Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 15.XII

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВИСШЕТО ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ" (ДВ, БР. 92 ОТ 2018 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВИСШЕТО ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ" (ДВ, БР. 92 ОТ 2018 Г.)

В сила от 15.12.2020 г.
Издаден от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.106 от 15 Декември 2020г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1, т. 3 думите "по акредитирани докторски програми" се заменят със "само по акредитирани професионални направления и специалности от регулираните професии и по акредитирани докторски програми".

§ 2. В чл. 6, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думите "в Република България" се поставя запетая, а думите "и този правилник" се заменят с "този правилник и други нормативни актове, регламентиращи дейността и законовите задължения на висшето училище".

2. Създава се т. 6:

"6. правото на сключване на споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност при спазване изискванията на Закона за висшето образование и на Закона за предучилищното и училищното образование; споразумението, както и промените в него влизат в сила след одобряване от министъра на образованието и науката."

§ 3. В чл. 7 се създава ал. 3:

"(3) Дипломата за завършена степен на висшето образование, европейското дипломно приложение, свидетелството за професионална квалификация и документ, удостоверяващ положението на студента или на докторанта с цел продължаване на обучението в друго висше училище, се издават без заплащане на такса."

§ 4. В чл. 14, ал. 1 и 2 след думата "службите" се поставя запетая, а думите "и секциите" се заменят със "секциите, групите и звената".

§ 5. В чл. 17 думите "морския бизнес" се заменят с "бизнеса", а думата "плавателна" се заличава.

§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Числеността на представителите на посочените в ал. 1 общности в състава на Общото събрание на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се определя в съответствие с предвидените в Закона за висшето образование минимални квоти за всяка една от тях."

2. Създават се нови ал. 4 и 5:

"(4) Членовете, представляващи академичния състав и административния персонал, се избират чрез явно гласуване на събрания на общностите, както следва:

1. за квотата на хабилитираните преподаватели - от събрания на всички хабилитирани преподаватели в училището - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор;

2. за квотата на нехабилитираните преподаватели - от събрание на всички нехабилитирани преподаватели в училището - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор;

3. за квотата на административния персонал - от събрание на административния персонал в училището.

(5) Процедурата за избор на представителите на курсантите, студентите и докторантите се определя в правилника за организацията и дейността на Студентския съвет."

3. Досегашните ал. 4, 5, 6, 7 и 8 стават съответно ал. 6, 7, 8, 9 и 10, като в новата ал. 7 числото "3" се заменя с "4".

§ 7. В чл. 22, ал. 4 думите "бременност, раждане, осиновяване" се заменят с "поради бременност, раждане и осиновяване".

§ 8. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 2 думата "собствените" се заменя с "реализираните собствени".

2. В ал. 6 се създава т. 3:

"3. искане за включване на училището в списъка на изследователските висши училища."

3. В ал. 7 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 5, в края на изречението се добавя "и тримесечните и годишния финансов отчет";

б) в т. 16 думите "одобрява длъжностните характеристики на академичния състав и" се заличават;

в) в т. 18 след думите "за сметка на" се добавя "реализирани";

г) в т. 23 се създава буква "д":

"д) учредяване на спортен клуб по чл. 43, ал. 1, т. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и приема правилник за организацията и дейността му;"

д) точка 24 се изменя така:

"24. взема решения за сключване на споразумения по чл. 6, ал. 2, т. 6 и определя реда за съгласуване на проектите на училищни учебни планове и на учебни програми по учебните предмети и/или модули от профилираната, професионалната и специализираната подготовка в случаите, определени в Закона за висшето образование;"

е) в т. 25 след думата "определя" се добавя "размера на";

ж) в т. 26 се правят следните изменения:

аа) в буква "а" в края на изречението се поставя запетая и се добавя "от реализирани собствени приходи";

бб) буква "б" се отменя;

з) в т. 27 думите "до навършване на 60 години" се заменят с "при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България";

и) в т. 31 думите "и заместник-началник по чуждоезиковото обучение" се заличават.

§ 9. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "В Академичния съвет с право на глас участват и членовете на Съвета на настоятелите, като при определяне на кворума от списъчния състав се изключват тези от тях, които отсъстват от заседанието."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Числеността на представителите на общностите в състава на Академичния съвет се определя в съответствие с предвидените в Закона за висшето образование минимални квоти за всяка една от тях."

§ 10. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 21 - 23:

"21. предлага на Академичния съвет създаване, преобразуване или закриване на департаменти, катедри и обслужващи звена;

22. взема решение за признаване на висше образование, придобито в чужбина, с цел продължаване на образованието в училището въз основа на доклад на комисия;

23. изпълнява други функции, произтичащи от законите, от политиката за развитие на училището и от решенията на Общото събрание или на Академичния съвет."

2. В ал. 2, в края на изречението се добавя "и от Консултативен съвет на професорите във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

3. В ал. 3 думите "по ал. 2" се заменят с "на началника (Ректорския съвет)", думите "главният счетоводител" се заменят с "началникът на отдел "Финанси", а думите "и научна" се заличават.

4. Създава се ал. 4:

"(4) В Консултативния съвет на професорите освен началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" участват всички професори във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор."

§ 11. Членове 32 и 33 се отменят.

§ 12. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думата "седем" се заменя с "осем", а след думите "Студентския съвет" се поставя запетая и се добавя "на общината, в която е седалището на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

2. В ал. 4 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "заместник-кметове" се заличават;

б) в т. 2 думите "и синдикални организации" се заличават.

3. В ал. 5 думата "двама" се заменя с "трима", а след думите "и науката" се поставя запетая и се добавя "от кмета на общината, в която е седалището на висшето училище".

§ 13. В чл. 37 се създава т. 8:

"8. предложения за обновяване на учебните планове и програми, внесени от представители на работодателите."

§ 14. В чл. 40, ал. 2 се изменя така:

"(2) Факултетът е основно звено, обединяващо не по-малко от три катедри за осигуряване на обучението в едно или няколко професионални направления от областите на висшето образование, по които висшето училище е акредитирано да провежда обучение. Хабилитираните лица от академичния състав на факултета на основен трудов договор провеждат за всяка специалност не по-малко от 70 на сто от лекционните часове. При необходимост и след решение на Академичния съвет за отделни специалности хабилитираните лица могат да провеждат и не по-малко от 50 на сто от лекционните часове. След решение на съответния факултетен съвет до 10 на сто от общия хорариум на учебните часове от учебния план при обучението в образователно-квалификационната степен "бакалавър" и до 20 на сто от общия хорариум на учебните часове от учебния план при обучението в образователно-квалификационната степен "магистър" могат да бъдат провеждани от изявени специалисти от практиката."

§ 15. Член 42 се изменя така:

"Чл. 42. (1) Общото събрание на факултета се състои от членове на академичния състав - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор, от представители на административния персонал и на обучаемите във факултета. Числеността на представителите на посочените общности в състава на Общото събрание на факултета се определя в съответствие с предвидените в Закона за висшето образование минимални квоти за всяка една от тях.

(2) Структурата и численият състав на Общото събрание на факултета, организацията за избор на неговите членове и квотите за отделните общности се определят от факултетния съвет.

(3) Членовете, представляващи академичния състав и административния персонал, се избират чрез явно гласуване на събрания на общностите, както следва:

1. за квотата на хабилитираните преподаватели - от събрание на всички хабилитирани преподаватели във факултета - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор, организирано от декана на факултета и ръководено от председател, избран от събранието;

2. за квотата на нехабилитираните преподаватели - от събрание на всички нехабилитирани преподаватели във факултета - военнослужещи и цивилни служители на основен трудов договор, организирано от декана на факултета и ръководено от председател, избран от събранието;

3. за квотата на административния персонал - от събрание на административния персонал във факултета, организирано от декана на факултета и ръководено от председател, избран от събранието.

(4) Процедурата за избор на представителите на курсантите, студентите и докторантите се определя в правилника за организацията и дейността на Студентския съвет.

(5) Списъчният състав на представителите на отделните категории се утвърждава от декана на факултета.

(6) При необходимост се извършва частичен избор за попълване на освободените места в общото събрание."

§ 16. В чл. 43, ал. 5 след думата "неработоспособност" се добавя "поради".

§ 17. В чл. 44, ал. 1 числото "25" се заменя с "21".

§ 18. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 14 в края на изречението се поставя запетая и се добавя "включително и на привлечените изявени специалисти от практиката".

2. В т. 20 думите "до навършване на 60 години" се заменят с "при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".

3. В т. 21 в края на изречението се добавя "в съответствие с § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование".

§ 19. В чл. 46, ал. 3 думите "а по въпросите на чуждоезиковото обучение е подчинен и на заместник-началника по чуждоезиковото обучение" се заличават.

§ 20. В чл. 47 т. 5 се отменя.

§ 21. В чл. 49, ал. 1 думата "декан" се заменя с "деканът".

§ 22. В чл. 52, ал. 3, т. 1 думите "и ръководители на звена" се заличават.

§ 23. В чл. 53 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "на департамента" се заменят с "на департамента е хабилитирано лице и".

2. В ал. 2 думите "а по въпросите на чуждоезиковото обучение е подчинен и на заместник-началника по чуждоезиковото обучение" се заличават.

§ 24. В чл. 57, ал. 3 след думата "неработоспособност" се добавя "поради".

§ 25. В чл. 58, т. 17 думата "програми" се заменя с "изпитни програми", а думата "въпросници" се заличава.

§ 26. В чл. 59, ал. 3 думата "Началникът" се заменя с "Ръководителят".

§ 27. В чл. 60 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "директор на институт" се заличават, а след думата "департамент" се добавя "началник/ръководител на катедра".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Мандатът на лицата по ал. 1 - цивилни служители, се прекратява предсрочно освен в случаите по чл. 35 от Закона за висшето образование и при навършване на 65-годишна възраст. Органът, който ги е избрал, провежда частичен избор в срок до два месеца."

3. Създава се ал. 5:

"(5) На ръководна длъжност не може да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволява да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст."

§ 28. В чл. 62, ал. 3 думите "определяне на учебната заетост на преподавателския, научно-преподавателския и научноизследователския състав във" се заменят с "развитие на академичния състав на".

§ 29. В чл. 67 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, в края на изречението се добавя "и/или изявени специалисти от практиката".

2. В ал. 3, изречение първо думата "им" се заменя с "на хонорувани преподаватели и/или изявени специалисти от практиката".

3. В ал. 4, изречение първо след думата "преподаватели" се добавя "и на изявените специалисти от практиката".

§ 30. Създава се чл. 68а:

"Чл. 68а. Академичните длъжности по спомагателно длъжностно разписание се заемат по реда на чл. 68, ал. 2."

§ 31. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "възрастта" се поставя запетая, а думите "по чл. 328, ал. 1, т. 10 от" се заменят с "определена в", а след думата "удължавани" се добавя "в съответствие с § 11 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Срочни трудови договори по ал. 1 могат да се сключат за срок до три години."

§ 32. В чл. 76, ал. 1, т. 5 думите "и не съществуват възможности за прехвърляне или преквалификация в сродна научна дисциплина след решение на съвета на основното звено" се заличават.

§ 33. В чл. 81, ал. 8 числото "1" се заменя с "2".

§ 34. В чл. 85 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 13 думите "коледните и новогодишните празници" се заменят с "коледните, новогодишните и великденските празници".

2. В ал. 3 числото "14" се заменя с "15".

§ 35. В чл. 98, ал. 2 се изменя така:

"(2) След успешно полагане на невзетите изпити в курса (семестъра), от който са били освободени, лицата по ал. 1 се зачисляват в следващия курс (семестър) при наличие на обучаеми в същата специализация, от която са освободени."

§ 36. В чл. 100, ал. 5 се създава изречение четвърто: "Правилникът се публикува на интернет страницата на училището."

§ 37. В чл. 101, ал. 1, т. 8 се отменя.

§ 38. В чл. 103 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думите "висше образование" се поставя запетая и се добавя "след завършено средно образование".

2. Точка 3 се изменя така:

"3. трета степен - след придобита образователно-квалификационна степен "магистър", със срок на подготовка и самостоятелна научноизследователска работа, определен в чл. 8, ал. 2 от Закона за развитието на академичния състав в Република България, като на завършилите се присъжда образователна и научна степен "доктор"."

§ 39. В чл. 105, ал. 2 думите "Учебна и научна дейност" се заменят с "Учебна дейност".

§ 40. В чл. 109 след думите "квалификационни характеристики по" се добавя "образователно-квалификационни".

§ 41. В чл. 110, ал. 1 думата "качествата" се заменя с "компетентностите", а думата "притежават" с "придобиват".

§ 42. В чл. 111 се правят следните изменения:

1. В ал. 7 думите "Учебна и научна дейност" се заменят с "Учебна дейност".

2. В ал. 9 изречение първо се изменя така: "Обучение по индивидуален план се провежда за завършване на обучението в съкратени срокове, за обучение по втора или нова специалност, както и когато няма класно отделение с планирани занятия."

§ 43. В чл. 114, ал. 3 и 5 думите "Учебна и научна дейност" се заменят с "Учебна дейност".

§ 44. В чл. 121, ал. 3, изречение първо след думите "на факултета" се добавя "или от отдел "Учебна дейност".

§ 45. Член 122 се изменя така:

"Чл. 122. Учебната практика е неразделна част от обучението и в зависимост от специалността включва: летен морски лагер, базова инженерна практика и технологична практика във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", учебна практика във военни формирования и структури от въоръжените сили, в структури по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в компании, ведомства и лечебни заведения, учебно-плавателна практика (плавателен стаж) на учебни кораби и кораби на граждански корабоплавателни организации, и стаж на предполагаема длъжност."

§ 46. В чл. 123 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Общата организация, съгласуването и контролът" се заменят с "Общата организация и съгласуването", а думите "Учебна и научна дейност" се заменят с "Учебна дейност".

2. В ал. 2 след думата "реализация" се поставя запетая, а думите "и ръководството" се заменят с "ръководството и контролът".

§ 47. В чл. 124 се правят следните изменения:

1. В ал. 5 думите "с Военноморските сили и Военномедицинската академия" се заменят със "със заявителя на кадри".

2. В ал. 6 думите "Ръководителите на практика" са заменят с "Ръководителите на учебната практика и стажа".

§ 48. Член 125 се изменя така:

"Чл. 125. Съдържанието на учебната практика и стажа на курсантите и редът за провеждането му се определят с акт, приет от Академичния съвет."

§ 49. В чл. 126 след думата "практика" се добавя "и стажа", а думите "по специалности" се заличават.

§ 50. В чл. 129, в ал. 5 изречение второ се заличава, а ал. 6, 7 и 8 се отменят.

§ 51. В чл. 130 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, в края на изречението се поставя запетая и се добавя "а преди началото на следващата учебна година се провежда ликвидационна изпитна сесия".

2. В ал. 2 думите "Учебна и научна дейност" се заменят с "Учебна дейност".

§ 52. Член 132 се отменя.

§ 53. В чл. 135 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "изпит" се добавя "или до защита на дипломна работа".

2. В ал. 3 думите "изискванията на учебния план" се заменят с "всички задължения, предвидени по учебен план за семестрите, предхождащи дипломирането".

3. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) Дипломата се издава на български език по установен образец, регистриран в Министерството на образованието и науката, и с реквизити, съответстващи на изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

(9) След заявено писмено искане в отдел "Учебна дейност" от страна на дипломанта на същия се издава европейско дипломно приложение по чл. 7, ал. 1 от Закона за висшето образование. Европейското дипломно приложение се издава на английски език."

§ 54. В чл. 136 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Държавният изпит или защитата на дипломната работа се провеждат пред държавна изпитна комисия, в състава на която влизат не по-малко от трима хабилитирани преподаватели. В комисията могат да се включват и хабилитирани в съответната научна област лица от други висши училища, както и специалисти от съответната професионална област, включително и представители на работодателите. По изключение в състава на комисията могат да участват и преподаватели с образователна и научна степен "доктор"."

2. В ал. 2 думите "държавната комисия" се заменят с "държавната изпитна комисия".

§ 55. В чл. 137, ал. 1 след думата "изпити" се добавя "и защитата на дипломна работа".

§ 56. В чл. 138 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, в края на изречението се добавя "или до защита на дипломна работа".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Випускниците, които не са издържали държавните изпити или не са защитили дипломната си работа, се явяват на поправителна сесия."

§ 57. В чл. 139 след думата "или" се добавя "същият трябва".

§ 58. В чл. 140, ал. 2 думите "и му поставя оценка "слаб" (2,00)" се заличават.

§ 59. В чл. 141 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "в срок до три години" се заличават, думите "и защита" се заменят с "или защита", а в края на изречението се добавя "на следващите два випуска".

2. В ал. 2 думите "и защита" се заменят с "или защита".

3. В ал. 4 думите "и до защита" се заменят с "или до защита".

§ 60. Членове 142, 143 и 144 се отменят.

§ 61. В чл. 150 в края на изречението се добавя "и при условията, регламентирани в Закона за развитието на академичния състав, Правилника за прилагането му и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".

§ 62. В чл. 170 думите "за изследвания, морски иновации и перспективни технологии" се заличават.

§ 63. В чл. 181, ал. 2 думите "на програмен меморандум за шестгодишен период" се заменят с "на програмни меморандуми в дългосрочен и средносрочен период".

§ 64. В чл. 182 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1 думите "субсидии от държавния бюджет чрез" се заличават;

б) в т. 2 след думата "структура" се добавя "на бюджета";

в) точка 4 се изменя така:

"4. собствени приходи/приходи съгласно чл. 90, ал. 3, т. 4 и 5 от Закона за висшето образование;".

2. Алинея 3 се отменя.

§ 65. Членове 183, 184, 185 и 187 се отменят.

§ 66. Член 188 се изменя така:

"Чл. 188. Финансовото управление и контрол на разходите по бюджета на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се осъществяват в съответствие със Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, както и изградената система за финансово управление и контрол, която се приема от Академичния съвет."

§ 67. Член 189 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 68. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките