Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 3 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 111 ОТ 25 ЮНИ 2018 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК СЪС ЗАЩИТЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ ПРОФЕСИИ, НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО ИМ И НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ПАРАЛЕЛКИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 111 ОТ 25 ЮНИ 2018 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК СЪС ЗАЩИТЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ ПРОФЕСИИ, НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО ИМ И НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ПАРАЛЕЛКИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ЗАЩИТЕНИ СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ ПРОФЕСИИ И СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ ПРОФЕСИИ, ПО КОИТО Е НАЛИЦЕ ОЧАКВАН НЕДОСТИГ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ НА ПАЗАРА НА ТРУДА

В сила от 28.06.2018 г.

Обн. ДВ. бр.54 от 29 Юни 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.3 от 8 Януари 2019г., изм. ДВ. бр.70 от 7 Август 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. С постановлението се приемат:

1. (доп. - ДВ, бр. 3 от 2019 г.) критериите за определяне на защитените от държавата специалности от професии, както и критериите за определяне на специалностите от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда;

2. Списъкът на защитените от държавата специалности от професии за учебната 2018/2019 година съгласно приложение № 1;

3. условията и редът за актуализиране на Списъка на защитените от държавата специалности от професии;

4. Списъкът със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2018/2019 година съгласно приложение № 2;

5. условията и редът за допълнителното финансиране за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и по специалности от професии, за които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Чл. 2. Определени специалности от професии от списъка по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение се утвърждават като защитени от държавата специалности от професии на областно ниво, ако отговарят едновременно на следните критерии:

1. уникалност по териториален признак - когато обучението по специалността от професията се осъществява в не повече от четири държавни и/или общински училища по чл. 38, ал. 1, т. 3 - 5 от Закона за предучилищното и училищното образование, намиращи се на територията на различни административни области в страната;

2. уникалност по съдържателен признак - когато съдържанието на обучението по специалността от професията в частта специфична професионална подготовка се различава с не по-малко от 75 на сто от съдържанието на обучението в частта специфична професионална подготовка по другите специалности от професиите от списъка по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 3. Определена специалност от професия се предлага за утвърждаване като защитена от държавата специалност от професия при наличие в административната област на държавни и/или общински училища, в които са осигурени материално-техническа база и квалифицирани обучаващи за осъществяване на професионалната подготовка в съответствие с държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията.

Чл. 4. Министерството на образованието и науката изготвя ежегодно в срок до 30 юли предложение за актуализиране на Списъка на защитените от държавата специалности с включване на нови специалности от професии, които отговарят на критериите по чл. 2 и изискванията по чл. 3, и/или изключване на специалности от професии и го изпраща на министерствата и организациите по чл. 5.

Чл. 5. Въз основа на предложението по чл. 4 ежегодно в срок до 31 август Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, отрасловите министерства и организациите на работодателите изготвят предложения за актуализиране на Списъка на защитените специалности от професии и ги изпращат в Министерството на образованието и науката.

Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 3 от 2019 г.) Специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение се определят като специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, ако отговарят едновременно на следните критерии:

1. съотношението към началото на текущата учебна година между броя на учениците от VIII до XII клас, които се обучават по специалности от професии в паралелки за професионална подготовка в държавните и/или общинските училища по чл. 38, ал. 1, т. 3 - 5 от Закона за предучилищното и училищното образование, и броя на подлежащите на пенсиониране специалисти, заети на длъжности от Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД, 2011), отговарящи на специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, е най-малко едно към две;

2. представено от най-малко от една от институциите и/или организациите по чл. 6 предложение за доказана потребност от специалисти на пазара на труда с определена степен на професионална квалификация, придобита по специалност от професия от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и значимост на специалността от професията за икономическото развитие на страната и/или на областта.

Чл. 6. Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, отрасловите министерства и организациите на работодателите ежегодно в срок до 31 август може да изготвят предложения за включването на специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, в Списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, и ги изпращат в Министерството на образованието и науката.

Чл. 7. (1) Към министъра на образованието и науката се създава междуведомствена комисия с численост не по-малка от 5 лица, съставена от представители на Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика, която ежегодно в срок до 30 септември извършва:

1. преглед на действащия Списък на защитените от държавата специалности от професии за предходната учебна година и предложенията по чл. 5 и при съответствието им с критериите по чл. 2 и с изискванията по чл. 3 ги обобщава, като изготвя проект на актуализиран списък;

2. преглед на действащия Списък със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, и предложенията по чл. 6 и изготвя проект на актуализиран списък.

(2) При несъответствие на предложение по чл. 5 с критериите по чл. 2 и с изискванията по чл. 3 междуведомствената комисия не включва предложението в проекта на актуализирания Списък на защитените от държавата специалности от професии, за което писмено уведомява предложителя.

(3) Специалностите от професии, включени в Списъка на защитените от държавата специалности от професии, не се включват в Списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

(4) Проектите на Списъка със защитените от държавата специалности от професии и на Списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, се предлагат от министъра на образованието и науката за приемане от Министерския съвет.

Чл. 8. (1) (Предишен текст на чл. 8 - ДВ, бр. 3 от 2019 г.) Списъкът със защитените от държавата специалности от професии и Списъкът със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, се актуализират ежегодно до края на октомври и се прилагат от следващата учебна година.

(2) (Нова - ДВ, бр. 3 от 2019 г.) При изключване на специалност от професия от някой от списъците по ал. 1 учениците завършват обучението си по нея при условията и по реда, по които са го започнали.


Чл. 9. (1) Обучението по защитена от държавата специалност от професия се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици.

(2) (В сила от учебната 2018 - 2019 г.) За издръжка на паралелка по ал. 1 в държавните или в общинските училища по чл. 38, ал. 1, т. 3 - 5 от Закона за предучилищното и училищното образование се осигурява допълнително финансиране, когато броят на учениците е по-малък от 18 ученици.

(3) (В сила от учебната 2018 - 2019 г.) Допълнителното финансиране по ал. 2 се осигурява за целия срок на обучение и е в размер 85 на сто от стандарта за ученик в паралелка за професионална подготовка по съответното професионално направление в дневна форма на обучение - за разликата между 18 ученици и действителния брой ученици в паралелката, но за не повече от 12 ученици.

Чл. 10. (1) Обучението по специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 12 ученици.

(2) (В сила от учебната 2018 - 2019 г.) За издръжка на паралелка по ал. 1 в държавните или в общинските училища по чл. 38, ал. 1, т. 3 - 5 от Закона за предучилищното и училищното образование се осигурява допълнително финансиране:

1. в размер 15 на сто от стандарта за паралелка за всяка паралелка с обучение по ал. 1, и

2. в размер 15 на сто от стандарта за ученик в паралелка за професионална подготовка по съответното професионално направление - за действителния брой ученици в паралелката по ал. 1.

(3) (В сила от учебната 2018 - 2019 г.) При брой на учениците в паралелка, по-малък от 18, освен средствата по ал. 2 се осигурява допълнително финансиране за срока на обучението в размер 50 на сто от стандарта за ученик в паралелка за професионална подготовка по съответното професионално направление в дневна форма на обучение - за разликата между 18 ученици и действителния брой ученици в паралелката, но за не повече от 10 ученици.

Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 3 от 2019 г.) По смисъла на постановлението:

1. "Доказана потребност от специалисти на пазара на труда" е налична оценка на потребността от кадри на пазара на труда за областта или страната със степен на професионална квалификация по определена специалност от професия от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, включваща прогнозни данни за необходимите в средносрочен план работни места в областта, изготвена от съответната областна дирекция (областни дирекции) "Регионална служба по заетостта" или съдържаща се в изготвени от МТСП анализи и други документи за тенденциите за развитие на страната.

2. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2020 г.) "Значимост на специалността от професията за икономическото развитие на страната и/или областта" е когато е предоставена информация - планове, национални или регионални програми, проекти и други, съдържаща данни за средносрочен период относно необходимостта от професионална подготовка на специалисти по точно определени специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 6а, ал. 2 и чл. 59, ал. 8 от Закона за професионалното образование и обучение и чл. 282, ал. 15 от Закона за предучилищното и училищното образование.

§ 3. Списъците по чл. 1, т. 2 и 4 и допълнителното финансиране по чл. 8, ал. 2 и 3 и чл. 9, ал. 2 и 3 се прилагат от учебната 2018 - 2019 година за учениците, приети в VIII клас по държавния прием.

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на разпоредбите на чл. 9, ал. 2 и 3 и чл. 10, ал. 2 и 3, които влизат в сила от учебната 2018 - 2019 година.

Приложение № 1 към чл. 1, т. 2



Списък на защитените от държавата специалности от професии за учебната 2018/2019 г.


по ред

Код

Специалност

Код

Професия

СПК

Код

Професионално направление

1.

2130301

Полиграфия

213030

Полиграфист

III

213

Аудио-визуални изкуства и техники; производство на медийни продукти

2.

2150601

Каменоделство

215060

Каменоделец

II

215

Приложни изкуства и занаяти

3.

5210414

Металообработващи машини

521040

Машинен монтьор

II

521

Машиностроене, металообработване и металургия

4.

5210702

Металургия на цветните метали

521070

Техник-металург

III

521

Машиностроене, металообработване и металургия

5.

5210504

Лазерна и оптична техника

521050

Техник на прецизна техника

III

521

Машиностроене, металообработване и металургия

6.

5210501

Измервателна и организационна техника

521050

Техник на прецизна техника

III

521

Машиностроене, металообработване и металургия

7.

5220107

Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градски транспорт

522010

Електротехник

III

522

Електротехника и енергетика

8.

5220105

Електрообзавеждане на железопътна техника

522010

Електротехник

III

522

Електротехника и енергетика

9.

5220104

Електрообзавеждане на кораби

522010

Електротехник

III

522

Електротехника и енергетика

10.

5220309

Топлотехника - топлинна, климатична, вентилационна и хладилна техника

522030

Техник на енергийни съоръжения и инсталации

III

522

Електротехника и енергетика

11.

5220302

Ядрена енергетика

522030

Техник на енергийни съоръжения и инсталации

III

522

Електротехника и енергетика

12.

5230704

Осигурителни и комуникационни системи в жп инфраструктура

523070

Техник по автоматизация

III

523

Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника

13.

5240109

Технология на целулозата, хартията и опаковките

524010

Химик-технолог

III

524

Химични продукти и технологии

14.

5250603

Пристанищна механизация

525060

Монтьор на подемно-транспортна техника

II

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

15.

5410202

Производство и преработка на мляко и млечни продукти

541020

Оператор в хранително-вкусовата промишленост

II

541

Хранителни технологии

16.

5410104

Производство на месо, месни продукти и риба

541010

Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост

III

541

Хранителни технологии

17.

5420101

Компютърно проектиране и десениране на тъкани площни изделия

542010

Десенатор на текстил

III

542

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

18.

5420601

Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия

542060

Моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни изделия

III

542

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

19.

5440501

Маркшайдерство

544050

Маркшайдер

III

544

Минно дело, проучване и добив на полезни изкопаеми

20.

5440102

Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии

544010

Минен техник

III

544

Минно дело, проучване и добив на полезни изкопаеми

21.

5820404

Дограма и стъклопоставяне

582040

Строител-монтажник

II

582

Строителство

22.

5820601

Строител на пътища, магистрали и съоръжения към тях

582060

Пътен строител

II

582

Строителство

23.

6210502

Говедовъдство

621050

Животновъд

II

621

Растениевъдство и животновъдство

24.

6210302

Полевъдство

621030

Растениевъд

II

621

Растениевъдство и животновъдство

25.

6210406

Пчеларство и бубарство

621040

Техник-животновъд

III

621

Растениевъдство и животновъдство

26.

6210103

Трайни насаждения

621010

Техник-растениевъд

III

621

Растениевъдство и животновъдство

27.

8400601

Експлоатация на пристанищата и флота

840060

Организатор по експлоатация на пристанищата и флота

III

840

Транспортни услуги

28.

8400102

Корабоводене - речно

840010

Корабоводител

III

840

Транспортни услуги

29.

8401101

Спедиция, транспортна и складова логистика

840110

Спедитор-логистик

III

840

Транспортни услуги

Приложение № 2 към чл. 1, т. 4


Списък на специалности от професии с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда

№ по ред

Код

Професионално
направление

Код

Професия

Код

Специалност

1.

346

Секретарски и административни офис дейности

346030

Деловодител

3460301

Деловодство и архив

2.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521010

Машинен техник

5210118

Машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост

3.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521010

Машинен техник

5210119

Машини и съоръжения в текстилната, обувната и дървообр. промишленост

4.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521010

Машинен техник

5210120

Машини и съоръжения за добивната промишленост и строителството

5.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521020

Техник-приложник

5210202

Промишлена естетика и дизайн

6.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521030

Машинен оператор

5210301

Металорежещи машини

7.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521030

Машинен оператор

5210303

Машини и съоръжения за заваряване

8.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521040

Машинен монтьор

5210415

Машини и съоръжения за химическата и хранително-вкусовата промишленост

9.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521090

Заварчик

5210901

Заваряване

10.

521

Машиностроене, металообработване и металургия

521100

Стругар

5211001

Стругарство

11.

522

Електротехника и енергетика

522010

Електротехник

5220101

Електрически машини и апарати

12.

522

Електротехника и енергетика

522020

Електромонтьор

5220201

Електрически машини и апарати

13.

522

Електротехника и енергетика

522020

Електромонтьор

5220204

Електрообзавеждане на производството

14.

522

Електротехника и енергетика

522020

Електромонтьор

5220207

Електрообзавеждане на транспортна техника

15.

522

Електротехника и енергетика

522020

Електромонтьор

5220209

Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника

16.

522

Електротехника и енергетика

522020

Електромонтьор

5220211

Електродомакинска техника

17.

522

Електротехника и енергетика

522040

Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации

5220401

Топлоенергетика

18.

522

Електротехника и енергетика

522040

Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации

5220406

Газова техника

19.

522

Електротехника и енергетика

522040

Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации

5220408

Възобновяеми енергийни източници

20.

524

Химични продукти и технологии

524040

Лаборант

5240401

Технологичен и микробиологичен контрол в химични производства

21.

524

Химични продукти и технологии

524040

Лаборант

5240402

Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства

22.

524

Химични продукти и технологии

524060

Химик-оператор

5240601

Технология на неорганичните вещества

23.

524

Химични продукти и технологии

524060

Химик-оператор

5240606

Технология на полимерите

24.

524

Химични продукти и технологии

524090

Работник в полимерните производства

5240901

Преработване на полимери

25.

524

Химични продукти и технологии

524120

Оператор в силикатните производства

5241201

Технология на стъкларското производство

26.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525010

Техник по транспортна техника

5250101

Автотранспортна техника

27.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525010

Техник по транспортна техника

5250102

Пътностроителна техника

28.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525020

Монтьор на транспортна техника

5250201

Автотранспортна техника

29.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525020

Монтьор на транспортна техника

5250202

Пътностроителна техника

30.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525050

Техник по подемно-транспортна техника

5250501

Подемно-транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства

31.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525060

Монтьор на подемно-транспортна техника

5250601

Подемно-транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства

32.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525060

Монтьор на подемно-транспортна техника

5250602

Подемно-транспортна техника с електрозадвижване

33.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525070

Техник по железопътна техника

5250701

Локомотиви и вагони

34.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525110

Корабен монтьор

5251101

Корабни машини и механизми

35.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525110

Корабен монтьор

5251103

Ремонт на кораби

36.

525

Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства

525140

Корабостроителен техник

5251401

Корабостроене

37.

541

Хранителни технологии

541030

Хлебар-сладкар

5410301

Производство на хляб и хлебни изделия

38.

541

Хранителни технологии

541050

Работник в хранително-вкусовата промишленост

5410501

Хранително-вкусова промишленост

39.

542

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

542050

Оператор в производството на облекло

5420501

Производство на облекло от текстил

40.

542

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

542070

Оператор в производство на обувни и кожено-галантерийни изделия

5420701

Производство на обувни изделия

41.

543

Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло

543010

Техник-технолог в дървообработването

5430101

Мебелно производство

42.

543

Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло

543020

Оператор в дървообработването

5430203

Производство на тапицирани изделия

43.

524

Химични продукти и технологии

544020

Оператор в минната промишленост

5440203

Обогатяване на полезни изкопаеми

44.

582

Строителство

582030

Строител

5820303

Армировка и бетон

45.

582

Строителство

582030

Строител

5820304

Зидария

46.

582

Строителство

582030

Строител

5820305

Мазилки и шпакловки

47.

582

Строителство

582030

Строител

5820307

Външни облицовки и настилки

48.

582

Строителство

582030

Строител

5820309

Бояджийски работи

49.

582

Строителство

582040

Строител-монтажник

5820401

Стоманобетонни конструкции

50.

582

Строителство

582040

Строител-монтажник

5820405

Изолации в строителството

51.

582

Строителство

582050

Монтажник на водоснабдителни и канализационни мрежи

5820501

Вътрешни ВиК мрежи

52.

762

Социална работа и консултиране

762030

Помощник-възпитател

7620301

Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца

53.

840

Транспортни услуги

840060

Организатор по експлоатация на пристанищата и флота

8400601

Експлоатация на пристанищата и флота

54.

840

Транспортни услуги

840070

Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт

8400701

Експлоатация на автомобилния транспорт

 

Специалностите от професии, за които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, са определени на основата на съотношението между броя на учениците по специалности от VIII до XII клас в професионални паралелки в държавните и/или общинските училища през учебната 2017/2018 година по данни, предоставени от Центъра за информационно осигуряване на образованието (ЦИОО), и броя на подлежащите на пенсиониране специалисти по данни от регистрите на Националния осигурителен институт (НОИ), по длъжности и единични групи от Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД, 2011), отговарящи на съответните специалности. При съотнасянето на кодовете от НКПД, 2011 към професиите и специалностите от Списъка на професиите в професионалното образование и обучение са взети предвид съществуващите изисквания за определена квалификация, определена степен на професионална квалификация и/или правоспособност. Изключени са специалности, които могат да се упражняват от специалисти с разнообразни по вид и степен квалификации (включително с по-висока степен на професионална квалификация или с квалификация от други професионални направления), такива - без професионална квалификация, както и специалности от професии, при които дисбалансът между броя на завършващите и пенсиониращите се лица зависи до голяма степен от възрастовата структура на наетите лица.

 


Промени настройката на бисквитките