Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 ОТ 27 ЮНИ 2019 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 ОТ 27 ЮНИ 2019 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

В сила от 02.07.2019 г.

Обн. ДВ. бр.52 от 2 Юли 2019г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата, наричан по-нататък "центъра"/"центърът".

(2) Центърът не е отделно юридическо лице и е разположен в сграда на Министерството на вътрешните работи.

Чл. 2. (1) Центърът осигурява оперативна координация и взаимодействие между компетентните държавни структури при прилагането на мерки за превенция, въвеждане на временна организация на движението при усложнени пътни и метеорологични условия, затруднения или блокиране на движението, реакция при пътнотранспортни произшествия, пожари, бедствия, извънредни ситуации и аварии на територията на страната, както и други дейности, касаещи безопасността на движението.

(2) Центърът функционира в непрекъснат режим на работа - 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Центърът осъществява дейността си чрез координация и взаимодействие между Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", дирекция "Национална система 112", Агенция "Пътна инфраструктура" към министъра на регионалното развитие и благоустройството, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към министъра на транспорта и съобщенията и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

(2) Ръководителите на Главна дирекция "Национална полиция" и на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, на Агенция "Пътна инфраструктура", на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" определят служители, които да осигуряват дейността на центъра.

(3) Министерството на вътрешните работи предоставя на центъра работна станция на дирекция "Национална система 112", на която операторите от центровете за приемане на спешни повиквания към Единния европейски номер за спешни повиквания 112 предават постъпилите сигнали, свързани с безопасността на движението по пътищата.

(4) Служителите по ал. 2 извършват дейността си в центъра в рамките на компетентността на съответната структура по ал. 1, от която са определени, при спазване на действащото законодателство.

(5) Общото ръководство при координацията и взаимодействието в центъра се осъществява от служител на Министерството на вътрешните работи, определен със заповед на министъра на вътрешните работи.

Чл. 4. (1) За осигуряване на дейността на центъра се изгражда комуникационно-информационна инфраструктура, осигуряваща достъп до необходимите информационни ресурси на структурите по чл. 3, ал. 1 съгласно действащото законодателство.

(2) В центъра може да се интегрира и информация, постъпваща от информационни системи и системи за видеонаблюдение на други министерства, ведомства и структури на местната власт, както и от организации и структури извън държавната администрация, след подписване на споразумение.

Чл. 5. (1) Структурите по чл. 3, ал. 1 осигуряват в техническо отношение обособените в центъра работни места.

(2) Логистичното осигуряване на центъра се осъществява от Министерството на вътрешните работи.

Чл. 6. Разходите за осъществяване на дейността на центъра са за сметка на утвърдените разходи по бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет.

Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Дейността и организацията на работа на центъра се определят с правила, утвърдени от министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на транспорта и съобщенията и председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Чл. 8. Центърът осигурява информация на средствата за масово осведомяване съобразно правилата за дейността и организацията на работа на центъра.

Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 6, т. 2 от Закона за нормативните актове.

§ 2. В 20-дневен срок от влизането в сила на постановлението ръководителите на структурите по чл. 3, ал. 2, включени в състава на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата, определят със заповед служителите, които ще изпълняват дейности в центъра.

§ 3. В 20-дневен срок от влизането в сила на постановлението министърът на вътрешните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" утвърждават правила за дейността и организацията на работа на центъра.

§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на транспорта и съобщенията и на председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

§ 5. В 10-дневен срок от утвърждаването на правилата по чл. 7 ръководителите на структурите по чл. 3, ал. 1 създават необходимата вътрешна организация с цел осигуряване на дейността на центъра.

§ 6. В чл. 24 от Устройствения правилник на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", приет с Постановление № 272 на Министерския съвет от 2013 г. (обн., ДВ, бр. 105 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 33 от 2015 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Когато характерът на дейността налага, работното време се организира на смени. За служителите, работещи на смени, се установява сумирано изчисляване на работното време с отчетен период, определен съгласно чл. 49, ал. 2 от Закона за държавния служител и чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея след думите "работен ден за" се добавя "служители на", а накрая се поставя запетая и се добавя "неработещи на смени".

3. Досегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.

§ 7. В чл. 38 от Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на Агенция "Пътна инфраструктура", приет с Постановление № 295 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 100 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 102 от 2010 г., бр. 52, 83 и 97 от 2011 г., бр. 14, 22, 60 и 81 от 2012 г., бр. 93 от 2013 г., бр. 60 и 102 от 2014 г., бр. 57 от 2015 г., бр. 88 от 2016 г., бр. 2, 70 и 91 от 2018 г. и бр. 12 от 2019 г.), се създава ал. 5:

"(5) Когато характерът на дейността налага, работното време се организира на смени. За служителите, работещи на смени, се установява сумирано изчисляване на работното време с отчетен период, определен съгласно чл. 49, ал. 2 от Закона за държавния служител и чл. 142, ал. 2 от Кодекса на труда."

§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 5 МАЙ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 36 ОТ 2022 Г.)


§ 5. В Постановление № 156 на Министерския съвет от 2019 г. за създаване на Национален координационен център за безопасно движение по пътищата (ДВ, бр. 52 от 2019 г.) навсякъде думите "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията" и "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят съответно с "министърът на транспорта и съобщенията" и "министъра на транспорта и съобщенията".

Промени настройката на бисквитките