Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 100 от 20.XII

НАРЕДБА ЗА КОНЦЕСИИТЕ ЗА ДОБИВ НА МИНЕРАЛНА ВОДА

 

НАРЕДБА ЗА КОНЦЕСИИТЕ ЗА ДОБИВ НА МИНЕРАЛНА ВОДА

В сила от 20.12.2019 г.
Приета с ПМС № 338 от 18.12.2019 г.

Обн. ДВ. бр.100 от 20 Декември 2019г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се урежда редът за:

1. извършването на подготвителни действия, провеждането на процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода и сключване на концесионен договор за добив на минерална вода;

2. изпълнението, изменението и прекратяването на концесионните договори за добив на минерална вода.

Чл. 2. (1) С концесия за добив на минерална вода публичен орган предоставя възмездно на икономически оператор право да водовзема минерална вода за осъществяване на една от следните стопански дейности:

1. бутилиране на натурална минерална вода и/или производство на газирани и други напитки, в състава на които се включва минерална вода;

2. извличане на ценни вещества.

(2) Концесия по ал. 1, т. 1 може да бъде предоставяна на икономически оператор, когато за конкретното находище на минерална вода, с изключение на находище, определено като район по приложение № 2 към Закона за водите (ЗВ), не е предоставена концесия на друг концесионер.

Чл. 3. (1) Концесията за добив на минерална вода е:

1. държавна - за минерална вода от находище - изключителна държавна собственост, включително когато находището или обособен участък от него е предоставено безвъзмездно за управление и ползване от община по реда на § 133 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за водите (обн., ДВ, бр. 61 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 55 от 2018 г.);

2. общинска - за минерална вода от находище - публична общинска собственост.

(2) Обект на концесия е минералната вода от находище на минерална вода, разкрита с конкретно водовземно съоръжение, заедно с водовземното съоръжение и вътрешния пояс на санитарно-охранителната му зона. В обекта на концесията може да бъдат включени повече от едно водовземно съоръжение, разкриващи минералната вода от находището и вътрешните пояси на санитарно-охранителните им зони. Водовземното съоръжение, включено в обекта на концесията, може да бъде изградено от концесионера при условията на чл. 17а от Закона за водите и чл. 36 от Закона за опазване на околната среда.

Чл. 4. (1) Предоставянето на концесия за добив на минерална вода се извършва по процедура, която включва:

1. извършване на подготвителни действия;

2. провеждане на процедура за предоставяне на концесия;

3. сключване на концесионен договор.

(2) Процедура за предоставяне на концесия се провежда за проекти за концесии за добив на минерална вода, включени в Плана за действие за държавните концесии, съответно в Плана за действие за общинските концесии, и въз основа на решение по чл. 102, ал. 1 от Закона за водите, наричано по-нататък "решение за откриване на процедурата".

Чл. 5. (1) Концесия за добив на минерална вода се предоставя за срок до 35 години.

(2) Максималният срок на концесията за добив на минерална вода се определя с решението за откриване на процедурата, като се вземат предвид техническите особености на обекта на концесията. Конкретният срок на концесията за добив на минерална вода се определя при провеждане на процедурата за предоставяне на концесията в съответствие с офертата на участника, определен за концесионер. Срокът на концесията за добив на минерална вода започва да тече от датата на влизането в сила на концесионния договор.

(3) Срокът на концесията за добив на минерална вода може да се удължава, като общият срок на всички удължавания, независимо от основанието за това, не може да надвишава срока по ал. 1.

Чл. 6. (1) За концесията за добив на минерална вода концедент е:

1. Министерският съвет - за държавните концесии;

2. общинският съвет - за общинските концесии.

(2) Концедентът приема решение за:

1. откриване на процедурата за предоставяне на концесията;

2. определяне на концесионер или за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесията;

3. отправяне, приемане или отказ да приеме предложение за изменение на концесионен договор.

(3) Решенията по ал. 2 се приемат съответно по предложение на министъра на околната среда и водите - за държавните концесии, и на кмета на съответната община - за общинските концесии.

(4) От находище или обособен участък от него, предоставено за управление и ползване от община, Министерският съвет приема решение за откриване на процедурата по предложение на министъра на околната среда и водите след решение на общинския съвет по § 133, ал. 9, т. 1, буква "б" от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за водите.

Чл. 7. Министърът на околната среда и водите - за държавните концесии, съответно кметът на общината - за общинските концесии, за добив на минерална вода:

1. осигурява извършването на подготвителните действия;

2. организира провеждането на процедурата за предоставяне на концесия;

3. сключва концесионен договор с участника в процедурата за предоставяне на концесия, определен за концесионер;

4. извършва мониторинг и контрол за изпълнение на концесионните договори;

5. предлага на концедента решения, свързани с изменението и прекратяването на концесионните договори;

6. сключва допълнителни споразумения към концесионните договори;

7. извършва и други действия, определени със Закона за водите и с тази наредба.

Чл. 8. (1) Концесионер е икономическият оператор, който е определен за концесионер и на когото с концесионния договор е предоставена концесията за добив на минерална вода.

(2) Концесионерът няма право да прехвърля правата и задълженията по концесионния договор на трети лица.

Чл. 9. (1) За неуредените със Закона за водите и с тази наредба въпроси, свързани със стратегическото развитие и планиране на концесиите за добив на минерална вода, мониторинга, управлението и контрола, финансирането на дейността и Националния концесионен регистър, се прилага Законът за концесиите.

(2) Министърът на околната среда и водите, съответно кметът на общината, определя със заповед едно или повече длъжностни лица, които извършват действията по чл. 193, ал. 1 от Закона за концесиите.

Глава втора.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ НА МИНЕРАЛНА ВОДА

Раздел I.
Планиране

Чл. 10. (1) Предложения за включване на проект на концесия за добив на минерална вода в Плана за действие за държавните концесии, съответно в Плана за действие за общинските концесии, се инициират служебно или въз основа на заявление на заинтересовано юридическо лице - икономически оператор.

(2) Когато в съответния план за действие по ал. 1 не е включен проект за концесия за добив на минерална вода от определено находище, икономически оператор може да подаде заявление за иницииране на процедура за включване на проект на концесия до:

1. министъра на околната среда и водите - за държавните концесии;

2. кмета на общината - за общинските концесии.

(3) Заявлението по ал. 2 съдържа описание на обекта на концесия съгласно чл. 3, ал. 2, включително информация за предназначението, за което ще се използва минералната вода. Икономическият оператор може по своя преценка да посочи и друга информация, обосноваваща заявлението за включването на концесията в съответния план за действие.

(4) Когато заявлението е за находище - изключителна държавна собственост, или за обособен участък от находище, определено като район по приложение № 2 към Закона за водите, предоставено за управление и ползване от община, министърът на околната среда и водите го препраща до съответния общински съвет. Общинският съвет се произнася с мотивирано решение в едномесечен срок от постъпването на заявлението. Кметът на общината изпраща препис от решението на общинския съвет до министъра на околната среда и водите.

Чл. 11. (1) Компетентният орган по чл. 7 извършва предварително проучване относно законосъобразността за предоставяне на концесия за добив на минерална вода от обекта, посочен в заявлението, в срок до 3 месеца от получаване на заявление по чл. 10, ал. 2.

(2) Предварителното проучване за предоставяне на концесия за добив на минерална вода включва проверка за наличие на издадени: акт за собственост за находището на минерална вода и за земята, попадаща в най-вътрешния пояс на санитарно-охранителната зона около водовземното съоръжение; сертификат на Министерството на здравеопазването, удостоверяващ че по произход, състав и свойства минералната вода от конкретното водовземно съоръжение е подходяща за бутилиране за питейни цели; заповед на министъра на околната среда и водите за утвърждаване на експлоатационните ресурси на находището на минерална вода - изключителна държавна собственост; наличие на свободен ресурс минерална вода от конкретното водовземно съоръжение на находището и да няма друга предоставена концесия от находището на минерална вода, с изключение на находище, определено като район по приложение № 2 към Закона за водите.

(3) Когато в заявлението на икономическия оператор са посочени повече от едно водовземни съоръжения, в предварителното проучване за съответните изисквания се обследва наличието на изискванията за всяко едно от водовземните съоръжения.

(4) Когато по време на предварителното проучване се установи липсата на някой от документите по ал. 2, компетентният орган по чл. 7 може да предприеме действия за издаването на документа, преди изготвяне на предложение по ал. 5.

(5) Предварителното проучване приключва с обосновано предложение на органа по чл. 7 съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията, приета с Постановление № 83 на Министерския съвет от 2018 г. (ДВ, бр. 44 от 2018 г.).

Чл. 12. Органът по чл. 7, до когото е отправено заявлението за откриване на процедура, след предварително проучване по чл. 11 уведомява икономическия оператор за намерението си за предприемане на действия за включване на проекта за концесията за добив на минерална вода в съответния план за действие или за предприемане на действия по чл. 11, ал. 4, в 3-месечен срок от получаването на заявлението.

Раздел II.
Извършване на подготвителни действия

Чл. 13. (1) Подготвителните действия за предоставяне на концесия за добив на минерална вода се извършват от екип от експерти, определени със заповед на съответния орган по чл. 7.

(2) Целта на подготвителните действия за предоставяне на концесия за добив на минерална вода е изготвянето на:

1. обосновка на концесията;

2. проект на решение за откриване на процедурата;

3. проект на документация за концесията;

4. проект на съобщение за провеждане на процедура за предоставяне на концесията.

(3) В заповедта по ал. 1 се определя срокът за извършване на подготвителните действия.

(4) В извършването на подготвителните действия може да бъде използвана и наличната документация за предходно проведена процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода от същото находище, изготвена по реда на Закона за концесиите от 2006 г. (отм.), както и да бъде изготвен финансово-икономически анализ с оглед на определянето на обосновани минимални/максимални граници на предложенията по критериите за оценка на офертите по чл. 16, ал. 4.

(5) В срока по ал. 3 екипът за подготвителни действия с доклад до органа по чл. 7:

1. предоставя документите по ал. 2, или

2. предлага да прекрати подготвителните действия, когато при извършването им установи нецелесъобразност или незаконосъобразност от предоставянето на концесията.

(6) В случаите по ал. 5, т. 2 органът по чл. 7 издава заповед за прекратяване на подготвителните действия и предприема действия за изключване на проекта на концесия за добив на минерална вода от съответния план за действие. Органът по чл. 7 уведомява икономическия оператор за прекратяването на подготвителните действия, когато предоставянето на концесията за добив на минерална вода е инициирано от оператора.

Чл. 14. (1) С обосновката на концесията за добив на минерална вода се мотивират всички елементи на решението за откриване на процедурата и на определените в документацията за концесията критерии за оценка на офертите, както и относителната им тежест.

(2) Обосновката на концесията за добив на минерална вода освен мотивите по ал. 1 включва и:

1. мотивиране на фактическото и правното основание за предоставяне на концесията и на определянето на обекта на концесията и изпълнението на съответните изисквания за предоставяне на концесията за добив на минерална вода по чл. 11, ал. 2 и 3, включително наличие на ограничения или забрани съгласно Закона за водите, Закона за защитените територии, Закона за биологичното разнообразие или други специални закони;

2. определяне на годишния експлоатационен ресурс, средноденонощен и средногодишен дебит на минерална вода за включените в обекта на концесията едно или повече водовземни съоръжения, разкриващи минералната вода от находището;

3. заключение за законосъобразността на концесията;

4. мотиви за предлаганите изисквания към професионалните или техническите възможности или към финансовото и икономическото състояние на участниците, наричани по-нататък "критерии за допустимост", включително за критериите за оценка на офертите и тяхната относителна тежест;

5. мотивиране на минималния размер на концесионното възнаграждение, включително на условията за плащане, в т.ч. на предлагания максимален гратисен период, през който концесионерът се освобождава от задължение да заплаща годишно концесионното възнаграждение - когато такъв се предвижда за срока до въвеждането на бутилиращото предприятие в експлоатация;

6. определяне и мотивиране на основните права и задължения по концесионния договор и на вида на гаранциите за изпълнение на задълженията по концесионния договор и/или други обезпечения;

7. определяне и мотивиране на обстоятелства от фактически или правен характер, настъпването или изменението на които може да доведе до нарушаване на определеното с договора за концесията равновесие между ползи и рискове за концесионера и концедента, както и последиците от нарушаване на равновесието;

8. мотивиране на максималния срок на концесията.

Чл. 15. (1) Проектът на решение за откриване на процедурата се изготвя в съответствие с чл. 102, ал. 2 от Закона за водите.

(2) Като условие за осъществяване на концесията за добив на минерална вода може да се определи задължение на концесионера да изгради едно или повече водовземни съоръжения, разкриващи минерална вода от находището.

