Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 92 от 18.XI

ИНСТРУКЦИЯ № І-6 ОТ 14 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА ПРИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

 

ИНСТРУКЦИЯ № І-6 ОТ 14 АПРИЛ 2020 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТТА НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА ПРИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

В сила от 24.04.2020 г.
Издадена от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и Главния прокурор на Република България

Обн. ДВ. бр.38 от 24 Април 2020г., отм. ДВ. бр.92 от 18 Ноември 2022г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Инструкция № И-2 от 11 октомври 2022 г. за взаимодействие между Министерството на правосъдието и Държавната агенция "Национална сигурност" при осъществяване дейността на Бюрото по защита на застрашени лица - ДВ, бр. 92 от 18 ноември 2022 г., в сила от 18.11.2022 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се регламентират условията и редът за взаимодействие между Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) при осъществяване дейността на Бюрото по защита при главния прокурор (Бюрото по защита).

Чл. 2. (1) Взаимодействието има за цел да осигури своевременно и законосъобразно изпълнение на дейностите на Бюрото по защита съгласно нормативната уредба.

(2) Взаимодействието между Бюрото по защита и ДАНС се осъществява при спазване на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ЗДАНС), Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), Инструкция № И-2 от 2020 г. за условията и реда за организиране и осъществяване охраната на прокурори и следователи и другите подзаконови актове по тяхното прилагане.

Чл. 3. (1) Общото ръководство и контрол на взаимодействието по реда на тази инструкция се осъществяват от главния прокурор и председателя на ДАНС.

(2) Оперативното ръководство и непосредствената организация на взаимодействието се осъществяват от директора на Бюрото по защита и изрично оправомощен заместник-председател на ДАНС.

(3) За осъществяване на взаимодействието по тази инструкция ръководителите по ал. 2 определят лица и точки за контакт, като взаимно се уведомяват за тях.

Раздел II.
Области и форми на взаимодействие

Чл. 4. Взаимодействието между Бюрото по защита и ДАНС се осъществява чрез:

1. предоставяне на информация от информационни фондове на ДАНС на Бюрото по защита;

2. оказване на взаимна експертна, оперативна и техническа помощ;

3. провеждане на съвместни обучителни и квалификационни мероприятия по теми от взаимен интерес;

4. участие на заместник-председател на ДАНС, определен от председателя на ДАНС, в Съвета за охрана на застрашени прокурори и следователи в случаите, предвидени в Инструкция № И-2 от 2020 г. за условията и реда за организиране и осъществяване охраната на прокурори и следователи.

Раздел III.
Предоставяне на информация

Чл. 5. (1) Информация от информационни фондове на ДАНС се предоставя на Бюрото по защита от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице.

(2) Информацията по ал. 1 включва:

1. данни за заплаха спрямо лица, на които е предоставена специална защита, или такива, за които има отправено предложение за предоставяне на специална защита, както и данни за техни контакти и връзки;

2. данни за заплаха спрямо прокурори и следователи, на които е осигурена охрана или за които има отправено предложение за осигуряване на охрана от Бюрото по защита;

3. данни за средата за сигурност и за очаквани и възможни рискове, включително за заплаха от тероризъм и екстремизъм, във връзка с конкретни лица и места за посещения от прокурори и следователи и от лица, пряко свързани с тях, на които е осигурена охрана от Бюрото по защита.

(3) Информацията по ал. 1 включва и други данни, свързани с изпълнението на специфичните служебни дейности на Бюрото по защита по § 1 от ДР на ЗЗЛЗВНП.

(4) Информацията по ал. 1 - 3 се предоставя на Бюрото по защита след получено писмено запитване от директора на Бюрото по защита.

(5) Запитването по ал. 4 за предоставяне на информация по ал. 1 - 3 съдържа данни в обем, позволяващи еднозначното идентифициране на лицата, по отношение на които се иска информация.

(6) Запитването по ал. 4 се регистрира в деловодството на ДАНС и незабавно се препраща на специализирана административна дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" - ДАНС.

(7) Информацията се предоставя на Бюрото по защита във възможно най-кратък срок съобразно технологично необходимото време за извършване на проверка в информационните фондове на ДАНС, но не по-късно от 3 дни от регистриране на запитването.

(8) Предоставянето от ДАНС на информация по ал. 1 - 3 се извършва при спазване на принципа "необходимост да се знае" по смисъла на ЗЗКИ.

Чл. 6. (1) При получаване или установяване на информация за заплаха към прокурор или следовател председателят на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице незабавно уведомява застрашеното лице и административния му ръководител.

(2) Когато информацията е за заплаха към главния прокурор или неговите заместници, председателят на ДАНС незабавно изготвя предложение за осигуряване на охрана до председателстващия Съвета за охрана на застрашени прокурори и следователи.

Чл. 7. (1) Информация за заплаха от тероризъм и екстремизъм, свързана с лица и места, посещавани от прокурори и следователи и от лица, пряко свързани с тях, на които е осигурена охрана от Бюрото по защита, се предоставя от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице по запитване от директора на Бюрото по защита.

(2) Запитването по ал. 1 се отправя в писмен вид и се регистрира в деловодството на ДАНС.

(3) При възникване на неотложни случаи запитването по ал. 1 се отправя по електронна поща.

(4) В случаите по ал. 3 ДАНС уведомява писмено Бюрото по защита при наличие на информация за заплаха от тероризъм и екстремизъм, свързана с лица и места, посещавани от прокурори и следователи и от лица, пряко свързани с тях, на които е осигурена охрана от Бюрото по защита.

(5) Уведомлението по ал. 4 се предхожда от координация по телефона.

(6) При липса на информация уведомлението се извършва по електронна поща.

Раздел IV.
Провеждане на съвместни обучителни и квалификационни мероприятия по теми от взаимен интерес

Чл. 8. (1) Държавна агенция "Национална сигурност" и Бюрото по защита могат да си взаимодействат в областта на професионалното обучение чрез провеждане на съвместни обучителни и квалификационни мероприятия по теми от взаимен интерес.

(2) Темите, обучителите, формите на обучение и квалификация, местата за провеждане, както и разходите се планират и съгласуват предварително за всяко мероприятие.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 5, ал. 8 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и чл. 3, ал. 5 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

§ 2. Инструкцията влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките