Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 9.V

НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2017 Г. ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО, СЪБИРАНЕ, ТРАНСПОРТИРАНЕ И ПРЕРАБОТКА НА СУРОВО КРАВЕ МЛЯКО, ПРЕДЛАГАНЕТО НА ПАЗАРА НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ И ОФИЦИАЛНИЯ ИМ КОНТРОЛ

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2017 Г. ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО, СЪБИРАНЕ, ТРАНСПОРТИРАНЕ И ПРЕРАБОТКА НА СУРОВО КРАВЕ МЛЯКО, ПРЕДЛАГАНЕТО НА ПАЗАРА НА МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ И ОФИЦИАЛНИЯ ИМ КОНТРОЛ

В сила от 07.03.2017 г.
Издадена от министъра на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.20 от 7 Март 2017г., отм. ДВ. бр.41 от 9 Май 2023г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 5 от 2 май 2023 г. за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния контрол - ДВ, бр. 41 от 9 май 2023 г., в сила от 09.05.2023 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за:

1. извършване на официален контрол и оценка на фермите за добив на сурово краве мляко в съответствие с общите изисквания, определени в приложение III, раздел IX, глава I от Регламент (ЕО) 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храни от животински произход (OB, L 226, 25.07.2004 г.) (Регламент (ЕО) № 853/2004), включително вземането на проби сурово мляко по отношение на специфичните изисквания, определени от приложение III, раздел IX, глава I, т. III, т. 1, т. 2, буква "г", т. 3, буква "а", буква "i" и т. 4 от Регламент (ЕО) № 853/2004;

2. ежемесечното вземане на проби от сурово краве мляко за целите на самоконтрола в съответствие с разпоредбите, определени в приложение III, раздел IX, глава I, т. III, т. 1, т. 2, буква "а - в", т. 3, буква "а", буква "i" и т. 4 от Регламент (ЕО) 853/2004;

3. контрол на лабораториите, методи за изпитване и система за електронна обработка на резултатите от анализа на суровото краве мляко;

4. коригиращи действия при получаване на незадоволителни резултати от официалния контрол и оценка на фермите и/или от резултатите от анализа на суровото краве мляко в съответствие с т. 1 и 2;

5. преработка и предлагане на пазара на сурово краве мляко и млечни продукти, произведени от мляко, което не отговаря на изискванията на Регламент (ЕО) 853/2004 по отношение на общ брой микроорганизми (ОБМ), общ брой соматични клетки (ОБСК) и структура и хигиена на фермите;

6. проследяване на суровото краве мляко и идентификационна маркировка на мляко и млечни продукти, предназначени за пазара на Европейския съюз или изключително за предлагане на пазара в Република България;

7. честота на инспекциите на база анализ на риска върху бизнес операторите на храни по цялата хранителна верига на млечния сектор;

8. извършване на собствени проверки и изпълнение на задълженията при самоконтрол на заинтересованите лица по цялата производствена верига за сурово краве мляко и млечни продукти.

Раздел II.
Официален контрол и оценка на фермите за производство на сурово краве мляко и вземане на проби

Чл. 2. (1) Всеки бизнес оператор на храни (БОХ) подава заявление по образец пред областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) за започване, спиране или прекратяване на дейност по производство на сурово краве мляко, като информацията се отразява в Интегрираната информационна система (ИИС) на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

(2) След подаване на заявлението по ал. 1 директорът на ОДБХ определя със заповед комисия от ОДБХ, която да извърши проверка и да направи заключение за дейността по производство на сурово краве мляко във връзка със заявеното от БОХ.

(3) Всички ферми за производство на сурово краве мляко в Република България подлежат на официална оценка и ежегодна проверка официален контрол от ОДБХ по отношение на спазването на стандартите за здравни, хигиенни и структурни изисквания на Европейския съюз.

(4) Българската агенция по безопасност на храните създава и поддържа публичен списък в електронен вид на всички ферми за производство на сурово краве мляко, които са официално оценени, с изключение на тези стопанства, които произвеждат сурово краве мляко и млечни продукти за лична консумация по смисъла на чл. 1, параграф 3, букви "а" и "б" на Регламент (ЕО) № 853/2004.

Чл. 3. (1) Резултатите от проверката на комисията се записват в протокол, а от официалната оценка - в контролен лист - въпросник, които се прикачват към животновъдния обект в ИИС на БАБХ, като данните от него се прехвърлят от официалния ветеринарен лекар (ОВЛ) в ИИС за централизирана обработка.

(2) Резултатите от ежегодната проверка официален контрол се записват в констативен протокол.

Чл. 4. (1) Официалният ветеринарен лекар за изчисляване на повтаряща се средна геометрична стойност при официалната оценка на показателите взема:

1. най-малко по две представителни проби сурово краве мляко на месец за период от два последователни месеца за извършване на анализ по показателя ОБМ, физикохимични показатели (масленост, точка на замръзване) и за наличието на инхибитори;

2. най-малко по една представителна проба сурово краве мляко на месец за период от три последователни месеца за извършване на анализ по показателя ОБСК, физикохимични показатели (масленост, точка на замръзване) и за наличието на инхибитори.

(2) Пробите от официалния контрол се изпращат за изпитване в независими акредитирани лаборатории на БАБХ, определени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

Чл. 5. (1) Разходите за извършване на лабораторните анализи за официалната оценка на фермите за добив на сурово краве мляко са за сметка на БАБХ.

(2) Разходите в случай на допълнително пробовземане извън пробите по чл. 4, ал. 1 или при извършване на коригиращи действия при несъответстващи резултати за ОБМ и ОБСК се поемат от БОХ съгласно чл. 28 от Регламент (ЕО) № 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно официалния контрол, провеждан с цел осигуряване на проверка на съответствието със законодателството в областта на фуражите и храните и правилата за опазване здравето на животните и хуманното отношение към животните (ОВ, L 165 от 30.04.2004 г.) (Регламент (ЕО) № 882/2004).

Раздел III.
Вземане на проби сурово краве мляко за целите на самоконтрола

Чл. 6. (1) Пробите за целите на самоконтрола се вземат от пробовземачи, получили удостоверение за преминато обучение в БАБХ и вписани в списък, който е публикуван на интернет страницата на БАБХ.

(2) Проби сурово краве мляко се вземат от фермите за производство на мляко и млекосъбирателните центрове (МСЦ).

(3) Лицата по ал. 1 за изчисляване на повтаряща се средна геометрична стойност на показателите вземат:

1. най-малко по две представителни проби сурово краве мляко на месец за период от два последователни месеца за извършване на анализ по показателя ОБМ, физикохимични показатели (масленост, точка на замръзване) и за наличието на инхибитори;

2. най-малко по една представителна проба сурово краве мляко на месец за период от три последователни месеца за извършване на анализ по показателя ОБСК, физикохимични показатели (масленост, точка на замръзване) и за наличието на инхибитори.

(4) Пробите се вземат по график, автоматично изготвен от ИИС. Взетите проби се предоставят за изпитване в независими акредитирани лаборатории, вписани в публичния регистър по чл. 11е от Закона за животновъдството.

(5) Пробовземачите по ал. 1 предоставят на бизнес оператора на храни в обектите по ал. 2 информация от ИИС за резултатите от средногеометричните стойности на изследваното сурово краве мляко по ал. 3. Бизнес операторът на храни в обектите по ал. 2 предоставя получената информация на млекопреработвателното предприятие (МПП), в което предава млякото.

(6) В случаите, в които пробата е невалидна и не може да се използва за изчисление на средна геометрична стойност на показателите, се взема допълнителна проба от лицето по ал. 1 в рамките на същия месец. При невъзможност за изпълнение на условията по ал. 3 за изчисляване на средна геометрична стойност на показателите фермата губи статута си на отговаряща на Регламент (ЕО) 853/2004. Възстановяването на статута става след нова официална оценка.

(7) Разходите по ал. 6 за нова официална оценка са за сметка на БОХ съгласно чл. 28 от Регламент (ЕО) 882/2004.

Раздел IV.
Контрол на лабораториите, методи за изпитване и система за електронна обработка на резултатите от анализа на млякото

Чл. 7. (1) Акредитираните ветеринарни лаборатории за изпитване на сурово мляко подлежат на контрол от БАБХ съгласно чл. 37 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

(2) Контролът на лабораториите по ал. 1 трябва да гарантира, че резултатите от изпитването са получени по методите, посочени в обхвата на акредитация, съгласно чл. 11е, ал. 2 от Закона за животновъдството.

(3) Контролът по ал. 1 включва проверка на следните критерии:

1. лабораторно оборудване;

2. лабораторни методи за анализ;

3. приемане на пробите;

4. осигуряване на система за анонимност на пробите;

5. участие в междулабораторни сравнения;

6. обработка на данните от резултатите от изпитванията;

7. проверка на компетентността на служителите;

8. валидност на пробите и достоверност на резултатите от изпитване;

9. отразяване на резултатите от изпитванията на пробите в ИИС на БАБХ.

(4) При установяване на несъответствия в работата или условията в лабораторията БАБХ уведомява Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация".

Чл. 8. Базата данни на ИИС служи за предоставяне на ОВЛ на подробна информация за процеса на официалната оценка и официалния контрол на фермите за производство на сурово краве мляко, както и информация на ОВЛ и на пробовземачите за вземането на пробите.

Чл. 9. (1) За изчисляване на повтаряща се средна геометрична стойност от приложение III, раздел IX на Регламент (ЕО) № 853/2004 по отношение на ОБМ и ОБСК се използват само резултати, получени от валидни проби.

(2) Валидността на пробите от сурово краве мляко се доказва с изпитване за физикохимични показатели.

(3) Пробите се считат за валидни при отрицателен резултат от изпитване за инхибитори и стойности от изпитване за физикохимични показатели, както следва:

1. точка на замръзване не по-висока от минус 0,507;

2. масленост не по-ниска или равна на 2,6 на сто.

(4) Изпитването на показател наличие на инхибитори се извършва с метод, основан на дифузията през агар с тестови микроорганизъм Bacillus stearothermophilus var. сalidolactis или с други методи с не по-ниска чувствителност.

(5) Данните от изпитванията на пробите сурово краве мляко по ал. 1 - 4 се въвеждат в ИИС на БАБХ от лабораториите по чл. 7, ал. 1.

Раздел V.
Коригиращи действия във фермата при несъответстващи резултати от оценката, официалния контрол и самоконтрола

Чл. 10. (1) В случай на получаване на незадоволителни резултати ОВЛ предписва едно или повече коригиращи действия по отношение на:

1. предприемане на хигиенни мерки към условията и начина на доене, оборудването и условията за съхранение на суровото краве мляко, поддържане на записи за спазване на карентни срокове при лечението на животните, обучение на персонала, техническа инспекция на оборудването или извършването на клиничен преглед на млечните крави;

2. съответствие с критериите по показателите ОБМ, ОБСК и инхибитори;

3. насочване на млякото за реализация съгласно чл. 11.

(2) В случаите, в които БОХ не е предприел коригиращи действия в рамките на три месеца за несъответствие с критериите по отношение на ОБМ и ОБСК, ОВЛ:

1. спира доставянето на сурово краве мляко;

2. налага забрана на доставките на сурово краве мляко на пазара;

3. разпорежда унищожаване на суровото краве мляко или го насочва за друга употреба извън хранителната верига.

Раздел VI.
Използване на суровото мляко, което не съответства на стандартите и изискванията на Европейския съюз

Чл. 11. (1) В съответствие с чл. 10, параграф 8, буква "б" на Регламент (ЕО) № 853/2004 Република България разрешава използването на сурово мляко, което не отговаря на критериите, определени в приложение III, раздел IX на Регламент (ЕО) № 853/2004 по отношение на ОБМ и ОБСК за производството на сирена с период на зреене най-малко 60 дни, както и на млечни продукти, получени във връзка с производството на такива сирена.

(2) В съответствие с чл. 12 на Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 г. за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейските органи за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните (OB, L 31, 1.02.2002 г.) млякото и млечните продукти по ал. 1 могат да бъдат разрешени за износ от БАБХ за трети страни, ако третата страна е съгласна да ги приеме и не съществува риск по отношение здравето на човека или животните.

Чл. 12. (1) Съгласно чл. 14 на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека, и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1774/2002 (Регламент за страничните животински продукти) (OB, L 300, 14.11.2009 г.) (Регламент (ЕО) № 1069/2009) ОВЛ може да разреши използването на несъответстващо на критериите сурово мляко за други цели, различни от храни, при условие че суровото мляко не представлява риск за здравето на хората или животните.

(2) Сурово краве мляко, съдържащо остатъци от антибиотици в количества, превишаващи максимално допустимите стойности, определени в Регламент (ЕС) № 37/2010 на Комисията относно фармакологичноактивните субстанции и тяхната класификация по отношение на максимално допустимите стойности на остатъчните количества в храните от животински произход (OB, L 15, 20.01.2010 г.), и/или което съдържа и други инхибитори или забранени вещества, трябва да бъде унищожавано в съответствие с Регламент (ЕО) 1069/2009 и Регламент (ЕС) 142/2011 на Комисията от 25 февруари 2011 г. за прилагане на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека и за прилагане на Директива 97/78/ЕО на Съвета по отношение на някои проби и артикули, освободени от ветеринарни проверки на границата съгласно посочената директива (OB, L 54, 26.02.2011 г.) (Регламент (ЕС) № 142/2011).

Раздел VII.
Проследяване на суровото мляко, идентификационна маркировка на млякото и млечните продукти

Чл. 13. Мляко и млечни продукти, посочени в чл. 11, се маркират с идентификационна маркировка с елипсовиден печат съгласно изискванията на приложение ІІ, раздел І на Регламент (ЕО) № 853/2004, когато са предназначени за пускане на пазара на ЕС.

Чл. 14. Мляко и млечни продукти, посочени в чл. 12, се етикетират/маркират в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009 и Регламент (ЕС) № 142/2011.

Раздел VIII.
Честота на инспекциите на базата оценка на риска на бизнес операторите на храни по цялата хранителна верига на млечния сектор и транспортиране на сурово краве мляко

Чл. 15. (1) Млекосъбирателните центрове се оценяват от ОВЛ по реда на чл. 4.

(2) Българската агенция по безопасност на храните поддържа списък в електронен вид на одобрените МСЦ, който е публикуван на интернет страницата на БАБХ.

(3) Честотата на официалния контрол на МСЦ се определя на базата на оценката на риска.

(4) Разходите за извършване на лабораторните анализи за оценка на МСЦ са за сметка на БАБХ.

(5) Разходите в случай на допълнително пробовземане извън пробите по чл. 4, ал. 1 или при извършване на коригиращи действия при несъответстващи резултати за ОБМ и ОБСК са за сметка на БОХ съгласно чл. 28 от Регламент (ЕО) № 882/2004.

Чл. 16. (1) Транспортните средства за превоз на сурово краве мляко трябва да бъдат регистрирани от БАБХ съгласно чл. 246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

(2) Транспортните средства по ал. 1 трябва да бъдат видимо обозначени със знак "Сурово мляко".

(3) Суровото краве мляко се транспортира до МПП съгласно изискванията на глава IV, приложение II на Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните (OB, L 139 от 30.04.2004 г.) и приложение ІІІ, раздел IХ, глава I, т. II, буква "Б", т. 3 на Регламент (ЕО) № 853/2004.

(4) Транспортирането на отговарящо и неотговарящо на изискванията сурово краве мляко се извършва в отделни резервоари, които са обозначени по съответния начин.

(5) Българската агенция по безопасност на храните поддържа електронен публичен списък на транспортните средства за превоз на сурово краве мляко.

(6) Честотата на извършвания официален контрол по отношение на изкупуването и транспортирането на сурово краве мляко се определя със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

Чл. 17. (1) Предприятията за преработка на сурово краве мляко трябва да бъдат одобрени от БАБХ преди тяхното пускане в експлоатация съгласно чл. 4, т. 2 от Регламент (ЕО) № 853/2004.

(2) Българската агенция по безопасност на храните поддържа публичен електронен регистър на предприятията по ал. 1.

(3) Честотата на проверките, извършвани от ОВЛ на млекопреработвателните предприятия, се определя на базата на оценката на риска.

Раздел IX.
Задължения на бизнес операторите на храни в цялата верига на млечния сектор

Чл. 18. (1) Сурово краве мляко се изкупува само от регистриран първи изкупвач при сключен договор между изкупвача и производителите на сурово краве мляко съгласно Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

(2) Договорите за доставка на изкупеното мляко се представят от първите изкупвачи в съответната ОДБХ по адрес на извършване на дейността.

