 65, 2710 19 69

2710 20 39

E470

2710 11 21

2710 12 21

E470

2710 11 25

2710 12 25

E480

2710 19 29

2710 19 29

E480

2710 11 11

2710 12 11

E480

2710 11 15

2710 12 15

E490

2710 11 21

2710 12 21

E490

2710 11 25

2710 12 25

E490

2710 11 70

2710 12 70

E490

2710 11 90

2710 12 90

E490

2710 19 11

2710 19 11

E490

2710 19 15

2710 19 15

E490

2710 19 31

2710 19 31

E490

2710 19 35

2710 19 35

E490

2710 19 51

2710 19 51

E490

2710 19 55

2710 19 55

E490

2711 11 00

2711 11 00

Е009

2711 21 00

2711 21 00

Е009

2711 12 11

2711 12 11

E490

2711 12 19

2711 12 19

E500

2711 12 91

2711 12 91

E500

2711 12 93

2711 12 93

E500

2711 12 94

2711 12 94

E500

2711 12 97

2711 12 97

E500

2711 13 10

2711 13 10

E500

2711 13 30

2711 13 30

E500

2711 13 91

2711 13 91

E500

2711 13 97

2711 13 97

E500

2711 14 00

2711 14 00

E500

2711 19 00

2711 19 00

E500

2713

2713

Е998

2714

2714

Е998

2715

2715

Е998

2716

2716

Е998

2901 10 10, 2901 10 90

2901 10 00

E500

2902 20 00

2902 20 00

E600

2902 30 00

2902 30 00

E700

2902 41 00

2902 41 00

E700

2902 42 00

2902 42 00

E700

2902 43 00

2902 43 00

E700

2902 44 00

2902 44 00

E700

2905 11 00

2905 11 00

E700

3824 90 99

3826 00 10

E800

3824 90 99

3824 99 92, 3824 99 93

E910

3824 90 99

3826 00 90

E920

3811 11 00

3811 11 10

E920

3811 11 00

3811 11 90

E930

3811 19 00

3811 19 00

E930

3811 90 00

3811 90 00

E930


"

§ 38. В приложение № 19в към чл. 117а думите "ДИРЕКТОРА НА АГЕНЦИЯ "МИТНИЦИ" се заменят с "НАЧАЛНИКА НА МИТНИЦА".

§ 39. Навсякъде в правилника думите "удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски" се заличават.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 40. (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2020 г., в сила от 12.06.2020 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2020 г.) Издадените до влизането в сила на този правилник обезпечения под формата на срочна банкова гаранция продължават действието си до изтичане на срока им или до тяхната промяна, но не по-късно от 31 декември 2020 г., освен ако същите бъдат приведени в съответствие с изискванията на приложение № 9д към чл. 57, ал. 3 от правилника.

(2) Приетите безсрочни банкови гаранции преди 7 февруари 2017 г., при които не е извършена промяна във връзка с ангажимент на банката за задължения за заплащане на акциз във връзка с чл. 20, ал. 2, т. 9 от Закона за акцизите и данъчните складове, продължават действието си не по-късно от 31 декември 2020 г., освен ако същите бъдат приведени в съответствие с изискванията на приложение № 9д към чл. 57, ал. 3 от правилника.


§ 41. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на разпоредбите на § 6, 7, 13, 14 и 29, които влизат в сила от 1 юни 2017 г., и разпоредбата на § 23, която влиза в сила от 1 август 2017 г.

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПРАВИЛНИКА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 53 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 12.06.2020 Г.)


§ 55. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките