Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 22.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2001 Г. ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ИЗВЪНГАБАРИТНИ И/ИЛИ ТЕЖКИ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 65 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2001 Г. ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ИЗВЪНГАБАРИТНИ И/ИЛИ ТЕЖКИ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 65 ОТ 2001 Г.)

Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.108 от 22 Декември 2020г.

§ 1. В чл. 5, ал. 13 се изменя така:

"(13) Максималните дължини, определени в ал. 1, т. 3, когато е приложимо съгласно член 9а, алинея 1 от Директива 96/53/ЕО на Съвета от 25 юли 1996 г. относно максимално допустимите размери в националния и международен трафик на някои пътни превозни средства, които се движат на територията на Общността, както и максимално допустимите маси в международния трафик (ОВ, L 235, 17.9.1996 г., стр. 59) и максималното разстояние, определено в ал. 2, могат да бъдат превишени с 15 cm за превозни средства или комбинации от превозни средства, превозващи 45-футови контейнери или 45-футови сменяеми каросерии, празни или натоварени, при условие че автомобилното транспортиране на въпросния контейнер или на сменяема каросерия представлява част от интермодална транспортна операция."

§ 2. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Извънгабаритните и/или тежки ППС могат да се движат с разрешително за преминаване по пътищата, отворени за обществено ползване, издадено от администрацията, управляваща пътя. След издаване на разрешителното собствениците на извънгабаритни и/или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, съгласуват със съответната служба за контрол при Министерството на вътрешните работи (МВР) движението на извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство, като съгласуването се извършва върху разрешителното."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, могат да се движат и с едногодишно разрешително за преминаване по пътищата, отворени за обществено ползване, валидно за посочената в заявлението по чл. 15, ал. 3 област и граничещите с нея области, издадено от администрацията, управляваща пътя. След издаване на едногодишното разрешително собствениците на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство или лицата, които извършват превозите, съгласуват със съответната служба за контрол при МВР движението на превозните средства, като съгласуването се извършва върху разрешителното. Разрешителното не важи за автомагистралите и скоростните пътища, както и за пътищата от първи, втори и трети клас, включени в приложение № 6."

§ 3. В чл. 10, ал. 2, т. 1 и 2 думите "Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях" се заменят с "Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства".

§ 4. В чл. 14, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В т. 1:

а) буква "а" се изменя така:

"а) от Агенция "Пътна инфраструктура" - за движение на територията на повече от две съседни областни пътни управления (ОПУ); собствениците на извънгабаритни и/или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, съгласуват със съответната служба за контрол при Министерството на вътрешните работи (МВР) движението на извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство, като съгласуването се извършва върху разрешителното;"

б) буква "б" се изменя така:

"б) от областните пътни управления - за движение на територията на едно или две съседни ОПУ; разрешителното се издава от областното пътно управление, от чиято територия тръгва извънгабаритното ППС; собствениците на извънгабаритни и/или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, съгласуват със съответната служба за контрол при Министерството на вътрешните работи (МВР) движението на извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство, като съгласуването се извършва върху разрешителното;".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. за движение по местни пътища - от собственика на пътя; собствениците на извънгабаритни и/или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, съгласуват със съответната служба за контрол при МВР движението на извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство, като съгласуването се извършва върху разрешителното;".

3. Точка 3 се изменя така:

"3. за движение само по пътища в населените места - от общината; собствениците на извънгабаритни и/или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, съгласуват със съответната служба за контрол при МВР движението на извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство, като съгласуването се извършва върху разрешителното;".

4. Точка 4 се отменя.

§ 5. В чл. 15, ал. 3 се създава изречение второ: "Заявлението може да бъде подадено и чрез лицензиран пощенски оператор."

§ 6. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. Когато извънгабаритните ППС имaт обща маса, по-голяма от 100 t, или гaбaрити, по-големи от: широчина - 4,50 m, или дължина - 30,00 m, собствениците на ППС или лицата, които извършват превоза, разработват график за движението на извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство, който съгласуват със съответната служба за контрол при МВР."

§ 7. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. Когато извънгабаритното ППС е с височина над 4,50 m, разрешителното за движение задължително се съгласува от собствениците на извънгабаритни или тежки ППС или лицата, които извършват превозите, с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националната електрическа компания, Национална компания "Железопътна инфраструктура" или други лица, чиито интереси могат да бъдат засегнати."

§ 8. В чл. 19, ал. 1 и 2 думите "Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях (ДВ, бр. 31 от 2000 г.)" се заменят с "Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства".

§ 9. В чл. 20, ал. 1 думите "Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях" се заменят с "Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства".

§ 10. В чл. 25 изречение първо се изменя така:

"При съпровождане на извънгабаритни ППС с височина над 4,50 m съпровождащото лице в съпровождащия автомобил трябва да разполага с техническо средство за измерване на височината при преминаване под пътни съоръжения, електропроводи, телеграфни, телефонни и други съоръжения над пътя."

§ 11. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думите "както и съставят акт на водача," се добавя "на товародателя,".

2. В ал. 2 след думите "напускащи страната," се добавя "на товародателя,".

§ 12. В допълнителните разпоредби се създава параграф 5а:

"§ 5а. С тази наредба се въвеждат изисквания на Решение (ЕС) 2019/984 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. за изменение на Директива 96/53/ЕО на Съвета по отношение на срока за прилагането на специалните правила относно максималната дължина на кабини с подобрени аеродинамични характеристики, енергийна ефективност и показатели за безопасност (ОВ, L 164 от 20.06.2019 г.)."

§ 13. Параграф 7 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства (ДВ, бр. 62 от 2017 г.) се изменя така:

"§ 7. Разпоредбите на § 3 относно чл. 7б се прилагат от 1 септември 2020 г. в рамките на Директива 2007/46/ЕО за одобряване на типа на превозни средства, оборудвани с кабини с подобрени аеродинамични характеристики, енергийна ефективност и показатели за безопасност."

§ 14. Приложение № 3 към чл. 14, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 14, ал. 1


...................................................................................................................................................

(администрация, управляваща пътя)

 

РАЗРЕШИТЕЛНО

№ ..... от ...................... г. за движение на извънгабаритно и/или тежко пътно превозно средство

 

1.      На основание Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки

2.      пътни превозни средства се разрешава движението на пътното превозно средство,

3.      собственост на ............................................................................................................................

2. Данни за извънгабаритното и/или тежкото пътно превозно средство (попълват се

съответните подточки според вида му):

а) моторно превозно средство или влекач: вид и марка ..........................., с регистрационен №:

 ................, с широчина ........ m, височина ....... m, дължина ....... m, собствена маса ...... t, маса

на баласта .......t, брой на предните оси ........ бр., брой на задните оси ........ бр.;

б) ремарке (ремаркета): вид и марка ........................, с регистрационен №: ........ , с широчина

....... m, височина ....... m, дължина ....... m, собствена маса ...... t, брой на предните оси ........

бр., брой на задните оси ........ бр.;

в) полуремарке: вид и марка..............................., с регистрационен №:.............................., с

широчина ....... m, височина ....... m, дължина ...... m, собствена маса ....... t, брой на задните

оси ........ бр.

3. Данни за товара:

а) вид на товара ............................................................................................................................. ;

б) габаритни размери: широчина ....... m, височина ....... m, дължина ....... m;

в) маса ....... t.

4. Общи данни за извънгабаритното и/или тежкото пътно превозно средство в натоварено

състояние (моторно превозно средство или влекач с ремарке или полуремарке и товар):

а) широчина ....................................................... m; б) височина ............................................. m;

в) дължина .......................................................... m; г) обща маса ...............................................t;

д) схема на разположението на осите с обозначаване на разстоянията между тях и

съответното им натоварване .....................................................................................................

5. Разрешен маршрут ........................................................................................

6. Брой на курсовете: .................... бр.

7. Превозът да се извърши най-късно до .......... 20 .... г.

8. Превозвач .................................................................................................................................

9. Съпровождащо лице: ................................................ (трите имена, месторабота, длъжност)

Съставил разрешителното: ............................... (име и фамилия, длъжност)  (подпис и печат)

Директор: (администрация, управляваща пътя) .............................................. (име и фамилия)

Забележка. При движението на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства да се спазват всички изисквания на Закона за движението по пътищата и Наредба № 11 за

движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства.

Дата: ...................

Съгласувал: ....................... МВР - "Пътна полиция": ..................... (име и фамилия, длъжност)

(подпис и печат)

 

Проверил: ...................................................

Дата: ................... (подпис и личен печат)

 

 

"


§ 15. Приложение № 4 към чл. 15, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 15, ал. 3


Изх. №                   До ..................................................................................................................................................

(администрация, управляваща пътя)

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

за издаване на разрешително за движение на тежко и/или извънгабаритно пътно превозно средство

 

Име на заявител/превозвач: ........................................

Дан. № ..........................................................................

Адрес: ............................................................................

ЕИК/БУЛСТАТ: ............................................................

Собственик на товара: ...............................................................................................................................................

Адрес и телефон на заявителя: ...................................................................................................................................

Електронен адрес: .........................................................................................................................................................

С настоящото

 

ДЕКЛАРИРАМ

 

данни за пътното превозно средство и товара, както следва:

 

Влекач: ....... (марка)

Ремарке (Полуремарке): ........ (марка)

1. Рег. №: .......................................................................

8. Рег. №: .......................................................................

2. Широчина: ......................................................... (m)

9. Широчина: ......................................................... (m)

3. Височина: ........................................................... (m)

10. Височина: ........................................................... (m)

4. Дължина: ............................................................ (m)

11. Дължина: ............................................................ (m)

5. Собствена маса ................................................... (t)

12. Собствена маса ................................................... (t)

6. Маса баласт: ................................................................

13. Брой на осите: предни оси ... бр., задни оси ... бр.

7. Брой на осите: предни оси ... бр., задни оси ... бр.

 

7а. Вид окачване (пневматично, вкл. еквивалентно на него или не)

13а. Вид окачване (пневматично, вкл. еквивалентно на него или не)

 

Товар: .................................................................... (вид)

14. Широчина: ....................................................... (m)

 

15. Височина: ......................................................... (m)

 

16. Дължина: .......................................................... (m)

 

17. Собствена маса ................................................. (t)

 

Общи данни за извънгабаритното или тежкото пътно превозно средство:

18. Обща широчина: ............................................ (m) (max от т. 2, т. 9 и т. 14)

19. Обща височина: .............................................. (m) (max от т. 3, т. 10 + т. 15)

20. Обща дължина: .............................................. (m)

21. Обща маса ......................................................... (t) (т. 5 + т. 6 + т. 12 + т. 17)

22. Схема на разположението на осите с обозначаване на разстоянията между тях и съответното им натоварване

Други данни:

Начален пункт: ...................

Краен пункт: .............

0 Декларирам, че съм запознат с разпоредбите на Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства.

Съпровождащо лице: ...............................................................................................................................................

Месторабота: .......................................................................

Длъжност: ......................................................

Декларирам, че съпровождащото лице отговаря на изискванията на чл. 24 от Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства.

Известно ми е, че за декларирани от мен неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Ръководител (Представляващ/управляващ): .................... (име и фамилия) .................... (подпис и печат)


"


Промени настройката на бисквитките