Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 31.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2007 Г. ЗА ПОЛЗВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ (ДВ, БР. 17 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2007 Г. ЗА ПОЛЗВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ (ДВ, БР. 17 ОТ 2007 Г.)

В сила от 01.01.2020 г.
Издадена от Националния осигурителен институт

Обн. ДВ. бр.102 от 31 Декември 2019г.

§ 1. В чл. 1 се създава т. 3:

"3. редът за представяне от изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация на данните, съдържащи се в протоколите за извършени услуги по профилактика и рехабилитация."

§ 2. В чл. 2, ал. 2, т. 4 навсякъде след думите "отглеждане на дете" се добавя "до 2-годишна възраст".

§ 3. В чл. 7, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 2 се изменя така:

"2. документ за самоличност (за справка);"

б) в т. 3 думите "лична амбулаторна карта и/или" се заличават;

в) в т. 4 накрая се добавя "(за лицата по чл. 2, ал. 1)";

г) създава се т. 5:

"5. декларация по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт (за лицата по чл. 2, ал. 1)."

§ 4. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Въз основа на документите по чл. 7 определено със заповед от ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт длъжностно лице издава удостоверение по образец (приложение № 3) и вписва данните от удостоверението в регистъра по чл. 16."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Ако се установи, че лицето няма право на парична помощ за профилактика и рехабилитация или е с противопоказания за провеждане на профилактика и рехабилитация, длъжностното лице по ал. 1 издава разпореждане за отказ."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Териториалното поделение на Националния осигурителен институт съхранява документите по чл. 7, ал. 1, т. 1, 4 и 5, ал. 2 и 4 за всяко лице по чл. 2, ал. 1 и 4 за срок до пет години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, в която е издадено удостоверението по ал. 1 или разпореждането по ал. 2."

§ 5. В чл. 9, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. документите по чл. 7, ал. 1, т. 1, 2 и 3, ал. 2 и 4."

§ 6. В чл. 12 ал. 1 се изменя така:

"(1) Изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация съхраняват следните документи:

1. медицинските направления по чл. 5 с отразени резултати, заключения и препоръки на лекарите във връзка с проведената профилактика и рехабилитация;

2. удостоверенията по чл. 8, ал. 1;

3. протоколите по чл. 13, ал. 1;

4. документите, съдържащи информация за причините, наложили прекратяване на профилактиката и рехабилитацията;

5. други документи, определени с договорите по чл. 26."

§ 7. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) При напускане на лицето изпълнителят на дейността по профилактика и рехабилитация издава протокол по образец за извършените услуги по профилактика и рехабилитация (приложение № 4).

(2) При издаване на протокола данните съгласно приложение № 4 се въвеждат от изпълнителя на дейността по профилактика и рехабилитация, преминават през формален и логически контрол и се съхраняват, след което протоколът се отпечатва в два екземпляра - за изпълнителя на дейността и за лицето, които се подписват и подпечатват с печата на изпълнителя на дейността.

(3) Данните от протокола по ал. 1 се представят в НОИ от изпълнителя на дейността по електронен път, чрез уеб услуги, предоставяни от НОИ, и постъпват в регистъра по чл. 16.

(4) Представянето на данните се извършва след подписване с квалифициран електронен подпис на регистриран по реда на чл. 14, ал. 2 потребител при издаването на протокола."

§ 8. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) За въвеждане, контрол, съхраняване, отпечатване на протоколите, представяне на данните в регистъра и изготвяне на справки за издадени протоколи се използва програмен продукт, разпространяван безплатно от НОИ, или друг програмен продукт, отговарящ на функционалните изисквания, структура и формат на данните, утвърдени със заповед на управителя на НОИ и публикувани на интернет страницата на НОИ.

(2) За представяне на данните и за получаване на достъп до данните в регистъра изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация се регистрират като потребители на уеб услугите. Регистрацията се извършва онлайн чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на НОИ.

(3) За регистрацията по ал. 2 изпълнителите на дейността трябва да притежават валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издадено от акредитиран доставчик на удостоверителни услуги, съдържащо ЕИК по чл. 23 от Закона за търговския регистър/код по БУЛСТАТ и наименование на изпълнителя."

§ 9. Член 14а се изменя така:

"Чл. 14а. (1) След постъпване на данните НОИ издава справка за приети/неприети данни от издадени протоколи за извършени услуги по профилактика и рехабилитация съгласно приложение № 5.

(2) Справката се изпраща в момента на представяне на данните, както и на електронния адрес, съдържащ се в удостоверението за квалифициран електронен подпис на регистрирания по реда на чл. 14, ал. 2 потребител, представил данните.

(3) Данните от протоколите се съхраняват при изпълнителите на дейността, които са ги издали, за срок 10 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, в която са издадени, във вид, позволяващ изготвянето на справка за издадени протоколи по образец съгласно приложение № 6."

§ 10. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. Средствата за направените разходи за диагностични и терапевтични процедури, нощувки и частична парична помощ за хранене за лицата по чл. 2, ал. 1 и 4 се изплащат от Националния осигурителен институт в срок до 10 работни дни след постъпване на данните от издадените протоколи."

§ 11. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "регистър с бази данни за лицата" се заменят с "регистър на лицата".

2. Алинеи 2 и 3 се отменят.

§ 12. В приложение № 1 към чл. 7, ал. 1, т. 4 се правят следните изменения:

1. Навсякъде думите "осигурените лица по чл. 4, ал. 1 и 2 КСО" се заменят с "осигурените лица по чл. 4, ал. 1 КСО".

2. Думите "За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 и 9 от КСО" се заменят със "За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5 КСО".

3. Думите "За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 6, 7 и 8 и чл. 4, ал. 2 от КСО" се заменят със "За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 7 и 8 КСО".

4. Думите "За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от КСО" се заменят със "За лицата по чл. 4, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 10 КСО".

§ 13. Приложение № 4 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 13, ал. 1



"

§ 14. Създава се приложение № 5:

"Приложение № 5 към чл. 14а, ал. 1

"



"

§ 15. Създава се приложение № 6:

"Приложение № 6 към чл. 14а, ал. 3



"

Заключителни разпоредби

§ 16. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Промени настройката на бисквитките