Чл. 16. (1) Проектът на документация за концесията за добив на минерална вода съдържа най-малко:

1. информация за предмета и обекта на концесията;

2. минималните изисквания към съдържанието и оформянето на офертите;

3. критериите за допустимост и документите, с които участниците в процедурата доказват изпълнението на съответните изисквания;

4. критериите за оценка на офертите и методика за оценяване;

5. документи, с които преди подписване на концесионния договор се удостоверява отсъствието на основание за изключване;

6. образец на заявление за участие в процедурата, наричано по-нататък "заявление", и на оферта;

7. място и срок за получаване на заявленията и офертите;

8. място, дата и час за отваряне на офертите;

9. проект на концесионен договор.

(2) Проектът на концесионен договор трябва да съответства на обосновката и на проекта на решението за откриване на процедурата.

(3) Критериите за допустимост включват едно или повече изисквания към техническите или професионалните възможности на участниците и/или към икономическото и финансовото състояние на участниците. Критериите за допустимост трябва да са съобразени с предмета и с особеностите на концесията за добив на минерална вода и да осигуряват реална конкуренция.

(4) Критериите за оценка на офертите са:

1. основни критерии по относителна тежест в низходящ ред, както следва:

а) размер на концесионното възнаграждение за един куб./м минерална вода;

б) срок на концесията;

в) размер на предоставената гаранция;

г) срок за пълното усвояване на ресурса;

2. допълнителни критерии при необходимост:

а) срок за въвеждане в експлоатация на бутилиращото предприятие;

б) други критерии.

(5) Методиката за оценка на офертите трябва да отговаря на принципите за публичност, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Чл. 17. Съобщението за провеждане на процедура за предоставяне на концесията за добив на минерална вода, наричано по-нататък "съобщението", съдържа:

1. наименование, номер и дата на решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесията и наименование на органа, приел решението, както и номер и дата на "Държавен вестник", в който е публикувано;

2. данни за органа, който организира провеждането на процедурата: наименование и адрес за контакти;

3. вид на концесията - държавна или общинска;

4. обект на концесията;

5. предмет на концесията;

6. място и срок за подаване на заявленията и офертите;

7. място, дата и час за отваряне на офертите.

Чл. 18. (1) След приключване на подготвителните действия с доклад по чл. 13, ал. 5, т. 1 органът по чл. 7 внася предложение пред съответния концедент за приемане на решение за откриване на процедурата. Проектът на решение за откриване на процедура за предоставяне на държавна концесия за добив на минерална вода се внася в Министерския съвет по реда на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, приет с Постановление № 229 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 78 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 102 от 2009 г., бр. 15, 25 и 30 от 2010 г.; попр., бр. 32 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 74 и 88 от 2010 г., бр. 15, 25, 31, 43, 54 и 80 от 2011 г., бр. 22, 50 и 103 от 2012 г., бр. 30, 51, 69, 70, 74, 82, 88 и 102 от 2013 г., бр. 8, 49, 58, 67, 76 и 94 от 2014 г., бр. 5, 19, 37 и 57 от 2015 г., бр. 2, 8, 49 и 91 от 2016 г., бр. 12, 30, 39, 45, 63 и 68 от 2017 г., бр. 2 и 70 от 2018 г. и бр. 1, 3, 12, 46, 57, 93 и 97 от 2019 г.).

(2) Към проекта на решение за откриване на процедурата по ал. 1 се прилагат обосновката на концесията, проектите на документация за концесията и на съобщението.

Чл. 19. Решението за откриване на процедурата се обнародва в "Държавен вестник" и подлежи на обжалване в 14-дневен срок по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Раздел III.
Провеждане на процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода

Чл. 20. (1) След влизането в сила на решението за откриване на процедурата органът по чл. 7 със заповед одобрява документацията за концесията и назначава комисия за провеждане на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода, наричана по-нататък "комисията".

(2) Одобрената документация по ал. 1 трябва да съответства на влязлото в сила решение за откриване на процедурата.

Чл. 21. Органът по чл. 7 организира провеждането на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода в съответствие с приетото и влязло в сила решение за откриване на процедурата и одобрената документация за концесията.

Чл. 22. (1) За участие в процедурата по предоставяне на концесия за добив на минерална вода икономическият оператор подава едновременно заявление и оферта.

(2) Процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода не включва договаряне.

(3) За провеждането на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите, съответно на общината, се публикува съобщение по чл. 17 в 14-дневен срок от влизането в сила на решението за откриване на процедурата.

Чл. 23. (1) Процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода се провежда от комисията, назначена със заповедта по чл. 20, ал. 1.

(2) Със заповедта по чл. 20, ал. 1 се определя срок за провеждането на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода.

(3) В заповедта по ал. 2 може да се определят:

1. едно или повече длъжностни лица, които подпомагат комисията технически и осъществяват обмен на информация с участниците;

2. един или повече консултанти с професионална компетентност, свързана с дейностите, включени в предмета на концесията - длъжностни лица или външни експерти - физически лица, които подпомагат комисията експертно.

(4) За държавните концесии в състава на комисията се включват представители на Министерството на околната среда и водите и на общината, на чиято територия е разположено находището на минерална вода, както и на други централни или регионални ведомства - по преценка на органа по чл. 7, съгласувано с ръководителя на съответното ведомство. За общинските концесии в състава на комисията се включват представители на общината, на чиято територия е разположено находището на минерална вода - публична общинска собственост.

(5) Комисията се състои от нечетен брой членове, които са не по-малко от седем, включително председател и заместник-председател. Повече от половината от членовете на комисията трябва да имат професионална компетентност, свързана с дейностите по предмета на концесията, или професионален опит в предоставянето на концесии. Поне един от членовете на комисията трябва да е юрист.

(6) Член на комисията не може да е лице:

1. за което е налице конфликт на интереси по смисъла на глава осма от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;

2. което е свързано лице с участник в процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода или посочено от него трето лице, а когато участникът е юридическо лице - и с член на неговия управителен или контролен орган.

(7) Всеки член на комисията е длъжен:

1. в 3-дневен срок от връчване на заповедта за назначаване на комисията да подаде декларация до министъра на околната среда и водите, съответно до кмета на общината, за отсъствие на обстоятелствата по ал. 6;

2. да подаде искане за освобождаване от комисията:

а) незабавно при възникване на обстоятелство по ал. 6;

б) своевременно при възникване на обективна невъзможност да изпълнява задълженията си.

(8) При установен конфликт на интереси, при подадено искане за освобождаване, както и в други случаи, при които по обективни причини член на комисията не може да изпълнява задълженията си, компетентният орган по чл. 7 назначава нов член на комисията.

(9) Комисията и всеки от членовете ѝ са независими при изразяване на становища и вземане на решения, като в действията си се ръководят единствено от закона.

(10) Членовете на комисията са длъжни да пазят в тайна обстоятелствата, които са узнали във връзка със своята работа в комисията, включително да опазват документите от неправомерен достъп, за което подписват декларация.

(11) По време на процедурата лицата, включени в състава на комисията, не могат да правят изявления за средствата за масово осведомяване, свързани с провеждането на процедурата.

(12) За длъжностните лица и за консултантите по чл. 23, ал. 3 се прилагат изискванията на ал. 6 и ал. 8 - 11.

Чл. 24. Във връзка с дейността на състава на комисията и на консултантите се прилагат разпоредбите на чл. 80, ал. 8 и чл. 82, ал. 2 от Закона за концесиите.

Чл. 25. (1) Председателят на комисията свиква първо заседание в срок до 10 дни от издаване на заповедта за назначаване на комисията.

(2) Председателят на комисията:

1. свиква заседанията на комисията;

2. информира министъра на околната среда и водите, съответно - кмета на общината, за всички обстоятелства, които препятстват изпълнението на поставените задачи в посочените срокове;

3. отговаря за правилното съхранение на документите до приключване на работата на комисията;

4. указва и координира необходимите действия, включително подготвя и предоставя документи и разяснения на длъжностните лица, които подпомагат комисията;

5. прави предложения за замяна на членове на комисията при наличие на конфликт на интереси или при установена невъзможност някой от тях да изпълнява задълженията си.

(3) Комисията:

1. изготвя окончателния текст на съобщението;

2. дава разяснения по документацията за концесията и предоставя допълнителна информация или документи;

3. организира съхраняването на заявленията и офертите;

4. разглежда постъпилите заявления и оферти;

5. допуска до или отстранява от участие в процедурата участници, за които са налице основания за изключване или които не отговарят на определените с решението за откриване на процедурата критерии за допустимост;

6. може да изисква по служебен път документи за удостоверяване на истинността на представената от участниците информация, при необходимост;

7. класира офертите на допуснатите участници в процедурата и изготвя мотиви и проект на решение за определяне на концесионер.

(4) Членовете на комисията:

1. участват в заседанията на комисията;

2. разглеждат документите, участват при вземането на решения и поставят оценки на офертите;

3. подписват протоколи и доклади от работата на комисията.

(5) До приключване на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода събраните в хода ѝ документи се съхраняват от председателя на комисията.

Чл. 26. (1) Комисията заседава при кворум минимум две трети от състава, като приема решенията си с мнозинство повече от половината от състава на комисията.

(2) За всяко заседание на комисията се изготвя протокол в два екземпляра, единият от които се прилага към досието на процедурата. Протоколът от заседанието съдържа извършените от комисията действия и приетите от нея решения, които се мотивират. Протоколът се подписва от всички присъствали на заседанието членове на комисията, а в случай на подписване с особено мнение към протокола се прилагат писмените мотиви за особеното мнение.

Чл. 27. (1) Комисията осигурява публикуване на съобщението и на документацията за концесията на интернет страницата на съответното ведомство.

(2) Комисията предоставя разяснения по документацията за концесията при постъпване на писмено искане. Искане за разяснения може да се подава до 10 дни преди изтичане на срока за подаване на заявленията и офертите. След изтичането на този срок искания за разяснения не се разглеждат от комисията.

(3) В срок до 4 дни от получаване на искането, но не по-късно от 6 дни преди срока за подаване на заявления и оферти, комисията публикува разясненията на интернет страницата на съответното ведомство. В разясненията не се посочва лицето, направило запитването.

(4) С разясненията не може да се въвеждат промени в условията на процедурата, определени с решението за откриване на процедурата и със съобщението.

Чл. 28. (1) Обменът на информация от комисията с участниците при провеждането на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода се извършва по един от следните начини:

1. писмено срещу подпис на участника или на негов упълномощен представител;

2. изпращане на писмо с обратна разписка;

3. по факс;

4. чрез електронна поща.

(2) Изпращането чрез електронна поща на решението или уведомлението се удостоверява с копие от електронния запис.

Чл. 29. Комисията приключва работата си с изготвяне на:

1. протокол за класиране на участниците в проведената процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода, мотиви и проект на решение за определяне на концесионер, или

2. протокол за липсата на допуснат до участие в процедурата участник.

Чл. 30. (1) За участие в процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода икономическите оператори подават заявление и оферта, написани на български език.

(2) Заявлението по ал. 1 съдържа:

1. информация за процедурата за предоставяне на концесия и за концедента;

2. информация за участника относно:

а) наименованието на участника, данните за контакт - адрес за кореспонденция, включително електронен адрес, и кратко описание на дейността на участника;

б) лицата, които представляват участника съгласно регистъра, в който е вписан;

в) деклариране на отсъствието на основание относно участника за изключване;

г) деклариране на съответствието на участника с критериите за допустимост.

(3) Заявлението е по образец съгласно документацията за концесията. Заявлението се подписва от лице с представителна власт. Към заявлението се прилагат и:

1. нотариално заверено пълномощно, когато участникът се представлява от пълномощник;

2. документите, с които участникът доказва изпълнението на изискванията по критериите за допустимост.

(4) Офертата се състои от предложение, изготвено по образец съгласно документацията за концесията, и съдържа:

1. конкретни предложения по критериите за оценка на офертите;

2. мотивиране на предложенията по т. 1;

3. доказателства за осъществимостта на предложенията по т. 1;

4. финансов анализ, обосноваващ предложенията по съответните критерии за оценка, в т.ч. размер на концесионно възнаграждение, срок на концесията, срок за пълно усвояване на ресурса, максимален гратисен период за заплащане на концесионно възнаграждение за срока до въвеждане на бутилиращото предприятие в експлоатация, когато такъв критерий за оценка се предвижда, и др.;

5. други предложения, разработки и информация в изпълнение на изискванията, определени с документацията за концесията;

6. деклариране на срока на валидност на офертата;

7. деклариране на произхода на средствата съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари.

(5) В офертата може да се определи поверителността на определена търговска информация. Предложенията по критериите за оценяване не могат да се определят като поверителна информация.

(6) Офертата не може да съдържа варианти.

(7) Процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода се провежда и когато има подадено заявление и оферта само от един участник.

Чл. 31. Заявлението и офертата се подписват на всяка страница от лице с представителна власт по регистрация на търговеца, подпечатват се и се представят на хартиен носител от лице с представителна власт, наричано по-нататък "връчване срещу подпис", или чрез лицензиран пощенски оператор.

Чл. 32. Заявленията и офертите се подават на адреса, посочен в съобщението за концесията за добив на минерална вода.

Чл. 33. Заявлението и офертата се поставят в отделни запечатани пликове, надписани съответно "Заявление" и "Оферта", върху всеки от които е посочено наименованието на процедурата за предоставяне на концесията за добив на минерална вода и наименованието на участника. Двата плика се подават в един общ запечатан непрозрачен плик, който се надписва с посочване на:

1. съдържанието - "Заявление и Оферта";

2. наименованието на процедурата на концесията за добив на минерална вода;

3. наименованието на участника, адрес и електронен адрес.

Чл. 34. (1) Срокът за подаване на заявления и оферти се определя със съобщението и не може да бъде по-кратък от 50 дни от датата на влизане в сила на решението за откриване на процедурата.

(2) От датата на подаване на заявлението и офертата икономическият оператор придобива качество на участник в процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода.

Чл. 35. (1) Заявленията и офертите се подават до определените крайна дата и час и по начина, посочени в съобщението.

(2) Когато в определения краен час на мястото за подаване има един или повече участници, те се включват в списък, който се подписва от определено по чл. 23, ал. 3, т. 1 длъжностно лице и от присъстващите лица. Длъжностното лице приема заявленията и офертите на всички участници, включени в списъка.

(3) Длъжностното лице по чл. 23, ал. 3, т. 1 отбелязва върху общия плик със заявлението и офертата поредния номер, датата и часа на получаването, завежда общия плик със заявлението и офертата във входящ регистър по реда на получаването му и издава на приносителя разписка за завеждането в регистъра.

(4) Длъжностното лице по чл. 23, ал. 3, т. 1 не приема заявление и оферта, когато:

1. са подадени след определения срок, освен в случаите по ал. 2;

2. не отговарят на изискванията по чл. 33, или

3. са с нарушена цялост.

(5) Входящият регистър съдържа следната информация за приетите общи пликове със заявленията и офертите:

1. регистрационен номер по реда на получаването;

2. данни за участника;

3. дата и час на получаване;

4. начин на получаване - чрез лицензиран пощенски оператор или връчване срещу подпис;

5. наличие на обстоятелство по ал. 4;

6. забележки по вписаните обстоятелства, включително за обстоятелство по ал. 2.

Чл. 36. (1) След изтичане на крайния срок за подаване на заявления и оферти, определен със съобщението за концесията за добив на минерална вода, комисията в закрито заседание отваря общите пликове и съдържащите се в тях пликове със заявления и извършва действия за допускане на участниците до процедурата. На закритото заседание поне трима членове на комисията подписват пликовете с офертите, като пликовете с офертите не се отварят.

(2) Допускането на участник до участие в процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода се извършва след проверка от комисията относно:

1. наличието на основание за изключване за участника, и

2. изпълнението на критериите за допустимост от участника.

Чл. 37. (1) Когато установи нередовност на заявлението, изразяваща се в непредставяне на документи, несъответствие с критериите за допустимост или друга нередовност и/или непълнота, включително фактическа грешка, комисията уведомява участника за това.

(2) Участникът отстранява нередовностите в срок до 5 работни дни от уведомяването.

(3) Когато нередовността се състои в несъответствие с критериите за допустимост, участникът може, в съответствие с изискванията на концедента, да замени представени документи или да представи нови.

Чл. 38. (1) Когато от уведомяването за нередовност до посочения в документацията за концесията срок за отваряне на офертите остават по-малко от 8 работни дни, комисията определя нов срок за отваряне на офертите. Комисията удължава срока за отваряне на офертите и когато прецени, че е необходимо да се извърши проверка на декларирани в заявленията обстоятелства.

(2) За удължаването на срока за отваряне на офертите комисията уведомява всички участници.

Чл. 39. (1) Комисията приключва действията по допускане на участниците в процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода с мотивирано решение, с което:

1. отстранява от участие участник, за когото е налице основание за изключване или който не отговаря на критериите за допустимост;

2. допуска до разглеждане офертите на участниците, които не са отстранени от участие.

(2) Решението на комисията за отстраняване на участник се съобщава на участника в деня на отваряне на офертите и не подлежи на самостоятелно обжалване.

Чл. 40. (1) В деня и часа на отваряне на офертите комисията провежда открито заседание, на което може да присъстват участниците или техни представители и други лица.

(2) В откритото заседание комисията съобщава решението, с което е приключила действията по допускане на участниците, и отваря пликовете с оферти на допуснатите участници по реда на завеждането на общите пликове със заявленията и офертите във входящия регистър.

(3) Отворените оферти се прочитат от член на комисията и се подписват на всяка страница от член на комисията и от изявили желание участници в процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода или от техни представители.

Чл. 41. (1) Разглеждането и оценяването на офертите и класирането на участниците се извършват в едно или повече закрити заседания на комисията.

(2) При разглеждане и оценяване на офертите комисията проверява съответствието на:

1. офертата с изискванията, определени с документацията за концесията, и

2. предложенията по критериите за оценка на офертите.

(3) При разглеждане на офертите комисията може да проверява заявените от участниците обстоятелства и верността или автентичността на приложени документи, включително чрез запитване към компетентни органи или други лица.

(4) При необходимост комисията изисква от участниците в определен от нея срок, който не може да е по-кратък от 3 работни дни:

1. да предоставят разяснения относно представените разработки и информация или относно приложените в офертата документи, или

2. да представят допълнителни доказателства за заявените в офертата обстоятелства, или

3. да отстранят технически нередовности в предложението.

(5) Представените от участниците в процедурата разяснения не може да променят предложенията, съдържащи се в офертата.

Чл. 42. (1) Комисията не допуска до оценяване оферта на участник, който в определения от комисията срок:

1. не е отстранил техническите нередовности в предложението или не е предоставил поисканите от комисията разяснения, или предоставените разяснения не са достатъчни за оценяване на офертата, или

2. не е представил поисканите от комисията допълнителни доказателства.

(2) Комисията не оценява оферта:

1. за която при извършена проверка е установено, че участникът е представил невярна информация или неистински, преправен или с невярно съдържание документ;

2. която не отговаря на едно или повече изисквания, определени с документацията за концесията;

3. в която представените разработки и информация не съответстват на критериите за оценка на офертите.

(3) Комисията приема решение, с което определя офертите, които не се оценяват.

