Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 25.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2018 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ СЕКТОР ЗА ПЕРИОДА 2019 - 2023 Г. (ДВ, БР. 93 ОТ 2018 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2018 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ СЕКТОР ЗА ПЕРИОДА 2019 - 2023 Г. (ДВ, БР. 93 ОТ 2018 Г.)

В сила от 25.01.2019 г.
Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2019г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За дейностите по ал. 1, т. 1 одобрените кандидати получават парично обезщетение за загуба на доход, което компенсира загубата на доходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава две последователни винарски години."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) За дейностите по ал. 1, т. 2 одобрените кандидати получават обезщетение за загуба на доход в една от следните форми:

1. разрешение за едновременно отглеждане на стари и нови лозови насаждения за определен период от време (отложено изкореняване), който не надвишава периода на валидност на разрешенията за презасаждане (три години);

2. парично обезщетение, което компенсира загубата на доходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава две последователни винарски години."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 2. В чл. 6, ал. 2, т. 2 накрая се добавя "освен в случаите на невъзстановим ДДС, когато той действително и окончателно е поет от бенефициент, различен от данъчно незадължени лица, посочени в чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност".

§ 3. В чл. 7 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "лозарския регистър" се добавя "като гроздопроизводители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Кандидатите по ал. 1, които се явяват възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки, провеждат процедури за избор на изпълнител за дейностите по проекта, като в случаите на предвидено авансово плащане същото следва да бъде включено в проектната документация за провеждане на процедурата по ЗОП и в проекта на договор."

§ 4. В чл. 8 ал. 4 се изменя така:

"(4) Паричното обезщетение за загуба на доход по чл. 5, ал. 2 и ал. 3, т. 2 се изчислява въз основа на средния годишен добив от хектар за последните две винарски години преди получаване на разрешение за презасаждане. Средният годишен добив, за който се изплаща обезщетение, е до 9000 кг/ха."

§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. В ал. 2, т. 2 думите "това изискване не се отнася" се заменят с "тези изисквания не се отнасят".

2. В ал. 4 думите "по чл. 5, ал. 1, т. 1 и 2" се заменят с "чл. 5, ал. 1, т. 1, букви "а" и "б" и т. 2, букви "а" и "б".

§ 6. В чл. 12 се създава ал. 12:

"(12) При подаване на заявлението ползвателят на помощта представя оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява съответствието на представените копия със заверка "Вярно с оригинала". Служителят, приемащ документите, сверява предоставените копия с оригиналните документи. Когато оригиналният документ е на чужд език, се прилага и превод на български език от заклет преводач."

§ 7. В чл. 14 се създава ал. 4:

"(4) Кандидатите по чл. 7, ал. 3 провеждат обществени поръчки за избор на изпълнител/и на дейностите по проекта след подписване на договор за предоставяне на финансова помощ. В двумесечен срок от представяне на документите за проведената обществена поръчка ДФЗ сключва допълнително споразумение към договора по ал. 1 за вписване на избран/и изпълнител/и след одобряване на проведената обществена поръчка."

§ 8. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) Авансово плащане за кандидати по чл. 7, ал. 3 може да бъде заявено до 2 месеца от датата на сключване на допълнително споразумение по чл. 14, ал. 4."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 9. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 8 думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6, т. 1".

2. В ал. 11 след думите "ал. 3" се добавя "и 4".

§ 10. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 цифрата "10" се заменя с "5".

2. Създава се ал. 6:

"(6) В заповедта по ал. 5 за кандидат по чл. 7, ал. 3 се посочва основанието за налагане на финансовата корекция и приложимият ѝ размер, които се определят съгласно Насоките за определяне на финансови корекции, които трябва да бъдат внесени във финансирани от Съюза разходи в рамките на споделеното управление, в случай на неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки, одобрени с Решение С(2013) 9527 от 19 декември 2013 г. на Европейската комисия (Насоките)."

§ 11. В чл. 19 се създава т. 4:

"4. за кандидати по чл. 7, ал. 3 - когато се установят нередности, за които Насоките предвиждат сто процента финансова корекция."

§ 12. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "и 3".

2. В ал. 2:

а) в т. 1 думите "ал. 2, т. 1" се заменят с "ал. 3, т. 1";

б) в т. 2 думите "ал. 2, т. 2" се заменят с "ал. 2 и ал. 3, т. 2".

§ 13. В чл. 27, ал. 1 думите "чл. 5, ал. 2, т. 2" се заменят с "чл. 5, ал. 2 и ал. 3, т. 2".

