Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 19.II

ДОГОВОР № РД-НС-01-1-2 ОТ 27 ДЕКЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА 2018 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2018 Г.)

 

ДОГОВОР № РД-НС-01-1-2 ОТ 27 ДЕКЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА 2018 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2018 Г.)

В сила от 01.01.2019 г.
Издаден от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.4 от 11 Януари 2019г., доп. ДВ. бр.15 от 19 Февруари 2019г.

Изтекъл срок на действие.


Днес, 27.12.2018 г., между Националната здравноосигурителна каса, от една страна, и Българския лекарски съюз, от друга страна, на основание чл. 53, ал. 3 и чл. 55, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и § 30, ал. 3 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. и във връзка със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. (ДВ, бр. 102 от 2018 г.) се сключи този договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. за следното:

§ 1. Създава се чл. 12а със следното съдържание:

"Чл. 12а. (1) Годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности съгласно чл. 1, ал. 2 от ЗБНЗОК за 2019 г. е на обща стойност 2 567 164,4 хил. лв. за следните видове дейност:

1. първична извънболнична медицинска помощ - 225 000 хил. лв.;

2. специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 250 700 хил. лв.;

3. медико-диагностична дейност - 90 000 хил. лв.;

4. болнична медицинска помощ - 2 001 464,4 хил. лв.

(2) Финансовата рамка по ал. 1 обхваща плащания за дейности, извършени по реда на настоящия НРД в периода 1.12.2018 г. - 30.11.2019 г.

(3) Годишният размер на средствата за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти и медицински изделия съгласно чл. 1, ал. 2 от ЗБНЗОК за 2019 г. е на обща стойност 1 221 800 хил. лв. за следните видове дейност:

1. лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги - 1 117 800 хил. лв.:

- в т.ч. за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната - 732 800 хил. лв., от тях лекарствени продукти, назначени с протокол, за които се извърша експертиза - 422 656 хил. лв.;

- в т.ч. за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги - 385 000,0 хил. лв.;

2. медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ - 104 000 хил. лв.

(4) По реда на настоящия НРД се заплащат и медицински дейности и лекарствени продукти, финансирани от Министерството на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане, както и по реда на системите за координация за социална сигурност, съгласно ЗБНЗОК за 2019 г."

§ 2. Създава се чл. 13а със следното съдържание:

"Чл. 13а. Неусвоените средства към 30 септември 2019 г. за здравноосигурителни плащания по съответните редове по чл. 1, ал. 2 от ЗБНЗОК за медицински дейности могат да се използват за плащания само за медицински дейности по същите редове, при условия и по ред, определени съвместно от НС на НЗОК и УС на БЛС."

§ 3. Създава се чл. 22а със следното съдържание:

"Чл. 22а. (1) Националната здравноосигурителна каса сключва договори/допълнителни споразумения с лечебните заведения, които отговарят на общите условия по чл. 20 - 22 и специалните условия, посочени в специалната част.

(2) Лечебните заведения, кандидатстващи за сключване на договор/допълнително споразумение със съответната РЗОК, представят документите, посочени в специалната част."

§ 4. Създава се чл. 23а със следното съдържание:

"Чл. 23а. (1) На основание чл. 59а, ал. 6 от ЗЗО лечебните заведения, които не са били изпълнители на медицинска помощ през предходната 2018 г., кандидатстващи за сключване на договор/допълнително споразумение с НЗОК, подават заявления и представят документи в РЗОК в 30-дневен срок от влизане в сила на този договор за изменение и допълнение на НРД съгласно чл. 59а, ал. 1 от ЗЗО.

(2) При непълнота на представените документи директорът на РЗОК в срок до 7 дни от установяването ѝ писмено уведомява лечебното заведение за това обстоятелство и определя срок до 14 дни за нейното отстраняване.

(3) Директорът на РЗОК в срок 30 дни от подаване на заявлението сключва договор с изпълнителите, които отговарят на условията по чл. 55, ал. 2, т. 1 от ЗЗО и на критериите за осигуряване на достъпност и качество на медицинската помощ по чл. 59в от ЗЗО. Директорът на РЗОК или упълномощено от него длъжностно лице има право да провери на място в лечебното заведение съответствието със специалните изисквания, за чието удостоверяване е предвидена декларация.

(4) Когато непълнотата е отстранена в определения от директора на РЗОК срок, който изтича след срока по ал. 3, договор може да се сключи и след изтичането му."

§ 5. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4, т. 1 след думите "ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и ЗБНЗОК за 2019 г.".

2. В ал. 4, т. 2 след думата "заболявания" се добавя текстът "и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии".

§ 6. В чл. 26, ал. 4 след думите "чл. 23" се поставя запетая и се добавя "23а".

§ 7. Създава се чл. 26а със следното съдържание:

"Чл. 26а. (1) В случаите, в които не се разширява предметът на договорите и допълнителните споразумения, сключени през 2018 г., изпълнителите на медицинска помощ сключват допълнителни споразумения, които съдържат промени, произтичащи от настоящия договор за изменение и допълнение на НРД, различни от предмета на сключените договори и допълнителни споразумения.

(2) В случаите по ал. 1 изпълнителите на медицинска помощ представят в РЗОК с писмо удостоверение за актуално членство в БЛС с номер от националния регистър (УИН) по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗСОЛЛДМ, издадено от съответната РК на БЛС или генерирано и отпечатано от електронната система на Националния регистър удостоверение, съдържащо уникален буквено-цифров код, баркод и сканиран подпис - за лекарите, които ръководят, съответно работят в лечебното заведение."

§ 8. В чл. 36, ал. 4 и на двете места думите "ал. 4" се заменят с "ал. 3".

§ 9. В чл. 43 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се добавят изречения трето и четвърто: "Номерацията на издадените рецептурни бланки (за комбинацията РЗИ, УИН и специалност) за всяка календарна година започва от № 1 и е уникална. Издаването на рецептурна бланка с номер, еднакъв с номера на друга издадена рецептурна бланка, се счита за техническа грешка и не е основание за налагане на санкция."

2. Добавя се ал. 3:

"(3) В случай на издадена рецептурна бланка (образец МЗ-НЗОК № 5А по приложение № 7 към Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти), при която се установи, че е с номер, еднакъв с номера на друга издадена рецептурна бланка, същата се отменя и се издава нова рецептурна бланка със съответен номер."

3. Добавя се ал. 4:

"(4) Допускат се промени в предписаните лекарствени продукти от лекаря, издал рецептата, като за целта същият анулира неизпълнените отрязъци от нея и издава нова."

§ 10. В чл. 49 ал. 3 се отменя.

§ 11. В чл. 58 се добавя ал. 6 със следното съдържание:

"(6) При назначаване на терапия по чл. 54, ал. 1 следва да се спазват съответните изисквания по ал. 2."

§ 12. В чл. 70, ал. 2 т. 2 се отменя.

§ 13. В чл. 99, ал. 1 се създава т. 4 със следното съдържание:

"4. договорът е сключен в нарушение на нормативен акт или НРД."

§ 14. В чл. 117 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 след думите "РК на БЛС" се добавя "или генерирано и отпечатано от електронната система на Националния регистър, съдържащо уникален буквено-цифров код, баркод и сканиран подпис - за лекарите, които ръководят, съответно работят в лечебното заведение", а думите "както и декларация, че не са с отнети права да упражняват медицинска професия в Република България - на лекарите, които работят в лечебни заведения - индивидуална или групова практика" се заличават.

2. Точка 4 се отменя.

§ 15. В чл. 137 ал. 2, 3 и 4 се изменят така:

"(2) Профилактичният преглед по ал. 1, т. 1, извършен от ОПЛ, се отразява в амбулаторен лист, в който се посочва МКБ кодът за профилактика. В тези случаи ОПЛ попълва "Карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване", включена в медицинския софтуер на лекаря, осъществил прегледа, изготвена по образец съгласно приложение № 4 към Наредба № 8 от 2016 г. и приложение № 2а, с цел формиране на групи от лица с рискови фактори за развитие на заболяване.

(3) В случай че ЗОЛ са включени в групите от лица с рискови фактори за развитие на заболяване, ОПЛ отразява в амбулаторния лист по ал. 2 и МКБ код на състоянието на лица с рискови фактори за развитие на заболяване. В случай че ЗОЛ е включено в повече от една група с рискови фактори за развитие на заболяване, ОПЛ отразява всички рискови фактори за това ЗОЛ в амбулаторния лист по ал. 2.

(4) По отношение на ЗОЛ, включени в групите от лица с рискови фактори за развитие на заболяване, за които резултатите от извършените прегледи и изследвания са отразени в "Карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване", ОПЛ осъществява профилактични дейности и посочва необходимостта от консултация със специалист съгласно приложение № 5 към чл. 9, ал. 3 на Наредба № 8 от 2016 г. и приложение № 12, които отразява в амбулаторния лист по ал. 2 или в друг амбулаторен лист."

§ 16. В чл. 167 след думите "медицинските стандарти" се поставя запетая и се добавя "в т.ч. и с общите изисквания към преданалитичния етап на лабораторната дейност в структурата по клинична лаборатория".

§ 17. В чл. 173 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Договорените обеми и цени от 1.04.2018 г. обхващат дейностите по реда на този НРД и подлежат на заплащане, както следва:

1. през 2018 г. по ЗБНЗОК за 2018 г. - обеми и цени по чл. 174, 175 и 176;

2. през 2019 г. по ЗБНЗОК за 2019 г. - обеми и цени по чл. 174а, 175а и 176а."

2. В ал. 4 след думите "чл. 177" се добавя "и чл. 177а".

§ 18. В чл. 174 след думата "договарят" се добавя "за периода на дейност 1.04. - 31.12.2018 г.".

§ 19. Създава се чл. 174а със следното съдържание:

"Чл. 174а. Националната здравноосигурителна каса и БЛС договарят за периода на дейност 1.01. - 31.12.2019 г. следните обеми и цени за дейностите в ПИМП, включени в приложение № 1 "Първична извънболнична медицинска помощ" към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО:


Код

Номенклатура

Обем (бр.)

Цена (лв.)

1

2

3

4

Капитационно плащане

5 950 057

 

GP01 0-18Y

Капитационно заплащане за ЗОЛ на възраст от 0 до 18 години

1 219 430

1,50

GP01 18-65Y

Капитационно заплащане за ЗОЛ на възраст от 18 до 65 години

3 261 791

1,15

GP01 65-200Y

Капитационно заплащане за ЗОЛ на възраст над 65 години

1 468 836

1,58

GP08

Заплащане за осигуряване на достъп до медицинска помощ на ЗОЛ извън обявения работен график на практиката, съгласно наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО

5 950 057

0,11

Дейност по програма "Детско здравеопазване"

2 810 396

GP04 0-1Y

Профилактични прегледи за лица от 0 до 1 година по програма "Детско здравеопазване"

555 623

12,00

GP04 1-2Y

Профилактични прегледи за лица от 1 до 2 години по програма "Детско здравеопазване"

191 215

11,00

GP04 2-7Y

Профилактични прегледи за лица от 2 до 7 години по програма "Детско здравеопазване"

502 199

10,00

GP04 7-18Y

Профилактични прегледи за лица от 7 до 18 години по програма "Детско здравеопазване"

643 013

9,00

GP03

Задължителни имунизации и реимунизации на деца от 0 до 18 години

918 346

6,00

Поставяне на препоръчителни ваксини по национални програми по чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗЗ

4,00

GP06

Профилактични прегледи по програма "Майчино здравеопазване"

3 995

9,00

Дейност по диспансерно наблюдение

4 455 011

 

NGP02

Прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с едно заболяване

2 177 884

11,00

NGP02-D

Прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с две заболявания

1 521 170

13,20

NGP03D

Прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с повече от две заболявания

755 957

15,40

GP05

Годишни профилактични прегледи на ЗОЛ над 18 години

2 351 482

15,00

GP09

Имунизации на лица над 18 години

212 629

5,00

GP07

Инцидентни посещения на ЗОЛ от други здравни райони

21 676

9,00

Неблагоприятни условия

5 000 000 лв. стойност за периода

"

§ 20. В чл. 175 след думата "договарят" се добавя "за периода на дейност 1.04. - 31.12.2018 г.".

§ 21. Създава се чл. 175а със следното съдържание:

"Чл. 175а. Националната здравноосигурителна каса и БЛС договарят за периода на дейност 1.01. - 31.12.2019 г. следните обеми и цени за дейностите в СИМП, включени в приложение № 2 към чл. 1 "Специализирана извънболнична медицинска помощ" и приложение № 6 към чл. 1 "Комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение" към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО:


Код

Номенклатура

Обем (бр.)

Цена (лв.)

1

2

3

4

Първични посещения

7 337 575

 

SOMC-43 1

Първични прегледи по повод остри заболявания и с хронични, неподлежащи на диспансерно наблюдение

6 135 660

22,00

SOMC-44 1

Първични прегледи на ЗОЛ от 0 до 18 г. при специалист по "Педиатрия" и/или с придобита профилна специалност по "Детски болести", насочен от ОПЛ по повод остри състояния

950 872

22,00

SOMC-45 1

Първични прегледи при специалисти ("Хирургия", "Ортопедия и травматология"), изпълняващи процедури

160 890

22,00

SOMC-40 1

Първични профилактични прегледи по програма "Майчино здравеопазване"

43 550

21,50

SOMC-42 1

Първични специализирани прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ

46 603

21,00

Вторични посещения

3 334 475

 

SOMC-43 2

Вторични прегледи по повод остри заболявания и с хронични, неподлежащи на диспансерно наблюдение

2 491 936

9,50

SOMC-44 2

Вторични прегледи на ЗОЛ от 0 до 18 г. при специалист "Педиатрия" и/или с придобита профилна специалност по "Детски болести", насочен от ОПЛ по повод остри състояния

697 454

9,50

SOMC-45 2

Вторични прегледи при специалисти ("Хирургия", "Ортопедия и травматология"), изпълняващи процедури

145 085

9,50

SOMC-39

Профилактични прегледи на ЗОЛ до 18 г. от лекар-специалист с придобита специалност по "Педиатрия"

47 983

13,00

SOMC-40 2

Вторични профилактични прегледи по програма "Майчино здравеопазване"

319 036

13,00

SOMC-41

Профилактични прегледи на ЗОЛ над 18 г. с рискови фактори за развитие на заболяване

366

12,00

SOMC-42 2

Специализиран преглед по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с едно или повече заболявания

739 085

12,50

SOMC-55

Комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на лица с психични и кожно-венерически заболявания

21 399

14,00

Медицинска експертиза

1 107 913

7,00

Високоспециализирани дейности

757 590

 

05.31

Локално обезболяване - проводна анестезия

1

7,49

06.11

Пункционна биопсия на щитовидна жлеза под ехографски контрол

586

28,36

14.24

Лазертерапия при очни заболявания

11 472

39,91

21.22

Вземане на биопсичен материал от нос

12

13,38

21.29

Назален провокационен тест с алергени

1

26,22

21.31

Отстраняване на полипи от носната кухина

87

26,75

22.01

Пункция и аспирация на максиларен синус

1 502

13,05

28.0

Инцизия на тонзиларни и перитонзиларни абсцеси

930

13,05

31.48

Ларингостробоскопия; ларингостробография

601

26,75

33.29

Бронхопровокационен тест с метахолин

1

32,10

38.50

Лигатура на вена при подкожни варикозни образувания и ексцизия на варикозни възли

6

29,96

39.96

Венозна анестезия

379

19,90

40.11

Вземане на биопсичен материал от лимфен възел

745

13,91

41.31

Вземане на материал чрез костномозъчна пункция за специализирани изследвания

20

16,05

45.13

Диагностична горна ендоскопия

4 519

40,00

45.23

Диагностична долна ендоскопия, фиброколоноскопия

271

40,00

45.24

Диагностична долна ендоскопия, фибросигмоидоскопия

809

40,00

57.32

Уретроцистоскопия (диагностична)

2 094

20,12

57.33

Вземане на биопсичен материал от пикочен мехур

1

13,91

58.0

Уретротомия при стриктура

6

14,98

58.23

Вземане на биопсичен материал от уретра

1

13,91

60.11

Вземане на биопсичен материал от простата

15

13,91

64.11

Вземане на биопсичен материал от пенис

162

13,91

67.11

Колпоскопия с прицелна биопсия

2 332

40,00

67.32

Деструктивно лечение на доброкачествени изменения на маточната шийка, с изключение на химична каутеризация

4 808

13,91

68.16

Аспирационна ендометриална биопсия

75

8,03

81.91

Диагностична и терапевтична пункция на стави

22 997

17,44

82.04

Инцизия и дренаж на палмарно или тенарно пространство

1 081

40,77

83.13

Вагинотомия

2

8,56

85.0

Инцизия на гръдна (млечна) жлеза

919

16,05

85.11

Вземане на биопсичен материал от гърда

776

13,91

86.3

Криотерапия и/или лазертерапия на доброкачествени кожни тумори

11 864

13,91

88.71

Трансфонтанелна ехография

2 022

17,44

88.72

Ехокардиография

491 596

22,79

88.721

Фетална ехокардиография на рисков контингент за сърдечна патология на плода

3

28,89

88.73

Ехография на млечна жлеза

3 550

13,36

88.75

Доплерово ултразвуково изследване на бъбречни съдове

2 578

17,66

88.77

Доплерова сонография; доплерова сонография на периферни съдове; доплерова сонография на съдовете на щитовидната жлеза

41 591

17,66

88.79

Ехографско изследване на стави при деца

12 990

17,66

88.98

Остеоденситометрия и интерпретация при следните случаи: Болни с трансплантирани органи. Пациенти с хиперпаратиреоидизъм. Пациенти с хипогонадизъм

1

20,33

89.01

Интерпретация на резултат от изследване на кинетиката на радионуклидно маркирани тромбоцити

1

26,75

89.04

Интерпретация на резултат от изследване на кинетиката на радионуклидно маркирани еритроцити - обем циркулираща кръв/кинетика на еритроцити

1

26,75

89.06

Интерпретация на комплексно изследване на стандартен панел от морфологични, имунофенотипни, цитогенетични и молекулярни показатели за диагноза и определяне на група прогностичен риск при болен с левкемия

39

26,75

89.07

Снемане на анестезиологичен статус за планиране на оперативна интервенция с анестезия

4 646

13,38

89.08

Интерпретация на комплексно изследване на стандартен панел имунохистохимични, имунохимични показатели β-микроглобулин за диагноза и определяне на група прогностичен риск при пациент с лимфом

9

26,75

89.12

Назален провокационен тест с медиатори

71

28,89

89.14

Електроенцефалография (ЕЕГ)

37 210

16,05

89.41

Сърдечно-съдов тест с натоварване

8 565

20,12

89.50

Непрекъснат 24-часов електрокардиографски запис (ЕКГ Холтер мониториране)

14 097

17,44

89.61

Непрекъснат 24-часов запис на артериално налягане (Холтер мониториране)

1 638

17,12

90.49

Индуциране на храчка и нейната обработка

1

12,84

93.08

Електромиография (ЕМГ)

36 658

16,05

93.13

Постизометрична релаксация (курс на лечение)

244

12,84

93.21

Екстензионна терапия (курс на лечение)

222

12,84

93.27

Специализирани кинезитерапевтични методи, приложими при ДЦП

112

27,82

93.75

Фониатрична консултация с последваща гласова рехабилитация - курс (комплекс дихателни, фонаторни и резонаторни упражнения) 10 сеанса

1 112

27,82

94.35

Сесия за кризисна интервенция

222

5,00

95.12

Флуоресцентна ангиография на съдовете на окото

10 472

36,06

95.23

Евокирани потенциали

228

20,33

95.47

Фонетография

1

16,05

96.53

Назален лаваж и обработка

1

18,19

99.88

Лазертерапия при ставни заболявания и трудно зарастващи рани

17 204

26,75

Z01.5

Кожно-алергично тестуване

1 063

8,03

Z01.5

Тестуване за поносимост при прилагане на анестетици

367

9,63

Физиотерапия и рехабилитация

7 494 592

 

SOMC-56

Първоначален специализиран преглед по пакет физиотерапия и рехабилитация

342 740

9,00

SOMC-36

Процедури по група 1 по пакет физиотерапия и рехабилитация

3 379 397

2,00

SOMC-37

Процедури по група 2 по пакет физиотерапия и рехабилитация

132 432

2,00

SOMC-38

Процедури по група 3 по пакет физиотерапия и рехабилитация

3 298 124

2,00

SOMC-46

Заключителен преглед по пакет физиотерапия и рехабилитация

341 899

7,00

"

§ 22. В чл. 176 след думата "договарят" се добавя "за периода на дейност 1.04. - 31.12.2018 г.".

§ 23. Създава се чл. 176а със следното съдържание:

"Чл. 176а. Националната здравноосигурителна каса и БЛС договарят за периода на дейност 1.01. - 31.12.2019 г. следните обеми и цени за специализирани и високоспециализирани медико-диагностични изследвания, включени в т. V, буква "Б" на приложение № 2 "Специализирана извънболнична медицинска помощ" към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО:


Код

Номенклатура

Обем (бр.)

Цена (лв.)

1

2

3

4

01

Клинична лаборатория

20 850 942

 

01.01

Кръвна картина - поне осем от посочените показатели или повече: хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити, MCV, MCH, MCHC

2 822 602

1,98

01.03

Скорост на утаяване на еритроцитите

801 877

0,80

01.04

Време на кървене

50 550

1,43

01.05

Протромбиново време

289 971

1,98

01.06

Активирано парциално тромбопластиново време (APTT)

21 451

1,98

01.07

Фибриноген

41 937

1,98

01.08

Химично изследване на урина с течни реактиви (pH, белтък, билирубин, уробилиноген, глюкоза, кетони, относително тегло, нитрити, левкоцити, кръв)

891 679

1,05

01.09

Седимент на урина - ориентировъчно изследване

999 992

0,85

01.10

Окултни кръвоизливи

2 456

2,30

01.11

Глюкоза

1 719 009

1,43

01.12

Кръвно-захарен профил

341 053

3,85

01.13

Креатинин

1 479 739

1,43

01.14

Урея

236 920

1,43

01.15

Билирубин - общ

77 642

1,43

01.16

Билирубин - директен

35 821

1,43

01.17

Общ белтък

57 904

1,43

01.18

Албумин

38 342

1,43

01.19

Холестерол

1 456 486

1,43

01.20

HDL-холестерол

1 519 003

1,43

01.21

Триглицериди

1 826 081

1,43

01.22

Гликиран хемоглобин

428 696

9,24

01.23

Пикочна киселина

407 381

1,43

01.24

AСАТ

444 726

1,43

01.25

АЛАТ

450 757

1,43

01.26

Креатинкиназа (КК)

21 533

1,43

01.27

ГГТ

218 860

1,43

01.28

Алкална фосфатаза (АФ)

78 981

1,43

01.29

Алфа-амилаза

35 769

1,43

01.30

Липаза

6 059

1,54

01.31

Натрий и калий

175 984

2,86

01.33

Липиден профил (холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, триглицериди)

396 534

4,50

01.34

Калций

56 323

1,43

01.35

Фосфати

30 787

1,43

01.36

Желязо

189 986

1,43

01.37

ЖСК

62 507

2,10

01.38

CRP

287 550

3,74

01.39

LDL-холестерол

1 429 232

1,80

01.40

Диференциално броене на левкоцити - визуално микроскопско или автоматично апаратно изследване

223 011

1,98

01.41

Морфология на еритроцити - визуално микроскопско изследване

18 613

1,98

02.09

Антистрептолизинов титър (AST) (ревматизъм и други бета-стрептококови инфекции)

5 671

3,67

02.10

Изследване на ревма фактор (RF)

5 828

3,67

09.01

Криоглобулини

55

6,27

09.02

Общи имуноглобулини IgM

664

9,79

09.03

Общи имуноглобулини IgG

786

9,79

09.04

Общи имуноглобулини IgA

646

9,79

09.05

С3 компонент на комплемента

108

9,79

09.06

С4 компонент на комплемента

81

9,79

10.08

fT4

173 538

10,34

10.09

TSH

440 213

10,34

10.10

PSA

271 063

11,00

10.11

CA-15-3

2 800

12,10

10.12

СА-19-9

2 890

12,10

10.13

СА-125

9 190

12,10

10.14

Алфа-фетопротеин

1 084

12,10

10.15

Бета-хорионгонадотропин

1 292

12,10

10.16

Карбамазепин

125

12,00

10.17

Валпроева киселина

697

12,00

10.18

Фенитоин

1

12,00

10.19

Дигоксин

6

12,00

10.20

Изследване на урина - микроалбуминурия

144 240

8,00

10.21

Progesteron

8 024

10,34

10.22

LH

10 644

10,34

10.23

FSH

13 406

10,34

10.24

Prolactin

20 975

10,34

10.25

Estradiol

9 514

10,34

10.26

Testosteron

10 835

10,34

10.27

Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза - Аnti-TPO

32 985

10,34

10.32

Феритин

6 000

11,00

10.34

Маркер за костно разграждане за диагностика на остеопороза

1 900

12,00

10.61

СЕА

1 877

11,00

2

Клинична микробиология

615 018

 

02.07

Серологично изследване за първичен и латентен сифилис (RPR или ELISA или VDRL или TPHA или FTA-ABs)

40 208

3,56

02.09

Антистрептолизинов титър (AST) (за бета-стрептококови инфекции и постстрептококови усложнения - ревматизъм и гломерулонефрит)

15 023

3,67

02.10

Диагностично изследване за ревматоиден артрит

13 927

3,67

02.11

Диагностично изследване на инфекциозна мононуклеоза

1 347

3,56

02.12

Микробиологично изследване на фекална маса и материал от ректум - препарат по Грам и изследване на Salmonella, Shigella, E. coli, Candida, Staphylococcus aureus

65 711

8,00

02.13

Микробиологично изследване на урина за урокултура за Е. coli, Proteus, Providencia, Klebsiella, Enterobacter, Sarratia и други Enterobacteriaceae, Enterococcus, Грам(-) неферментативни бактерии (Pseudomonas, Acinetobacter и др.), Staphylococcus (S. aureus, S. saprophyticus)

120 502

6,00

02.14

Материал от мъжка/женска генитална система - директна микроскопия/препарат по Грам, култивиране и доказване на N. gonorrhoeae, Streptococcus beta-haemolyticus, Staphylococcus, Enterobacteriaceae и други Грам(-) бактерии, гъбички (C. albicans) и др.

111 526

8,50

02.15

Микробиологично изследване на ранев материал и гной - препарат по Грам и доказване на Staphylococcus (S. aureus), Streptococcus beta-haemolyticus (gr. A), Enterobacteriaceae и др. Грам(-) бактерии, Corynebacterium, гъбички (C. albicans) и др.

5 450

8,50

02.16

Микробиологично изследване на гърлен, носен или назо-фарингиален секрет - изолиране и интерпретация на Streptococcus beta-haemolyticus gr.A, Staphylococcus (S. aureus), Neisseria (N. meningitidis), Haemophilus (H. influenzae), гъбички (C. albicans), Corynebacterium и др.

108 672

8,50

02.17

Микробиологично изследване на храчка - препарат по Грам, изолиране на Streptococcus pneumonia, Streptococcus beta-haemolyticus gr.A, Staphylococcus (S. aureus), Branhamella, Haemophilus, Enterobacteriaceae и др. Грам(-) бактерии, гъбички (C. albicans и др.) и др.; препарат по Цил-Нилсен за Mycobacterium

12 663

8,50

02.19

Антибиограма с 6 антибиотични диска по EUCAST

117 582

5,50

02.20

Диагностично изследване за Chlamydia trachomatis

2 407

3,46

04

Медицинска паразитология

133 602

 

04.01

Микроскопско изследване за паразити, вкл. Trichomonas vaginalis

127 369

4,50

04.02

Серологично изследване за трихинелоза

200

10,00

04.03

Серологично изследване за токсоплазмоза

4 337

11,00

04.04

Серологично изследване за ехинококоза

1 696

10,00

05

Вирусология

82 363

 

05.01

Серологично изследване за HIV 1/2 антитела

31 011

7,71

05.02

Серологично изследване на антитела за рубеола при бременни (IgM, IgG)

233

12,00

05.03

Серологично изследване на IgM антитела за морбили при бременни

17

8,16

05.04

Серологично изследване на IgM антитела срещу хепатитен А вирус

532

8,50

05.05

Серологично изследване на HBsAg на хепатитен В вирус

44 752

8,50

05.06

Серологично изследване на антитела срещу хепатитен С вирус

5 133

9,50

05.07

Серологично изследване на anti-HBcIgM антитела и HBeAg на хепатитен В вирус

685

15,00

06

Образна диагностика

1 756 369

 

06.01

Рентгенография на зъби с определен центраж (секторна рентгенография)

28 284

1,49

06.02

Рентгенография на челюстите в специални проекции

474

7,56

06.03

Рентгенография на лицеви кости

2 152

7,56

06.04

Рентгенография на околоносни синуси

50 434

7,56

06.05

Специални центражи на черепа

1 887

7,56

06.06

Рентгенография на стернум

662

7,56

06.07

Рентгенография на ребра

11 288

7,56

06.08

Рентгеноскопия на бял дроб

2 058

7,56

06.09

Рентгенография на крайници

3 620

7,56

06.10

Рентгенография на длан и пръсти

35 239

7,56

06.11

Рентгенография на стерноклавикуларна става

436

7,56

06.12

Рентгенография на сакроилиачна става

1 965

7,56

06.13

Рентгенография на тазобедрена става

39 865

7,56

06.14

Рентгенография на бедрена кост

4 678

7,56

06.15

Рентгенография на колянна става

111 118

7,56

06.16

Рентгенография на подбедрица

13 343

7,56

06.17

Рентгенография на глезенна става

37 710

7,56

06.18

Рентгенография на стъпало и пръсти

49 515

7,56

06.19

Рентгенография на клавикула

1 499

7,56

06.20

Рентгенография на акромиоклавикуларна става

548

7,56

06.21

Рентгенография на скапула

334

7,56

06.22

Рентгенография на раменна става

37 806

7,56

06.23

Рентгенография на хумерус

3 104

7,56

06.24

Рентгенография на лакетна става

12 256

7,56

06.25

Рентгенография на антебрахиум

6 672

7,56

06.26

Рентгенография на гривнена става

27 885

7,56

06.28

Рентгенография на череп

3 465

13,77

06.29

Рентгенография на гръбначни прешлени

190 661

13,77

06.30

Рентгенография на гръден кош и бял дроб

510 369

13,77

06.31

Обзорна рентгенография на сърце и медиастинум

1 190

13,77

06.32

Обзорна рентгенография на корем

13 950

13,77

06.33

Рентгенография на таз

41 563

13,77

06.34

Ехографска диагностика на коремни и ретроперитонеални органи

134 991

13,77

06.35

Томография на гръден кош и бял дроб

41

21,60

06.37

Рентгеново изследване на хранопровод, стомах

11 110

21,60

06.38

Рентгеново изследване на тънки черва

522

21,60

06.39

Иригография

2 619

21,60

10.01

Компютърна аксиална или спирална томография

49 466

76,94

10.02

Ядрено-магнитен резонанс

40 940

225,41

10.03

Мамография на двете млечни жлези

180 105

18,35

10.04

Ехография на млечна жлеза

14 866

13,77

10.58

Хистеросалпингография

48

21,60

10.59

Интравенозна холангиография

1

21,60

10.60

Венозна урография

663

21,60

10.62

Обзорна (панорамна) рентгенография на зъби (Ортопантомография)

74 967

13,77

07

Обща и клинична патология

297 016

 

07.01

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от храчка

23

8,90

07.02

Цитологично изследване на две проби от седимент от урина

8

8,90

07.03

Цитологично изследване на две проби от секрет от млечна жлеза

208

8,90

07.04

Цитологично изследване на две проби от лаважна течност от пикочен мехур

1

8,90

07.05

Цитологично изследване на две проби от секрет от външна фистула

1

8,90

07.06

Цитологично изследване на две проби от секрет от рана (включително оперативна)

3

8,90

07.07

Цитологично изследване на две проби от синовиална течност

31

8,90

07.08

Цитологично изследване на две проби от лаважна течност от уретери

38

8,90

07.09

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от женски полови органи

291 864

8,90

07.10

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от устна кухина

14

8,90

07.11

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от очни лезии

1

8,90

07.12

Цитологично изследване на две проби от материал от кожни лезии

102

8,90

07.13

Цитологично изследване на две проби от лаважна течност от пиелон

1

8,90

10.38

Хистобиопсично изследване на две проби от лимфен възел

85

16,96

10.39

Хистобиопсично изследване на две проби от млечна жлеза

332

16,96

10.40

Хистобиопсично изследване на две проби от простата

43

16,96

10.41

Хистобиопсично изследване на две проби от щитовидна жлеза

75

16,96

10.42

Хистобиопсично изследване на две проби от слюнчена жлеза

1

16,96

10.43

Хистобиопсично изследване на две проби от коремен орган

290

16,96

10.44

Хистобиопсично изследване на две проби от бял дроб, ларингс и трахея

1

16,96

10.45

Хистобиопсично изследване на две проби от медиастинум

1

16,96

10.46

Хистобиопсично изследване на две проби от туморни формации в коремната кухина

31

16,96

10.47

Хистобиопсично изследване на две проби от полов орган

1 109

16,96

10.48

Хистобиопсично изследване на две проби от устна кухина, фаринкс и хранопровод

51

16,96

10.49

Хистобиопсично изследване на две проби от кожа и кожни лезии

2 201

16,96

10.50

Хистобиопсично изследване на две проби от мускул

17

16,96

10.51

Хистобиопсично изследване на две проби от подкожен тумор

442

16,96

10.52

Хистобиопсично изследване на две проби от органи на пикочната система

7

16,96

10.53

Хистобиопсично изследване на две проби от око и очни лезии

26

16,96

10.54

Хистобиопсично изследване на две проби от става

1

16,96

10.55

Хистобиопсично изследване на две проби от външно ухо

2

16,96

10.56

Хистобиопсично изследване на две проби от нос

5

16,96

10.57

Хистобиопсично изследване на две проби от костен мозък

1

16,96

09

Клинична имунология

1 904

 

01.38

Изследване на С-реактивен протеин

1

3,74

02.10

Изследване на ревматоиден фактор

2

3,67

09.01

Определяне на криоглобулини

33

6,27

09.02

Определяне на общи имуноглобулини IgM

212

9,79

09.03

Определяне на общи имуноглобулини IgG

253

9,79

09.04

Определяне на общи имуноглобулини IgА

186

9,79

09.05

Определяне на С3 компонент на комплемента

117

9,79

09.06

Определяне на С4 компонент на комплемента

103

9,79

10.05

Флоуцитометрично имунофенотипизиране на левкоцити - стандартен панел

22

123,20

10.06

Определяне на оксидативния взрив на периферни неутрофили и моноцити с Нитроблау тетразолов тест

1

32,82

10.07

Флоуцитометрично определяне на фагоцитозата

1

47,94

10.08

fT4

214

10,34

10.09

TSH

274

10,34

10.27

Определяне на Anti-TPO

1

10,34

10.29

Определяне на общи IgE

152

41,89

10.30

Определяне на антинуклеарни антитела в серум

332

41,89

12

Имунохематология

41 359

 

10.35

Определяне на имуноглобулиновата характеристика на еритроантителата (диференциран директен тест на Coombs) с моноспецифични антиимуноглобулинови тест-реагенти с анти-IgG и анти-комплементарен (С') тест-реагент

56

11,76

10.36

Определяне на специфичността и титъра на еритроантителата чрез аглутинационен, ензимен или антиглобулинов (Coombs) метод

137

23,41

10.37

Определяне на титъра на имунните анти-А и анти-В антитела от клас IgG след обработка на серума с 2-меркаптоетанол чрез аглутинационен, ензимен или антиглобулинов (Coombs) метод

492

16,35

12.01

Определяне на кръвни групи от системата АВ0 и Rh (D) антиген от системата Rhesus по кръстосан метод (с тест-реагенти анти-А, анти-В, анти-АВ, анти-D и тест-еритроцити А1, А2, В и 0)

27 605

7,06

12.02

Определяне на подгрупите на А антигена (А1 и А2) с тест-реагенти с анти-А и анти-Н

3 850

4,14

12.03

Определяне на слаб D антиген (Du) по индиректен тест на Coombs

428

31,58

12.04

Изследване за автоеритроантитела при фиксирани антитела върху еритроцитите - чрез директен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум, при свободни антитела в серума - чрез аглутинационен или ензимен метод

544

21,06

12.05

Изследване за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум

8 183

31,58

12.06

Определяне на Rh фенотип (СсDЕе) и Kell антиген с моноспецифични тест-реагенти

64

29,23

"

§ 24. В чл. 177, ал. 2 думите "и към 31.03.2019 г." се заличават.

§ 25. Създава се чл. 177а със следното съдържание:

"Чл. 177а. (1) В съответствие с чл. 55а ЗЗО НЗОК и БЛС планират и договарят закупуването за ЗОЛ на медицинска помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 ЗЗО в рамките на договорените обеми по чл. 174а, 175а и 176а, както и в съответствие с параметрите на разходите по бюджета на НЗОК, определени в ЗБНЗОК за 2019 г.

(2) В изпълнение на чл. 3, ал. 4 ЗБНЗОК за 2019 г. представителите по чл. 54, ал. 1 ЗЗО извършват текущо наблюдение и анализ за изпълнението на договорените обеми, както и за изпълнение на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания към 31.03.2019 г., 30.06.2019 г., 30.09.2019 г. и към 31.12.2019 г. БЛС получава на тримесечие информация за касовото изпълнение на здравноосигурителните плащания по бюджета на НЗОК.

(3) В случай че при анализа по ал. 2 към 30.09.2019 г. се установи очаквано превишение на договорените обеми и/или очакван преразход на средства за здравноосигурителни плащания за ПИМП, СИМП и/или МДД към 31 декември 2019 г., надхвърлящ с повече от 3 на сто предвидените средства, в срок до 20-о число на месеца, следващ анализа, НЗОК и БЛС договарят коригирани обеми в рамките на оставащите средства по бюджетните параграфи за съответното здравноосигурително плащане.

(4) Когато в срока по ал. 3 не се постигне договореност, НЗОК едностранно намалява обемите.

(5) В случай че при анализа по ал. 2 към 30.09.2019 г. се установи очаквано неизпълнение на договорените обеми и/или очаквано неусвояване на средства за здравноосигурителни плащания за ПИМП, СИМП и/или МДД към 31 декември 2019 г. с повече от 3 на сто от предвидените средства, в едномесечен срок от анализа страните договарят промени в договорените обеми в рамките на бюджетните средства на НЗОК за съответните здравноосигурителни плащания, което създава основание за промяна в сключените договори с изпълнителите на ИМП.

(6) Текущо през периода на действие на този НРД в зависимост от оказаната на ЗОЛ медицинска помощ, когато по някоя дейност се достигне договореният обем, преди да е извършена актуализацията по ал. 3, 4 и 5, тези дейности се заплащат в рамките на наличните средства за съответния вид здравноосигурителни плащания по бюджета на НЗОК.

(7) Надзорният съвет на НЗОК може да одобрява компенсирани промени между елементите на разходите по отделните видове дейност в случай на отклонение от параметрите по чл. 174а, 175а и 176а в рамките на средствата по бюджета на НЗОК за съответните периоди.

(8) Националната здравноосигурителна каса осъществява контрол по реда на глава двадесета на изпълнителите на извънболничната медицинска помощ за дейностите, за които при анализа по ал. 2 се наблюдава превишение на обемите по чл. 174а, 175а и 176а, водещо до преразход на средства за здравноосигурителни плащания."

§ 26. Създава се чл. 178а със следното съдържание:

"Чл. 178а. Методиката на образуване на стойностите, за които НЗОК през 2019 г. има финансов капацитет да закупи дейностите по пакета медицинска помощ по чл. 45, ал. 2 ЗЗО, се състои от следните последователни етапи:

1. дефиниране на обхвата на медицинската помощ по пакета по чл. 45, ал. 2 ЗЗО, заплащан от съответния вид здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2019 г., съгласно разделите на този НРД, регламентиращи условия и ред за оказване на помощта;

2. определяне на отделните дейности в обхвата на всеки вид здравноосигурителни плащания по т. 1, в разделите за обеми, цени и методика за закупуване на медицинската помощ на този НРД;

3. определяне на прогнозните обеми по всяка отделна дейност по т. 2 за заплащане през 2019 г. съобразно:

3.1. информацията за отчетения и заплатен годишен брой дейности от съответния вид през 2016 г. - 2018 г.;

3.2. отчетените тенденции в годишния ръст на обемите;

3.3. промени в пакетите през предходните периоди, съотносими към съответната дейност по пакета медицинска помощ по чл. 45, ал. 2 ЗЗО за 2019 г.;

3.4. налична информация за промени във външни фактори, които оказват влияние на обема на извършване на съответния вид дейност:

а) демографски фактори и тенденции;

б) промени в нормативната уредба;

в) промени в заболеваемостта;

г) промени в медицинската практика и технология;

д) други значими фактори;

3.5. експертно становище от националните консултанти и бордовете по специалности за очакваните/необходимите годишни обеми за нови (незаплащани през предходните години) дейности по пакета за 2019 г.;

4. определяне на прогнозните стойности на необходимите средства за закупуване на прогнозните обеми по т. 3 по действащите през 2018 г. цени и експертно становище от националните консултанти и бордовете по специалности за цените за нови (незаплащани през предходните години) дейности по пакета за 2019 г.;

5. формиране на стойности, за които НЗОК има финансов капацитет да закупи обемите дейности по т. 3, подлежащи на заплащане през 2019 г. по този НРД, с цел балансиране на прогнозните стойности по т. 4 с размера на финансовата рамка за съответните здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2019 г. чрез прилагане на:

а) еднакви коефициенти за увеличаване/намаляване на действащите през 2018 г. цени на дейностите от обхвата на съответните здравноосигурителни плащания (включително и предложените от националните консултанти цени на новите дейности);

б) различни коефициенти за увеличаване/намаляване на действащите през 2018 г. цени на дейностите от обхвата на съответните здравноосигурителни плащания (включително и предложените от националните консултанти цени на новите дейности), съобразени с налични данни за оценяване на съответната дейност."

§ 27. В чл. 179 ал. 2 се изменя така:

"(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща на ОПЛ за всяко поставяне на препоръчителна ваксина по национални програми по чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗЗ съгласно ЗБНЗОК за 2018 г. и ЗБНЗОК за 2019 г."

§ 28. В чл. 183, ал. 6 думата "основния" се заличава, а след думата "пакет" се добавя "ПИМП".

§ 29. В чл. 184 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 2 се отменя.

2. Алинеи 5 и 6 се отменят.

§ 30. В чл. 187, ал. 3, т. 5 цифрата "35" се заменя с "40".

§ 31. В чл. 202, в ал. 1 след думите "чл. 3 от ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и чл. 3 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

§ 32. В чл. 208 ал. 7 се изменя така:

"(7) Дейностите по поставяне на препоръчителни ваксини по национални програми по чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗЗ се заплащат от НЗОК след представяне на отделни документи по ал. 1, придружени със съответната отчетна документация."

§ 33. В чл. 226 т. 10 придобива следното съдържание:

"10. удостоверение за актуално членство в БЛС с номер от Националния регистър (УИН) по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗСОЛЛДМ, издадено от съответната РК на БЛС или генерирано и отпечатано от електронната система на Националния регистър, съдържащо уникален буквено-цифров код, баркод и сканиран подпис - за лекарите, които ръководят, съответно работят в лечебното заведение;".

§ 34. В чл. 239 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 след думите "§ 2, ал. 1 ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и § 2, ал. 1 ЗБНЗОК за 2019 г.".

2. В ал. 2 след думите "§ 2 ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и § 2 ЗБНЗОК за 2019 г.".

§ 35. В чл. 260:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случай че лекар със специалност, посочен в приложение № 1, ползва последователно повече от 30 работни дни неплатен или платен отпуск, същият се изключва (заличава) от приложение № 1."

2. Алинея 4 и 5 се отменят.

§ 36. Създава се чл. 260а:

"Чл. 260а. По изключение лечебните заведения за болнична помощ, които не отговарят на изискването на чл. 260, ал. 1, т. 6, могат да сключат договор по чл. 257 по решение на Надзорния съвет на НЗОК след отправяне на мотивирано предложение от директора на съответната РЗОК в случаите, когато достъпът до медицинска помощ на територията на съответната РЗОК е затруднен поради недостиг на съответни медицински специалисти, съобразно потребностите на населението към момента на подаване на заявлението за сключване на договор по чл. 257."

§ 37. В чл. 265 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 10 се изменя така:

"10. удостоверение за актуално членство в БЛС с номер от Националния регистър (УИН) по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗСОЛЛДМ, издадено от съответната РК на БЛС или генерирано и отпечатано от електронната система на Националния регистър, съдържащо уникален буквено-цифров код, баркод и сканиран подпис - за лекарите, които ръководят, съответно работят в лечебното заведение;".

2. Създава се т. 21:

"21. декларация от управляващия лечебното заведение за наличие на видеоконтрол на входа и изхода на ангиографските зали и в болничните структури, в които се осъществяват съдови инвазивни и интервенционални процедури."

§ 38. В чл. 266, ал. 1, т. 3 след цифрата "14" се добавя "и 21".

§ 39. В чл. 272 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 3:

"3. приемът на пациенти да е съобразен с капацитета на лечебното заведение, разписан като брой и вид болнични легла (съгласно правилника за устройството и дейността на лечебното заведение), посочени в договора на лечебното заведение, с които ще се осигури изпълнението му."

2. Създава се ал. 5 със следното съдържание:

"(5) В случаите по ал. 1, т. 3 изпълнителят на болнична помощ е длъжен да осигурява не по-малко от 10 на сто от общия брой болнични легла за активно лечение във всяка болнична структура, с изключение на болничните структури по медицинска онкология, лъчелечение и нуклеарна медицина, за прием на пациенти в спешно състояние."

§ 40. В чл. 275, ал. 1, т. 4 след думата "легла" се добавя следният текст "(съгласно правилника за устройството и дейността на лечебното заведение и за срока на договора)".

§ 41. Член 279 се изменя така:

"Чл. 279. Лекар специализант, посочен в приложение № 1а, може да извършва медицински процедури само в присъствието и под ръководството на лекар със съответна специалност и посочен в приложение № 1. В този случай медицинската документация се подписва и от двамата лекари."

§ 42. В чл. 280, ал. 2 думите "действие на този НРД" се заменят с "календарната година".

§ 43. Създава се чл. 281а:

"Чл. 281а. (1) Лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, задължително осъществяват видеоконтрол в ангиографските зали и болничните структури, в които се осъществяват съдови инвазивни и интервенционални процедури, като в обхвата на видеокамерите влиза наблюдение само на входовете и изходите на същите. Записите от видеокамерите се съхраняват за срок не по-малко от един месец от датата на извършване на интервенция.

