Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 3.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-28 ОТ 2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 92

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-28 ОТ 2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 92 ОТ 2010 Г.)

В сила от 01.01.2020 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.95 от 3 Декември 2019г.

§ 1. В чл. 3, ал. 3 и 4 думите "Бригада "Специални сили" се заменят със "Съвместното командване на специалните операции".

§ 2. В чл. 4, ал. 1 думите "по чл. 8 и 8а" се заменят с "по чл. 8, 8а и 22".

§ 3. В чл. 5 т. 8 се изменя така:

"8. военнослужещите, които ползват и/или са ползвали за повече от шест месеца през атестационния период правото си на отпуск за временна неработоспособност, отпуск по чл. 187, ал. 3 и 4, чл. 203, ал. 1 и 3, чл. 205, ал. 2, чл. 205а и 206 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."

§ 4. В чл. 7, ал. 6 след думите "за атестационния период" се добавя "до назначаване на титуляри".

§ 5. В чл. 8, ал. 2, т. 3 думите "от длъжностните лица" се заличават.

§ 6. В чл. 8а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При освобождаване от заеманата длъжност по реда на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България военнослужещият задължително се атестира за изпълнението на длъжността във военното формирование или структура, ако има прослужени най-малко 6 месеца през атестационния период."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите по ал. 1 командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответните структури организират процеса по атестирането извън сроковете по чл. 8 и изпращането на атестационните формуляри по електронната поща в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната за въвеждане в Автоматизираната система за управление на човешките ресурси в срок до един месец след приключване на етапа по чл. 8, ал. 2, т. 6."

3. Създава се ал. 4:

"(4) Военнослужещ, който е атестиран при освобождаването от заеманата длъжност, не се атестира в друго военно формирование или структура втори път в рамките на същия атестационен период."

§ 7. В чл. 9, ал. 1 т. 1 и 2 се изменят така:

"1. за офицерите във: Министерството на отбраната, щабовете/управленията на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Съвместното командване на силите, командванията на видовете въоръжени сили и на Съвместното командване на специалните операции - по образец и оценъчни скали съгласно приложение № 1;

2. за офицерите от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от състава на: Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции - по образец и оценъчни скали съгласно приложение № 2;".

§ 8. В чл. 10, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. оценки от подготовката - индивидуални и колективни (само за офицери, в чието подчинение са структурни звена: отделение, взвод, рота, батальон, полк и приравнените им);".

§ 9. В чл. 11, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. индивидуалните оценки от подготовката - за офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите);".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. колективните оценки от подготовката (само за офицерски кандидати, сержанти (старшини), в чието подчинение са структурни звена: отделение, взвод и приравнените им);".

§ 10. Член 14а се изменя така:

"Чл. 14а. Оценката и окончателната оценка на възможностите за кариерно развитие на офицерите е:

1. оценка 1 - "Не е препоръчително да се преназначи на длъжност от по-високо длъжностно ниво или да се повиши в следващо военно звание";

2. оценка 2 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или по-високо длъжностно ниво в обхвата на притежаваното военно звание";

3. оценка 3 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или от по-високо длъжностно ниво и/или да се повиши в следващо военно звание"."

§ 11. Член 14б се изменя така:

"Чл. 14б. Оценката и окончателната оценка на възможностите за повишаване във военно звание и развитие в длъжност на офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) е:

1. оценка 1 - "Не е препоръчително да се преназначи на длъжност от по-високо длъжностно ниво или да се повиши в следващо военно звание в съответната категория";

2. оценка 2 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или по-високо длъжностно ниво в обхвата на притежаваното военно звание";

3. оценка 3 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или от по-високо длъжностно ниво и/или да се повиши в следващо военно звание в съответната категория";

4. оценка 4 - "Препоръчително е да се присвои военно звание от друга категория"."