(3) Първите изкупвачи на сурово краве мляко съхраняват следната информация:

1. списък на производителите на сурово краве мляко и договори за изкупуване на суровото мляко;

2. доказателства за здравословното състояние на животните (отрицателни резултати на тестовете за бруцелоза и туберкулоза), изисквани от производителя на сурово краве мляко;

3. приемно-предавателни документи за суровото краве мляко съгласно приложения № 1 и 2;

4. резултатите от лабораторните изследвания на суровото краве мляко по чл. 6.

Чл. 19. (1) По време на транспортиране веригата на охлаждане трябва да се поддържа и при пристигане в обекта на местоназначение температурата на суровото краве мляко не трябва да надвишава 10° C.

(2) При даване под наем на транспортно средство по ал. 1 с цел транспортиране на сурово краве мляко наемателят регистрира договора си в ОДБХ.

(3) При транспортиране суровото краве мляко се придружава с приемно-предавателен документ.

(4) Приемно-предавателният документ, когато е на хартиен носител, се изготвя в два екземпляра - един за производителя и един за МПП, приемащо суровото краве мляко. В случаите, в които млякото се изкупува от изкупвач, документът е в три екземпляра - един за производителя, един за изкупвача и един за МПП, приемащо млякото.

(5) Собствениците на МПП и/или първите изкупвачи са длъжни да осигуряват формуляри на приемно-предавателен документ с пореден номер и да ги предоставят на доставчиците, от които получават суровото краве мляко. Формулярите се заверяват на последната страница с подпис и печат на ОВЛ към ОДБХ.

Чл. 20. За всяка промяна в дейността си регистрираните ферми за производство на сурово краве мляко, млекосъбирателните центрове, първите изкупвачи на мляко и млекопреработвателните предприятия подават уведомление в съответната ОДБХ в 7-дневен срок от настъпване на промяната.

Чл. 21. Млекопреработвателните предприятия преработват сурово краве мляко, което приемат:

1. само от отговарящи на изисквания на Европейския съюз (ЕС) производствени стопанства за мляко и МСЦ;

2. едновременно от отговарящи и от неотговарящи на изисквания на Европейския съюз производствени стопанства за мляко и МСЦ по отношение на ОБСК и ОБМ на две отделни производствени линии или на една производствена линия, но с ясно разделение на обработката на различните видове млека във времето;

3. от производствени стопанства и МСЦ, което не отговаря на изискванията на ЕС по отношение на ОБСК и ОБМ.

Чл. 22. Млекопреработвателните предприятия по чл. 21, т. 2 определят в техния анализ на опасностите и плана за самоконтрол (НАССР) начина, по който извършват пълното разделяне на отговарящото от неотговарящото мляко по време на събирането, транспортирането, приемането, съхранението и преработката. На всички етапи от производствения процес се осигурява разделяне по време и място.

Чл. 23. (1) Млекопреработвателните предприятия разполагат с техническо оборудване за измерване на количество постъпващо сурово краве мляко в зоната на приемане на млякото и извършват проверка на параметрите за качество на млякото с бързи тестове за отсъствие на инхибитори, както и на физикохимичните критерии, преди да приемат млякото в резервоарите за съхранение в обекта.

(2) Предприятията по ал. 1 водят записи на ежедневните количества сурово краве мляко, което получават с идентификация на лицето, доставящо млякото, час на приемане, номер на транспортното средство, температура на млякото при приемане и физикохимични показатели, изследвани на приемна рампа.

(3) Българската агенция по безопасност на храните създава и поддържа електронен публичен регистър на всички млекопреработвателни предприятия с посочените от тях възможности за преработка на суровото краве мляко.

(4) Предприятията по ал. 1 получават и съхраняват информация за резултатите от средногеометричните стойности на изследваното сурово краве мляко, предоставена им от всички БОХ, от които изкупуват сурово мляко.

Чл. 24. В МПП и МСЦ се съхранява следната информация:

1. договори с производителите на мляко за доставка на сурово краве мляко;

2. списък на млекопроизводителите, доставящи сурово краве мляко, който съдържа броя на млечните крави и номер на ушната марка, подписан и подпечатан от регистрирания ветеринарен лекар;

3. записи за ежедневните количества сурово краве мляко, което се получава при всяка доставка;

4. приемно-предавателни документи за суровото краве мляко, идентифициращи всяка доставка;

5. договор за доставка на сурово краве мляко между МПП и изкупвач, когато МПП се снабдява със суровина и чрез други изкупвачи;

6. резултати от лабораторни изпитвания по чл. 6;

7. документи, идентифициращи всяка доставка на сурово краве мляко от изкупвачи от други държави - членки на ЕС.

Чл. 25. Млекосъбирателен център се управлява само от физическо или юридическо лице, търговец по смисъла на Търговския закон, а в случаите, в които се събира сурово краве мляко - от регистриран първи изкупвач.

Чл. 26. Резултатите от оценките, проверките и лабораторните резултати по тази наредба се съхраняват в продължение най-малко на 3 години.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Бизнес оператор на храни" е физическо или юридическо лице, което отговаря за гарантиране на спазването на изискванията на законодателството в областта на хранителната верига в рамките на извършваната от него дейност.

2. "Млечни крави" са крави за производство на мляко.

3. "Млекосъбирателен център" е обект, в който при хладилни условия се съхранява млякото, прието от малки семейни ферми с 1 до 9 крави.

4. "Представителна проба" е проба, взета от общото сурово краве мляко, получено от утринния или вечерния млеконадой от всички лактиращи крави в млекопроизводственото стопанство.

5. "Първи изкупвач на мляко" е физическо или юридическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон и чиито обекти са регистрирани по реда на Закона за храните и/или използва при изкупуването специализирани транспортни средства, регистрирани по реда на чл. 246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 59, ал. 2 и чл. 223 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и чл. 7а от Закона за нормативните актове и отменя Наредба № 4 от 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти (ДВ, бр. 23 от 2008 г.).

§ 3. В Наредба № 35 от 2006 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол върху суровини и храни от животински произход (ДВ, бр. 35 от 2006 г.) чл. 83 се отменя.

§ 4. Българската агенция по безопасност на храните осъществява организацията на дейностите по модул "Мляко" като част от ИИС на БАБХ за целите на обработката на данни за информационното осигуряване на мониторинга и контрола на изпълнението на критериите за качество на суровото краве мляко, здравните, хигиенните и структурните изисквания към производството и производителите на суровото краве мляко.

§ 5. До приключване на официалната оценка по раздел ІІ и стартиране на модул "Мляко" на ИИС се прилага системата за вземане на проби и изпитване на суровото мляко по отменената Наредба № 4 от 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти.

§ 6. Лабораториите, които не отговарят на изискванията по чл. 9, ал. 4, трябва да ги въведат най-късно до 18 месеца след влизане в сила на наредбата.

§ 7. Ферми, които към 31.12.2015 г. са били категоризирани в първа група по отменената Наредба № 4 от 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти, до момента на приключване на официалната оценка отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004.

§ 8. Ферми, които към 31.12.2015 г. са били категоризирани във втора или в трета група по отменената Наредба № 4 от 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти, до момента на приключване на официалната оценка са неотговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 853/2004.

§ 9. До извършване на оценката по чл. 15, ал. 1 суровото краве мляко от МСЦ не отговаря на критериите на приложение III, раздел IX, глава I, т. III, т. 1, т. 2, букви "а - в", т. 3, буква "а", буква "i)" и т. 4 от Регламент (ЕО) № 853/2004.

§ 10. Изпълнението на наредбата и одобряването на всички образци на документи (хартиен или електронен носител), свързани с резултатите от оценките и проверките, се възлагат на изпълнителния директор на БАБХ.

§ 11. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 18, ал. 3, т. 3


ПРИЕМНО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ

за доставка на сурово мляко от фермата

 

Вид мляко: краве 0 овче 0 козе 0 биволско 0

Дата ...... 20... г.; Ферма 0;

Производител ..............................................................................................................................

(име на собственика или ползвателя на фермата)

гр./с. ..............................................................................................................................................

Рег. № на обекта ..........................................................................................................................

Физически литри отговарящо краве мляко:

............................................................................................................................................ словом

Физически литри неотговарящо краве мляко:

............................................................................................................................................ словом

Физически литри краве/овче/козе/биволско мляко: ................................................. словом

Първи изкупвач: МСЦ 0; МПП 0; фирма, притежаваща транспортни средства 0

.............................................................................................................................................................

(данни за фирмата, адрес)

 

Показатели при приемане

Отговарящо мляко

Неотговарящо мляко

краве до 100 000 ОБМ, до 400 000 ОБСК

овче до 1 500 000 ОБМ

козе до 1 500 000 ОБМ

биволско до 1 500 000 ОБМ

краве над 100 000 ОБМ, над 400 000 ОБСК

овче над 1 500 000 ОБМ

козе над 1500 000 ОБМ

биволско над 1 500 000 ОБМ

Масленост %

 

 

 

 

 

 

 

 

Температура °С

 

 

 

 

 

 

 

 

Киселинност °Т

 

 

 

 

 

 

 

 

Плътност

 

 

 

 

 

 

 

 

СБО

 

 

 

 

 

 

 

 

Белтък

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отговарящо мляко (тестовете се попълват, когато са извършени)

 

Физическа чистота

0

0

Тест за инхибитори

0

0

Тест за мастити

0

0

 

Не

Да

 

Да

Не

 

Да

Не

 

Неотговарящо мляко (тестовете се попълват, когато са извършени)

 

Физическа чистота

0

0

Тест за инхибитори

0

0

Тест за мастити

0

0

 

Не

Да

 

Да

Не

 

Да

Не

 

При приемане на млякото с транспортно средство от фермата

 

Транспортно средство: № ..........................................................

1

2

3

4

5

Отговарящо ..................................................... мляко в секция

(вид )

 

Транспортно средство: № ..........................................................

1

2

3

4

5

Неотговарящо ..................................................... мляко в секция

(вид )

 

Час на пристигане на транспортното средство във фермата .............................................

Час на тръгване на транспортното средство от фермата ...................................................

Шофьор приел: .......................................................................................................................

(три имена, подпис)

Предал: ............................................................................................................................

(три имена, подпис)

При приемане на млякото в МСЦ

Регистрационен № на МСЦ .......................

Час на приемане ...........................................

 

 


Приложение № 2 към чл. 18, ал. 3, т. 3


ПРИЕМНО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ

за доставка на сурово мляко от първи изкупвач

 

Вид мляко: краве 0 овче 0 козе 0 биволско 0

Дата ...... 20... г.

Първи изкупвач ...........................................................................................................................

(име на първи изкупвач - собственик или ползвател)

гр./с. ..............................................................................................................................................

Рег. № на МСЦ ............................................................................................................................

Физически литри отговарящо краве мляко: ................................................................ словом

Физически литри неотговарящо краве мляко: ............................................................ словом

Физически литри краве/овче/козе/биволско мляко: ................................................... словом

Получател на доставката: МСЦ 0; МПП 0; фирма с транспортни средства 0

.............................................................................................................................................................

(данни за фирмата, адрес)

 

Показатели при приемане

Отговарящо мляко

Неотговарящо мляко

краве до 100 000 ОБМ, до 400 000 ОБСК

овче до 1 500 000 ОБМ

козе до 1 500 000 ОБМ

биволско до 1 500 000 ОБМ

краве над 100 000 ОБМ, над 400 000 ОБСК

овче над 1 500 000 ОБМ

козе над 1500 000 ОБМ

биволско над 1 500 000 ОБМ

Масленост %

 

 

 

 

 

 

 

 

Температура °С

 

 

 

 

 

 

 

 

Киселинност °Т

 

 

 

 

 

 

 

 

Плътност

 

 

 

 

 

 

 

 

СБО

 

 

 

 

 

 

 

 

Белтък

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отговарящо мляко (тестовете се попълват, когато са извършени)

 

Физическа чистота

0

0

Тест за инхибитори

0

0

Тест за мастити

0

0

 

Не

Да

 

Да

Не

 

Да

Не

 

Неотговарящо мляко (тестовете се попълват, когато са извършени)

 

Физическа чистота

0

0

Тест за инхибитори

0

0

Тест за мастити

0

0

 

Не

Да

 

Да

Не

 

Да

Не

 

 

Транспортно средство: № ..........................................................

1

2

3

4

5

Отговарящо ..................................................... мляко в секция

(вид )

 

Транспортно средство: № ..........................................................

1

2

3

4

5

Неотговарящо ..................................................... мляко в секция

(вид )

 

Час на пристигане на транспортното средство в МСЦ ...............................................................

Час на тръгване на транспортното средство от МСЦ ..................................................................

Шофьор приел: .................................................................................................................................

(три имена, подпис)

Предал: ..............................................................................................................................................

(три имена, подпис)

 


Промени настройката на бисквитките