Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 1.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 57 ОТ 2004 Г. ЗА ПОСТИГАНЕ НА ОПЕРАТИВНА СЪВМЕСТИМОСТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЖЕЛЕЗОПЪТНА СИСТЕМА С ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА СИСТЕМА В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 57 ОТ 2004 Г. ЗА ПОСТИГАНЕ НА ОПЕРАТИВНА СЪВМЕСТИМОСТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЖЕЛЕЗОПЪТНА СИСТЕМА С ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА СИСТЕМА В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ДВ, БР. 55 ОТ 2004 Г.)

Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.77 от 1 Септември 2020г.

§ 1. В чл. 15а се създава ал. 3:

"(3) Национална компания "Железопътна инфраструктура" е субект по чл. 7а от Регламент (ЕС) 1300/2014 на Комисията от 18 ноември 2014 г. относно техническите спецификации за оперативна съвместимост, свързани с достъпността на железопътната система на Съюза за лица с увреждания и лица с намалена подвижност (ОВ, L 356 от 2014 г.), отговорен за събирането, поддържането и обмена на данни за достъпността и предаването на тези данни до базата данни за достъпността на европейските железопътни гари (European Railway Stations Accessibility Database - ERSAD), която се поддържа от Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз."

§ 2. В чл. 44з се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "Искането или информацията за всички заявления, етапите на съответните процедури и резултатите от тях, а също и когато е приложимо - исканията и решенията на апелативния съвет - се подават чрез обслужването на едно гише, посочено в чл. 12 от Регламент (ЕС) 2016/796."

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" може да издава становища във връзка с искането за одобряване по ал. 1, на вниманието на заявителя преди подаването на искането или на вниманието на АЖТЕС след подаване на искането."

3. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз информира заявителя за евентуални пропуски в рамките на два месеца от получаване на цялата необходима информация. Когато заявителят изрази съгласие с установените от АЖТЕС пропуски, той коригира проекта и подава ново искане за одобрение от АЖТЕС. Когато заявителят не счита, че са налице установените от АЖТЕС пропуски, се прилага процедурата по ал. 7. В случаите по чл. 26, ал. 1, т. 1 заявителят не подава заявление за ново оценяване.

(7) Заявителят може, в срок от един месец от получаване на решение за отказ от АЖТЕС, да отправи мотивирано искане АЖТЕС да преразгледа решението си. Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз потвърждава или отменя своето решение до два месеца от датата на получаване на искането. Ако АЖТЕС потвърди първоначалното си решение, заявителят има право да обжалва пред апелативен съвет по чл. 55 от Регламент (ЕС) 2016/796."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 8.

§ 3. В чл. 54л, ал. 2 думите "чл. 54, ал. 1" се заменят с "чл. 54и, ал. 1".

§ 4. В чл. 55, ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 абревиатурата "ЗЖТ" се заменя с "от ЗЖТ и да е търговец, учреден в Република България".

2. В т. 11 думите "чл. 56, ал. 2" се заменят с "чл. 56, ал. 3".

§ 5. В чл. 56, ал. 4 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3", цифрата "5" се заменя с "6", думите "ал. 4" се заменят с "и ал. 4 от" и се създава изречение второ: "Лицата за оценяване на съответствието гарантират, че дейностите на техните дъщерни дружества или подизпълнители не засягат поверителността, обективността или безпристрастността на техните дейности по оценяване на съответствието."

§ 6. В чл. 56в, ал. 4 думите "чл. 56, ал. 3" се заменят с "чл. 56, ал. 4".

§ 7. В чл. 60б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1 след думата "търговец" се поставя запетая и се добавя "учреден в Република България".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Изискванията към лицата за оценяване на съответствието (нотифицирани органи) съгласно раздел I и раздел Iа на настоящата глава се прилагат и към лицата по ал. 1."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

Промени настройката на бисквитките