§ 14. В чл. 28, ал. 1 думата "изрично" се заличава.

§ 15. В чл. 30, ал. 1 думата "заявява" се заменя с "декларира".

§ 16. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1:

аа) в буква "г" след думите "разходи за дизайн" се добавят "разходи за езикова адаптация";

бб) в буква "д" накрая се добавя "разходи за езикова адаптация на уебсайта";

б) в т. 6 накрая се добавя: "за оценката се съставя доклад в края на всеки период съгласно чл. 35, ал. 2, който е неразделна част от заявлението по чл. 46, ал. 1".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Кандидатът за предоставяне на финансова помощ представя решение за избор на оферент/и, получил/и запитване за оферта по образец съгласно приложение № 5. Държавен фонд "Земеделие" проверява проведения избор на оферент чрез съпоставяне на поне три независими съпоставими оферти, като извършва съпоставка между цените, посочени във всяка от представените оферти, и одобрява за финансиране разхода до най-ниския му размер. За сходни дейности съгласно ал. 2 на един и същ целеви пазар в офертите на различните кандидати за предоставяне на финансова помощ се избира най-ниската предложена цена."

3. Създават се ал. 11, 12 и 13:

"(11) Когато кандидатът за предоставяне на финансова помощ се явява възложител по смисъла на ЗОП, за всеки заявен за финансиране разход по ал. 2 към датата на подаване на заявлението за подпомагане обосноваността на разходите се преценява чрез представяне на най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които трябва да отговарят на изискванията на ал. 4 и 9.

(12) Кандидатите по ал. 11 събират офертите чрез прилагане на принципа на пазарни консултации по реда на ЗОП, като публикуват на профила на купувача информация относно вида на услугите и/или доставките, за които ще бъде заявено финансиране, придружена от детайлно описание на техническите характеристики, количество и начин на доставка заедно с подробна количествено-стойностна сметка. Кандидатите определят подходящ срок за получаване на оферти, който не може да бъде по-кратък от 5 работни дни.

(13) В случаите на ал. 11 кандидатите представят в ДФЗ решение за избор на стойността на разхода по критерий "най-ниска цена"."

§ 17. В чл. 33, ал. 1 т. 7 се изменя така:

"7. данък добавена стойност освен в случаите на невъзстановим ДДС, когато той действително и окончателно е поет от бенефициент, различен от данъчно незадължени лица, посочени в чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност."

§ 18. В чл. 34 се създава ал. 4:

"(4) Кандидатите по ал. 1 могат да получат финансова помощ по мярката, когато:

1. нямат изискуеми и ликвидни задължения към ДФЗ, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията;

2. не са в производство за обявяване в несъстоятелност и не са обявени в несъстоятелност;

3. не са в производство по ликвидация;

4. нямат просрочени публични задължения."

§ 19. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Кандидатите по чл. 34, ал. 1, т. 2 - 5 доказват изпълнението на условията по ал. 1 самостоятелно или чрез всички членове винопроизводители, участващи в промоционалния проект. В случай че условията по ал. 1 се доказват чрез членовете, се вземат предвид данните на всички членове винопроизводители, участващи в промоционалния проект."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.

3. В ал. 3 се правят следните допълнения:

а) в т. 8 се добавя второ изречение: "всеки винопроизводител, участващ в промоционалните проекти, включва в декларацията си за съгласие текст, че няма да участва в други промоционални проекти по мярката с един и същ целеви пазар;"

б) в т. 13 думата "изрично" се заличава.

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

5. Досегашните ал. 5, 6 и 7 стават съответно ал. 6, 7 и 8.

6. Досегашната ал. 8 става ал. 9 и след думите "ал. 3" се добавя "и 5".

7. Досегашната ал. 9 става ал. 10.

§ 20. В чл. 40, ал. 1 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

§ 21. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6".

2. В ал. 8 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

3. В ал. 10:

а) в т. 3 думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6";

б) в т. 8 и 9 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 1";

в) в т. 11 думите "ал. 5" се заменят с "ал. 7 и 10", а думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

§ 22. В чл. 42 се създават ал. 4 - 11:

"(4) Кандидатите възложители по смисъла на ЗОП по чл. 32, ал. 11 провеждат обществени поръчки по ЗОП за избор на изпълнители на дейностите по проекта след подписване на договор по ал. 1.

(5) Крайният срок за откриване на процедурата/ите за възлагане на обществена/и поръчка/и за избор на изпълнител/и за разходи за дейностите по чл. 32, ал. 2 е до един месец след датата на подписване на договора по ал. 1.

(6) В срок до 10 работни дни от приключване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител кандидатът възложител предоставя на ДФЗ копие на всички документи от проведената съгласно изискванията на ЗОП процедура.

(7) В двумесечен срок от представяне на документите за проведената обществена поръчка ДФЗ извършва последващ контрол. С цел осъществяване на контрол и спазване принципите на обективност и безпристрастност ДФЗ свиква Комисията за оценка на проектите по чл. 41, която се произнася относно законосъобразността на проведената процедура по ЗОП и обосноваността на критериите, по които са избрани изпълнителите. След одобрение на проведената обществена поръчка ДФЗ сключва допълнително споразумение към договора по ал. 1 за вписване на избрани изпълнители.

(8) Изпълняването на дейностите по промоционалния проект следва да започне след сключване на допълнителното споразумение към договора по ал. 7.

(9) Последващият контрол от ДФЗ се осъществява преди извършване на плащане. В случай че се констатират нарушения при провеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки, ДФЗ писмено уведомява бенефициента и му дава възможност в 14-дневен срок да представи своите писмени възражения по основателността и размера на финансовата корекция и при необходимост да приложи доказателства.

(10) В едномесечен срок от предоставяне на възраженията по ал. 9 изпълнителният директор на ДФЗ със заповед налага финансова корекция, в резултат на която се намалява първоначално одобрената финансова помощ или изцяло отказва нейното изплащане. Заповедта се съобщава и подлежи на обжалване по реда на АПК.

(11) Основанието за налагане на финансовата корекция и установяването на приложимия ѝ размер се определят съгласно националното законодателство и Насоките."

§ 23. В чл. 44, ал. 1, изречение първо накрая се добавя "а за кандидати възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки и след сключване на допълнително споразумение по чл. 42, ал. 7".

§ 24. В чл. 46 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Към заявлението се прилага доклад по чл. 32, ал. 2, т. 6."

2. В ал. 4 след думата "авансово" се добавят думите "плащане в срок съгласно чл. 44, ал. 4 и".

3. В ал. 8 се създава т. 11:

"11. за кандидати по чл. 32, ал. 11 - когато се установят нередности, за които регламент и/или Насоките предвиждат финансова корекция."

§ 25. В чл. 50, ал. 1, т. 2 думата "проекта" се заменя с думите "т. 1".

§ 26. В чл. 51 се правят следните изменения:

1. В ал.1, т. 2 думите "свързани с лозаро-винарски продукти" се заменят с "в лозаро-винарския сектор по смисъла на чл. 38 от Регламент 1149/2016".

2. В ал. 2 т. 3 се изменя така:

"3. данък добавена стойност (ДДС) освен в случаите на невъзстановим ДДС, когато той действително и окончателно е поет от бенефициент, различен от данъчно незадължени лица, посочени в чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност."

§ 27. В чл. 52 се създава ал. 7:

"(7) Кандидатите по ал. 1, които се явяват възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки, провеждат процедури за избор на изпълнител за дейностите по проекта, като в случаите на предвидено авансово плащане същото следва да бъде включено в проектната документация за провеждане на процедурата по ЗОП и в проекта на договор."

§ 28. В чл. 53, ал. 5 накрая се добавя "а за кандидати по чл. 52, ал. 7 и след сключване на допълнително споразумение по чл. 59, ал. 4".

§ 29. В чл. 56 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 8:

"8. декларация за дела на преработената собствена суровина, изчислен в проценти."

2. Създава се ал. 14:

"(14) При подаване на заявлението ползвателят на помощта осигурява оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява съответствието на представените копия със заверка "Вярно с оригинала". Служителят, приемащ документите, сверява предоставените копия с оригиналните документи. Когато оригиналният документ е на чужд език, се прилага и превод на български език от заклет преводач."

§ 30. В чл. 59 се създава ал. 4:

"(4) Кандидатите по чл. 52, ал. 7 провеждат обществени поръчки за избор на изпълнител/и на дейностите по проекта след подписване на договор за предоставяне на финансова помощ. В двумесечен срок от представяне на документите за проведената обществена поръчка ДФЗ сключва допълнително споразумение към договора по ал. 1 за вписване на избран/и изпълнител/и след одобряване на проведената обществена поръчка."

