Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 76 от 14.IX

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-1161 ОТ 5 СЕПТЕМВРИ 2017 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНВОЙНАТА ДЕЙНОСТ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-1161 ОТ 5 СЕПТЕМВРИ 2017 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНВОЙНАТА ДЕЙНОСТ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.75 от 15 Септември 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.76 от 14 Септември 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се уреждат организацията и редът за осъществяване на конвойната дейност в Министерството на вътрешните работи (МВР).

Чл. 2. Конвоирането е принудително отвеждане на едно или повече лица по определено направление от конвоен наряд.

Чл. 3. (1) В зависимост от начина за осъществяване конвоирането се извършва:

1. етапно - чрез предаване на конвоираните лица между конвойни наряди по маршрута за конвоиране; при него на конвойния наряд могат допълнително да се предават лица за конвоиране, когато маршрутът им за конвоиране съвпада с първоначално планирания;

2. директно - когато лицата се конвоират между териториалните звена от един и същ наряд независимо от смяната на превозното средство.

(2) Директно се конвоират следните лица:

1. за които има данни, че са извършили умишлено престъпление, представляващо особено тежък случай;

2. ръководители или участници в организирана престъпна група;

3. за които има достатъчно данни, че конвоирането им може да бъде осуетено;

4. бременни жени;

5. майки с деца;

6. групи, по-големи от 15 души;

7. задържани по реда на чл. 72, ал. 1, т. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР);

8. когато срокът за конвоирането им не позволява същото да се извърши етапно или чрез етапно конвоиране значително ще се увеличи пътят на конвоя.

(3) На конвойните наряди могат да се възлагат и задачи за двупосочно конвоиране, когато пътуването в двете посоки е с обща продължителност до 8 часа.

(4) В случаите на ал. 1 и 3 при необходимост нарядът се допълва със сили от структурите на МВР, които са заявили конвоирането.

(5) Заявките за осъществяване на конвоиране, двупосочен конвой, оказване съдействие на конвоен наряд и допълнително предаване на лица за конвоиране се извършват до 16 ч. на предния ден освен в случаите, които не търпят отлагане. Заявките се вписват в "Книга за заявки за конвоиране на лица и оказване на съдействие на конвоен наряд" (приложение № 1).

Чл. 4. (1) При конвоиране разчетът на силите и средствата, както и мерките за изолация и охрана се определят от степента на обществената опасност на деянието и личността на конвоирания за всеки конкретен случай.

(2) При конвоиране на лице, за което има данни, че е извършило умишлено престъпление от общ характер, поставянето на белезници е задължително.

(3) При конвоиране на лице, за което има данни, че е извършило умишлено престъпление от общ характер, представляващо особено тежък случай, както и в случаите, когато са налице достатъчно данни, че конвоирането може да бъде осуетено, на конвоирания се поставят белезници и на краката.

(4) Поставяне и сваляне на белезници на конвоирано лице се извършва след изрично разпореждане на старшия на конвойния наряд.

Чл. 5. (1) Конвоирането се извършва:

1. пеш;

2. със специализирани конвойни или други служебни автомобили;

3. с автобуси, обслужващи междуселищни маршрути;

4. с железопътен транспорт;

5. с въздушен транспорт;

6. с воден транспорт.

(2) Изборът на превозно средство се извършва за всеки конкретен случай в зависимост от информацията за конвоираното лице, оперативната и метеорологичната обстановка по маршрута за конвоиране и наличните сили и средства.

Чл. 6. Забранява се назначаването в конвоен наряд на служители:

1. които не са полицейски органи;

2. които имат роднински връзки или други близки отношения с конвоираните лица;

3. които поради други обстоятелства може да се считат за предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на наказателното производство.

Чл. 7. Забранява се конвоирането:

1. с обществен транспорт в градските зони;

2. (изм. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.) на групи над 20 души освен в изключителни случаи, в които е издадена писмена заповед от директорите на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), дирекция "Миграция" (ДМ), дирекция "Жандармерия" - Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ДЖ - ГДЖСОБТ), областните дирекции на МВР (ОДМВР), регионални дирекции "Гранична полиция" (РДГП) - ГДГП, или от оправомощени от тях ръководни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР;

3. заедно на лица, когато това е указано в документите по чл. 29, ал. 2;

4. на бременни жени, майки с деца, психично и заразно болни заедно с други лица.

Чл. 8. С конвойния наряд не могат да се изпращат преписки, доказателства, веществени доказателствени средства и/или други служебни материали освен документите, необходими за осъществяване на конвойната дейност.

Глава втора.
ЛИЦА, ПОДЛЕЖАЩИ НА КОНВОИРАНЕ, СИЛИ И СРЕДСТВА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНВОЙНАТА ДЕЙНОСТ

Раздел I.
Лица, подлежащи на конвоиране

Чл. 9. (1) Полицейските органи конвоират на територията на страната и извън нея следните лица:

1. по отношение на които е постановен акт за принудително довеждане от разследващ полицай по реда на НПК;

2. задържани по чл. 72, ал. 1, т. 1 - 4, 6 и 7 ЗМВР;

3. с наложено от съда наказание "задържане в териториална структура на МВР" при условията и по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия и "Задържане до 15 денонощия в структурно звено на Министерството на вътрешните работи" по реда на Указ № 904 от 28.12.1963 г. за борба с дребното хулиганство (ДВ, бр. 102 от 1963 г.).

(2) Извън случаите по ал. 1 полицейските органи могат да конвоират лица, когато това изрично е предвидено в закон.

Раздел II.
Сили и средства за осъществяване на конвойната дейност

Чл. 10. (1) Конвойната дейност се осъществява от полицейски органи от конвойните звена при ОДМВР.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.) Конвойната дейност се осъществява и от полицейски органи, определени със заповед от директорите на ОДМВР и РДГП, началниците на районните управления (РУ) при ОДМВР за състава от РУ, от началниците на зонални жандармерийски управления (ЗЖУ) към ДЖ - ГДЖСОБТ, и началниците на гранични полицейски управления (ГПУ) при РДГП - ГДГП.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.) За полицейските органи от ГДНП, ГДБОП, ГДЖСОБТ, ГДГП, ДМ, дирекция "Вътрешна сигурност" (ДВС), извън случаите по ал. 2, се издава заповед от ръководителя на съответната структура или оправомощен от него ръководен служител по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР за всеки отделен случай на конвоиране на лице.

(4) При служебна необходимост в конвойните звена могат да се командироват полицейски органи за определен период от време, като в тези случаи се издава писмена заповед, с която им се възлагат функции по конвоиране. При осъществяване на конвойната дейност на командированите полицейски органи не е необходимо да се издават заповеди по ал. 2.

Чл. 11. (1) При създаването на конвойни звена се спазва нормативът за съотношенията на състава (приложение № 2).

(2) Специализирани автомобили за конвоиране се оборудват с необходимите помощни, технически и свързочни средства (приложение № 3).

Глава трета.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОНВОЙНАТА ДЕЙНОСТ

Раздел I.
Задължения на длъжностните лица по организацията на конвойната дейност

Чл. 12. (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.) Ръководителите на ГДНП, ГДБОП, ГДЖСОБТ, ГДГП, РДГП - ГДГП, ОДМВР, ДМ и ДВС организират и контролират конвойната дейност, както и организират взаимодействието и координацията с други органи и организации за осъществяване на конвойната дейност.

Чл. 13. Началниците на отдели при ГДНП и оправомощените от директорите на РДГП ръководни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР:

1. обобщават опита в конвойната дейност чрез разработването на обзори и даване на указания;

2. предприемат мерки за осъществяване на взаимодействие и координация между охранителните и оперативните структурни звена, имащи отношение към конвойната дейност;

3. предлагат на директорите на ГДНП и ГДГП организационни мероприятия за повишаване ефективността на конвойната дейност, усъвършенстване на нейната организация и управление;

4. осъществяват контрол по организацията на конвойната дейност в съответните звена.

Чл. 14. Директорите на ОДМВР и РДГП или оправомощени от тях ръководни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР отговарят за организацията на конвойната дейност, правилната разстановка, използването на конвойните наряди и организират:

1. правилното разпределение на силите и средствата, като осигуряват ефективното им използване за осъществяване на конвойната дейност;

2. взаимодействието и координацията между конвойните звена с оперативните дежурни центрове (ОДЦ) или оперативните дежурни части (ОДЧ), оперативните, охранителните и другите служби, органите на съдебната власт и държавните органи, имащи отношение към конвойната дейност;

3. осъществяването на системен контрол за правилната разстановка на силите и средствата и ефективното им използване, както и правилното водене на служебната документация;

4. подобряването на материално-техническото обезпечаване на конвойната дейност;

5. взаимодействието и координацията с териториалните звена "Охрана" при Министерството на правосъдието (ТЗО - МП).

Чл. 15. Началниците на отдели при ОДМВР и началниците на сектори "Гранично наблюдение" към РДГП - ГДГП:

1. анализират и оценяват периодично, не по-малко от веднъж на шестмесечие, конвойната дейност в конвойните звена, РУ и ГПУ;

2. разработват обзори и методически указания по въпросите на организацията, тактиката и изпълнението на конвойната дейност и предлагат мерки за нейното подобряване;

3. запознават личния състав с измененията на оперативната обстановка и предприемат своевременно мерки за правилната разстановка и ефективното използване на силите и средствата;

4. набелязват и предприемат мерки за организиране на взаимодействието и координацията на конвойните наряди;

5. организират взаимодействието и координацията със звената на другите ОДМВР и РДГП, осъществяващи конвойна дейност;

6. предлагат на ръководителите по чл. 14 необходимите мерки за подобряване на взаимодействието и координацията с ТЗО - МП, както и непосредствено участват в решаването на конкретни въпроси, свързани с конвоиране на лица от органите на МВР и МП;

7. осъществяват контрол по организацията и изпълнението на конвойната дейност, както и правилното водене на служебната документация.

Чл. 16. Началниците на РУ и ГПУ отговарят за организацията и изпълнението на конвойната дейност в ръководените от тях структури, като:

1. отчитат и анализират конвойната дейност и набелязват мерки за повишаване на нейната ефективност;

2. определят реда за осъществяване на конвойната дейност от подчинените им полицейски органи след оценка на оперативната обстановка, наличните сили и средства, което се отразява в плана по чл. 20;

3. организират взаимодействието и координацията с ОДЧ, другите конвойни наряди и нарядите, работещи по опазването на обществения ред, наблюдението на държавната граница, органите на съдебната власт, другите органи и организации, имащи отношение към конвойната дейност;

4. организират провеждането на инструктаж на конвойните наряди;

5. осъществяват контрол по организацията и изпълнението на конвойната дейност, както и правилното водене на служебната документация.

Чл. 17. Началниците на групи или полицейските инспектори в конвойните звена и полицейските органи, определени със заповед от началниците на РУ и ГПУ, непосредствено отговарят за изпълнението на конвойната дейност, като:

1. познават обстановката на територията и по направленията, по които се осъществява конвойната дейност;

2. не по-малко от веднъж на шестмесечие оценяват ефективността от работата на подчинения им състав, като предприемат или предлагат конкретни мерки за отстраняване на констатираните слабости;

3. планират и организират изпълнението на решенията за ежедневната разстановка на нарядите и разчета на силите и средствата по направленията за конвоиране в съответствие с поставените им задачи и указания;

4. осигуряват управлението на конвойните наряди при изпълнение на служебните им задължения и организират взаимодействието и координацията им;

5. взаимодействат с полицейските органи на другите звена на МВР, изпълняващи конвойна дейност при етапно или директно конвоиране на лица, и предприемат необходимите мерки за изпълнение на задачите;

6. взаимодействат непосредствено с други държавни органи, възложители или имащи отношение към конкретния конвой;

7. предприемат своевременни мерки при възникнали проблеми, свързани с взаимодействието и координацията с конвойните звена на други структури на МВР или държавни органи извън МВР за тяхното решаване, като информират за това своите началници;

8. обучават, инструктират и контролират подчинените си полицейски органи;

9. водят служебната документация и следят за нейното правилно попълване и съхранение;

10. изготвят предложение относно оборудването на състава с необходимите помощни и технически средства.

Чл. 18. Командирите на отделения в конвойните звена при ОДМВР, както и определените със заповед от началниците на РУ и ГПУ полицейски органи отговарят за правилното и законосъобразно изпълнение на възложената конвойна задача от подчинените им полицейски органи, като:

1. познават личните и професионалните качества на подчинените си полицейски органи и ежедневно ги обучават за изпълнение на служебните им задължения при спазване на дисциплината и на актовете, регламентиращи дейността им;

2. подготвят и инструктират конвойните наряди за изпълнение на служебните им задължения и изискват от тях да познават особеностите на постовете в конвойните звена и маршрутите за конвоиране;

3. ръководят конвойните наряди съобразно направените разчети и организират тяхното взаимодействие;

4. докладват за необходимостта от изменение в разстановката на силите и средствата и за реда за изпълнение на дейността в зависимост от обстановката;

5. извършват ежедневен контрол на полицейските органи и на място отстраняват констатираните нередности, като за това докладват по служебен ред;

6. водят отчет за работата на подчинените си полицейски органи и извършват оценка за ефективността от работата на нарядите след завършване на всяка смяна;

7. водят служебната документация и следят за нейното правилно попълване и съхранение;

8. преглеждат въоръжението, боеприпасите и снаряжението на полицейските органи, като вземат необходимите мерки за правилното им съхранение и носене.

Чл. 19. (1) Директорите на ОДМВР и РДГП или оправомощени от тях ръководни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР издават писмена заповед, в която посочват:

1. местонахождението на ТЗО - МП, съдилища, прокуратури, затвори, следствени служби, лечебни заведения в обслужваната територия;

2. силите и средствата, с които ще се осъществява конвойната дейност, както и срока за издаване на заповедите по чл. 10, ал. 2;

3. разстановката на силите и средствата, задачите на конвойните звена и на полицейските органи от териториалните звена, определени за осъществяване на конвойна дейност;

4. дейностите, които могат да бъдат възлагани на полицейски органи от конвойното звено извън дейността по конвоиране, както и реда за осъществяването им;

5. направленията за конвоиране и постовете;

6. реда за връзка, взаимодействие и координация между конвойните наряди, ОДЦ/ОДЧ и силите, работещи по опазване на обществения ред по направленията за конвоиране;

7. реда за взаимодействие и координация със съответното ТЗО - МП;

8. реда за провеждане на инструктаж и контрол съобразно особеностите на обслужваната територия.

(2) Заповедта по ал. 1 се актуализира своевременно при промяна на инфраструктурата, оперативната обстановка, нормативната уредба и структурна промяна.

Чл. 20. (1) Въз основа на заповедта по чл. 19 началниците на отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР, сектор "Гранично наблюдение" към РДГП - ГДГП, началниците на РУ и ГПУ изготвят план за организацията и изпълнението на конвойната дейност, който съдържа:

1. основни задачи;

2. начин за изпълнение;

3. сили и средства;

4. направления за конвоиране;

5. постове;

6. координация и начини за връзка с териториалните структури и звена на МВР по направленията и маршрутите;

7. тактика на действие при извънредни ситуации.

(2) Плановете по ал. 1 се утвърждават:

1. за конвойните звена и определените със заповед полицейски органи при ОДМВР и РУ - от директора на ОДМВР или оправомощен от него ръководен служител;

2. за определените със заповед полицейски органи при РДГП и ГПУ - от директора на РДГП или оправомощен от него ръководен служител.

(3) За всяко направление при осъществяване на конвойна дейност, определено в плана по ал. 1, се изготвя указание, което съдържа:

1. описание на постовете или маршрутите за движение на конвоя от началния до крайния пункт;

2. особеностите на постовете и маршрутите и на какво следва да се обръща особено внимание при изпълнението на конвойната дейност, направленията, по които се конвоира с влак или автобус, местата за престой (гари, автогари), както и други особености, които конвоят трябва да има предвид;

3. реда за осъществяване на връзка, взаимодействие и координация със звена по маршрута на конвоирането или постовете, както и ТЗО - МП;

4. реда за действие на конвойните наряди при:

а) нападение върху конвоя;

б) достатъчно данни, че конвоирането може да бъде осуетено;

в) бягство на конвоиран;

г) влошаване на здравословното състояние или настъпила смърт на конвоирано лице;

д) възникване на други извънредни ситуации.

(4) Указанията по ал. 3 се утвърждават от директорите на РДГП, началниците на отдели при ОДМВР и началниците на РУ.

(5) За всяко направление на конвоиране се определят най-малко два маршрута, като единият от тях е основен.

(6) За определените направления се комплектува книжка, в която се прилагат: копие от указанията за работа на служителите по направлението за конвоиране, карта или схема на маршрута/ите на конвоиране, общите и особените задължения на нарядите и друга информация, касаеща осъществяването на конвойната дейност.

(7) Указания се разработват и за дежурните и завеждащите помещения за кратковременен престой, които трябва да включват общите и особените задължения на служителите.

Чл. 21. (1) При възникване на необходимост от конвоиране до място, за което няма разработени указания, се издава заповед за изпълнение на конкретния конвой, в която се отразява:

1. задача за изпълнение на конвоя;

2. информация за конвоираното лице;

3. старши и състав на конвойния наряд;

4. маршрут за конвоиране;

5. взаимодействие с други структури във и извън МВР;

6. други особености, свързани с конвойната задача.

(2) Заповедта по ал. 1 се издава от ръководителя на съответната структура/звено или оправомощен от него полицейски орган, която/което следва да организира и изпълни конкретния конвой.

Раздел II.
Структура на конвойните звена и териториална компетентност

Чл. 22. (1) Конвойните звена в ОДМВР (приложение № 4) са етапни звена и събирателни пунктове за конвоиране на лица от териториални звена в ОДМВР и от други структури на МВР.

(2) Конвойни звена са и щатно обособени звена за изпълнение на конвойна дейност в ОДМВР, които не са посочени в приложение № 4.

Чл. 23. Конвойните звена по чл. 22, ал. 1 създават организация за денонощно приемане на конвоирани лица.

Чл. 24. (1) Етапните конвойни звена в ОДМВР осъществяват конвойна дейност на територията на цялата страна.

(2) Полицейските органи от щатно обособени звена за изпълнение на конвойна дейност при ОДМВР осъществяват конвойна дейност на обслужваната територия на ОДМВР и до най-близкото етапно конвойно звено.

(3) Полицейските органи по чл. 10, ал. 2 осъществяват конвойна дейност на територията на съответното ОДМВР, РДГП и ЗЖУ.

(4) Издирени, установени и/или задържани лица по чл. 9 от полицейски органи на ЗЖУ в района на жп гари и влакови състави се конвоират от полицейски органи на най-близкото РУ, което се уведомява своевременно.

Чл. 25. (1) Полицейските органи на ГПУ при РДГП конвоират лица по чл. 9 до най-близкото конвойно звено в ОДМВР, намиращо се в зоната на отговорност на ГПУ, което осъществява конвоирането.

(2) Когато най-близкото конвойно звено на ОДМВР се намира извън зоната на отговорност на ГПУ, органите по ал. 1 конвоират до РУ в зоната на отговорност на ГПУ съгласно плановете за взаимодействие между ОДМВР и РДГП. В тези случаи полицейски органи от РУ при ОДМВР - София, в което е получено лицето, извършват конвоиране до съответното териториално звено на СДВР или до конвойното звено на СДВР.

(3) Издирени, установени и/или задържани лица по чл. 9 от полицейски органи на ГДГП на международните летища, с изключение на летище София, се конвоират от полицейски органи на ОДМВР, на чиято територия се намират, като полицейските органи на ГДГП ги уведомяват предварително и им предоставят документите, даващи основание за извършване на конвоирането.

(4) Полицейските органи на ГДГП при летище София конвоират лица по чл. 9 до най-близкото РУ или до възложителя, когато те са на територията на гр. София.

Глава четвърта.
РЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КОНВОЙНАТА ДЕЙНОСТ

Раздел I.
Разчет на силите и средствата

Чл. 26. Полицейските органи, които ще участват в конвойния наряд, се определят за всеки конкретен случай от съответните ръководители на структури/звена по чл. 10, ал. 2 и 3 и от началниците, полицейските инспектори и командирите на отделение от конвойни звена, а при конвой във/от чужбина - от директора на ГДНП или от оправомощен от него полицейски орган, в зависимост от:

1. броя на лицата, които ще се конвоират, степента на обществена опасност на извършените деяния, информация за осъжданията на лицата, извършени други противоправни деяния, както и от особеностите на личността на конвоираните;

2. поведението, което конвоираните са показали по време на задържането им или при предишно конвоиране;

3. възрастта, физиката и пола на конвоираните лица;

4. направлението, разстоянието и особеностите на маршрута, по който ще се конвоират лицата;

5. превозното средство, което ще бъде използвано;

6. наличието на извънредна ситуация или на достатъчно данни, че конвоирането ще бъде осуетено;

7. въоръжението, техническите и помощните средства, с които ще бъде оборудван конвойният наряд.

Чл. 27. (1) При конвоиране на група лица числеността на полицейските органи от конвойния наряд трябва да бъде по-голяма или равна на половината от броя на конвоираните лица.

(2) При конвоиране на едно лице, за което има данни, че е извършител на умишлено престъпление от общ характер, се осигуряват най-малко двама конвойни.

(3) На всеки конвоен наряд се определя старши.

(4) Когато конвойните в наряда са повече от петима, за старши се определя полицейски орган на длъжност командир на отделение или на по-висока длъжност, а при 10 и повече конвойни - на длъжност полицейски инспектор или на по-висока длъжност.

Чл. 28. За уреждане на административни, езикови, медицински и други специфични въпроси при конвоиране от конвойния наряд, извън разчета на силите за конвоиране, могат да се включват и други служители.

Раздел II.
Изпълнение на конвойната дейност

Чл. 29. (1) Полицейските органи извършват конвоиране на категориите лица, посочени в чл. 9, когато това им е възложено въз основа на акт на компетентен орган.

(2) Документи, даващи основание за конвоиране, са:

1. акт на разследващ полицай за "принудително довеждане" по реда на НПК;

2. писмен документ от компетентен орган, изискващ преместването на лицето;

3. телеграма за обявяване на лице за общодържавно издирване;

4. акт на друг държавен орган, оправомощен със закон.

Чл. 30. Полицейските органи, които са установили лице, подлежащо на конвоиране, го отвеждат до териториалното звено, в което са на подчинение.

Чл. 31. (1) Организацията за конвоиране на лице започва от получаването на документите по чл. 29, ал. 2 в звеното на МВР, откъдето започва конвоирането.

(2) Ръководителят на звеното по ал. 1 или оправомощен от него полицейски орган издава писмена заповед за конвоиране на лицето (приложение № 5). Към заповедта се прилага съответният документ по чл. 29, ал. 2, както и съпроводителни документи, ако има такива.

(3) Заповедта по предходната алинея има действие до крайния пункт за конвоиране.

(4) Екземпляр от заповедта се предоставя на звеното, което осигурява финансовите средства за осъществяване на конвоя, когато се използва обществен транспорт.

(5) Всички документи, съпровождащи конвоираното лице, се описват в заповедта за конвоиране и се прилагат към нея. При етапно конвоиране на повече от две лица се изготвя съпроводително писмо (приложение № 6).

(6) Ръководителят на звеното определя и организира:

1. реда за връзка, взаимодействие и координация с другите звена на МВР по маршрута на конвоирането;

2. реда и мястото за предаването/приемането на конвоираните лица при етапно или директно конвоиране;

3. оказването на съдействие със сили и средства на другите звена на конвойния наряд при директно конвоиране, свързани с краткосрочен престой в техни служебни помещения, при смяна на транспортното средство;

4. други въпроси от организационен и тактически характер.

(7) Когато конвоирането се извършва с железопътен транспорт, своевременно писмено се уведомява ЗЖУ, откъдето започва извършването на конвойната дейност (приложение № 7).

(8) Когато се конвоира лице или лица от женски пол, в конвойния наряд се включва и полицейски орган от същия пол.

(9) В случаите по чл. 25, ал. 3 организацията за директно или етапно конвоиране и изготвянето на документите по ал. 2 се осъществяват от конвойното звено или компетентното териториално звено на ОДМВР, което извършва конвоирането.

Чл. 32. (1) Изпълнението на конвойната дейност започва след връчване на заповед за конвоиране и провеждане на инструктаж на конвойния наряд и подпис от старшия на конвойния наряд в книгата за конвойна дейност (приложение № 8).

(2) Полицейските органи от конвойния наряд трябва да са запознати със:

1. поставените задачи;

2. оперативната обстановка и особеностите на територията, през която ще се извърши конвоирането;

3. вида на транспорта и реда за неговото ползване;

4. основанието за конвоиране на лицата, характера на извършените от тях деяния и поведението им;

5. личните вещи, предмети и документи на конвоираните лица, както и съпровождащите ги служебни документи;

6. реда за поддържане на връзка с конвойното звено и звената на МВР, обслужващи територията, през която минава маршрутът за конвоиране, с оглед установяване на взаимодействие и координация с нарядите, работещи по опазването на обществения ред;

7. реда и мястото за предаването/приемането при етапно или директно конвоиране;

8. конкретните случаи, в които конвоят следва да получи съдействие, и местата за краткосрочен престой;

9. реда за действие при възникнали извънредни ситуации и постъпили достатъчно данни, че конвоирането ще бъде осуетено;

10. реда за извършване на проверка на дейността на конвоя, както и длъжностните лица, които имат право да я извършват.

Чл. 33. (1) Смяна на нарядите, предаване и приемане на конвоираните лица се извършват в съответствие със създадената конкретна организация и указанията за маршрута.

(2) Старшият от приемащия конвоен наряд се представя на предаващия и удостоверява качеството си на полицейски орган със служебна карта.

(3) Старшият от предаващия наряд запознава приемащите с поведението на конвоираните лица, възникналите извънредни ситуации, допълнителни обстоятелства или достатъчно данни, че конвоирането ще бъде осуетено, както и друга информация от значение за сигурността на конвоя. Получената допълнителна информация по време на конвоирането, която е от значение за сигурността на конвоя, се отразява писмено на гърба на заповедта по чл. 31, ал. 2 в кратък вид от старшия или друг полицейски орган от конвойния наряд.

(4) Смяна на белезниците при предаване/приемане на конвоираните лица се извършва, като първо на конвоираното лице се поставя втори чифт белезници, след което се снемат първоначално поставените.

(5) При предаване/приемане на конвоираните лица се предават/приемат документите по чл. 29, ал. 2 и чл. 31, ал. 2 и се подписва разписка (приложение № 9).

Чл. 34. (1) При отвеждане на конвоираните лица до крайния пункт за конвоиране, когато конвоят се извършва на обслужваната от конвойното звено територия, старшият на конвойния наряд ги предава на длъжностното лице, посочено от възложителя на конвоя, заедно със съпроводителните документи.

(2) При етапно или директно конвоиране между териториалните звена отвеждането на конвоираните лица до крайния пункт за конвоиране се извършва след приемането им от конвоен наряд на приемащата териториална структура, на чиято територия се намира държавният орган, посочен от възложителя.

(3) За предаването и приемането се попълва и подписва разписка по чл. 33, ал. 5.

(4) След завръщането на конвойния наряд старшият на наряда:

1. лично ръководи привеждането на дългото служебно оръжие в режим на съхранение;

2. докладва по установения ред за изпълнението на задачата на прекия си началник, като при възникнали извънредни ситуации или допълнителни обстоятелства изготвя писмена докладна записка;

3. представя разписката за предадените конвоирани лица.

Раздел III.
Инструктаж на конвойните наряди

Чл. 35. (1) Преди изпълнение на конкретна конвойна задача полицейските органи, назначени в наряда, задължително се инструктират.

(2) Ръководителите по чл. 15 и 16 създават организация за провеждане на инструктаж на конвойните наряди, която се отразява в плана по чл. 20.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.) Ръководителите на ГДНП, ГДБОП, ГДЖСОБТ, ГДГП, ДМ и ДВС създават организация за провеждане на инструктаж преди изпълнение на конвойна задача в случай, когато конвоят се извършва по реда на чл. 10, ал. 3.

Чл. 36. (1) Преди започване на инструктажа инструктиращият се информира за здравословното състояние на полицейските органи, проверява оръжието, снаряжението и външния им вид, както и необходимите за конвоирането документи.

(2) На инструктажа полицейските органи се запознават със:

1. оперативната обстановка;

2. броя на лицата и основанието за тяхното конвоиране, характера на извършените от тях деяния и негативните им прояви (бягство, агресивност и др.);

3. особеностите на маршрута или поста, транспорта, начина на конвоиране, разчета на силите и средствата, реда и мястото за предаването/приемането при етапно или директно конвоиране;

4. задачите на полицейските органи, включително и при двупосочно конвоиране и допълнително предаване на лица за конвоиране;

5. действията при възникване на извънредни ситуации, допълнителните обстоятелства, както и данни, че конвоирането ще бъде осуетено;

6. конкретните тактически действия и професионалните знания на полицейските органи;

7. подсигуряването на конвоираните с храна;

8. наличието и съдържанието на личния багаж на конвоираните;

9. реда за връзка, взаимодействието и координацията със звената на МВР по маршрута на конвоирането;

10. правата и задълженията на полицейските органи;

11. други въпроси от организационен и тактически характер.

(3) Провеждането на инструктажа в конвойните звена се документира с полагане на подписите на инструктиращия и инструктираните в ежедневната ведомост (приложение № 10), а за останалите полицейски органи с полагане на подписи в протокол за проведен инструктаж (приложение № 11).

(4) След инструктажа под личното ръководство на инструктиращия или старшия на наряда полицейските органи, които са определени да изпълняват конвойната дейност с дълго оръжие, го привеждат в готовност на определените за това места.

Раздел IV.
Задължения на конвойния наряд

Чл. 37. След приключване на инструктажа старшият на конвойния наряд е длъжен да:

1. провери в наличност ли са необходимите документи за конвоиране, лицата отговарят ли на изискванията по чл. 38 и на другите условия за конвоиране, предвидени в инструкцията;

2. получи книжката за направлението за конвоиране и необходимите документи за пътуването и предаването на конвоираните лица и да се подпише в конвойната книга;

3. изясни маршрута за конвоиране и неговите особености, разписанието на превозните средства, както и личните и роднинските връзки на конвоираните с хора от населените места по маршрута;

4. уточни кои звена на МВР са разположени по маршрута за придвижване, разстановката на силите, работещи по опазване на обществения ред, и реда за взаимодействие и координация с тях;

5. уведоми ОДЧ за позивната, която ще ползва по време на конвоирането с оглед осигуряване на взаимодействието и координацията със звената, през чиято територия ще преминава конвоят;

6. информира полицейските органи от конвойния наряд за лицата, които ще бъдат конвоирани, характера на извършените от тях деяния или други правонарушения, както и други прояви и действия, имащи отношение към конвоя;

7. уведоми началника си или дежурния, ако за някой от конвойните са налице условията по чл. 6, т. 2 и 3;

8. направи разпределение на конвойните, като определи задълженията на всеки от тях при започване на конвоирането, при тяхното придвижване, качване или слизане от превозното средство, както и при възникнали извънредни ситуации;

9. запознае конвоираните лица с правата и задълженията им през време на конвоирането и с правомощията на полицейските органи спрямо тях;

10. организира осигуряване на билети за пътуване на конвоя;

11. създаде организация и да изпълнява задачи по двупосочно конвоиране съгласно чл. 3, ал. 2.

Чл. 38. (1) Конвоираните лица не трябва да носят в себе си вещи, с които могат да застрашат своя живот или живота на други лица или да осуетят конвоя. При наличие на такива вещи те се вписват в заповедта за конвоиране, отделят се в пакет или в такова място в багажа им, което да не позволява тяхното лесно изваждане или използване.

(2) При конвоиране личният багаж на конвоираните лица не трябва да е повече от 15 кг и трябва да е пригоден за носене самостоятелно на гръб, през рамо или с една ръка. Когато личният багаж надхвърля ограниченията на 15 кг или е невъзможно носенето му от конвоираното лице, същият се транспортира отделно по служебен ред.

(3) Захранващият блок на мобилните телефони и на електронните устройства на конвоираните трябва да се разедини, като захранващият блок се постави в багажа на конвоираното лице, а тези, при които това е невъзможно - да бъдат изключени и поставени в багажа.

(4) Преди започването на конвоирането конвоираните лица се запознават с изискванията по ал. 1, с правата и задълженията си по време на конвоирането, както и с правомощията на полицейските органи спрямо тях.

(5) Конвоираните лица се осигуряват с храна за времето на конвоиране, ако то продължава повече от 6 часа. Осигуряването на храна се извършва от звеното, от което започва конвоирането, по ред, определен от министъра на вътрешните работи.

Чл. 39. Полицейските органи от конвойния наряд са длъжни да:

1. предприемат мерки за осигуряване на личната си безопасност и тази на конвоираните лица, като извършват проверка на конвоираните и вещите им и отстраняват всички предмети, които биха послужили за нападение, бягство, осуетяване на конвоя или биха довели до възникване на извънредна ситуация;

2. охраняват конвоираните лица с цел недопускане на бягство, самоубийство, нападение, влизане във връзка с други лица или за създаване на условия за възникване на извънредна ситуация;

3. опазват зачисленото им служебно оръжие и помощни средства;

4. изискват от конвоираните лица да спазват разпоредения ред за движение и правила за поведение;

5. предупреждават и отстраняват гражданите, които се доближават до конвоираните лица, опитват се да разговарят с тях, да им предават бележки, вещи, предмети и др., като при възможност установяват самоличността на тези лица, както и свидетели на тези действия, за което докладват писмено по установения ред;

6. извършват по време на конвоиране допълнителна проверка на конвоираните лица или на някои от тях, когато са налице основателни предположения, че в тях или в багажа им са попаднали вещи, забранени за носене;

7. извършват периодична проверка на белезниците на конвоираните лица на всеки 1 час, при качване и слизане от превозно средство, както и при всички случаи, когато има съмнение, че лицето е въздействало върху тях.

Глава пета.
КОНТРОЛ И ОТЧЕТНОСТ НА КОНВОЙНАТА ДЕЙНОСТ

Раздел I.
Контрол по организацията и изпълнението на конвойната дейност

Чл. 40. (1) Контролът на конвойната дейност се осъществява чрез извършване на проверки на организацията и на непосредственото изпълнение на дейността.

(2) Проверка на организацията на конвойната дейност се осъществява за установяване на:

1. ефективността на създадената организация за изпълнение на конвойната дейност;

2. спазването на правилата за изпълнение на конвойната дейност;

3. качеството на провежданите инструктажи;

4. правилното оформяне, водене и съхранение на служебната документация;

5. ползването и съхранението на зачисленото служебно оръжие и помощни средства.

(3) Предметът на проверката на непосредственото изпълнение на конвойната дейност включва:

1. документи, необходими за извършване на конкретната конвойна задача;

2. книга за конвойната дейност;

3. ежедневна ведомост - само за конвойните звена;

4. книга за заявките за конвоиране на лица и оказване на съдействие на конвойния наряд - само за обособените конвойни звена;

5. състав и готовност на наряда за изпълнение на конвойната задача.

Чл. 41. (1) Проверката на създадената организация за изпълнение на конвойната дейност се извършва на основание писмена заповед на ръководителя на съответната структура или оправомощени от него длъжностни лица.

(2) Проверката за непосредственото изпълнение на конвойната дейност се извършва за всяко конвоиране преди приемане на лицата, подлежащи на конвоиране.

(3) Забранява се извършването на проверка на конвойните наряди по време на конвоирането с изключение на случаите по ал. 5.

(4) Забранява се извършването на проверки на конвойните наряди чрез инсцениране на ситуации и/или опити да се отнеме служебното оръжие и извършване на други провокативни действия по отношение на конвоиращите полицейски органи и конвоираните лица.

(5) Проверките на непосредственото изпълнение на конвойната дейност от нарядите могат да бъдат и негласни, при които се води наблюдение за действията на проверявания наряд.

(6) Негласни проверки се извършват след разпореждане от съответните ръководители на териториални структури/звена.

Чл. 42. (1) Проверяващият отбелязва резултатите от проверката по организацията и изпълнението на конвойната дейност в книгата за констатации от проверките (приложение № 12).

(2) За установени пропуски и нарушения проверяващият докладва писмено по служебен ред с оглед предприемане на незабавни мерки за тяхното отстраняване.

Раздел II.
Отчетност на конвойната дейност

Чл. 43. За отчетност на конвойната дейност се водят и съхраняват:

1. книга за конвойната дейност (приложение № 8);

2. разписки за предадени конвоирани лица от/на други звена на МВР или държавни органи, указани от възложителя на конвоя (приложение № 9);

3. заповед за конвоиране по чл. 31, ал. 2 (приложение № 5);

4. ежедневна ведомост (приложение № 10) - само за обособените конвойни звена;

5. заповеди по чл. 19 и документи по чл. 20 за организиране на конвойната дейност на звеното;

6. книга за констатации от проверките (приложение № 12);

7. книга за заявките за конвоиране на лица и оказване на съдействие на конвойния наряд (приложение № 1) - само за обособените конвойни звена;

8. протоколи за проведени инструктажи (приложение № 11).

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Конвоен наряд" е един или повече полицейски органи, на които е разпоредено по служебен ред изпълнението на задачи по конвоиране на лица.

2. "Маршрут" е пътят, по който се извършва конвоирането.

3. "Пост" е място или участък от територията с определени граници, на която назначеният в наряд полицейски орган изпълнява възложените му задачи.

4. "Конвоирани лица" са тези лица, които са конвоирани по реда и при условията на тази инструкция, вписани са в книгата за конвойна дейност и по отношение на които е издадена заповед за конвоиране.

5. "Близки отношения с конвоираните лица" са такива отношения, които биха поставили под основателно съмнение безпристрастното изпълнение на служебните задължения на полицейски органи от конвойния наряд.

6. "Допълнителни обстоятелства" са такива настъпили условия, събития и факти по време на планиране и реализиране на конвоирането, които не налагат вземане на допълнителни мерки от организационен характер, но следва да се имат предвид от конвоиращия, както и от другите конвойни наряди, които ще приемат конвоираното лице/конвоираните лица при етапно или директно конвоиране. Допълнителни обстоятелства могат да бъдат: закъснение в графика на движение на ползвания транспорт; симптоми за влошаване здравословното състояние на конвоирания; промяна в поведението на някой от конвоираните; други случаи, при които не се налага прекъсване или усилване на конвоя.

7. "Достатъчно данни, че конвоирането може да бъде осуетено" са налице при постъпила писмена информация по служебен ред, че конвоираният подготвя (е подготвил) самостоятелно или чрез трети лица бягството си или възпрепятстване на неговото конвоиране, както и други случаи, при които се застрашават животът и здравето на конвоирания и конвоиращите от други лица. Достатъчно данни ще са налице и в случаите, когато конвойният наряд е получил такава информация по време на конвоиране от някой от конвоираните лица по служебен път чрез средствата за връзка или от други полицейски органи на МВР, както и от трети лица. При достатъчно данни се организират и реализират конкретни мероприятия за осигуряване охрана и изолация с цел запазване живота и здравето на конвоираните и конвоиращите, като в тези случаи се извършва оценка за целесъобразността от започването на планирано конвоиране, увеличаване броя на конвоиращите, промяна на маршрута или прекратяване на извършващо се конвоиране, когато информацията е получена след неговото започване.

8. "Други извънредни ситуации" са налице при настъпване на условия, събития и факти в определен район, зона, място или област, свързани с усложняване на оперативната обстановка, при което е необходимо набелязване и реализиране на допълнителни мероприятия от организационен и изпълнителски характер за изпълнение на поставената задача.

9. "Направление за конвоиране" е съвкупност от маршрути за конвоиране до определено място (структурни звена на МВР, лечебно заведение, съд, прокуратура, ТЗО - МП, затвор и др.).

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 76, ал. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 3. Тази инструкция отменя Инструкция рег. № 8121з-794 от 2014 г. за организацията и реда за осъществяване на конвойната дейност в Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 93 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 67 от 2015 г.).

§ 4. В тримесечен срок след влизане в сила на инструкцията главният секретар на МВР утвърждава методически указания за прилагането ѝ.

§ 5. (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.) Изпълнението на инструкцията се възлага на ръководителите на ГДНП, ГДГП, ГДБОП, ГДЖСОБТ, ОДМВР, ДМ и ДВС.

§ 6. Контролът по изпълнението на инструкцията се възлага на главния секретар на МВР.

Приложение № 1 към чл. 3, ал. 5


КНИГА

за заявки за конвоиране на лица и оказване на съдействие на конвоен наряд

 

по ред, дата и час

Име, фамилия и длъжност на полицейски орган, предал заявката

Име, презиме, фамилия, ЕГН на конвоираното лице или вид съдействие на конвоен наряд

Категория на конвоираното лице по смисъла на чл. 9

Документи по чл. 29, ал. 2

Звено на МВР, откъдето е подадена заявката

Кога и къде ще бъде прието (предадено)

За къде, на кого и кога следва да бъде предадено (краен адресат)

Допълнителна информация за конвоираното лице или конвойния наряд, на който ще бъде оказано съдействие

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 2 към чл. 11, ал. 1


НОРМАТИВ

за съотношението на състава от конвойните звена


1. До 6 полицаи - "командир на отделение".

2. До 12 полицаи - двама "командири на отделения".

3. От 12 до 20 полицаи - "полицейски инспектор".

4. От 21 и нагоре полицаи - двама полицейски инспектори.

5. В конвойните звена, където има изградени и функционират помещения за кратковременен престой, се определят:

а) завеждащ помещения за изолация - "командир на отделение";

б) постови за охрана - до "старши полицай".

6. В конвойните звена със състав над 25 полицаи се обособява дежурна част.

7. За конвойните звена, които са разположени в самостоятелни сгради, се осигурява "чистач".

Приложение № 3 към чл. 11, ал. 2


ОБОРУДВАНЕ

на специализиран конвоен автомобил


1. Обособено място за конвоираните лица, осигурено с едностранно заключващо устройство на вратите и неподвижно закрепени места за сядане. Помещението да е осигурено с възможност за наблюдение на конвоираните лица.

2. Обособено място за конвойните полицаи, оборудвано с неподвижни места за сядане и възможност за външно наблюдение.

3. Обособено място за личен багаж на конвоираните лица, отделно от помещението на автомобила, в което те се настаняват.

4. Мобилна многоканална/цифрова радиостанция.

5. Високоговорящо устройство, сигнална полицейска лампа и сирена.

6. Електрически фенер.

7. Електрошокови устройства.

8. Комплект белезници, усмирителен пояс и полицейска палка.


Забележка. Конвойният автомобил да е тип "Закрит фургон", по възможност с двойно предаване и специално оборудван за превоз на конвоирани лица (фабрично или приспособен).

Приложение № 4 към чл. 22, ал. 1


СПИСЪК

на етапните конвойни звена


1. Столична дирекция на вътрешните работи (за София-град);

2. ОДМВР - Пловдив;

3. ОДМВР - Стара Загора;

4. ОДМВР - Хасково, в Димитровград;

5. ОДМВР - Бургас;

6. ОДМВР - Враца, в Мездра;

7. ОДМВР - Плевен;

8. ОДМВР - Велико Търново, в Горна Оряховица;

9. ОДМВР - Шумен;

10. ОДМВР - Варна;

11. ОДМВР - Русе.


Приложение № 5 към чл. 31, ал. 2


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ЗАПОВЕД

за конвоиране на лице

№ ................/....... 20 ... г.

 

Днес, ... 20..... г., в гр. …………………………………………….…………...…………..,

област ................, подписаният ………………………………….………….....…………..

…………………………………………………………………………………....………….

(име, презиме, фамилия, длъжност)

при ………………………………………………………..…………………...……на МВР

на основание чл. 76, ал. ..........................., т. ……………………..………...……от ЗМВР

и .................................... във връзка с/със: …………………………………...……………..

……………………………………………………………………………….....…………….

………………………………………………………………………………..…...………….

(посочва се съответният документ по чл. 29, ал. 2)

 

ЗАПОВЯДВАМ:

Да бъде конвоирано лицето ……………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….....…….

(име, презиме, фамилия, ЕГН, месторождение и постоянен адрес)

от ……………………………………………………………………………………….……

(посочва се звено на МВР, затвор, арест и др.)

до ………………………………………………………………………………….…………

(посочва се звено на МВР, затвор, арест и др.)

и се предаде на …………………………………………………………………….………..

……………………………………………………………………………………....……….,

(посочва се крайният адресат и длъжностното лице)

в .............................. часа на ………………………………….……………20 ……......…..г.

(дата)

Документи, съпровождащи лицето: ……………………………………...……...…………

……………………………………………………………………………...………...……….

……………………………………………………………………………...………...……….

Допълнителни сведения за лицето: ……………………………………...………..……….

………………………………………………………………………………...……...……….

………………………………………………………………………………...……...……….

Лицето да бъде конвоирано: ………………………………………………...…...…………

……………………………………………………………………………………......……….

(посочва се как лицето може да бъде конвоирано директно или етапно)

 

……........ 20 ……... г.                                                   НАЧАЛНИК: ………………....……

гр. .................                                                                                              (име, фамилия,

                                                                                                                  подпис и печат)

                                                                                                                                             

                                                                                                                                      гръб

Допълнителни данни за лицето, получени по време на конвоиране: …………......…….

……………………………………………………………………………………….......…….

 

………..... 20 ………. г.                                              .............................................................

                                                                                             (име, презиме, фамилия,

                                                                                             длъжност, звено на МВР)

                                                                                     .............................................................

                                                                                                       (подпис)

Приложение № 6 към чл. 31, ал. 5


МВР                                                                                                        ДО НАЧАЛНИКА НА

КОНВОЙНО ЗВЕНО                                                                             ............................................................

при ОДМВР ............................                                                               в гр. ...................................................

 

Изпращат се конвоираните лица:

 

по ред

Име, презиме,

фамилия, ЕГН

№ на заповедта по чл. 31, ал. 2

Откъде идва

Закъде отива

Време и място за предаване на лицето

Институция възложител

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

................... 20 ... г.                                                                                НАЧАЛНИК: .....................................

гр. ..........................                                                                                                       (име, фамилия, подпис)


Приложение № 7 към чл. 31, ал. 7


(Изм. - ДВ, бр. 76 от 2021 г.)




                                                                                                           ДО

                                                                                                           НАЧАЛНИКА

                                                                                                           НА ЗЖУ - ...........................................

                                                                                                           ДИРЕКЦИЯ

                                                                                                           "ЖАНДАРМЕРИЯ" - ГДЖСОБТ

 

 

В изпълнение на чл. 31, ал. 7 от Инструкция № .............................../....... 20.... г. за организацията и реда за осъществяване на конвойната дейност в Министерството на вътрешните работи и с оглед създаване на добро взаимодействие и координация между нарядите от ЗЖУ при дирекция "Жандармерия" - ГДЖСОБТ, и служителите от конвойните наряди при ………………………........……….,

                                                                                                                          (звено на МВР)

Ви изпращам сведение за подлежащите на конвоиране от................................ на ............... 20 ...г., както

                                                                                                   (звено на МВР)

следва:

 

по ред

Влак

Маршрут

Брой на конвоираните лица

Брой на служителите

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

................... 20 ... г.                                                                    НАЧАЛНИК: ................................................