(2) При поискване от контролните органи на НЗОК лечебното заведение предоставя необходимата видеоинформация на електронен носител. При получаване на електронния носител се изготвя приемно-предавателен протокол."

§ 44. Създава се чл. 281б:

"Чл. 281б. (1) При осъществяване на съдови инвазивни и интервенционални процедури задължително се прави видеозапис на същите. Образните изследвания се регистрират и съхраняват в PACS система (picture archiving and communication system) за срока на съхранение на "История на заболяването" съгласно Наредба № 9 от 2018 г. за утвърждаване на медицински стандарт по "Образна диагностика".

(2) При поискване от контролните органи на НЗОК лечебното заведение предоставя видеоинформация за съдови инвазивни и интервенционални процедури, конвенционални рентгенови изследвания, рентгенологични изследвания на гърда, ултразвукови изследвания чрез специализирани ехографски методи, компютърно-томографски изследвания, магнитно-резонансни томографски образни изследвания и хибридни образни изследвания на електронен носител. При получаване на електронния носител се изготвя приемно-предавателен протокол."

§ 45. Създава се чл. 281в:

"Чл. 281в. Всички медицински изделия, използвани за осъществяването на основни диагностични и оперативни процедури, посочени в диагностично-лечебния алгоритъм на КП/АПр, които НЗОК не заплаща извън стойността на КП/АПр, се доставят от лечебното заведение, заприходяват се и се отпускат от болничната аптека на същото."

§ 46. Създава се чл. 281г:

"Чл. 281г. (1) Лечебните заведения, определени от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, проследяват ефекта на лекарствените продукти, за които съгласно чл. 259, ал. 1, т. 10 от ЗЛПХМ е определен режим на проследяване.

(2) Лечебните заведения по ал. 1 събират информацията за всеки конкретен лекарствен продукт и я предоставят на НЗОК.

(3) Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването извършват анализ на събраната от лечебните заведения информация по ал. 1 при условията и по реда на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти."

§ 47. В чл. 285 се създава ал. 6:

"(6) При хоспитализации - планов прием, изпълнителите за извънболнична медицинска помощ издават само "Направление за хоспитализация/лечение по амбулаторни процедури" (бл. МЗ-НЗОК № 7) и приемащите лечебни заведения не могат да изискват от тях да назначават допълнителни консултации и/или изследвания, изискуеми за изпълнение на КП."

§ 48. В чл. 287, ал. 3:

1. Точка 6 се изменя така:

"6. параклинични изследвания; хистологичен резултат, потвърждаващ окончателната диагноза;".

2. Точка 8 се изменя така:

"8. терапевтична схема - задължително вписване на използваните в хода на лечението на ЗОЛ вид лекарства;".

§ 49. В чл. 289 т. 14 се изменя така:

"14. при взет материал за хистологично изследване в медицинската документация се прилага резултатът (с положени име и подпис на лекаря, осъществил изследването) с посочената диагноза и пореден номер от патоанатомичния журнал;".

§ 50. Създава се чл. 313а:

"Чл. 313а. (1) Клинична процедура № 5 "Лечение на новородени деца с вродени сърдечни малформации, претърпели сърдечна оперативна интервенция до навършване на 1-годишна възраст" се извършва в полза на ЗОЛ, на които е издадено "Медицинско направление за провеждане на клинични процедури/амбулаторни процедури" (бл. МЗ-НЗОК № 8а) от лекар от лечебно заведение - изпълнител на процедурата.

(2) Нови процедури се провеждат при наличие на показания за продължаване на лечението."

§ 51. В чл. 314 след думите "чл. 313, ал. 1" се добавя "и чл. 313а, ал. 1".

§ 52. В чл. 322 думите "ал. 18" да се заменят с "ал. 20".

§ 53. В чл. 324:

1. Текстът на чл. 324 става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Болничната аптека води журнал за разтваряне на лекарствени продукти за лечение на онкологични/онкохематологични заболявания по образец съгласно приложение № 8д от Наредба № 4 от 2008 г., в който данните се регистрират ежедневно.

(3) В случай че след приготвяне на индивидуалните дози за деня от даден лекарствен продукт се формира остатък, който не може да бъде приложен в срока му на годност, посочен в кратката характеристика на лекарствения продукт, остатъкът се отразява в опис на неизползваемите остатъци от лекарствени продукти за лечението на онкологични/онкохематологични заболявания по образец съгласно приложение № 8е от Наредба № 4 от 2008 г."

§ 54. В чл. 325, ал. 1 след думите "ал. 3" се поставя запетая и се добавят "4 и 5".

§ 55. Член 326 се отменя.

§ 56. Създава се чл. 328а:

"Чл. 328а. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща извън цената на КП, АПр и/или КПр лекарствени продукти, които на основание чл. 45, ал. 20 ЗЗО са включени в пакета, определен с наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

(2) Лекарствените продукти по ал. 1 се предписват, отпускат и прилагат в условията на болничната помощ при спазване на диагностично-лечебния алгоритъм на АПр № 38, както и на следните изисквания:

1. пациентът е с установено заболяване и лекарственият продукт е включен в списъка по чл. 262, ал. 6, т. 2 от ЗЛПХМ (приложение № 2 на Позитивния лекарствен списък);

2. необходимостта от приложение на лекарствени продукти по ал. 1 се заявява от приемащото лечебно заведение; лекарствените продукти се осигуряват и отпускат от лечебно заведение - изпълнител на АПр № 38;

3. отпуснатите лекарствени продукти по ал. 1 се прилагат от лечебното заведение, провеждащо лечението на основното заболяване;

4. приложените лекарствени продукти се отчитат и заплащат на лечебното заведение, провело АПр № 38, като при отчитането им в РЗОК се представят и посочените в алгоритъма на амбулаторната процедура документи."

§ 57. В чл. 330 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Договорените обеми и цени от 1.04.2018 г. обхващат дейностите по реда на този НРД и подлежат на заплащане, както следва:

1. през 2018 г. по ЗБНЗОК за 2018 г. - обеми и цени по чл. 331, 332 и 333;

2. през 2019 г. по ЗБНЗОК за 2019 г. - обеми и цени по чл. 331а, 332а и 333а."

2. В ал. 4 след думите "чл. 334" се добавя "и чл. 334а".

§ 58. В чл. 331, ал. 1 след думата "договарят" се добавя "за периода 1.04.2018 - 31.12.2018 г.".

§ 59. Създава се чл. 331а:

"Чл. 331а. (1) Националната здравноосигурителна каса и БЛС договарят за периода 1.01 - 31.12.2019 г. закупуването на следните обеми за дейностите по КП, посочени по приложение № 9 към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, по цени, както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

Цена (лв.)

1

2

3

4

 

Клинични пътеки

2 202 361

 

001

Стационарни грижи при бременност с повишен риск

32 948

400

002

Пренатална инвазивна диагностика на бременността и интензивни грижи при бременност с реализиран риск

6 917

800

003

Оперативни процедури за задържане на бременност

404

150

004

Преждевременно прекъсване на бременността

 

 

004.1

Преждевременно прекъсване на бременността: при прекъсване на бременността до 13 гест. с. вкл.

6 980

170

004.2

Преждевременно прекъсване на бременността: при прекъсване на бременността над 13 гест. с.

1 190

280

005

Раждане

49 008

750

006

Грижи за здраво новородено дете

33 394

220

007

Диагностика и лечение на новородени с тегло над 2500 грама, първа степен на тежест

15 948

800

008

Диагностика и лечение на новородени с тегло над 2500 грама, втора степен на тежест

5 134

1 200

009

Диагностика и лечение на новородени с тегло от 1500 до 2499 грама, първа степен на тежест

3 214

900

010

Диагностика и лечение на новородени с тегло от 1500 до 2499 грама, втора степен на тежест

3 326

1 300

011

Диагностика и лечение на новородени с тегло под 1499 грама

927

3 600

012

Диагностика и лечение на дете с вродени аномалии

2 714

1 200

013

Диагностика и интензивно лечение на новородени с дихателна недостатъчност, първа степен на тежест

1 119

2 000

014

Диагностика и интензивно лечение на новородени с дихателна недостатъчност, втора степен на тежест

773

3 200

015

Диагностика и интензивно лечение на новородени с приложение на сърфактант

 

 

015.1

Диагностика и интензивно лечение на новородени с еднократно приложение на сърфактант

242

3 300

015.2

Диагностика и интензивно лечение на новородени с многократно приложение на сърфактант

1 111

5 900

016

Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис/остър миокарден инфаркт без инвазивно изследване и/или интервенционално лечение

7 516

350

017

Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания

18 623

750

018

Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания с механична вентилация

112

1 320

019

Постоянна електрокардиостимулация

 

 

019.1

Постоянна електрокардиостимулация - с имплантация на антибрадикарден пейсмейкър - еднокамерен или двукамерен

3 749

550

019.2

Постоянна електрокардиостимулация - с имплантация на ресинхронизираща система за стимулация или автоматичен кардиовертер дефибрилатор

436

1 100

020

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания

11 919

3 318

021

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечни аритмии

1 136

3 318

022

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации

37

3 318

023

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации с механична вентилация

46

3 600

024

Ендоваскуларно лечение на екстракраниални съдове

1

370

025

Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно изследване

21 480

900

026

Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с интервенционално лечение

15 850

3 430

027

Диагностика и лечение на остър коронарен синдром с фибринолитик

99

2 750

028

Диагностика и лечение на остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент с интервенционално лечение

9 541

4 540

029

Диагностика и лечение на остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност без механична вентилация

89 234

520

030

Диагностика и лечение на остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност с механична вентилация

500

1 300

031

Диагностика и лечение на инфекциозен ендокардит

283

4 950

032

Диагностика и лечение на заболявания на миокарда и перикарда

2 646

462

033

Диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения

33 028

435

034

Диагностика и лечение на артериална хипертония в детската възраст

430

700

035

Диагностика и лечение на хипоксемични състояния при вродени сърдечни малформации в детска възраст

10

750

036

Диагностика и лечение на белодробен тромбоемболизъм без фибринолитик

4 844

700

037

Диагностика и лечение на белодробен тромбоемболизъм с фибринолитик

224

2 600

038

Диагностика и лечение на хронична обструктивна белодробна болест - остра екзацербация

13 316

550

039

Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст

40 756

580

040

Диагностика и лечение на бронхиална астма: средно тежък и тежък пристъп

 

 

040.1

Диагностика и лечение на бронхиална астма: среднотежък и тежък пристъп при лица над 18-годишна възраст

7 836

550

040.2

Диагностика и лечение на бронхиална астма: среднотежък и тежък пристъп при лица под 18-годишна възраст

3 982

650

041

Диагностика и лечение на алергични и инфекциозно-алергични заболявания на дихателната система

 

 

041.1

Диагностика и лечение на алергични и инфекциозно-алергични заболявания на дихателната система при лица над 18 години

1 983

400

041.2

Диагностика и лечение на алергични и инфекциозно-алергични заболявания на дихателната система при лица под 18 години

17 393

500

042

Диагностика и лечение на гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система

 

 

042.1

Диагностика и лечение на гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система при лица над 18 години

13 806

780

042.2

Диагностика и лечение на гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система при лица под 18 години

68

1 200

043

Бронхоскопски процедури с неголям обем и сложност в пулмологията

2 597

280

044

Високоспециализирани интервенционални процедури в пулмологията

3 966

800

045

Лечение на декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност при болести на дихателната система

20 211

650

046

Лечение на декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност при болести на дихателната система в детска възраст

44

1 200

047

Лечение на декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност при болести на дихателната система с механична вентилация

167

1 540

048

Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст

44 017

700

049

Диагностика и лечение на бронхиолит в детската възраст

17 360

570

050

Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза

50 126

730

051

Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза

 

 

051.1

Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза

695

3 300

051.2

Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с интервенционално лечение

100

1 800

052

Диагностика и лечение на паренхимен мозъчен кръвоизлив

2 408

1 150

053

Диагностика и лечение на субарахноиден кръвоизлив

211

1 200

054

Диагностика и специфично лечение на остра и хронична демиелинизираща полиневропатия (Гилен-Баре)

208

7 000

055

Диагностика и специфично лечение на остра и хронична демиелинизираща полиневропатия (Гилен-Баре) на апаратна вентилация

5

10 000

056

Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми

98 542

300

057

Диагностика и лечение на остри и хронични вирусни, бактериални, спирохетни, микотични и паразитни менингити, менингоенцефалити и миелити

2 548

2 000

058

Диагностика и лечение на наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система, засягащи ЦНС с начало в детска възраст

454

700

059

Диагностика и лечение на наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система при възрастни пациенти, засягащи централната нервна система и моторния неврон (ЛАС)

4 069

550

060

Диагностика и лечение на невро-мускулни заболявания и болести на предните рога на гръбначния мозък

326

480

061

Диагностика и лечение на мултиплена склероза

2 384

650

062

Диагностика и лечение на епилепсия и епилептични пристъпи

6 990

400

063

Лечение на епилептичен статус

1 038

600

064

Диагностика и лечение на миастения гравис и миастенни синдроми

 

 

064.1

Диагностика и лечение на миастения гравис и миастенни синдроми при лица на възраст над 18 г.

340

500

064.2

Диагностика и лечение на миастения гравис и миастенни синдроми при лица на възраст под 18 г.

25

657

065

Лечение на миастенни кризи с кортикостероиди и апаратна вентилация

3

6 000

066

Лечение на миастенни кризи с човешки имуноглобулин и апаратна вентилация

11

8 000

067

Диагностика и лечение на паркинсонова болест

504

231

068

Диагностика и лечение на заболявания на горния гастроинтестинален тракт

28 404

400

069

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт

24 236

600

070

Диагностика и лечение на болест на Крон и улцерозен колит

3 794

1 400

071

Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво

18 063

400

072

Ендоскопско и медикаментозно лечение при остро кървене от гастроинтестиналния тракт

14 192

600

073

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на хепатобилиарната система (ХБС), панкреаса и перитонеума

16 593

1 700

074

Диагностика и лечение на заболявания на хепатобилиарната система, панкреаса и перитонеума

46 371

920

075

Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза)

13 076

1 300

076

Диагностика и лечение на хронични чернодробни заболявания

14 080

700

077

Диагностика и лечение на хронични диарии, с начало в детската възраст

1

400

078

Диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет

 

 

078.1

Диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет при лица над 18 години

43 183

660

078.2

Диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет при лица под 18 години

1 046

610

079

Диагностика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза

4 333

341

080

Лечение на заболявания на хипофизата и надбъбрека

 

 

080.1

Лечение на заболявания на хипофизата и надбъбрека при лица над 18 години

3 057

500

080.2

Лечение на заболявания на хипофизата и надбъбрека при лица под 18 години

1 202

650

081

Лечение на костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна

 

 

081.1

Лечение на костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна при лица над 18 години

458

450

081.2

Лечение на костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна при лица под 18 години

67

450

082

Диагностика на лица с метаболитни нарушения

6 973

630

083

Лечение на лица с метаболитни нарушения

1 030

630

084

Диагностика и лечение на остър и хроничен обострен пиелонефрит

35 130

500

085

Диагностика и лечение на гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични при системни заболявания - новооткрити

2 199

950

086

Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични при системни заболявания

 

 

086.1

Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични при системни заболявания - при лица над 18 години

10 791

950

086.2

Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични при системни заболявания - при лица под 18 години

354

1 050

087

Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност

 

 

087.1

Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години

3 001

900

087.2

Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица под 18 години

71

1 050

088

Диагностика и лечение на хронична бъбречна недостатъчност

 

 

088.1

Диагностика и лечение на хронична бъбречна недостатъчност при лица над 18 години

4 531

400

088.2

Диагностика и лечение на хронична бъбречна недостатъчност при лица под 18 години

148

400

089

Диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан

 

 

089.1

Диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан при лица над 18 години

4 807

500

089.2

Диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан при лица под 18 години

220

580

090

Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания

 

 

090.1

Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания при лица над 18 години

26 532

750

090.2

Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания при лица под 18 години

1 338

770

091

Диагностика и лечение на дегенеративни и обменни ставни заболявания

8 180

500

092

Диагностика и лечение на тежкопротичащи булозни дерматози

343

770

093

Диагностика и лечение на тежкопротичащи бактериални инфекции на кожата

7 302

500

094

Диагностика и лечение на тежкопротичащи форми на псориазис - обикновен, артропатичен, пустулозен и еритродермичен

1 555

550

095

Диагностика и лечение на островъзникнали и тежкопротичащи еритродермии с генерализиран екзантем

902

400

096

Лечение на кожни прояви при съединителнотъканни заболявания и васкулити

299

434

097

Лечение на сифилис при бременни жени и при малигнени форми (на вторичен и третичен сифилис) с кристален пеницилин

38

250

098

Диагностика и лечение на остро протичащи чревни инфекциозни болести с диаричен синдром

24 121

620

099

Диагностика и лечение на инфекциозни и паразитни заболявания, предавани чрез ухапване от членестоноги

1 710

520

100

Диагностика и лечение на остър вирусен хепатит А и Е

2 307

1 100

101

Диагностика и лечение на остър вирусен хепатит В, С и D

979

1 277

102

Диагностика и лечение на паразитози

47

457

103

Диагностика и лечение на покривни инфекции

104

457

104

Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остропротичащи, с усложнения

4 478

500

105

Диагностика и лечение на вирусни хеморагични трески

20

1 000

106

Диагностика и лечение на токсоалергични реакции

 

 

106.1

Диагностика и лечение на токсоалергични реакции при лица над 18 години

5 574

500

106.2

Диагностика и лечение на токсоалергични реакции при лица под 18 години

5 745

550

107

Диагностика и лечение на отравяния и токсични ефекти от лекарства и битови отрови

7 708

750

108

Диагностика и лечение на фалоидно гъбно отравяне

13

2 200

109

Диагностика и лечение на токсична епидермална некролиза (болест на Лайел)

12

1 650

110

Лечение на доказани първични имунодефицити

125

2 163

111

Диагностика и лечение на остри внезапно възникнали състояния в детската възраст

6 529

250

112

Диагностика и лечение на муковисцидоза

104

1 200

113

Диагностика и консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип

 

 

113.1

Диагностика и консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип с минимален болничен престой 48 часа

323

200

113.2

Диагностика и консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип с минимален болничен престой 4 дни

19 656

400

114

Интензивно лечение на коматозни състояния, неиндицирани от травма

2 205

2 200

115

Интензивно лечение при комбинирани и/или съчетани травми

662

2 500

116

Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица над 18 години

1 580

10 100

117

Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение при лица от 0 до 18 години. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица от 0 до 18 години

59

10 100

118

Оперативно лечение на деца до 1 година с критични вродени сърдечни малформации в условията на екстракорпорално кръвообращение

89

18 000

119

Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение

2 899

13 500

120

Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция

 

 

120.1

Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция

900

13 500

120.2

Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция с продължителна механична вентилация

100

20 000

121

Оперативно лечение на заболявания на сърцето, без екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години

1 121

3 450

122

Оперативно лечение на заболявания на сърцето, без екстракорпорално кръвообращение, при лица под 18 години

33

4 500

123

Оперативно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им

8 559

3 500

124

Оперативно лечение на хронична съдова недостатъчност във феморо-поплитеалния и аксило-брахиалния сегмент

5 457

1 919

125

Оперативно лечение на клонове на аортната дъга

645

1 709

126

Спешни оперативни интервенции без съдова реконструкция при болни със съдови заболявания (тромбектомии, емболектомии, ампутации и симпатектомии)

1 939

1 100

127

Консервативно лечение на съдова недостатъчност

7 121

520

128

Консервативно лечение с простагландинови/простациклинови деривати при съдова недостатъчност

1

330

129

Оперативно лечение при варикозна болест и усложненията ѝ

263

400

130

Оперативни процедури върху придатъците на окото с голям обем и сложност

5 691

300

131

Други операции на очната ябълка с голям обем и сложност

1 612

410

132

Кератопластика

628

1 000

133

Консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми

14 651

273

134

Консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му

5 845

249

135

Оперативно лечение при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми, засягащи задния очен сегмент

2 864

700

136

Оперативно лечение на заболявания в областта на ушите, носа и гърлото с много голям обем и сложност

2 709

2 950

137

Оперативно лечение на заболявания в областта на ушите, носа и гърлото с голям обем и сложност

9 658

1 500

138

Оперативно лечение на заболявания в областта на ушите, носа и гърлото със среден обем и сложност

14 616

650

139

Високотехнологична диагностика при ушно-носно-гърлени болести

5 340

450

140

Консервативно парентерално лечение при ушно-носно-гърлени болести

1 295

150

141

Трансуретрално оперативно лечение при онкологични заболявания на пикочния мехур

5 484

1 000

142

Радикална цистопростатектомия с ортотопичен пикочен мехур

39

4 000

143

Трансуретрална простатектомия

3 608

1 100

144

Отворени оперативни процедури при доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза и нейните усложнения

576

1 100

145

Ендоскопски процедури при обструкции на горните пикочни пътища

23 520

774

146

Оперативни процедури при вродени заболявания на пикочо-половата система

698

2 500

147

Оперативни процедури върху мъжка полова система

12 863

600

148

Оперативни процедури на долните пикочни пътища с голям обем и сложност

656

2 600

149

Оперативни процедури на долните пикочни пътища със среден обем и сложност

1 235

1 160

150

Оперативни процедури при инконтиненция на урината

134

612

151

Реконструктивни операции в урологията

833

1 000

152

Ендоскопски процедури при обструкции на долните пикочни пътища

15 364

520

153

Оперативни процедури при травми на долните пикочни пътища

589

1 000

154

Оперативни процедури на бъбрека и уретера с голям и много голям обем и сложност

4 233

2 300

155

Оперативни процедури на бъбрека и уретера със среден обем и сложност

2 589

950

156

Радикална цистектомия. Радикална цистопростатектомия

255

3 200

157

Радикална простатектомия

620

2 800

158

Оперативни интервенции при инфекции на меките и костни тъкани

30 927

550

159

Артроскопски процедури в областта на скелетно-мускулната система

2 362

700

160

Нерадикално отстраняване на матката

6 809

1 100

161

Радикално отстраняване на женски полови органи

986

1 100

162

Оперативни интервенции чрез коремен достъп за отстраняване на болестни изменения на женските полови органи

6 892

770

163

Оперативни интервенции чрез долен достъп за отстраняване на болестни изменения или инвазивно изследване на женските полови органи

29 517

330

164

Корекции на тазова (перинеална) статика и/или на незадържане на урината при жената

1 660

806

165

Диагностични процедури и консервативно лечение на токсо-инфекциозен и анемичен синдром от акушеро-гинекологичен произход

12 832

460

166

Корекции на проходимост и възстановяване на анатомия при жената

162

650

167

Системна радикална ексцизия на лимфни възли (тазови и/или парааортални и/или ингвинални) като самостоятелна интервенция или съчетана с радикално отстраняване на женски полови органи. Тазова екзентерация

1 067

2 200

168

Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия

312

8 000

169

Интензивно лечение на интра- и постпартални усложнения, довели до шок

165

1 500

170

Интензивно лечение на интра- и постпартални усложнения, довели до шок, с приложение на рекомбинантни фактори на кръвосъсирването

27

6 800

171

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум с голям и много голям обем и сложност, при лица над 18 години

3 107

2 800

172

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум с голям и много голям обем и сложност, при лица под 18 години

36

3 100

173

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум със среден обем и сложност, при лица над 18 години

288

1 780

174

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум със среден обем и сложност, при лица под 18 години

61

1 780

175

Оперативни процедури на тънки и дебели черва, вкл. при заболявания на мезентериума и ретроперитонеума с голям и много голям обем и сложност, при лица над 18 години

12 515

2 600

176

Оперативни процедури на тънки и дебели черва, вкл. при заболявания на мезентериума и ретроперитонеума с голям и много голям обем и сложност, при лица под 18 години

219

2 650

177

Оперативни процедури на тънки и дебели черва със среден обем и сложност, при лица над 18 години

3 229

1 100

178

Оперативни процедури на тънки и дебели черва със среден обем и сложност, при лица под 18 години

69

1 150

179

Оперативни процедури върху апендикс

3 479

650

180

Хирургични интервенции за затваряне на стома

213

650

181

Хирургични интервенции на ануса и перианалното пространство

13 643

500

182

Оперативни процедури при хернии

14 867

650

183

Оперативни процедури при хернии с инкарцерация

3 281

700

184

Конвенционална холецистектомия

792

1 150

185

Лапароскопска холецистектомия

4 618

950

186

Оперативни процедури върху екстрахепаталните жлъчни пътища

1 538

2 300

187

Оперативни процедури върху черен дроб

1 667

3 350

188

Оперативни процедури върху черен дроб при ехинококова болест

120

1 450

189

Оперативни процедури върху панкреас и дистален холедох, с голям и много голям обем и сложност

916

4 950

190

Оперативни процедури върху панкреас и дистален холедох, със среден обем и сложност

69

1 820

191

Оперативни процедури върху далака

 

 

191.1

Оперативни процедури върху далака при лица над 18 години

188

1 000

191.2

Оперативни процедури върху далака при лица под 18 години

20

1 500

192

Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово-реконструктивни операции

7 046

1 200

193

Оперативно лечение на онкологично заболяване на гърдата: стадии Tis 1-4 N 0-2 M 0-1

4 823

1 300

194

Оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия

4 029

300

195

Оперативно лечение при остър перитонит

4 228

2 200

196

Оперативно лечение на интраабдоминални абсцеси

172

1 500

197

Консервативно лечение при остри коремни заболявания

26 825

750

198

Хирургично лечение при животозастрашаващи инфекции на меките и костни тъкани

8 541

2 200

199

Лечение на тумори на кожа и лигавици - злокачествени и доброкачествени новообразувания

 

 

199.1

Лечение на тумори на кожа и лигавици - злокачествени новообразувания

4 795

550

199.2

Лечение на тумори на кожа и лигавици - доброкачествени новообразувания

6 568

305

200

Реконструктивни операции на гърдата по медицински показания след доброкачествени и злокачествени тумори, вродени заболявания и последици от травми и изгаряния

162

800

201

Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези, с голям и много голям обем и сложност

993

1 000

202

Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези, със среден обем и сложност

1 125

800

203

Хирургично лечение при надбъбречни заболявания

106

1 500

204

Тежка черепно-мозъчна травма - оперативно лечение

646

3 400

205

Тежка черепно-мозъчна травма - консервативно поведение

542

1 330

206

Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация, невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)

 

 

206.1

Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)

2 369

3 800

206.2

Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация)

500

4 900

207

Краниотомии, неиндицирани от травма, по класически начин

903

2 300

208

Консервативно поведение при леки и средно тежки черепно-мозъчни травми

14 562

400

209

Хирургично лечение при травма на главата

1 321

1 052

210

Периферни и черепно-мозъчни нерви (екстракраниална част) - оперативно лечение

2 675

800

211

Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност

2 775

2 450

212

Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции с малък и среден обем и сложност

4 132

1 819

213

Оперативно лечение на тумори на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена

2 151

2 700

214

Разширени (големи) операции с пълно или частично отстраняване на повече от един интраторакален орган, включително медиастинален тумор или гръдна стена. Едноетапни операции при белодробни болести, засягащи двата бели дроба при болести със съчетана белодробна и друга локализация

428

3 300

215

Оперативно лечение на болести на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена, без онкологични заболявания

2 698

1 650

216

Спешни състояния в гръдната хирургия

2 184

550

217

Оперативни процедури с голям и много голям обем и сложност на таза и долния крайник

 

 

217.1

Оперативни процедури с голям обем и сложност на таза и долния крайник

18 086

2 050

217.2

Оперативни процедури с много голям обем и сложност на таза, тазобедрената и колянната става

1 014

4 700

217.3

Оперативни процедури при множествени счупвания и/или луксации на таза, горни и долни крайници

113

5 350

218

Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става

10 994

1 257

219

Оперативни процедури на таза и долния крайник със среден обем и сложност

22 292

910

220

Оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник с голям обем и сложност

13 977

1 000

221

Оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник с много голям обем и сложност

1 512

1 326

222

Средни оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник

11 212

460

223

Оперативни процедури при заболявания на гръдния кош

439

720

224

Септични (бактериални) артрити и остеомиелити при лица под 18 години

38

1 200

225

Хирургично лечение в лицево-челюстната област с много голям обем и сложност

426

1 000

226

Оперативно лечение в лицево-челюстната област с голям обем и сложност

1 110

705

227

Оперативни процедури в лицево-челюстната област със среден обем и сложност

8 597

863

228

Оперативно лечение на възпалителни процеси в областта на лицето и шията

4 937

500

229

Консервативно лечение при заболявания на лицево-челюстната област

4 479

300

230

Оперативно лечение на вродени малформации в лицево-челюстната област

146

900

231

Лечение на фрактури на лицевите и челюстните кости

674

803

232

Хирургично лечение на изгаряния с площ от 5 % до 10 % при възрастни и до 3 % при деца

170

500

233

Хирургично лечение при необширни изгаряния с площ от 1 % до 19 % от телесната повърхност, с хирургични интервенции

3 151

3 030

234

Хирургично лечение при обширни изгаряния над 20 % от телесната повърхност, с хирургични интервенции

271

9 000

235

Оперативно лечение на поражения, предизвикани от ниски температури (измръзване)

29

500

236

Оперативно лечение на последствията от изгаряне и травма на кожата и подкожната тъкан

3 315

1 700

237

Оперативно лечение на кожни дефекти от различно естество, налагащи пластично възстановяване

2 102

950

238

Реплантация и реконструкции с микросъдова хирургия

144

7 000

239

Оперативно лечение на деца до 1 година с вродени аномалии в областта на торакалната и абдоминалната област

209

10 000

240

Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения

90 361

470

241

Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания

 

 

241.1

Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания с КТ на минимум две зони или костномозъчно изследване с МКБ - код 41.31 (30081-00, 30087-00)

39 761

400

241.2

Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания с МРT

3 599

600

242

Диагностика и лечение на левкемии

12 253

850

243

Диагностика и лечение на лимфоми

12 169

665

244

Диагностика и лечение на хеморагични диатези. Анемии

23 141

570

245

Диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детска възраст

1 982

1 000

246

Ортоволтно перкутанно лъчелечение и брахитерапия с високи активности

3 359

665

247

Брахитерапия с ниски активности

74

327

248

Конвенционална телегаматерапия

166

640

249

Триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници

472

1 100

250

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания

 

 

250.1

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания с приложени до 20 фракции и продължителността на лечението е от 3 до 30 дни

5 356

1 850

250.2

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания с приложени 20 и повече фракции и продължителността на лечението е 30 и повече дни

1 865

3 700

251

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания

 

 

251.1

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания с приложени до 20 фракции и продължителността на лечението е от 3 до 30 дни

3 096

2 700

251.2

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания с приложени 20 и повече фракции и продължителността на лечението е 30 и повече дни

5 265

5 400

252

Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания

 

 

252.1

Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания

728

4 500

252.2

Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания

53

9 000

253

Палиативни грижи за болни с онкологични заболявания

18 351

90

254

Продължително лечение и ранна рехабилитация след острия стадий на исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт с остатъчни проблеми за здравето

13 001

50

255

Продължително лечение и ранна рехабилитация след инфаркт на миокарда и след сърдечни интервенции

825

50

256

Продължително лечение и ранна рехабилитация след оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето

12 626

80

257

Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи при персистиращо/хронично/вегетативно състояние

25

100

258

Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на централна нервна система

5 802

40

259

Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферна нервна система

2 314

40

260

Физикална терапия и рехабилитация при детска церебрална парализа

43 060

60

261

Физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия

88

400

262

Физикална терапия и рехабилитация на болести на централна нервна система

12 936

482

263

Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система

48 735

330

264

Физикална терапия и рехабилитация след преживян/стар инфаркт на миокарда и след оперативни интервенции

1 142

482

265

Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат

117 570

330

266

Речева рехабилитация след ларингектомия

103

285

999

Наблюдение до 48 часа в стационарни условия след проведена амбулаторна процедура

1 819

120

(2) Обемите за КП № 253 - 260 са в брой леглодни, като цената е за 1 леглоден.

(3) За случай по КП, отчетен като АПр "Предсрочно изпълнение на дейностите по КП..." по приложение № 11 на наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, се заплаща 80 % от цената на съответната КП, с изключение на КП № 240, 241, 242, 243 и 245, за които се заплаща 60 % от цената на съответната КП.

(4) За случай по КП № 16, 17, 19.1, 20, 25, 27 или 33, отчетен като АПр "Предсрочно изпълнение на дейностите по КП..." по приложение № 11 на наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, се заплаща цената на съответната КП № 16, 17, 19.1, 20, 25, 27 или 33.

(5) В случаите, когато пациентът е приет по КП № 50 и са извършени всички основни диагностични и терапевтични процедури, а след това се насочва към друго лечебно заведение за тромболиза и/или тромбектомия/тромбаспирация, на първото лечебно заведение се заплаща цена за КП № 50 - 450 лв., а на другото лечебно заведение, в което се извършва тромболиза, се заплаща цена за КП № 51.1 - 2300 лв. В случаите, когато се извърши и тромбекстракция/тромбаспирация, се заплаща цена по КП № 51 (КП № 51.1 и КП № 51.2) общо - 3300 лв. При насочване на пациенти, на които е извършена тромболиза в друго лечебно заведение за извършване на тромбектомия/тромбаспирация, на първото лечебно заведение се заплаща цена по КП № 51.1 - 2000 лв., а на извършващото КП № 51.2 лечебно заведение се заплаща цена - 1550 лв.

(6) При изпълнение на всички дейности в едно и също лечебно заведение по КП № 51 (КП № 51.1 и КП № 51.2) цената на КП е 3300 лв. При изпълнение на дейностите само по КП № 51.1 цената е 2300 лв. При изпълнение на дейността само по КП № 51.2 цената е 1550 лв. Клинична пътека № 51.2 може да се изпълнява след осъществяване на тромболиза или без предходна тромболиза (КП № 51.1). Лечебни заведения, които не могат да осъществят тромболиза и/или тромбектомия (нямат договор за КП № 51.1 и КП № 51.2), са задължени да извършат образно изследване (КТ или МРТ) до първия час на болничния прием, като насочват и осигуряват хоспитализация на пациентите, които имат индикации за тромболиза и/или тромбектомия/тромбаспирация, към най-близкото лечебно заведение, което има договор по КП № 51. Задължително се спазва и златният стандарт от 4,5 до 6 часа за осъществяване на тромболиза и тромбектомия/тромбаспирация.

(7) Случаите, отчетени по КП № 17, 18 и 25 с липса на патологична находка над 30 % от месечния брой за всяка КП за дадено лечебно заведение за предходния отчетен период, се заплащат съответно на цена 525 лв., 925 лв. и 630 лв.

(8) При надвишаване обема над 25 % на КП № 206.2 от сбора на случаите от КП № 206.1 и КП № 206.2 за предходния отчетен период за дадено лечебно заведение случаите над 25 % от КП № 206.2 се заплащат на цената на КП № 206.1.

(9) В случай на настъпил екзитус леталис преди 16-ия ден или 384-тия час от хоспитализацията на пациент по КП № 120.2, при условие че са изпълнени основни диагностични и терапевтични процедури по същата, случаят се заплаща по цената на КП № 120.1."

§ 60. В чл. 332 след думата "БЛС" се добавя "за периода 1.04.2018 - 31.12.2018 г.".

§ 61. Създава се чл. 332а:

"Чл. 332а. Националната здравноосигурителна каса през 2019 г. закупува договорените с БЛС за периода 1.01. - 31.12.2019 г. обеми за дейностите по КПр по приложение № 8 към чл. 1 на наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО по цени, както следва:

Код

Номенклатура

Обем (бр.)

Цена (лв.)

1

2

3

4

Клинични процедури

252 249

 

01

Диализно лечение при остри състояния

9 140

144

02

Интензивно лечение на новородени деца с асистирано дишане

1 176

100

03

Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене

155 322

426

04

Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене

85 611

155

05

Дейности по осигуряване на лечение за новородени деца с вродени сърдечни малформации, претърпели сърдечна оперативна интервенция до навършване на 1-годишна възраст

1 000

500

"

§ 62. В чл. 333 след думата "БЛС" се добавя "за периода 1.04.2018 - 31.12.2018 г.".

§ 63. Създава се чл. 333а:

"Чл. 333а. Националната здравноосигурителна каса през 2019 г. закупува договорените с БЛС за периода 1.01. - 31.12.2019 г. обеми за дейностите по АПр по приложение № 7 към чл. 1 на наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО по цени, както следва:


Код

Номенклатура

Обем (бр.)

Цена (лв.)

1

2

3

4

 

Амбулаторни процедури

1 318 432

 

01

Хрониохемодиализа

612 761

144

02

Перитонеална диализа с апарат

17 181

130

03

Перитонеална диализа без апарат

31 952

93

04

Осигуряване на постоянен достъп за провеждане на диализно лечение и химиотерапия

864

182

05

Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания

116 798

50

06

Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания

104 324

150

07

Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания

123 145

130

08

Проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия

2 965

250

09

Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при муковисцидоза

1

45

10

Наблюдение при пациенти с невромускулни заболявания на неинвазивна вентилация

1

160

11

Консервативно лечение на продължителна бъбречна колика

3 836

91

12

Бъбречно-каменна болест: уролитиаза - екстракорпорална литотрипсия

8 034

266

13

Инструментална диагностика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза

3 489

154

14

Диагностика и определяне на терапевтично поведение на заболявания на хипофизата и надбъбрека

1 655

210

15

Диагностика и определяне на терапевтично поведение на костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна

135

150

16

Лечение на тежкопротичащи форми на псориазис

1 854

32

17

Диагностика и лечение на еритродермии

1 973

26

18

Оперативни процедури в областта на ушите, носа и гърлото и лицево-челюстната област с малък обем и сложност

8 300

250

19

Оперативно отстраняване на катаракта

46 716

380

20

Хирургично лечение на глаукома

1 710

390

21

Оперативни интервенции върху окото и придатъците му със среден обем и сложност

19 252

150

22

Малки оперативни процедури на раменен пояс и горен крайник

12 398

193

23

Малки оперативни процедури на таза и долния крайник

1 663

256

24

Малки артроскопски процедури в областта на скелетно-мускулната система

2

144

25

Диагностична и терапевтична пункция и/или биопсия

169

58

26

Амбулаторни хирургични процедури

43 532

90

27

Специфични изследвания при хематологични заболявания

5 111

250

28

Паравертебрални блокади и блокади на отделни нерви

2

25

29

Поетапна вертикализация и обучение в ходене

2 739

100

30

Напасване на протеза на горен или долен крайник

1

24

31

Амбулаторно наблюдение на лица с кохлеарно-имплантна система

48

50

32

Амбулаторно наблюдение на лица с постоянен електрокардиостимулатор

2 528

50

33

Парентерална инфузия на лекарствени продукти по терапевтична схема

1 743

12

34

Ендоскопска диагностика на заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт

1 325

120

35

Сцинтиграфски изследвания

11 212

70

36

Позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ) (РЕТ/СТ)

16 809

1 600

37

Еднофотонна емисионна компютърна томография с компютърна томография - SPECT/CT на хибриден скенер

7 967

350

38

Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл. 78, ал. 2 от ЗЗО

86 206

22

39

Амбулаторно лечение и контрол на гноен хидраденит

107

150

40

Амбулаторно лечение и контрол на идиопатична белодробна фиброза

1

90

41

Амбулаторно лечение и контрол при туберозна склероза

2

90

42

Амбулаторно наблюдение/диспансеризация на пациенти с възпалителни полиартропатии и спондилопатии

14 221

90

43

Генетично профилиране на онкологични заболявания

3 700

400

"

§ 64. В чл. 334, ал. 2 думите "и към 31.03.2019 г." се заличават.

§ 65. Създава се чл. 334а:

"Чл. 334а. (1) В съответствие с чл. 55а от ЗЗО НЗОК и БЛС планират и договарят закупуването за ЗОЛ на медицинска помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от ЗЗО в рамките на договорените обеми по чл. 331а, 332а и 333а, както и в съответствие с бюджета на НЗОК за 2019 г.

(2) В изпълнение на чл. 4, ал. 5 от ЗБНЗОК за 2019 г. представителите по чл. 54, ал. 1 от ЗЗО извършват наблюдение и анализ за изпълнението на договорените обеми, както и текущо - за изпълнението на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания към 31.03.2019 г., 30.06.2019 г., 30.09.2019 г., 31.12.2019 г. по месеците на извършване на дейността. Българският лекарски съюз получава на тримесечие информация за касовото изпълнение на здравноосигурителните плащания по бюджета на НЗОК.

(3) В случай че при анализа по ал. 2 се установи превишение на договорените обеми и/или очакван преразход на средствата за здравноосигурителни плащания за медицински дейности в БМП спрямо месечното разпределение на бюджета за съответния отчетен/прогнозен период по ал. 2, надхвърлящ с повече от 3 на сто с натрупване определените параметри в месечното разпределение на бюджета за БМП за съответния отчетен/прогнозен период по ал. 2, НС на НЗОК и УС на БЛС преминават към договаряне на коригирани цени в рамките на оставащите средства в рамките на 2019 г. в срок до 15-о число на месеца, следващ анализа.

(4) Когато в срока по ал. 3 не се постигне договореност, НС на НЗОК намалява цените на КП/КПр/АПр в рамките на оставащите средства за здравноосигурителните плащания за БМП.

(5) Корекциите по ал. 3 или 4 се отразяват в допълнителни споразумения към сключените договори с изпълнителите на БМП.

(6) В случай че при анализа по ал. 2 към 30.09.2019 г. се установи очаквано неизпълнение на договорените обеми при очаквано неусвояване на средства за здравноосигурителни плащания за медицински дейности в БМП към 31 декември 2019 г., в едномесечен срок от анализа НЗОК и БЛС договарят промени в договорените обеми и цени в рамките на бюджетните средства на НЗОК за съответните здравноосигурителни плащания, което създава основание за промяна в сключените договори с изпълнителите на БМП.

(7) Текущо през периода на действие на този договор в зависимост от оказаната на ЗОЛ медицинска помощ, когато по някоя дейност се достигне обемът, преди да е извършена актуализация по ал. 3, 4 и 6, тези дейности се заплащат в рамките на наличните средства за здравноосигурителни плащания за БМП по бюджета на НЗОК.

(8) Надзорният съвет на НЗОК може да одобрява компенсирани промени между елементите на разходите по отделните видове дейност в случай на отклонение от параметрите по чл. 331а, 332а и 333а в рамките на средствата по бюджета на НЗОК на годишна база след становище на БЛС в срок до 7 календарни дни след постъпване на искането от НЗОК.

(9) Националната здравноосигурителна каса осъществява контрол по реда на глава четиринадесета на изпълнителите на БМП, извършващи дейности, за които при анализа по ал. 2 се наблюдава превишение на обемите по чл. 331а, 332а и 333а, водещо до преразход на средствата по здравноосигурителните плащания.

(10) В хода на изпълнение на НРД в резултат на анализа по ал. 2 НЗОК и БЛС могат да коригират договорените с НРД индикации за хоспитализация и критерии за дехоспитализация по КП/КПр/АПр в съответствие с Наредбата за основния пакет и медицинските стандарти."

§ 66. Създава се чл. 335а:

"Чл. 335а. Методиката на образуване на стойностите, за които НЗОК през 2019 г. има финансов капацитет да закупи дейностите по пакета медицинска помощ по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, се състои от следните последователни етапи:

1. дефиниране на обхвата на медицинската помощ по пакета по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, заплащан от съответния вид здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2019 г., в разделите на този договор за условия и ред за оказване на помощта;

2. определяне на отделните дейности в обхвата на всеки вид здравноосигурителни плащания по т. 1 в разделите за обеми, цени и методика за закупуване на медицинската помощ на този НРД;

3. определяне на прогнозните обеми по всяка отделна дейност по т. 2 за заплащане през 2019 г. съобразно:

3.1. информацията за отчетения и заплатен годишен брой дейности от съответния вид през 2016 - 2018 г.;

3.2. отчетените тенденции в годишния ръст на обемите;

3.3. промени в пакетите през предходните периоди, съотносими към съответната дейност по пакета медицинска помощ по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО за 2019 г.;

3.4. налична информация за промени във външни фактори, които оказват влияние на обема на извършване на съответния вид дейност:

а) демографски фактори и тенденции;

б) промени в нормативната уредба;

в) промени в заболеваемостта;

г) промени в медицинската практика и технология;

д) други значими фактори;

3.5. експертно становище от националните консултанти и бордовете по специалности за очакваните/необходимите годишни обеми за нови (незаплащани през предходните години) дейности по пакета за 2019 г.;

4. определяне на прогнозните стойности на необходимите средства за закупуване на прогнозните обеми по т. 3 по действащите през 2018 г. цени и експертно становище от националните консултанти и бордовете по специалности за цените за нови (незаплащани през предходните години) дейности по пакета за 2019 г.;

5. формиране на стойности, за които НЗОК има финансов капацитет да закупи обемите дейности по т. 3, подлежащи на заплащане през 2019 г. по този договор за изменение и допълнение на НРД, с цел балансиране на прогнозните стойности по т. 4 с размера на финансовата рамка за съответните здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2019 г. чрез прилагане на:

а) еднакви коефициенти за увеличаване/намаляване на действащите през 2018 г. цени на дейностите от обхвата на съответните здравноосигурителни плащания (вкл. и предложените от националните консултанти цени на новите дейности по т. 4);

б) различни коефициенти за увеличаване/намаляване на действащите през 2018 г. цени на дейностите от обхвата на съответните здравноосигурителни плащания (вкл. и предложените от националните консултанти цени на новите дейности по т. 4), съобразени с налични данни за оценяване на съответната дейност."

§ 67. В чл. 336 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1:

1.1. в т. 2 след думите "2018 г." се добавя "и § 2, ал. 1 от ЗБНЗОК за 2019 г.";

1.2. в т. 3 след думите "2018 г." се добавя "и § 8, ал. 1 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

2. В ал. 2 след думите "2018 г." се добавя "и § 2 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

3. В ал. 3 след думите "2018 г." се добавя "и § 8, ал. 3 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

§ 68. В чл. 337 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава се т. 5:

"5. лекарствени продукти по чл. 328а."

2. В ал. 2 след думите "чл. 322" се добавя "и чл. 328а".

§ 69. В чл. 340 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 думите "действие на този НРД" се заменят с "календарната година".

2. Създава се ал. 4 със следното съдържание:

"(4) След оперативното лечение по КП № 117, 118, 119, 120 и 122 (при изпълнени основни диагностични и терапевтични процедури, както и при спазен минимален болничен престой) и при наличие на показания за продължаване на лечението по отношение на пациента могат да бъдат проведени КПр № 5."

§ 70. В чл. 344 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

1.1. досегашната т. 1 се изменя така:

"1. амбулаторна процедура № 6 в рамките на същия болничен престой по КП № 240, 241, 242, 243, 244, 245, 247, 248, 249, 250 и 251;"

1.2. създава се т. 1а:

"1а. амбулаторна процедура № 6 един и същ ден с АПр № 5, 7 и 8;"

1.3. точка 5 се изменя така:

"5. клинична процедура № 3 в рамките на същия болничен престой по КП, в които е включен код за механична вентилация - *96.70 или *96.71 или *96.72;".

2. Създава се ал. 10:

"(10) Клинична процедура № 5 не се изпълнява по едно и също време с КПр № 3 или 4."

§ 71. В чл. 345 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "ал. 3" се поставя запетая и се добавя "4 и 5".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Националната здравноосигурителна каса заплаща на изпълнител на БМП за всеки отделен случай лекарствените продукти, приложени при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии."

§ 72. В чл. 346 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "ал. 3" се поставя запетая и се добавя "4 и 5".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Националната здравноосигурителна каса заплаща на изпълнител на БМП за всеки отделен случай лекарствените продукти, приложени при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии."

§ 73. В чл. 347 ал. 6 се изменя така:

"(6) В случаите по ал. 4 лечебното заведение уведомява писмено съответната РЗОК, която заплаща отчетената дейност като АПр "Предсрочно изпълнение на дейностите по КП ...". В случай че такава не е договорена, на лечебното заведение се заплаща 80% от цената на съответната КП."

§ 74. Член 351 се изменя така:

"Чл. 351. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща вложените медицински изделия по чл. 337, ал. 3 при изпълнение на следните условия:

1. медицинското изделие е вложено при изпълнение на КП/АПр съгласно изискванията на ДЛА за изпълнение на съответната КП/АПр;

2. изпълнени са изискванията за оказване на БМП;

3. медицинското изделие е осигурено от лечебното заведение, заприходено и отпуснато в болничната аптека на същото;

4. медицинското изделие е отчетено при условията и по реда на ДЛА на съответните КП/АПр.

(2) Осигуряването на медицинското изделие от лечебното заведение, както и заприходяването и отпускането на същото от болничната аптека, се доказва със съответните документи.

(3) Националната здравноосигурителна каса не заплаща вложените медицински изделия по чл. 337, ал. 3, в случай че не е изпълнено което и да е от условията, посочени в ал. 1."

§ 75. Създава се чл. 351а:

"Чл. 351а. Националната здравноосигурителна каса не заплаща за оказана болнична медицинска помощ от лечебните заведения в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности."

§ 76. Създава се чл. 351б:

"Чл. 351б. Не се допуска заплащане на дейност за оказване на болнична медицинска помощ, в извършването на която е участвал лекар, който не е посочен в приложение № 1 на договора като специалист на основен трудов договор, с изключение на случаите по чл. 260, ал. 2 и чл. 260а."

§ 77. Създава се чл. 351в:

"Чл. 351в. (1) Отказът на изпълнител на болнична медицинска помощ да получи екземпляр от заповед за проверка; да предостави до приключване на проверката заверени с подпис и печат копия от необходимите за осъществяване на същата документи; или при невъзможност за изпълнение на правомощията на контролен орган по чл. 72, ал. 2 ЗЗО е основание директорът на РЗОК да откаже заплащане за случаите по КП/АПр и/или КПр за пациентите, които към този момент и/или период провеждат лечение в съответното лечебно заведение, съгласно подадените ежедневни файлове.

(2) Отказът на изпълнител на болнична помощ да предостави до приключване на проверката заверени с подпис и печат копия от необходимите документи за осъществяване на същата е основание за прилагане на чл. 76а ЗЗО в случаите, в които дейността е заплатена."

§ 78. В чл. 352 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1 след думата "хоспитализираните" се поставя запетая и се добавя "преведените".

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) При констатиране на грешки в подадената информация, свързани с регистрационни данни, номенклатури, договорена дейност и договорен капацитет на лечебното заведение като брой и вид болнични легла (съгласно правилника за устройството и дейността на лечебното заведение и за срока на договора), изпълнителят на БМП получава автоматична нотификация от информационната система на НЗОК и подаденият файл не се обработва от НЗОК до получаване на нов с коректни данни."

3. В ал. 7 се създава т. 4:

"4. несъответствия между приема на пациенти по КП и КПр и брой и вид болнични легла (съгласно правилника за устройството и дейността на лечебното заведение за срока на договора), посочени в договора."

4. В ал. 12:

4.1. в т. 1 буква "г" се изменя така:

"г) не е от категорията здравнонеосигурени лица по § 2 или 9 от ПЗР на ЗБНЗОК за 2018 г. и § 2 или 8 от ПЗР на ЗБНЗОК за 2019 г., за които НЗОК заплаща определени видове БМП;"

4.2. създава се т. 9:

"9. несъответствия между приема на пациенти по КП и КПр и брой и вид болнични легла (съгласно правилника за устройството и дейността на лечебното заведение за срока на договора), посочени в договора."

§ 79. В чл. 353, ал. 1, т. 2 думите "ал. 2 и 3" се заменят с "ал. 2, 3 и 4".

§ 80. В чл. 354, ал. 1, т. 2 след думите "ал. 2" се добавя "и 4".

§ 81. В чл. 355 се създава ал. 7:

"(7) Националната здравноосигурителна каса заплаща на изпълнител на БМП за всеки отделен случай лекарствените продукти, приложени при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии."

§ 82. Създава се чл. 356а:

"Чл. 356а. (1) Съгласно чл. 4 от ЗБНЗОК за 2019 г. НС на НЗОК утвърждава за всяка РЗОК обща годишна стойност на разходите за здравноосигурителни плащания за заплащане на изпълнителите на БМП, разпределена по месеци за заплащане през бюджетната 2019 г. за периодите на извършване на дейността: м. декември 2018 г. - м. август 2019 г. и м. септември - м. ноември 2019 г.

(2) Стойностите по ал. 1 не се отнасят за дейностите, оказани на лица по чл. 336, ал. 1, т. 2, 3 и 4.

(3) Надзорният съвет на НЗОК утвърждава стойности на разходите за здравноосигурителни плащания за БМП и по изпълнители на БМП, разпределена по месеци за периодите по ал. 1 на база на предложения на директорите на РЗОК.

(4) Надзорният съвет на НЗОК по предложение на директорите на РЗОК утвърждава индикативни стойности на изпълнителите на БМП за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, които ще се съблюдават при прилагане на ежеседмичния и месечния анализ и контрол от РЗОК.

(5) Лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии и дейностите, при които са приложени, се заплащат от РЗОК само след проверка на извършената от изпълнителя на БМП дейност и приложените лекарствени продукти.

(6) Условията и редът за определяне на стойности на разходите по ал. 1 и 3 се регламентират от НС на НЗОК с правилата по чл. 4 от ЗБНЗОК за 2019 г.

(7) Националната здравноосигурителна каса не закупува дейности, чиято стойност надвишава месечните стойности, определени по реда на правила по чл. 4 от ЗБНЗОК за 2019 г.

(8) Ръководителите на лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, носят отговорност за изпълнението и разпределението в рамките на съответното лечебно заведение на определените по реда на ЗБНЗОК за 2019 г. и на настоящия договор параметри за осъществяване на дейността. Приоритетно се осигурява изпълнението на дейностите, свързани със спешността и лечението на онкологично болни пациенти."

§ 83. В чл. 357 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо след думите "чл. 356, ал. 4, т. 2" се добавя "и чл. 356а". Във второто изречение думите "приложение № 2а" се заменят с "приложение № 2", а след думите "ЗБНЗОК за 2018 г." се добавя "и по реда на правилата по чл. 4, ал. 4 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

2. В ал. 2 след думите "чл. 356" се добавя "и чл. 356а".

3. В ал. 3 след думите "чл. 356" се добавя "и чл. 356а".

4. В ал. 4 думите "приложение № 2а" се заменят с "приложение № 2".

5. В ал. 5 думите "приложение № 2а" се заменят с "приложение № 2".

6. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Дейностите по ал. 5 се определят по реда на последно извършена по време дейност. Изключения се допускат само за дейности, извършени по реда на чл. 344, ал. 9, дейности за прилагане на медицински изделия на разрешителен режим и за случаите на спешна диагностика и лечение по КП, КПр или АПр при прилагане на ал. 9."

7. Създава се нова ал. 7:

"(7) Клиничните процедури и АПр се определят по ал. 5 за целия случай на лечение на пациента."

8. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) Когато дейността по КП и/или АПр е определена по ал. 5, приложените по нея медицински изделия също се определят в месечните известия по чл. 352, ал. 10 като отхвърлени поради надвишаване на стойностите за съответния месец."

9. Създават се нови ал. 9 и 10:

"(9) Изпълнител на БМП може да подаде в РЗОК писмено заявление за увеличение на размера на месечната стойност за случаите на спешна диагностика и лечение по КП, КПр или АПр по ал. 1 за сметка на до 5 % от утвърдената стойност за следващия месец в приложение № 2 от индивидуалния договор за периода м. февруари - м. декември 2019 г. (период на извършване на дейността: м. януари - м. ноември 2019 г.).

(10) Промените в приложение № 2 към индивидуалния договор при прилагане на ал. 2 се договарят между изпълнителя на БМП и директора на РЗОК в срока за представяне в РЗОК на отчетите за заплащане на дейността за съответния месец."

10. Досегашната ал. 8 става ал. 11 и се изменя така:

"(11) В случай че след заплащане на отчетената месечна дейност се установи недостигане от конкретен изпълнител на определените месечни стойности по приложение № 2, в него се отразяват стойностите на заплатената за месеца дейност. Изпълнителят на БМП може да прехвърля икономията на средства в рамките на общия размер на определените стойности по приложение № 2 към договорите си за периодите по чл. 356, ал. 1 и чл. 356а, ал. 1. Икономията на средства в края на период на извършване на дейност по предходното изречение не се прехвърля за следващ период."

11. Създава се нова ал. 12:

"(12) Стойностите на отхвърлените от заплащане случаи при извършения контрол преди плащане не могат да се прехвърлят по реда на ал. 11 за следващ период на дейност."

12. Досегашната ал. 9 става ал. 13.

13. Досегашната ал. 10 става ал. 14.

14. Досегашната ал. 11 става ал. 15, като цифрата "10" се заменя с "14", а след думите "чл. 356" се добавя "и чл. 356а".

15. Досегашната ал. 12 става ал. 16, като думите "приложение № 2а" се заменят с "приложение № 2".

§ 84. В чл. 358 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "приложение № 2а" се заменят с "приложение № 2", след думите "чл. 356, ал. 4, т. 2" се добавя "и чл. 356а", а след думите "чл. 356, ал. 1" се добавя "и чл. 356а, ал. 1".

2. В ал. 3 след думите "2018 г." се добавя "и чл. 4 от ЗБНЗОК за 2019 г.".

§ 85. В чл. 382 се създават ал. 3 и 4 със следното съдържание:

"(3) Изпълнителите на медицинска помощ са длъжни да осигурят достъп на длъжностните лица по чл. 72, ал. 2 от ЗЗО до помещенията, в които се изпълнява дейността по сключения договор, съответно се съхраняват документи, лекарствени продукти, диетични храни за специални медицински цели, медицински изделия и/или високоспециализирани уреди/апарати за индивидуална употреба и помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания при спазване на здравните изисквания.

(4) Лицата по ал. 3 са длъжни да представят на длъжностните лица по чл. 72, ал. 2 от ЗЗО исканите от тях описи, справки, сведения, декларации, обяснения, рекапитулации и други документи и информация, както и да оказват съдействие при изпълнението на служебните им задължения."

§ 86. В чл. 390 след абревиатурата "РЗОК" се поставя запетая и се добавя "с когото е сключило договор".

§ 87. Създава се чл. 392а със следното съдържание:

"Чл. 392а. При извършване на проверките по чл. 384, 385 и 386 на изпълнители на болнична помощ по КП, АПр и КПр могат да присъстват и други специалисти по преценка на управителя на НЗОК/директора на РЗОК."

§ 88. Създава се чл. 397а със следното съдържание:

"Чл. 397а. Протоколите по чл. 74, ал. 3 от ЗЗО и чл. 76а, ал. 2 от ЗЗО и протоколите в случаите на констатирано нарушение с получаване на суми без правно основание по чл. 76б от ЗЗО се връчват по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс."

§ 89. В чл. 409 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "едномесечен" се заменя с "двуседмичен".

2. Създава се ал. 3 със следното съдържание:

"(3) Арбитражът не е задължителен, освен ако арбитражната комисия не се е сформирала при условията на чл. 75, ал. 5 от ЗЗО в двуседмичен срок от писмената покана на директора на съответната РЗОК до съответните лица и организации."

§ 90. В чл. 418 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 3 и 4 се изменят така:

"(3) В случай че арбитражната комисия не се произнесе с решение в срока по чл. 75, ал. 7 от ЗЗО или е налице равен брой гласове, поради което не е налице прието решение, управителят на НЗОК, съответно директорът на РЗОК, издава мотивирана заповед, с която може да наложи санкциите.

(4) В случаите по ал. 3 арбитражната комисия изготвя протокол. Екземпляр от протокола се предоставя на управителя на НЗОК, съответно директора на РЗОК, и на РК на БЛС, а препис-извлечение от протокола се предоставя на лицето - обект на проверката."

2. Създава се ал. 5 със следното съдържание:

"(5) В случай че съответните РК на БЛС не са посочили свои представители в сроковете по чл. 75, ал. 6 от ЗЗО за създаване на арбитражна комисия, управителят на НЗОК, съответно директорът на РЗОК, издава мотивирана заповед, с която може да наложи санкциите, без да е необходимо становището по чл. 74, ал. 4 от ЗЗО да бъде разглеждано от такава комисия."

§ 91. В § 1, т. 3 от допълнителната разпоредба думите "действие на НРД" се заменят с "календарната година 2019 г.".

§ 92. В § 17 от преходните и заключителните разпоредби думите "считано от 1.07.2018 г." се заличават.

§ 93. Параграф 19 от преходните и заключителните разпоредби се отменя.

§ 94. В приложение № 2А "Първични медицински документи", във "Формуляр за вложени медицински изделия (МИ), стойността на които се заплаща от НЗОК извън цената на клиничната пътека/амбулаторна процедура" се правят следните изменения и допълнения:

1. В таблицата колона пет се изменя така: "№ на фактура за закупуване на МИ; № и дата на заприходяването в склада фактура за закупуване на МИ; № и дата на разрешение за откриване на аптека".

2. В "Указания за попълване на формуляр за вложени медицински изделия (МИ), стойността на които се заплаща от НЗОК извън цената на клиничната пътека/амбулаторна процедура", в част III "Данни за МИ", към текста "№ на фактурата за закупуване на МИ" и "№ и дата на заприходяването в склада на болничната аптека" накрая се добавя "№ и дата на разрешение за откриване на аптека".

§ 95. В приложение № 9а "Изисквания на НЗОК за сключване на договор с лечебни заведения за оказване на първична извънболнична медицинска помощ" се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. ІІ "Промоция на здравето" т. 4 се изменя така:

"4. Групи с повишен медико-социален риск от регистрираните в лечебното заведение лица, обособени по възрастов, полов или друг признак - идентификация, промотивни дейности."

2. В т. ІІІ "Профилактика на заболяванията", в таблицата, в т. 1.5 думите "диабет и злокачествени новообразувания" се заменят с "диабет, злокачествени новообразувания и други".

3. В т. V "Контрол на инфекциозни заболявания съгласно изискванията на съответните нормативни актове", в таблицата ред с код Z02.7 се изменя така:

"

Z02.7

Контакт във връзка с получаване на медицински документи.

Изготвяне на документи съгласно наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО.

"

4. В т. VІ "Диагностично-лечебна дейност", в таблицата ред "Осигуряване на свободна проходимост на горните дихателни пътища" се изменя така:

"Осигуряване на свободна проходимост на горните дихателни пътища (с приетите в медицинската практика прийоми, в т.ч. поставяне на въздуховод или трахеална пункция при необходимост/възможност)."

5. В т. ІХ, т. 2 и в декларацията, в т. 5 цифрата "35" се заменя с "40".

§ 96. В приложение № 10а "Изисквания на НЗОК за сключване на договор с лечебни заведения за оказване на специализирана извънболнична медицинска помощ", в част "Б. Специализирани и високоспециализирани медицински дейности по медицински специалности" се правят следните изменения и допълнения:

1. В таблица "Специализирани медицински дейности, в т.ч. специализирани здравнопромотивни дейности" към пакет "Акушерство и гинекология":

1.1. На ред с код 67.19 Абразио на цервикален канал, датата "1.01.2019 г." се заменя с "датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО".

1.2. На ред с код 70.21 Колпоскопия без прицелна биопсия, датата "1.01.2019 г." се заменя с "датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО".

2. В таблица "Високоспециализирани медицински дейности" към пакет "Акушерство и гинекология":

2.1. На ред с код 67.11 Колпоскопия с прицелна биопсия/без прицелна биопсия, датата "1.01.2019 г." се заменя с "датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО".

2.2. На ред с код 67.19 Абразио на цервикален канал, датата "1.01.2019 г." се заменя с "датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО".

3. В таблица "Специализирани медицински дейности" към пакет "Ендокринология и болести на обмяната, детска ендокринология и болести на обмяната" на ред с код 88.7 Ехографско изследване на щитовидна жлеза, датата "1.01.2019 г." се заменя с "датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО".

4. В таблица "Специализирани изследвания" към пакет "Клинична лаборатория":

4.1. Към т. V. Клинично-химични изследвания, буква А. Субстрати, след ред с код 01.23 Пикочна киселина, се добавя ред със следното съдържание:

"


01.33

Липиден профил (холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, триглицериди)

"

4.2. Към т. V. Клинично-химични изследвания, буква Е. Субстрати, след ред с код 02.10 Изследване на ревма фактор (RF), се добавя ред със следното съдържание:

"


10.32

Феритин

"

5. В таблица "Специализирани изследвания" към пакет "Клинична микробиология":

5.1. Ред с код 02.20 Диагностично изследване за Chlamydia trachomatis се заличава, считано от датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО.

5.2. Създава се нова таблица с наименование "Високоспециализирани диагностични изследвания" и следното съдържание:

"


02.20

Диагностично изследване за Chlamydia trachomatis, в сила от датата, предвидена в наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО

"

§ 97. В приложение № 12 "Дейности на ОПЛ по имунопрофилактика, програма "Детско здравеопазване", профилактични прегледи на ЗОЛ над 18 години, формиране на групи от лица с рискови фактори за развитие на заболяване при ЗОЛ над 18 години, профилактични дейности при ЗОЛ над 18 години с рискови фактори за развитие на заболяване и програма "Майчино здравеопазване" се правят следните изменения и допълнения:

1. В част "Групи от лица с рискови фактори за развитие на заболяване при ЗОЛ над 18 години", в т. 4. Z12.3. Лица с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на млечната жлеза т. 4.2 се заличава.

2. В таблица "Профилактични дейности при лица над 18 години с рискови фактори за развитие на заболяване", на ред Z13.6 в колона 3, последно предложение, думата "задължителна" се заменя с "по преценка на ОПЛ може да се осъществи".

§ 98. (1) В приложение № 17а "Клинични пътеки" се правят следните изменения и допълнения:

1. В КП № 17 "Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания":

1.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

1.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац четвърти се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

1.3. В края на КП се добавя "В случай че броят на пациентите, при които след извършена коронарография се установява ангиографска находка без патологични промени (колона 5), е над 30% от общия брой пациенти с извършена коронарография (колона 1), това е повод за извършване на проверка от НЗОК и случаите над 30% се заплащат с 30% занижение на цената на КП".

2. В КП № 18 "Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания с механична вентилация":

2.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

2.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац четвърти се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

2.3. В края на КП се добавя "В случай че броят на пациентите, при които след извършена коронарография се установява ангиографска находка без патологични промени (колона 5), е над 30% от общия брой пациенти с извършена коронарография (колона 1), това е повод за извършване на проверка от НЗОК и случаите над 30% се заплащат с 30% занижение на цената на КП".

3. В КП № 20 "Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания":

3.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

3.2. След таблицата на "Кодове на основни процедури по МКБ-9 КМ", в абзац втори текстът "в рамките на действие на НРД" се заменя с "в рамките на една календарна година".

3.3. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац трети се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

4. В КП № 22 "Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации":

4.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

4.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац трети се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

5. В КП № 23 "Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации с механична вентилация":

5.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

5.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4 "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац трети се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

6. В КП № 24 "Ендоваскуларно лечение на екстракраниални съдове":

6.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

6.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац трети се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

7. В КП № 25 "Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно изследване":

7.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

7.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац четвърти се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

7.3. В края на КП се добавя "В случай че броят на пациентите, при които след извършена коронарография се установява ангиографска находка без патологични промени (колона 5), е над 30% от общия брой пациенти с извършена коронарография (колона 1), това е повод за извършване на проверка от НЗОК и случаите над 30% се заплащат с 30% занижение на цената на КП".

8. В КП № 26 "Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с интервенционално лечение":

8.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

8.2. След таблицата на "Кодове на основни процедури по МКБ-9 КМ", в абзац трети текстът "в рамките на действие на НРД" се заменя с "в рамките на една календарна година".

8.3. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац четвърти се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

9. В КП № 28 "Диагностика и лечение на остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент с интервенционално лечение":

9.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

9.2. След таблицата на "Кодове на основни процедури по МКБ-9 КМ", в абзац втори текстът "в рамките на действие на НРД" се заменя с "в рамките на една календарна година";

9.3. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 4. "Дехоспитализация и определяне на следболничен режим", в края на абзац четвърти се добавя "Извършената ангиографска, инвазивна процедура се записва на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

10. В КП № 50 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза" след таблица на "Кодове на основни процедури" след абзац четвърти се добавя "Лечебните заведения, които не могат да осъществят тромболиза и/или тромбектомия (нямат договор за КП № 51.1 и КП № 51.2), са задължени да извършат образно изследване (КТ или МРТ) до първия час на болничния прием, като насочват и осигуряват хоспитализация на пациентите, които имат индикации за тромболиза и/или тромбектомия/тромбаспирация към най-близкото лечебно заведение, което има договор по КП № 51. Задължително се спазва и златният стандарт от 4,5 до 6 часа за осъществяване на тромболиза и тромбектомия/тромбаспирация.

В случаите, когато пациентът е приет по КП № 50 и са извършени всички основни диагностични и терапевтични процедури, а след това се насочва към друго лечебно заведение за тромболиза, на първото лечебно заведение се заплаща 60% от цената на КП № 50 или 450 лв.".

11. В КП № 110 "Лечение на доказани първични имунодифицити", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", в абзац първи, след думата "Педиатрия" в края на изречение първо се добавя "медицинската специалност "Клинична алергология", осъществявана на трето ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Клинична алергология".

12. В КП № 116 "Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица над 18 години", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

13. В КП № 117 "Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение при лица от 0 до 18 години. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица от 0 до 18 години", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

14. В КП № 118 "Оперативно лечение на деца до 1 година с критични вродени сърдечни малформации в условията на екстракорпорално кръвообращение, в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

15. КП № 119 "Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение, в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

16. В КП № 121 "Оперативно лечение на заболявания на сърцето, без екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

17. В КП № 122 "Оперативно лечение на заболявания на сърцето, без екстракорпорално кръвообращение, при лица под 18 години", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в таблица "Задължителни звена/медицинска апаратура", в т. 2 след думата "(разположение)" се добавя "оборудвана с апаратура за видеоконтрол".

