Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 3.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

В сила от 03.12.2019 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.95 от 3 Декември 2019г.

§ 1. В чл. 2 т. 1 се изменя така:

"1. по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия;".

§ 2. В чл. 10, ал. 4, т. 12 думите "ал. 15" се заменят с "ал. 18".

§ 3. В чл. 11а, ал. 3 се създава изречение второ: "За енергийно предприятие, което има издадена лицензия за дейността "обществена доставка на природен газ", прогнозните количества природен газ се формират въз основа на заявените количества от крайните снабдители и от лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, количествата природен газ за продажба по чл. 176а, ал. 1 от ЗЕ и количествата по двустранните му договори."

§ 4. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 формулата се изменя така:

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Комисията определя нормата на възвръщаемост на капитала при отчитане на фактори, като: безрискова доходност, сравнения с други предприятия с подобна степен на риск, достъп до финансиране, текущи финансови и икономически условия в страната, капиталова структура на предприятието."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Комисията определя нормата на възвръщаемост на капитала чрез модела за оценка на капиталовите активи и въз основа на данни от: международно признати източници на информация относно отраслов безлостов коефициент β за страните - членки на Европейския съюз, обща пазарна рискова премия за Република България, формирана като сума от базовата рискова премия за развити пазари и премията за специфичния за държавата риск; данни на Българската народна банка относно безрисковата норма на възвръщаемост при използване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на конвергенция като средна стойност за 12-месечен период преди месеца на оповестяване на предложението за цени."

§ 5. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) Цената, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, се образува въз основа на техните последно заявени прогнозни количества природен газ в енергийни единици и разходите за доставката им от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия, от запаси природен газ и компонента за дейността "обществена доставка". Цената се изчислява в левове за енергийни единици при горна граница на топлина на изгаряне на природния газ.

(2) Цената по ал. 1 може да се изменя периодично в съответствие с условията на търговските договори, по които общественият доставчик купува природен газ за вътрешния пазар.

(3) Общественият доставчик образува цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи като среднопретеглена стойност при отчитане на последно заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ с цел продажба през следващия период, условията по договорите за доставка и за достъп и пренос на природен газ до българската граница и осреднен валутен курс на Българската народна банка на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ, за период от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цени. Общественият доставчик образува цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи въз основа на прогнозните разходи за неговата доставка и прогнозните количества природен газ за доставка от дружеството във връзка с обществената доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и дългосрочните договори и краткосрочните сделки за доставка на природен газ по свободно договорени цени, по които е страна. Прогнозните количества природен газ са в енергийни единици при горна граница на топлина на изгаряне на природния газ, изчислена от обществения доставчик като среднопретеглена стойност въз основа на данни на оператора на газопреносните мрежи за тримесечен период, предхождащ внасянето на заявлението по чл. 32.

(4) Общественият доставчик формира количествата природен газ по ал. 3 от различните източници за доставка: от търговски договори за внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ, съобразно принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

(5) Цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи по ал. 3 е компонента на цената, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

(6) За формирането на цената по ал. 1 общественият доставчик прогнозира количествата природен газ за доставка за следващия период в енергийни единици въз основа на последно заявените прогнозни количества природен газ от крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

(7) Цената, по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, включва и компонента за дейността "обществена доставка" в размер до 2,5 на сто в годишен аспект от средната покупна цена на природния газ. В компонентата за дейността "обществена доставка" не се включват разходите на обществения доставчик за покупка на природен газ.

(8) Компонентата по ал. 7 включва икономически обосновани разходи и възвръщаемост на капитала за дейността обществена доставка, определени по реда на чл. 10 и 13 от наредбата. При наличие на общи разходи за обществена доставка на природен газ, за изпълнение на програмата за освобождаване на природен газ и за доставка на природен газ по двустранни договори тези разходи се разпределят пропорционално на количествата природен газ към съответната дейност.

(9) Компонентата по ал. 7 се изчислява на основата на прогнозни годишни данни за необходимите приходи по чл. 9 от наредбата, разпределени за периодите на изменение на цената на природния газ по ал. 2.

(10) При изчисляването на компонентата по ал. 7 утвърдените прогнозни условно-постоянни разходи за дейността "обществена доставка" се разпределят пропорционално за всеки от периодите на изменение на цената на природния газ по ал. 2.

(11) При изчисляването на компонентата по ал. 7 в прогнозните годишни променливи разходи се включват разходите за съхранение на природен газ, които се изчисляват на основата на представен от дружеството план за количествата природен газ за нагнетяване и добив, остойностени с действащата цена за съхранение, утвърдена от комисията. При периодичното изменение на цената на природния газ се отчита разликата между прогнозните и реално отчетените разходи за съхранение.

(12) Компонентата за дейността "обществена доставка" се преизчислява за всеки период на изменение на цената на природен газ по ал. 2 в зависимост от промяната в стойността на оборотния капитал и промяната на паричните разходи на обществения доставчик. При определянето на оборотния капитал се прилагат разпоредбите на чл. 12, ал. 5, 6, 7 и 8.

(13) При периодичните изменения на цената по ал. 2 при установяване на разлика от предходен ценови период между прогнозните и отчетните разходи, формиращи компонентата "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", разходите за закупуване на природен газ за доставка могат да бъдат изменени с тази разлика през следващи ценови периоди.

(14) За установяване на разликата по ал. 13 се изчислява разликата между прогнозните и отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносните мрежи по следната формула:

Р = Рп - Ро,

където:

Р е разликата между прогнозните и отчетните разходи за доставка на количества природен газ на входа на газопреносните мрежи от предходен ценови период в хил. лв.;

Рп - прогнозните разходи за доставка на количества природен газ на входа на газопреносните мрежи, изчислени като произведение от отчетните количества природен газ в енергийни единици за доставка на вътрешния пазар и цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи по ал. 3;

Ро - отчетните разходи за доставка на природен газ на входа на газопреносните мрежи, изчислени като сума от разходите за доставени количества природен газ, съответно от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия и от запаси природен газ с цел продажба.

(15) Отчетните разходи за доставени количества природен газ от внос за вътрешния пазар по ал. 14 се изчисляват като произведение от тези количества и среднопретеглената им цена при отчитане на валутния курс на лева към съответната чуждестранна валута, по който са заприходени, както и разходите за достъп и пренос до българската граница. Отчетните разходи за доставени количества природен газ от местни добивни предприятия по ал. 14 се изчисляват като произведение от тези количества и цената, по която са закупени. Отчетните разходи за доставени количества природен газ от запаси природен газ с цел продажба по ал. 14 се изчисляват като произведение от добитите количества и тяхната отчетна стойност за съответния месец в левове за MWh.

(16) При изчисляване на отчетните разходи по ал. 14 и 15 за закупен природен газ по договори за доставка, по които природният газ се купува в обемни единици, се прилага коефициент за преобразуване в енергийни единици, определен въз основа на среднопретеглена горна граница на топлина на изгаряне на природния газ по месеци за съответното тримесечие, изчислен от обществения доставчик на база данни от оператора на газопреносните мрежи. За доставените количества природен газ от запаси природен газ се прилага представителна калоричност, определена от оператора на газопреносните мрежи по месеци за съответното тримесечие.

(17) Разликата по ал. 13 се установява въз основа на разликата по ал. 14 и отчетените количества природен газ, които са доставени през предходен ценови период на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

(18) Допълнителни за обществения доставчик разходи, възникнали в резултат на доставка през съответната година на количества природен газ, заявени от крайни снабдители след месец август на годината, предхождаща годината на доставка, се заплащат от предизвикалите ги лица.

(19) Признатите от комисията разходи по ал. 18 формират отделна компонента в утвърдена цена на обществения доставчик за съответния ценови период.

(20) Компонентата по ал. 19 се образува въз основа на отчетения размер на допълнителните разходи.

(21) Общественият доставчик може да предяви искане за признаване и компенсиране на допълнителните разходи по ал. 18 със заявлението по чл. 32 за утвърждаване на цени за съответния ценови период, към което прилага и необходимите доказателства за размера на тези разходи."

§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Цените по чл. 17 се изменят" се заменят с "Цената по чл. 17 се изменя".

2. В ал. 2 изречение първо се изменя така: "Цените по чл. 19 се изменят в съответствие с промяната на цените по чл. 17, ал. 1."

§ 7. В чл. 35 думите "в съответствие с промяната на цената на вход на газопреносните мрежи" се заличават.

Заключителни разпоредби

§ 8. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките