Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 4.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА СЕМЕЙНИЯ КОДЕКС (ДВ, БР. 47 ОТ 2009 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА СЕМЕЙНИЯ КОДЕКС (ДВ, БР. 47 ОТ 2009 Г.)

Обн. ДВ. бр.103 от 4 Декември 2020г.

Проект: 002-01-41/28.08.2020 г.

§ 1. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават изречения трето и четвърто: "Ако обстоятелствата, опровергаващи бащинството, са узнати по-късно по независещи от ищеца причини, искът може да бъде предявен до изтичане на една година от узнаване на тези обстоятелства, но не по-късно от навършване на пълнолетие на детето. Съдът решава спора, като взема предвид интереса на детето."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Детето може да оспори бащинството от навършването на четиринадесетгодишна възраст до една година от навършването на пълнолетие."

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Трето лице, което твърди, че е биологичен баща на детето, може да оспори бащинството до изтичане на една година от узнаването на раждането. Този иск задължително се съединява с иск за установяване на произход. Съдът решава спора, като взема предвид интереса на детето."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 2. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Страна по исковете за оспорване на бащинство може да бъде и лицето, което твърди, че е биологичен баща."

§ 3. В чл. 66 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава ново изречение второ: "Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето може да оспори припознаването чрез възражение по същия ред, ако е в интерес на детето.", а досегашното изречение второ става изречение трето.

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Извън случаите по ал. 1 и 4 припознаването може да бъде оспорено от всяко лице, което твърди, че е родител на припознатия, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването на припознаването. Този иск задължително се съединява с иск за установяване на произход. Съдът решава спора, като взема предвид интереса на детето."

3. Създава се ал. 6:

"(6) Припознаването може да бъде оспорено и от прокурора в защита на обществения интерес чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването му. Като ответници се призовават припозналият, припознатият и другият родител."

Преходни разпоредби

§ 4. За припознавания, извършени след 1 октомври 2009 г. до влизането в сила на този закон, срокът по чл. 66, ал. 5 тече от влизането в сила на закона.

§ 5. За лицата, за които обстоятелствата, обуславящи правото на иск по чл. 62, ал. 1, изречение трето и ал. 5, изречение първо, са били налице преди влизането в сила на този закон, сроковете за предявяване на съответните искове текат от влизането в сила на закона.

-------------------------

Законът е приет от 44-то Народно събрание на 26 ноември 2020 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките