Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 13.X

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 28 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ЗА ПРОПУСКАТЕЛНИЯ РЕЖИМ В СГРАДИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 28 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ЗА ПРОПУСКАТЕЛНИЯ РЕЖИМ В СГРАДИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.88 от 13 Октомври 2020г., изм. ДВ. бр.84 от 8 Октомври 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се определят редът и начинът за организиране и осъществяване на пропускателния режим в сградите на Министерството на отбраната (МО) на ул. Дякон Игнатий № 3 и на бул. Генерал Тотлебен № 34.

Чл. 2. Пропускателният режим в сградите на МО се осъществява от военно-полицейските органи на отдел "Охрана на обекти" в Регионална служба "Военна полиция" - София, чрез физическа охрана и използване на системи за контрол на достъпа против проникване и видеоконтрол.

Глава втора.
ПРОПУСКИ. ВИДОВЕ, ЗАЯВЯВАНЕ, ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ПРОПУСКИ

Чл. 3. (1) Влизането и излизането на лицата в/от сградите на МО се осъществява посредством постоянен, временен и еднократен пропуск.

(2) Пропуските по ал. 1 се издават от отдел "Охрана на обекти" в Регионална служба "Военна полиция" - София.

(3) Постоянният и временният пропуск се издават в срок до 10 работни дни от получаване на заявката в отдел "Охрана на обекти" и се получават лично от лицето.

(4) Еднократният пропуск се издава в деня на посещението и се получава лично от лицето.

Чл. 4. (1) Постоянен пропуск се издава по заявка (приложение № 1) само на лица, които изпълняват постоянно функционалните си задължения в конкретна сграда на МО.

(2) Заявките за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се съгласуват от директора на дирекция "Сигурност на информацията" - МО.

(3) Заявките за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 се съгласуват от служителя по сигурността на информацията на заявителя.

(4) Съгласуването по ал. 2 и 3 удостоверява наличието на разрешение за достъп до класифицирана информация (РДКИ) или правоотношение по изпълнение на военна служба.

Чл. 5. Освен лицата по чл. 4 право на постоянен пропуск с достъп до сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 имат и служителите на структури (дирекции) на администрацията на МО, разположени в други сгради, ръководителите, заместник-ръководителите на структурите - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на отбраната, служителите от служба "Военна полиция", както и ръководителите на търговски дружества, в които правото на едноличен собственик на капитала се упражнява от министъра на отбраната, ако имат издадено и валидно РДКИ.

Чл. 6. (1) Постоянният пропуск се състои от две части - ламинирана карта с отпечатана върху нея емблема на МО, снимка на лицето, трите имена, длъжност, звание, структура, печат и подпис на служител от отдел "Охрана на обекти" и безконтактна чипкарта с отпечатани върху нея снимка на лицето, трите имена и въведена в нея информация за правата на достъп (приложение № 2).

(2) Ламинираната карта към постоянния пропуск е три вида:

1. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) ламинирана карта с бял фон и отпечатана върху нея емблема на МО (приложение № 3) - дава право на достъп до всички сгради на МО, както и до сградите на структурите - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на отбраната, и право за влизане/излизане през всички входове и изходи в сградите в работно време; тази карта се издава на министъра на отбраната, заместник-министрите, началника на отбраната и неговите заместници, постоянния секретар на отбраната, политическия кабинет, командващия командирите на структурите по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, директорите на дирекции от администрацията на МО, главния инспектор на МО и началниците на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната;

2. ламинирана карта с бледосин фон и отпечатана върху нея емблема на МО (приложение № 3); тази карта се издава на лицата от администрацията на МО и дава право на достъп в сградите на ул. Дякон Игнатий № 3 и бул. Ген. Тотлебен № 34, както и до сградите на структурите - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на отбраната;

3. ламинирана карта с бледозелен фон и отпечатана върху нея емблема на МО (приложение № 3); тази карта се издава на лицата, чиято постоянна месторабота е в сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34, и дава право на достъп до сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34.

(3) Безконтактна чипкарта с право на достъп до сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се издава на всички лица по ал. 2, т. 1 и 2 от отдел "Охрана на обекти" в срока по чл. 3, ал. 3.

(4) Лицата, притежаващи ламинирана карта по ал. 2, т. 3, чиито служебни задължения налагат ежедневно влизане в сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, имат право на безконтактна чипкарта по заявка от съответната заинтересована структура по условията на чл. 8.

Чл. 7. Постоянният пропуск се издава за неопределен срок. При отпадане на основанието за издаване на постоянния пропуск - прекратяване на трудов договор, служебни правоотношения, изтичане, отнемане или отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, ръководителят на съответното звено уведомява писмено директора на Регионална служба "Военна полиция" - София. Пропускът се обявява за невалиден, а чипкартата се блокира до тяхното връщане (изземването им) от служител на отдел "Охрана на обекти".

Чл. 8. (1) Временният пропуск се издава на военнослужещи и цивилни служители, чието място на работа не е в някоя от сградите на МО, но влизат в тях за изпълнение на служебни задължения.

(2) Основанието за издаване на временен пропуск се посочва от административното звено, в чийто интерес се налага посещението в сградите на МО, ако служителят има издадено и валидно разрешение за достъп до класифицирана информация. Срокът на действие на пропуска е до отпадане на основанието за издаването му, но не повече от една година.

(3) Заявката за издаване на временен пропуск (приложение № 4) се подава само от ръководител на съответното звено, разположено в сградите на МО, в чийто интерес се налага посещение на военнослужещи и цивилни служители от други структури и военни формирования извън администрацията на министерството. Заявките за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се съгласуват от директора на дирекция "Сигурност на информацията". Заявките за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 се съгласуват от служителя по сигурността на информацията на заявителя.

(4) Временен пропуск се издава на чуждестранни лица, чиито работни места по силата на международен договор са разположени в сградите на МО. За сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се издава след съгласуване със служителя по сигурността на информацията на заявителя, служба "Военна полиция" и специализирана дирекция "Контраразузнаване - В" - Държавна агенция "Национална сигурност" (СД "В" - ДАНС). За сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 се издава след съгласуване със служба "Военна полиция", служителя по сигурността на информацията на заявителя и СД "В" - ДАНС.

(5) Временен пропуск се издава на служителите от ДАНС, на които се налага да изпълняват функционалните си задължения в сградите на МО, за определен период от време, но не повече от една година.

(6) Временен пропуск се издава на служители от държавни институции, които изпълняват конкретни функционални задължения в сградите на МО, за определен период от време, но не повече от една година.

(7) Заявката за издаване на временен пропуск се изпраща по служебен път в Регионална служба "Военна полиция" - София, в срок до 10 работни дни от възникване на необходимостта за влизане в сградите на МО.

Чл. 9. (1) На лицата по чл. 8, ал. 1 за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се издава пропуск, състоящ се от две части:

1. бяла ламинирана карта със синя диагонална ивица и отпечатани върху нея емблема на МО, снимка, трите имена, длъжност, звание, структура и срок на валидност (приложение № 5);

2. безконтактна чипкарта със зелен фон с отпечатани върху нея вертикален трикольор, снимка на лицето, трите имена с въведена в нея информация за правата на достъп, активирана за определен период от време.

(2) На лицата по чл. 4, които притежават постоянен пропуск за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34, за достъп до сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се издава само безконтактна чипкарта по т. 2.

(3) На лицата по чл. 8, ал. 1 за достъп до сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 се издава бяла ламинирана карта със зелена диагонална ивица и отпечатани върху нея снимка, трите имена, длъжност, звание, структура и срок на валидност (приложение № 6).

(4) За лицата по чл. 8, ал. 4 временният пропуск (приложение № 7) се състои от:

1. ламинирана карта с оранжев фон и отпечатани върху нея емблемата на МО, снимка, трите имена, длъжност, звание, структура и срок на валидност - за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34;

2. ламинирана карта с оранжев фон и безконтактна чипкарта с отпечатани върху тях снимка на лицето, трите имена и въведена информация за правата на достъп, активирана за определен период от време - за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3.

(5) За лицата по чл. 8, ал. 5 и 6 временният пропуск (приложения № 8 и 8а) се състои от:

1. бяла ламинирана карта с червена диагонална ивица за служителите от ДАНС и бяла ламинирана карта с жълта диагонална ивица за служители от други държавни институции, с отпечатани върху тях емблемата на МО, снимка, трите имена, длъжност, звание, структура и срок на валидност - за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34;

2. бяла ламинирана карта с червена диагонална ивица и безконтактна чипкарта със зелен фон за служителите от ДАНС, бяла ламинирана карта с червена диагонална ивица и безконтактна чипкарта с жълт фон за служители от други държавни институции и отпечатани върху тях снимка на лицето, трите имена и въведена информация за правата на достъп за определен период от време - за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3.

Чл. 10. (1) Еднократният пропуск (приложение № 9) е ламинирана карта с надпис "Еднократен пропуск", с цветен фон и отпечатана върху нея емблема на МО.

(2) Еднократен пропуск се издава по писмена заявка (приложение № 10) от ръководителя на съответното административно звено, подадена в отдел "Охрана на обекти" на съответната сграда до 17 ч. на деня, предхождащ деня на посещението. В същата се описват трите имена на посетителя, длъжност и месторабота на лицето, което ще посети, служебен телефон и номер на кабинет (зала), звание, трите имена на придружителя, номер на кабинет и служебен телефон. Придружители могат да бъдат служители с постоянен пропуск или служители на ДАНС от съответната сграда. По изключение заявки се подават в деня на посещението след съгласуване с началника на отдел "Охрана на обекти" за съответната сграда.

(3) Заявките по ал. 2 се съхраняват една година от датата на посещението.

(4) Еднократният пропуск за сградите на МО се получава на съответния вход на сградите от лицето срещу представяне на документ за самоличност, който не се задържа.

Чл. 11. (1) Министърът на отбраната, заместник-министрите на отбраната, началникът на политическия кабинет, постоянният секретар на отбраната, парламентарният секретар, началникът на отбраната и неговите заместници, длъжностните лица от кабинетите им (началник на кабинет, секретар) и директорът на дирекция "Сигурност на информацията" могат да разрешават посещение на лице в сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, за което няма предварителна заявка, като съобщават на военнополицейския орган по охрана имената на служителя, който ще го придружи. Придружителят следва да е с издаден постоянен пропуск.

(2) Ръководителите на структурите - второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на отбраната, от сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 или длъжностните лица от кабинетите им (началник на кабинет, секретар), главният инспектор на МО и неговите заместници могат да разрешават посещение на лица в сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34, за които няма предварителна заявка, като съобщават на военно-полицейския орган по охрана имената на служителя, който ще ги придружи. Придружителят следва да е с издаден постоянен пропуск.

(3) Искането на длъжностните лица по ал. 1 и 2 се отразява в регистър.

Чл. 12. (1) Лицата, притежаващи временни или еднократни пропуски, имат достъп само до помещения, където изпълняват служебните си задължения или конкретно възложена задача.

(2) Лицата, които нямат право на достъп до определени помещения, могат да пребивават в тях само ако са придружавани от лица с право на достъп.

Чл. 13. (1) Всеки служител, изгубил или повредил пропуск и/или чипкарта, незабавно уведомява началника на отдел "Охрана на обекти" и служителя по сигурността на информацията на съответната структура за изгубването или повреждането.

(2) Нови пропуск или чип-карта се издават от отдел "Охрана на обекти" по реда на чл. 4 след заплащане стойността на съответния пропуск към момента на издаването му във финансовия сектор на Регионална служба "Военна полиция" - София.

(3) Стойността на издаването на пропуска и/или чипкартата се определя съобразно вложените материали, консумативи и разходи за труд в ежегодна заповед на директора на служба "Военна полиция", която се поставя на видно място в помещението на съответния отдел "Охрана на обекти".

Чл. 14. (1) При прекратяване на служебните (трудовите) правоотношения с лицето, притежаващо постоянен или временен пропуск, то е длъжно незабавно да го върне на органа, който го е издал, срещу подпис в обходния лист.

(2) Звената по сигурност на информацията на съответната организационна единица извършват контрол и следят за отчетността на издадените за сградите на МО пропуски и/или чипкарти за съответните структури, както и за своевременното връщане на пропуски и чипкарти от лица, в чийто обходен лист не е записано това задължение.

Чл. 15. Забранява се неправомерното използване и задържане на пропуск и/или чипкарта от лицето, подправянето им или предоставянето им на друго лице.

Чл. 16. (1) Военнополицейските органи от отдел "Охрана на обекти" могат временно да отнемат пропуските при: отпадане на основанията за издаване им, нарушаване на реда за влизане/излизане и движение в сградите, до изясняване на случая, като за това се уведомява незабавно прекият началник (директор) на лицето, чийто пропуск е отнет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Постоянният секретар на отбраната за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 или командирът на Командването за логистична поддръжка за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 могат временно да отнемат пропуски по предложение на съответния служител по сигурността на информацията.

Глава трета.
ВЛИЗАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ СГРАДИТЕ

Чл. 17. (1) Влизането и излизането от сградите се осъществява само през входовете, на които има изградени контролни точки от системата за контрол на достъпа и/или физическа охрана.

(2) Забранено е влизането и излизането от сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 през Центъра за административно обслужване (приемна на МО) с вход на ул. Аксаков, с изключение на граждани в неравностойно положение.

(3) Лицата, ползващи услугите на Центъра за административно обслужване, могат да влизат в сградата на Министерството на отбраната само за достъпване до указаната тоалетна с придружител, служител от Центъра за административно обслужване. Придружителят да съпровожда гражданите от Центъра за административно обслужване до вратата на тоалетната и обратно, като не допуска отклонение от посочения маршрут. Допуснатите лица по тази алинея се записват в регистър.

Чл. 18. (1) През главния вход на МО влизат министърът на отбраната, началникът на отбраната, членовете на политическия кабинет, постоянният секретар на отбраната, заместник-началниците на отбраната, главният инспектор на МО, директорите на дирекции от администрацията на МО, ръководителите на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на отбраната, както и лицата, допуснати за посещение по реда на чл. 11, ал. 1 за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3.

(2) Лицата с постоянен пропуск или с временен пропуск по чл. 8 могат да влизат/излизат в/от сградите в работните дни от 8 ч. до 18 ч. през входовете на ул. Аксаков и ул. Славянска - за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, и през входа на бул. Ген. Тотлебен - за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34. В часовете от 6 ч. до 8 ч. и от 18 ч. до 22 ч. влизането/излизането се извършва през входа на ул. Славянска - за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, и през транспортен вход - за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34.

(3) Лицата, получили еднократен пропуск за сградите на МО, преминават само с придружител в работни дни от 9 ч. до 17 ч. през входовете, за които пропускът позволява достъп и който се указва на лицето при връчването му. Същите са длъжни да напуснат сградата през същия вход до 17 ч., като оставят при военнополицейския орган по охрана пропуска и подписаната от посетеното лице придружителна служебна бележка (приложение № 11).

(4) При влизане/излизане в/от сградите лицата преминават през металдетектор и предоставят вещите, които носят, за проверка чрез наличните технически устройства и/или за визуална проверка. Същите нямат право да влизат в сградите с оръжие. Ако носят в себе си такова, го оставят за съхранение при военнополицейския орган по охрана.

Чл. 19. (1) Преминаването през пропускателно съоръжение в сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 става чрез приближаване на пропуска (чипкарта) до четящото устройство. Не се допуска преминаването на повече от едно лице с еднократно отблокиране на пропускателното съоръжение, както и преминаването с пропуск (чипкарта) на друго лице.

(2) В случай на повреда в системата или несработване на пропускателното съоръжение преминаването се извършва срещу представяне на пропуски - ламинирана и чипкарта.

Чл. 20. При поискване от военнополицейския орган по охрана преминаващите лица са длъжни да предоставят вещите, които носят, за проверка чрез наличните технически устройства и/или за визуална проверка.

Чл. 21. При движението си в сградите на МО всички лица са длъжни да носят пропуските си, закачени на видно място на връхната дреха.

Чл. 22. Не се допуска влизане в сградите в часовете от 22 ч. до 6 ч. освен на дежурни лица. При извънредни и спешни случаи се допуска влизане в сградите с разрешението на дежурния по охрана, като лицето получава контролен талон (приложение № 12) срещу предоставяне на ламинираната карта.

Чл. 23. (1) В почивните и празничните дни за времето от 7 ч. до 22 ч. влизането/излизането в/от сградите на служителите, притежаващи постоянен пропуск, се осъществява през входа на ул. Славянска - за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, и през Транспортен вход - за сградата на бул. Тотлебен № 34.

(2) За служителите извън тези по ал. 1 се попълва заявка. Заявката се подписва от ръководителя на заинтересованата структура и се представя в отдел "Охрана на обекти" на съответната сграда (приложение № 13).

Чл. 24. Във всички случаи, когато служителите извършват дейност в сградите на МО през почивни и празнични дни, те уведомяват дежурния по охрана в кои помещения ще работят и до колко часа. Дежурният снема от охрана само посочените помещения. След изтичане на посоченото време служителите се подканват и са длъжни да напуснат сградата.

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Постоянният секретар на отбраната или командирът на Командването за логистична поддръжка в кръга на своята компетентност утвърждават след съгласуване със служба "Военна полиция" и служителя по сигурността на информацията на заявителя списъци на лицата, които в изпълнение на служебните си задължения имат право да влизат в сградата по всяко време на денонощието, като за времето от 22 ч. до 6 ч. за всеки отделен случай се уведомява дежурният по охрана. Утвърдените списъци се представят в отдел "Охрана на обекти".

Чл. 26. (1) Чуждестранни граждани от структури на НАТО и ЕС, които притежават валиден сертификат за достъп до класифицирана информация, еднократно посещават сградите на МО по заявка (приложение № 14) само в работни дни от 9 ч. до 17,30 ч. Заявката се съгласува със служителя по сигурността на информацията на заявителя. Заявката се подава в отдел "Охрана на обекти" на съответната сграда до 17 ч. в деня, предхождащ деня на посещението, и се уведомява СД "В" - ДАНС. На чуждестранните лица се издава еднократен пропуск (ламинирана карта) с оранжев фон за деня (приложение № 9) срещу представен документ за самоличност. Личните документи не се задържат.

(2) По изключение чуждестранни лица могат да посещават сградите по реда на ал. 1 и чрез заявка за същия ден.

Чл. 27. Когато чуждестранните граждани не притежават валиден сертификат за достъп до класифицирана информация, могат да пребивават в сградите по конкретни поводи след предварително съгласуване със СД "В" - ДАНС, и служителя по сигурността на информацията на съответната структура.

Чл. 28. (1) Без пропуск в сградите на МО се допускат дипломати, чуждестранни лица и гости, участващи в състава на делегация, след предварително изготвена заявка (приложение № 14). Те се съпровождат от посочено в заявката лице с постоянен пропуск.

(2) Лицата по ал. 1, с изключение на дипломатите и ръководителите на делегациите, преминават през металдетектор и предоставят багажа си за оглед. Тези лица нямат право да влизат в сградите с оръжие, а ако носят в себе си такова, го оставят за съхранение при военнополицейския орган по охрана.

Чл. 29. Журналистите и лицата от състава на журналистическите екипи (оператор, помощник-оператори и др.) се допускат по заявка от ръководителя на звеното за връзки с обществеността от съответната сграда (приложение № 15). Заявката се съгласува със служителя по сигурността на информацията на заявителя и предварително се уведомява СД "В" - ДАНС. Лицата в заявката следва да бъдат акредитирани към момента на влизане и са длъжни да представят на съответния вход на сградите журналистическа (служебна) карта и документ за самоличност, срещу които получават еднократен пропуск (приложение № 16). Личните документи не се задържат.

Чл. 30. (1) Допускането на физически лица и моторни превозни средства (МПС) в сградите на ул. Дякон Игнатий № 3 и бул. Ген. Тотлебен № 34, както и в прилежащите им терени, за изпълнение на дейности по договори или конкретно възложени задачи, които не налагат достъп до класифицирана информация, се осъществява въз основа на списък (приложение № 17).

(2) Списъците на лицата, извършващи дейности в сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, и на МПС се съгласуват от директора на дирекция "Сигурност на информацията" и СД "В" - ДАНС.

(3) Списъците на лицата, извършващи дейности в сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34, и на МПС се съгласуват от служителя по сигурността на информацията на заявителя и от СД "В" - ДАНС.

(4) На всички физически лица, извършващи дейности за нуждите на МО, при влизане се издава контролен талон срещу представен документ за самоличност, без да бъде задържан (приложение № 18). Същите се допускат само с придружител с постоянен пропуск от съответната заинтересована структура.

Чл. 31. (1) При влизане и напускане на вътрешния двор на сградите на МО от служебни МПС военнополицейските органи по охрана могат да проверят купето и багажника на автомобилите, товара и личния багаж на пътуващите в него лица, включително и за прикрепени взривни устройства към шасито и двигателя. За служебните автомобили, които имат право да влизат и паркират във вътрешните дворове на сградите на МО, се изготвят списъци.

(2) Списъците на служебни МПС, влизащи и паркиращи в двора на сградата на ул. Дякон Игнатий № 3, се съгласуват с началника на Комендантство - МО. Списъците на служебни автомобили, влизащи и паркиращи в двора на сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34, се съгласуват с началника на военно формирование 22970 - София. В списъците се посочват военните и оперативните регистрационни номера. На МПС се издават пропуски от отдел "Охрана на обекти" към Регионална служба "Военна полиция" - София, със съответния достъп (приложение № 19).

(3) При влизане водачът и лицата, пътуващи в служебните МПС, следва да притежават постоянен или временен пропуск за съответната сграда и да ги представят за проверка от военнополицейските органи и/или разчитане от подвижното четящо устройство на пропускателното съоръжение. Не се допуска влизане на лица със служебни МПС, които не притежават постоянен или временен пропуск за съответната сграда.

(4) Класифицирани документи и материали, пренасяни със служебни МПС, не подлежат на проверка от военнополицейските органи по охрана. Приносителят им представя удостоверяващ документ за пренос на класифицирана информация.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.) Пропуски за прилежащия паркинг до сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 за лични МПС се издават по ред, определен със заповед на командира на Командването за логистична поддръжка, от отдел "Охрана на обекти" в Регионална служба "Военна полиция" - София. Изгубен или повреден пропуск се заплаща по реда, указан в чл. 13.

Чл. 32. (1) Внасянето и изнасянето на компютърна, комуникационна и друга информационна техника във и от сградите на МО се извършва по заявка (приложение № 20), съгласувана с отдел "Охрана на обекти".

(2) Заявката се изготвя от лицето, на което се води техниката, подписва се от неговия ръководител и се съгласува от материалноотговорното лице на склада, към който се води техниката, и служителя по сигурността на информацията на заявителя.

(3) За внасяне и/или изнасяне на техника във връзка с изпълнение на доставка на техника и консумативи, гаранционна и извънгаранционна поддръжка заявката за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 се съгласува от началника на отдел "Информационно обслужване" в дирекция "АИО". Списък на лицата, които имат право да съгласуват в качеството на материалноотговорно лице на склада за компютърна и комуникационна техника, се подава в отдел "Охрана на обекти" от директора на дирекция "АИО".

(4) За внасяне и/или изнасяне на техника във връзка с изпълнение на доставка на техника и консумативи, гаранционна и извънгаранционна поддръжка заявката за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34 се съгласува от началника на военно формирование 26340 - София, и от материално-отговорно лице на склада за компютърна и комуникационна техника.

(5) Заявките за внасяне или изнасяне на други материални средства и имущество (приложение № 21), различни от посочените по ал. 1, се утвърждават от началника на Комендантство - МО, за сградата на ул. Дякон Игнатий № 3 или от началника на военно формирование 22970 - София, за сградата на бул. Ген. Тотлебен № 34. Заявките се съгласуват със съответните материалноотговорни лица и с отдел "Охрана на обекти".

Чл. 33. (1) Забранява се влизането в сградите на МО на лица в неприлично облекло, под въздействието на алкохол и упойващи вещества, както и тяхното внасяне.

(2) Забранява се внасянето на оръжие, леснозапалими, избухливи и други опасни вещества от служители, когато не е пряко свързано с изпълнение на служебните им задължения.

(3) Забранява се получаването на лични куриерски и пощенски пратки в станцията за военно-пощенска свръзка, на входовете и в приемната на сградите на МО.

(4) Забранява се влизането на непълнолетни лица в сградите на МО.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Настоящата инструкция отменя Инструкция № И-2 от 2015 г. за пропускателния режим в сградата на Министерството на отбраната, издадена от министъра на отбраната.

§ 2. Настоящата инструкция не се прилага за посещения в сградите на Министерството на отбраната, когато се налага обмен или достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

§ 3. Издадените до момента пропуски по реда на Инструкция № И-2 от 2015 г. за пропускателния режим в сградите на Министерството на отбраната важат до 31.12.2020 г. Новите пропуски и чипкарти, издавани по реда на тази инструкция, се получават след връщане на старите.

§ 4. Въвеждането на информация за издадените пропуски и чипкарти в база данни се осъществява от служба "Военна полиция". Използването на същата (разпечатване, копиране, архивиране) се извършва съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация и Закона за защита на личните данни. Информацията се предоставя само с разрешението на директора на служба "Военна полиция".

§ 5. Инструкцията се издава на основание чл. 52 от Устройствения правилник на Министерството на отбраната, приет с ПМС № 5 от 2014 г.

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № И-2 ОТ 12.03.2019 Г. ЗА РЕДА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И СЪСТАВА НА КОМИСИИТЕ ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НА КОМИСИЯТА ЗА ИЗБОР НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ПО РЕГИСТЪРА НА ВАКАНТНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЪСТАВА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИ ФОРМИРОВАНИЯ, МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИЛИ В ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 84 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 01.09.2021 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от 1.09.2021 г.

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


З А Я В К А

за

издаване на постоянен пропуск за сграда на МО

с адрес ................................

 

1. Лица, за които се предлага да бъде издаден постоянен пропуск, съдържащ следните данни:

- звание, име, презиме и фамилия

- длъжност, структура, военно формирование

- ЕГН

- работно място, № на стая, служебен телефон

- разрешение за достъп до класифицирана информация № .........., дата на издаване

- пропускът важи за ........................................

(ако не е посочено, пропускът важи само за съответната сграда на МО)

2. Основание за издаване на постоянен пропуск, акт за назначаване на длъжност - за всяко лице е поотделно.

 

                                                 ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ..............................

                                                 (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА .........)

                                                          (печат) ........................................ (......................)

 

СЪГЛАСУВАНО:

Служител по СИ на .........................

................................... (......................)

................... 20...... г.

(Заявката се изготвя от служител на съответното звено/структура, където е назначено лицето, в един екземпляр и след съгласуване се предава на отдел "Охрана на обекти" в Регионална служба "Военна полиция" - София.)

 


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 1




Приложение № 3 към чл. 6, ал. 2, т. 1, 2 и 3




Приложение № 4 към чл. 8, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


З А Я В К А

за

издаване на временен пропуск (чипкарта) за сграда на МО

с адрес ................................

за времето от ......... до ..........

 

1. Списък на лицата, за които се предлага да бъде издаден временен пропуск (чипкарта), съдържащ следните данни:

- звание, име, презиме и фамилия

- длъжност, структура, военно формирование

- ЕГН

- № на стая, служебен телефон

- разрешение за достъп до класифицирана информация № .........., дата на издаване

- пропускът се издава за .............

(изписва се конкретната структура в съответната сграда на МО)

2. Основание за издаване на временен пропуск (чипкарта) - за всяко лице е поотделно.

 

                                        ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ..............................

                                        (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА .........)

                                                   (печат) ........................................ (......................)

 

СЪГЛАСУВАНО:

Служител по СИ на .........................

................................... (......................)

................... 20...... год.

(Заявката се изготвя от служител на съответното звено/структура, в чийто интерес се налага посещение, в един екземпляр и след съгласуване се предава на отдел "Охрана на обекти" в Регионална служба "Военна полиция” - София.)

 


Приложение № 5 към чл. 9, ал. 1, т. 1 и 2





Приложение № 6 към чл. 9, ал. 3




Приложение № 7 към чл. 9, ал. 4




Приложение № 8 към чл. 9, ал. 5




Приложение № 8а към чл. 9, ал. 5




Приложение № 9 към чл. 10, ал. 1




Приложение № 10 към чл. 10, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


З А Я В К А

Моля да бъдат допуснати в сградата на МО на адрес __________________

                                                                                                                      (изписва се адрес)

За ______________________________________________на ______._____ .20 ___г. следните

                                   (структура)

военнослужещи или граждански лица:

 

№ по

ред

Звание, име, презиме и фамилия

Длъжност и

месторабота

Фамилия на лицето, което ще посети

Служ.
телефон
№ ...

№ на кабинет

(зала)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИДРУЖИТЕЛ: 1.___________________________________ ст. № _______ тел. № _______

                                        (звание, име, презиме, фамилия)

 

                                                    ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ___________________________

                                    (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА __________________)

                                                                                                ________________/______________/

 

СЪГЛАСУВАНО С НАЧАЛНИК ОТДЕЛ "ОХРАНА НА ОБЕКТИ"

_______________/_______________/

Приложение № 11 към чл. 18, ал. 3




Приложение № 12 към чл. 22




Приложение № 13 към чл. 23, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


З А Я В К А

Моля да бъдат допуснати в сградата на МО с адрес ____________________

За _____________________________________________на ________. _______.20 ____г. следните

                                  (структура)

военнослужещи или цивилни служители:

 

 

№ по

ред

Звание, име, презиме и фамилия

Стая

№...

Телефон

№...

Събота

Неделя

влязъл

(час)

излязъл

(час)

влязъл

(час)

излязъл

(час)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



                                                    ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ___________________________

                      (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА _________________________)

                                                                                                     _________________/____________/

 

СЪГЛАСУВАНО С НАЧАЛНИК СЕКТОР "ОХРАНА"

_______________/_______________/

 

Приложение № 14 към чл. 26, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


З А Я В К А

за посещение на чуждестранни граждани в сградата на МО с адрес ________________

на ___. ______.20 ______г. за структура:

 

№ по ред

Име, презиме и фамилия на лицата по паспорт (лична карта)

№ на паспорт (лична карта)

Националност

По покана на:

Час на посещението

№ на зала

(кабинет)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕВОДАЧ: _______________________________________________________________________

ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПРОТОКОЛА (придружител) _______________ст. № ____, тел. № _____

                                                                              (звание, име, презиме, фамилия)

 

                                                          ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ________________________

                                        (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА _________________)

                                                                                                        _____________/ _______________/

 

СЪГЛАСУВАНО:

СЛУЖИТЕЛ ПО СИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА НА ______________

______________/ _______________/

 

ДА "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"          ОТДЕЛ "ОХРАНА НА ОБЕКТИ"

_____________/_______________ /                                ________________/ _______________/

 


Приложение № 15 към чл. 29


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


З А Я В К А

ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА ЖУРНАЛИСТИ

(ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ЕКИПИ)

Моля, да бъдат допуснати до сградата на МО на адрес _________________

следните журналисти (журналистически екипи) на _______/ ______20 _____г.

за отразяване на ______________________

 

Имена по лична карта на лицата в състава на журналистическите екипи

Месторабота

(медия)

№ на зала (кабинет)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИДРУЖИТЕЛ: _______________________________________, ст. № _____ тел. _________

                                             (звание, име, презиме, фамилия)

 

                                   ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ "ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА И ПРОТОКОЛ"

                                (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА __________________)

                                                                                              ______________/ ________________/

 

СЪГЛАСУВАНО:

СЛУЖИТЕЛ ПО СИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА НА ______________

______________/ ________________/

ДА "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

______________/ ________________/

ОТДЕЛ "ОХРАНА НА ОБЕКТИ"

______________/ ________________/

 


Приложение № 16 към чл. 29




Приложение № 17 към чл. 30, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


С П И С Ъ К

на лицата от __________________________________________________________________________,

(юридическо лице, дружество, организация и др.)

на които се разрешава да посетят ________________________________________________________,

(сграда, структура, формирование)

за времето от _______ до _______ с цел __________________________________________________

 

№ по ред

Име, презиме, фамилия

ЕГН

Длъжност

МПС (вид и марка)

Свидетелство за регистрация на МПС

Забележка

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

ПРИДРУЖИТЕЛ: 1.______________________________________ , ст. № _______, тел. № ______

                                         (звание, име, презиме, фамилия)

 

                                                                          ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ___________________

                                                   (КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА______________)

                                                                                                        ______________/ ________________/

СЪГЛАСУВАНО:

СЛУЖИТЕЛ ПО СИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА НА __________

______________/ ________________/

ДА "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

______________/ ________________/

ОТДЕЛ "ОХРАНА НА ОБЕКТИ"

______________/ ________________/

 


Приложение № 18 към чл. 30, ал. 4




Приложение № 19 към чл. 31, ал. 2




Приложение № 20 към чл. 32, ал. 1



Приложение № 21 към чл. 32, ал. 4


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2021 г., в сила от 01.09.2021 г.)


УТВЪРЖДАВАМ:

НАЧАЛНИК НА КОМЕНДАНТСТВО - МО

(НАЧАЛНИК НА В. Ф. 22970 - СОФИЯ)

__________________ /____________________/               МОЛ_______________________

З А Я В К А

Моля да бъде разрешено изнасянето (внасянето) от (в) сградата на МО на адрес

_____________________________на следното имущество от дирекция/структура:

_________________________________________на________ . ________20________г.

 

№ по

ред

Вид на имуществото и фабричен №

Звание, име, презиме и фамилия на лицето, което внася (изнася) имуществото

Стая

№...

Тел.

№....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Водач на МПС: __________________________МПС: __________РЕГ. №: ____________

                           (звание, име, презиме, фамилия)                (марка)

                                                              ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ___________________

(КОМАНДИР/НАЧАЛНИК НА __________________________)

_____________________/_____________________/

СЪГЛАСУВАНО:

ОТДЕЛ "ОХРАНА НА ОБЕКТИ"

_____________________/_____________________/

Промени настройката на бисквитките