Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 28.III

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 31 ЮЛИ 2020 Г. ЗА ВОДЕНЕТО, СЪХРАНЯВАНЕТО И ДОСТЪПА ДО ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ

 

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 31 ЮЛИ 2020 Г. ЗА ВОДЕНЕТО, СЪХРАНЯВАНЕТО И ДОСТЪПА ДО ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ

В сила от 01.04.2023 г.
Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.71 от 11 Август 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.28 от 28 Март 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда воденето, съхраняването и достъпа до Централния регистър на особените залози.

(2) Дейностите по ал. 1 се извършват, съответно осигуряват, от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, наричана по-нататък "агенцията".

Чл. 2. Вписванията, заличаванията и обявяванията в Централния регистър на особените залози се извършват от длъжностни лица по вписванията към агенцията.

Чл. 3. (1) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Централният регистър на особените залози е електронна база данни, съдържаща обстоятелства и актове, вписани или обявени по реда на Закона за особените залози. Обстоятелствата се вписват и актовете се обявяват без информацията, представляваща лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с изключение на информацията, за която със закон се изисква да бъде обявена.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Централният регистър на особените залози е публичен. Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни, съставляваща Централния регистър на особените залози.

(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) За всеки залогодател (купувач по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, ползвател по договор за лизинг, лице, върху чието имущество е наложен запор) се открива персонална електронна партида, съдържаща обстоятелства и актове, вписани или обявени по реда на Закона за особените залози. По партидата се води дело в електронна форма, в което се прилагат заявленията, документите, удостоверяващи вписаните обстоятелства, обявените актове, постановените откази и други документи, които могат да съдържат и лични данни.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Агенцията осигурява регистриран достъп до делото на залогодателя. Достъпът може да бъде предоставен в териториалните звена на агенцията след представяне на искане и документ за самоличност. Лицето, поискало достъп по електронен път, следва да се идентифицира чрез електронен подпис или чрез цифров сертификат, издаден от агенцията.

Чл. 4. (1) Агенцията поддържа структурирани данни за дейностите, свързани с воденето и съхраняването на Централния регистър на особените залози.

(2) Данните по ал. 1 съдържат информация за извършените вътрешни проверки, като всеки запис:

1. съдържа номер и описание на действието, момент на извършването му, ниво на задълбоченост на проверката, идентификатор на потребителя, извършил действието, и резултати;

2. осигурява възможност за своевременно установяване на извършени в него промени;

3. осигурява възможност за търсене по периоди.

(3) Достъп до данните по ал. 1 могат да имат само служители, определени от изпълнителния директор на агенцията.

Чл. 5. Агенцията организира дейностите по чл. 1, ал. 1 така, че да са отделени от останалите ѝ дейности и административни звена както при нормални, така и при кризисни условия.

Глава втора.
ЗАЯВЛЕНИЯ

Раздел I.
Съдържание на заявленията

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Вписване и заличаване в Централния регистър на особените залози се извършва въз основа на заявление по образец съгласно приложения № 1 - 5. Обявяване на актове в Централния регистър на особените залози се извършва въз основа на заявление по образец съгласно приложение № 6. Изпълнение на указания от длъжностно лице по вписванията се извършва въз основа на заявление по образец съгласно приложение № 7. Когато мястото за попълване на заявителите в образците, изброени по-горе, не достига, както и в случаите, когато в дадено поле мястото за заявяване на подлежащо на вписване обстоятелство е недостатъчно, се прилага допълнително заявление по образец съгласно приложение № 8 заедно със съответната част от заявлението по образец съгласно приложения № 1 - 6.

(2) Всички заявления съдържат полета, обединени в групи, както следва:

1. група "Идентификация" със следните полета:

а) (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) поле "Идентификация", в което се посочват уникалният идентификационен код (ЕИК, БУЛСТАТ) и името/фирмата/наименованието на залогодателя, по чиято партида се заявяват за вписване обстоятелствата;

б) (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) поле "Номер по ред на залога/договор за продажба на изплащане, договор за лизинг, запор", което се попълва само при промяна в обстоятелствата; в случаите, когато се заявява промяна в обстоятелства по вписване, извършено в информационната система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА"), като в номер по ред се посочва номерът на разпореждането на първоначалното вписване;

2. група "Уточнение относно заявлението" със следните полета:

а) (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) поле "Допълнително заявление" за отбелязване наличието или липсата на допълнително заявление; полето не се попълва при подаване на заявлението по електронен път;

б) поле "Вид на вписването" за отбелязване на първоначално вписване или промяна в обстоятелствата;

3. група "Данни за заявителя" със следните полета:

а) поле "Име", в което се посочва името на заявителя;

б) поле "ЕГН/ЛНЧ/дата на раждане", в което се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранни физически лица без ЕГН и ЛНЧ) на заявителя;

в) поле "Постоянен адрес", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента, където е постоянният адрес на заявителя, когато заявителят няма ЕГН или ЛНЧ;

г) поле "Качество на заявителя" за отбелязване на едно от следните качества: "длъжник", "залогодател", "заложен кредитор", "купувач по договор за продажба със запазване на собствеността", "продавач по договор за продажба със запазване на собствеността", "ползвател", "лизингодател", "друго лице в предвидените по закон случаи" и "адвокат с изрично пълномощно";

4. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Електронен адрес за уведомяване по електронен път съгласно чл. 28б от Закона за особените залози и/или адрес на територията на страната за връчване на отказ" със следните полета:

а) поле "Съгласие за получаване на отказ по електронен път", в което се посочва дали заявителят желае да получава от агенцията отказ по заявеното вписване/обявяване по електронен път;

б) поле "Адрес на електронна поща", в което се посочва адресът на електронна поща за получаване на отказ по заявеното вписване/обявяване от агенцията, ако заявителят е заявил съгласие за получаване на отказ по електронен път;

в) поле "Адрес на територията на страната", в което се посочват името, съответно фирмата/наименованието на адресата, държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

5. група "Приложения" със следните полета:

а) поле "Номер на предходно заявление", в което се посочва входящият номер на заявлението за вписване на същите обстоятелства с постановен отказ, от което се ползват вече представени документи;

б) поле "Описание", в което се отбелязват приложените към заявлението документи;

6. (отм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)

7. група "Подпис" съдържа единствено поле "Подпис", което съдържа подпис на заявителя; когато заявлението се подава по електронен път, това поле не се попълва.

(3) В зависимост от исканото вписване, заличаване или обявяване заявлението съдържа допълнителни полета, обединени в групи, относно подлежащите на вписване обстоятелства, подлежащите на заличаване вписвания или подлежащите на обявяване актове.

(4) Ако мястото в някои групи или полета не е достатъчно, това се посочва в полето по ал. 2, т. 2, буква "а" и към заявлението се прилага допълнително заявление, в което са попълнени съответните полета.

(5) Когато се заявява за вписване промяна на обстоятелство, при която вписаното обстоятелство вече не съществува, в образеца на заявление срещу съответното поле се отбелязва "Заличаване".

(6) Когато заявителите са повече от едно лице, групи "Данни за заявителя" и "Подпис" се попълват за всеки един от тях. В случаите, когато мястото за попълване на заявителите не достига, се прилага допълнително заявление и това се посочва в полето по ал. 2, т. 2, буква "а".

Чл. 7. (1) Към всяко заявление се прилага документ за внесена държавна такса, освен ако таксата е платена по електронен път.

(2) Към всяко заявление се прилагат документи, установяващи съществуването на заявеното за вписване обстоятелство, съответно подлежащият на обявяване акт.

(3) Когато документите по ал. 2 са на чужд език, те се представят заедно с превод на български език. Подписът на преводача, положен в извършения от него превод, се удостоверява от нотариус по реда на чл. 21а, ал. 1 от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа (ДВ, бр. 73 от 1958 г.).

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Към заявлението се прилага декларация, подписана от заявителя по чл. 27, ал. 3, т. 1, 2, 3 и 4 от Закона за особените залози, за истинността на заявените обстоятелства.

(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Заявителят прилага документите по предходните алинеи в оригинал, в нотариално удостоверен препис или в заверен от него препис. Когато заявлението се подава в електронна форма и се изисква подаването на документи с нотариална заверка, техният електронен образ се прилага към заявлението.

Чл. 8. (1) При описание на заложено, съответно продадено със запазване на собствеността до изплащане на цената, предоставено на лизинг или запорирано, имущество се посочват индивидуализиращи съответното имущество признаци, като:

1. за движими вещи, машини и съоръжения - индивидуален идентификатор - сериен/фабричен номер, инвентарен номер, а в описанието - марка, модел, предназначение, местонахождение, цена;

2. за пътни превозни средства, самоходна земеделска и горска техника - инвентарен номер и индивидуален идентификатор - номер на рама (VIN), а в описанието - вид, марка и модел;

3. за вземане - правното основание на вземането (договор, съдебно решение, административен акт, банкова сметка и пр.), размер и валута, трето задължено лице; за съвкупност от вземания - правното основание, общ размер и валута, данни за третото задължено лице/лица (или техен групов белег);

4. за селскостопанска продукция, суровини, стоки и материали - произход, вид на продукцията (суровините/стоката), количество, местонахождение; при описанието на бъдеща реколта се посочват вид на културата, местонахождение, площ, количество, качество, година на производство, обща цена;

5. за съвкупност от машини и съоръжения - предназначение на съвкупността, местонахождение, цена;

6. за съвкупност от стоки или материали (готова продукция или суровини) - вид, количество, местонахождение, обща цена.

(2) При липса на индивидуализиращи признаци това обстоятелство се посочва изрично.

(3) При описанието на родово определените вещи се посочват съответният род, вид, количество, качество, местонахождение и обща цена.

(4) Когато заложеното имущество са движими вещи, за които се води друг регистър (земеделска техника, МПС, машини и съоръжения и др.), като идентификационен признак се посочва регистровият номер в съответния регистър.

(5) При настъпване на промени в посочените идентификационни признаци на заложеното имущество залогодателят е длъжен незабавно да поиска вписване на промените в регистъра.

Чл. 9. (1) Промяна в обстоятелствата се заявява за вписване, като се попълват полетата от група "Идентификация" по чл. 6, ал. 2, т. 1.

(2) Променените обстоятелства се посочват на съответните места в заявлението, а полетата, които се отнасят за обстоятелства, които не се променят, не се попълват.

(3) Когато се заявяват за вписване едновременно обстоятелства за заличаване и обстоятелства за вписване по едно основно поле, се посочват първо обстоятелствата, които подлежат на заличаване със съответно отбелязване в полето за заличаване, след което се посочват обстоятелствата, чието вписване се заявява.

Чл. 10. Агенцията осигурява достъп за попълване на заявленията по електронен път, съответно до образците на заявленията при желание за подаване на хартиен носител, чрез интернет страницата на Централния регистър на особените залози.

Раздел II.
Заявление за вписване на обстоятелства относно особен залог

Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства относно особен залог се посочват в заявление по образец, съдържащо полета, обединени в раздели и групи - съгласно приложение № 1.

(2) Раздел "Общ статус" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя, групирани, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Идентификация", съдържаща поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида; когато залогодателят е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ); данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за служебни справки и не са достъпни за външни потребители;

2. група "Основни обстоятелства" със следните полета:

а) поле "Име/фирма/наименование", в което се посочва името на физическото лице, съответно наименованието или фирмата на юридическото лице;

б) поле "Правна форма", в което се посочва правната форма на юридическото лице, респективно се посочва, че залогодателят е физическо лице;

в) поле "Изписване на чужд език", в което се посочва начинът, по който името/фирмата/наименованието се изписват на латиница (попълването на това поле не е задължително);

г) поле "Адрес/седалище и адрес на управление", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

3. група "Специални условия" съдържа единствено поле "Специални условия", в което се посочват условията във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на залогодател - юридическо лице (попълването на това поле не е задължително);

4. група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле "Заличаване на залогодателя", в което се отбелязва заявяването за заличаване на залогодателя.

(3) Раздел "Особени залози" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно залога, групирани, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Предмет на залога" съдържа единствено поле "Предмет на залога", в което се посочва предметът на залога по чл. 4 от Закона за особените залози и чл. 16 от Закона за покритите облигации;

2. група "Длъжник по обезпеченото вземане" съдържа единствено поле "Длъжник/длъжници по обезпеченото вземане", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно държава, адрес и адрес на управление;

3. група "Заложен кредитор" съдържа единствено поле "Заложен кредитор/заложни кредитори", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно държава, адрес и адрес на управление;

4. група "Обезпечено вземане" със следните полета:

а) поле "Основание", в което се отбелязва източникът на задължението (договор, съдебно решение, административен акт или друг източник, като се посочва какъв е този източник) и се посочва датата на съответния акт;

б) поле "Договор за залог", в което се отбелязват номерът и датата, респективно допълнителна индивидуализация на договора за особен залог;

в) поле "Предмет", в което се отбелязва видът на задължението, чието изпълнение се обезпечава (за предаване на сума пари или определена вещ, за извършването или неизвършването на определени действия);

г) поле "Размер", в което се посочва количеството на дължимото по задължението и единиците, в които то се измерва (при парични задължения се посочва само главницата в съответната валута);

д) поле "Лихви", в което се посочва размерът на уговорената лихва, която се начислява върху паричните задължения;

е) поле "Лихви и неустойки за забава", в което се посочва размерът на лихвата, съответно неустойката за забава, която се начислява върху парично задължение;

5. група "Парична сума, за която е учреден залогът" съдържа единствено поле "Размер", в което се посочва сумата, за която е учреден залогът в съответната валута; полето се попълва само когато залогът за обезпечаване на парично вземане е учреден за част от вземането или когато е учреден залог за обезпечаване на изпълнението на непарично вземане;

6. група "Заложено имущество" със следните полета:

а) (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) поле "Описание", в което се посочват индивидуализиращите данни на предмета на залога по чл. 4 от Закона за особените залози и чл. 16 от Закона за покритите облигации;

б) поле "Обща цена", в което се посочва стойността на заложеното имущество, ако такава е посочена в договора за залог;

в) поле "Лице, на което заложеното вземане следва да се изпълни до пристъпването към изпълнение", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес и адрес на управление;

7. група "Модалитети" със следните полета:

а) поле "Срок", в което се посочва датата, на която изтича срокът на заложното право, ако е по-кратък от 5 години; ако денят на изтичане на срока не може да бъде определен, начинът на определяне се посочва в поле "Условия";

б) поле "Условия", в което се посочват заявените за вписване прекратителни или отлагателни условия на заложното право;

8. група "Съгласия на заложния кредитор" съдържа единствено поле "Съгласие на заложния кредитор", в което се посочва, че е дадено съгласие от заложния кредитор за извършване на разпоредителни сделки със заложеното имущество по чл. 8, ал. 3 от Закона за особените залози, съгласие за преобразуване на залогодателя по чл. 21, ал. 5 от Закона за особените залози или съгласие за пристъпване към изпълнение по чл. 32, ал. 5 от Закона за особените залози;

9. група "Пристъпване към изпълнение" със следните полета:

а) поле "Пристъпено към изпълнение", в което се отбелязва пристъпването към изпълнение;

б) поле "Част от вземането, която се търси", в което се посочва размерът на частта от вземането, която се търси;

в) поле "Имущество, върху което се насочва изпълнението", в което се посочва имуществото, върху което е насочено изпълнението;

г) поле "Депозитар", в което се посочват името, ЕГН/ЛНЧ на депозитаря, държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса на депозитаря; телефон и електронен адрес за кореспонденция; IBAN на откритата от депозитаря банкова сметка; BIC кодът на банката (съответно на клона), в която е открита сметката;

д) поле "Покана за назначаване на управител на предприятие", в което при заявяване за вписване на това обстоятелство се отбелязва, че търговецът кани заложния кредитор да назначи управител на предприятието;

е) поле "Управител на търговското предприятие", в което се посочват името, ЕГН/ЛНЧ на управителя и държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса на управителя, телефон и електронен адрес за кореспонденция;

ж) поле "Възстановено право на управление", в което при заявяване на това обстоятелство от търговец по чл. 51 от Закона за особените залози се отбелязва, че търговецът възстановява правото си на управление върху търговското предприятие;

10. група "Изоставяне на изпълнението" със следните полета:

а) поле "Изоставено изпълнение", в което се отбелязва изоставяне на изпълнението;

б) поле "Размер", в което се посочва размерът на частта от вземането, за която се изоставя изпълнението;

в) поле "Имущество, което престава да е обект на изпълнение", в което се посочва за коя част от заложеното имущество се изоставя изпълнението;

11. група "Встъпване в правата на заложния кредитор" съдържа единствено поле "Встъпване в правата на заложния кредитор", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес и адрес на управление на лицето, встъпило в правата на заложния кредитор;

12. група "Заличаване на вписан залог" съдържа следните полета:

а) поле "Заличен залог", в което се отбелязва заявяването за вписване на това обстоятелство;

б) поле "Частично заличен залог", в което се отбелязва заявяването за вписване на това обстоятелство и се посочва за коя част от заложеното имущество се отнася;

13. група "Подновяване вписването на залог" съдържа следните полета:

а) поле "Крайна дата на действие на залога", в което се посочва датата, на която изтича срокът на действието на вписването на залога;

б) поле "Подновяване на вписването", в което се отбелязва заявяването за вписване на подновяването на вписания залог.

Чл. 12. (1) Към заявлението се прилагат договорът за залог в съответно предвидената от закона форма, писмено съгласие за вписването с нотариална заверка на подписа на залогодателя и декларация по чл. 264 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от залогодателя. При вписване на следващ залог върху същото имущество се представя писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на всеки от предходните заложни кредитори.

(2) При вписване на залог и срещу приобретател на заложеното имущество в хипотезата на чл. 10, ал. 5 от Закона за особените залози се прилага извлечение от съответния друг регистър, в който е вписан залогът, ако има такова вписване, доказателства за извършеното разпореждане и писмено съгласие за вписването с нотариална заверка на подписа на заложния кредитор.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) При вписване на особен залог по чл. 16 от Закона за покритите облигации върху съвкупността от вписаните в регистъра на покритието активи от покритието към заявлението се прилага декларация с нотариална заверка на подписите на лицата, които управляват и представляват банката емитент, или на упълномощените от тях лица по чл. 10, ал. 1 от Закона за кредитните институции, в която се заявява, че активите от покритието не са предмет на друг залог, запор или друга тежест, както и че са надлежно вписани в регистъра на покритието при спазване на изискванията на Закона за покритите облигации, и другите документи съгласно изискванията на закона.

(4) По група "Пристъпване към изпълнение", по група "Изоставяне на изпълнението", по група "Съгласие на заложния кредитор", по група "Подновяване на вписан залог" и по група "Заличаване на вписан залог" към заявлението се прилага писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лицето, вписано в регистъра в група "Заложен кредитор". В случаите на пристъпване към изпълнение от последващ кредитор се представя писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на всеки от предходните заложни кредитори, вписали залог върху същото заложено имущество. По група "Заличаване на вписан залог" не се изисква съгласие в случаите, когато срокът по чл. 30, ал. 2 от Закона за особените залози е изтекъл и не е подадено заявление за подновяване на залога.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) По група "Заличаване на вписан залог" относно особен залог по чл. 16 от Закона за покритите облигации върху съвкупността от вписаните в регистъра на покритието активи от покритието към заявлението се прилага писмено съгласие с нотариална заверка на подписа на агента по обезпечението, съответно на извънредния управител, в случаите по чл. 53, ал. 9 от Закона за покритите облигации.

(6) При вписване на депозитар към заявлението се прилага декларацията на депозитаря по чл. 38 от Закона за особените залози, копие от застрахователната полица, както и други документи, предвидени със закон.

(7) При вписване на управител на търговско предприятие към заявлението се прилага съгласието на управителя за назначаването му, декларация по чл. 46, ал. 5 от Закона за особените залози, копие от застрахователната полица, както и другите документи, предвидени със закон.

(8) По група "Встъпване в правата на заложния кредитор" към заявлението се прилагат официални документи, удостоверяващи удовлетворяването на предходните заложни кредитори или тяхно писмено потвърждение с нотариална заверка на подписа.

(9) За чуждестранно юридическо лице се представя документ, установяващ съществуването му и удостоверяващ лицата, които го представляват по националния му закон.

Чл. 13. (1) При промяна на обстоятелства по група "Длъжник по обезпеченото вземане" към заявлението се прилага документ за извършената сделка и писмено съгласие с нотариална заверка на подписа на залогодателя и на лицето, което е заместило длъжника по обезпеченото вземане или в чието лице се е подновило задължението.

(2) При промяна на обстоятелства по група "Заложен кредитор" към заявлението се прилага документ за извършената сделка и писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лицето, вписано в регистъра като заложен кредитор.

(3) При промяна на обстоятелства по група "Обезпечено вземане", по група "Парична сума, за която е учреден залогът", по група "Заложено имущество" и по група "Модалитети" към заявлението се прилага споразумението за изменение и допълнение на договора за особен залог в съответно предвидената от закона форма и писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лицето, вписано в регистъра в групата "Заложен кредитор".

(4) При промяна по група "Пристъпване към изпълнение на залог" към заявлението се прилага писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лицето, вписано в регистъра в групата "Заложен кредитор", декларацията и копие от застрахователната полица на новия депозитар по чл. 38 от Закона за особените залози.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) При изменения на обстоятелствата относно особен залог по чл. 16 от Закона за покритите облигации върху съвкупността от вписаните в регистъра на покритието активи от покритието към заявлението се прилага писменото съгласие с нотариална заверка на подписите на лицата, които управляват и представляват банката емитент, или на упълномощените от тях лица по чл. 10, ал. 1 от Закона за кредитните институции, или на други оправомощени лица по смисъла на Закона за покритите облигации, и другите документи съгласно изискванията на закона.

(6) За чуждестранно юридическо лице се представя документ, установяващ съществуването му и удостоверяващ лицата, които го представляват по националния му закон.

Раздел III.
Заявление за вписване на обстоятелства относно договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства относно договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, включително рамков договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, се посочват в заявление по образец, съдържащо полета, обединени в раздели и групи - съгласно приложение № 2.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Раздел "Общ статус" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя (купувача по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената), групирани, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Идентификация", съдържаща поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида; когато залогодателят (купувачът по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената) е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ); данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за извършване на служебни справки и не са достъпни за външни потребители;

2. група "Основни обстоятелства" със следните полета:

а) поле "Име/фирма/наименование", в което се посочва името на физическото лице, съответно наименованието или фирмата на юридическото лице;

б) поле "Правна форма", в което се посочва правната форма на юридическото лице, респективно се посочва, че залогодателят е физическо лице;

в) поле "Изписване на чужд език", в което се посочва начинът, по който името/фирмата/наименованието се изписват на латиница (попълването на това поле не е задължително);

г) поле "Адрес/седалище и адрес на управление", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

3. група "Специални условия" съдържа единствено поле "Специални условия", в което се посочват условията във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на залогодател - юридическо лице (попълването на това поле не е задължително);

4. група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле "Заличаване на залогодателя", в което се отбелязва заявяването за заличаване на залогодателя.

(3) Раздел "Договор за продажба със запазване на собствеността до заплащане на цената" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства, групирани, както следва:

1. група "Купувач" съдържа единствено поле "Купувач/купувачи", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление;

2. група "Продавач" съдържа единствено поле "Продавач/продавачи", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление;

3. група "Вземане по договора за продажба" съдържа следните полета:

а) поле "Договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената", в което се отбелязват номер, ако има такъв, и дата на договора за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената;

б) поле "Предмет", в което се отбелязва видът на задължението, чието изпълнение се обезпечава (за предаване на сума пари), като попълването на това поле не е задължително;

в) поле "Размер", в което се посочват количеството на дължимото по задължението и единиците, в които то се измерва, като попълването на това поле не е задължително;

г) поле "Лихви", в което се посочва размерът на уговорената лихва, която се начислява, като попълването на това поле не е задължително;

д) поле "Лихви и неустойки за забава", в което се посочва размерът на лихвата, съответно неустойката за забава, която се начислява, като попълването на това поле не е задължително;

4. група "Продадено имущество" със следните полета:

а) поле "Описание", в което се посочват индивидуализиращите данни на имуществото, предмет на договора за продажба със запазване на собствеността до заплащане на цената;

б) поле "Цена", в което се посочват размерът и паричната единица на продаденото имущество, ако такива са посочени в договора;

5. група "Модалитети" със следните полета:

а) поле "Срок", в което се посочва датата, на която изтича срокът за изплащане на цената, ако е по-кратък от 5 години; ако денят на изтичане на срока не може да бъде определен, начинът на определяне се посочва в поле "Условия" (попълването на това поле не е задължително);

б) поле "Условия", в което се посочват заявените за вписване прекратителни или отлагателни условия на продажбата (попълването на това поле не е задължително);

6. група "Заличаване на вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" съдържа следните полета:

а) поле "Заличена продажба", в което се отбелязва заявяването за вписване на това обстоятелство;

б) поле "Частично заличена продажба", в което се отбелязва заявяването за вписване на това обстоятелство и се посочва за коя част от продаденото имущество се отнася;

7. група "Подновяване на вписването на договор за продажба със запазване на собствеността до заплащане на цената" съдържа следните полета:

а) поле "Крайна дата на действие на вписването", в което се посочва датата, на която изтича срокът на действието на вписването;

б) поле "Подновяване на вписването", в което се отбелязва заявяването за вписване на подновяването.

Чл. 15. (1) Към заявлението се прилагат договорът за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, съответно рамковият договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената и писмено съгласие за вписването с нотариална заверка на подписа на купувача.

(2) По група "Подновяване на вписването на договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" и по група "Заличаване на вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" към заявлението се прилага писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лицето, вписано в регистъра в група "Продавач". По група "Заличаване на вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" не се изисква съгласие в случаите, когато срокът по чл. 30, ал. 2 от Закона за особените залози е изтекъл и не е подадено заявление за подновяване на вписването на договора.

(3) За чуждестранно юридическо лице се представя документ, установяващ съществуването му и удостоверяващ лицата, които го представляват по националния му закон.

Чл. 16. (1) При промяна на обстоятелства по група "Продавач" в случаите на прехвърляне на правата на продавача към заявлението се прилага документ за извършената сделка и писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на продавача, а в случаите на встъпване в правата на продавача - документ за извършената сделка, както и официален документ, удостоверяващ удовлетворяването на продавача или неговото писмено потвърждение с нотариална заверка на подписа.

(2) При промяна на обстоятелства по група "Вземане по договора за продажба", по група "Продадено имущество" и по група "Модалитети" към заявлението се прилага споразумението за изменение и допълнение на договора за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената и писмено съгласие с нотариална заверка на подписа на продавача.

(3) При рамковите договори отделните доставки се отразяват като промяна по група "Продадено имущество", като към заявлението се прилагат анекс/приложение/протокол или друг двустранно разписан от страните по договора документ, удостоверяващ конкретната доставка.

(4) За чуждестранно юридическо лице се представя документ, установяващ съществуването му и удостоверяващ лицата, които го представляват по националния му закон.

Раздел IV.
Заявление за вписване на обстоятелства относно договор за лизинг

Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства относно договор за лизинг, включително рамков договор за лизинг, се посочват в заявление по образец, съдържащо полета, обединени в раздели и групи - съгласно приложение № 3.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Раздел "Общ статус" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя (ползвателя по договора за лизинг), групирани, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Идентификация", съдържаща поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида; когато залогодателят (ползвателят по договор за лизинг) е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ); данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за извършване на служебни справки и не са достъпни за външни потребители;

2. група "Основни обстоятелства" със следните полета:

а) поле "Име/фирма/наименование", в което се посочва името на физическото лице, съответно наименованието или фирмата на юридическото лице;

б) поле "Правна форма", в което се посочва правната форма на юридическото лице, респективно се посочва, че залогодателят е физическо лице;

в) поле "Изписване на чужд език", в което се посочва начинът, по който името/фирмата/наименованието се изписват на латиница (попълването на това поле не е задължително);

г) поле "Адрес/седалище и адрес на управление", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

3. група "Специални условия" съдържа единствено поле "Специални условия", в което се посочват условията във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на залогодател - юридическо лице (попълването на това поле не е задължително);

4. група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле "Заличаване на залогодателя", в което се отбелязва заявяването за заличаване на залогодателя.

(3) Раздел "Договор за лизинг" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства, групирани, както следва:

1. група "Ползвател" съдържа единствено поле "Ползвател/ползватели", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес и адрес на управление;

2. група "Лизингодател" съдържа единствено поле "Лизингодател/лизингодатели", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес и адрес на управление;

3. група "Вземане по договора за лизинг" съдържа следните полета:

а) поле "Договор за лизинг", в което се отбелязват номер, ако има такъв, и дата на договора за лизинг;

б) поле "Предмет", в което се отбелязва видът на задължението, чието изпълнение се обезпечава (за предаване на сума пари), като попълването на това поле не е задължително;

в) поле "Размер", в което се посочват количеството на дължимото по задължението и единиците, в които то се измерва, като попълването на това поле не е задължително;

г) поле "Лихви", в което се посочва размерът на уговорената лихва, която се начислява;

д) поле "Лихви и неустойки за забава", в което се посочва размерът на лихвата, съответно неустойката за забава, която се начислява, като попълването на това поле не е задължително;

4. група "Предоставено за ползване имущество" със следните полета:

а) поле "Описание", в което се посочват индивидуализиращите данни на предмета на договора за лизинг;

б) поле "Цена", в което се посочват размерът и паричната единица на даденото на лизинг имущество, ако такива са посочени в договора;

5. група "Модалитети" със следните полета:

а) поле "Срок", в което се посочва датата, на която изтича срокът за изплащане на лизинговите вноски, ако е по-кратък от 5 години; ако денят на изтичане на срока не може да бъде определен, начинът на определяне се посочва в поле "Условия" (попълването на това поле не е задължително);

б) поле "Условия", в което се посочват заявените за вписване прекратителни или отлагателни условия на лизинга, като попълването на това поле не е задължително;

6. група "Заличаване на договор за лизинг" съдържа следните полета:

а) поле "Заличен лизинг", в което се отбелязва заявяването за вписване на това обстоятелство;

б) поле "Частично заличен лизинг", в което се отбелязва заявяването за вписване на това обстоятелство и се посочва за коя част от даденото на лизинг имущество се отнася;

7. група "Подновяване на вписването на договор за лизинг" съдържа следните полета:

а) поле "Крайна дата на действие на вписването", в което се посочва датата, на която изтича срокът на действието на вписването;

б) поле "Подновяване на вписването", в което се отбелязва заявяването за вписване на подновяването.

Чл. 18. (1) Към заявлението се прилагат договорът за лизинг, съответно рамковият договор за лизинг и писмено съгласие за вписването с нотариална заверка на подписа на ползвателя.

(2) По група "Подновяване на вписването на договор за лизинг" и по група "Заличаване на вписан договор за лизинг" към заявлението се прилага писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лицето, вписано в регистъра в група "Лизингодател". По група "Заличаване на вписан договор за лизинг" не се изисква съгласие в случаите, когато срокът по чл. 30, ал. 2 от Закона за особените залози е изтекъл и не е подадено заявление за подновяване на вписването на договора.

(3) За чуждестранно юридическо лице се представя документ, установяващ съществуването му и удостоверяващ лицата, които го представляват по националния му закон.

Чл. 19. (1) При промяна на обстоятелства по група "Лизингодател" в случаите на прехвърляне на правата на лизингодателя към заявлението се прилага документ за извършената сделка и писменото съгласие с нотариална заверка на подписа на лизингодателя, а в случаите на встъпване в правата на лизингодателя - документ за извършената сделка, както и официален документ, удостоверяващ удовлетворяването на лизингодателя или неговото писмено потвърждение с нотариална заверка на подписа.

(2) При промяна на обстоятелства по група "Вземане по договора за лизинг", по група "Предоставено за ползване имущество" и по група "Модалитети" към заявлението се прилага споразумението за изменение и допълнение на договора за лизинг и писмено съгласие с нотариална заверка на подписа на лизингодателя.

(3) При рамковите договори за лизинг отделните доставки се отразяват като промяна по група "Предоставено за ползване имущество", като към заявлението се прилагат анекс/приложение/протокол или друг двустранно разписан от страните по договора документ, удостоверяващ конкретната доставка.

(4) За чуждестранно юридическо лице се представя документ, установяващ съществуването му и удостоверяващ лицата, които го представляват по националния му закон.

Раздел V.
Заявление за вписване на обстоятелства относно запор

Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства относно запор се посочват в заявление по образец, съдържащо полета, обединени в раздели и групи - съгласно приложение № 4. Подлежащите на вписване обстоятелства относно запор, наложен от Националната агенция за приходите, се заявяват и въвеждат по електронен път посредством интеграция между информационната система на Централния регистър на особените залози, водена от Агенцията по вписванията, и информационната система "Събиране", водена от Националната агенция за приходите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Раздел "Общ статус" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя (лицето, върху чието имущество е наложен запор), групирани, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Идентификация", съдържаща поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида; когато залогодателят (лицето, върху чието имущество е наложен запор) е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ); данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за извършване на служебни справки и не са достъпни за външни потребители;

2. група "Основни обстоятелства" със следните полета:

а) поле "Име/фирма/наименование", в което се посочва името на физическото лице, съответно наименованието или фирмата на юридическото лице;

б) поле "Правна форма", в което се посочва правната форма на юридическото лице, респективно се посочва, че залогодателят е физическо лице;

в) поле "Изписване на чужд език", в което се посочва начинът, по който името/фирмата/наименованието се изписват на латиница (попълването на това поле не е задължително);

г) поле "Адрес/седалище и адрес на управление", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

3. група "Специални условия" съдържа единствено поле "Специални условия", в което се посочват условията във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на залогодател - юридическо лице (попълването на това поле не е задължително);

4. група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле "Заличаване на залогодателя", в което се отбелязва заявяването за заличаване на залогодателя.

(3) Раздел "Запори" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства, групирани, както следва:

1. група "Лице, в полза на което е наложен запорът" съдържа единствено поле "Лице, в полза на което е наложен запорът", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление;

2. група "Данни за запора" със следните полета:

а) поле "Основание", в което се посочва органът, наложил запора, кодът на съда, съдебният или публичният изпълнител, делото или постановлението, по което е наложен запорът;

б) поле "Предмет на запора", в което се посочва, че запорът е наложен върху имущество по чл. 4 от Закона за особените залози, постъпила за разпределение сума при депозитаря, останала след разпределението сума при депозитаря или обезпеченото вземане;

3. група "Сума, за която е наложен запорът" със следните полета:

а) поле "Размер", в което се посочват размерът и паричната единица на сумата (главница), за която е наложен запорът;

б) поле "Мораторни/изтекли лихви", в което се посочват размерът и паричната единица на мораторните/изтеклите лихви, които са начислени върху главницата, и съответна дата, към която са изчислени;

в) поле "Лихви", в което се посочва лихвата, която се начислява върху главницата;

4. група "Изоставяне на изпълнението" със следните полета:

а) поле "Вдигане на запора", в което се посочват съдът/съдебният или публичният изпълнител и номерът на делото/постановлението, по което е постановено вдигане на запора;

б) поле "Размер, част от вземането, за която се вдига запорът", в което се посочва размерът на частта от вземането, за която се вдига запорът;

в) поле "Имущество, което престава да бъде обект на изпълнението", в което се посочва за коя част от запорираното имущество се изоставя изпълнението;

5. (нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Подновяване на вписването на запора" съдържа следните полета:

а) поле "Крайна дата на действие на вписването", в което се посочва датата, на която изтича срокът на действието на вписването;

б) поле "Подновяване на вписването", в което се отбелязва заявяването за вписване на подновяването.

Чл. 21. Към заявлението се прилага запорното съобщение, съответно актът за изоставяне на изпълнението, както и другите документи, предвидени със закон.

Раздел VI.
Заявление за вписване на обстоятелства относно несъстоятелност

Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Подлежащите на вписване обстоятелства относно несъстоятелност се посочват в заявление по образец, съдържащо полета, обединени в раздели и групи - съгласно приложение № 5.

(2) Раздел "Общ статус" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя, групирани, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Идентификация", съдържаща поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида; когато залогодателят е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ); данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за извършване на служебни справки и не са достъпни за външни потребители;

2. група "Основни обстоятелства" със следните полета:

а) поле "Име/фирма/наименование", в което се посочва името на физическото лице, съответно наименованието или фирмата на юридическото лице;

б) поле "Правна форма", в което се посочва правната форма на юридическото лице, респективно се посочва, че залогодателят е физическо лице;

в) поле "Изписване на чужд език", в което се посочва начинът, по който името/фирмата/наименованието се изписват на латиница (попълването на това поле не е задължително);

г) поле "Адрес/седалище и адрес на управление", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

3. група "Специални условия" съдържа единствено поле "Специални условия", в което се посочват условията във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на залогодател - юридическо лице (попълването на това поле не е задължително);

4. група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле "Заличаване на залогодателя", в което се отбелязва заявяването за заличаване на залогодателя.

(3) Раздел "Несъстоятелност" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства, групирани, както следва:

1. група "Откриване на производство по несъстоятелност" съдържа единствено поле "Открито производство по несъстоятелност", в което се вписва датата на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност; номер и вид на акта; съд, постановил акта; правно основание на акта; при заличаване на обстоятелството се вписват данни за акта на по-горния съд - номер и вид на акта; съд, постановил акта, с който се отменя изцяло или частично актът, с който е постановено вписването; в случай че се заявяват за вписване обстоятелства относно несъстоятелност на чуждестранно юридическо или физическо лице, се посочват държавата и приложимото право;

2. група "Обявяване в несъстоятелност" съдържа единствено поле "Обявен в несъстоятелност", в което се вписва, че залогодателят е обявен в несъстоятелност и датата на съдебното решение за обявяване в несъстоятелност; вид на акта; съд, постановил акта; правно основание на акта; в този случай информационната система попълва в автоматичен режим след името/фирмата/наименованието на залогодателя добавката "в несъстоятелност"; при заличаване на обстоятелството се вписват данни за акта на по-горния съд - номер и вид на акта; съд, постановил акта, с който се отменя изцяло или частично актът, с който е постановено вписването; в случай че се заявяват за вписване обстоятелства относно несъстоятелност на чуждестранно юридическо или физическо лице, се посочват държавата и приложимото право.

Раздел VII.
Заявление за обявяване на актове

Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Подлежащите на обявяване актове се представят за обявяване със заявление по образец, съдържащо полета, обединени в раздели и групи - съгласно приложение № 6.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Раздел "Общ статус" обединява полета, съдържащи подлежащите на вписване обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя, групирани, както следва:

1. група "Идентификация", съдържаща поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида; когато залогодателят е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ); данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за извършване на служебни справки и не са достъпни за външни потребители;

2. група "Основни обстоятелства" със следните полета:

а) поле "Име/фирма/наименование", в което се посочва името на физическото лице, съответно наименованието или фирмата на юридическото лице;

б) поле "Правна форма", в което се посочва правната форма на юридическото лице, респективно се посочва, че залогодателят е физическо лице;

в) поле "Изписване на чужд език", в което се посочва начинът, по който името/фирмата/наименованието се изписват на латиница (попълването на това поле не е задължително);

г) поле "Адрес/седалище и адрес на управление", в което се посочват държавата, населеното място, пощенският код, областта, общината, районът, жилищният комплекс, улицата, номерът на сградата, номерът на входа, номерът на етажа и номерът на апартамента или на офиса;

3. група "Специални условия" съдържа единствено поле "Специални условия", в което се посочват условията във връзка с учредяването, съществуването и прекратяването на залогодател - юридическо лице (попълването на това поле не е задължително);

4. група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле "Заличаване на залогодателя", в което се отбелязва заявяването за заличаване на залогодателя.

(3) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Видът на акта, представен за обявяване, се отбелязва в група "Обявени актове" и съдържа единствено поле "Описание на обявения акт", в което се отбелязва видът на акта, а когато актът е "Обявление за продажба на заложеното имущество по чл. 37, ал. 3 от Закона за особените залози", се посочва датата на продажбата.

(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Видът на актовете е, както следва:

1. "Списък на лицата, имащи права върху заложеното имущество, по чл. 39, ал. 1 от Закона за особените залози";

2. "Окончателен списък на лицата, имащи права върху заложеното имущество, по чл. 39, ал. 4 от Закона за особените залози";

3. "Разпределение на сумите, получени при изпълнение върху заложеното имущество, по чл. 41, ал. 1 от Закона за особените залози";

4. "Обявление за продажба на заложеното имущество по чл. 37, ал. 3 от Закона за особените залози";

5. "Друг акт" (посочва се видът на акта, представен за обявяване).

Чл. 24. (1) Към заявлението се прилага подлежащият на обявяване акт в оригинал, в нотариално удостоверен препис или в заверен от заявителя препис.

(2) Обявяването на списъка на лицата, имащи права върху заложеното имущество, окончателният списък на лицата, имащи права върху заложеното имущество, и разпределението на сумите, получени при изпълнение върху заложеното имущество, се заявяват от депозитаря. Обявлението за продажба на заложеното имущество по чл. 37, ал. 3 от Закона за особените залози се заявява от вписалия пристъпване към изпълнение заложен кредитор.

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Заявителят представя и заверени преписи от актовете, подлежащи на обявяване в Централния регистър на особените залози, в които личните данни, освен тези, които се изискват по закон, са заличени.

Раздел VIII.
Заявление за изпълнение на указания (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)

Чл. 25а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) За отстраняване на нередовност по дадени от длъжностно лице по вписванията указания се подава заявление по образец съгласно приложение № 7, в което се посочват номерът на заявлението, по което са дадени указанията, данни за заявителя и документите, които се прилагат.

Раздел IX.
Допълнително заявление (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)

Чл. 25б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Когато мястото за попълване на заявителите в заявление на хартиен носител по образец съгласно приложения от № 1 - 6 не достига, както и в случаите, когато в дадено поле мястото за заявяване на подлежащо на вписване обстоятелство е недостатъчно, се прилага допълнително заявление по образец съгласно приложение № 8 заедно със съответната част от заявлението по образец съгласно приложения № 1 - 6.

Глава трета.
ВОДЕНЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ

Раздел I.
Електронни партиди

Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) За всеки залогодател (купувач по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, ползвател по договор за лизинг, лице, върху чието имущество е наложен запор) се открива персонална електронна партида, съдържаща обстоятелства и актове, вписани или обявени по реда на Закона за особените залози.

(2) По партидата се води дело в електронна форма, в което се прилагат заявленията, документите, удостоверяващи вписаните обстоятелства, обявените актове, постановените откази и други документи, които могат да съдържат и лични данни.

Чл. 27. (1) Електронната партида на залогодателя се състои от две части - част "Вписани обстоятелства" и част "Обявени актове".

(2) В част "Вписани обстоятелства" се съдържа буквено-цифрова информация в структуриран вид за вписаните и заличените обстоятелства по партидата на залогодателя. За всяко вписване се съхранява в систематична връзка:

1. буквено-цифрова информация, съдържаща описание на електронните документи, доказващи съществуването на вписаните обстоятелства;

2. електронен образ (електронно копие) на документите или самите електронни документи, доказващи съществуването на вписаните обстоятелства.

(3) В част "Обявени актове" се съдържа буквено-цифрова информация в структуриран вид за обявените актове по партидата на залогодателя. За всяко обявяване се съхранява в систематична връзка:

1. буквено-цифрова информация, съдържаща описание на обявените актове;

2. текстът на обявения акт в буквено-цифров вид;

3. електронен образ (електронно копие) на обявените актове или самите актове, когато са представени под формата на електронен документ.

(4) Информацията по ал. 2 и 3 се систематизира и организира хронологично за всяко вписване, заличаване и обявяване с възможност за проследяване на историята на вписванията, заличаванията и обявяванията.

(5) Заявленията на залогодателите, за които не е открита партида, документите към тях и постановените откази, както и заявленията, които не са разгледани от длъжностно лице по вписванията, се съдържат в специална справка "Документи без партида".

Чл. 28. (1) Информацията в част "Вписани обстоятелства" от партидата се структурира в полета.

(2) Полетата се попълват въз основа на заявление, акт на съда, друг държавен орган или лице, осъществяващо публични функции, и въз основа на автоматично генериране от информационната система на Централния регистър на особените залози и други регистри, администрирани от агенцията.

(3) Полетата се обединяват в групи, а групите се обединяват в раздели, както следва:

1. раздел "Общ статус", който обединява полета, съдържащи подлежащи на вписване в Централния регистър на особените залози обстоятелства относно индивидуализацията на залогодателя, групирани, както следва:

а) група "Идентификация";

б) група "Основни обстоятелства";

в) група "Специални условия";

г) група "Заличаване на залогодателя";

2. раздел "Особени залози", който обединява полета, съдържащи подлежащи на вписване в Централния регистър на особените залози обстоятелства относно договори за залог, групирани, както следва:

а) група "Предмет на залога";

б) група "Длъжник по обезпеченото вземане";

в) група "Заложен кредитор";

г) група "Обезпечено вземане";

д) група "Парична сума, за която е учреден залогът";

е) група "Заложено имущество";

ж) група "Модалитети";

з) група "Съгласия на заложния кредитор";

и) група "Пристъпване към изпълнение на залог";

к) група "Изоставяне на изпълнението";

л) група "Встъпване в правата на заложния кредитор";

м) група "Подновяване на вписването на залога";

н) група "Заличаване на вписан залог";

3. раздел "Договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената", който обединява полета, съдържащи подлежащи на вписване в Централния регистър на особените залози обстоятелства относно договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, групирани, както следва:

а) група "Купувач";

б) група "Продавач";

в) група "Вземане по договора за продажба";

г) група "Продадено имущество";

д) група "Модалитети";

е) група "Заличаване на вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената";

ж) група "Подновяване на вписването на договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената";

4. раздел "Договор за лизинг", който обединява полета, съдържащи подлежащи на вписване в Централния регистър на особените залози обстоятелства относно договор за лизинг, групирани, както следва:

а) група "Ползвател";

б) група "Лизингодател";

в) група "Вземане по договора за лизинг";

г) група "Предоставено за ползване имущество";

д) група "Модалитети";

е) група "Заличаване на вписан договор за лизинг";

ж) група "Подновяване на вписването на договор за лизинг";

5. раздел "Запори", който обединява полета, съдържащи подлежащи на вписване в Централния регистър на особените залози обстоятелства относно запор, групирани, както следва:

а) група "Лице, в полза на което е наложен запорът";

б) група "Данни за запора";

в) група "Сума, за която е наложен запорът";

г) група "Изоставяне на изпълнението";

д) (нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) група "Подновяване на вписването на запора";

6. раздел "Праводатели/правоприемници", който обединява полета, съдържащи информация за правоприемство на залогодателя, групирани, както следва:

а) група "Прехвърляне на заложено имущество по чл. 10, ал. 5 от Закона за особените залози";

б) група "Прехвърляне/поемане на търговско предприятие";

в) група "Преобразуване";

7. раздел "Несъстоятелност", който обединява всички полета, съдържащи подлежащите на вписване в Централния регистър на особените залози обстоятелства относно несъстоятелността, групирани, както следва:

а) група "Откриване на производство по несъстоятелност";

б) група "Обявяване в несъстоятелност";

8. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) раздел "Предходни вписвания" обединява полета, съдържащи информация за вписвания, извършени в информационната система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА");

9. раздел "Забележки по вписванията".

(4) По партидата се визуализират само разделите, групите и полетата, в които има вписани обстоятелства.

Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) В раздел "Общ статус" група "Идентификация" съдържа поле "Идентификатор", в което се посочва уникалният идентификатор на залогодателя, по който се организира персоналната електронна партида. Когато залогодателят е физическо лице, което не притежава единен идентификационен код по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или код по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ, в полето се посочва единният граждански номер (ЕГН), личният номер на чужденец (ЛНЧ) или датата на раждане (за чуждестранно физическо лице без ЕГН и ЛНЧ). Данните за ЕГН, ЛНЧ или дата на раждане, въведени в това поле, се ползват за извършване на служебни справки и не са достъпни за външни потребители.

(2) Група "Основни обстоятелства" съдържа следните полета:

1. поле № 2 "Име/фирма/наименование", което се попълва за всички вписвани в Централния регистър на особените залози залогодатели;

2. поле № 3 "Правна форма", което се попълва за всички вписвани в Централния регистър на особените залози залогодатели; когато залогодателят е физическо лице, в полето се посочва това обстоятелство;

3. поле № 4 "Изписване на чужд език", което не е задължително за попълване;

4. поле № 5 "Адрес/седалище и адрес на управление", което се попълва за всички вписвани в Централния регистър на особените залози залогодатели.

(3) Група "Специални условия" съдържа единствено поле № 6 "Специални условия".

(4) Група "Заличаване на залогодателя" съдържа единствено поле № 7 "Заличаване на залогодателя".

(5) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) В раздел "Особени залози" група "Предмет на залога" съдържа единствено поле № 100 "Предмет на залога", в което се посочва предметът на залога по чл. 4 от Закона за особените залози и чл. 16 от Закона за покритите облигации.

(6) Група "Длъжник по обезпеченото вземане" съдържа единствено поле № 101 "Длъжник/длъжници по обезпеченото вземане", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Група "Заложен кредитор" съдържа единствено поле № 103 "Заложен кредитор/заложни кредитори", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление. При вписване на залог по чл. 16 от Закона за покритите облигации върху съвкупността от вписаните в регистъра на покритието активи от покритието в това поле се посочва агентът по обезпечението, определен в условията, съдържащи правата и задълженията по покритите облигации.

(8) Група "Обезпечено вземане" съдържа следните полета:

1. поле № 104 "Основание";

2. поле № 105 "Договор за залог";

3. поле № 106 "Предмет";

4. поле № 107 "Размер";

5. поле № 108 "Лихви";

6. поле № 109 "Лихви и неустойки за забава".

(9) Група "Парична сума, за която е учреден залогът" съдържа единствено поле № 110 "Размер".

(10) Група "Заложено имущество" съдържа следните полета:

1. поле № 111 "Описание", в което се посочват индивидуализиращите данни на предмета на залога съгласно чл. 4 от Закона за особените залози;

2. поле № 112 "Обща цена";

3. поле № 113 "Лице, на което заложеното вземане следва да се изпълни до пристъпването към изпълнение", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(11) Група "Модалитети" съдържа следните полета:

1. поле № 114 "Срок";

2. поле № 115 "Условия".

(12) Група "Съгласия на заложния кредитор" съдържа единствено поле № 116 "Съгласие на заложния кредитор".

(13) Група "Пристъпване към изпълнение" съдържа следните полета:

1. поле № 117 "Пристъпено към изпълнение";

2. поле № 118 "Част от вземането, която се търси";

3. поле № 119 "Имущество, върху което се насочва изпълнението";

4. поле № 120 "Депозитар", в което се посочват името, ЕГН, адрес (включително електронен адрес за кореспонденция и телефон) и номер на банкова сметка на депозитаря;

5. поле № 121 "Покана за назначаване на управител на предприятие";

6. поле № 122 "Управител", в което се посочват името, ЕГН и адрес (включително електронен адрес за кореспонденция и телефон) на управителя;

7. поле № 123 "Възстановено право на управление".

(14) Група "Изоставяне на изпълнението" съдържа следните полета:

1. поле № 124 "Изоставено изпълнение";

2. поле № 125 "Размер";

3. поле № 126 "Имущество, което престава да е обект на изпълнение".

(15) Група "Встъпване в правата на заложния кредитор" съдържа единствено поле № 127, в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(16) Група "Заличаване на вписан залог" съдържа следните полета:

1. поле № 128 "Заличен залог";

2. поле № 129 "Частично заличен залог".

(17) Група "Подновяване вписването на залог" съдържа следните полета:

1. поле № 130 "Крайна дата на действие на залога", в което информационната система попълва в автоматичен режим датата, на която изтича срокът на действието на вписването на залога;

2. поле № 131 "Подновяване на вписването".

(18) В раздел "Договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" група "Купувач" съдържа единствено поле № 201 "Купувач/купувачи", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(19) Група "Продавач" съдържа единствено поле № 203 "Продавач/продавачи", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(20) Група "Вземане по договора за продажба" съдържа следните полета:

1. поле № 205 "Договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената";

2. поле № 206 "Предмет";

3. поле № 207 "Размер";

4. поле № 208 "Лихви";

5. поле № 209 "Лихви и неустойки за забава".

(21) Група "Продадено имущество" съдържа следните полета:

1. поле № 211 "Описание", в което се посочват индивидуализиращите данни на предмета на договора за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената;

2. поле № 212 "Цена".

(22) Група "Модалитети" съдържа следните полета:

1. поле № 214 "Срок";

2. поле № 215 "Условия".

(23) Група "Заличаване на вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" съдържа следните полета:

1. поле № 228 "Заличена продажба";

2. поле № 229 "Частично заличена продажба".

(24) Група "Подновяване на вписването на договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената" съдържа следните полета:

1. поле № 230 "Крайна дата на действие на вписването", в което информационната система попълва в автоматичен режим датата, на която изтича срокът на действието на вписването;

2. поле № 231 "Подновяване на вписването".

(25) В раздел "Договор за лизинг" група "Ползвател" съдържа единствено поле № 301 "Ползвател/ползватели", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(26) Група "Лизингодател" съдържа единствено поле № 303 "Лизингодател/лизингодатели", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(27) Група "Вземане по договора за лизинг" съдържа следните полета:

1. поле № 305 "Договор за лизинг";

2. поле № 306 "Предмет";

3. поле № 307 "Размер";

4. поле № 308 "Лихви";

5. поле № 309 "Лихви и неустойки за забава".

(28) Група "Предоставено за ползване имущество" съдържа следните полета:

1. поле № 311 "Описание", в което се посочват индивидуализиращите данни на предмета на договора за лизинг;

2. поле № 312 "Цена".

(29) Група "Модалитети" съдържа следните полета:

1. поле № 314 "Срок";

2. поле № 315 "Условия".

(30) Група "Заличаване на вписан договор за лизинг" съдържа следните полета:

1. поле № 328 "Заличен лизинг";

2. поле № 329 "Частично заличен лизинг".

(31) Група "Подновяване на вписването на договор за лизинг" съдържа следните полета:

1. поле № 330 "Крайна дата на действие на вписването", в което информационната система попълва в автоматичен режим датата, на която изтича срокът на действието на вписването;

2. поле № 331 "Подновяване на вписването".

(32) В раздел "Запори" група "Лице, в полза на което е наложен запорът" съдържа единствено поле № 401 "Лице, в полза на което е наложен запорът", в което се посочват името, съответно наименованието, уникалният идентификатор на лицето, а при липса на такъв - датата на раждане или номерът и партидата на вписване в съответния регистър, съответно адрес или адрес на управление.

(33) Група "Данни за запора" съдържа следните полета:

1. поле № 403 "Основание", в което се посочват органът, наложил запора, кодът на съда, на съдебния или публичния изпълнител, делото или постановлението, по което е наложен запорът;

2. поле № 404 "Предмет на запора", в което се посочва, че запорът е върху имущество по чл. 4 от Закона за особените залози, постъпила за разпределение сума при депозитаря, останала след разпределението сума при депозитаря или обезпеченото вземане.

(34) Група "Сума, за която е наложен запорът" съдържа следните полета:

1. поле № 405 "Размер";

2. поле № 406 "Мораторни/изтекли лихви";

3. поле № 407 "Лихви".

(35) Група "Изоставяне на изпълнението" съдържа следните полета:

1. поле № 408 "Вдигане на запора", в което се посочват кодът на съда, на съдебния или публичния изпълнител, делото или постановлението, по което е наложен запорът;

2. поле № 409 "Размер, част от вземането, за която се вдига запорът";

3. поле № 410 "Имущество, което престава да бъде обект на изпълнението".

(36) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Група "Подновяване на вписването на запора" съдържа следните полета:

1. поле № 430 "Крайна дата на действие на вписването", в което се посочва датата, на която изтича срокът на действието на вписването;

2. поле № 431 "Подновяване на вписването", в което се отбелязва заявяването за вписване на подновяването.

(37) (Предишна ал. 36 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) В раздел "Праводатели/правоприемници" група "Прехвърляне на заложено имущество по чл. 10, ал. 5 от Закона за особените залози" съдържа следните полета:

1. поле № 501 "Праводател при прехвърляне на заложено имущество";

2. поле № 502 "Приобретател".

(38) (Предишна ал. 37 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Група "Прехвърляне/поемане на търговско предприятие" съдържа следните полета:

1. поле № 503 "Отчуждител";

2. поле № 504 "Правоприемник".

(39) (Предишна ал. 38 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Група "Преобразуване" съдържа следните полета:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) поле № 505 "Преобразуващо се юридическо лице";

2. поле № 506 "Приемащо юридическо лице".

(40) (Предишна ал. 39 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) В раздел "Несъстоятелност" група "Откриване на производство по несъстоятелност" съдържа единствено поле № 601 "Открито производство по несъстоятелност", в което се вписват датата на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност; номер и вид на акта; съд, постановил акта; правно основание на акта. При заличаване на обстоятелството се вписват данни за акта на по-горния съд - номер и вид на акта; съд, постановил акта, с който се отменя изцяло или частично актът, с който е постановено вписването. В случай че се заявяват за вписване обстоятелства относно несъстоятелност на чуждестранно юридическо или физическо лице, се посочват държавата и приложимото право.

(41) (Предишна ал. 40 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Група "Обявяване в несъстоятелност" съдържа единствено поле № 602 "Обявен в несъстоятелност", в което се вписва, че залогодателят е обявен в несъстоятелност и датата на съдебното решение за обявяване в несъстоятелност; вид на акта; съд, постановил акта; правно основание на акта. В този случай информационната система попълва в автоматичен режим след името/фирмата/наименованието на залогодателя добавката "в несъстоятелност". При заличаване на обстоятелството се вписват данни за акта на по-горния съд - номер и вид на акта; съд, постановил акта, с който се отменя изцяло или частично актът, с който е постановено вписването. В случай че се заявяват за вписване обстоятелства относно несъстоятелност на чуждестранно юридическо или физическо лице, се посочват държавата и приложимото право.

(42) (Предишна ал. 41, изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Раздел "Предходни вписвания" съдържа единствено поле № 700, в което се посочват регистрационните номера на извършените вписвания за залогодателя в информационната система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА").

