Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 110 от 29.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 404 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА СТРУКТУРАТА, УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА, ПРАВОМОЩИЯТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ОРГАНИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ДЪРЖАВНА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ"

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 404 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА СТРУКТУРАТА, УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА, ПРАВОМОЩИЯТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ОРГАНИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ "ДЪРЖАВНА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ"

В сила от 01.01.2021 г.

Обн. ДВ. бр.110 от 29 Декември 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Член единствен. Приема Правилник за структурата, устройството и дейността, правомощията и задълженията на органите за управление на Държавно предприятие "Държавна петролна компания".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В Устройствения правилник на Министерството на икономиката, приет с Постановление № 447 на Министерския съвет от 2014 г. (обн., ДВ, бр. 108 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 32 и 100 от 2015 г., бр. 36 и 98 от 2016 г., бр. 49, 65 и 106 от 2018 г., бр. 18, 27 и 42 от 2019 г. и бр. 103 от 2020 г.), се правят следните допълнения:

1. В чл. 5, ал. 1 се създава т. 30б:

"30б. упражнява функциите съгласно Правилника за структурата, устройството и дейността, правомощията и задълженията на органите за управление на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" във връзка с чл. 11а - 11д от Закона за държавните резерви и военновременните запаси;".

2. В чл. 27 се създава т. 26:

"26. подпомага министъра при упражняване на функциите му по отношение на дейността на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" във връзка с чл. 11а - 11д от Закона за държавните резерви и военновременните запаси."

§ 2. Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да внесе в Министерския съвет проект за изменение на Устройствения правилник на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и съответните подзаконови нормативни актове, произтичащи от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси (ДВ, бр. 65 от 2020 г.) (ЗДРВВЗ).

§ 3. (1) Активите, включително петролните бази, които не са лицензирани като данъчни складове, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", свързани с дейността по чл. 11б, ал. 1 от ЗДРВВЗ, преминават към Държавно предприятие "Държавна петролна компания" на 1-во число на съответния месец. За предаването и приемането на имуществото се съставя приемно-предавателен протокол.

(2) Всички лицензирани като данъчни складове петролни бази за съхранение на нефт и нефтопродукти, предоставени за управление на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", заедно със съхраняваните в тях количества резерви и запаси от нефт и нефтопродукти преминават в управление на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" от датата на връчването на лицензите по § 18, ал. 2 от ЗДРВВЗ. За предаването и приемането на имуществото се съставя приемно-предавателен протокол.

(3) Съхраняваните резерви и запаси - собственост на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", при външни съхранители, в складове по чл. 38 от Закона за запасите от нефт и нефтопродукти (ЗЗНН) и в други складове/резервоари преминават в управление на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" в 3-месечен срок от вписването му в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Условията и редът за преминаване на съхраняваните резерви и запаси - собственост на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", при външни съхранители и в складове по чл. 38 от ЗЗНН се уреждат в споразумението по чл. 11а, ал. 4 от ЗДРВВЗ. Складовите записи, издадени в полза на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", се преиздават от съхранителите в полза на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" в срок 14 дни от преминаването на резервите и запасите в управление на държавното предприятие.

§ 4. Държавно предприятие "Държавна петролна компания" встъпва като възложител заедно с Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" по договорите, свързани с извършване на текущи, основни и аварийни ремонти на петролните бази, както и с изпълнения на мероприятия по енергийна ефективност - саниране, извършване на обследвания на сграден фонд, съоръжения и паспортизация в съответствие с наредбата по чл. 176а, ал. 6 от Закона за устройство на територията, в съответствие с правомощията, произтичащи от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси (ДВ, бр. 65 от 2020 г.). Договорите извън тези по изречение първо, свързани с дейността по чл. 11б, ал. 1 от ЗДРВВЗ, се изпълняват в тази си част от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" до избора на нови изпълнители/доставчици от Държавно предприятие "Държавна петролна компания", като разходите са за сметка на бюджета на предприятието.

§ 5. Произтичащите от структурните промени изменения по бюджетите на Министерството на икономиката и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" се извършват по реда на чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси на 1-во число на съответния месец.

§ 6. Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и изпълнителният директор на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" да организират предаването и приемането на документацията по неприключените преписки, счетоводния архив и ведомостите за заплати на служителите и архива, създаден във връзка с дейностите, които преминават към Държавно предприятие "Държавна петролна компания".

§ 7. Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и изпълнителният директор на Държавно предприятие "Държавна петролна компания" да назначат комисии, които да предприемат необходимите действия за изпълнение на дейностите по § 3 и 6 и да подготвят проект на споразумение по чл. 11а, ал. 4 от ЗДРВВЗ.

§ 8. (1) Трудовите правоотношения на служителите от администрацията на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", осъществявали дейности по чл. 11б, ал. 1 от ЗДРВВЗ, се уреждат при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда.

(2) Безсрочните и срочните служебни правоотношения на държавните служители от администрацията на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", осъществявали дейности по чл. 11б, ал. 1 от ЗДРВВЗ, се преобразуват съответно в безсрочни и срочни трудови правоотношения, като със служителите се сключват трудови договори.

(3) Трудовите договори се сключват въз основа на писмено заявление до изпълнителния директор на Държавно предприятие "Държавна петролна компания", подадено от служителя в 7-дневен срок след получаване на уведомление, че е определен да премине на работа в Държавно предприятие "Държавна петролна компания", като служебното му правоотношение се прекратява.

(4) Когато изтеклият до момента на преобразуването на правоотношенията срок за изпитване по чл. 12 от Закона за държавния служител е по-малък от 6 месеца, той се включва в срока за изпитване по чл. 70 от Кодекса на труда, а когато изтеклият срок надвишава 6 месеца, се приема, че срокът за изпитване по чл. 70 от Кодекса на труда е изтекъл.

(5) При преобразуването индивидуалната основна месечна заплата по Кодекса на труда на служителите по служебно и трудово правоотношение в администрацията на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", осъществявали дейности по чл. 11б, ал. 1 от ЗДРВВЗ, се определя така, че същата, увеличена с допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит и намалена с дължимия данък и задължителните осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, да не е по-ниска от получаваната до този момент индивидуална основна месечна заплата, намалена с дължимите задължителни осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, и дължимия данък.

(6) Неизползваните отпуски на служителите по служебно и трудово правоотношение от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", осъществявали дейности по чл. 11б, ал. 1 от ЗДРВВЗ, се запазват.

(7) Условията, редът и сроковете за преминаване на служителите се уреждат в споразумението по чл. 11а, ал. 4 от ЗДРВВЗ.

§ 9. Постановлението се приема на основание чл. 11а, ал. 3 от Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

§ 10. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Промени настройката на бисквитките