Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 29.XI

НАРЕДБА № РД-02-20-3 ОТ 18 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ВИК УСЛУГИТЕ И НА РЕГИСТЪР НА АСОЦИАЦИИТЕ ПО ВИК И НА ВИК ОПЕРАТОРИТЕ

 

НАРЕДБА № РД-02-20-3 ОТ 18 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ВИК УСЛУГИТЕ И НА РЕГИСТЪР НА АСОЦИАЦИИТЕ ПО ВИК И НА ВИК ОПЕРАТОРИТЕ

В сила от 01.06.2020 г.
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.94 от 29 Ноември 2019г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за създаване и поддържане на:

1. Единна информационна система за ВиК услугите, наричана по-нататък "ЕИС за ВиКУ" и "системата"; и

2. регистър на асоциациите по ВиК и ВиК операторите, наричан по-нататък "регистър на АВиК и на ВиКО" и "регистъра".

(2) С наредбата се определят данните, които се вписват в системата и регистъра по ал. 1, както и условията и редът за тяхното водене и ползване.

(3) Системата и регистърът по ал. 1 се създават и поддържат с цел осигуряване на публичност при осъществяване на дейността по предоставяне на ВиК услуги.

Чл. 2. (1) Единната информационна система за ВиК услугите и регистърът на АВиК и на ВиКО съдържат информация, определена със Закона за водите (ЗВ) и тази наредба. Те се създават и поддържат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) при спазване изискванията на Закона за електронното управление и Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, приета с ПМС № 3 от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2018 г.) (НОИИСРЕАУ).

(2) До данни от системата и регистъра има свободен и безплатен достъп чрез интернет страницата на МРРБ, освен ако друг закон или тази наредба не предвижда друго.

Чл. 3. За воденето на системата и регистъра по чл. 1, ал. 1 се осигурява електронен обмен на информация, както и възможност за интегриране с други системи и регистри, определени със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството след съгласуване с председателя на Държавна агенция "Електронно управление".

Чл. 4. Информация, налична в публични регистри и информационни системи или публикувана на интернет страницата на ВиК оператор или лице по чл. 198о, ал. 6 ЗВ, не се подава, съответно не се заявява за вписване.

Глава втора.
ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ВиК УСЛУГИТЕ И РЕГИСТЪР НА АСОЦИАЦИИТЕ ПО ВиК И НА ВиК ОПЕРАТОРИТЕ

Чл. 5. (1) Системата по чл. 1, ал. 1, т. 1 осигурява:

1. публичен достъп до информация за развитието и регулирането на ВиК услугите;

2. публичен достъп до информация за цените на услугите на ВиК операторите;

3. публичен достъп до информация за показателите за намаляване на загубите на вода и другите основни показатели, одобрени с бизнес плановете на ВиК операторите;

4. информация за държавните органи, асоциациите по ВиК, общините и ВиК операторите във връзка с изпълнението на ЗВ и развитието на ВиК отрасъла.

(2) На въвеждане в системата подлежат данните и информацията по ал. 1, както и промените в тях.

Чл. 6. Необходимите данни и информация за отразяване в ЕИС за ВиКУ се осигуряват от МРРБ, АВиК, ВиК операторите и от други органи и лица, които в кръга на своята компетентност предоставят документи и информация за развитието и регулирането на ВиК услугите, като:

1. базови данни за населените места, административни граници, водни обекти, растерни данни, транспортна инфраструктура и други, осигурени от други органи и ведомства, определени съгласно чл. 3;

2. специализирани данни съгласно чл. 198с ЗВ;

3. проекти за планиране и развитие, включително информация за проекти за изграждане, доизграждане, реконструкция и/или модернизация на ВиК инфраструктура.

Чл. 7. (1) В регистъра на АВиК и на ВиКО се вписват:

1. информацията и данните по чл. 198т, ал. 2 ЗВ;

2. други данни, включително:

а) общини в АВиК и обслужвано население;

б) документи от проведени общи събрания;

в) решения на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Данните по ал. 1 се вписват по обособени територии.

Чл. 8. Вписването в регистъра по чл. 1, ал. 1, т. 2 се извършва:

1. служебно от определените лица по чл. 11, ал. 1, т. 2 - за наличните данни;

2. въз основа на заявление за съответните данни по чл. 198т, ал. 2 ЗВ до министъра на регионалното развитие и благоустройството по образец - приложение № 1 и № 2, подадено на хартия и/или като електронен документ от:

а) ВиК оператор;

б) лице по чл. 198о, ал. 6 ЗВ.

