Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 1.II

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ОТНОСНО НАЛАГАНЕТО НА ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ ВНОСА НА КАТЕГОРИИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ И ЕТНОЛОЖКИ МАТЕРИАЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ОТНОСНО НАЛАГАНЕТО НА ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ ВНОСА НА КАТЕГОРИИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ И ЕТНОЛОЖКИ МАТЕРИАЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

(Одобрен с Решение № 4 от 3 януари 2019 г. на Министерския съвет. В сила от 14 януари 2019 г.)

Издаден от Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.10 от 1 Февруари 2019г., изм. ДВ. бр.14 от 16 Февруари 2024г.

Правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати (наричани по-долу "Страните");

действайки в съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. относно мерките за забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности, по която двете държави са страни;

водени от желанието си да намалят подбудите за ограбване на незаменими археологически и етноложки материали, представящи богатото културно наследство на България; и

преразглеждайки Меморандума за разбирателство относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от Република България, подписан в София на 14 януари 2014 г. (наричан по-долу "Предишен МРЗ"),

се споразумяха за следното:

Член I

1. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2024 г., в сила от 14.01.2024 г.) Правителството на Съединените американски щати в съответствие със своето законодателство, озаглавено Закон за прилагане на Конвенцията за културните ценности, ще ограничава вноса в Съединените щати на 1) археологически материал, датиращ от преди около 1,6 милиона години до около 1750 г. от н.е., които може да включват категории от камък, метал, керамика, кост, слонова кост, други органични материали, дърво, стъкло, фаянс, картини и мозайки и 2) църковен етноложки материал, датиращ от началото на IV в. от н.е. до около 1900 г. от н.е., които може да включват категории от камък, метал, кост, слонова кост, текстил, дърво, стъкло, пергамент, картини, мозайки и други материали, определени в списък, който ще бъде обнародван от правителството на Съединените американски щати (по-долу наричан "Обособен списък"), освен ако правителството на Република България не издаде разрешение, което да удостоверява, че този износ не е в нарушение на нейните закони.

2. Такива ограничения върху вноса влязоха в сила според предишния МРЗ на 15 януари 2014 г. - датата, на която Обособеният списък беше публикуван във Федералния регистър на Съединените американски щати, официално издание на правителството на Съединените американски щати, което осигурява необходимото публично достояние. Тези ограничения върху вноса остават в сила и според настоящия Меморандум за разбирателство (МРЗ), както е указано в член ІV от настоящото.

3. Правителството на Съединените американски щати предлага за връщане на правителството на Република България всеки предмет или материал от Обособения списък, задържан от правителството на Съединените американски щати.

Член II

1. Двете правителства ще направят публично достояние настоящия МРЗ и основанията за него.

2. Правителството на Република България ще продължава да полага максимални усилия да поддържа и споделя с правителството на Съединените американски щати информация за неоторизирани разкопки, кражби на културни ценности, трафик на културни ценности и други заплахи, застрашаващи културното му наследство.

3. Правителството на Република България ще продължава да полага максимални усилия за предприемане на действия в съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. относно мерките за забрана и предотвратяване на незаконен износ, внос и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности с цел опазване на своето културно наследство. В помощ на тези усилия правителството на Съединените американски щати ще се стреми максимално да оказва техническа помощ на правителството на Република България съобразно с наличните програми в публичния и/или частния сектор.

4. Правителството на Република България ще полага максимални усилия да продължава сътрудничеството с други страни със значителна вносна търговия с археологически и етноложки материал от Република България с цел предотвратяване на сериозни случаи на кражба на културни ценности.

5. Всяко правителство ще полага максимални усилия за стимулиране на бъдещия обмен на археологически и етноложки материал за културни, образователни и научни цели, включително дългосрочно предоставяне на такива материали за насърчаване на обществения интерес към и достъп до богатото културно наследство на България.

6. Всяко правителство ще продължава да се стреми да информира другото правителство относно мерките, предприемани за прилагане на настоящия МРЗ.

Член III

Задълженията на двете правителства и дейностите, осъществявани съгласно настоящия МРЗ, са предмет на техните съответни закони и нормативни разпоредби, включително тези, отнасящи се до наличието на предвидени бюджетни средства.

Член IV

1. Настоящият МРЗ влиза в сила на 14 януари 2019 г. След влизането му в сила той заменя предишния МРЗ и остава в сила за период пет (5) години, освен ако този период не бъде удължен.

2. Действието на настоящия МРЗ може да бъде продължавано и изменяно само с писмено съгласие на страните.

3. Правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати ще преразгледат ефективността на настоящия МРЗ преди изтичането на петгодишния му период на действие, за да определят дали той следва да бъде удължен.

4. Всяка една от страните може да уведоми другата писмено по дипломатически канали относно намерението си да прекрати настоящия МРЗ преди срока на изтичането на действието му. В такъв случай прекратяването влиза в сила шест (6) месеца след датата на уведомлението.

В потвърждение на което долуподписаните, надлежно упълномощени за това представители на съответното свое правителство, подписаха настоящия МРЗ.

Съставен в София на 8 януари 2019 г. в два еднообразни екземпляра на български и на английски език, като и двата текста са еднакво автентични.

Промени настройката на бисквитките