18. В КП № 123 "Оперативно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им":

18.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в края на абзац първи се добавя текст "За структури (операционен блок/зали), изпълняващи ендоваскуларна съдова хирургия, се изисква наличието на апаратура за видеоконтрол".

18.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 3. "Диагностично-лечебен алгоритъм", като последен абзац се добавя: "Катетеризационният протокол от извършените инвазивни и/или интервенционални процедури се подписва от специалист по образна диагностика, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Инвазивна образна диагностика и интервенционална рентгенология" (издадено от ректор на медицински университет), работещ в ангиографско звено към клиника/отделение по образна диагностика, или лекар със специалност по кардиология/ревмокардиология, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Инвазивна кардиология", или лекар със специалност по съдова хирургия, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Ендоваскуларна съдова хирургия", издадено от ректор на медицински университет; остава неразделна част от ИЗ и подлежи на проверка от контролните органи на НЗОК. Извършените ангиографски, инвазивни и/или интервенционални процедури се записват на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

19. В КП № 124 "Оперативно лечение на хронична съдова недостатъчност във феморо-поплитеалния и аксило-брахиалния сегмент":

19.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в края на абзац първи се добавя текст: "За структури (операционен блок/зали), изпълняващи ендоваскуларна съдова хирургия, се изисква наличието на апаратура за видеоконтрол".

19.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 3. "Диагностично-лечебен алгоритъм", като последен абзац се добавя: "Катетеризационният протокол от извършените инвазивни и/или интервенционални процедури се подписва от специалист по образна диагностика, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Инвазивна образна диагностика и интервенционална рентгенология" (издадено от ректор на медицински университет), работещ в ангиографско звено към клиника/отделение по образна диагностика, или лекар със специалност по кардиология/ревмокардиология, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Инвазивна кардиология", или лекар със специалност по съдова хирургия, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Ендоваскуларна съдова хирургия", издадено от ректор на медицински университет; остава неразделна част от ИЗ и подлежи на проверка от контролните органи на НЗОК. Извършените ангиографски, инвазивни и/или интервенционални процедури се записват на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

20. В КП № 125 "Оперативно лечение на клонове на аортната дъга":

20.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в края на абзац първи се добавя текст: "За структури (операционен блок/зали), изпълняващи ендоваскуларна съдова хирургия, се изисква наличието на апаратура за видеоконтрол".

20.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 3. "Диагностично-лечебен алгоритъм", като последен абзац се добавя: "Катетеризационният протокол от извършените инвазивни и/или интервенционални процедури се подписва от специалист по образна диагностика, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Инвазивна образна диагностика и интервенционална рентгенология" (издадено от ректор на медицински университет), работещ в ангиографско звено към клиника/отделение по образна диагностика, или лекар със специалност по кардиология/ревмокардиология, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Инвазивна кардиология", или лекар със специалност по съдова хирургия, притежаващ свидетелство за професионална квалификация с призната правоспособност по "Ендоваскуларна съдова хирургия", издадено от ректор на медицински университет; остава неразделна част от ИЗ и подлежи на проверка от контролните органи на НЗОК. Извършените ангиографски, инвазивни и/или интервенционални процедури се записват на електронен носител, който се съхранява в лечебното заведение и подлежи на контрол".

21. В КП № 168 "Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия":

21.1. От таблицата "Кодове на основни процедури по МКБ-9 КМ" се заличава текстът "*68.29 асистирана с робот миомектомия кодирай също всяко едновременно отстраняване на тръби и яйчници - 65.3 - 65.6".

21.2. В т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 1. "Индикации за хоспитализация" текстът след "Диагностика и лечение при:" се изменя така:

"хистологично доказани неоплазми на маточната шийка и маточното тяло;

персистираща абнормна цитологична и хистологична находка за предракови изменения на женските гениталии;

тумори на маточните тръби и яйчниците, доказани клинично или с методите на образната диагностика;

други злокачествени тумори на женските полови органи при жени с индекс на телесна маса (ИТМ) > 30".

22. В КП № 201 "Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези с голям и много голям обем и сложност", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека" текстът "Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум IIІ ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия и лицево-челюстна хирургия" се изменя така: "Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум III ниво или в ЛЗ да са извършени за предходната година 300 операции на злокачествени заболявания на щитовидната жлеза".

23. В КП № 218 "Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става" в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 4. "Допълнителни изисквания за изпълнение на алгоритъма на клиничната пътека" се добавя т. 2: "2. За осъществяването на оперативни процедури с алопластика на тазобедрената и колянната става по тази клинична пътека се изисква лечебното заведение да е отчело общо не по-малко от 20 алопластики в предходната година."

24. В КП № 233 "Хирургично лечение при необширни изгаряния с площ от 1 до 19% от телесната повърхност, с хирургични интервенции":

24.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека" текстът "Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум IIІ ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Пластично-възстановителна и естетична хирургия" се изменя така: "Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум II ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Пластично-възстановителна и естетична хирургия".

24.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", част "Блок 1. Необходими специалисти за лечение на пациенти на възраст над 18 години:", текстът " - най-малко трима лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;" се изменя така: " - най-малко двама лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;".

24.3. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", част "Блок 2. Необходими специалисти за лечение на пациенти на възраст над 18 години:", текстът " - най-малко трима лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;" се изменя така: " - най-малко двама лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;".

25. В КП № 236 "Оперативно лечение на последствията от изгаряне и травма на кожата и подкожната тъкан":

25.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека" текстът "Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум IIІ ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Пластично-възстановителна и естетична хирургия" се изменя така: "Клиничната пътека се изпълнява в клиника/отделение минимум II ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Пластично-възстановителна и естетична хирургия".

25.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", част "Блок 1. Необходими специалисти за лечение на пациенти на възраст над 18 години:", текстът " - най-малко трима лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;" се изменя така: " - най-малко двама лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;";

25.3. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", част "Блок 2. Необходими специалисти за лечение на пациенти на възраст над 18 години:", текстът " - най-малко трима лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;" се изменя така: " - най-малко двама лекари с придобита медицинска специалност по пластично-възстановителна и естетична хирургия;".

26. В КП № 240 "Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

27. В КП № 242 "Диагностика и лечение на левкемии", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

28. В КП № 243 "Диагностика и лечение на лимфоми", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

29. В КП № 244 "Диагностика и лечение на хеморагични диатези. Анемии", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

30. В КП № 245 "Диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детска възраст", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

31. В КП № 246 "Ортоволтно перкутанно лъчелечение и брахитерапия с високи активности":

31.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти".

31.2. В т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение".

32. В КП № 247 "Брахитерапия с ниски активности", в т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение".

33. В КП № 248 "Конвенционална телегаматерапия":

33.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

33.2. В т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение".

34. В КП № 249 "Триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници":

34.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

34.2. В т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение"."

35. В КП № 250 "Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания":

35.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

35.2. В т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение"."

36. В КП № 251 "Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания":

36.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

36.2. В т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение"."

37. В КП № 252 "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания":

37.1. Под таблицата с "Кодове на основни процедури по МКБ - 9-КМ", в "забележка" последният абзац се изменя така:

"Решението за извършване на роботизирана хирургия се взима след решение на Обща онкологична комисия за радиохирургия и от комисия по лъчелечение в лечебното заведение."

37.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клиничната пътека", след "Приготвянето на разтворите се извършва задължително в болничните аптеки, което подлежи на контрол от страна на НЗОК." се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

37.3. В т. III. "Документиране на дейностите по клинични пътеки", т. 2. "Документиране на диагностично-лечебния алгоритъм" след "История на заболяването" се добавя "Дейностите, свързани с лъчелечение, се вписват в документ "Лист за перкутанно лъчелечение"."

38. В КП № 253 "Палиативни грижи за болни с онкологични заболявания" текстът под заглавието се изменя така: "Болничен престой общо 25 дни в рамките на терминалния стадий, в рамките на 6 месеца на онкологичното заболяване".

39. В КП № 256 "Продължително лечение и ранна рехабилитация след оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната пътека", текстът "Клиничната пътека дейности и услуги от обхвата на медицинската специалност "Хирургия", осъществявана най-малко на второ ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия и лицево-челюстна хирургия", от обхвата на медицинската специалност "Ортопедия и травматология, осъществявана най-малко на второ ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Ортопедия и травматология" се изменя така: "Клиничната пътека дейности и услуги от обхвата на медицинската специалност "Хирургия", осъществявана най-малко на първо ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия и лицево-челюстна хирургия", от обхвата на медицинската специалност "Ортопедия и травматология", осъществявана най-малко на първо ниво на компетентност, съгласно медицински стандарт "Ортопедия и травматология".

40. В КП № 257 "Фзикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи при персистиращо/хронично/вегетативно състояние", в т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 1. "Индикации за хоспитализация" текстът след "1.3. Обучение на близките за осигуряване на грижи в домашна среда" се изменя така: "Националната здравноосигурителна каса заплаща за лечението на едно ЗОЛ по тази КП до три хоспитализации /с обща продължителност до 21 дни/ за една календарна година за лечение на един пациент."

41. В КП № 262 "Физикална терапия и рехабилитация на болести на централна нервна система" в т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 3. "Диагностично-лечебен алгоритъм", текстът на "Забележка" се изменя така: "Националната здравноосигурителна каса заплаща КП еднократно за една календарна година за лечение на един пациент.

При диагнози с кодове I69 и G35 НЗОК заплаща КП двукратно годишно за лечението на един пациент до 24-тия месец от инцидента/пристъпа, документирано доказано с епикриза."

42. В КП № 263 "Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система", текстът след т. III. "Диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности и услуги при дехоспитализацията" се изменя така: "Националната здравноосигурителна каса заплаща КП еднократно за една календарна година за лечение на един пациент."

43. В КП № 265 "Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат", в т. II. "Индикации за хоспитализация и лечение", т. 6. "Медицинска експертиза на работоспособността" текстът след "Наредба за медицинската експертиза на работоспособността", се изменя така: "Националната здравноосигурителна каса заплаща КП еднократно за една календарна година за лечение на един пациент."

(2) Клинични пътеки № 51, 120 и 206 от приложение № 17а "Клинични пътеки" се изменят съгласно приложение № 17б "Клинични пътеки № 51, 120 и 206".

§ 99. (1) В приложение № 18а "Амбулаторни процедури" се правят следните изменения и допълнения:

1. В АПр № 6 "Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", в края на т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на амбулаторната процедура" се добавя:

"Разтварянето и прехвърлянето на цитотоксични лекарства, моноклонални антитела и други лекарствени продукти се осъществява по утвърден "Списък на лекарствени продукти", чрез затворени системи, влизащи в цената на КП.

Организацията на работата в болничната аптека, която отпуска онкологичните препарати, отговаря на изискванията на Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти."

2. В АПр № 7 "Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания":

2.1. В част "Кодове на основни процедури по МКБ - 10 КМ" като последен абзац се добавя "Опиоидни аналгетици за тежко болни онкохематологично пациенти до 18 години и пациенти до 18 години със солидни тумори се изписват и от специалисти в съответните най-близки по местоживеене КОЦ."

2.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", в края на т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на амбулаторната процедура" се добавя "двама лекари със специалност "Медицинска онкология" или "Вътрешни болести" и "Онкология";

- лекар със специалност "Клинична лаборатория";

- лекар със специалност "Образна диагностика".

3. В АПр № 27 "Специфични изследвания при хематологични заболявания":

3.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", в т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в "Задължително звено/медицинска апаратура" се добавя т. 2. "Клиника/отделение по "Детска клинична хематология и онкология".

3.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", в т. 2. "Необходими специалисти за изпълнение на амбулаторната процедура" се добавя "лекар със специалност "Детска клинична хематология и онкология", за пациенти до 18 години".

4. В АПр № 36 "Позитронна-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ) (РЕТ/СТ)", в т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторната процедура", в т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в "Задължително звено/медицинска апаратура" към "Клиника/отделение/лаборатория по нуклеарна медицина с ПЕТ - КТ скенер" се добавя "с наличен автоматичен диспенсер".

(2) Амбулаторна процедура № 38 от приложение № 18а "Амбулаторни процедури" се изменя съгласно приложение № 18б "Амбулаторни процедури № 38 и 43".

§ 100. В приложение № 19а "Клинични процедури" се правят следните изменения и допълнения:

1. В КПр № 3 "Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене":

1.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната процедура за интензивно лечение", в т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в т. 1.1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ - за КАИЛ/ОАИЛ трето ниво на компетентност", в таблица "Задължително звено/медицинска апаратура" се заличава т. 2: "2. Клиника/отделение за интензивно лечение на определени заболявания или възрастови групи (деца) III ниво на компетентност, съгласно МС "Анестезия и интензивно лечение" с осигурено 24-часово дежурство (физическо присъствие в структурата) на лекар/лекари със специалност "Анестезиология и интензивно лечение" или лекар/лекари специалисти по профила на съответната структура."

1.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната процедура за интензивно лечение", в т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клинична процедура № 3", текстът след т. 3.1. " - за лечебни заведения с клиника/отделение интензивно лечение на определени заболявания или възрастови групи (деца) III ниво на компетентност, съгласно МС "Анестезия и интензивно лечение", съгласно издаденото разрешение за лечебна дейност от министъра на здравеопазването - минимален брой лекари седем, от които поне един със специалност по "Анестезиология и интензивно лечение", а останалите са със специалността, по която се осъществява интензивното лечение." се заличава.

2. В КПр № 4 "Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене":

2.1. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната процедура за интензивно лечение", в т. 1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ", в т. 1.1. "Задължителни звена, медицинска апаратура и оборудване, налични и функциониращи на територията на лечебното заведение, изпълнител на болнична помощ - за КАИЛ/ОАИЛ трето ниво на компетентност", в таблица "Задължително звено/медицинска апаратура" се заличава т. 2: "2. Клиника/отделение за интензивно лечение на определени заболявания или възрастови групи (деца) III ниво на компетентност, съгласно МС "Анестезия и интензивно лечение" с осигурено 24-часово дежурство (физическо присъствие в структурата) на лекар/лекари със специалност "Анестезиология и интензивно лечение" или лекар/лекари специалисти по профила на съответната структура."

2.2. В т. I. "Условия за сключване на договор и за изпълнение на клиничната процедура за интензивно лечение № 4", в т. 3. "Необходими специалисти за изпълнение на клинична процедура № 3", текстът след т. 3.1. " - за лечебни заведения с клиника/отделение интензивно лечение на определени заболявания или възрастови групи (деца) III ниво на компетентност, съгласно МС "Анестезия и интензивно лечение", съгласно издаденото разрешение за лечебна дейност от министъра на здравеопазването - минимален брой лекари седем, от които поне един със специалност по "Анестезиология и интензивно лечение", а останалите са със специалността, по която се осъществява интензивното лечение." се заличава.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 101. (1) В изпълнение на чл. 177 и чл. 334 и във връзка с чл. 55а от ЗЗО, в съответствие с изпълнението на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ през 2018 г., във връзка с получените средства по преизпълнение на приходите на основание § 1 от ПЗР от ЗБНЗОК за 2018 г., разпределените средства от Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи и вътрешнокомпенсирани промени по разходите на НЗОК:

1. Националната здравноосигурителна каса закупува обеми дейности, приложение № 1 "Първична извънболнична медицинска помощ" към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, през 2018 г., както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

1

2

3

Капитационно плащане

5 947 964

GP01 0-18Y

Капитационно заплащане за ЗОЛ на възраст от 0 до 18 години

1 219 534

GP01 18-65Y

Капитационно заплащане за ЗОЛ на възраст от 18 до 65 години

3 259 019

GP01 65-200Y

Капитационно заплащане за ЗОЛ на възраст над 65 години

1 469 411

GP08

Заплащане за осигуряване на достъп до медицинска помощ на ЗОЛ извън обявения работен график на практиката, съгласно наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО

5 948 006

Дейност по програма "Детско здравеопазване"

2 781 112

GP04 0-1Y

Профилактични прегледи за лица от 0 до 1 година по програма "Детско здравеопазване"

552 242

GP04 1-2Y

Профилактични прегледи за лица от 1 до 2 години по програма "Детско здравеопазване"

190 449

GP04 2-7Y

Профилактични прегледи за лица от 2 до 7 години по програма "Детско здравеопазване"

498 739

GP04 7-18Y

Профилактични прегледи за лица от 7 до 18 години по програма "Детско здравеопазване"

637 320

GP03

Задължителни имунизации и реимунизации на деца от 0 до 18 години

902 362

GP06

Профилактични прегледи по програма "Майчино здравеопазване"

3 819

Дейност по диспансерно наблюдение

4 573 001

NGP02

Прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с едно заболяване

2 172 779

NGP02-D

Прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с две заболявания

1 523 372

NGP03D

Прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с повече от две заболявания

876 850

Профилактични прегледи на лица над 18 години

2 373 661

GP05

Годишни профилактични прегледи на ЗОЛ над 18 години

2 363 648

GP05-R

Вторични профилактични прегледи на лица, включени в група с рискови фактори за развитие на заболяване

10 013

GP09

Имунизации на лица над 18 години

210 372

GP07

Инцидентни посещения на ЗОЛ от други здравни райони

22 406


2. Националната здравноосигурителна каса закупува обеми дейности, включени в приложение № 2 към чл. 1 "Специализирана извънболнична медицинска помощ" и приложение № 6 към чл. 1 "Комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение" към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, през 2018 г., както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

1

2

3

Първични посещения

6 984 610

SOMC-43 1

Първични прегледи по повод остри заболявания и с хронични, неподлежащи на диспансерно наблюдение

5 786 069

SOMC-44 1

Първични прегледи на ЗОЛ от 0 до 18 г. при специалист по "Педиатрия" и/или с придобита профилна специалност по "Детски болести", насочен от ОПЛ по повод остри състояния

953 272

SOMC-45 1

Първични прегледи при специалисти ( "Хирургия", "Ортопедия и травматология"), изпълняващи процедури

157 220

SOMC-40 1

Първични профилактични прегледи по програма "Майчино здравеопазване"

43 680

SOMC-42 1

Първични специализирани прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ

44 369

Вторични посещения

3 175 511

SOMC-43 2

Вторични прегледи по повод остри заболявания и с хронични, неподлежащи на диспансерно наблюдение

2 332 513

SOMC-44 2

Вторични прегледи на ЗОЛ от 0 до 18 г. при специалист "Педиатрия" и/или с придобита профилна специалност по "Детски болести", насочен от ОПЛ по повод остри състояния

700 426

SOMC-45 2

Вторични прегледи при специалисти ("Хирургия", "Ортопедия и травматология"), изпълняващи процедури

142 572

SOMC-39

Профилактични прегледи на ЗОЛ до 18 г. от лекар-специалист с придобита специалност по "Педиатрия"

47 903

SOMC-40 2

Вторични профилактични прегледи по програма "Майчино здравеопазване"

317 140

SOMC-41

Профилактични прегледи на ЗОЛ над 18 г. с рискови фактори за развитие на заболяване

332

SOMC-42 2

Специализиран преглед по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с едно или повече заболявания

714 023

SOMC-55

Комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на лица с психични и кожно-венерически заболявания

20 884

Медицинска експертиза

1 102 353

Високоспециализирани дейности

756 294

05.31

Локално обезболяване - проводна анестезия

1

06.11

Пункционна биопсия на щитовидна жлеза под ехографски контрол

590

14.24

Лазертерапия при очни заболявания

11 265

21.22

Вземане на биопсичен материал от нос

11

21.29

Назален провокационен тест с алергени

1

21.31

Отстраняване на полипи от носната кухина

80

22.01

Пункция и аспирация на максиларен синус

1 468

28.0

Инцизия на тонзиларни и перитонзиларни абсцеси

914

31.48

Ларингостробоскопия; ларингостробография

583

33.29

Бронхопровокационен тест с метахолин

1

38.50

Лигатура на вена при подкожни варикозни образувания и ексцизия на варикозни възли

7

39.96

Венозна анестезия

368

40.11

Вземане на биопсичен материал от лимфен възел

720

41.31

Вземане на материал чрез костно-мозъчна пункция за специализирани изследвания

16

45.13

Диагностична горна ендоскопия

4 389

45.23

Диагностична долна ендоскопия, фиброколоноскопия

247

45.24

Диагностична долна ендоскопия, фибросигмоидоскопия

803

57.32

Уретроцистоскопия (диагностична)

2 069

57.33

Вземане на биопсичен материал от пикочен мехур

1

58.0

Уретротомия при стриктура

6

58.23

Вземане на биопсичен материал от уретра

1

60.11

Вземане на биопсичен материал от простата

16

64.11

Вземане на биопсичен материал от пенис

162

67.11

Колпоскопия с прицелна биопсия

2 239

67.32

Деструктивно лечение на доброкачествени изменения на маточната шийка, с изключение на химична каутеризация

4 729

68.16

Аспирационна ендометриална биопсия

63

81.91

Диагностична и терапевтична пункция на стави

22 768

82.04

Инцизия и дренаж на палмарно или тенарно пространство

1 053

83.13

Вагинотомия

1

85.0

Инцизия на гръдна (млечна) жлеза

872

85.11

Вземане на биопсичен материал от гърда

771

86.3

Криотерапия и/или лазертерапия на доброкачествени кожни тумори

11 707

88.71

Трансфонтанелна ехография

2 018

88.72

Ехокардиография

493 690

88.721

Фетална ехокардиография на рисков контингент за сърдечна патология на плода

1

88.73

Ехография на млечна жлеза

3 572

88.75

Доплерово ултразвуково изследване на бъбречни съдове

2 573

88.77

Доплерова сонография; доплерова сонография на периферни съдове; доплерова сонография на съдовете на щитовидната жлеза

41 369

88.79

Ехографско изследване на стави при деца

12 673

88.98

Остеоденситометрия и интерпретация при следните случаи: Болни с трансплантирани органи. Пациенти с хиперпаратиреоидизъм. Пациенти с хипогонадизъм

1

89.01

Интерпретация на резултат от изследване на кинетиката на радионуклидно маркирани тромбоцити

1

89.04

Интерпретация на резултат от изследване на кинетиката на радионуклидно маркирани еритроцити - обем циркулираща кръв/кинетика на еритроцити

1

89.06

Интерпретация на комплексно изследване на стандартен панел от морфологични, имунофенотипни, цитогенетични и молекулярни показатели за диагноза и определяне на група прогностичен риск при болен с левкемия

32

89.07

Снемане на анестезиологичен статус за планиране на оперативна интервенция с анестезия

4 622

89.08

Интерпретация на комплексно изследване на стандартен панел имунохистохимични, имунохимични показатели β-микроглобулин за диагноза и определяне на група прогностичен риск при пациент с лимфом

7

89.12

Назален провокационен тест с медиатори

79

89.14

Електроенцефалография (ЕЕГ)

36 595

89.41

Сърдечно-съдов тест с натоварване

8 137

89.50

Непрекъснат 24-часов електрокардиографски запис (ЕКГ Холтер мониториране)

14 007

89.61

Непрекъснат 24-часов запис на артериално налягяне (Холтер мониториране)

1 622

90.49

Индуциране на храчка и нейната обработка

1

93.08

Електромиография (ЕМГ)

36 538

93.13

Постизометрична релаксация (курс на лечение)

223

93.21

Екстензионна терапия (курс на лечение)

199

93.27

Специализирани кинезитерапевтични методи, приложими при ДЦП

94

93.75

Фониатрична консултация с последваща гласова рехабилитация - курс (комплекс дихателни, фонаторни и резонаторни упражнения) 10 сеанса

1 045

94.35

Сесия за кризисна интервенция

212

95.12

Флуоресцентна ангиография на съдовете на окото

10 409

95.23

Евокирани потенциали

208

95.47

Фонетография

1

96.53

Назален лаваж и обработка

1

99.88

Лазертерапия при ставни заболявания и трудно зарастващи рани

17 071

Z01.5

Кожно-алергично тестуване

988

Z01.5

Тестуване за поносимост при прилагане на анестетици

382

Физиотерапия и рехабилитация

7 515 437

SOMC-56

Първоначален специализиран преглед по пакет физиотерапия и рехабилитация

342 714

SOMC-36

Процедури по група 1 по пакет физиотерапия и рехабилитация

3 391 058

SOMC-37

Процедури по група 2 по пакет физиотерапия и рехабилитация

133 784

SOMC-38

Процедури по група 3 по пакет физиотерапия и рехабилитация

3 306 015

SOMC-46

Заключителен преглед по пакет физиотерапия и рехабилитация

341 866


3. Националната здравноосигурителна каса закупува обеми дейности за специализирани и високоспециализирани медико-диагностични изследвания, включени в т. V, буква "Б" на приложение № 2 "Специализирана извънболнична медицинска помощ" към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, през 2018 г., както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

1

2

3

01

Клинична лаборатория

18 680 945

01.01

Кръвна картина - поне осем от посочените показатели или повече: хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити, MCV, MCH, MCHC

2 508 273

01.03

Скорост на утаяване на еритроцитите

790 996

01.04

Време на кървене

50 055

01.05

Протромбиново време

285 615

01.06

Активирано парциално тромбопластиново време (APTT)

21 270

01.07

Фибриноген

41 859

01.08

Химично изследване на урина с течни реактиви (pH, белтък, билирубин, уробилиноген, глюкоза, кетони, относително тегло, нитрити, левкоцити, кръв)

883 136

01.09

Седимент на урина - ориентировъчно изследване

991 178

01.10

Окултни кръвоизливи

2 425

01.11

Глюкоза

1 559 841

01.12

Кръвно-захарен профил

333 957

01.13

Креатинин

1 482 399

01.14

Урея

237 246

01.15

Билирубин - общ

77 032

01.16

Билирубин - директен

35 627

01.17

Общ белтък

57 824

01.18

Албумин

38 325

01.19

Холестерол

1 123 320

01.20

HDL-холестерол

1 217 802

01.21

Триглицериди

1 512 660

01.22

Гликиран хемоглобин

428 945

01.23

Пикочна киселина

410 586

01.24

AСАТ

443 541

01.25

АЛАТ

449 537

01.26

Креатинкиназа (КК)

21 374

01.27

ГГТ

218 796

01.28

Алкална фосфатаза (АФ)

78 957

01.29

Алфа-амилаза

35 635

01.30

Липаза

6 178

01.31

Натрий и Калий

176 365

01.34

Калций

56 653

01.35

Фосфати

30 941

01.36

Желязо

190 771

01.37

ЖСК

62 746

01.38

CRP

290 108

01.39

LDL - холестерол

1 119 986

01.40

Диференциално броене на левкоцити - визуално микроскопско или автоматично апаратно изследване

220 688

01.41

Морфология на еритроцити - визуално микроскопско изследване

18 223

02.09

Антистрептолизинов титър (AST) (ревматизъм и други бета-стрептококови инфекции)

5 649

02.10

Изследване на ревма фактор (RF)

5 774

09.01

Криоглобулини

55

09.02

Общи имуноглобулини IgM

679

09.03

Общи имуноглобулини IgG

814

09.04

Общи имуноглобулини IgA

678

09.05

С3 компонент на комплемента

106

09.06

С4 компонент на комплемента

72

10.08

fT4

173 685

10.09

TSH

440 166

10.10

PSA

270 778

10.11

CA-15-3

2 712

10.12

СА-19-9

2 823

10.13

СА-125

9 246

10.14

Алфа-фетопротеин

1 078

10.15

Бета-хорионгонадотропин

1 267

10.16

Карбамазепин

110

10.17

Валпроева киселина

690

10.18

Фенитоин

1

10.19

Дигоксин

6

10.20

Изследване на урина - микроалбуминурия

143 945

10.21

Progesteron

8 006

10.22

LH

10 530

10.23

FSH

13 271

10.24

Prolactin

20 900

10.25

Estradiol

9 449

10.26

Testosteron

10 717

10.27

Антитела срещу Тереоидната пероксидаза - Аnti - TPO

33 110

10.34

Маркер за костно разграждане за диагностика на остеопороза

1 878

10.61

СЕА

1 880

2

Клинична микробиология

613 679

02.07

Серологично изследване за първичен и латентен сифилис (RPR или ELISA или VDRL или TPHA или FTA-ABs).

39 820

02.09

Антистрептолизинов титър (AST) (за бета-стрептококови инфекции и постстрептококови усложнения - ревматизъм и гломерулонефрит)

14 879

02.10

Диагностично изследване за ревматоиден артрит

13 825

02.11

Диагностично изследване на инфекциозна мононуклеоза

1 394

02.12

Микробиологично изследване на фекална маса и материал от ректум - препарат по Грам и изследване на Salmonella, Shigella, E. coli, Candida, Staphylococcus aureus

64 463

02.13

Микробиологично изследване на урина за урокултура за Е. coli, Proteus, Providencia, Klebsiella, Enterobacter, Sarratia и други Enterobacteriaceae, Enterococcus, Грам(-) неферментативни бактерии (Pseudomonas, Acinetobacter и др.), Staphylococcus (S. aureus, S. saprophyticus)

120 537

02.14

Материал от мъжка/женска генитална система - директна микроскопия/препарат по Грам, култивиране и доказване на N. gonorrhoeae, Streptococcus beta-haemolyticus, Staphylococcus, Enterobacteriaceae и други Грам(-) бактерии, Гъбички (C. albicans) и др.

111 054

02.15

Микробиологично изследване на ранев материал и гной - препарат по Грам и доказване на Staphylococcus (S. aureus), Streptococcus beta-haemolyticus (gr. A), Enterobacteriaceae и др. Грам(-) бактерии, Corynebacterium, Гъбички (C. albicans) и др.

5 429

02.16

Микробиологично изследване на гърлен, носен или назо-фарингиален секрет - изолиране и интерпретация на Streptococcus beta-haemolyticus gr.A, Staphylococcus
(S. aureus), Neisseria (N. meningitidis), Haemophilus (H. influenzae), Гъбички (C. albicans), Corynebacterium и др.

109 012

02.17

Микробиологично изследване на храчка - препарат по Грам, изолиране на Streptococcus pneumonia, Streptococcus beta-haemolyticus gr.A, Staphylococcus (S. aureus), Branhamella, Haemophilus, Enterobacteriaceae и др. Грам(-) бактерии, Гъбички (C. albicans и др.) и др.; препарат по Цил-Нилсен за Mycobacterium

12 712

02.19

Антибиограма с 6 антибиотични диска по EUCAST

118 176

02.20

Диагностично изследване за Chlamydia trachomatis

2 378

04

Медицинска паразитология

129 465

04.01

Микроскопско изследване за паразити, вкл. Trichomonas vaginalis

123 289

04.02

Серологично изследване за трихинелоза

201

04.03

Серологично изследване за токсоплазмоза

4 278

04.04

Серологично изследване за ехинококоза

1 697

05

Вирусология

81 673

05.01

Серологично изследване за HIV 1/2 антитела

30 845

05.02

Серологично изследване на антитела за рубеола при бременни (IgM, IgG).

235

05.03

Серологично изследване на IgM антитела за морбили при бременни

17

05.04

Серологично изследване на IgM антитела срещу хепатитен А вирус

539

05.05

Серологично изследване на HBsAg на хепатитен В вирус

44 297

05.06

Серологично изследване на антитела срещу хепатитен С вирус

5 068

05.07

Серологично изследване на anti-HBcIgM антитела и HBeAg на хепатитен В вирус

672

06

Образна диагностика

1 618 805

06.01

Рентгенография на зъби с определен центраж (секторна рентгенография)

28 003

06.02

Рентгенография на челюстите в специални проекции

457

06.03

Рентгенография на лицеви кости

2 122

06.04

Рентгенография на околоносни синуси

49 920

06.05

Специални центражи на черепа

1 874

06.06

Рентгенография на стернум

642

06.07

Рентгенография на ребра

11 288

06.08

Рентгеноскопия на бял дроб

1 938

06.09

Рентгенография на крайници

3 610

06.10

Рентгенография на длан и пръсти

35 034

06.11

Рентгенография на стерноклавикуларна става

428

06.12

Рентгенография на сакроилиачна става

1 941

06.13

Рентгенография на тазобедрена става

39 131

06.14

Рентгенография на бедрена кост

4 568

06.15

Рентгенография на колянна става

109 875

06.16

Рентгенография на подбедрица

13 184

06.17

Рентгенография на глезенна става

36 615

06.18

Рентгенография на стъпало и пръсти

49 728

06.19

Рентгенография на клавикула

1 513

06.20

Рентгенография на акромиоклавикуларна става

538

06.21

Рентгенография на скапула

334

06.22

Рентгенография на раменна става

36 721

06.23

Рентгенография на хумерус

3 068

06.24

Рентгенография на лакетна става

11 653

06.25

Рентгенография на антебрахиум

6 661

06.26

Рентгенография на гривнена става

27 361

06.28

Рентгенография на череп

3 440

06.29

Рентгенография на гръбначни прешлени

189 019

06.30

Рентгенография на гръден кош и бял дроб

403 504

06.31

Обзорна рентгенография на сърце и медиастинум

1 159

06.32

Обзорна рентгенография на корем

13 742

06.33

Рентгенография на таз

41 148

06.34

Ехографска диагностика на коремни и ретроперитонеални органи

133 574

06.35

Томография на гръден кош и бял дроб

34

06.37

Рентгеново изследване на хранопровод, стомах

10 875

06.38

Рентгеново изследване на тънки черва

504

06.39

Иригография

2 482

10.01

Компютърна аксиална или спирална томография

49 411

10.02

Ядрено-магнитен резонанс

29 794

10.03

Мамография на двете млечни жлези

170 410

10.04

Ехография на млечна жлеза

14 879

10.58

Хистеросалпингография

47

10.59

Интравенозна холангиография

1

10.60

Венозна урография

635

10.62

Обзорна (панорамна) рентгенография на зъби (Ортопантомография)

75 940

07

Обща и клинична патология

217 513

07.01

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от храчка

18

07.02

Цитологично изследване на две проби от седимент от урина

7

07.03

Цитологично изследване на две проби от секрет от млечна жлеза

205

07.04

Цитологично изследване на две проби от лаважна течност от пикочен мехур

2

07.05

Цитологично изследване на две проби от секрет от външна фистула

1

07.06

Цитологично изследване на две проби от секрет от рана (включително оперативна)

2

07.07

Цитологично изследване на две проби от синовиална течност

23

07.08

Цитологично изследване на две проби от лаважна течност от уретери

32

07.09

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от женски полови органи

212 629

07.10

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от устна кухина

14

07.11

Цитологично изследване на две проби от цитонамазка от очни лезии

1

07.12

Цитологично изследване на две проби от материал от кожни лезии

89

07.13

Цитологично изследване на две проби от лаважна течност от пиелон

1

10.38

Хистобиопсично изследване на две проби от лимфен възел

80

10.39

Хистобиопсично изследване на две проби от млечна жлеза

320

10.40

Хистобиопсично изследване на две проби от простата

37

10.41

Хистобиопсично изследване на две проби от щитовидна жлеза

65

10.42

Хистобиопсично изследване на две проби от слюнчена жлеза

2

10.43

Хистобиопсично изследване на две проби от коремен орган

272

10.44

Хистобиопсично изследване на две проби от бял дроб, ларингс и трахея

1

10.45

Хистобиопсично изследване на две проби от медиастинум

1

10.46

Хистобиопсично изследване на две проби от туморни формации в коремната кухина

27

10.47

Хистобиопсично изследване на две проби от полов орган

1 031

10.48

Хистобиопсично изследване на две проби от устна кухина, фаринкс и хранопровод

46

10.49

Хистобиопсично изследване на две проби от кожа и кожни лезии

2 143

10.50

Хистобиопсично изследване на две проби от мускул

11

10.51

Хистобиопсично изследване на две проби от подкожен тумор

413

10.52

Хистобиопсично изследване на две проби от органи на пикочната система

6

10.53

Хистобиопсично изследване на две проби от око и очни лезии

26

10.54

Хистобиопсично изследване на две проби от става

1

10.55

Хистобиопсично изследване на две проби от външно ухо

2

10.56

Хистобиопсично изследване на две проби от нос

4

10.57

Хистобиопсично изследване на две проби от костен мозък

1

09

Клинична имунология

1 764

01.38

Изследване на С-реактивен протеин

1

02.10

Изследване на ревматоиден фактор

1

09.01

Определяне на криоглобулини

35

09.02

Определяне на общи имуноглобулини Ig M

207

09.03

Определяне на общи имуноглобулини Ig G

250

09.04

Определяне на общи имуноглобулини Ig А

187

09.05

Определяне на С3 компонент на комплемента

120

09.06

Определяне на С4 компонент на комплемента

104

10.05

Флоуцитометрично имунофенотипизиране на левкоцити-стандартен панел

20

10.06

Определяне на оксидативния взрив на периферни неутрофили и моноцити с Нитроблау тетразолов тест

1

10.07

Флоуцитометрично определяне на фагоцитозата

1

10.08

fT4

160

10.09

TSH

208

10.27

Определяне на -Anti-TPO

1

10.29

Определяне на общи Ig E

137

10.30

Определяне на антинуклеарни антитела в серум

331

12

Имунохематология

40 881

10.35

Определяне на имуноглобулиновата характеристика на еритроантителата (диференциран директен тест на Coombs) с моноспецифични антиимуноглобулинови тест-реагенти с анти-IgG и анти-комплементарен (С‘) тест-реагент

56

10.36

Определяне на специфичността и титъра на еритроантителата чрез аглутинационен, ензимен или антиглобулинов (Coombs) метод

134

10.37

Определяне на титъра на имунните анти-А и анти-В антитела от клас IgG след обработка на серума с 2-меркаптоетанол чрез аглутинационен, ензимен или антиглобулинов (Coombs) метод

472

12.01

Определяне на кръвни групи от системата АВ0 и Rh (D) антиген от системата Rhesus по кръстосан метод (с тест-реагенти анти-А, анти-В, анти-АВ, анти-D и тест-еритроцити А1, А2, В и 0)

27 226

12.02

Определяне на подгрупите на А антигена (А1 и А2) с тест-реагенти с анти-А и анти-Н

3 808

12.03

Определяне на слаб D антиген (Du) по индиректен тест на Coombs

423

12.04

Изследване за автоеритроантитела при фиксирани антитела върху еритроцитите- чрез директен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум, при свободни антитела в серума-чрез аглутинационен или ензимен метод

532

12.05

Изследване за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум

8 174

12.06

Определяне на Rh фенотип (СсDЕе) и Kell антиген с моноспецифични тест-реагенти

56


4. Националната здравноосигурителна каса закупува обеми дейности по КП по приложение № 9 към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, през 2018 г., както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

1

2

3

 

Клинични пътеки

2 095 872

001

Стационарни грижи при бременност с повишен риск

32 699

002

Пренатална инвазивна диагностика на бременността и интензивни грижи при бременност с реализиран риск

6 328

003

Оперативни процедури за задържане на бременност

395

004

Преждевременно прекъсване на бременността

 

004.1

Преждевременно прекъсване на бременността спонтанно или по медицински показания до 13 гест. с. включително

6 851

004.2

Преждевременно прекъсване на бременността спонтанно или по медицински показания от 14 гест. с. до 26 гест.с. на плода

1 078

005

Раждане

48 724

006

Грижи за здраво новородено дете

33 205

007

Диагностика и лечение на новородени с тегло над 2500 грама, първа степен на тежест

14 523

008

Диагностика и лечение на новородени с тегло над 2500 грама, втора степен на тежест

5 113

009

Диагностика и лечение на новородени с тегло от 1500 до 2499 грама, първа степен на тежест

3 220

010

Диагностика и лечение на новородени с тегло от 1500 до 2499 грама, втора степен на тежест

3 291

011

Диагностика и лечение на новородени с тегло под 1499 грама

844

012

Диагностика и лечение на дете с вродени аномалии

2 508

013

Диагностика и интензивно лечение на новородени с дихателна недостатъчност, първа степен на тежест

1 055

014

Диагностика и интензивно лечение на новородени с дихателна недостатъчност, втора степен на тежест

711

015

Диагностика и интензивно лечение на новородени с приложение на сърфактант

 

015.1

Диагностика и интензивно лечение на новородени с еднократно приложение на сърфактант, независимо от теглото

242

015.2

Диагностика и интензивно лечение на новородени с многократно приложение на сърфактант, независимо от теглото

1 019

016

Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис/остър миокарден инфаркт без инвазивно изследване и/или интервенционално лечение

7 465

017

Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания

18 665

018

Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания с механична вентилация

110

019

Постоянна електрокардиостимулация

 

019.1

Постоянна електрокардиостимулация - антибрадикарден пейсмейкър

3 748

019.2

Постоянна електрокардиостимулация - кардиовертер

441

020

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания

11 034

021

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечни аритмии

1 134

022

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации

33

023

Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при вродени сърдечни малформации с механична вентилация

44

024

Ендоваскуларно лечение на екстракраниални съдове

3

025

Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно изследване

21 416

026

Диагностика и лечение на нестабилна форма на ангина пекторис с интервенционално лечение

15 898

027

Диагностика и лечение на остър коронарен синдром с фибринолитик

95

028

Диагностика и лечение на остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент с интервенционално лечение

8 800

029

Диагностика и лечение на остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност без механична вентилация

88 945

030

Диагностика и лечение на остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност с механична вентилация

474

031

Диагностика и лечение на инфекциозен ендокардит

274

032

Диагностика и лечение на заболявания на миокарда и перикарда

2 625

033

Диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения

32 892

034

Диагностика и лечение на артериална хипертония в детската възраст

392

035

Диагностика и лечение на хипоксемични състояния при вродени сърдечни малформации в детска възраст

10

036

Диагностика и лечение на белодробен тромбоемболизъм без фибринолитик

4 779

037

Диагностика и лечение на белодробен тромбоемболизъм с фибринолитик

234

038

Диагностика и лечение на хронична обструктивна белодробна болест - остра екзацербация

13 257

039

Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст

40 661

040

Диагностика и лечение на бронхиална астма: среднотежък и тежък пристъп

 

040.1

Бронхиална астма: среднотежък и тежък пристъп при лица над 18-годишна възраст

7 812

040.2

Бронхиална астма: среднотежък и тежък пристъп при лица под 18-годишна възраст

3 588

041

Диагностика и лечение на алергични и инфекциозно-алергични заболявания на дихателната система

 

041.1

Диагностика и лечение на алергични заболявания на дихателната система при лица над 18 години

1 991

041.2

Диагностика и лечение при инфекциозно-алергични заболявания на дихателната система при лица под 18 години

15 941

042

Диагностика и лечение на гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система

 

042.1

Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система при лица над 18 години

12 664

042.2

Гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система при лица под 18 години

60

043

Бронхоскопски процедури с неголям обем и сложност в пулмологията

2 582

044

Високоспециализирани интервенционални процедури в пулмологията

3 616

045

Лечение на декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност при болести на дихателната система

20 153

046

Лечение на декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност при болести на дихателната система в детска възраст

44

047

Лечение на декомпенсирана хронична дихателна недостатъчност при болести на дихателната система с механична вентилация

163

048

Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст

43 942

049

Диагностика и лечение на бронхиолит в детската възраст

17 186

050

Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза

49 874

051

Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза

724

052

Диагностика и лечение на паренхимен мозъчен кръвоизлив

2 386

053

Диагностика и лечение на субарахноиден кръвоизлив

207

054

Диагностика и специфично лечение на остра и хронична демиелинизираща полиневропатия (Гилен-Баре)

182

055

Диагностика и специфично лечение на остра и хронична демиелинизираща полиневропатия (Гилен-Баре) на апаратна вентилация

4

056

Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви (ЧМН), на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми

90 466

057

Диагностика и лечение на остри и хронични вирусни, бактериални, спирохетни, микотични и паразитни менингити, менингоенцефалити и миелити

2 329

058

Диагностика и лечение на наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система, засягащи ЦНС, с начало в детска възраст

436

059

Диагностика и лечение на наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система при възрастни пациенти, засягащи централна нервна система и моторния неврон (ЛАС)

3 797

060

Диагностика и лечение на невро-мускулни заболявания и болести на предните рога на гръбначния мозък

299

061

Диагностика и лечение на мултипленна склероза

2 184

062

Диагностика и лечение на епилепсия и епилептични пристъпи

6 975

063

Лечение на епилептичен статус

939

064

Диагностика и лечение на миастения гравис и миастенни синдроми

 

064.1

Миастения гравис и миастенни синдроми при лица над 18 години

338

064.2

Миастения гравис и миастенни синдроми при лица под 18 години

20

065

Лечение на миастенни кризи с кортикостероиди и апаратна вентилация

3

066

Лечение на миастенни кризи с човешки имуноглобулин и апаратна вентилация

8

067

Диагностика и лечение на паркинсонова болест

481

068

Диагностика и лечение на заболявания на горния гастроинтестинален тракт

26 069

069

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт

22 486

070

Диагностика и лечение на болест на Крон и улцерозен колит

3 497

071

Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво

16 751

072

Ендоскопско и медикаментозно лечение при остро кървене от гастроинтестиналния тракт

14 181

073

Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на хепатобилиарната система (ХБС), панкреаса и перитонеума

15 287

074

Диагностика и лечение на заболявания на хепатобилиарната система, панкреаса и перитонеума

42 674

075

Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза)

12 059

076

Диагностика и лечение на хронични чернодробни заболявания

14 115

077

Диагностика и лечение на хронични диарии, с начало в детската възраст

1

078

Диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет

 

078.1

Декомпенсиран захарен диабет при лица над 18 години

40 036

078.2

Декомпенсиран захарен диабет при лица под 18 години

1 032

079

Диагностика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза

4 028

080

Лечение на заболявания на хипофизата и надбъбрека

 

080.1

Заболявания на хипофизата и надбъбрека при лица над 18 години

2 804

080.2

Заболявания на хипофизата и надбъбрека при лица под 18 години

1 087

081

Лечение на костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна

 

081.1

Костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна при лица над 18 години

414

081.2

Костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна при лица под 18 години

60

082

Диагностика на лица с метаболитни нарушения

6 480

083

Лечение на лица с метаболитни нарушения

925

084

Диагностика и лечение на остър и хроничен обострен пиелонефрит

32 220

085

Диагностика и лечение на гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични, при системни заболявания - новооткрити

2 012

086

Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични, при системни заболявания

 

086.1

Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични, при системни заболявания - при лица над 18 години

9 921

086.2

Лечение на хистологично доказани гломерулонефрити - остри и хронични, първични и вторични, при системни заболявания - при лица под 18 години

341

087

Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност

 

087.1

Остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години

2 977

087.2

Остра бъбречна недостатъчност при лица под 18 години

56

088

Диагностика и лечение на хронична бъбречна недостатъчност

 

088.1

Хронична бъбречна недостатъчност при лица над 18 години

4 556

088.2

Хронична бъбречна недостатъчност при лица под 18 години

143

089

Диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан

 

089.1

Системни заболявания на съединителната тъкан при лица над 18 години

4 771

089.2

Системни заболявания на съединителната тъкан при лица под 18 години

221

090

Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания

 

090.1

Възпалителни ставни заболявания при лица над 18 години

24 578

090.2

Възпалителни ставни заболявания при лица под 18 години

1 239

091

Диагностика и лечение на дегенеративни и обменни ставни заболявания

7 547

092

Диагностика и лечение на тежкопротичащи булозни дерматози

321

093

Диагностика и лечение на тежкопротичащи бактериални инфекции на кожата

6 668

094

Диагностика и лечение на тежкопротичащи форми на псориазис - обикновен, артропатичен, пустулозен и еритродермичен

1 577

095

Диагностика и лечение на островъзникнали и тежкопротичащи еритродермии с генерализиран екзантем

822

096

Лечение на кожни прояви при съединителнотъканни заболявания и васкулити

298

097

Лечение на сифилис при бременни жени и при малигнени форми (на вторичен и третичен сифилис) с кристален пеницилин

32

098

Диагностика и лечение на остропротичащи чревни инфекциозни болести с диаричен синдром

21 965

099

Диагностика и лечение на инфекциозни и паразитни заболявания, предавани чрез ухапване от членестоноги

1 538

100

Диагностика и лечение на остър вирусен хепатит А и Е

2 077

101

Диагностика и лечение на остър вирусен хепатит В, С и D

896

102

Диагностика и лечение на паразитози

44

103

Диагностика и лечение на покривни инфекции

100

104

Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения

4 501

105

Диагностика и лечение на вирусни хеморагични трески

17

106

Диагностика и лечение на токсоалергични реакции

 

106.1

Токсоалергични реакции при лица над 18 години

5 105

106.2

Токсоалергични реакции при лица под 18 години

5 222

107

Диагностика и лечение на отравяния и токсични ефекти от лекарства и битови отрови

7 045

108

Диагностика и лечение на фалоидно гъбно отравяне

12

109

Диагностика и лечение на токсична епидермална некролиза (болест на Лайел)

11

110

Лечение на доказани първични имунодефицити

120

111

Диагностика и лечение на остри внезапно възникнали състояния в детската възраст

5 932

112

Диагностика и лечение на муковисцидоза

94

113

Диагностика и консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип

 

113.1

Консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип (диагностична)

295

113.2

Консервативно лечение на световъртеж, разстройства в равновесието от периферен и централен тип с минимален болничен престой 4 дни

19 698

114

Интензивно лечение на коматозни състояния, неиндицирани от травма

2 190

115

Интензивно лечение при комбинирани и/или съчетани травми

598

116

Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица над 18 години

1 576

117

Оперативно лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение при лица от 0 до 18 години. Минимално инвазивни сърдечни операции при лица от 0 до 18 години

50

118

Оперативно лечение на деца до 1 година с критични вродени сърдечни малформации в условията на екстракорпорално кръвообращение

77

119

Оперативни процедури при комплексни сърдечни малформации с много голям обем и сложност в условия на екстракорпорално кръвообращение

2 702

120

Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция

880

121

Оперативно лечение на заболявания на сърцето, без екстракорпорално кръвообращение, при лица над 18 години

1 040

122

Оперативно лечение при заболявания на сърцето, без екстракорпорално кръвообращение, при лица под 18 години

33

123

Оперативно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им

7 877

124

Оперативно лечение на хронична съдова недостатъчност във феморо-поплитеалния и аксило-брахиалния сегмент

5 435

125

Оперативно лечение на клонове на аортната дъга

584

126

Спешни оперативни интервенции без съдова реконструкция при болни със съдови заболявания (тромбектомии, емболектомии, ампутации и симпатектомии)

1 925

127

Консервативно лечение на съдова недостатъчност

7 043

128

Консервативно лечение с простагландинови/простациклинови деривати при съдова недостатъчност

1

129

Оперативно лечение при варикозна болест и усложненията ѝ

254

130

Оперативни процедури върху придатъците на окото с голям обем и сложност

5 196

131

Други операции на очната ябълка с голям обем и сложност

1 486

132

Кератопластика

566

133

Консервативно лечение на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми

14 540

134

Консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му

5 386

135

Оперативно лечение при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми, засягащи задния очен сегмент

2 826

136

Оперативно лечение на заболявания в областта на ушите, носа и гърлото с много голям обем и сложност

2 518

137

Оперативно лечение на заболявания в областта на ушите, носа и гърлото с голям обем и сложност

8 941

138

Оперативно лечение на заболявания в областта на ушите, носа и гърлото със среден обем и сложност

13 471

139

Високотехнологична диагностика при ушно-носно-гърлени болести

4 908

140

Консервативно парентерално лечение при ушно-носно-гърлени болести

1 270

141

Трансуретрално оперативно лечение при онкологични заболявания на пикочния мехур

5 056

142

Радикална цистопростатектомия с ортотопичен пикочен мехур

36

143

Трансуретрална простатектомия

3 263

144

Отворени оперативни процедури при доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза и нейните усложнения

553

145

Ендоскопски процедури при обструкции на горните пикочни пътища

21 557

146

Оперативни процедури при вродени заболявания на пикочо-половата система

634

147

Оперативни процедури върху мъжка полова система

12 844

148

Оперативни процедури на долните пикочни пътища с голям обем и сложност

604

149

Оперативни процедури на долните пикочни пътища със среден обем и сложност

1 134

150

Оперативни процедури при инконтиненция на урината

141

151

Реконструктивни операции в урологията

748

152

Ендоскопски процедури при обструкции на долните пикочни пътища

15 292

153

Оперативни процедури при травми на долните пикочни пътища

545

154

Оперативни процедури на бъбрека и уретера с голям и много голям обем и сложност

3 935

155

Оперативни процедури на бъбрека и уретера със среден обем и сложност

2 373

156

Радикална цистектомия. Радикална цистопростатектомия

241

157

Радикална простатектомия

562

158

Оперативни интервенции при инфекции на меките и костните тъкани

28 252

159

Артроскопски процедури в областта на скелетно-мускулната система

2 333

160

Нерадикално отстраняване на матката

6 310

161

Радикално отстраняване на женски полови органи

974

162

Оперативни интервенции чрез коремен достъп за отстраняване на болестни изменения на женските полови органи

6 870

163

Оперативни интервенции чрез долен достъп за отстраняване на болестни изменения или инвазивно изследване на женските полови органи

27 032

164

Корекции на тазова (перинеална) статика и/или на незадържане на урината при жената

1 532

165

Диагностични процедури и консервативно лечение на токсо-инфекциозен и анемичен синдром от акушеро-гинекологичен произход

11 726

166

Корекции на проходимост и възстановяване на анатомия при жената

152

167

Системна радикална ексцизия на лимфни възли (тазови и/или парааортални и/или ингвинални) като самостоятелна интервенция или съчетана с радикално отстраняване на женски полови органи. Тазова екзентерация

1 049

168

Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия

479

169

Интензивно лечение на интра- и постпартални усложнения, довели до шок

145

170

Интензивно лечение на интра- и поспартални усложнения, довели до шок, с приложение на рекомбинантни фактори на кръвосъсирването

26

171

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум с голям и много голям обем и сложност, при лица над 18 години

2 879

172

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум с голям и много голям обем и сложност, при лица под 18 години

30

173

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум със среден обем и сложност, при лица над 18 години

264

174

Оперативни процедури на хранопровод, стомах и дуоденум със среден обем и сложност, при лица под 18 години

58

175

Оперативни процедури на тънки и дебели черва, вкл. при заболявания на мезентериума и ретроперитонеума с голям и много голям обем и сложност, при лица над 18 години

11 552

176

Оперативни процедури на тънки и дебели черва, вкл. при заболявания на мезентериума и ретроперитонеума с голям и много голям обем и сложност, при лица под 18 години

190

177

Оперативни процедури на тънки и дебели черва със среден обем и сложност, при лица над 18 години

2 984

178

Оперативни процедури на тънки и дебели черва със среден обем и сложност, при лица под 18 години

56

179

Оперативни процедури върху апендикс

3 424

180

Хирургични интервенции за затваряне на стома

197

181

Хирургични интервенции на ануса и перианалното пространство

13 591

182

Оперативни процедури при хернии

14 680

183

Оперативни процедури при хернии с инкарцерация

3 240

184

Конвенционална холецистектомия

783

185

Лапароскопска холецистектомия

4 628

186

Оперативни процедури върху екстрахепаталните жлъчни пътища

1 528

187

Оперативни процедури върху черен дроб

1 543

188

Оперативни процедури върху черен дроб при ехинококова болест

126

189

Оперативни процедури върху панкреас и дистален холедох, с голям и много голям обем и сложност

843

190

Оперативни процедури върху панкреас и дистален холедох, със среден обем и сложност

59

191

Оперативни процедури върху далака

 

191.1

Оперативни процедури върху далака при лица над 18 години

170

191.2

Оперативни процедури върху далака при лица под 18 години

18

192

Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово-реконструктивни операции

7 019

193

Оперативно лечение на онкологично заболяване на гърдата: стадии Tis 1-4 N 0-2 M0-1

4 421

194

Оперативни интервенции върху гърда с локална ексцизия и биопсия

4 019

195

Оперативно лечение при остър перитонит

4 202

196

Оперативно лечение на интраабдоминални абсцеси

175

197

Консервативно лечение при остри коремни заболявания

24 547

198

Хирургично лечение при животозастрашаващи инфекции на меките и костните тъкани

7 787

199

Лечение на тумори на кожа и лигавици - злокачествени и доброкачествени новообразувания

 

199.1

Лечение на тумори на кожа и лигавици - злокачествени новообразувания

4 406

199.2

Лечение на тумори на кожа и лигавици - доброкачествени новообразувания

6 499

200

Реконструктивни операции на гърдата по медицински показания след доброкачествени и злокачествени тумори, вродени заболявания и последици от травми и изгаряния

154

201

Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези, с голям и много голям обем и сложност

884

202

Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези, със среден обем и сложност

1 127

203

Хирургично лечение при надбъбречни заболявания

103

204

Тежка черепно-мозъчна травма - оперативно лечение

594

205

Тежка черепно-мозъчна травма - консервативно поведение

499

206

Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологиии (невронавигация, невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)

2 848

207

Краниотомии, неиндицирани от травма, по класически начин

893

208

Консервативно поведение при леки и среднотежки черепно-мозъчни травми

13 412

209

Хирургично лечение при травма на главата

1 197

210

Периферни и черепномозъчни нерви (екстракраниална част) - оперативно лечение

2 526

211

Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност

2 504

212

Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции с малък и среден обем и сложност

3 797

213

Оперативно лечение на тумори на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена

1 979

214

Разширени (големи) операции с пълно или частично отстраняване на повече от един интраторакален орган, включително медиастинален тумор или гръдна стена. Едноетапни операции при белодробни болести, засягащи двата бели дроба при болести със съчетана белодробна и друга локализация

389

215

Оперативно лечение на болести на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена, без онкологични заболявания

2 486

216

Спешни състояния в гръдната хирургия

2 028

217

Оперативни процедури с голям и много голям обем и сложност на таза и долния крайник

 

217.1

Оперативни процедури с голям обем и сложност на таза и долния крайник

18 021

217.2

Оперативни процедури с много голям обем и сложност на таза, тазобедрената и колянната става

1 024

217.3

Оперативни процедури при множествени счупвания и/или луксации на таза, горни и долни крайници

101

218

Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става

10 120

219

Оперативни процедури на таза и долния крайник със среден обем и сложност

20 455

220

Оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник с голям обем и сложност

12 829

221

Оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник с много голям обем и сложност

1 495

222

Средни оперативни процедури в областта на раменния пояс и горния крайник

11 175

223

Оперативни процедури при заболявания на гръдния кош

431

224

Септични (бактериални) артрити и остеомиелити при лица под 18 години

34

225

Хирургично лечение в лицево-челюстната област с много голям обем и сложност

394

226

Оперативно лечение в лицево-челюстната област с голям обем и сложност

990

227

Оперативни процедури в лицево-челюстната област със среден обем и сложност

8 624

228

Оперативно лечение на възпалителни процеси в областта на лицето и шията

4 853

229

Консервативно лечение при заболявания на лицево-челюстната област

4 474

230

Оперативно лечение на вродени малформации в лицево-челюстната област

139

231

Лечение на фрактури на лицевите и челюстните кости

652

232

Хирургично лечение на изгаряния с площ от 5% до 10% при възрастни и до 3% при деца

171

233

Хирургично лечение при необширни изгаряния с площ от 1 до 19 % от телесната повърхност, с хирургични интервенции

2 865

234

Хирургично лечение при обширни изгаряния над 20% от телесната повърхност, с хирургични интервенции

265

235

Оперативно лечение на поражения, предизвикани от ниски температури (измръзване)

29

236

Оперативно лечение на последствията от изгаряне и травма на кожата и подкожната тъкан

3 074

237

Оперативно лечение на кожни дефекти от различно естество, налагащи пластично възстановяване

1 909

238

Реплантация и реконструкции с микросъдова хирургия

134

239

Оперативно лечение на деца до 1 година с вродени аномалии в областта на торакалната и абдоминалната област

194

240

Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения

83 543

241

Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания

0

241.1

Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори с КТ

36 912

241.2

Диагностични процедури за стадиране и оценка на терапевтичния отговор при пациенти със злокачествени солидни тумори с ЯМР

3 388

242

Диагностика и лечение на левкемии

11 247

243

Диагностика и лечение на лимфоми

11 202

244

Диагностика и лечение на хеморагични диатези. Анемии

21 372

245

Диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детска възраст

1 816

246

Ортоволтно перкутанно лъчелечение и брахитерапия с високи активности

3 389

247

Брахитерапия с ниски активности

67

248

Конвенционална телегаматерапия

168

249

Триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници

468

250

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания

 

250.1

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания 3 дни престой без лъчехимиотерапия

5 288

250.2

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания 30 дни престой или не по-малко от 20 процедури без нощувка

1 860

251

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания

 

251.1

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания престой 5 дни или не по-малко от 5 процедури

3 110

251.2

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания 30 дни престой или не по-малко от 20 процедури без нощувка

5 283

252

Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания

 

252.1

Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания

659

252.2

Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания - роботизирана с кибер нож

56

253

Палиативни грижи за болни с онкологични заболявания

17 987

254

Продължително лечение и ранна рехабилитация след острия стадий на исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт с остатъчни проблеми за здравето *

11 973

255

Продължително лечение и ранна рехабилитация след инфаркт на миокарда и след сърдечни интервенции

778

256

Продължително лечение и ранна рехабилитация след оперативни интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето

11 841

257

Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи при персистиращо/хронично/вегетативно състояние

27

258

Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на централна нервна система

5 413

259

Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферна нервна система

2 401

260

Физикална терапия и рехабилитация при детска церебрална парализа

43 248

261

Физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия

87

262

Физикална терапия и рехабилитация на болести на централна нервна система

12 812

263

Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система

45 145

264

Физикална терапия и рехабилитация след преживян/стар инфаркт на миокарда и след оперативни интервенции

1 033

265

Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат

108 502

266

Речева рехабилитация след ларингектомия

97

999

Наблюдение до 48 часа в стационарни условия след проведена амбулаторна процедура

1 552


5. Националната здравноосигурителна каса закупува обеми дейности по КПр по приложение № 8 към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, през 2018 г., както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

1

2

3

 

Клинични процедури

231 611

01

Диализно лечение при остри състояния

9 203

02

Интензивно лечение на новородени деца с асистирано дишане

1 105

03

Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене

142 682

04

Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене

78 621


6. Националната здравноосигурителна каса закупува обеми дейности по АПр по приложение № 7 към чл. 1 от наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО, през 2018 г., както следва:


Код

Номенклатура

Обем

(бр.)

1

2

3

 

Амбулаторни процедури

1 210 985

01

Хрониохемодиализа

562 792

02

Перитонеална диализа с апарат

17 142

03

Перитонеална диализа без апарат

31 464

04

Осигуряване на постоянен достъп за провеждане на диализно лечение и химиотерапия

793

05

Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания

107 320

06

Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания

96 010

07

Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания

112 447

08

Проследяване на терапевтичния отговор при пациенти на домашно лечение с прицелна перорална противотуморна терапия и перорална химиотерапия

2 679

09

Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при муковисцидоза

1

10

Наблюдение при пациенти с невромускулни заболявания на неинвазивна вентилация

1

11

Консервативно лечение на продължителна бъбречна колика

3 491

12

Бъбречно-каменна болест: уролитиаза - екстракорпорална литотрипсия

7 874

13

Инструментална диагностика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза

3 262

14

Диагностика и определяне на терапевтично поведение на заболявания на хипофизата и надбъбрека

1 523

15

Диагностика и определяне на терапевтично поведение на костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна

128

16

Лечение на тежкопротичащи форми на псориазис

1 581

17

Диагностика и лечение на еритродермии

1 776

18

Оперативни процедури в областта на ушите, носа и гърлото и лицево-челюстната област с малък обем и сложност

7 602

19

Оперативно отстраняване на катаракта

43 169

20

Хирургично лечение на глаукома

1 701

21

Оперативни интервенции върху окото и придатъците му със среден обем и сложност

17 620

22

Малки оперативни процедури на раменен пояс и горен крайник

11 390

23

Малки оперативни процедури на таза и долния крайник

1 585

24

Малки артроскопски процедури в областта на скелетно-мускулната система

3

25

Диагностична и терапевтична пункция и/или биопсия

157

26

Амбулаторни хирургични процедури

39 308

27

Специфични изследвания при хематологични заболявания

4 712

28

Паравертебрални блокади и блокади на отделни нерви

1

29

Поетапна вертикализация и обучение в ходене

2 604

30

Напасване на протеза на горен или долен крайник

1

31

Амбулаторно наблюдение на лица с кохлеарно-имплантна система

43

32

Амбулаторно наблюдение на лица с постоянен електрокардиостимулатор

2 305

33

Парентерална инфузия на лекарствени продукти по терапевтична схема

1 590

34

Ендоскопска диагностика на заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт

1 305

35

Сцинтиграфски изследвания

10 945

36

Позитронно-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ) (РЕТ/СТ)

15 446

37

Еднофотонна емисионна компютърна томография с компютърна томография - SPECT/CT на хибриден скенер

7 279

38

Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл. 78, ал. 2 от ЗЗО

78 797

39

Амбулаторно лечение и контрол на гноен хидраденит

101

40

Амбулаторно лечение и контрол на идиопатична белодробна фиброза

1

41

Амбулаторно лечение и контрол при туберозна склероза

1

42

Амбулаторно наблюдение/диспансеризация на пациенти с възпалителни полиартропатии и спондилопатии

13 035

(2) При наличие на неусвоени средства по бюджета на НЗОК за болнична медицинска помощ към 30 септември 2019 г. същите могат да бъдат използвани при условия и по ред, определени от НС на НЗОК съвместно с УС на БЛС, за удовлетворяване на установени от НЗОК задължения към изпълнители на болнична медицинска помощ за минал период при спазване на действащата нормативна уредба.

§ 102. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. влиза в сила от 1 януари 2019 г., с изключение на медицинските дейности, за които наредбата по чл. 45, ал. 2 от ЗЗО предвижда друга дата за влизане в сила.

§ 103. (1) Договорите с изпълнители на извънболнична медицинска помощ влизат в сила, както следва:

1. от 1 януари 2019 г. - за изпълнителите на ПИМП;

2. от датата на подписване на договора, в случай че съответният изпълнител до момента на сключване на договора не е работил по договор с НЗОК през 2018 г.

(2) За изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, договорили дейност/и, която не са извършвали по договор с НЗОК през 2018 г., допълнителните споразумения за новата по вид дейност влизат в сила от датата на подписване.

§ 104. Договорите с изпълнителите на комплексно диспансерно наблюдение на ЗОЛ с кожно-венерически и психични заболявания, които до момента на сключване на договора не са работили по договор с НЗОК през 2018 г., влизат в сила от 1 януари 2019 г.

§ 105. (1) Договорите с изпълнители на болнична помощ влизат в сила от датата на подписване на договора, в случай че изпълнителят до момента на сключване на договора не е работил по договор с НЗОК през 2018 г.

(2) Допълнителните споразумения с изпълнители на болнична помощ влизат в сила от датата на подписване на допълнителното споразумение, при условие че изпълнителят е договорил нови КП, АПр и КПр при условията на § 10, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗБНЗОК за 2019 г., както и при условието на чл. 59, ал. 12а от ЗЗО.

(3) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2019 г., в сила от 01.02.2019 г.) Допълнителните споразумения с лечебните заведения за болнична помощ, изпълнители на КП № 51.1 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза", № 51.2 "Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с интервенционално лечение", № 120.1 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция", № 120.2 "Лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след сърдечна операция с продължителна механична вентилация", № 206.1 "Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)" и № 206.2 "Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация)", както и АПр № 38 (относно "Осигуряване на антихемофилни фактори за лечение на вродени коагулопатии") влизат в сила от 1.01.2019 г.

§ 106. (1) В случай че лечебно заведение за извънболнична помощ не сключи договор с НЗОК при тези условия, за извършената от него дейност от 1 януари 2019 г. до датата на отказа се подписва срочен договор.

(2) В случай че лечебно заведение за болнична помощ не сключи договор с НЗОК при тези условия, за извършената от него дейност от 1 януари 2019 г. до датата на отказа не се заплаща.

§ 107. (1) Лечебните заведения, които от 1 януари 2019 г. са регистрирани за първи път или са получили за първи път разрешение за дейност по реда на ЗЛЗ, не могат през 2019 г. да сключват договори с НЗОК за оказване на болнична помощ.

(2) Лечебните заведения, сключили договор при условията и по реда на НРД за медицинските дейности за 2018 г., не могат през 2019 г. да сключват с НЗОК договори или допълнителни споразумения за дейности по нови КП, АПр и КПр спрямо договореното от съответното лечебно заведение през 2018 г., освен когато тези КП, АПр и КПр не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК.

(3) Сключването на договори и/или допълнителни споразумения по реда на ал. 2 е в рамките на утвърдените стойности по чл. 4, ал. 1, т. 1, буква "б" от ЗБНЗОК за 2019 г. и не може да ограничава достъпа на здравноосигурени лица до медицинска помощ спрямо осигурената медицинска помощ през 2018 г. за съответната РЗОК.

§ 108. Дейностите в извънболничната и болничната помощ, назначени и започнати преди 1 януари 2019 г., се извършват по реда на НРД за медицинските дейности за 2018 г. и се заплащат при условията и по реда на този договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г.

§ 109. Неразделна част от настоящия договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. са следните приложения, които се обнародват като притурка само на интернет страницата на "Държавен вестник" и се публикуват на официалната интернет страница на НЗОК:

приложение № 17б "Клинични пътеки № 51, 120 и 206";

приложение № 18б "Амбулаторни процедури № 38 и 43";

приложение № 19б "Клинична процедура № 5".

§ 110. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. се подписа на хартиен носител в четири еднообразни екземпляра, по един за: НЗОК, БЛС, министъра на здравеопазването и "Държавен вестник".

§ 111. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. се сключва на основание чл. 53, ал. 3 и чл. 55, ал. 5 от ЗЗО и § 30, ал. 3 от Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., съгласува се и се обнародва от министъра на здравеопазването в "Държавен вестник" на основание чл. 54, ал. 7 от ЗЗО и се публикува на официалната интернет страница на НЗОК.

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ДОГОВОР № РД-НС-01-1-3 ОТ 7 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ МЕЖДУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА И БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ЗА 2018 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 15 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 01.02.2019 Г.)


§ 14. Настоящият договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. влиза в сила от 1 февруари 2019 г., с изключение на медицинските дейности, за които § 12 предвижда друга дата за влизане в сила.

Промени настройката на бисквитките