(43) (Предишна ал. 42 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Раздел "Забележки по вписванията" съдържа единствено поле № 800 "Забележки", в което се вписват забележките относно вписани в партидата обстоятелства.

Чл. 30. (1) Информацията в част "Обявени актове" се структурира в поле № 1001 "Обявени актове", в което се вписва наименованието на обявения акт и информационната система попълва в автоматичен режим датата на обявяване на акта в Централния регистър на особените залози.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Полето се попълва въз основа на заявление по образец съгласно приложение № 6 и въз основа на автоматично генериране от информационната система на Централния регистър на особените залози.

Чл. 31. (1) Във всяко поле се визуализира последното извършено (актуалното) вписване, съответно обявяване.

(2) Когато е извършено заличаване на вписване, обстоятелството не се визуализира.

(3) Централният регистър на особените залози осигурява възможност за проследяване в хронологичен ред на вписванията и заличаванията по партидата на залогодателя към определена дата и назад във времето.

(4) Централният регистър на особените залози осигурява възможност за проследяване в хронологичен ред на всички обявявания към определена дата и назад във времето.

Чл. 32. (1) При извършване на вписване, заличаване и обявяване Централният регистър на особените залози генерира автоматично момента (дата, час, минута и секунда) на въвеждането на информацията в базата данни.

(2) Централният регистър на особените залози осигурява връзка между всяко вписване, заличаване и обявяване и регистрационния номер, под който то е извършено.

(3) Централният регистър на особените залози осигурява възможност за установяване кое длъжностно лице по вписванията и в кой момент е извършило дадено вписване, заличаване или обявяване.

Раздел II.
Подаване на заявления, жалби и искания, приемане на актове на съда, държавни органи и лица, упражняващи публични функции, и електронни съобщения от други регистри за служебно вписване на обстоятелства и данни

Чл. 33. Заявленията, жалбите, исканията и приложенията към тях, както и актовете на съда, на друг държавен орган и на лице, осъществяващо публични функции, се подават на хартиен носител или по електронен път.

Чл. 34. (1) Заявленията, жалбите, исканията, актовете на съда, както и актовете на държавен орган или на частен съдебен изпълнител, подадени на хартиен носител, се въвеждат в информационната система от служител в териториално звено на агенцията, който снема електронен образ от тях и приложените към тях документи със сканиращо устройство.

(2) Заявлението, подадено на хартиен носител, трябва да бъде попълнено по образец на български език и подписано от заявителя, не трябва да съдържа поправки и зачерквания, въведената информация трябва да е четима, напечатана или попълнена на ръка с печатни букви, написани с траен контрастен маркер или химикал. Не се допуска попълване на информацията с молив. Приложенията към заявлението не трябва да бъдат смачкани или скъсани и следва да са годни за снемане на електронен образ чрез сканиращо устройство.

(3) Идентичността на представените документи на хартиен носител със снетия от тях и съхранен в информационната система образ в електронна форма се удостоверява от служител на агенцията чрез подпис и печат, поставени в специално поле върху всяка страница от документите на хартиен носител. Проверката за идентичност на представените документи на хартиен носител с електронните документи, създадени по посочения в ал. 1 начин, се изразява в съпоставяне на съдържанието на представените документи и на четимостта и пълнотата на снетия електронен образ от тях.

(4) Служителят по ал. 1 удостоверява идентичността на въведените по ал. 2 документи в информационната система на Централния регистър на особените залози с подходящи технически средства, като електронен подпис или друго техническо решение, базирано върху PKI-технология, позволяващо осигуряване на интегритет на информационни обекти.

Чл. 35. (1) Агенцията осигурява възможност за подаване на заявления за вписване, заличаване и обявяване, на жалби и искания и за приемане на актове на съда, както и актове на държавен орган и на частен съдебен изпълнител, по електронен път съгласно изискванията на Закона за електронното управление, както и издава актове и извършва действия по административно обслужване по електронен път.

(2) Подаването на заявления по електронен път посредством уеб интерфейс се осигурява от агенцията по достъпен начин и в удобен за заявителите диалогов режим.

Чл. 36. (1) Агенцията разгласява възможността за подаване на заявления по електронен път по разбираем и достъпен начин. Агенцията е длъжна да предоставя подробна информация за това свободно в централните и териториалните си звена, включително и по електронен път.

(2) Агенцията е длъжна да предостави свободен и постоянен достъп до следната информация:

1. седалището и адреса си;

2. адресите на териториалните си звена;

3. данни за кореспонденция, включително телефон, адрес на електронна поща и интернет страница с интерфейс за електронна кореспонденция, за осъществяване на пряка и навременна връзка с нея;

4. информация за подаване на предложения и жалби;

5. информация за обжалване на издаваните от агенцията актове във връзка с вписванията в Централния регистър на особените залози;

6. друга информация, предвидена в закона.

(3) Агенцията обявява всички такси, които събира, по ясен и разбираем начин.

(4) Агенцията предварително информира заявителя по ясен, разбираем и недвусмислен начин относно:

1. техническите стъпки по подаването на заявлението и тяхното правно значение;

2. техническите средства за установяване и поправяне на грешки при въвеждането на информация, преди да бъде подадено заявлението;

3. езиците, на които заявлението може да бъде подавано.

Чл. 37. Агенцията осигурява подходящи, ефективни и достъпни технически средства за установяване и поправяне на грешки при въвеждане на информация, преди заявителят да подаде заявлението.

Чл. 38. Заявителят може да подава електронни заявления, ако същите са съставени и подписани съгласно Закона за електронното управление с квалифициран електронен подпис по смисъла на чл. 13, ал. 3 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и са спазени другите нормативни изисквания.

Чл. 39. (1) Подаването на заявления се извършва през интерфейс, осигуряващ онлайн пренос, по стандартизиран протокол чрез публично достъпно уеб базирано приложение на Централния регистър на особените залози.

(2) Графичните интерфейси осигуряват извършването на електронните изявления и създаването на електронните документи в съответствие с изискванията на Закона за електронното управление и предоставят лесен и разбираем начин за работа на потребителите, включително за лица с увреждания.

(3) Агенцията осигурява безплатен служебен достъп до Централния регистър на особените залози на съда, на държавните органи, на местните органи и на други лица, посочени в закон, както и на частни лица срещу заплащане на такса, определена с тарифата по чл. 25, ал. 2 от Закона за особените залози.

(4) Подаването на електронни заявления може да се извършва и през друг определен от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията интерфейс.

Чл. 40. (1) Електронните документи се подават по електронен път в следните файлови формати:

1. заявлението - във файлов формат, който има възможността да включва в себе си електронен подпис: xml (Extensible Markup Language v 1.0 и следващи версии), или друг файлов формат, позволяващ капсулиране на електронното заявление, електронните документи, приложени към заявлението, и електронния подпис, както и в други стандартизирани формати;

2. приложенията - във файлов формат: pdf (Adobe Portable Document Format), doc (Windows Document Format), sxw (Open Office Standardized Document), txt (ASCII 7-битов формат, unicode формат, кодиран в 8-битово UTF-8 или CP1251 представяне), rtf (Rich Text Format), jpg, jpeg (JPEG JFIF растерни графични файлове), j2k, jpx, jp2 (JPEG 2000 JP2 или JPX растерни графични файлове), png (PNG растерни графични файлове), giff, tiff (Tagged Image File Format rev. 6.0 растерни графични файлове), както и в други стандартизирани формати, определени от изпълнителния директор на агенцията.

(2) Документите по ал. 1, т. 2 могат да бъдат отделно подписвани и капсулирани във файлови формати, които имат възможността да включат в себе си електронен подпис (стандартизиран формат p7s - PKCS#7 стандарт) и стандартизирани формати, капсулиращи електронните документи и отделения електронен подпис (стандарт ats), или други стандартизирани формати, определени от изпълнителния директор на агенцията.

Чл. 41. Техническите стандарти за осигуряване на достъп до Централния регистър на особените залози и политиките за използваните графични интерфейси, както и типовете електронни документи и файлови формати, които се приемат и използват от агенцията, се публикуват на нейната интернет страница. Агенцията съобразява стандартите и политиките с установените общи нормативни изисквания за електронно управление в държавната администрация.

Чл. 42. (1) Агенцията осигурява условия за точно определяне на времето на постъпването на електронните заявления и изпращането на изявления от Централния регистър на особените залози.

(2) Рискът от грешки при предаване на заявлението към агенцията е за изпращача.

Чл. 43. (1) След постъпване на заявление по електронен път информационната система прави проверка на неговия формат, на утвърдените формати на приложените документи и за наличието на валиден електронен подпис, отговарящ на изискванията на закона.

(2) Ако заявлението отговаря на изискванията по ал. 1, както и в случаите, когато заявлението е подадено чрез териториално звено на агенцията на хартиен носител, информационната система генерира входящ номер, който отразява момента (дата, час, минута и секунда) на постъпването.

Чл. 44. (1) След генерирането на входящия номер по чл. 43, ал. 2 се генерира и изпраща потвърждение до заявителя за получаването в агенцията. Когато заявлението е подадено на хартиен носител, документ за входящ номер се връчва на заявителя от служител в териториалното звено на агенцията, в което заявлението е подадено.

(2) Потвърждението е електронен документ, който съдържа данни за входящия номер.

(3) Потвърждението се изпраща обратно на заявителя през уеб интерфейс незабавно след подаването и успешната проверка по чл. 43, ал. 1. Допълнително потвърждението се изпраща на адреса на електронната поща на заявителя.

(4) Потвърждение не е необходимо, ако заявителят изрично е указал, че не желае потвърждаване на получаването, както и когато е указал, че не желае да получава изявления от агенцията по електронен път.

Чл. 45. (1) При приемане на заявлението за вписване, заличаване и обявяване се проверява самоличността на заявителя по чл. 27, ал. 3 от Закона за особените залози.

(2) Проверката на самоличността на заявителя при подаване на заявление на хартиен носител се извършва от служител на агенцията, който приема заявлението, чрез съпоставяне на данните за заявителя, посочени в заявлението, и данните от документа за самоличност на заявителя. Заявителят полага подписа си върху заявлението пред служителя на агенцията, който приема заявлението. Когато заявителят вече е положил подписа си под заявлението, той подписва заявлението отново пред служителя на агенцията.

(3) Проверка на самоличността на заявителя при подаване на заявление по електронен път се извършва чрез:

1. съпоставяне на името на заявителя, посочено в заявлението, и името, съдържащо се в удостоверението за електронен подпис, което придружава електронния подпис на заявлението;

2. след успешна проверка по т. 1 се проверява въз основа на ЕГН/ЛНЧ на заявителя, посочен в заявлението, дали в съответната държавна служба, отговаряща за личната регистрация на физически лица, съответства физическо лице с провереното по т. 1 име; когато заявителят няма ЕГН/ЛНЧ, проверка по тази точка не се прави.

(4) Проверката за идентичност по ал. 3 се извършва за всички физически лица, обстоятелствата относно които подлежат на вписване в Централния регистър на особените залози. Проверката за идентичност на юридическите лица се извършва чрез проверка в съответните регистри. Проверката за идентичност на чуждестранни правни образувания се извършва въз основа на представено удостоверение за актуално състояние, издадено от съответния орган в държавата по учредяване.

(5) При наличието на технологична възможност проверките по ал. 3 и 4 се извършват автоматизирано.

Чл. 46. Когато заявлението или документите, изпратени по електронен път, са с различни от установените по реда на чл. 40 формат и вид, не са подписани с валиден електронен подпис съгласно закона или заявителят не може да се идентифицира, на подателя се изпраща съобщение, че заявлението не отговаря на установените нормативни изисквания.

Чл. 47. Правилата за подаване на заявление и приложения към него се прилагат и при подаване на жалба срещу отказ и подаване на искане.

