Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 61 от 24.VII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪРГОВИЯТА НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА(Одобрен с Решение № 475 от 9 юли 2018

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪРГОВИЯТА НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

(Одобрен с Решение № 475 от 9 юли 2018 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 6 юли 2018 г.)

Издаден от Министерството на икономиката

Обн. ДВ. бр.61 от 24 Юли 2018г.

Министерството на икономиката на Република България и Министерството на търговията на Китайската народна република (наричани по-нататък "двете страни") с цел насърчаване на ефективното икономическо и търговско сътрудничество между малките и средните предприятия на двете страни, основаващо се на принципа на равенство и взаимна изгода, се договарят по следните членове:

Принципи

Член І

Двете страни, действащи в рамките на съответните закони, регламенти и международни протоколи, конвенции и договори, ще насърчават развитието на сътрудничеството между малките и средните предприятия (наричани по-долу "МСП") на двете страни в областите промишленост, търговия, технологии, инвестициите и други сектори на икономиката.

Цели на сътрудничеството

Член II

Двете страни, като изпълняват следните дейности, се стремят да укрепят и насърчат сътрудничеството между МСП на двете страни:

1. Насърчаване на сътрудничеството между институциите и предприятията, които подпомагат МСП на двете страни чрез инструменти като Споразумението за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към министъра на икономиката, Република България, и Управление "Развитие на международната търговия" към Министерството на търговията на Китайската народна република и Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на насърчаването на инвестициите между Българската агенция за инвестиции и Агенцията за насърчаване на инвестициите към Министерството на търговията на Китайската народна република.

2. Подкрепа за организиране на семинари, панаири, изложения, форуми и др. и насърчаване на МСП да участват в тези събития. Двете страни могат да канят други заинтересовани агенции и субекти от подписалите меморандума страни, които и двете страни считат за подходящи за участие в свързани дейности.

3. Насърчаване на регионалните връзки и сътрудничество между МСП на двете страни.

4. Улесняване на обмена на опит и знания относно създаването, развитието и интернационализацията на МСП.

5. Засилване на сътрудничеството между институциите, които обслужват МСП от двете страни чрез програми за обучение и обмен.

6. Подкрепа на обмена на информация при поискване относно законите и процедурите, регулиращи МСП.

Подкрепа за сътрудничество между МСП и работа за осигуряване на възможности и инструменти за финансиране както за българските, така и за китайските МСП.

Българо-китайска Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество

Член ІІІ

За изпълнението на целите от член II и за обсъждане на съответните въпроси двете страни ще създадат нова работна група в рамките на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Работната група ще заседава в рамките на сесиите на Съвместната комисия. Новата работна група "МСП" ще обръща специално внимание на следните цели, задачи и отговорности:

1. Проучване, формулиране и изпълнение на програми за дейности за двустранно сътрудничество между МСП.

2. Координация между институциите, които подпомагат МСП на двете страни.

3. Организиране и осъществяване на дейностите по член II.

Начини на изпълнение

Член IV

Министерството на икономиката на Република България и Министерството на търговията на Китайската народна република отговарят за изпълняването на този Меморандум за разбирателство чрез механизма на Българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество.

Допълнения

Член V

Изменения и допълнения в този Меморандум могат да бъдат приемани по взаимно съгласие в писмена форма между двете страни.

Разрешаване на спорове

Член VI

Всяко отклонение в тълкуването и изпълнението на този меморандум ще бъде разрешавано чрез приятелски консултации.

Дата на влизане в сила, продължителност и прекратяване

Член VII

Този Меморандум ще влезе в сила от датата на подписване. Той се сключва за неопределен период от време. Може да бъде прекратен след писмено уведомление от която и да е от двете страни, като прекратяването влиза в сила шест месеца след получаване на съответното известие за прекратяване.

Подписан в два еднакво автентични екземпляра на английски език в София на 6 юли 2018 г.


Промени настройката на бисквитките