Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 22.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 391 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА ОПЕРАТОРИТЕ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ДЕЙНОСТИ ПО ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ЧЛ. 3, Т. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЕКОЛОГИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 391 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА ОПЕРАТОРИТЕ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ДЕЙНОСТИ ПО ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ЧЛ. 3, Т. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИ ЩЕТИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 317 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 109 ОТ 2008 Г.)

В сила от 22.12.2020 г.

Обн. ДВ. бр.108 от 22 Декември 2020г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 ал. 1 се изменя така:

"(1) Вписванията на данните и обстоятелствата в регистъра, съхраняването на документите и даването на справки се извършват от длъжностни лица, оправомощени от министъра на околната среда и водите."

§ 2. В чл. 4 т. 4 се изменя така:

"4. местоположение на:

а) площадката/площадките за дейност по приложение № 1 към ЗОПОЕЩ (ако е приложимо), или

б) площите, на които е разрешена дейността освобождаване на генетично модифицирани организми (ГМО) по т. 8 от приложение № 1 към ЗОПОЕЩ (ако е приложимо)."

§ 3. В чл. 5, т. 4 думите "ако е определен в съответните лицензи, разрешителни, разрешения и удостоверения за регистрация по чл. 16, ал. 1 и в приложение № 1 към ЗОПОЕЩ" и запетаята пред тях се заличават.

§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 изречение второ се изменя така: "Когато е налице непълнота в предоставената информация за вписване в регистъра по чл. 1, министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице дава писмени указания с посочване на срок за отстраняване на непълнотите в информацията."

2. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Декларацията за достоверност на данните по ал. 4 се предоставя по електронен път или на хартиен носител.

(6) След получаване на декларация за достоверност на данните, попълнена с всички реквизити, съгласно приложението към чл. 6, ал. 4, лицата по чл. 2, ал. 1 извършват преглед на информацията по чл. 4 и вписват информацията в регистъра."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Операторите и органите на изпълнителната власт по чл. 6 предоставят информацията по чл. 4 на хартиен и електронен носител или по електронен път."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Органите на изпълнителната власт по чл. 6 предоставят информацията по чл. 4 на хартиен и електронен носител или по електронен път с изключение на случаите, когато информацията е налична в друг регистър и е осъществена интеграция между информационната система за управление и поддържане на публичния регистър по ЗОПОЕЩ със съответната информационна система, поддържаща съответния публичен регистър на органа на изпълнителната власт по чл. 16, ал. 1 от ЗОПОЕЩ. Когато в съответния регистър не е налична цялата информация по чл. 4, органите на изпълнителната власт по чл. 16, ал. 1 от ЗОПОЕЩ предоставят на министъра на околната среда и водите останалата информация по чл. 4 на хартиен и електронен носител или по електронен път."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 6. Приложението към чл. 6, ал. 4 се изменя така:

"Приложение към чл. 6, ал. 4



ДЕКЛАРАЦИЯ

за достоверност на данните

 

Долуподписаният/долуподписаната:

.............................................................................................................................................................

(име, презиме, фамилия, ЕГН, адрес и телефон)

в качеството ми на лице,

•           управляващо                                                 0

•           упълномощено да представлява                 0

...........................................................................................................................................................

0

наименование на юридическото лице/търговец, който управлява дейността, и ЕИК

или

.........................................................................................................................................................

0

физическо лице, трите имена

(вярното се отбелязва със знак "Х"),

оператор по смисъла на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети:

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

предоставените данни за:

• вписване                                                      0

• актуализиране                                              0

• заличаване                                                   0

• отстраняване на очевидни                         0

фактически грешки

(вярното се отбелязва със знак "Х")

на информацията в публичния регистър от Наредбата за публичния регистър на операторите, които извършват дейности по приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 109 от 2008 г.), са достоверни.

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс за деклариране на неверни данни.

 Дата ........................                                                          Декларатор: ......................................

                                                                                                                  (име и фамилия)




"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. (1) Информационните системи по чл. 7, ал. 2 на органите на изпълнителната власт по чл. 16 от ЗОПОЕЩ следва да са разработени в съответствие с Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, приета с Постановление № 3 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 5 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2018 г. и бр. 4 от 2020 г.).

(2) Броят и видът на наличните електронизирани номенклатури в регистрите на органите на изпълнителната власт по чл. 16, ал. 1 от ЗОПОЕЩ трябва да отговарят на изискванията по чл. 4 и 5 от наредбата.

(3) При наличие на техническа възможност за осъществяване на връзка с Информационната система за управление и поддръжка на публичния регистър (ИСУППР) по ЗОПОЕЩ следва да се предвиди функционалност за автоматизирано изпращане на данни към ИСУППР по ЗОПОЕЩ при промяна на партида.

§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките