Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 27.I

НАРЕДБА № 9 ОТ 6 НОЕМВРИ 2020 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВИДА, ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ, СРОКОВЕТЕ ЗА ИЗНОСВАНЕ НА УНИФОРМЕНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛНО И УНИФОРМЕНОТО ТЕРЕННО ОБЛЕКЛО ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ, В НЕЙ

 

НАРЕДБА № 9 ОТ 6 НОЕМВРИ 2020 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВИДА, ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ, СРОКОВЕТЕ ЗА ИЗНОСВАНЕ НА УНИФОРМЕНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛНО И УНИФОРМЕНОТО ТЕРЕННО ОБЛЕКЛО ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ, В НЕЙНИТЕ СТРУКТУРИ И В ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПО ЧЛ. 163 ОТ ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ

В сила от 13.11.2020 г.
Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.97 от 13 Ноември 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.9 от 27 Януари 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят видът, отличителните знаци, условията и редът за получаване и сроковете за износване на униформено представително и униформено теренно облекло от служителите в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), в нейните структури и в държавните предприятия (ДП) по чл. 163 от Закона за горите (ЗГ) и в териториалните им поделения.

Глава втора.
УНИФОРМЕНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО И УНИФОРМЕНО ТЕРЕННО ОБЛЕКЛО В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ И НЕЙНИТЕ СТРУКТУРИ

Раздел I.
Категории служители с право на облекло

Чл. 2. (1) Право на униформено представително облекло имат служители, които са в служебно или трудово правоотношение с ИАГ и нейните структури, с изключение на горските инспектори по трудово правоотношение.

(2) Право на униформено теренно облекло имат следните категории служители:

1. горските инспектори по трудово правоотношение;

2. горските инспектори по служебно правоотношение;

3. (доп. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) служителите от специализираната администрация, заемащи длъжности, за които се изисква лесовъдско образование по смисъла на Закона за администрацията;

4. служителите, на които със заповед на изпълнителния директор на ИАГ са възложени функции по чл. 197 от ЗГ.

(3) Право на униформено представително и униформено теренно облекло имат изпълнителният директор на ИАГ, заместник изпълнителните директори на ИАГ, главният секретар на ИАГ, директорите на регионалните дирекции по горите и директорите на специализираните териториални звена.

Чл. 3. (1) Униформеното облекло се предоставя, за да се отличават служителите на ИАГ и нейните структури при изпълнение на служебните им задължения.

(2) Лицата, на които се предоставя униформено облекло, са длъжни да го носят при изпълнение на служебните си задължения.

(3) Лицата са длъжни да поддържат в чист и спретнат вид униформеното си облекло.

(4) Промяната на установената форма на облеклото е забранена.

Раздел II.
Вид и елементи на униформеното облекло

Чл. 4. Униформеното представително облекло за служителите в ИАГ и нейните структури по вид, елементи и брой е, както следва:

1. зимно униформено представително облекло:

а) палто (канадка с подплата) - един брой;

б) (отм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)

в) риза (блуза) с дълъг ръкав - два броя;

г) (изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) вратовръзка/шал - един брой (с изключение на служителите по чл. 2, ал. 2, т. 2);

д) зимни обувки - един чифт;

2. лятно униформено представително облекло:

а) връхна дреха (яке) - един брой;

б) (отм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)

в) риза (блуза) с къс ръкав - два броя;

г) летни обувки - един чифт;

3. (нова - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) костюм (сако с 3 панталона/поли) - един брой (с изключение на служителите по чл. 2, ал. 2, т. 2).

Чл. 5. Униформеното теренно облекло за служителите в ИАГ и нейните структури по вид, елементи и брой е, както следва:

1. зимно униформено теренно облекло:

а) мембранна полушуба с подвижна топла подплата - един брой;

б) (изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) мембранен панталон с подвижна топла подплата - два броя;

в) (изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) риза с дълъг ръкав - три броя;

г) шапка - един брой;

д) мембранни обувки - един чифт;

2. лятно униформено теренно облекло:

а) мембранно яке - един брой;

б) панталон - два броя;

в) (изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) риза - къс ръкав - два броя;

г) риза - дълъг ръкав - един брой;

д) шапка - един брой;

е) летни обувки - един чифт;

3. служебна чанта - един брой (само за горските инспектори по трудово и по служебно правоотношение).

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) Униформеното представително облекло по чл. 4, т. 3 и униформеното теренно облекло по чл. 5, т. 1, букви "а", "б" и "в" (2 бр.) и т. 2, букви "а", "б" и "в" за служителите в ИАГ и нейните структури се изработват по модел, плат и цвят, определени със заповед на изпълнителния директор на ИАГ.

(2) За останалите елементи от униформеното представително и униформеното теренно облекло се изплащат средства след издаване на заповед на изпълнителния директор на ИАГ, с които се определят единичните цени на конкретните елементи от облеклото.

Раздел III.
Отличителни знаци

Чл. 7. (1) Служителите с лесовъдско образование, които са в служебно или трудово правоотношение с ИАГ и нейните структури, имащи право на униформено представително облекло, носят отличителен знак, както следва:

1. петлици, които се състоят от дъбови листа и жълъди, извезани от матовозлатиста или сребърна сърма върху тъмнозелено сукно, поставени върху дебела платнена или картонена подложка с ромбовидна форма с размери 4,5 на 3 см; в периферията са окантени с 1,5 мм усукан шнур по цвят и качество както на везбата, а на 3 мм навътре от шнура в извезана зигзагообразно линия от сърмата на листата;

2. петлици се носят от двете страни на реверите на сакото, зашити в ъглите на яката на разстояние 1 - 2 мм от ръбовете, с жълъдите навън, като дължината на петлиците се поставя успоредно на дължината на яката;

3. петлици с две дъбови листа и два жълъда, извезани от матовозлатиста сърма, се носят от служителите в ИАГ;

4. петлици с две дъбови листа и два жълъда, извезани от сребриста сърма, които се носят от служителите в РДГ с висше лесовъдско образование; петлици с един дъбов лист и два жълъда, извезани от сребриста сърма, се носят от служители в РДГ със средно лесовъдско образование; същите знаци се носят от служителите в останалите специализирани звена на ИАГ.

(2) Служителите, които са в служебно или трудово правоотношение с ИАГ, нейните структури и специализираните териториални звена, имащи право на униформено теренно облекло, носят отличителен знак.

(3) Отличителният знак по ал. 2 е цветно изображение на логото на Изпълнителната агенция по горите и се закрепва неподвижно на левия ръкав на зимната полушуба и на лятното яке.

Раздел IV.
Срок и правила за износване на униформеното представително и униформеното теренно облекло

Чл. 8. Средствата за униформеното представително и униформеното теренно облекло и за отличителните знаци на лицата, които са в служебно или трудово правоотношение с ИАГ и нейните структури, се осигуряват с бюджета на ИАГ.

Чл. 9. (1) На правоимащите се предоставя униформено представително и униформено теренно облекло не по-късно от три месеца от датата на постъпване на работа.

(2) Горските инспектори по трудово и по служебно правоотношение получават униформено теренно облекло по чл. 5, т. 1, букви "в" (1 бр.), "г" и "д" и т. 2, букви "г", "д" и "е" непосредствено след постъпването им на работа.

(3) Когато трудовото/служебното правоотношение е за непълно работно време, съответно се увеличава и срокът за износване на предоставеното облекло.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) Служители в ИАГ и нейните структури, които ползват отпуск повече от 3 месеца независимо от основанието, имат право на униформено представително и униформено теренно облекло за периода на реално изпълнение на служебни задължения, а за елементите по чл. 4, т. 1, букви "а", "в", "г" и "д" и т. 2, букви "а", "в" и "г" се изплащат средства пропорционално на отработените месеци.

(5) В ИАГ и нейните структури се водят служебни картони от длъжностни лица, в които се отбелязват видът и датата на получаване на полагаемото се облекло.

Чл. 10. Не се дължи компенсация в пари при несвоевременно предоставяне на униформено облекло.

Чл. 11. (1) Сроковете на износване на униформеното представително и униформеното теренно облекло на служителите започват да текат от датата на получаването им и се определят съгласно приложения № 1 и № 2.

(2) На униформеното представително и униформеното теренно облекло със срок на износване една година съгласно приложения № 1 и № 2 износването се отнася за календарната година, в която е закупено, независимо от датата на получаването.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) За служителите, ползващи платен отпуск независимо от основанието му, както и по време на неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда, в срок, по-дълъг от три последователни месеца в една календарна година, сроковете за износване на облеклото по приложенията от ал. 1 спират да текат от датата на изтичане на 3-тия месец.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) За служителите, ползващи отпуск по реда на чл. 163 от Кодекса на труда повече от 3 последователни месеца за една календарна година, срокът за износване на облеклото спира да тече след изтичане на третия месец.

Чл. 12. Облеклото, чийто срок за износване е изтекъл, не подлежи на връщане. Същото остава в служителя, като в картона срещу съответния вид облекло се отбелязва "износено".

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) При повреждане на облеклото (при пожар, природни бедствия, авария, злополуки и др.) се съставя протокол и на лицето се предоставят средства за униформено облекло съгласно заповедта по чл. 6, ал. 2.

Чл. 14. (1) Служители на срочен трудов договор по чл. 68 от Кодекса на труда имат право на полагаемото им се униформено представително и униформено теренно облекло.

(2) Служители, назначени по реда на чл. 15 от Закона за държавния служител, имат право на униформено представително и униформено теренно облекло.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) Служители, назначени на основание Постановление № 66 на Министерския съвет от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации (ДВ, бр. 29 от 1996 г.), имат право на униформеното представително облекло с изключение на елементите по чл. 4, т. 3.

Чл. 15. (1) При преминаване на служител, получил униформено представително и униформено теренно облекло, на работа в друга организация на длъжност, за която съгласно тази наредба се предвижда носене на такова облекло, същото не се връща, а се доизносва в сроковете, по-благоприятни за служителя.

(2) При преминаване на служител, получил униформено представително и униформено теренно облекло, на работа в друга организация на длъжност, за която се полага различно от полученото преди това облекло, служителят получава само допълнително полагащото му се облекло за новата длъжност. Полученото преди това облекло не се връща, а срокът за доизносване продължава до изтичането му.

(3) Новият работодател изисква служебно препис от служебния картон.

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) (1) При прекратяване на трудовото или служебното правоотношение на основание чл. 188, т. 3 от Кодекса на труда или чл. 90, ал. 1, т. 5 от Закона за държавния служител работникът или служителят задържа униформеното облекло, като заплаща стойността на облеклото за срока на доизносване.

(2) Във всички останали случаи при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение униформеното облекло не се връща и не се заплаща стойността му за срока на доизносване.

Чл. 17. При прекратяване на трудовото или служебното правоотношение независимо от основанието отличителният знак по чл. 7 се връща на работодателя.

Чл. 18. Освен униформеното представително и униформеното теренно облекло някои категории персонал, определени от работодателя, получават и работно облекло на основание Наредба № 3 от 2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място (ДВ, бр. 46 от 2001 г.).

Глава трета.
УНИФОРМЕНО ПРЕДСТАВИТЕЛНО И УНИФОРМЕНО ТЕРЕННО ОБЛЕКЛО В ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ПО ЧЛ. 163 ОТ ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ И ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ИМ ПОДЕЛЕНИЯ

Раздел I.
Категории служители с право на облекло

Чл. 19. (1) Право на униформено представително облекло имат следните категории служители:

1. (отм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)

2. служители в ДП по чл. 163 от ЗГ и териториалните им поделения, определени от управителния съвет на съответното предприятие.

(2) Право на униформено теренно облекло имат следните категории служители:

1. служителите в териториалните поделения на ДП по чл. 163 от ЗГ, назначени за предотвратяване и установяване на нарушения в горските територии по реда на чл. 188 от ЗГ;

2. служители в ДП по чл. 163 от ЗГ и териториалните им поделения, определени от управителния съвет на съответното предприятие.

(3) Право на униформено представително и униформено теренно облекло имат директорите на ДП по чл. 163 от ЗГ и директорите на териториалните поделения на ДП по чл. 163 от ЗГ.

(4) Работодателят със заповед определя поименния списък на лицата по ал. 1 и 2.

Чл. 20. Униформеното облекло се предоставя, за да се отличават служителите на ДП по чл. 163 от ЗГ и териториалните им поделения при изпълнение на служебните им задължения.

Раздел II.
Вид и елементи на униформеното облекло

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) Униформеното представително облекло на служителите по чл. 19, ал. 1, т. 2, директорите на ДП по чл. 163 от ЗГ, както и директорите на териториалните поделения на ДП по чл. 163 от ЗГ, по вид, елементи и брой е, както следва:

1. зимно униформено представително облекло:

а) мембранна шуба (канадка с топла подплата) - един брой;

б) костюм зимен (сако с два панталона/панталон-пола) - един брой;

в) риза (блуза) с дълъг ръкав - два броя;

г) вратовръзка/шал - един брой;

д) зимни обувки - един чифт;

2. лятно униформено представително облекло:

а) костюм летен (сако с два панталона/панталон-пола) - един брой;

б) риза (блуза) с къс ръкав - два броя;

в) риза (блуза) с дълъг ръкав - един брой;

г) вратовръзка/шал - един брой;

д) летни обувки - един чифт.

Чл. 22. Униформеното теренно облекло за служителите по чл. 19, ал. 2, т. 1 и 2, директорите на ДП по чл. 163 от ЗГ, както и директорите на териториалните поделения на ДП по чл. 163 от ЗГ, по вид, елементи и брой е, както следва:

1. зимно униформено теренно облекло:

а) мембранна полушуба с подвижна топла подплата - един брой;

б) мембранен панталон - два броя;

в) термобельо - два комплекта;

г) риза (блуза) с дълъг ръкав - два броя;

д) шапка - един брой;

е) мембранни обувки всесезонни - един чифт;

2. лятно униформено теренно облекло:

а) мембранно яке - един брой;

б) елек - един брой;

в) (изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) панталон - четири броя за служителите по чл. 19, ал. 2, т. 1 и два броя за лицата по чл. 19, ал. 2, т. 2 и ал. 3;

г) (изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) риза (блуза) с къс ръкав - четири броя за служителите по чл. 19, ал. 2, т. 1 и един брой за лицата по чл. 19, ал. 2, т. 2 и ал. 3;

д) риза (блуза) с дълъг ръкав - един брой;

е) шапка - един брой;

ж) обувки - един чифт;

3. служебна чанта - един брой (за лицата по чл. 188 от ЗГ).

Чл. 23. (1) Униформеното представително облекло по чл. 21, т. 1, букви "а", "б", "в" и "г" и т. 2, букви "а", "б", "в" и "г", както и униформеното теренно облекло по чл. 22, т. 1, букви "а", "б", "в", "г" и "д" и т. 2, букви "а", "б", "в", "г", "д" и "е" се изработват по единен модел, плат и цвят, определени със заповед на директора на съответното ДП по чл. 163 от ЗГ.

(2) За останалите елементи от униформеното представително и униформеното теренно облекло се изплащат средства след решение на управителния съвет на съответното ДП по чл. 163 от ЗГ, с които се определят единичните цени на конкретните елементи от облеклото.

Раздел III.
Отличителни знаци

Чл. 24. (1) Служителите на ДП по чл. 163 от ЗГ и техните териториални поделения, имащи право на униформено теренно облекло, носят отличителен знак, определен с решение на управителния съвет на съответното предприятие.

(2) Отличителният знак по ал. 1 се закрепва неподвижно на левия ръкав на зимната полушуба и на лятното яке.

Раздел IV.
Срокове и правила за износване на униформеното представително и униформеното теренно облекло

Чл. 25. Държавните предприятия по чл. 163 от ЗГ осигуряват необходимите средства за униформено и/или теренно облекло и за отличителни знаци на своите служители.

Чл. 26. (1) На правоимащите се предоставя униформено представително и униформено теренно облекло не по-късно от три месеца от датата на постъпване на работа.

(2) Когато трудовото правоотношение е за непълно работно време, съответно се увеличава и срокът за износване на предоставеното облекло.

(3) Управителните съвети на ДП по чл. 163 от ЗГ вземат решение за реда за предоставяне на униформено облекло на служителите, които поради ползване на отпуск повече от 3 последователни месеца независимо от основанието или повече от шест последователни месеца на основание чл. 163 от КТ не са включени в заповедта на работодателя за предоставяне на съответното облекло по чл. 21 и 22.

(4) В ДП по чл. 163 от ЗГ и териториалните им поделения се водят служебни картони, в които се отбелязват видът и датата на получаване на полагаемото се облекло.

Чл. 27. Не се дължи компенсация в пари при несвоевременно предоставяне на униформено облекло.

Чл. 28. (1) Сроковете на износване на униформеното представително и униформеното теренно облекло на служителите започват да текат от датата на получаването им и се определят съгласно приложения № 3 и № 4.

(2) За служителите, ползващи платен отпуск независимо от основанието му, както и по време на неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда, в срок, по-дълъг от три последователни месеца в една календарна година, сроковете за износване на облеклото по приложенията от ал. 1 спират да текат от датата на изтичане на 3-тия месец.

(3) За служителите, ползващи отпуск по реда на чл. 163 от Кодекса на труда повече от 3 последователни месеца за една календарна година, срокът за износване на облеклото спира да тече след изтичане на третия месец.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) Управителните съвети на ДП по чл. 163 от ЗГ могат с решение да увеличат срока на износване на цялото облекло или на отделни елементи от него, посочен в приложения № 3 и № 4, съобразно вида и характеристиките на облеклото, условията на работа, продължителността на работното време и други фактори, които могат да окажат влияние върху срока на износване и пригодността на облеклото.

Чл. 29. Облеклото, чийто срок за износване е изтекъл, не подлежи на връщане. Същото остава в служителя, като в картона срещу съответния вид облекло се отбелязва "износено".

Чл. 30. (1) При повреждане на облеклото не по вина на служителя (пожар, природни бедствия, авария, злополуки и др.) по причини, независещи от него, се съставя протокол и на лицето се предоставя ново униформено облекло.

(2) Когато униформеното облекло е загубено, унищожено или повредено по вина на работника или служителя, той носи имуществена отговорност за остатъчната стойност на облеклото до изтичане на срока на износване.

Чл. 31. Служители на срочен трудов договор по чл. 68 от Кодекса на труда имат право на полагаемото им се униформено представително и униформено теренно облекло.

Чл. 32. (1) При назначаване на служител, получил униформено представително и униформено теренно облекло, на работа в друга организация на длъжност, за която съгласно тази наредба се предвижда носене на такова облекло, същото не се връща, а се доизносва в сроковете, по-благоприятни за служителя, предвидени в приложенията.

(2) При назначаване на служител, получил униформено представително и униформено теренно облекло, на работа в друга организация на длъжност, за която се полага различно от полученото преди това облекло, служителят получава само допълнително полагащото му се облекло за новата длъжност. Полученото преди това облекло не се връща, а срокът за доизносване продължава да тече в сроковете, предвидени в приложенията.

(3) Новият работодател изисква служебно препис от служебния картон.

Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение униформеното облекло не се връща и не се заплаща стойността му за срока на доизносване, с изключение на случаите по ал. 3.

(2) При прекратяване на договор за управление на директор на ДП по чл. 163 от ЗГ и директор на териториално поделение независимо от основанието за прекратяване униформеното облекло не се връща и не се заплаща стойността му за срока на доизносване.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 188, т. 3 от Кодекса на труда работникът/служителят задържа униформеното облекло, като заплаща стойността на облеклото за срока на доизносване.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)

Чл. 34. При прекратяване на трудовото правоотношение независимо от основанието отличителният знак по чл. 24 се връща на работодателя.

Чл. 35. Освен униформеното представително и униформеното теренно облекло някои категории персонал, определени от работодателя, получават и работно облекло на основание Наредба № 3 от 2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място.

Чл. 36. (1) Лицата, на които се предоставя униформено облекло, са длъжни да го носят при изпълнение на служебните си задължения.

(2) Лицата са длъжни да поддържат в чист и спретнат вид униформеното си облекло.

(3) Промяната на установената форма на облеклото е забранена.

(4) Носенето на комбинирано облекло - униформено с цивилно, е забранено.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 202 от Закона за горите.

§ 2. Срокът за износване на униформено представително и/или униформено теренно облекло, получено преди влизане в сила на тази наредба, се изчислява по досегашния ред.

§ 3. Тази наредба отменя Наредба № 3 от 2012 г. за определяне на вида, отличителните знаци, условията и реда за получаване, сроковете за износване на униформеното представително и униформеното теренно облекло от служителите в Изпълнителна агенция по горите, нейните структури, специализираните териториални звена и държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите (ДВ, бр. 16 от 2012 г.) и влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на ИАГ и на директорите на ДП по чл. 163 от ЗГ.


Приложение № 1 към чл. 11, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)


Срок за износване на униформеното представително облекло за служителите на Изпълнителната агенция по горите и нейните структури

Униформено представително облекло

Срок на износване (години)

За служители по чл. 2, ал. 1 и 3

За служители по чл. 2, ал. 2, т. 2

І.

Зимно

1.

Палто (канадка с подплата) - 1 бр.

2 г.

2 г.

2.

Риза (блуза) с дълъг ръкав - 2 бр.

1 г.

1 г.

3.

Вратовръзка/шал - 1 бр.

1 г.

-

4.

Зимни обувки - 1 чифт

1 г.

1 г.

ІІ.

Лятно

1.

Връхна дреха (яке) - 1 бр.

2 г.

2 г.

2.

Риза (блуза) с къс ръкав - 2 бр.

1 г.

1 г.

3.

Летни обувки - 1 чифт

1 г.

1 г.

III.

Костюм (сако с 3 панталона/поли) - 1 бр.

3 г.

-



Приложение № 2 към чл. 11, ал. 1


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)



Срок за износване на униформеното теренно облекло на служителите в Изпълнителната агенция по горите и нейните структури

 

Униформено теренно облекло

Срок на износване (години)

за служителите по чл. 2, ал. 2, т. 2, 3 и 4

за служителите по чл. 2, ал. 2, т. 1

І.

Зимно

1.

Мембранна полушуба с подвижна топла подплата - 1 бр.

2 г.

1 г.

2.

Мембранен панталон с подвижна топла подплата - 2 бр.

2 г.

1 г.

3.

Риза с дълъг ръкав - 3 бр.

1 г.

1 г.

4.

Шапка - 1 бр.

2 г.

1 г.

5.

Мембранни обувки - 1 чифт

2 г.

1 г.

ІІ.

Лятно

1.

Мембранно яке - 1 бр.

2 г.

1 г.

2.

Панталон - 2 бр.

2 г.

1 г.

3.

Риза с къс ръкав - 2 бр.

(с изключение на служителите от общата администрация)

1 г.

1 г.

4.

Риза с дълъг ръкав - 1 бр.

(с изключение на служителите от общата администрация)

1 г.

1 г.

5.

Шапка - 1 бр.

(с изключение на служителите от общата администрация)

2 г.

1 г.

6.

Летни обувки - 1 чифт

2 г.

1 г.

ІІІ.

Чанта - 1 бр. (само за горските инспектори по трудово и по служебно правоотношение)

2 г.

1 г.



Приложение № 3 към чл. 28, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)


Срок за износване на униформеното представително облекло за служителите в държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и териториалните им поделения за лицата по чл. 19, ал. 1, т. 2 и ал. 3

Униформено представително облекло

Срок на износване (години)

І.

Зимно

1.

Мембранна шуба (канадка с топла подплата) - 1 бр.

2 г.

2.

Костюм зимен (сако с два панталона/панталон-пола) - 1 бр.

2 г.

3.

Риза (блуза) с дълъг ръкав - 2 бр.

1 г.

4.

Вратовръзка/шал - 1 бр.

2 г.

5.

Зимни обувки - 1 чифт

1 г.

ІІ.

Лятно

1.

Костюм летен (сако с два панталона/панталон-пола) - 1 бр.

2 г.

2.

Риза (блуза) с къс ръкав - 2 бр.

1 г.

3.

Риза (блуза) с дълъг ръкав - 1 бр.

1 г.

4.

Вратовръзка/шал - 1 бр.

2 г.

5.

Летни обувки - 1 чифт

1 г.



Приложение № 4 към чл. 28, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 9 от 2023 г.)


Срок за износване на униформеното теренно облекло за служителите в държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и териториалните им поделения

 

Униформено теренно облекло

Срок на износване(години)

за лицата по чл. 19, ал. 2, т. 1

за лицата по чл. 19, ал. 2, т. 2 и ал. 3

І.

Зимно

1.

Мембранна полушуба с подвижна топла под-плата - 1 бр.

1 г.

2 г.

2.

Мембранен панталон - 2 бр.

1 г.

2 г.

3.

Термобельо - 2 комплекта

1 г.

2 г.

4.

Риза (блуза) с дълъг ръкав - 2 бр.

1 г.

1 г.

5.

Шапка - 1 бр.

1 г.

2 г.

6.

Мембранни обувки всесезонни - 1 чифт

1 г.

1 г.

ІІ.

Лятно

1.

Мембранно яке - 1 бр.

1 г.

2 г.

2.

Елек - 1 бр.

1 г.

2 г.

3.

Панталон - 4 бр. за служителите по чл. 19, ал. 2, т. 1 и 2 бр. за лицата по чл. 19, ал. 2, т. 2 и ал. 3

1 г.

2 г.

4.

Риза (блуза) с къс ръкав - 4 бр. за служителите по чл. 19, ал. 2, т. 1 и 1 бр. за лицата по чл. 19, ал. 2, т. 2 и ал. 3

1 г.

1 г.

5.

Риза (блуза) с дълъг ръкав - 1 бр.

1 г.

1 г.

6.

Шапка - 1 бр.

1 г.

2 г.

7.

Обувки - 1 чифт

1 г.

1 г.

ІІІ.

Чанта - 1 бр.

1 г.

 



Промени настройката на бисквитките