§ 31. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) Авансово плащане за кандидати по чл. 52, ал. 7 може да бъде заявено до 2 месеца от датата на сключване на допълнително споразумение по чл. 59, ал. 4."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 32. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 т. 6 се изменя така:

"6. копие от протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия (Образец № 17 - приложение № 17 към чл. 7, ал. 3, т. 17 от Наредба № 3 от 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството (ДВ, бр. 72 от 2003 г.) в случаите, когато се изисква съгласно действащата нормативна уредба;".

2. В ал. 5 се създава изречение трето: "Когато оригиналният документ е на чужд език, се прилага и превод на български език от заклет преводач."

§ 33. В чл. 64, ал. 7 се създава т. 6:

"6. за кандидати по чл. 52, ал. 7 се установят нередности, за които Насоките предвиждат финансова корекция, чийто размер и основание се посочват в заповедта по ал. 5."

§ 34. В чл. 67 се създава ал. 5:

"(5) Кандидатите за подпомагане, които са възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки, провеждат процедури за избор на застрахователна компания."

§ 35. В чл. 73, ал. 1 се създава т. 5:

"5. за кандидати по чл. 67, ал. 5 - копие на всички документи от проведената процедура за възлагане на обществена поръчка съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки."

§ 36. В чл. 74 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая се добавя "а когато заявлението е подадено от кандидат по чл. 67, ал. 5 - одобрява и проведената обществена поръчка в двумесечен срок."

2. В ал. 8 се създава т. 5:

"5. за кандидати по чл. 67, ал. 5 се установят нередности, за които Насоките предвиждат финансова корекция, чийто размер и основание се посочват в заповедта по ал. 6."

§ 37. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 32 се изменя така:

"32. "Професионална организация" е юридическо лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, което обединява производители или производители и търговци на вина със ЗНП, ЗГУ или на сортови вина без ЗНП и ЗГУ."

2. Точка 44 се изменя така:

"44. "Финансова година" е годината, започваща на 16 октомври в предходната година и завършваща на 15 октомври в текущата година."

3. Създава се т. 47:

"47. "Автоматизирана система за капково напояване" е система за капково напояване, която се управлява аналогово или цифрово."

§ 38. В приложение № 1 към чл. 8, ал. 1, в таблицата с пределни цени за дейност "Изграждане на автоматизирани системи за капково напояване" накрая се добавят редове:

"Включени операции

Закупуване на материали и транспорт

Изграждане (ръчен и механичен труд)."

§ 39. В приложение № 3 към чл. 13, ал. 6 се правят следните изменения:

1. В т. 1, колона 3 "Информация от" се добавя второ изречение "Справка за актуално състояние на лозарските стопанства на кандидата съгласно чл. 56, ал. 7."

2. В т. 4, колона 2 абревиатурата "БП" се заменя с "ППК".

§ 40. В приложение № 7 към чл. 41, ал. 4, в реда под т. 2, в колона 4 "Коментари" думите "ал. 5" се заменят с "ал. 6".

§ 41. В приложение № 9 към чл. 58, ал. 1, в ред 3 относно критерий "Предприятия, преработващи над 30 % собствена суровина", в колона "Информацията се предоставя от" накрая се добавя "и/или декларация за собствена продукция".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 42. В Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 - 2018 г. (обн., ДВ, бр. 34 от 2014 г.; изм., бр. 60 и 89 от 2014 г., бр. 92 от 2015 г., бр. 8 и 42 от 2016 г., бр. 32 и 67 от 2017 г.) в чл. 8 ал. 5 се изменя така:

"(5) Финансова помощ за парично обезщетение за загуба на доход се изплаща на една вноска в сроковете и по реда на чл. 28, ал. 2."

§ 43. По подадените до влизане в сила на тази наредба заявления за обезщетение за загуба на доход по § 35, за които има издадени заповеди по чл. 28, ал. 2 от Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 - 2018 г., втората вноска се изплаща в срок до 1.03.2019 г.

§ 44. За проекти по мярка "Популяризиране в трети държави", подадени през 2019 г., срокът за изпълнение на промоционалните проекти се разделя на един или два периода, всеки от които приключва на 15 юни на съответната година. Първият период на изпълнение на промоционалните проекти следва да приключи на 15.06.2019 г. Вторият период следва да стартира на 16.06.2019 г. и да приключи на 15.06.2020 г.

§ 45. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" и се прилага и по отношение на първия прием през 2019 г.

Промени настройката на бисквитките