Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 11.VIII

ПРОТОКОЛ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РУМЪНИЯ (ЗАГЛ. - ИЗМ. ДВ, БР. 65 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 13.07.2017 Г.)(Подписан на 29 март 20

 

ПРОТОКОЛ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РУМЪНИЯ (ЗАГЛ. - ИЗМ. ДВ, БР. 65 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 13.07.2017 Г.)
(Подписан на 29 март 2000 г. в София. В сила от 10 октомври 2000 г.)

Издаден от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.65 от 11 Август 2017г., изм. ДВ. бр.65 от 11 Август 2017г.

Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния, наричани по-долу "Договарящи страни",

Желаейки да развиват сътрудничеството в областта на обучението и подготовката на военнослужещи и военни служители;

Отчитайки установените области и принципи на сътрудничество, залегнали в Споразумението за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния, подписано на 29.01.1994 г. в Букурещ,

се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите страни приемат да изпращат на обучение военнослужещи (курсанти, сержанти и офицери) и военни служители, наричани по-долу "обучаеми", за подготовка във военноучебните заведения на Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния в зависимост от броя на определените места, специалностите и сроковете на курсовете, които са предмет на договореност между двете Договарящи страни.

Член 2

1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2017 г., в сила от 13.07.2017 г.) Обменът на обучаеми се осъществява в съответствие с ежегодно подписвана Програма за сътрудничество. Програмата за сътрудничество включва следните данни: пореден номер, военна образователна институция, форма на обучение, наименование на курса, цена на курса за един обучаем, начална дата на курса, брой на местата, продължителност/етапи на курса (месеци и дни) и изисквания към обучаемите. С цел подготовката на Програмата за сътрудничество Договарящите страни разменят учебни планове и програми.

2. Обучението се провежда на езика на приемащата Договаряща страна в съответствие с учебните планове и програми на военноучебните заведения. За обучаемите, които не владеят езика на държавата домакин, се организира предварителен езиков курс по обща и специална терминология с продължителност до една година.

3. Договарящите страни изпращат ежегодно до 31 май писмени заявки, които включват следното:

а. специалности, брой на местата (за отделните форми па обучение и курсове), условията и целта на обучението (за докторантура - звание, име, военно образование, тема на докторантурата);

б. необходимост от организиране на езиков курс за усвояване на обща и специална терминология на български или и на румънски език.

4. Договарящите страни потвърждават ежегодно до 31 август заявения брой места в техните военноучебни заведения.

5. Договарящите страни подписват до 31 октомври Програмата за сътрудничество за следващата академична година.

6. Договарящите страни изпращат списък на обучаемите в два екземпляра, който включва военноучебните заведения, военното звание, име, презиме и фамилия, дата на раждане, заемана длъжност и специалност на обучаемите, 90 дни преди началото на обучението.

Член 3

(Изм. - ДВ, бр. 65 от 2017 г., в сила от 13.07.2017 г.)


Всяка от Договарящите страни заплаща всички разходи на своите обучаеми, изпратени за обучение във военни образователни институции на другата страна съобразно Програмата за сътрудничество.

Член 4

1. Изпращащата Договаряща страна отговаря за подбора на обучаемите и техния медицински преглед в съответствие с изискванията на приемащата Договаряща страна.

2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2017 г., в сила от 13.07.2017 г.) Изпращащата страна осигурява пристигането на обучаемите във военните образователни институции на Приемащата страна в рамките на сроковете, определени в Програмата за сътрудничество, а така също и завръщането им от ваканция преди началото на курса.

3. В случай на смърт на обучаем изпращащата Договаряща страна поема всички разходи, свързани с уреждане на формалностите и транспортиране на тленните останки. В тези случаи приемащата Договаряща страна се задължава да окаже пълно съдействие на изпращащата страна.

4. По време на обучението обучаемите се намират под ръководството на Аташето по отбраната на изпращащата Договаряща страна, който координира съвместно със съответните представители на военноучебните заведения уреждането на всички проблеми, свързани с обучението и престоя на обучаемите в държавата домакин.

5. С разрешение на приемащата Договаряща страна представители на изпращащата Договаряща страна могат да посещават военноучебните заведения, за да се запознаят с условията на обучение и живот.

Член 5

1. Обучаемите представят във военноучебното заведение следните документи:

а. копие от дипломи за вида и степента на завършеното образование, заверени от изпращащата Договаряща страна;

б. медицинско удостоверение, издадено не по-рано от два месеца преди началото на обучението;

в. медицинско удостоверение за отрицателен СПИН тест;

г. медицинско удостоверение за ваксинация срещу дифтерит и коремен тиф.

Обучаемите носят ежедневна военна униформа.

2. Обучаемите, които не се регистрират до 15 дни след започване на обучението, губят право на обучение. В такива случаи изпращащата Договаряща страна е необходимо да заяви повторно желанието си за осъществяване на обучението.

3. По време на обучението обучаемите са длъжни да спазват законите, правилниците и уставите на държавата домакин, както и да спазват дисциплината и вътрешния ред на съответното военноучебно заведение на приемащата Договаряща страна.

4. Обучаемите, които нарушават разпоредбите на ал. 3 на този член, които не изпълнят изискванията на учебната програма или по здравословни причини прекъснат обучението си, а също и тези, които се отзовават по решение на изпращащата Договаряща страна преди завършване на обучението, се отзовават за сметка на изпращащата Договаряща страна. Приемащата Договаряща страна уведомява изпращащата Договаряща страна относно причините за отзоваването на обучаемите.

5. Обучаемите, които са изпълнили изискванията на учебния план, издържали успешно изпитите и защитили дипломна работа (курсов проект), получават съответни документи, удостоверяващи вида и степента на завършения курс на обучение, и нагръдни знаци. Учебните заведения издават академична справка, в която се посочват учебните дисциплини, изучавани по учебен план и съответния хорариум.

Член 6

1. Обучаемите във военноучебните заведения на приемащата Договаряща страна ползват годишен отпуск, чиято продължителност е съобразена с учебната програма в учебното заведение.

2. Приемащата Договаряща страна няма ангажименти по отношение организирането на отпуските на обучаемите.

3. По време на обучението във военноучебните заведения обучаемите могат да бъдат посещавани от членове на техните семейства, като разходите са за сметка на самите обучаеми.

4. Пътувания, които не са свързани с обучението, са за сметка на обучаемите.

Член 7

1. (отм., предишна т. 2 - ДВ, бр. 65 от 2017 г., в сила от 13.07.2017 г.) Ако обучаем пропусне повече от 20 % от учебните часове поради продължително заболяване или други основателни причини, Договарящите страни предприемат стъпки за отзоваване на обучаемия.

2. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 65 от 2017 г., в сила от 13.07.2017 г.) В случай че бъдат нанесени щети или загуба на имущество на приемащата Договаряща страна по вина на обучаемите, разходите по тяхното възстановяване са за сметка на изпращащата Договаряща страна, която заплаща фактическата стойност на повреденото или изгубеното имущество или предлага такова имущество в замяна. Размерът на обезщетението се определя въз основата на констативен акт, подписан от упълномощени представители на Договарящите страни.

3. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 65 от 2017 г., в сила от 13.07.2017 г.) В срок до 45 дни след получаване от приемащата Договаряща страна на потвърждение за получаване на констативния акт изпращащата Договаряща страна възстановява стойността на повреденото или изгубеното имущество във валута.

Член 8

1. Настоящият Протокол влиза в сила от датата на получаване на последната от нотите, с която Договарящите страни взаимно се информират, в писмена форма, за изпълнение на националните процедури по влизането му в сила.

2. Измененията и допълненията в настоящия Протокол могат да се правят чрез писмено съгласие между двете Договарящи страни. Промените влизат в сила в съответствие с разпоредбите на паp. 1 на този член.

3. Настоящият Протокол се сключва за срок 5 години и се подновява автоматично за нови 5-годишни периоди, освен ако някоя от Договарящите страни не отправи 6-месечно писмено предизвестие до другата Договаряща страна за намерението си да прекрати действието му. При получаване на такова предизвестие всички започнати дейности по Протокола продължават до изтичането на предварително установените срокове.

Подписан в София на 29 март 2000 г. в два оригинални екземпляра на български, румънски и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. В случай на различия в тълкуването меродавен е английският текст.

Промени настройката на бисквитките