Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 18.IV

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 2015 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА ДЕЙНОСТ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ (ДВ, БР. 28 ОТ 2015 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 2015 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА ДЕЙНОСТ ОТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ (ДВ, БР. 28 ОТ 2015 Г.)

Издадена от Националния осигурителен институт

Обн. ДВ. бр.31 от 18 Април 2017г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. на достъп до подлежащите на контрол работни помещения;".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. да изискват от физическите лица, включително едноличните търговци, и юридическите лица и техните поделения да декларират банковите си сметки в страната и в чужбина, както и да предоставят документи, свързани с упражняваната трудова и стопанска дейност;‘‘.

3. Точка 5 се заличава.

4. Точка 6 се заличава.

§ 2. В чл. 5 се създава ал. 4:

"(4) Органите на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на контролните органи на Националния осигурителен институт при изпълнение на правомощията им."

§ 3. В чл. 9, ал. 3 думите "и се представят в ЦУ на НОИ" се заличават.

§ 4. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. Определянето на подлежащите на планови ревизии осигурители при изготвянето на плановете по чл. 9, ал. 2 се извършва след анализ и оценка на риска от неправомерни разходи от държавното обществено осигуряване."

§ 5. В чл. 18, т. 2 след думите "и други" се добавя "съхранявани".

§ 6. В чл. 25 се създава ал. 3:

"(3) Когато осигурителят или негов представител не може да бъде открит, за резултатите от предприетите действия се съставя доклад до длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола по разходите на държавното обществено осигуряване в съответното ТП на НОИ. По преценка ревизията се прекратява с писмена заповед по образец, утвърден от управителя на НОИ, издадена от ръководителя на съответното ТП на НОИ или упълномощено от него лице."

§ 7. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Когато проверката е извършена по реда на чл. 28, ал. 2 по данни от информационната система на НОИ, в резултат на което е необходимо издаването на друг документ, удостоверяващ констатираните факти и обстоятелства, констативен протокол не се съставя."

2. Създава се ал. 6:

"(6) Когато осигурителят или негов представител не може да бъде открит, за резултатите от предприетите действия се съставя доклад до длъжностното лице, на което е възложено ръководството на контрола по разходите на държавното обществено осигуряване в съответното ТП на НОИ. По преценка проверката се прекратява с писмена заповед по образец, утвърден от управителя на НОИ, издадена от ръководителя на съответното ТП на НОИ или упълномощено от него лице."

§ 8. В чл. 35, ал. 2, т. 2 се изменя така:

"2. представяне на удостоверенията по чл. 8, ал. 1 и чл. 11, ал. 1 от Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, приета с Постановление № 188 на Министерския съвет от 2015 г. (ДВ, бр. 57 от 2015 г.);".

§ 9. В § 2 от заключителните разпоредби думите "чл. 37, ал. 5, т. 2" се заменят с "чл. 108, ал. 3".

Промени настройката на бисквитките