Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 4.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 30 ОТ 2016 Г. ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ РАЗМЕРА НА ДЪЛЖИМИТЕ ОТ БАНКИТЕ ПРЕМИЙНИ ВНОСКИ ПО ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ (ДВ, БР. 10 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 30 ОТ 2016 Г. ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ РАЗМЕРА НА ДЪЛЖИМИТЕ ОТ БАНКИТЕ ПРЕМИЙНИ ВНОСКИ ПО ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ (ДВ, БР. 10 ОТ 2016 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.2 от 4 Януари 2019г.

§ 1. В заглавието на наредбата след думите "изчисляване размера" се добавя "и събиране".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "45 дни" се заменят със "7 дни".

2. В ал. 2 думите "30 дни" се заменят с "5 дни".

§ 3. В чл. 8, ал. 4, т. 3 след думите "средства от участие на Фонда" се добавя "при наложени мерки".

§ 4. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 13 думите "свободни от тежести активи към" се заменят с "обезпечение на".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Индивидуалната рискова оценка на рисковите показатели по ал. 1, т. 7, 8, 11 и 12 се определя като средно претеглена стойност на съответния показател, с тегло за предходната година - 60 %, и тегло за една година преди предходната - 40 %."

§ 5. В чл. 17, ал. 4 се изменя така:

"(4) За определяне на извънредните премийни вноски се използва корекционен коефициент µ', който се изчислява по следната формула:



, където

CDi' е сумата на гарантираните влогове в банка i, изчислена като средна стойност от размера на гарантираните влогове за последните четири тримесечия, предхождащи тримесечието, в което вноската става изискуема, и за които във Фонда е наличен пълният набор от актуални и валидирани данни за всички банки според изискванията на Указанията за предоставяне на информация съгласно чл. 23;

ARWi' - агрегираното рисково тегло на банка i."

§ 6. В чл. 18, ал. 1 след думите "µ е корекционен коефициент" се поставя запетая и се добавя "който се изчислява по реда на чл. 17, ал. 3".

§ 7. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Фондът изчислява дължимата за всяка банка извънредна премийна вноска по следната формула:


, където

Ci' е годишната извънредна премийна вноска на банка i;

CR' - нормата на извънредната вноска съгласно чл. 4;

CDi' - сумата на гарантираните влогове в банка i, изчислена като средна стойност от размера на гарантираните влогове за последните четири тримесечия, предхождащи тримесечието, в което вноската става изискуема, и за които във Фонда е наличен пълният набор от актуални и валидирани данни за всички банки според изискванията на Указанията за предоставяне на информация съгласно чл. 23;

ARWi' - агрегираното рисково тегло на банка i;

µ' - корекционен коефициент, изчислен съгласно чл. 17, ал. 4."


2. В ал. 3 след думите "може да реши" се добавя "корекционният коефициент, изчислен съгласно чл. 17, ал. 4, и".

§ 8. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "отговарящите на условията влогове на" се заменят с "отговарящите на условията влогове в".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При установяване на неточности в изчислените годишни премийни вноски, годишни премийни вноски в намален размер или извънредни премийни вноски, определени по реда на чл. 18 и 19, Фондът коригира премийните вноски в съответствие с актуализираната информация."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Корекция на годишна премийна вноска, годишна премийна вноска в намален размер или извънредна премийна вноска може да бъде извършвана за вноските, направени за предходните две години. С решение на Управителния съвет на Фонда може да бъде извършена корекция и за период над две години."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) След повторното изчисляване на годишните премийни вноски, годишните премийни вноски в намален размер или на извънредните премийни вноски на банките на базата на коригираната съгласно ал. 2 и 3 информация Управителният съвет на Фонда, в зависимост от констатираната неточност, взема следното решение:

1. да приспадне от следващата годишна премийна вноска нетния размер на надвнесената от банката сума по годишни премийни вноски, годишни премийни вноски в намален размер или извънредни премийни вноски, или

2. да задължи банката да довнесе със следващата годишна премийна вноска разликата между дължимата и реално внесената годишна премийна вноска, годишна премийна вноска в намален размер или извънредна премийна вноска."

5. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Не се коригират общата сума на дължимите от банките годишни премийни вноски или годишни премийни вноски в намален размер, определени по реда на чл. 2, както и общата сума на дължимите от банките извънредни премийни вноски, определени по реда на чл. 3.

(6) При промяна на границите по чл. 14, ал. 3 не се извършва корекция на изчислените годишни премийни вноски, годишни премийни вноски в намален размер или извънредни премийни вноски, определени по реда на чл. 18 и 19."

§ 9. В чл. 21 думите "по чл. 3, ал. 2" се заменят с "по чл. 2, ал. 2".

§ 10. Създава се глава шеста:

"Глава шеста

СЪБИРАНЕ НА ВНОСКИТЕ


Чл. 25. Лихвата за забава при неплащане на вноска в определения срок се начислява върху дължимата сума за срока на забавата считано от деня, следващ крайния ден за плащане на вноската до окончателното й плащане, и представлява законната лихва по просрочени парични задължения, определена с постановление на Министерския съвет.

Чл. 26. (1) При неизпълнение на приложена спрямо банката надзорна мярка, предприета по реда на чл. 16, ал. 2 от ЗГВБ, Фондът със съгласие на Българската народна банка отправя едномесечно предизвестие към банката с указание, че при неплащане на дължимата вноска и лихвите за забава банката ще бъде изключена от членство в системата за гарантиране на влоговете в Република България.

(2) Препис от предизвестието по ал. 1 се изпраща незабавно на БНБ.

(3) Ако банката не изпълни в срока на предизвестието по ал. 1 задължението си за плащане на изискуемата премийна вноска ведно с начислената законна лихва, Управителният съвет на Фонда взема решение за изключване на банката от членство в системата за гарантиране на влоговете в Република България и уведомява БНБ и банката за взетото решение.

(4) В деня на вземане на решението по ал. 3 или най-късно на следващия работен ден Фондът и Българската народна банка публикуват съобщение на електронните си страници за изключването на банката от системата за гарантиране на влоговете в Република България.

(5) Съобщението по ал. 4 следва да посочва датата, считано от която банката е изключена от системата за гарантиране на влоговете в Република България, предприетите от БНБ мерки, както и информация, че влоговете, налични към датата на изключване на банката от членство в системата за гарантиране на влоговете, продължават да са гарантирани от Фонда.

Чл. 27. Банката, изключена от членство в системата за гарантиране на влоговете в Република България по реда на чл. 16, ал. 4 от ЗГВБ, следва незабавно да уведоми за това вложителите, като публикува съобщение на електронната си страница.

Чл. 28. В изпълнение на изискванията на чл. 16, ал. 5 от ЗГВБ за гарантиране на влоговете, налични към датата на изключване на банката от членство в системата за гарантиране на влоговете в Република България, Фондът изисква от банката информация по реда на чл. 30, ал. 2 от ЗГВБ към датата на изключването."

§ 11. В § 1 т. 7 от допълнителната разпоредба се изменя така:

"7. "Ликвидни активи" е ликвидният буфер по смисъла на Делегиран регламент (ЕС) 2015/61 на Комисията за допълнение на Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на изискването за ликвидно покритие за кредитните институции (ОВ, L 11/1 от 17.01.2015 г.)."

§ 12. Параграф 10 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 10. За целите на изчисляване на годишните премийни вноски, годишните премийни вноски в намален размер и извънредните премийни вноски се приема, че агрегираните рискови тегла на клоновете на чужди банки в България са равни на 1."

Заключителни разпоредби

§ 13. Тази наредба се издава на основание чл. 14, ал. 4 и чл. 16, ал. 6 от Закона за гарантиране на влоговете в банките и е приета с Решение № 326 от 18.12.2018 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките