Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 3.XII

НАРЕДБА № Н-16 ОТ 19 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНО ОБЛЕКЛО НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

 

НАРЕДБА № Н-16 ОТ 19 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНО ОБЛЕКЛО НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

В сила от 01.01.2020 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.95 от 3 Декември 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.47 от 30 Май 2023г.

Чл. 1. (1) Тази наредба определя условията и реда за изплащането на пари за представително облекло на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

(2) Наредбата се прилага и за цивилните служители в държавните детски градини към Министерството на отбраната.

Чл. 2. (1) Парите за представително облекло не са елемент на брутното месечно възнаграждение и не се включват в базата за изчисляване на обезщетения и други плащания.

(2) Парите за представително облекло не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица и върху тях не се начисляват осигурителни вноски за социално и здравно осигуряване.

Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3 - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) Цивилен служител, който работи на непълно работно време, получава пари за представително облекло съобразно заеманата длъжност и пропорционално на определената в индивидуалния трудов договор/в заповедта за назначаване продължителност на работното време.

(2) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) Парите за представително облекло се заплащат само по основното правоотношение, а при непълно работно време - по всяко отделно правоотношение, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време.

(3) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) Ако лицето ползва неплатен отпуск по основното правоотношение, парите за представително облекло се изплащат по допълнителното правоотношение в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.


Чл. 4. (1) Пари за представително облекло се изплащат на всички цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, с изключение на тези, които:

1. ползват отпуск поради бременност и раждане по чл. 163 от Кодекса на труда, въз основа на писменото заявление по чл. 45, ал. 1, т. 2, съответно чл. 45б или 45в от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета с ПМС № 72 от 1986 г. (обн., ДВ, бр. 6 от 1987 г.; посл. изм., бр. 58 от 2018 г.);

2. ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164 от Кодекса на труда или отпуск при смърт или тежко заболяване на родител или осиновител по чл. 167 от Кодекса на труда;

3. ползват отпуск за отглеждане на дете, настанено при близки и роднини или в приемно семейство по чл. 164а от Кодекса на труда;

4. ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по чл. 164б от Кодекса на труда или отпуск при смърт или тежко заболяване на осиновител по чл. 167 от Кодекса на труда - за периода след 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст;

4а. (нова - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) ползват отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст по чл. 164в от Кодекса на труда;

5. ползват неплатен отпуск независимо от основанието за ползването му;

6. са отстранени от длъжност.

(2) Цивилните служители по ал. 1 имат право на част от парите за представително облекло, изчислена пропорционално на останалото от годината време.

(3) Когато цивилният служител е получил пари за представително облекло в по-голям размер от полагащите му се по ал. 2, за следващите календарни години, в които има право да получи пари за представително облекло, те се намаляват с получената в по-голям размер сума в заповедта по чл. 8, ал. 2.

Чл. 5. (1) В годината на възникване на трудовото/служебното правоотношение цивилният служител има право на пари за представително облекло, пропорционално на оставащото до края на годината време.

(2) При прекратяване на трудовото/служебното правоотношение цивилният служител има право на пари за представително облекло, пропорционално на изминалото от годината време, при съобразяване на чл. 4, ал. 2. Получените в повече пари за представително облекло подлежат на възстановяване, с изключение на случаите по ал. 3.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.01.2024 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 325, ал. 1, т. 6, 9 - 12, чл. 327, ал. 1, т. 1 - 3а и 10 - 12, чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4, 7, 8, 10, 11 и 12, чл. 328, ал. 2 и чл. 331 от Кодекса на труда, съответно на служебното правоотношение по чл. 103, ал. 1, т. 3 и 8, чл. 106, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 107, ал. 1, т. 5 - 7, 9 и 10 и чл. 107а, ал. 1 от Закона за държавния служител, получените пари за представително облекло от цивилния служител не подлежат на възстановяване.

Чл. 6. (1) При промяна на органа по назначаване или работодателя в рамките на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия без прекъсване на правоотношението цивилният служител не възстановява получените пари за представително облекло и не получава такива от новия орган по назначаване/работодател освен в случаите, в които не се касае за заемане на ръководна длъжност.

(2) Държавен служител, временно преместен или преназначен съответно по чл. 81б или по чл. 82а от Закона за държавния служител в Министерството на отбраната или в структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, която прилага Закона за администрацията, получава в годината на преместване пари за представително облекло от изпращащата администрация. В случаите, в които се касае за преминаване на ръководна длъжност, той има право да получи по-високия размер на парите за представително облекло. Той получава пари за представително облекло за следващата година по реда и при условията на тази наредба.

(3) Цивилен служител, преназначен от ръководна на друга длъжност, възстановява разликата от получения по-висок размер на парите за представително облекло, пропорционално на оставащото от годината време.

(4) Цивилен служител, временно преместен по чл. 81б от Закона за държавния служител в друга администрация извън Министерството на отбраната или структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, която прилага Закона за администрацията, получава в годината на преместване пари за представително облекло в пълен размер. За следващата година той получава пари за представително облекло от приемащата администрация.

Чл. 7. Пари за представително облекло не се изплащат на цивилен служител в годината на възникване на трудовото/служебното му правоотношение, в случай че ги е получил за цялата календарна година в рамките на предходно трудово/служебно правоотношение в Министерството на отбраната, структура на пряко подчинение на министъра на отбраната или военно формирование от Българската армия и не ги е възстановил, независимо от основанието за прекратяване.

Чл. 8. (1) Парите за представително облекло се изплащат ежегодно в съответствие с действащия Колективен трудов договор в МО.

(2) Годишният размер на парите по ал. 1 на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се определя със заповед на министъра на отбраната, като за цивилните служители на ръководни длъжности размерът е не по-малък от 450 лв., а за останалите цивилни служители - не по-малък от 250 лв.

(3) Индивидуалният размер на полагащите се пари за представително облекло на цивилните служители по тази наредба се изплаща въз основа на заповед на съответния орган по назначаване/работодател.

(4) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) Изплащането на пари за представително облекло в условията на чл. 3, ал. 2 и 3 се удостоверява със служебна бележка за получени пари за представително облекло, издадена от работодателя/органа по назначаване по всяко едно правоотношение.

(5) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) Когато служителят работи при непълно работно време, представя пред работодателя/органа по назначаване декларация, в която декларира:

1. дали работи по друго трудово/служебно правоотношение в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

2. в случай че работи по друго трудово/служебно правоотношение в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия - продължителността на непълното работно време;

3. задължение да уведоми работодателя/органа по назначаването при промяна на обстоятелствата по т. 1 и 2.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 47 от 2023 г., в сила от 01.06.2023 г.) По смисъла на наредбата:

1. Цивилни служители от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната на ръководни длъжности са:

а) държавните служители на ръководни длъжности съгласно Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията, приета с ПМС № 129 от 2012 г. (ДВ, бр. 49 от 2012 г.);

б) цивилните служители по трудово правоотношение в Министерството на отбраната на длъжности "заместник-министър на отбраната" и "началник на кабинет, министър", а в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната - ръководителите им и техните заместници, както и разпоредителите с бюджет към тях.

2. Основно правоотношение е всяко правоотношение (трудово или служебно), което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на следващото правоотношение.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 298, ал. 3 във връзка с ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 3. Наредбата влиза в сила на 1.01.2020 г.

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-16 ОТ 19 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНО ОБЛЕКЛО НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Заключителни разпоредби

(ОБН. - ДВ, БР. 47 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2023 Г.)


§ 6. Наредбата влиза в сила на 1.06.2023 г. с изключение на § 3, който влиза в сила от 1.01.2024 г.

Промени настройката на бисквитките