гр. ..........................                                                                                                (име, фамилия, подпис)

Приложение № 8 към чл. 32, ал. 1


КНИГА

за конвойната дейност на ..................................................................

                                                  (звено на МВР)

 

по

ред

Дата и час на приемане на лицето

Документ по чл. 29, ал. 2

От кое звено се изпраща

На кое звено да се предаде

Име, презиме, фамилия, ЕГН и други данни на конвоираното лице

Дата и час на изпращане

№ на заповедта на изпращача по чл. 31, ал. 2

Закъде се изпраща

Име, фамилия, длъжност и подпис на старшия на наряда

Време и място за предаване на лицето

 

Забележка

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


СТАТИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Пренощували в звено на МВР (наименование на звеното)

Брой конвоирани лица с човекочасове на конвойни служители

в населено място

до друго населено място

до разследващ полицай

до прокуратура или съда

до следствен арест или ТЗО- МП

други

директно

конвоиране

етапно

конвоиране

обратно

конвоиране

служи-тели,

бр.

отрабо-тени ч/ч

служи-тели,

бр.

отра-

ботени

ч/ч

служи-

тели,

бр.

отрабо-тени ч/ч

служи-

тели,

бр.

отработени

ч/ч

служи-тели,

бр.

отра-

ботени ч/ч

служители,

бр.

отработени ч/ч

служи-

тели,

бр.

отра-

ботени ч/ч

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приложение № 9 към чл. 33, ал. 5



РАЗПИСКА

 

Подписаният ……………………………………………………………………………………………………….,

(име, презиме, фамилия и длъжност)

от …………………………………………………………………………………., на ............ 20 ..... г., в ... часа,

(структура/звено на МВР)

приех от …………………………………………………………………………………………………………….

(име, презиме, фамилия и длъжност)

от ..........................................................................................., ............................................ конвоирани лица със:

                   (структура/звено на МВР)                                             (брой)

заповед за конвоиране на лице № ……………………………………………………………… от ...... 20 ...... г.

на …………………………………………………………………………………………………………………….

(посочва се структура/звено на МВР)

заповед за конвоиране на лице № ……………………………………………………………….от ...... 20 ....... г.

на …………………………………………………………………………………………………………………….

(посочва се структура/звено на МВР)

заповед за конвоиране на лице № ………………………………………………………………..от ...... 20 ....... г.

на ……………………………………………………………………………………………………………………..

(посочва се структура/звено на МВР)

 

гр. ............................                                                                      Приел конвоираните: ..........................................

............... 20 ......... г                                                                                                                     (подпис)

                                                                                                         Предал конвоираните: ......................................

                                                                                                                                                     (подпис)

Приложение № 10 към чл. 36, ал. 3


                                                                                                       Утвърждавам:

                                                                                                       Директор/Началник на ......................................

                                                                                                       ...............................................................................

                                                                                                                    (име, фамилия и подпис)

 

 

ЕЖЕДНЕВНА ВЕДОМОСТ

за разстановка на силите и средствата за ..................... 20.... г. от ...... часа до ........ часа

 

I. Брой на полицейски органи от структура/звено - .............................................................................................

II. Разход:

1.1. В годишен отпуск:               1.2. В отпуск по болест:                    1.3. Друг разход:

………………………..                  …………………………                     ……………………..

……………………….                   …………………………                     ……………………..

(име, презиме, фамилия                (име, презиме, фамилия                  (име, презиме, фамилия

     и длъжност)                                       и длъжност)                                  и длъжност)

2. Общо разход: ........................................................................................................ бр.

3. Състав за изпълнение на конвойна дейност: .................................................... бр.

III. Разстановка на силите и средствата за изпълнение на конвойна дейност:

 

Състав на нарядите: име, презиме, фамилия и длъжност

Видове наряди

Маршрути за движение

Време за изпълнение на конвоя

Подпис на инструктирания

Забележка

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изготвил: .....................................................                       Провел инструктажа: ...................................................

                (име, фамилия и длъжност)                                                                  (име, фамилия и длъжност)

Приложение № 11 към чл. 36, ал. 3


ПРОТОКОЛ

от проведен инструктаж на конвоен наряд

 

 

Днес ............. 20.... г., в ............ ч., подписаният …………………………………………………………...…..

                                                                                                  (име, презиме, фамилия)

....................................................... при ……………………………………………………………………....……

             (длъжност)                                               (посочва се структурата/звеното на МВР)

проведох инструктаж на конвоен наряд в състав:

1. ..................................................................................................... - ………………………………………...…..;

                 (име, презиме, фамилия и длъжност)                                     (структура/звено на МВР)

2. ......................................................................................................... - ………………………………………......

               (име, презиме, фамилия и длъжност)                                         (структура/звено на МВР)

По време на инструктажа определените полицейски органи са запознати със:

1. оперативната обстановка;

2. броя на лицата и основанието за тяхното конвоиране, характера на извършените от тях деяния и негативните им прояви (бягство, агресивност и др.);

3. особеностите на маршрута или поста, транспорта, начина на конвоиране, разчета на силите и средствата, реда и мястото за предаването/приемането на лицето (лицата), подлежащи на конвоиране;

4. задачите на полицейските органи;

5. действията при възникване на извънредни ситуации, допълнителните обстоятелства, както и данни, че конвоирането ще бъде осуетено;

6. конкретните тактически действия и професионалните знания на полицейските органи;

7. наличието и съдържанието на личния багаж на конвоираните;

8. реда за връзка, взаимодействието и координацията със звената на МВР по маршрута на конвоирането;

9. правата и задълженията на полицейските органи;

10. необходимите мерки за лична безопасност;

11. други въпроси от организационен и тактически характер:

……………………………………………………………………………………………………………….....……

Провел инструктажа: ………………………………………………………………………. - ...............................

                                                                (име, фамилия)                                                                (подпис)

Инструктирани:

1. ……………………………………………………………………………………………. - ...............................;

                                                              (име, фамилия)                                                                (подпис)

2. ……………………………………………………………………………………………  - .................................

                                                             (име, фамилия)                                                                 (подпис)

Приложение № 12 към чл. 42, ал. 1


КНИГА

за констатациите от проверките на непосредствено изпълнение на конвойна дейност

от нарядите  в ........................................................................................................................

(структура/звено)

 

Дата и време на извършване

Вид и състав на наряда

Маршрут за движение

Име, фамилия, длъжност, структура/звено и подпис на проверяващия

Констатации, препоръки

Подпис на началника за заверка

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Промени настройката на бисквитките