(4) Решението по ал. 3 се съобщава на участниците с решението на концедента за определяне на концесионер, съответно за прекратяване на процедурата, и не подлежи на самостоятелно обжалване.

Чл. 43. (1) Комисията извършва оценка на допуснатите оферти по критериите за оценка на офертите чрез прилагане на методиката за оценяване.

(2) Въз основа на оценката на допуснатите оферти комисията класира участниците с решение.

Чл. 44. (1) След класиране на участниците комисията съставя протокол за разглеждането и оценяването на офертите и за класирането на участниците. Протоколът съдържа мотиви за извършеното класиране.

(2) Въз основа на протокола по ал. 1 комисията изготвя проект на решение за определяне на класирания на първо място участник за концесионер или проект на решение за прекратяване на процедурата.

(3) Когато не е подадено нито едно заявление и оферта или няма допуснат нито един участник, както и когато комисията е приела решение, с което е определила, че всички подадени оферти не се оценяват, комисията изготвя проект на решение за прекратяване на процедурата.

Чл. 45. (1) Комисията представя на органа по чл. 7 протокола и съответното решение по чл. 44 заедно с мотивирано предложение до концедента за приключване или за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесията за добив на минерална вода.

(2) Когато установи пропуск или нарушение в работата на комисията, което може да бъде отстранено, органът по чл. 7 с мотивирано решение възлага на комисията да отстрани нередовността и да извърши ново класиране.

Чл. 46. (1) Процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода приключва с решение за определяне на концесионер по чл. 102, ал. 3 от Закона за водите, наричано по-нататък "решение за определяне на концесионер", което се приема от концедента по предложение на органа по чл. 7. Към предложението се прилагат протоколът на комисията и съответното решение по чл. 44.

(2) С решението по ал. 1 за концесионер се определя класираният на първо място участник в процедурата и се определя срок за сключване на концесионния договор.

(3) С решението за определяне на концесионер се конкретизират условията за осъществяване на концесията в съответствие с офертата на участника, определен за концесионер.

(4) Решението по ал. 1 се обнародва в "Държавен вестник" и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 47. (1) Концедентът издава мотивирано решение за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесия за добив на минерална вода, когато:

1. не е подадено нито едно заявление и оферта или няма допуснат нито един участник;

2. съдържанието на нито една оферта не отговаря на изискванията, определени с документацията за концесията;

3. отпадне необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на обстоятелства, които не са предвидени при приемане на решението за откриването на процедурата;

4. се установят нарушения при откриването и провеждането на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията за предоставяне на концесията;

5. определеният за концесионер участник и класираният на второ място участник последователно откажат да сключат концесионния договор.

(2) Решението за прекратяване на процедурата по ал. 1 може да включва решение за провеждане на нова процедура за предоставяне на концесия за добив на минерална вода.

(3) Решението по ал. 1 се обнародва в "Държавен вестник" и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 48. (1) Преди сключването на концесионния договор за добив на минерална вода участникът, определен за концесионер, представя на компетентния орган по чл. 7 доказателства, които удостоверяват декларираните със заявлението факти и обстоятелства относно основанията за изключване. Компетентният орган по чл. 7 няма право да изисква представянето на доказателства за факти и обстоятелства по изречение първо:

1. които са достъпни чрез електронен публичен безплатен регистър, или

2. когато информацията е създадена от органа, или той има достъп до информацията по служебен път.

(2) Когато до изтичането на срока, определен с решението за определяне на концесионер, определеният за концесионер участник не представи доказателствата по ал. 1 или откаже да сключи концесионния договор, концедентът може с решение да определи за концесионер класирания на второ място участник. С решението се определя срок за сключване на концесионния договор и може да се постави условие за подобряване на предложенията по критериите за оценка на офертите на този участник.

Чл. 49. (1) Концесионният договор за добив на минерална вода се сключва от компетентния орган по чл. 7 и участника, определен за концесионер, в срока, определен с решението за определяне на концесионер.

(2) Концесионният договор по ал. 1 се сключва в съответствие с решенията на концедента за откриване на процедурата и за определяне на концесионер и в съответствие с офертата на участника, определен за концесионер, а когато се сключва с класирания на второ място участник - в съответствие с офертата на този участник, а когато е приложимо - и при условието по чл. 48, ал. 2, изречение второ.

Глава трета.
ИЗПЪЛНЕНИЕ, ИЗМЕНЕНИЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНЦЕСИОННИТЕ ДОГОВОРИ ЗА ДОБИВ НА МИНЕРАЛНА ВОДА

Чл. 50. (1) Концесионният договор за добив на минерална вода влиза в сила от датата на подписването му от страните.

(2) Влизането в сила на концесионния договор може да бъде поставено в зависимост от изпълнението на определени с решението за откриване на процедурата или с действащото законодателство условия. Изпълнението на условията се обвързва с определен срок.

(3) Концесионният договор се сключва в писмена форма в три еднообразни екземпляра - по един за всяка от страните, и един, който се прилага и вписва в акта за изключителна държавна собственост или публична общинска собственост на находището на минерална вода.

(4) В едномесечен срок от сключването на концесионния договор длъжностно лице, определено по реда на чл. 9, ал. 2, открива в Националния концесионен регистър партида на концесията и публикува в нея решението за определяне на концесионер и концесионния договор за добив на минерална вода при условията и по реда на Закона за концесиите.

Чл. 51. (1) Органът, сключил концесионния договор за добив на минерална вода, предава обекта на концесията на концесионера в срока, при условията и по реда, определени с концесионния договор. За минералните води - изключителна държавна собственост, предаването на обекта на концесията на концесионера се извършва от органа, който стопанисва находището, за което се подписва протокол.

(2) За удостоверяване изпълнението на задълженията си по концесионния договор концесионерът представя ежегодно, до края на юни, на органа, сключил концесионния договор, подробен отчет за извършените дейности през предходната година по всяко от условията и задълженията си по концесията с приложени към годишния отчет документи, удостоверяващи изпълнението.

(3) Органът, сключил концесионния договор за добив на минерална вода, поддържа досие на хартиен и на електронен носител за изпълнението на концесията по ред, определен с вътрешни правила.

(4) Органът, сключил концесионния договор за добив на минерална вода, може да създава работни групи за разглеждане изпълнението на задълженията по концесионния договор и за изготвяне на предложения по въпроси, които имат отношение към изпълнението, изменението и прекратяването на концесията за добив на минерална вода.

Чл. 52. (1) Концесионерът на държавна концесия може да изгради със свои средства едно или повече водовземни съоръжения - публична държавна собственост, разкриващи минерална вода - изключителна държавна собственост, от находището, включено в обекта на концесията, когато това е определено с решението за откриване на процедурата или с допълнително споразумение за изменение на концесионния договор. Изграждането на водовземно съоръжение се извършва при условията на чл. 17а от Закона за водите и чл. 36 от Закона за опазване на околната среда.

(2) Допълнително споразумение по ал. 1 се сключва по искане на концесионера след решение на Министерския съвет. Решението за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изграждане на водовземно съоръжение или за отказ да се сключи допълнително споразумение се приема въз основа на анализ от органа по чл. 7 относно:

1. изпълнението на условията и задълженията по концесионния договор;

2. обществения интерес и придобитите права по смисъла на чл. 49 от Закона за водите и изискванията на действащото законодателство, като за целите на анализа органът по чл. 7 изисква становища от компетентните органи;

3. целесъобразността от изграждане на водовземното съоръжение.

(3) С решението за откриване на процедурата, съответно с решението по ал. 2, се определят права и задължения за концесионера да извърши изцяло за своя сметка и на свой риск, в съответствие със Закона за водите и на подзаконовите актове по неговото прилагане и със Закона за устройство на територията дейностите за:

1. хидрогеоложко проучване;

2. изграждане и въвеждане в експлоатация на новото водовземно съоръжение - публична държавна собственост;

3. преоценка на експлоатационните ресурси на находището във връзка с изграждането на новото водовземно съоръжение;

4. проектиране и изграждане на санитарно-охранителната зона около новото водовземно съоръжение;

5. издаването на сертификат от Министерството на здравеопазването, удостоверяващ, че по произход, състав и свойства минералната вода от водовземното съоръжение е подходяща за бутилиране за питейни цели.

(4) В случаите по ал. 1 концесионерът поема всички рискове и разходи, свързани с дейностите по изграждане и въвеждане в експлоатация на новото водовземно съоръжение, както и рисковете, свързани с разкриване на минерална вода от находището и издаването на сертификат от Министерството на здравеопазването, удостоверяващ, че по произход, състав и свойства минералната вода от водовземното съоръжение е подходяща за бутилиране за питейни цели.

(5) След въвеждане в експлоатация на новото водовземно съоръжение и изпълнение на задълженията на концесионера по ал. 3 министърът на околната среда и водите предприема действия за:

1. включване на изграденото водовземно съоръжение в акта за изключителна държавна собственост на находището;

2. внасяне на проект на решение в Министерския съвет, според който:

а) водовземното съоръжение и пояс I на неговата санитарно-охранителна зона стават част от обекта на концесията;

б) концесионерът се задължава да изпълнява всички задължения по концесионния договор и по отношение на изграденото от него съоръжение и пояс I на неговата санитарно-охранителна зона;

в) се определя предоставеният с концесията общ годишен експлоатационен ресурс и разпределението му между водовземните съоръжения в предмета на концесията, както и поетапното усвояване на общия годишен експлоатационен ресурс.

Чл. 53. (1) Извън случаите по чл. 52, ал. 2 изменение на концесионния договор за добив на минерална вода се извършва след мотивирано предложение на една от страните по договора.

(2) Отправяне, приемане или отказ да се приеме предложение на концесионера за изменение на концесионния договор за добив на минерална вода се извършва с решение на концедента по предложение на компетентния орган по чл. 7. С решението концедентът упълномощава министъра на околната среда и водите, съответно кмета на общината, да сключи допълнително споразумение към концесионния договор или да уведоми концесионера за отказа да бъде изменен концесионният договор.

(3) Когато изменението на концесионния договор е в рамките на решенията на концедента за откриване на процедурата и за определяне на концесионер, допълнителното споразумение се сключва без решение по ал. 2.

(4) Решението по ал. 2 се приема въз основа на анализ от органа по чл. 7 относно:

1. изпълнението на условията и задълженията по концесионния договор;

2. наличието на действащ сертификат от Министерството на здравеопазването, удостоверяващ, че по произход, състав и свойства минералната вода от водовземното съоръжение е подходяща за бутилиране за питейни цели - за концесиите по чл. 47, ал. 2, т. 1 от Закона за водите;

3. обществения интерес и придобитите права по смисъла на чл. 49 от Закона за водите и изискванията на действащото законодателство, като за целите на анализа органът по чл. 7 изисква становища от компетентните органи;

4. утвърдения експлоатационен ресурс на находището и разпределението му между водовземните съоръжения.

Чл. 54. (1) Срокът на концесионен договор за добив на минерална вода може да бъде удължен по искане на концесионера. Удължаването на срока се извършва с допълнително споразумение към концесионния договор след решение на концедента, като общият срок на концесията не може да бъде по-дълъг от посочения в чл. 5, ал. 1.

(2) Решението на концедента за даване на съгласие за удължаване на срока на концесията или за отказ да се приеме искането за удължаване на срока на концесията се приема въз основа на анализ от органа по чл. 7 относно:

1. изпълнението на условията и задълженията по концесионния договор;

2. наличието на действащ сертификат от Министерството на здравеопазването, удостоверяващ, че по произход, състав и свойства минералната вода от водовземното съоръжение е подходяща за бутилиране за питейни цели - за концесиите по чл. 47, ал. 2, т. 1 от Закона за водите;

3. обществения интерес и придобитите права по смисъла на чл. 49 от Закона за водите, като за целите на анализа органът по чл. 7 изисква становища от компетентните органи;

4. съответствие с чл. 47, ал. 2 от Закона за водите;

5. наличието на срок като критерий за оценка на офертите при определянето на концесионера.

(3) В случаите по ал. 2, т. 5 срокът не може да бъде удължаван с повече от една трета от първоначално определения срок при спазване на изискването общият срок на концесията да не бъде по-дълъг от 35 години.

Чл. 55. (1) При подготвяно преобразуване с прекратяване на дружеството на концесионера без ликвидация концесионерът уведомява органа, подписал концесионния договор, и може да отправи предложение за замяна на концесионера с правоприемник. Към предложението концесионерът представя информация и доказателства, че правоприемникът отговаря на критериите за допустимост и че за него не е налице основание за изключване.

(2) Когато правоприемникът отговаря на изискванията по ал. 1, концедентът по предложение на компетентния орган по чл. 7 издава решение, с което дава съгласие за замяна на концесионера. Решението се издава в 3-месечен срок от подаване на искането или от отстраняване на нередовностите по него. С решението се определя срок за сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор чрез замяна на концесионера, който започва да тече от влизането в сила на преобразуването.

(3) Когато правоприемникът не отговаря на изискванията на ал. 1, Министерският съвет, съответно общинският съвет, издава решение, с което отказва замяната на концесионера.

Чл. 56. Допълнителното споразумение по чл. 52 - 55 се публикува по партидата на концесията в Националния концесионен регистър при условията и по реда на Закона за концесиите от длъжностно лице, определено по реда на чл. 9, ал. 2. Публикуването се извършва в едномесечен срок от сключване на допълнителното споразумение.

Чл. 57. (1) Концесионният договор за добив на минерална вода се прекратява с изтичане на срока на концесията.

(2) При прекратяване на концесионния договор поради изтичане на срока на концесията концесионерът няма право на обезщетение за направените инвестиции.

Чл. 58. (1) Преди изтичането на срока на концесията концесионният договор за добив на минерална вода се прекратява:

1. с погиване на обекта на концесията - от датата на погиването;

2. при прекратяване на дружеството концесионер - от датата на прекратяване на дружеството, освен в случаите по чл. 55, ал. 2;

3. при обявяване в несъстоятелност на концесионера - от датата на влизането в сила на съдебното решение;

4. при съдебно решение за прекратяване на концесионния договор - от датата на влизането в сила на съдебното решение;

5. на други основания, предвидени в закон или с концесионния договор - от датата, посочена в тях.

(2) В случаите по ал. 1 страната, която е узнала за настъпването на основанието за прекратяване, уведомява другата страна за прекратяването на концесионния договор в 10-дневен срок от узнаването.

Чл. 59. (1) Концесионният договор за добив на минерална вода може да бъде прекратен едностранно с решение на концедента по предложение на компетентния орган по чл. 7:

1. при последващо възникване на опасност за националната сигурност на страната, за живота и здравето на гражданите, за околната среда, за защитените територии, зони и обекти и за обществения ред, освен когато е налице основание за изменение на договора;

2. когато преобразуването с прекратяване на дружеството на концесионера без ликвидация е извършено:

а) без да е издадено решение, с което се дава съгласие за замяна на концесионера с правоприемника;

б) при издадено решение по чл. 55, ал. 3, с което отказва замяна на концесионера;

3. при неподновяване на сертификата от Министерството на здравеопазването, удостоверяващ, че по произход, състав и свойства минералната вода от конкретното водовземно съоръжение е подходяща за бутилиране за питейни цели - за концесиите по чл. 47, ал. 2, т. 1 от Закона за водите.

(2) Освен в случаите по ал. 1 концесионният договор може да бъде прекратен едностранно, както и по взаимно съгласие при условия, предвидени със закон или с концесионния договор. Едностранното прекратяване на концесионния договор, отправянето на предложение или приемането на предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие се извършва с решение на концедента по предложение на компетентния орган по чл. 7.

Чл. 60. (1) При неизпълнение на задължение по концесионния договор за добив на минерална вода изправната страна може да го прекрати с писмено предизвестие, като даде на другата страна подходящ срок за изпълнение с предупреждение, че след изтичането на срока ще бъдат предприети действия за прекратяване на договора.

(2) При неизпълнение на задължение от страна на концесионера предизвестието по ал. 1 се отправя от компетентния орган по чл. 7. Когато в дадения срок концесионерът не изпълни задължението, компетентният орган по чл. 7 внася пред концедента предложение за приемане на решение за прекратяване на концесионния договор.

(3) При прекратяване на концесионния договор поради неизпълнение на задължение от страна на концесионера концесионерът няма право на обезщетение за направените инвестиции.

Чл. 61. Когато концесионен договор за добив на минерална вода бъде обявен за недействителен с влязло в сила съдебно решение, последиците се определят като при разваляне на договори с продължително изпълнение.

Чл. 62. (1) След прекратяване на концесионния договор за добив на минерална вода концесионерът е длъжен да предаде обекта на концесията на органа, който стопанисва находището на минерална вода. Приемането и предаването на обекта на концесията се извършва от комисия, назначена от компетентния орган по чл. 7. Концесионерът няма право на задържане върху обекта.

(2) Председател на комисията по ал. 1 е представител на съответната басейнова дирекция - за държавна концесия, съответно на общинската администрация - за общинска концесия. В състава на комисията по ал. 1 за приемане на обекта на държавна концесия се включва и представител на съответната областна администрация.

(3) За предаването и приемането на обекта по ал. 1 се съставя протокол, който се подписва от членовете на комисията по ал. 1 и от упълномощен представител на концесионера.

(4) Когато концесионерът откаже да предаде обекта на концесията, както и когато към датата на прекратяване на концесионния договор за добив на минерална вода концесионерът е прекратен без правоприемник или е налице друга невъзможност за предаване на обекта, комисията по ал. 1 съставя констативен протокол, с който се констатира състоянието на обекта и се удостоверява отказът или невъзможността за предаване. Протоколът е основание за издаване на заповед за изземване на обекта по реда на Закона за държавната собственост, съответно на Закона за общинската собственост.

(5) Срокът за предаване и/или приемане на обекта на концесията е 30 дни от влизане в сила на решението за прекратяване на концесионния договор за добив на минерална вода.

(6) От датата на приемане на обекта на концесията, а в случаите по ал. 4 - от датата на изземването:

1. обектът - държавна собственост, преминава в управление на съответната басейнова дирекция за управление на водите или на кмета на общината, когато находището на минерална вода - изключителна държавна собственост, е предоставено за управление и ползване на общината;

2. обектът - общинска собственост, преминава в управление на кмета на общината.

(7) Когато обектът на концесията е държавна собственост, министърът на околната среда и водите уведомява министъра на регионалното развитие и благоустройството за извършеното приемане на обекта на концесията за отбелязване в акта за държавна собственост.

Чл. 63. Споровете относно сключването, изпълнението, изменението и прекратяването на концесионен договор за добив на минерална вода се решават по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Сключените концесионни договори за добив на минерална вода до влизането в сила на Закона за концесиите от 2 януари 2018 г. запазват действието си и се изпълняват в съответствие с договорените в тях условия и разпоредбите на тази наредба.

(2) Разпоредбите на наредбата относно изменението и прекратяването на концесионни договори, включително срока на концесиите за добив на минерална вода, се прилагат и за договорите по ал. 1.

(3) Последиците от прекратяването на договорите по ал. 1 се уреждат по реда на приложимия закон към датата на сключване на договора.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 47, ал. 1 от Закона за водите.

Промени настройката на бисквитките