§ 12. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. Командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура организира процеса по предоставяне на атестиращите за нанасяне в атестационните формуляри на:

1. индивидуални оценки от постигнати текущи резултати и/или от проведени изпити от подготовката (въз основа на протоколите от тях);

2. колективни оценки от постигнати резултати от подготовката съгласно чл. 10, ал. 1, т. 2 и чл. 11, ал. 1, т. 3;

3. оценки от завършени курсове и обучения;

4. оценка от участие в мисия/операция извън територията на Република България от предходната календарна година;

5. приложени поощрения и наложени дисциплинарни наказания."

§ 13. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. При необходимост преди изтичане на срока по чл. 8, ал. 2, т. 7, чл. 8а, ал. 2 и чл. 22, ал. 1 и в случаите по чл. 5, т. 3 - 8 се ползва последната изготвена атестация."

§ 14. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) Допуснати грешки от атестиран, атестиращ или старши атестиращ по време на атестирането се коригират само от старшия атестиращ въз основа на официални документи, удостоверяващи съответните факти, до един месец след изтичане на сроковете по чл. 8, ал. 2, т. 6 и чл. 8а, ал. 2.

(2) Командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответните структури организират изпращането на атестационните формуляри по електронната поща в структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната за въвеждане в Автоматизираната система за управление на човешките ресурси в срока по ал. 1."

§ 15. Приложение № 1 към чл. 9, ал. 1, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 9, ал. 1, т. 1




"

§ 16. Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1, т. 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1, т. 2




"

§ 17. Приложение № 3 към чл. 9, ал. 1, т. 3 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 9, ал. 1, т. 3





"

§ 18. Приложение № 4 към чл. 9, ал. 1, т. 4 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 9, ал. 1, т. 4




"

§ 19. Приложение № 5 към чл. 9, ал. 1, т. 5 се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 9, ал. 1, т. 5




"

§ 20. Приложение № 6 към чл. 9, ал. 1, т. 6 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 9, ал. 1, т. 6




"

§ 21. Приложение № 9 към чл. 6, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 9 към чл. 6



ПРИРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА
НА КОНСТАТАЦИИТЕ И ОЦЕНКИТЕ ОТ ОЦЕНЪЧНИТЕ
ФОРМУЛЯРИ

 

по ред

Оценъчен

формуляр

по чл. 6, ал. 1

Наредба № Н-28 от 2010 г.

за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия

Обща

констатация/оценка

Оценка по приложения
от № 1 до 4

(раздел V, т. 2.1)

Оценка по приложение № 5

(раздел V, т. 2.1) и

приложение № 6

(раздел IV, т. 2.1)

1.

OUTSTANDING
(ИЗКЛЮЧИТЕЛНО)

 

3 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или от по-високо длъжностно ниво и/или да се повиши в следващо военно звание"

4 - "Препоръчително е да се при-
свои военно звание от друга
категория"

2.

VERY GOOD
(МНОГО ДОБРО)

 

3 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или от по-високо длъжностно ниво и/или да се повиши в следващо военно звание"

3 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или от по-високо длъжностно ниво и/или да се повиши в следващо военно звание в съответната категория"

3.

GOOD

(ДОБРО)

 

2 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или по-високо длъжностно ниво в обхвата на притежаваното военно звание"

2 - "Препоръчително е да се преназначи на длъжност от същото или по-високо длъжностно ниво в обхвата на притежаваното военно звание"

4.

SATISFACTORY
(ЗАДОВОЛИТЕЛНО)

 

1 - "Не е препоръчително да се преназначи на длъжност от по-високо длъжностно ниво или да се повиши в следващо военно звание"

1 - "Не е препоръчително да се преназначи на длъжност от по-високо длъжностно ниво или да се повиши в следващо военно звание в съответната категория"

5.

WEAK

(СЛАБО)

 

1 - "Не е препоръчително да се преназначи на длъжност от по-високо длъжностно ниво или да се повиши в следващо военно звание"

1 - "Не е препоръчително да се преназначи на длъжност от по-високо длъжностно ниво или да се повиши в следващо военно звание в съответната категория"


"

Заключителни разпоредби

§ 22. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Промени настройката на бисквитките