Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 29.III

РЕШЕНИЕ № 157 ОТ 22 МАРТ 2019 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОТЧЕТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМПЕНСАЦИОНЕН ЖИЛИЩЕН ФОНД ЗА 2018 Г.

 

РЕШЕНИЕ № 157 ОТ 22 МАРТ 2019 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОТЧЕТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОМПЕНСАЦИОНЕН ЖИЛИЩЕН ФОНД ЗА 2018 Г.

Обн. ДВ. бр.26 от 29 Март 2019г.

На основание чл. 9, ал. 4 от Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

РЕШИ:


1. Приема отчета за дейността на Управителния съвет на Националния компенсационен жилищен фонд за 2018 г. съгласно приложение № 1.

2. Приема отчета за приходите и разходите по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за 2018 г. съгласно приложение № 2.

Приложение № 1 към т. 1



ОТЧЕТ

за дейността на Управителния съвет на Националния компенсационен жилищен фонд при Министерския съвет за периода 1 януари - 31 декември 2018 г.


Законът за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове (ЗУПГМЖСВ) с чл. 9, ал. 1 възлага на Управителния съвет (УС) на Националния компенсационен жилищен фонд (НКЖФ), наричан по-нататък "Фонда", изпълнението на следните функции:

1. Управление на имуществото на Фонда.

2. Определяне на левовия индекс на спестовното число.

3. Контрол върху дейността на местните комисии.

Съгласно параграф 19 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на ЗУПГМЖСВ (ППЗУПГМЖСВ) на УС на Фонда е възложено цялостното изпълнение на разпоредбите му.

I. Управление на имуществото на Фонда

1. Организиране набирането на средствата на Фонда по реда на чл. 6, ал. 1 от ЗУПГМЖСВ:

а) бюджетни субсидии, чийто размер се определя със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година;

б) постъпления от дарения и помощи от български и чуждестранни лица;

в) петдесет на сто от постъпленията от продажбата на жилищни и вилни имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт.

Субсидията по буква "а" е най-големият приходоизточник. Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и в приложение № 1 към чл. 1 на Постановление № 332 на Министерския съвет от 2017 г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2018 г. за Фонда като второстепенен разпоредител към Министерството на финансите бяха предвидени за обезщетения и помощи за домакинства (левови компенсации) в размер 11 130 000,00 лв.

На основание чл. 112, ал. 1 от Закона за публичните финанси и в изпълнение на Постановление № 254 на Министерския съвет от 2018 г. Министерството на финансите извърши вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики (бюджетни програми на Министерството на финансите за 2018 г.), като увеличи бюджетна програма "Национален компенсационен жилищен фонд", § 42-00 "Текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинства" с общо 9 000 000,00 лв. От увеличение на трансферите ни от Министерството на финансите и по уточнен план предоставените ни средства възлизат в размер 20 130 000,00 лв.

Приходоизточниците по букви "б" и "в" нямат реализация.

Постъпилите средства по § 16 от ППЗУПГМЖСВ съгласно указание на Министерството на финансите се отчитат като възстановен касов разход от минали години, а не като приход и са в размер 11 804,22 лв.

2. Целево изразходване на средствата на Фонда:

Съгласно чл. 7, ал. 1 от ЗУПГМЖСВ средствата на Фонда се изразходват за финансово компенсиране на жилищноспестовните влогове чрез левова компенсация на определените към 31 декември 1990 г. спестовни числа по тях съобразно действащия левов индекс.

През 2018 г. на местните комисии са преведени средства за компенсации общо в размер 20 129 693,28 лв., с които са компенсирани правоимащи спестители по 3057 влога, като средната компенсация по един влог е 6584,79 лв.

II. Определяне на левовия индекс на спестовното число

На основание чл. 7, ал. 2 от ЗУПГМЖСВ УС на Фонда определя периодично размера на левовия индекс на спестовното число, като основни критерии са: инфлационните процеси в страната, пазарните цени на жилищата и наличните средства по Фонда.

От влизането в сила на ЗУПГМЖСВ (ДВ, бр. 82 от 1991 г.), съобразявайки се с горните условия, УС на Фонда е променял многократно левовия индекс на спестовното число, като последната промяна е в сила от 1 май 2008 г. в размер 0,08 лв., който действа и понастоящем.

IІІ. Контрол на дейността на местните комисии

Контролът върху дейността на местните комисии се осъществява в трите му форми - предварителен, текущ и последващ.

1. Предварителен контрол

Предварителният контрол се осъществява при утвърждаването на съставите на местните комисии (числен състав, председател и мандат) от страна на УС на Фонда, както и при утвърждаване на промените в местните комисии. Контролът се изразява в проверка на спазването на изискванията на чл. 8, ал. 2 от ЗУПГМЖСВ във връзка с чл. 16, ал. 1 - 3 от ППЗУПГМЖСВ. Утвърдените състави и промени в състави на местни комисии с решения на УС на Фонда за 2018 г. са общо 16.

2. Текущ контрол

Текущият контрол се осъществява чрез проверки на място по цялостната дейност на съответната местна комисия по следните дейности: при корекция на окончателните списъци по данни, предоставени от клоновете на "Банка ДСК" - ЕАД, на правоимащите жилищноспестовни вложители; проверка на чакащи за изплащане поименни списъци-искания; правилно определяне на полагащата се компенсация съобразно действащия левов индекс на спестовно число; проверка за наличието на необходимите документи, удостоверяващи начина на придобиване съгласно чл. 11, ал. 6, т. 1 - 6 от ППЗУПГМЖСВ, както и наличието на текста по § 16, ал. 1 от същия. Управителният съвет на Фонда осъществява методическа дейност чрез указания до местните комисии по конкретни въпроси с оглед еднаквото прилагане разпоредбите на ЗУПГМЖСВ и на ППЗУПГМЖСВ чрез експертна помощ за решаването на определени случаи.

През отчетния период са посетени 31 местни комисии и е оказана методическа помощ за подобряване на дейността им.

3. Последващ контрол

Последващият контрол се осъществява чрез проверка на решенията на местните комисии. Елемент на този контрол е проверката на тримесечните отчети за движението на средствата на Фонда на местните комисии, които се представят в Изпълнителния орган на Фонда заедно с поименни списъци на жилищноспестовни вложители, получили левова компенсация от Фонда. Проверка на наличната документация по ЗУПГМЖСВ и ППЗУПГМЖСВ в местната комисия с оглед отговорното ѝ съхранение и архивиране. С цел подобряване дейността и упражняване на действен и ефективен контрол при финансовото компенсиране на граждани и във връзка с чл. 9 от ЗУПГМЖСВ местните комисии по общини предоставят изготвените окончателни списъци по чл. 7 от ППЗУПГМЖСВ, както и поименните списъци на компенсираните жилищноспестовни вложители за времето от влизане в сила на ЗУПГМЖСВ (ДВ, бр. 82 от 1991 г.) на магнитен носител. Това създава предпоставки за бързо и точно обработване и обобщаване на информацията от цялата страна. Като резултат от предварителния и текущ контрол през отчетния период няма констатирани неправомерни решения на местните комисии.

ІV. Решения на УС на Фонда

В изпълнение на възложените му правомощия УС на Фонда е провел през отчетния период 6 заседания, на които са приети 37 решения относно:

а) приемане на годишен отчет за 2017 г. и на тримесечни отчети за движението на средствата на Фонда през 2018 г.;

б) изготвяне и приемане на отчета за дейността на УС за 2017 г. и отчет за приходите и разходите по бюджета на Фонда за същия период;

в) приемане за сведение на утвърдения от главния секретар на Министерството на финансите бюджет за 2018 г. на Фонда, както и други решения, свързани с дейността му;

г) утвърждаване на числени състави, председатели и мандат на местните комисии;

д) утвърждаване на промени в състави на местни комисии.

Настоящият отчет за дейността на УС на Фонда за периода 1 януари - 31 декември 2018 г. и отчетът за приходите и разходите по бюджета на Фонда за същия период са приети с решение на УС на Фонда, взето по Протокол № 2 от 7 февруари 2019 г.


Приложение № 2 към т. 2


ОТЧЕТ

за приходите и разходите на Националния компенсационен жилищен фонд за 2018 г.

Наименование на показателите

Отчет за 2018 г.

(в хил. лв.)

1

2

I. Приходи

0

1. Други неданъчни приходи - чл. 6, ал. 1, т. 2 от ЗУПГМЖСВ

0

2. Глоби, санкции, неустойки, наказателни лихви, обезщетения и начети - § 16 от ППЗУПГМЖСВ

0

II. Разходи

20 337

1. Заплати и възнаграждения за персонала, нает по трудови правоотношения, и други възнаграждения и плащания за персонала по извънтрудови правоотношения

143

2. Осигурителни вноски от работодатели за Държавното обществено осигуряване (ДОО), здравноосигурителни вноски от работодатели и вноски за допълнително задължително осигуряване от работодатели

25

3. Издръжка

39

4. Обезщетения и помощи за домакинства (левови компенсации по жилищноспестовни влогове)

20 130

5. Придобиване на дълготрайни материални активи

0

III - V. Трансфери (субсидии)

20 324

1. Получени трансфери (+)

20 270

2. Предоставени трансфери (-)

0

3. Трансфери за поети осигурителни вноски (в сила от 1.07.2003 г.)

54

VI. Дефицит/излишък = I - II + III + IV + V

0

VII. Финансиране

13

Промени настройката на бисквитките