Чл. 48. (1) Изпращането на електронни изявления от агенцията се извършва чрез публичен електронен пощенски интернет адрес съгласно действащите стандарти за транспортиране на електронни съобщения или чрез друг определен от изпълнителния директор на агенцията интерфейс. Електронният пощенски интернет адрес се определя от изпълнителния директор на агенцията.

(2) Агенцията осигурява изпращането на електронни изявления и чрез други интерфейси, когато е осигурила автоматизиран достъп до Централния регистър на особените залози.

(3) Към органите на държавната власт и местното самоуправление при необходимост агенцията може да изпраща електронни изявления, като ги записва върху външни носители.

Чл. 49. Електронните документи се съставят от агенцията за изпращане по електронен път във файлови формати, определени от изпълнителния директор на агенцията, които имат възможност да включат в себе си електронен подпис.

Раздел III.
Регистърно производство

Чл. 50. (1) Подадените заявления, искания и актове на съда, както и актовете на друг държавен орган и на лице, осъществяващо публични функции за вписване, заличаване и обявяване, както и служебно постъпилите електронни съобщения от други регистри се разглеждат от длъжностно лице по вписванията по реда на постъпването им.

(2) Разпределението на заявленията, исканията и актовете на съда, както и актовете на друг държавен орган и на лице, осъществяващо публични функции, и електронните съобщения от други регистри за разглеждане от длъжностните лица по вписванията се извършва от информационната система на принципа на случайния подбор.

(3) Актовете по чл. 27г от Закона за особените залози, заявленията, исканията за отстраняване на допусната грешка и съобщенията от други регистри се разпределят за разглеждане от длъжностните лица по вписванията незабавно.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)

Чл. 51. (1) Длъжностното лице по вписванията извършва проверката по чл. 28 от Закона за особените залози.

(2) Длъжностното лице по вписванията има право на безвъзмезден достъп за служебни цели до Националната база данни "Население", поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за установяване и проверка на данните за гражданската регистрация на лицата, до информационната система на Нотариалната камара за установяване и проверка на документи с нотариално удостоверен подпис, както и до други регистри, поддържани от държавни или общински органи и лица, осъществяващи публични функции.

(3) Редът и начинът за предоставяне от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на достъп до информацията в Националната база данни "Население" на длъжностните лица по вписванията, включително и чрез предоставяне на лични данни в електронен вид или чрез отдалечен достъп, се извършва по ред, определен от министъра на регионалното развитие и благоустройството съобразно Закона за гражданската регистрация.

(4) Достъпът до данните в информационната система на Нотариалната камара на длъжностните лица по вписванията се извършва по реда на Наредба № 32 от 1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори (ДВ, бр. 12 от 1997 г.).

(5) Достъпът до данни в други регистри се извършва по ред, установен с нормативен акт или по силата на споразумение между агенцията и съответния регистър.

Чл. 52. В случай че са налице предвидените в чл. 28, ал. 3 от Закона за особените залози изисквания, длъжностното лице по вписванията:

1. при подадено заявление за вписване въвежда информацията за заявеното обстоятелство от съответното поле на заявлението в съответното поле по партидата на залогодателя;

2. при подадено заявление за заличаване въвежда информацията за заличаваното обстоятелство от съответното поле на заявлението в съответното поле по партидата на залогодателя;

3. при подадено заявление за обявяване въвежда информацията за представения акт от съответното поле на заявлението в съответното поле по партидата на залогодателя и пренася съдържанието на представения акт в Централния регистър на особените залози;

4. при служебно изпратен или подаден от заинтересовано лице акт на съда, на друг държавен орган и на лице, осъществяващо публични функции, както и при постъпило електронно съобщение от друг регистър, вписва или заличава обстоятелствата, като въвежда информацията за обстоятелство в съответното поле по партидата на залогодателя в Централния регистър на особените залози.

Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) (1) Длъжностното лице по вписванията дава указания на заявителя за отстраняване на нередовности, когато към заявлението за вписване, заличаване или обявяване:

1. не са приложени всички документи, които се изискват по закон;

2. са представени документи с нотариално удостоверен подпис или с нотариално удостоверен подпис и съдържание, които не са въведени в базата данни на информационната система по чл. 28б от Закона за нотариусите и нотариалната дейност или представените документи не съответстват на въведените данни в информационната система;

3. са представени документи, в които е налице несъответствие с данните за гражданска регистрация на лицата в Национална база данни "Население", с данните в търговския регистър, регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и регистър БУЛСТАТ;

4. когато не е платена дължимата държавна такса.

(2) Указанията се оповестяват по персоналната партида на залогодателя, а когато залогодателят няма създадена партида - на централната страница за вход в Централния регистър на особените залози. В случаите, когато заявителят е посочил електронна поща, указанията се изпращат и на нея.

(3) В срок до 3 работни дни от даване на указанията заявителят може да представи съответните документи със заявление по образец съгласно приложение № 7. В този случай постъпилите по персоналната партида на залогодателя заявления не се разглеждат до извършване на вписване или постановяване на отказ по заявлението, по което са дадени указания.

(4) Длъжностното лице по вписванията постановява отказ, ако указанията не са изпълнени.

Чл. 52б. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Вписването, заличаването и обявяването се считат за извършени в деня на подаване на заявлението, включително при вписване, заличаване и обявяване, постановени след указания или след отмяна на отказ от съда.

Чл. 53. (1) Когато не е налице някое от предвидените в чл. 28, ал. 3 от Закона за особените залози изисквания, длъжностното лице по вписванията постановява мотивиран отказ, в който посочва изчерпателно всички пречки за извършване на исканото вписване, заличаване или обявяване.

(2) Отказът се връчва на заявителя незабавно след постановяването му, за което се прилага съответно редът на Гражданския процесуален кодекс.

(3) Когато заявителят е посочил в заявлението, че желае да бъде уведомяван по електронен път, отказът се изпраща на посочения от него в заявлението адрес на електронна поща. В този случай потвърждаване на получаването не се изисква.

Чл. 54. (1) При подаване на ново заявление след постановен отказ, ако заявителят е отстранил посочените в мотивирания отказ пречки за извършване на исканото вписване, заличаване или обявяване и са налице предвидените в чл. 28, ал. 3 от Закона за особените залози изисквания, длъжностното лице по вписванията извършва исканото вписване, заличаване или обявяване.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) При подаване на новото заявление заявителят може да се ползва от представени вече документи, приложени към заявлението, по което е постановен отказ, като посочи номера на заявлението и вида на документите. В тези случаи заявителят представя и нова декларация по чл. 7, ал. 4 и заплаща отново съответната държавна такса.

Раздел IV.
Изправяне на грешки и непълноти

Чл. 55. (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства, заличаване на вписвания или обявяване на актове, включително при несъответствие между данните, отразени в заявлението, и данните в приложенията към него, се отстраняват служебно или по искане на заинтересовано лице чрез ново вписване, съответно обявяване.

Чл. 56. Искане за отстраняване на грешки и непълноти, допуснати от длъжностни лица по вписванията при вписване на обстоятелства, заличаване на вписвания или обявяване на актове, може да се подаде от заявителя или от лице, легитимирано да заявява вписване по партидата на залогодателя, в което се посочват номерът на вписването по чл. 32, ал. 1 и грешката, съответно пропускът.

Чл. 57. Отстраняване на грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства, заличаване на вписвания или обявяване на актове, се извършва служебно при установяването им от длъжностното лице по вписванията по ред, установен с вътрешни правила на агенцията.

Чл. 58. Когато е допусната грешка или непълнота при снемане на електронен образ от представените от заявителя със заявлението документи от страна на служител по вписванията, вследствие на което е постановен отказ, грешката или непълнотата се установява и отстранява по реда на чл. 56 или служебно от длъжностно лице по вписванията по реда на чл. 57.

Чл. 59. (1) Когато е допусната грешка или непълнота при снемане на електронен образ от представените от заявителя със заявлението документи от страна на служител по вписвания и заявлението все още се разглежда, искане за отстраняване на грешки и непълноти може да се подаде от лице, легитимирано да заявява вписване по партидата на залогодателя, по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в което се посочват входящият номер на заявлението по чл. 43, ал. 2 и грешката, съответно пропускът.

(2) Искането се свързва със заявлението, по което е допусната грешката или непълнотата, и вписването му се спира до отстраняването на грешката или непълнотата по ал. 1.

(3) Грешката или пропускът, допуснати при снемане на електронния образ от заявленията и приложените към тях документи на хартиен носител, се отстраняват от оправомощен служител по вписванията, като се използва оригиналът на подаденото заявление, и поправката се удостоверява по реда на чл. 34, ал. 4.

(4) Искането по ал. 1 се разглежда от длъжностното лице заедно със заявлението, по което е допусната грешката или непълнотата, без да се нарушават редът и сроковете за разглеждането му.

Чл. 60. (1) Когато грешката или непълнотата по чл. 59, ал. 1 се установи от длъжностното лице по вписванията, вписването се спира по ред, установен с вътрешните правила на агенцията, до отстраняването на грешката и непълнотата по реда на чл. 59, ал. 3.

(2) След отстраняването на грешката или непълнотата заявлението незабавно се връща за разглеждане от същото длъжностно лице по вписвания.

Чл. 61. Грешно или непълно снемане на електронния образ от заявленията и приложените към тях документи на хартиен носител от служител в териториално звено на агенцията се изправя от длъжностното лице по вписванията при вписването.

Глава четвърта.
СЪХРАНЯВАНЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ

Чл. 62. Централният регистър на особените залози се съхранява безсрочно. Съдържащата се в Централният регистър на особените залози информация се съхранява едновременно на най-малко две места с различно географско разположение.

Чл. 63. (1) Агенцията взема подходящи мерки за сигурност в съответствие с общоприети в международната практика стандарти, технически спецификации и препоръки, които осигуряват условия, при които обработваните и предаваните данни да не подлежат на неправомерен или случаен достъп и възпроизвеждане.

(2) Физическата защита на Централния регистър на особените залози се осъществява чрез ясно определени физически бариери около техническите системи, в които се съхранява единната централизирана електронна база данни. Всички помещения, които се използват съвместно с други отдели и организации, трябва да са извън основния защитен периметър.

(3) Физически достъп до защитената част от помещенията на агенцията имат само надлежно оправомощени служители в съответствие с техните функционални задължения.

Чл. 64. Агенцията съхранява Централния регистър на особените залози по начин, който осигурява:

1. въвеждането на данни да се извършва само от надлежно овластени служители;

2. извършването на промени на данните за вписани обстоятелства, заличени вписвания и обявени актове да не е възможно освен по съответно регламентирания ред.

Чл. 65. Агенцията използва техническо оборудване и технологии за водене и съхраняване на Централния регистър на особените залози, чрез които се изпълняват най-малко следните функции:

1. проверка на целостта на обменяните съобщения;

2. подписване на изпращаните съобщения;

3. архивиране на служебните данни и електронното им подписване;

4. поддържане целостта на съхраняваните и обменяните данни;

5. управление на достъпа до данни за създаване подписа на агенцията, удостоверението за усъвършенстван подпис, списъци с прекратени удостоверения, съхраняваните официални документи;

6. съхраняване и използване на частните ключове на длъжностните лица по вписванията и на другите лица, които имат право да оперират с регистъра с високо ниво на сигурност чрез използване на смарт-карта с парола или персонален идентификатор (PIN) и/или биометричен идентификатор.

Чл. 66. (1) Документите, подадени на хартиен носител, се съхраняват от агенцията в териториалното звено по подаване на съответното заявление.

(2) Копия от издадените удостоверения се съхраняват в 5-годишен срок от издаването им.

Чл. 67. Агенцията архивира базата данни на Централния регистър на особените залози в края на всяка календарна година, като осигурява възможност за разчитане на съдържащата се в нея информация.

Чл. 68. Агенцията съобразява стандартите и политиките за съхраняване и архивиране на данни в публични информационни системи с установените общи нормативни изисквания за електронно управление в държавната администрация и в Европейския съюз.

Глава пета.
ДОСТЪП ДО ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ

Чл. 69. Централният регистър на особените залози е достъпен чрез интернет страницата на Централния регистър на особените залози и по друг начин в зависимост от технологичната готовност на агенцията. Агенцията извършва справки и издава удостоверения от Централния регистър на особените залози и във всяко свое териториално звено.

Чл. 70. (1) Агенцията осигурява визуализиране от централната страница за вход в Централния регистър на особените залози на информацията за всички вписвания, заличавания и обявявания за деня в хронологичен ред по реда на извършването им. Информацията следва да е достъпна за определена дата, седмица, месец или избран от потребителя период не по-дълъг от един месец.

(2) Агенцията осигурява визуализиране от централната страница за вход в Централния регистър на особените залози на информацията за подадените през деня заявления за вписване в хронологичен ред по реда на подаването им. Информацията следва да е достъпна за определена дата, седмица, месец или избран от потребителя период не по-дълъг от един месец.

(3) Агенцията осигурява визуализиране по партидата на всеки залогодател на постановените откази от длъжностното лице по вписванията. В случай че за съответния залогодател не е открита партида, агенцията осигурява визуализиране на постановените откази от централната страница за вход в Централния регистър на особените залози.

(4) Агенцията осигурява възможност за преглед на актуалните вписвания по партидата на залогодателя към момента на проверката, както и състоянието на партидата към определена дата назад във времето.

(5) Агенцията осигурява възможност за преглед по хронологичен ред на подадените заявления и извършените вписвания в Централния регистър на особените залози по партидата на определен залогодател.

Чл. 71. (1) Всеки може да иска и извършва справка в базата данни, съставляваща Централният регистър на особените залози. Справките в Централния регистър на особените залози са безплатни.

(2) Справки могат да се правят за наличието или липсата на вписано обстоятелство или обявен акт в Централния регистър на особените залози.

(3) Справки с търсене в партидите могат да се правят по:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) идентификатор на залогодателя, купувача по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, ползвателя или лицето, върху чието имущество е наложен запор;

2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) име, съответно фирма или наименование на залогодателя, купувача по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, ползвателя;

3. идентификатор на длъжника, заложния кредитор, продавач по договор за продажба със запазване на собствеността, лизингодател;

4. име, съответно фирма или наименование на длъжника, заложния кредитор, продавач по договор за продажба със запазване на собствеността, лизингодател.

(4) В партида на отделния залогодател справки и търсене могат да се извършват по всяко вписано обстоятелство или обявен акт.

(5) Агенцията осигурява възможност за справки дали друго лице няма права върху определено заложено имущество чрез търсене в отделните вписвания, списък (опис) на заложеното имущество по всички актуални вписвания по партидата, постановените откази и подадените заявления.

Чл. 72. (1) Удостоверения от Централния регистър на особените залози относно залогодател се издават за:

1. актуално състояние по партидата въз основа на вписаните обстоятелства;

2. вписвания за определен период (извлечение);

3. обявявания за определен период (извлечение);

4. вписано обстоятелство;

5. вписани обстоятелства по определен раздел или по определен договор за залог, договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, договор за лизинг или запор;

6. обявяване и/или електронен образ на обявен акт;

7. липса на вписано обстоятелство или обявен акт;

8. заверен електронен образ на заявление за вписване с приложенията към него.

(2) Извлеченията по чл. 417, т. 4 от ГПК за вписано обезпечение и за започване на изпълнението - относно предаването на заложени вещи, и по чл. 417, т. 5 от ГПК - за вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, или вписан договор за лизинг - относно връщането на продадени или отдадени на лизинг вещи, се издават под формата на удостоверения от Централния регистър на особените залози и съдържат всички актуални вписани обстоятелства за конкретната сделка.

(3) Агенцията издава заверено копие на хартиен носител от електронния образ на документите, въз основа на които е извършено вписване или заличаване в Централния регистър на особените залози.

Чл. 73. (1) Справки се извършват и удостоверения се издават незабавно от служител във всяко териториално звено на агенцията. Удостоверения се издават и в електронна форма.

(2) Удостоверенията, издадени на хартиен носител, се подписват и подпечатват от служител на агенцията.

(3) Удостоверенията, издадени в електронна форма, се подписват с електронен подпис и се изпращат по електронен път.

Чл. 73а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) (1) Агенцията осигурява регистриран достъп до делото на залогодателя.

(2) Сертификат за регистриран достъп до делото на залогодателя се предоставя в териториалните звена на агенцията след подаване на искане по образец и представяне на документ за самоличност.

(3) Служител в съответното териториално звено, определен от изпълнителния директор на агенцията, въвежда данните на заявителя и предоставя на лицето еднократен код за активиране на регистрирания достъп до делото на залогодателя.

(4) Сертификатът за достъп до делото на залогодателя се получава от електронната страница на Централния регистър на особените залози след въвеждане на кода по ал. 3.

Чл. 74. (1) Агенцията може да предоставя цялата база данни по чл. 22 от Закона за особените залози.

(2) Агенцията може да предоставя чрез специализирани услуги за автоматизиран достъп до Централния регистър на особените залози следните функционалности:

1. търсене по определени характеристики за вписани обстоятелства и/или обявени актове за определен залогодател;

2. абонамент за автоматизирано подаване на информация за вписвания, заличавания и обявявания в базата данни по чл. 22 от Закона за особените залози;

3. абонамент за автоматизирано подаване на информация за вписани обстоятелства, заличени вписвания и обявени актове по партидата на определен залогодател.

(3) Специализираните услуги за автоматизиран достъп се предоставят срещу заплащане на държавна такса.

(4) Редът и начинът на предоставянето на услугите по този член се уреждат в общи условия, определени от агенцията.

(5) Агенцията осигурява безвъзмезден служебен достъп до данните по ал. 1 на съда, на държавните органи, на местните органи, както и на лицата, на които е възложено упражняването на публична функция.

Глава шеста.
ИДЕНТИФИКАТОР НА ПАРТИДА

Чл. 75. (1) Персоналната електронна партида на залогодателя се организира по уникален идентификатор.

(2) За лицата, вписани в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, идентификаторът е единният идентификационен код (ЕИК) по чл. 23, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

(3) За лицата, вписани в регистър БУЛСТАТ, идентификаторът е кодът по чл. 4, ал. 2 от Закона за регистър БУЛСТАТ.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) За физическите лица, които не са регистрирани в регистрите по ал. 2 и 3, идентификаторът се генерира служебно.

Чл. 76. При вписване на залози, договори за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, договори за лизинг и запори, се определя номер по ред на вписването, съответно на залога, договора или запора.

Чл. 77. При откриване на партида на залогодател от заложния кредитор в хипотезата на чл. 10, ал. 5 от Закона за особените залози се създава връзка между идентификатора на партидата на отчуждителя на заложеното имущество и новосъздадената партида.

Чл. 78. При откриване на две или повече партиди на залогодатели вследствие съсобственост на заложените права се създава връзка между идентификаторите им.

Чл. 79. При преобразуване на залогодатели или при прехвърляне на търговско предприятие се създава връзка между идентификаторите на участващите субекти, в случай че същите имат партиди в Централния регистър на особените залози.

Чл. 80. При откриване на нова партида на залогодател, който е възникнал вследствие на преобразуване или прехвърляне на търговско предприятие, се създава връзка между идентификатора на новата партида с тази на праводателя.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА") е информационната система за вписванията в Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (В сила от 11.08.2020 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) В срок до 1 април 2023 г. изпълнителният директор на Агенцията по вписванията привежда информационната система на Централния регистър на особените залози в съответствие с тази наредба.

(2) В срока по ал. 1 Централният регистър на особените залози към Министерството на правосъдието предоставя безвъзмездно на Агенцията по вписванията в електронна форма данните, съдържащи се в Информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА") - вписаните в текстови формат обстоятелства, както и електронните образи на документите, въз основа на които са извършени вписванията.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Данните относно обстоятелствата, вписани в информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА"), както и прилежащите към всяко вписване електронни образи на документите, въз основа на които е извършено конкретното вписване, се прехвърлят в базата данни на Централния регистър на особените залози към Агенцията по вписванията в поредността и със съдържанието, с което са вписани в информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА"). Данните и електронните образи на документите се предоставят на Агенцията по вписванията в електронен вид в пълен обем. Данните и електронните образи на документите се прехвърлят само след като въведените в информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА") преписки са обработени. Невъведените в информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА") запори, наложени от Националната агенция за приходите, се въвеждат автоматизирано посредством интеграция между информационната система на Централния регистър на особените залози, водена от Агенцията по вписванията, и информационната система "Събиране", водена от Националната агенция за приходите.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) При първоначално създаване на партида въз основа на подадено заявление в информационната система на Централния регистър на особените залози, воден от Агенцията по вписванията, длъжностното лице по вписванията извлича наличната информация, пренесена от ИС "РОЗА" и от ИС "Събиране" на Националната агенция за приходите, като следи същата да е подредена в съответствие с действащата нормативна уредба. В случай на грешки или непълноти, допуснати при създаване на партидата, нередовността се изправя служебно от длъжностното лице по вписванията или по искане на заинтересовано лице.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Предоставените в електронна форма данни и електронни образи на документи от Информационна система "Регистър на особените залози" (ИС "РОЗА") се съхраняват от Агенцията по вписванията.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Собственикът на изходните данни (Централният регистър на особените залози) се задължава да съдейства за изготвяне на алгоритъма на прехвърляне. Верификацията на прехвърлените данни се извършва и потвърждава от Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието.

(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Агенцията по вписванията поддържа функционираща в тестови режим информационната система на Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието "Регистър на особените залози (РОЗА)", съдържаща извлечените данни към момента на прехвърлянето, до извършването на верификация на прехвърлените данни.

(8) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Грешки и непълноти, допуснати при прехвърлянето на данните и документите по ал. 3, се отстраняват служебно или по искане на заинтересованото лице.

§ 3. (1) (В сила от 11.08.2020 г., предишен текст на § 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) По отношение на обстоятелствата, вписани в Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието, Агенцията по вписванията осигурява възможност за извършване на следните справки по партидите:

1. справка за всички вписвания по партидата на определено лице в качеството му на залогодател, съответно купувач по договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената, ползвател по договор за лизинг или лице, спрямо което е наложен запор;

2. справка за вписванията във връзка с определена сделка по чл. 12 от Закона за особените залози, запор на имущество по чл. 4 от Закона за особените залози или решение на съда по несъстоятелността;

3. справка за електронните образи на документи, въз основа на които са извършени отделни вписвания;

4. справка относно архивирано вписване.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.) Справки и удостоверения се издават въз основа на предоставени данни от:

1. информационната система на Централния регистър на особените залози, воден от Агенцията по вписванията - за извършени вписвания и обявявания по персонална електронна партида на залогодателя по чл. 22, ал. 2 от Закона за особените залози;

2. информационната система "РОЗА" - за извършените вписвания в нея.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 23 от Закона за особените залози.

§ 5. (В сила от 11.08.2020 г.) Отговорността за пълнотата и верността на данните относно обстоятелствата, вписани в компютърната база данни на Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието към момента на извършване на миграцията, както и прилежащите към всяко вписване електронни образи на документите, въз основа на които е извършено конкретното вписване, е на Централния регистър на особените залози към Министерството на правосъдието.

§ 6. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

§ 7. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.01.2022 г.) Наредбата влиза в сила от 1 април 2023 г. с изключение на § 2, 3 и 5, които влизат в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)



Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)




Приложение № 3 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)




Приложение № 4 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)




Приложение № 5 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)



Приложение № 6 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)




Приложение № 7 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)





Приложение № 8 към чл. 6, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 28 от 2023 г., в сила от 01.04.2023 г.)





Промени настройката на бисквитките