Чл. 9. (1) От регистъра по чл. 1, ал. 1, т. 2 се заличава ВиК оператор при:

1. прекратяване на юридическото лице на ВиК оператора;

2. преустановяване на дейността по предоставяне на ВиК услугите след прекратяването на договора по чл. 198о ЗВ или на договора за концесия;

3. влязло в сила решение за откриване на производство по несъстоятелност;

4. други обстоятелства, определени в нормативен акт.

(2) Заличаването от регистъра се извършва от министъра на регионалното развитие и благоустройството или от оправомощено от него лице.

(3) Информацията в регистъра се систематизира и организира хронологично с възможност за проследяване на историята на вписванията и заличаванията.

Чл. 10. Системата и регистърът по чл. 1, ал. 1 осигуряват възможност за генериране на справки от съдържащата се в тях информация. Справките могат да бъдат в графичен и табличен формат.

Глава трета.
ВОДЕНЕ, ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ НА ЕДИННАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ВиК УСЛУГИТЕ И РЕГИСТЪРА НА АСОЦИАЦИИТЕ ПО ВиК И НА ВиК ОПЕРАТОРИТЕ

Чл. 11. (1) Потребители на системата и регистъра по чл. 1, ал. 1 са:

1. потребители с администраторски достъп, определени съгласно ал. 2;

2. потребители с права за въвеждане и редактиране на данни, определени съгласно ал. 2;

3. потребители, оторизирани да преглеждат данни, правата за което са им предоставени от потребители с администраторски достъп;

4. публични потребители.

(2) Действията по администриране, въвеждане и редактиране на данните в ЕИС за ВиКУ и в регистъра на АВиК и ВиКО се извършват от служители, определени със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, при спазване на изискванията на Закона за електронна идентификация.

(3) Публичните потребители са лица, които ползват публичната част на системата и регистъра, без оторизация и регистрация.

(4) Данните и информацията за въвеждане в системата и регистъра се предоставят от органите и законните представители или упълномощени от тях лица.

(5) Заявителите по приложение № 1 и приложение № 2 и потребителите по ал. 1, т. 1 и 2 носят отговорност за верността и пълнотата на заявените, съответно публикувани или редактирани данни.

Чл. 12. (1) Системата и регистърът по чл. 1, ал. 1 се водят и поддържат по начин, който гарантира защита на информацията, включително чрез нейното периодично и оперативно архивиране.

(2) Системата и регистърът поддържат запис за всяка операция, извършена от потребителите по чл. 11, ал. 1, т. 1 и 2, включително данни за създаването и обмена на документи, както и за отделните участници в операциите. Записите се удостоверяват с електронни времеви печати и са доказателствено средство за интегритета, авторството и времето на всяко извършено действие.

(3) Грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства, заличаване или публикуване на данни и документи, се отстраняват чрез ново вписване служебно, по искане на заявител, по писмен сигнал или когато е установено от потребител с права за въвеждане и редактиране.

Чл. 13. (1) Вписаните в системата и регистъра по чл. 1, ал. 1 данни и информация се актуализират при настъпване на промяна.

(2) Актуалните данни се предоставят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството от отговорните за това лица при настъпване на промяна, съответно от възникване на нови данни и обстоятелства. Промяна в регистъра се заявява от отговорните лица на ВиК операторите и лицата по чл. 198о, ал. 6 ЗВ в 14-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

(3) Промяната на вписано или възникването на ново обстоятелство се отразява в системата и регистъра от оторизирани потребители по чл. 11, ал. 2.

Чл. 14. В системата и регистъра по чл. 1, ал. 1 не се въвеждат данни и/или не се осигурява свободен достъп до данни, които представляват класифицирана информация съгласно Закона за защита на класифицираната информация.

Чл. 15. Изграждането, поддържането и използването на инфраструктура за системата и регистъра по чл. 1, ал. 1, както и осигуряването на достъп до съдържащите се в тях данни се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за достъп до пространствени данни.

Чл. 16. За неуредените в тази наредба въпроси относно създаването, поддържането и достъпа до системата и регистъра се прилагат изискванията на НОИИСРЕАУ.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 198х от Закона за водите.

§ 2. Наредбата влиза в сила от 1 юни 2020 г.


Приложение № 1 към чл. 8, т. 2, буква "а"


ЗАЯВЛЕНИЕ

за въвеждане на информация за ВиК оператор в Регистъра на асоциациите по ВиК и на ВиК операторите

 

                                                                               До министъра

                                                                               на регионалното развитие

                                                                               и благоустройството

 

Уважаеми Господин/Госпожо министър,

 

За въвеждане в регистъра по чл. 198р от Закона за водите предоставям/е следната информация:

1. Данни за ВиК оператора:

а) наименование, седалище и адрес на управление: .......................................................................................;

б) регистрация на ВиК оператора съгласно законодателството по неговото регистриране: ...............................................................................................................................................................................;

в) органи на управление, представителство и лица, представляващи оператора: .....................................;

г) ЕИК от търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ: ................................................................................;

д) действащ на обособена територия: ..............................................................................................................

2. Предоставяни ВиК услуги по:

а) вид: ................................................................................................................................................................;

б) местонахождение: ........................................................................................................................................;

в) обслужвано население: ................................................................................................................................

3. Данни, определени с нормативен акт:

3.1. данни по Наредбата за изискванията и критериите за ВиК операторите и за квалификацията на персонала им, приета с ПМС № 11 от 2018 г. (ДВ, бр. 9 от 2018 г.) за:

а) внедряване и поддръжка на система за управление на качеството, система за управление по отношение на околната среда и система за управление на здравето и безопасността при работа съгласно чл. 4;

б) щатната численост, квалификацията и проведени обучения на персонала съгласно раздел ІІІ и ІV;

в) разполагаема техника и оборудване, необходими за непрекъснато предоставяне на ВиК услуги в границата на съответната обособена територия, съгласно чл. 6, ал. 1;

г) изпълнение на изисквания в чл. 7;

3.2. други данни (когато е приложимо).

4. Предоставяме следните приложения (посочва се приложимото):

а) копие от договора за извършване на дейностите;

б) ГФО за предходната година (не се прилага, ако са публикувани в официален регистър, до който е осигурен безплатен достъп и това е посочено в заявлението);

в) действащ бизнес план за развитие на дейността на ВиК оператора;

г) цена на ВиК услугите.

 

Дата: ……….............                                                                                    С уважение: ....................................

                                                                                                                                     (качество на лицето

                                                                                                                                     с представителна власт

                                                                                                                                     и подпис)

 


Приложение № 2 към чл. 8, т. 2, буква "б"


ЗАЯВЛЕНИЕ

за въвеждане на информация за лицата по чл. 198о, ал. 6 от Закона за водите в Регистъра на асоциациите по ВиК и на ВиК операторите

 

                                                                                                    До министъра

                                                                                                   на регионалното развитие

                                                                                                   и благоустройството

 

Уважаеми Господин/Госпожо министър,

 

За въвеждане в регистъра по чл. 198р от Закона за водите предоставям/е следната информация:

1. Данни за ВиК оператора:

а) наименование, седалище и адрес на управление: ........................................................................................;

б) регистрация на ВиК оператора съгласно законодателството по неговото регистриране: ..........................................................................................;

в) органи на управление, представителство и лица, представляващи оператора: .......................................;

г) ЕИК от търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ: ..................................................................................;

д) действащ на обособена територия: .................................................................................................................

2. Предоставяни ВиК услуги по:

а) вид: .....................................................................................................................................................................;

б) местонахождение: ............................................................................................................................................;

в) обслужвано население: ....................................................................................................................................

3. Други данни, определени с нормативен акт (когато е приложимо).

4. Представяме следните приложения (посочва се приложимото):

а) копие от договора за извършване на дейностите;

б) ГФО за предходната година (не се прилага, ако са публикувани в официален регистър, до който е осигурен безплатен достъп и това е посочено в заявлението);

в) действащ бизнес план за развитие на дейността на ВиК оператора;

г) цена на ВиК услугите.

 

Дата: ......................                                                                                   С уважение: ........................................

                                                                                                                                       (качество на лицето

                                                                                                                                       с представителна власт

                                                                                                                                       и подпис)

Промени настройката на бисквитките